Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.864 din 1 noiembrie 2002  privind unitatile de competenta care pot fi dobandite in urma calificarii prin liceu - filiera tehnologica si scoala postliceala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4.864 din 1 noiembrie 2002 privind unitatile de competenta care pot fi dobandite in urma calificarii prin liceu - filiera tehnologica si scoala postliceala

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 221 din 2 aprilie 2003
În baza dispoziţiilor art. 24 alin. (3), art. 26 alin. (3) şi (4), art. 27 alin. (5), art. 28 alin. (1) şi <>art. 53 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã,
în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) şi (2) şi ale <>art. 5 alin. (1) şi (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.246/2001 privind sistemul de certificare a nivelurilor de calificare prin învãţãmântul profesional, liceal - filiera tehnologicã şi vocationala - şi postliceal,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei şi cercetãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aproba unitãţile de competenta care pot fi dobândite în urma calificãrii prin liceu - filiera tehnologicã, prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Se aproba unitãţile de competenta care pot fi dobândite în urma calificãrii prin şcoala postliceala, prevãzute în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul ordin, la specializãrile pentru care exista curriculum elaborat în cadrul Programului PHARE VET Ro9405.
ART. 3
Unitatea de competenta este o funcţie majorã a unei calificãri cu un rezultat evaluabil.
ART. 4
Direcţia generalã pentru învãţãmânt preuniversitar, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi unitãţile de învãţãmânt liceal - filiera tehnologicã şi învãţãmânt postliceal vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Ecaterina Andronescu

Bucureşti, 1 noiembrie 2002.
Nr. 4.864.




ANEXA 1

UNITĂŢILE DE COMPETENTA
care pot fi dobândite în urma calificãrii prin liceu - filiera tehnologicã

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Profilul Specializarea Unitãţi de competenta
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Servicii Tehnician în 1. Efectuarea lucrãrilor contabile de
activitãţi complexitate medie;
financiare şi 2. Verificarea exactitatii datelor înscrise
comerciale în documentele contabile şi corectitudinea
executãrii operaţiilor financiare;
3. Utilizarea tehnicilor de marketing în
activitatea comercialã;
4. Negocierea şi argumentarea vânzãrii
produselor / serviciilor;
5. Comunicarea cu clienţii în mediul profesional;
6. Utilizarea mijloacelor informatice în realizarea
activitãţilor financiare şi comerciale;
7. Utilizarea tehnicilor financiare şi fiscale;
8. Respectarea legislaţiei în vigoare privind
calitatea produselor şi serviciilor;
9. Respectarea legislaţiei din domeniul contabil
şi financiar;
10. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Servicii Tehnician în 1. Utilizarea echipamentelor birotice şi a
administraţia softurilor specifice în activitatea de
publica secretariat;
2. Redactarea, primirea, trierea şi transmiterea
corespondentei;
3. Organizarea intalnirilor/şedinţelor de lucru;
4. Desfãşurarea activ. specifice de relaţii
publice şi protocol;
5. Activitatea de documentare (culegere,
selectarea, difuzarea şi clasarea
documentaţiei / informaţiilor);
6. Aplicarea legislaţiei referitoare la
funcţionarul public şi administraţia publica;
7. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Servicii Tehnician în 1. Întâmpinarea clienţilor (în agenţie sau
turism telefonic), comunicarea în mediul profesional;
2. Identificarea, colectarea informaţiilor pentru
informarea şi consilierea clientului;
3. Realizarea vânzãrii produselor turistice;
4. Urmãrirea derulãrii sejururilor în urma
vânzãrii, asigurarea calitãţii serviciilor
turistice şi protecţiei consumatorilor;
5. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Servicii Tehnician în 1. Elaborarea ofertei de produse / servicii a
alimentaţia unitãţii de alimentaţie;
publica 2. Utilizarea tehnicilor de marketing în promovarea
ofertei unitãţii de alimentaţie;
3. Efectuarea înregistrãrilor contabile specifice
activitãţii unitãţilor de alimentaţie;
4. Respectarea legislaţiei în vigoare privind
calitatea produselor / serviciilor şi protecţia
consumatorilor;
5. Utilizarea mijloacelor informatice în
organizarea şi conducerea unor activitãţi în
cadrul unitãţilor de alimentaţie;
6. Comunicarea cu clienţii şi în mediul
profesional;
7. Analiza eficientei economico-sociale a
activitãţii unitãţilor de alimentaţie;
8. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Servicii Tehnician în 1. Întâmpinarea clienţilor, comunicarea în
activitãţi de mediul profesional;
posta 2. Identificarea principalelor tipuri de trimiteri
poştale interne, a caracteristicilor şi a
simbolurilor acestora;
3. Aplicarea normelor de exploatare specifice
serviciilor poştale interne;
4. Efectuarea unor operaţiuni specifice
activitãţii de exploatare poştalã;
5. Efectuarea înregistrãrilor contabile specifice
activitãţii poştale;
6. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viata
profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Resurse Tehnician în 1. Coordonarea lucrãrilor de înfiinţare a
naturale agricultura culturilor prin insamantare sau plantare;
şi 2. Selectarea lucrãrilor de îngrijire a
protecţia plantelor cultivate;
mediului 3. Organizarea şi coordonarea lucrãrilor de
recoltare a plantelor cultivate;
4. Selectarea, formarea, reglarea şi utilizarea
agregatelor agricole pentru lucrãrile de
pregãtire a terenului în vederea infiintarii,
întreţinerii şi recoltarii plantelor cultivate;
5. Organizarea şi coordonarea proceselor
tehnologice specifice hranirii, îngrijirii şi
exploatãrii animalelor domestice;
6. Selectarea şi utilizarea maşinilor şi
instalaţiilor zootehnice;
7. Elaborarea programelor de reproducere şi
ameliorare a speciilor de animale;
8. Efectuarea operaţiunilor de evidenta a
efectivelor de animale şi a produselor
animaliere;
9. Coordonarea mãsurilor de prevenire şi combatere
a bolilor şi dãunãtorilor la plantele cultivate;
10. Aplicarea normelor şi mijloacelor de protecţie
a muncii, P.S.I. şi de protecţie a mediului în
procesul tehnologic de cultivare a plantelor
şi de creştere a animalelor.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Resurse Tehnician 1. Coordonarea lucrãrilor de înfiinţare a
naturale agromontan culturilor prin insamantare sau plantare din
şi zona montanã;
protecţia 2. Selectarea lucrãrilor de îngrijire a plantelor
mediului cultivate în zona montanã;
3. Coordonarea lucrãrilor de recoltare a plantelor
în zona montanã;
4. Selectarea, formarea, reglarea şi utilizarea
agregatelor agricole pentru înfiinţarea,
întreţinerea şi recoltarea culturilor din zona
montanã;
5. Organizarea şi coordonarea proceselor
tehnologice specifice creşterii animalelor şi
recoltarii produselor animaliere din zona
montanã;
6. Elaborarea programelor de reproducţie şi
ameliorarea speciilor de animale domestice;
7. Efectuarea operaţiunilor de evidenta a
efectivelor de animale şi a produselor
animaliere;
8. Coordonarea mãsurilor de prevenire şi
combatere a bolilor şi dãunãtorilor la
plantele cultivate în zona montanã;
9. Aplicarea mãsurilor de ameliorare a pajiştilor
naturale din zona montanã;
10. Exploatarea raţionalã a pajiştilor naturale
montane;
11. Identificarea şi valorificarea resurselor
zonei montane necesare organizãrii şi
practicãrii agroturismului montan;
12. Respectarea normelor şi mijloacelor de
protecţie a muncii, P.S.I. şi de protecţie a
mediului înconjurãtor.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Resurse Tehnician 1. Identificarea componentelor organismului animal
naturale veterinar şi explicarea functionarii acestora;
şi 2. Asigurarea şi aplicarea tehnologiilor de
protecţia creştere şi exploatare a animalelor domestice;
mediului 3. Optimizarea metodelor de creştere şi ameliorare
a animalelor domestice;
4. Examinarea clinica a animalelor prin metode
semiologice şi prin utilizarea unor instrumente
şi aparate moderne;
5. Descrierea, înregistrarea şi raportarea
manifestãrilor clinice şi a modificãrilor
anatomo-patologice ale animalelor;
6. Efectuarea tratamentelor la animalele bolnave
şi executarea unor intervenţii chirurgicale
sau obstetricale simple;
7. Selectarea medicamentelor utilizate la tratarea
bolilor animalelor, în funcţie de diagnostic
şi de acţiunea farmaco-dinamica a acestora;
8. Pregãtirea şi utilizarea instrumentarului şi
a materialelor în efectuarea tratamentelor
la animale;
9. Asigurarea mãsurilor generale şi specifice de
profilaxie, cat şi aplicarea mãsurilor de
combatere a bolilor animalelor;
10. Verificarea stãrii de sanitatie şi a
parametrilor de calitate în unitãţile de
prelucrare a produselor de origine animala;
11. Determinarea indicilor de calitate
fizico-chimica şi organoleptica a produselor
de origine animala, în stare proaspãta sau
conservatã;
12. Respectarea normelor de protecţie a muncii,
PSI şi de protecţie a mediului înconjurãtor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Resurse Tehnician în 1. Aplicarea mãsurilor necesare pentru
naturale silvicultura asigurarea continuitãţii pãdurilor;
şi 2. Analiza şi interpretarea relaţiilor şi
protecţia influentelor din interiorul pãdurii şi dintre
mediului padure şi factorii de mediu biotici şi abiotici;
3. Efectuarea lucrãrilor de îngrijire şi conducere
a pãdurii pentru realizarea funcţiilor
specifice;
4. Efectuarea operaţiilor specifice pentru
producerea materialului sãditor;
5. Aplicarea mãsurilor pentru reglarea structurii
pãdurilor şi stãrii fitosanitare a acestora;
6. Delimitarea parchetelor şi aplicarea
tehnologiei de recoltare, colectare, sortare
şi stabilire a destinaţiei produsului lemnos
recoltat;
7. Executarea unor lucrãri de cercetare şi
proiectare la nivelul unitãţilor amenajistice,
inventarierea şi ridicarea în plan a acestora;
8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii în
executarea lucrãrilor din domeniul silvic.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Resurse Tehnician în 1. Efectuarea analizelor pentru stabilirea
naturale industria calitãţii materiilor prime şi materiale,
şi alimentara semifabricatelor şi a produselor finite
protecţia conform standardelor în vigoare;
mediului 2. Interpretarea schemelor de fabricare a
produselor alimentare;
3. Pregãtirea utilajelor, instalaţiilor,
instrumentelor şi aparaturii de laborator
folosite în procesul tehnologic;
4. Supravegherea şi reglarea parametrilor de
lucru a utilajelor şi instalaţiilor;
5. Înregistrarea şi prelucrarea informaţiilor
specifice proceselor tehnologice de obţinere
a produselor alimentare;
6. Respectarea mãsurilor de protecţia muncii,
igiena, P.S.I. şi protecţia mediului în
unitãţile de industrie alimentara şi în
laboratoarele de specialitate.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Resurse Tehnician în 1. Identificarea, descrierea şi funcţionarea
naturale prelucrarea utilajelor şi instalaţiilor specifice
şi lemnului proceselor tehnologice din industria de
protecţia prelucrare a lemnului;
mediului 2. Monitorizarea proceselor tehnologice de
obţinere a produselor de mobilier şi a altor
produse finite din lemn;
3. Verificarea parametrilor de lucru pentru
utilajele şi instalaţiile folosite în
industria lemnului;
4. Identificarea influentelor proprietãţilor
fizice, mecanice şi tehnologice ale materiilor
prime utilizate în industria lemnului; asupra
prelucrarilor ulterioare;
5. Interpretarea desenelor tehnice pentru
produsele finite din lemn;
6. Utilizarea corecta a documentaţiei tehnice
necesare unui produs finit din lemn;
7. Înregistrarea şi prelucrarea informaţiilor
specifice proceselor tehnologice de obţinere
a produselor finite din lemn;
8. Identificarea soluţiilor pentru optimizarea
proceselor tehnologice de obţinere a
produselor finite din lemn;
9. Aplicarea normelor de protecţie a muncii,
igiena, P.S.I. şi protecţia mediului specifice
prelucrãrii lemnului;
10. Asumarea rãspunderii pentru calitatea
produselor executate.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Resurse Tehnician 1. Pregãtirea instalaţiilor, aparaturii,
naturale în chimie reactivilor pentru experimente sau analize;
şi industriala 2. Participarea la aprovizionarea cu reactivi,
protecţia materii prime, piese de schimb a locului de
mediului munca;
3. Prelevarea probelor şi condiţionarea lor
respectând procedurile;
4. Efectuarea analizelor respectând modul de
operare şi regulile de securitate şi de
protecţie a mediului;
5. Supravegherea şi reglarea parametrilor de
producţie (temperatura, presiunea, pH etc);
6. Redactarea rapoartelor de lucru, buletinelor
de analiza şi a altor documente tehnice;
7. Urmãrirea respectãrii calitãţii materiilor
prime şi produselor finite;
8. Organizarea şi planificarea activitãţilor de
producţie, întreţinere şi reparaţii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Resurse Tehnician în 1. Caracterizarea relaţiilor intra şi
naturale protecţia interspecifice a diferitelor tipuri de
şi mediului ecosisteme;
protecţia 2. Identificarea şi corelarea agenţilor şi
mediului factorilor care influenţeazã şi perturba
echilibrul ecologic;
3. Recoltarea, conservarea şi transportul
probelor de apa, aer şi sol în vederea
efectuãrii analizelor chimice şi
microbiologice;
4. Selectarea metodei de analiza şi executarea
analizelor chimice, fizico-chimice şi
microbiologice;
5. Operarea ustensilelor, aparatelor şi
instalaţiilor de laborator necesare efectuãrii
analizelor chimice, fizico-chimice şi
microbiologice;
6. Calcularea şi interpretarea rezultatelor
analizelor chimice, fizico-chimice şi
microbiologice;
7. Completarea şi elaborarea documentelor cu
observaţiile de pe teren şi interpretarea
rezultatelor;
8. Realizarea observaţiilor hidrologice şi
meteorologice pe teren şi interpretarea
rezultatelor;
9. Identificarea mãsurilor pentru protecţia
calitãţii mediului şi combaterea
poluarii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
mecanic pentru 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
întreţinere şi 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
reparaţii protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea subansamblurilor şi ansamblurilor
de complexitate medie;
6. Corelarea activitãţilor de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia tehnica;
7. Monitorizarea etapelor unor procese
tehnologice de întreţinere şi reparaţii;
8. Asigurarea sistemului informaţional pentru
fluxuri tehnologice din domeniu;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
prelucrari 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
mecanice 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Verificarea stãrii de funcţionare a utilajelor,
echipamentelor şi instalaţiilor;
6. Executarea de lucrãri de complexitate medie
prin prelucrari mecanice;
7. Executarea de lucrãri de punere în funcţiune
şi exploatare a unor echipamente specifice
prelucrarilor mecanice;
8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
stabilirea caracteristicilor
tehnico-functionale ale echipamentelor,
maşinilor şi utilajelor de prelucrari
mecanice;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
electronist 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Asamblarea/dezasamblarea blocurilor
functionale (module componente) ale aparaturii
de recepţie RTV, a aparaturii de
înregistrare/redare (video şi audio) şi
televiziune prin cablu (CATV), a aparatelor
de electronica profesionalã;
6. Efectuarea de mãsurãtori cu aparatura
specifica domeniului electronica şi
automatizãri;
7. Asigurarea functionarii aparaturii
audio-video/aparaturii electronice la
parametrii de calitate indicaţi de
documentaţia specifica;
8. Controlul operaţiilor tehnologice şi
auxiliare din domeniul de activitate;
9. Organizrea proceselor tehnologice şi a muncii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
automatizãri 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea unor lucrãri/operaţii de
complexitate medie în electronica şi
automatizãri;
6. Corelarea activitãţilor de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia
tehnica;
7. Interpretarea rezultatelor masurarii în
vederea aprecierii performantelor de calitate;
8. Verificarea stãrii de funcţionare a
echipamentelor şi instalaţiilor;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
telecomunicaţii 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Proiectarea, planificarea şi organizarea unor
faze ale proceselor tehnologice din domeniul
telecomunicatiilor;
6. Supravegherea proceselor tehnologice din
telecomunicaţii;
7. Înregistrarea şi prelucrarea rezultatelor
obţinute pe durata monitorizarii circuitelor
specifice din telecomunicaţii;
8. Controlul operaţiilor tehnologice şi
auxiliare din domeniul telecomunicatiilor;
9. Organizarea procesului tehnologic şi a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
electrotehnist 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea unor lucrãri/operaţii de
complexitate medie în domeniul
electrotehnicii;
6. Corelarea activitãţilor de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia
tehnica;
7. Monitorizarea etapelor unor procese
tehnologice de fabricaţie din domeniul
electrotehnic;
8. Asigurarea sistemului informaţional pentru
fluxuri tehnologice din domeniul
electrotehnic;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Tehnic Tehnician în 1. Citirea şi interpretarea planurilor de
lucrãri ansamblu pentru lucrãri de construcţii şi
publice şi lucrãri publice;
construcţii 2. Realizarea mãsurãtorilor şi devizelor pentru
lucrãri de construcţii şi lucrãri publice;
3. Organizarea şi instalarea unui şantier în
condiţii de securitate, protecţia muncii şi
a mediului înconjurãtor;
4. Implantarea şi trasarea lucrãrilor pe teren;
5. Gestionarea şantierului;
6. Aplicarea formei de lucru în echipa;
7. Comunicarea interactiva la locul de munca.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Tehnic Tehnician în 1. Pregãtirea şi menţinerea în stare de
industria funcţionare, conform parametrilor, a
textila instalaţiilor din secţie;
2. Coordonarea activitãţii de aprovizionare cu
materii prime, semifabricate, piese de
schimb etc.;
3. Urmãrirea respectãrii calitatii materiilor
prime, semifabricatelor şi produselor finite;
4. Supravegherea reglarii parametrilor
tehnologici conform cerinţelor;
5. Urmãrirea respectãrii regulilor de protecţie
a muncii, a mediului înconjurãtor şi de
prevenire şi stingere a incendiilor;
6. Utilizarea tehnicilor moderne de calcul
şi proiectare;
7. Întocmirea şi utilizarea documentaţiilor
tehnice ale procesului de producţie;
8. Comunicarea interactiva la locul de munca;
9. Aplicarea formei de lucru în echipa.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Tehnic Tehnician în 1. Pregãtirea şi utilizarea SDV-urilor,
industria utilajelor şi instalaţiilor specifice
pielariei analizelor sau operaţiilor;
2. Aprovizionarea cu materii prime, materiale
auxiliare, piese de schimb a locului de munca;
3. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
produse din piele şi inlocuitori;
4. Efectuarea analizelor tehnice de laborator
pentru materiile prime şi produsele finite;
5. Urmãrirea respectãrii calitãţii materiilor
prime şi produselor finite;
6. Înregistrarea şi transmiterea informaţiilor
specifice procesului tehnologic;
7. Organizarea şi planificarea activitãţilor de
producţie, întreţinere, reparaţii;
8. Adaptarea la condiţii de munca variabile;
9. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, a
mediului, de prevenire şi stingere a
incendiilor;
10. Comunicarea interactiva la locul de munca;
11. Aplicarea formei de lucru în echipa.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
transporturi 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Compararea diferitelor moduri de transport,
stabilirea oportunitãţii realizãrii
transportului în funcţie de diversi
parametrii şi prioritati;
6. Identificarea şi urmãrirea lucrãrilor de
întreţinere, revizie şi reparatie necesare
mijloacelor de transport;
7. Întocmirea programelor şi graficelor de
transport, întocmirea documentaţiei de
pregãtire şi însoţire a transporturilor,
completarea documentelor de evidenta;
8. Elaborarea, urmãrirea şi raportarea
indicatorilor de transport, a realizãrii
planurilor şi graficelor de transport, cat
şi întocmirea planurilor de aprovizionare
tehnico-materialã;
9. Organizarea proceselor din transporturi şi
a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
metrologie 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea unor lucrãri/operaţii în domeniul
de specialitate;
6. Corelarea activitãţii de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia
tehnica;
7. Interpretarea rezultatelor masurarii în
vederea aprecierii performantelor de calitate;
8. Verificarea stãrii de funcţionare a
echipamentelor şi instalaţiilor cat şi a
preciziei metrologice a acestora;
9. Organizarea proceselor din metrologie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
mecatronist 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Verificarea stãrii de funcţionare a
utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
6. Executarea de lucrãri de punere în funcţiune,
exploatare, întreţinere şi reparare a unor
sisteme mecatronice;
7. Utilizarea schemelor şi diagramelor
functionale specifice sistemelor mecatronice;
8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
stabilirea caracteristicilor
tehnico-functionale ale componentelor şi
echipamentelor mecatronice;
9. Organizarea procesului de producţie şi
a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
operator 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
roboti 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
industriali protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Verificarea stãrii de funcţionare a
utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
6. Executarea de lucrãri de punere în funcţiune,
exploatare, întreţinere şi reparare a unor
roboti industriali;
7. Utilizarea schemelor şi diagramelor
functionale specifice robotilor industriali;
8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
stabilirea caracteristicilor
tehnico-functionale ale componentelor şi
echipamentelor robotilor industriali;
9. Organizarea procesului de producţie şi
a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
operator 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
tehnici de 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
calcul protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Instalarea sistemelor de calcul;
6. Exploatarea sistemelor de calcul;
7. Întreţinerea sistemelor de calcul;
8. Depanarea sistemelor de calcul;
9. Utilizarea manualelor de service şi a
softului specializat.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 2


UNITĂŢILE DE COMPETENTA
care pot fi dobândite în urma calificãrii prin şcoala postliceala
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Specializarea Unitãţi de competenta
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
proiectant în 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
construcţia de 3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
maşini normelor de P.S.I;
4. Utilizarea mijloacelor de mãsurare;
5. Proiectarea proceselor tehnologice în funcţie de
tipul producţiei;
6. Proiectarea tehnologiilor de execuţie a pieselor
realizate în atelierele de lacatuserie sau de
prelucrari mecanice;
7. Întocmirea şi interpretarea desenelor de ansamblu
şi de execuţie;
8. Întocmirea documentaţiei tehnologice pentru
prelucrarile prin deformare plastica la rece;
9. Proiectarea stantelor şi matritelor pentru realizarea
unor piese de complexitate medie, cat şi a unor scule
de complexitate medie.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Tehnician 1. Comunicare interactiva;
tehnolog în 2. Organizarea procesului de producţie;
mecanicã 3. Alegerea materialelor folosite în construcţia de
maşini;
4. Prelucrarea semifabricatelor la rece şi la cald;
5. Efectuarea de prelucrari de mare productivitate;
6. Asamblarea maşinilor unelte;
7. Determinarea solicitãrilor şi încercãrilor mecanice
ale maşinilor unelte;
8. Exploatarea şi întreţinerea maşinilor, aparatelor şi
instalaţiilor specifice proceselor industriale şi a
liniilor de fabricaţie;
9. Verificarea calitãţii produselor;
10. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
mecanic 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
- instalaţii 3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
hidropneumatice normelor de P.S.I;
4. Utilizarea mijloacelor de mãsurare;
5. Elaborarea desenelor de execuţie, de ansamblu şi a
schemelor din instalaţiile hidraulice şi pneumatice;
6. Executarea probelor, încercãrilor şi reglajelor
pentru aparatajul hidrostatic de comanda şi auxiliar;
7. Utilizarea documentaţiei tehnice necesare realizãrii
unei instalaţii hidraulice sau pneumatice;
8. Executarea operaţiilor de întreţinere, reparaţii şi
a probelor de rodaj ale instalaţiilor pneumatice şi
hidraulice;
9. Montarea instalaţiilor hidropneumatice şi a
aparatajului de comanda şi auxiliar;
10. Executarea calcului fiabilitatii sistemelor
pneumatice şi hidraulice.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Tehnician 1. Comunicarea interactiva;
electromecanic 2. Organizarea procesului de producţie;
pentru maşini 3. Asamblarea maşinilor şi utilajelor electromecanice;
şi utilaje 4. Fabricarea miezurilor magnetice pentru maşini,
transformatoare şi aparate electrice;
5. Realizarea, controlul şi incercarile bobinelor
pentru maşini şi aparate-efectrice;
6. Încercarea maşinilor şi aparatelor electrice;
7. Instalarea şi punerea în funcţiune a maşinilor
electrice la locul de exploatare;
8. Exploatarea şi întreţinerea maşinilor, aparatelor
şi instalaţiilor specifice proceselor industriale;
9. Întreţinerea, exploatarea şi supravegherea liniilor
de fabricaţie;
10. Verificarea calitãţii produselor;
11. Asigurarea respectãrii normelor de protecţia muncii
şi PSI.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Tehnician 1. Aplicarea formei de lucru în echipa şi comunicarea
termoenerge- la locul de munca;
tician 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
3. Aplicarea procedurilor de calitate şi respectarea
sarcinilor de munca;
4. Aplicarea procedurilor de proiectare generalã privind
instalaţiile termoenergetice;
5. Urmãrirea montarii instalaţiilor termoenergetice şi
a probelor pentru punerea lor în funcţiune;
6. Calculul indicatorilor tehnico-economici pentru
urmãrirea functionarii economice a instalaţiilor
termoenergetice;
7. Urmãrirea lucrãrilor de întreţinere la instalaţiile
termoenergetice;
8. Programarea lucrãrilor de reparaţii şi pregãtirea
documentaţiei pentru realizarea acesteia;
9. Utilizarea calculatoarelor personale în rezolvarea
sarcinilor de serviciu;
10. Adaptarea la schimbare, progres tehnic şi protecţia
mediului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Tehnician 1. Aplicarea formei de lucru în echipa şi comunicarea
hidroenerge- la locul de munca;
tician 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
3. Aplicarea procedurilor de calitate şi respectarea
sarcinilor de munca;
4. Aplicarea procedurilor de proiectare generalã privind
instalaţiile hidroenergetice;
5. Urmãrirea montarii instalaţiilor hidroenergetice şi
a probelor pentru punerea lor în funcţiune;
6. Calculul indicatorilor tehnico-economici pentru
urmãrirea functionarii economice a instalaţiilor
hidroenergetice;
7. Urmãrirea lucrãrilor de întreţinere la instalaţiile
hidroenergetice;
8. Programarea lucrãrilor de reparaţii şi pregãtirea
documentaţiei pentru realizarea acesteia;
9. Utilizarea calculatoarelor personale în rezolvarea
sarcinilor de serviciu;
10. Adaptarea la schimbare, progres tehnic şi protecţia
mediului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Electronist- 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
echipamente de 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
telecomunicaţii specifice;
3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica profesionalã;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei
lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în
timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în asigurarea de contexte noi.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Electronist- 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
echipamente de 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
automatizare specifice;
3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica profesionalã;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei
lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în
timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în situaţii noi.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Tehnician 1. Identificarea elementelor de construcţie şi a
devize şi materialelor necesare;
mãsurãtori în 2. Executarea mãsurãtorilor şi releveelor;
construcţii 3. Citirea planurilor, secţiunilor şi detaliilor de
execuţie pentru construcţii;
4. Analizarea operaţiilor tehnologice ce se succed la
executarea unui anumit element de construcţie;
5. Identificarea normelor de deviz corespunzãtoare unor
lucrãri şi operaţii;
6. Stabilirea datelor necesare pentru determinarea
cantitãţilor de lucrãri sau operaţii;
7. Calcularea cantitãţii de lucrare sau operaţie care
corespunde unei norme de deviz:
8. Determinarea necesarului de resurse materiale pentru
executarea unei cantitãţi;
9. Procesarea pe calculator a devizelor şi
mãsurãtorilor;
10. Respectarea prescripţiilor de proiectare şi a
normelor generale de protecţia muncii, PSI şi
protecţia mediului;
11. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele
naţionale şi europene;
12. Asumarea rãspunderii pentru lucrãrile efectuate.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Desenator în 1. Interpretarea planurilor, schemelor şi simbolurilor
construcţii şi folosite în construcţii;
arhitectura 2. Identificarea construcţiilor şi elementelor
componente ale acestora, aparţinând diferitelor
perioade istorice;
3. Compararea documentaţiilor cu situaţiile din teren;
4. Utilizarea simbolurilor pentru reprezentarea în
desen a materialelor şi a elementelor de construcţii;
5. Selectarea şi utilizarea informaţiilor specifice
domeniului;
6. Calcularea suprafeţelor, volumelor, maselor şi
consumurilor specifice pentru lucrãri;
7. Întocmirea şi citirea desenelor şi planurilor simple
şi de detaliu;
8. Planificarea activitãţii şi stabilirea timpului de
munca pentru fiecare activitate;
9. Întocmirea schitelor pentru relevee;
10. Compararea imaginilor diferitelor clãdiri şi
stabilirea categoriilor estetice;
11. Analizarea şi luarea deciziilor în organizarea unei
activitãţi pe cont propriu;
12. Adaptarea lucrãrilor solicitate la cerinţele
beneficiarului;
13. Asumarea responsabilitãţilor în echipa de proiectare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Merceolog 1. Planificarea activitãţii şi stabilirea timpului de
gestionar pentru munca pentru fiecare activitate;
materiale de 2. Utilizarea simbolurilor pentru reprezentarea
construcţii şi materialelor şi elementelor de construcţii şi
instalaţii instalaţii;
3. Aplicarea cadrului legislativ cu privire la
gestionarea bunurilor;
4. Utilizarea documentelor specifice în activitate;
5. Procesarea documentelor, calculelor şi desenelor
legate de lucrãri specifice;
6. Calcularea suprafeţelor, volumelor, maselor şi
consumurilor specifice necesare lucrãrilor pe care
le executa;
7. Controlarea calitãţii lucrãrilor şi luarea mãsurilor
de remediere a deficienţelor:
8. Întocmirea planurilor de aprovizionare cu resurse
materiale al unitãţii economice;
9. Determinarea pe baza normelor de consum şi de stoc a
stocurilor minime şi maxime din depozit;
10. Asigurarea condiţiilor judicioase de depozitare,
pãstrare şi conservare a produselor;
11. Asigurarea mijloacelor necesare unei organizãri
ergonomice;
12. Asumarea responsabilitãţii pentru lucrãrilor
efectuate individual
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Proiectant 1. Utilizarea termenilor tehnici de construcţii şi
restaurari şi arhitectura;
reparaţii 2. Analizarea elementelor componente ale construcţiilor
clãdiri şi a rolului lor în structura:
3. Operarea cu unitãţi de mãsura fundamentale;
4. Executarea mãsurãtorilor şi releveelor;
5. Identificarea defectelor, cauzelor care le-au
provocat şi perioadei de aparitie;
6. Reprezentarea şi citirea planurilor şi detaliilor
de execuţie;
7. Analizarea tehnicilor de reparare, consolidare,
restaure şi conservare a elementelor construcţie;
8. Alegerea soluţiilor de consolidare, restaurare şi
conservare;
9. Conceperea detaliilor pentru reparaţii şi restaurari;
10. Dimensionarea şi armarea elementelor de construcţii
pentru reparaţii şi restaurari
11. Selectarea materialelor necesare pentru diverse
tipuri de lucrãri calcularea cantitãţi lucrãri şi
materiale;
12. Respectarea prescripţiilor de proiectare şi normelor
generale de protecţia muncii, protecţia mediului;
13. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele
naţionale şi europene;
14. Procesarea pe calculator a desenelor şi documentelor
tehnice specifice;
15. Asumarea rãspunderii pentru lucrãrile efectuate.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Proiectant 1. Utilizarea termenilor tehnici de construcţie şi
urbanism şi arhitectura;
amenajarea 2. Utilizarea elementelor de baza standardizate în
teritoriului desenul de construcţii şi arhitectura, urbanism,
construcţii şi cartografie;
3. Executarea mãsurãtorilor şi releveelor;
4. Analizarea lucrãrilor de urbanism şi amenajarea
teritoriului şi identificarea operaţiilor necesare
rezolvarii unor probleme;
5. Conceperea planurilor de urbanism şi amenajarea
teritoriului dupã teme date;
6. Reprezentarea şi citirea planurilor şi detaliilor de
execuţie;
7. Utilizarea normelor de legislaţie referitoare la
documentaţiile de urbanism şi amenajare;
8. Procesarea pe calculator a desenelor şi documentelor
tehnice specifice;
9. Aplicarea normelor generale de protecţia muncii, PSI
şi protecţia mediului;
10. Asumarea rãspunderii pentru lucrãrile efectuate;
11. Conceperea planurilor şi detaliilor de construcţii şi
elemente decorative;
12. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele
naţionale şi europene.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Proiectant 1. Utilizarea instrumentelor de desen;
decoratiuni 2. Proiectarea interioarelor de clãdiri;
interioare 3. Selectarea materialelor de construcţii;
4. Proiectarea mobilierului;
5. Amenajarea şi mobilarea interioarelor;
6. Selectarea echipamentului tehnic;
7. Reprezentarea conventionala a materialelor,
echipamentului tehnic şi a mobilierului;
8. Selectarea şi reprezentarea finisajelor;
9. Selectarea accesoriilor pentru interior;
10. Utilizarea diferitelor forme de randare;
11. Reprezentarea perspectivelor interioare;
12. Întocmirea documentaţiei economice.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Tehnician 1. Stabilirea instrumentelor folosite în mãsurarea
cadastru directa şi indirecta a distantelor, în funcţie de
funciar-topograf relieful terenului;
2. Identificarea principalelor componente ale
instrumentelor folosite la mãsurãtori;
3. Alegerea instrumentelor de teren şi de birou pentru
mãsurarea distantelor şi suprafeţelor;
4. Efectuarea citirilor pentru unghiurile orizontale,
verticale şi distanţe;
5. Prelucrarea datelor culese din teren, folosind
metode automate pe baza programelor pe calculator;
6. Întreţinerea instrumentelor de mãsurat în condiţii
corespunzãtoare;
7. Respectarea regulilor de protecţia muncii în
lucrãrile de mãsurãtori topografice şi cadastrale;
8. Executarea calculelor şi planurilor topografice ce
se pot realiza în funcţie de inventarul de
coordonate;
9. Întocmirea planurilor reambulate, topografice şi
cadastrale;
10. Determinarea punctelor de drumuire folosind metode
planimetrice;
11. Organizeazã în teren etapele de ridicare a unei
suprafeţe;
12. Introducerea datelor rezultate în urma mãsurãtorilor
topografice într-o foaie de calcul Excel;
13. Realizarea diagramelor şi graficelor pentru
reprezentarea datelor;
14. Realizarea prezentãrii Power Point, cu text animatie
şi sunet care ilustreaza mãsurãtorile topografice
efectuate.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Agent comercial 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor
caracteristice activitãţii comerciale;
2. Transferul operational de concepte generale asupra
unor situaţii concrete;
3. Adaptarea comportamentului agentului comercial la
tipurile de clienţi; formularea argumentatiei de
vânzare şi a dialogului de vânzare;
4. Finalizarea activitãţii de vânzare prin aplicarea
corelata a cunoştinţelor, priceperilor şi
deprinderilor de marketing, studiul calitãţii
mãrfurilor, comunicare şi negociere comercialã;
5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu
demersul comercial;
6. Adaptare, integrare în structurile existente,
participarea la realizarea unui climat profesional
pozitiv.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Asistent de 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor
gestiune caracteristice sistemului financiar - contabil;
2. Transferul operational de concepte generale asupra
unor situaţii din activitatea financiar contabila;
3. Actualizarea informaţiilor din documente,
prelucrarea lor şi realizarea: operaţiunilor
financiar - contabile;
4. Aplicarea cunoştinţelor fundamentale de contabilitate
financiarã, finanţe şi management financiar-contabil;
5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu
demersul financiar-contabil;
6. Adaptare, integrare în structurile existente,
participarea la realizarea unui climat profesional
pozitiv.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Funcţionar 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor
bancar caracteristice sistemului bancar;
2. Transferul operational de concepte generale asupra
unor situaţii din activitatea bancarã;
3. Actualizarea informaţiilor din documente, prelucrarea
lor şi realizarea operaţiunilor bancare;
4. Aplicarea cunoştinţelor fundamentale de contabilitate
financiarã şi contabilitate bancarã, management
bancar;
5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu
demersul financiar bancar;
6. Adaptarea, integrarea în structurile existente,
participarea la realizarea unui climat profesional
pozitiv.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Tehnician 1. Asigurarea managementului resurselor umane în cadrul
coordonator unitãţii comerciale;
activitãţi 2. Utilizarea metodelor şi tehnicilor de management în
comerciale cadrul unitãţii comerciale;
3. Utilizarea metodelor şi tehnicilor de studiere a
pieţei;
4. Folosirea mijloacelor şi tehnicilor de promovare a
vânzãrilor;
5. Elaborarea programelor privind organizarea unei
campanii publicitare pentru unitatea comercialã;
6. Asigurarea condiţiilor de pãstrare şi depozitare
specifice mãrfurilor;
7. Efectuarea recepţiei cantitative şi calitative a
mãrfurilor, întocmirea documentelor de evidenta
operativã;
8. Folosirea echipamentului de prezentare şi vânzare
a mãrfurilor;
9. Aplicarea legislaţiei economice în vigoare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Agent fiscal 1. Utilizarea documentelor contabile şi financiare;
2. Aplicarea legislaţiei fiscale la nivelul persoanelor
fizice şi juridice;
3. Elaborarea documentelor primare care stau la baza
activitãţii de sinteza financiar- contabile;
4. Determinarea tipului şi nivelului de impozit şi taxe,
a drepturilor şi obligaţiilor pe care le au
persoanele fizice şi juridice;
5. Realizarea de încasãri şi urmãrirea debitelor în
cazul în care nu exista alt mijloc de acoperire a
sumelor;
6. Efectuarea controlului financiar propriu;
7. Întocmirea bugetului în vederea rentabilizarii
activitãţii economice;
8. Întocmirea declaraţiilor de venituri, impozitare
globalã şi altor documente fiscale;
9. Colectarea de note de plata;
10. Aplicarea formei de lucru în echipa.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Agent vamal 1. Aplicarea legislaţiei privind efectuarea
operaţiunilor de import şi export;
2. Întocmirea şi verificarea documentelor specifice
activitãţii vamale;
3. Implicarea în organizarea şi conducerea activitãţii
vamale;
4. Utilizarea sistemului informatic vamal în
activitatea vamalã şi comercialã a agenţilor
economici;
5. Aplicarea tehnicilor vamale în operaţiunile de
import şi export;
6. Organizarea şi planificarea activitãţilor şi a
locului de munca;
7. Comunicarea interactiva la locul de munca;
8. Aplicarea formei de lucru în echipa.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Normator în 1. Citirea şi interpretarea desenelor de execuţie ale
industria produselor de mobilier, altor produse finite din
lemnului lemn;
2. Stabilirea fluxului tehnologic pentru produse de
mobilier;
3. Organizarea locului de munca la utilaje pentru
prelucrarea lemnului, pe principii ergonomice;
4. Planificarea succesiunii fazelor de lucru în
conformitate cu cerinţele tehnologiei;
5. Elaborarea normelor de munca în funcţie de tipul
procesului de producţie, de natura acestuia şi de
modul de organizare a lucrului;
6. Elaborarea normativelor de munca, normativelor de
personal, normative de deservire şi normative de
regim tehnologic;
7. Calcularea indicilor de timp productivi, muncitori
suplimentari, stagnare, asteptare, calificare pentru
stabilirea condiţiilor concrete din fiecare secţie;
8. Utilizarea metodelor de mãsurare a timpilor de munca
în condiţii date;
9. Calcularea indicelui de îndeplinire a normelor de
munca;
10. Calcularea necesarului de forta de munca, de utilaje
şi tarifele unitare repartizate pe muncitori pe baza
normelor de munca;
11. Calcularea raportului dintre încadrarea medie a
lucrãrilor şi cea a muncitorilor;
12. Utilizarea calculatorului pentru elaborarea şi
evidenta normelor de munca;
13. Verificarea şi reexaminarea normelor de munca;
14. Elaborarea studiilor privind îmbunãtãţirea normelor
de munca;
15. Utilizarea formularelor tipizate şi brosurilor de
norme de munca unificate pentru calculul normelor şi
salariilor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Designer în 1. Proiectarea şi reprezentarea în desen a variantelor
industria de amenajare a spaţiilor (locuinţe, birouri, spaţii
lemnului comerciale);
2. Întocmirea documentaţiei tehnice de execuţie pentru
produse finite din lemn;
3. Elaborarea de variante de mobilier în funcţie de
destinaţia încãperilor cu accesorii, accentuand pe
latura utilitara şi estetica;
4. Realizarea reprezentarilor grafice în perspectiva
şi la scara a produselor din lemn;
5. Aplicarea principiilor proiectãrii în practica;
6. Aplicarea standardelor privitoare la soluţiile
constructive şi reprezentarea acestora în desen;
7. Asigurarea designului produselor de mobilier prin
ornamentatie şi aranjamente decorative;
8. Utilizarea tehnologiilor asistate de calculator la
întocmirea documentaţiilor;
9. Alegerea unei variante optime în elaborarea
marketingului;
10. Elaborarea de proiecte privind designul produsului,
reclamei comerciale, ambalajului;
11. Asumarea responsabilitãţii privind aspectul estetic
al lucrãrilor executate;
12. Utilizarea limbajului specific activitãţii;
13. Asumarea responsabilitãţii privind calitatea
proiectelor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Tehnician silvic 1. Utilizeazã şi explica termenii tehnici din
silvicultura;
2. Prezintã obiectivele generale şi sarcinile
silviculturii;
3. Planifica şi organizeazã execuţia lucrãrilor de
îngrijire din arborete;
4. Stabileşte cerinţele unitãţii forestiere în privinta
provenientei, calitãţii şi cantitãţii puietilor;
5. Socoteşte posibilitãţile pe care le are la procurarea
puietilor;
6. Organizeazã producerea puietilor forestieri în
pepiniere şi solarii;
7. Planifica plantarea puietilor forestieri în
terenurile despadurite;
8. Executa controlul anual pentru stabilirea reusitei
regenerarii;
9. Compara şi interpreteazã situaţiile teoretice cu
situaţiile reale;
10. Apreciazã avantajele şi dezavantajele regimului,
lucrãrilor de îngrijire, a tratamentului ales pentru
un anumit tip de arboret;
11. Evalueaza periodic starea fitosanitara a pãdurii;
12. Cauta dispoziţiile legale şi le aplica în protecţia
pãdurilor;
13. Judeca şi alege metodele de prevenire şi combatere
a dãunãtorilor forestieri;
14. Planifica mãsurile ce trebuie luate la protecţia
pãdurilor;
15. Colaboreazã cu proprietarii de pãduri, cu serviciile
forestiere, cu populaţia, şi promoveazã mijloacele
de combatere integrata în protecţia pãdurilor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Tehnician 1. Identificarea cerealelor folosite în prepararea
conservarea nutreturilor combinate;
cerealelor şi 2. Recunoaşterea pãrţilor componente ale maşinilor
prepararea şi instalaţiilor folosite în obţinerea nutreturilor
nutreturilor combinate;
combinate 3. Întocmirea ratiilor furajere pe specii şi categorii
de animale;
4. Identificarea factorilor care influenţeazã producţia
vegetala, depozitarea şi conservarea cerealelor;
5. Recunoaşterea dãunãtorilor la cereale şi a
mijloacelor de combatere a acestora;
6. Analizarea particularitatilor fizico- chimice şi
microbiologice ale materiilor prime şi sotimentelor
de nutreturi combinate;
7. Calcularea indicilor de calitate ai materiilor prime
şi cubajul spaţiilor de depozitare;
8. Condiţionarea şi depozitarea furajelor în spaţiile
amenajate pentru pãstrarea lor;
9. Controlarea stãrii de conservare a furajelor
depozitate;
10. Efectuarea recepţiei cerealelor la intrarea şi
ieşirea din fluxul tehnologic de preparare a
nutreturilor combinate;
11. Asumarea responsabilitãţii asupra certificãrii
calitãţii furajelor admise în hrana animalelor;
12. Aplicarea mãsurilor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I. la lucrãrile de producere,
conservare a nutreturilor combinate;
13. Aplicarea mãsurilor de prevenire şi combatere a
poluarii mediului înconjurãtor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Tehnician 1. Determinarea însuşirilor organoleptice, fizico-
controlul chimice şi microbiologice a produselor de camp;
calitãţii 2. Examinarea însuşirilor organoleptice, fizico-chimice
produselor şi microbiologice a furajelor fibroase, suculente
agricole şi concentrate;
3. Realizarea examenului de laborator a produselor
animaliere alimentare;
4. Determinarea însuşirilor calitative a produselor
animaliere nealimentare;
5. Elaborarea buletinelor de analiza şi încadrarea în
clasele de calitate a produselor de origine vegetala
şi animala pe baza standardelor interne şi externe;
6. Selectarea şi utilizarea aparaturii de laborator
pentru determinarea însuşirilor produselor vegetale
şi animale;
7. Stabileşte termenul de garanţie a produselor oferite
consumatorilor;
8. Promoveazã noutatile în domeniul calitãţii
produselor;
9. Respecta normele de protecţia muncii, a normelor de
P.S.I. şi protecţia mediului înconjurãtor;
10. Asumarea responsabilitãţii individuale de validitate
a buletinelor de analiza întocmite.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Tehnician 1. Determinarea fertilitatii solurilor pe baza testelor
cartarea de laborator, starea de vegetaţie a culturilor şi
agrochimica şi activitatea micro-organismelor din sol;
pedologica a 2. Efectuarea cartarii agrochimice şi pedologice a
solurilor solurilor;
3. Caracterizarea solurilor pe baza însuşirilor morfo-
genetice;
4. Recunoaşterea principalelor tipuri de sol din
România;
5. Recoltarea, conservarea şi transportul probelor de
sol pentru analiza la laborator;
6. Efectuarea analizelor de laborator pentru
determinarea conţinutului de elemente nutritive
pentru stabilirea potenţialului productiv al
solurilor şi mãsurile de ameliorare şi de ridicare
a fertilitatii;
7. Stabilirea criteriilor de idetificare a unitãţilor
cartografice, în teritoriul ecologic omogen;
8. Cacularea dozelor de îngrãşãminte şi amendamente şi
stabilirea modului de aplicare a lor;
9. Determinarea gradului de imburienare a solurilor şi
stabilirea mãsurilor de combatere a lor;
10. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Tehnician pentru 1. Identificarea punctelor de control pe fluxul
controlul tehnologic;
calitãţii 2. Verificarea parametrilor tehnologici;
produselor 3. Verificarea retetelor de fabricaţie;
alimentare 4. Recoltarea şi pregãtirea probelor pentru analiza;
5. Efectuarea examenului senzorial;
6. Montarea şi deservirea instalaţiilor din laboratorul
de specialitate;
7. Efectuarea recepţiei senzoriale şi calitative;
8. Efectuarea analizelor fizico-chimice;
9. Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate pe
baza standardelor în vigoare;
10. Analizarea din punct de vedere estetic a unui produs
alimentar;
11. Completarea documentelor privind calitatea produsului
alimentar.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Tehnician 1. Efectuarea examenului senzorial a materiilor prime
dietetician şi a produselor alimentare;
2. Organizarea spaţiilor de depozitare şi de preparare
a alimentelor;
3. Organizarea spaţiilor de servire a alimentelor;
4. Aprecierea condiţiilor de igiena pentru spaţiile de
depozitare şi prelucrare a produselor alimentare;
5. Calcularea greutatii ideale;
6. Calcularea necesarului caloric în funcţie de varsta,
sex, activitate desfasurata. starea fiziologica şi
starea de sãnãtate;
7. Stabilirea ratiei alimentare sub aspect calitativ;
8. Stabilirea unor diete în funcţie de varsta, sex,
activitate desfasurata, stare fiziologica şi stare
de sãnãtate;
9. Identificarea prin ancheta socialã a preferintelor
consumatorilor pentru anumite mancaruri;
10. Realizarea educaţiei alimentaţiei pe grupe de
consumatori;
11. Stabilirea deciziilor referitoare la admisibilitatea
calitãţii produselor şi folosirea lor în consum;
12. Determinarea compoziţiei chimice a materiilor prime
şi a produselor alimentare;
13. Utilizarea computerului pentru stabilirea ratiei
alimentare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Tehnician 1. Efectuarea întregului complex de observaţii şi
meteorolog mãsurãtori la o statie meteorologica;
2. Efectuarea întregului complex de observaţii şi
mãsurãtori la o statie agrometeorologica;
3. Efectuarea întregului complex de observaţii şi
mãsurãtori la o statie aeronautica;
4. Codificarea datelor meteorologice rezultate din
observaţii şi mãsurãtori;
5. Decodificarea mesajelor meteorologice;
6. Prelucrarea datelor meteorologice;
7. Efectuarea analizelor critice a datelor înregistrate
din observaţiile şi mãsurãtorile meteorologice;
8. Efectuarea unui sondaj meteorologic şi prelucrarea
datelor înregistrate;
9. Întocmirea hartilor sinoptice de suprafata şi
altitudine;
10. Efectuarea mãsurãtorilor asupra radioactivitatii
mediului şi a poluarii aerului;
11. Asigurarea fluxului informaţional meteo, intern sau
internaţional pentru aeronautica;
12. Executarea de observaţii şi mãsurãtori cu ajutorul
radarului meteorologic;
13. Efectuarea prelucrãrii climatologice a datelor
meteorologice rezultate din observaţii şi mãsurãtori;
14. Utilizarea calculatorului în activitatea de
prelucrare, stocare şi circulaţie a datelor rezultate
din observaţii şi mãsurãtori meteorologice;
15. Organizarea şi planificarea activitãţilor şi a
locului de munca;
16. Aplicarea normelor de tehnica securitãţii muncii.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Tehnician 1. Asigurarea candidaţilor şi verificarea calitãţii
hidrolog observaţiilor şi mãsurãtorilor parametrilor
hidrologici ceruti la postul hidrometric;
2. Organizarea şi planificarea activitãţilor şi a
locului de munca;
3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
4. Executarea de reprezentari topografice şi de
ridicari topometrice;
5. Executarea observaţiilor vizuale şi a mãsurãtorilor
meteorologice;
6. Mãsurarea nivelului apei;
7. Mãsurarea şi prelucrarea adancimii râurilor;
8. Mãsurarea vitezei apei;
9. Mãsurarea şi calculul debitelor de apa;
10. Mãsurarea şi determinarea conţinutului chimic al
apei râurilor;
11. Mãsurarea grosimii şi densitatii zapezii;
12. Mãsurãtori asupra fenomenelor de inghet pe rau;
13. Mãsurarea parametrilor hidrologici ai lacurilor;
14. Executarea complexului de mãsurãtori asupra
apelor subterane;
15. Apãrarea impotriva inundatiilor pe timpul
apelor mari;
16. Prelucrarea datelor la staţiile hidrologice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Tehnician 1. Recoltarea, conservarea, transportarea probelor de
laborant pentru apa şi întocmirea fisei de recoltare;
protecţia 2. Efectueazã determinarea aciditatii, alcalinitatii,
calitãţii duritatii, O(2) dizolvate, C.B.O(5), a clorurilor,
mediului fosfatilor, silicei dintr-o apa naturala, reziduala
sau de la o sursa de apa potabilã, pe teren şi
în laborator;
3. Determina pH-ul şi conductivitatea, pe teren şi în
laborator;
4. Determina Fe^2+, Fe^3+, NH(4)^+, NO(2)^-, NO(3)^-
etc. spectrofotometric pe teren şi în laborator;
5. Efectueazã sterilizarea, recoltarea şi transportul
unei probe de apa în vederea analizei microbiologice;
6. Efectueazã analiza microscopica şi determina
bacteriile mezofile şi coliforme;
7. Efectueazã determinãri ale radioactivitatii apei,
aerului şi solului;
8. Recolteaza, conserva şi transporta probe de aer în
laborator şi întocmeşte fişa de recoltare a probei;
9. Efectueazã analize chimice de aer;
10. Recolteaza, conserva şi transporta probele de sol
în vederea analizei chimice şi întocmeşte fişa
de recoltare;
11. Efectueazã determinarea umiditatii, aciditatii,
alcalinitatii, pH-ului, azotati, azotiti, pe teren
şi în laborator;
12. Efectueazã analiza microbiologica a solului;
13. Efectueazã calcule şi prelucreaza datele cu ajutorul
calculatorului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Tehnician 1. Identificarea dãunãtorilor şi a simtomelor provocate
protecţia de principalii agenţi patogeni pentru principalele
plantelor specii de plante cultivate;
2. Recoltarea probelor de boli şi daunatori la toate
grupele de plante, în diferite stadii de dezvoltare;
3. Efectuarea unor observaţii în camp şi în laborator,
pe probe de plante recoltate, utilizând metodele
clasice de vizualizare: cu ochiul liber, lupa
sau microscopul;
4. Selectarea metodelor mecanice, agrotehnice, fizice,
chimice şi biologice pentru prevenirea şi combaterea
dãunãtorilor şi a agenţilor patogeni ai plantelor
cultivate;
5. Avertizarea deţinãtorilor de albine, animale
domestice şi persoane fizice despre data aplicãrii
tratamentului şi mãsurile ce trebuiesc întreprinse;
6. Avertizarea perimetrelor tratate cu pesticide în
vederea asigurãrii normelor de protecţia muncii;
7. Aplicarea procedurilor de prim ajutor în cazul
intoxicatiilor cu pesticide a oamenilor şi
animalelor;
8. Folosirea echipamentului adecvat pentru tratamentele
cu pesticide;
9. Colectarea datelor climatice din judeţ pentru
realizarea unui program de prognoza şi avertizare,
asistat pe calculator;
10. Curãţirea şi întreţinerea utilajelor şi
instalaţiilor folosite în combaterea dãunãtorilor
şi agenţilor patogeni;
11. Transmitem în teritoriu a buletinelor de avertizare
şi tratament;
12. Organizarea grupelor de lucru pentru efectuarea unor
lucrãri de protecţie în camp şi în depozitele de
produse agricole;
13. Controlarea efectului tratamentelor în combaterea
bolilor şi dãunãtorilor la diferite specii de plante.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Creator - 1. Planificarea şi organizarea activitãţii proprii;
structura şi 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
proiectarea normelor de P.S.I.;
tesaturilor 3. Aplicarea formei de lucru în echipa;
4. Comunicarea interactiva la locul de munca;
5. Realizarea decompozitiei unei tesaturi;
6. Realizarea schemei de programare pentru anumite
legãturi;
7. Stabilirea materiei prime pentru realizarea
structurii proiectate;
8. Elaborarea documentaţiei tehnice a articolului
proiectat;
9. Urmãrirea realizãrii articolului proiectat pe
faze de fabricaţie;
10. Executarea determinarilor fizico mecanice şi
întocmirea buletinelor de analiza pentru mostrele
realizate;
11. Interpretarea, verificarea şi urmarirera aplicãrii
documentaţiei tehnice pentru seria zero.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Creator - 1. Planificarea şi organizarea activitãţii proprii;
proiectant 2. Elaborarea documentaţiei de preţ;
articole din 3. Aprovizionarea cu materii prime şi materiale
piele şi auxiliare;
inlocuitori 4. Alegerea materialelor pentru realizarea colectiei;
5. Utilizarea uneltelor şi utilajelor de tãiat,
prelucrat, cusut etc.;
6. Proiectarea constructivã a modelelor;
7. Realizarea prototipului (mostrei etalon);
8. Pregãtirea fabricaţiei produselor din piele şi
inlocuitori;
9. Oferirea serviciilor cãtre clienţi;
10. Preluarea şi predarea comenzilor de produse din
piele şi inlocuitori;
11. Comunicarea la locul de munca;
12. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Creator - 1. Crearea structurilor de tricot;
structura şi 2. Alegerea firelor necesare realizãrii tricotului;
proiectarea 3. Elaborarea caietului tehnologic;
tricoturilor 4. Montarea structurii de tricot pe masina de tricotat;
5. Reglarea parametrilor tehnologici ai masinii de
tricotat;
6. Executarea produsului etalon;
7. Aplicarea normelor de calitate;
8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
9. Comunicarea la locul de munca;
10. Adaptarea creatiei la tendintele modei.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Creator - 1. Planificarea şi organizarea activitãţii;
proiectant 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
îmbrãcãminte normelor de P.S.I.;
3. Aplicarea formei de lucru în echipa;
4. Proiectarea constructivã a modelelor;
5. Pregãtirea tehnologicã a fabricaţiei;
6. Stabilirea consumului optim de material;
7. Executarea şi analiza prototipului;
8. Urmãrirea aplicãrii şi respectãrii documentaţiei
tehnice;
9. Adaptarea creatiei vestimentare la tendintele modei;
10. Oferirea serviciilor cãtre clienţi.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Vitrinier- 1. Conceperea şi realizarea elementelor de publicitate
decorator şi reclama comercialã;
2. Realizarea designului spaţiului de vânzare;
3. Amenajarea unor standuri expozitionale;
4. Etalarea şi prezentarea mãrfurilor în vitrine şi în
interiorul unitãţilor comerciale;
5. Adminstrarea locului de munca şi gestionarea
materialelor de lucru;
6. Asumarea responsabilitãţilor legate de profesie;
7. Cultivarea relaţiilor interpersonale la locul
de munca;
8. Utilizarea mijloacelor informatice pentru
realizarea materialelor publicitare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Coordonator 1. Identificarea resurselor locale pentru agroturism;
activitãţi de 2. Identificarea obiectivelor de interes turistic,
agroturism istoric, social;
montan 3. Amenajarea unei gospodãrii montane pentru practicarea
agroturismului;
4. Respectarea normelor privind includerea gospodãriei
montane în circuitul agroturistic;
5. Prelucrarea produselor obţinute în gospodãria proprie;
6. Identificarea parametrilor optimi de depozitare,
conservare a produselor din gospodãrie;
7. Valorificarea prin agroturism şi/ sau comercializarea
surplusului de produse;
8. Prepararea hranei pentru turişti;
9. Executarea serviciilor specifice de agroturism;
10. Amenajarea spaţiilor pentru agrement, pentru jocuri
de copii, parcari de maşini şi depozitarea
produselor agricole;
11. Întocmirea schitelor de modernizare a locuinţelor;
12. Întocmirea ofertei de agroturism şi transmiterea
prin Internet;
13. Redactarea textelor de reclama şi publicitate
în agroturism;
14. Întocmirea unui plan de afaceri pentru
întreprinzãtori în domeniul agroturismului;
15. Calcularea indicatorilor de eficienta economicã
(buget- venituri- cheltuieli);
16. Întocmirea lucrãrilor de corespondenta;
17. Respectarea regulilor de protecţia muncii şi
acordarea primului ajutor în caz de necesitate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Tehnician 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
coordonator 2. Organizarea şi planificarea activitãţilor la locul
activitãţi de de munca;
alimentaţie 3. Respectarea normelor igienico-sanitare specifice
publica activitãţii;
4. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
5. Aplicarea legislaţiei privind calitatea produselor
şi protecţia consumatorilor;
6. Promovarea de tehnologii şi preparate noi pe baza
experienţei acumulate;
7. Informarea clienţilor în legatura cu preparatele
culinare cu specific local şi zonal;
8. Elaborarea şi promovarea ofertei de preparate
şi bãuturi;
9. Promovarea de tehnologii noi privind depozitarea,
pãstrarea alimentelor şi a preparatelor;
10. Executarea calculelor economice privind activitatea
specifica;
11. Îmbunãtãţirea calitãţii activitãţii personale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Hotelier 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
2. Promovarea produselor hoteliere;
3. Respectarea normelor igienico-sanitare, şi de
protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
4. Respectarea normelor privind mediul înconjurãtor;
5. Respectarea şi aplicarea legislaţiei privind
protecţia consumatorilor;
6. Organizarea şi planificarea activitãţilor la locul
de munca;
7. Informarea clienţilor în legatura cu oferta
structurii de primire;
8. Informarea clienţilor în legatura cu produsele
turistice locale şi zonale;
9. Elaborarea ofertei structurii de primire;
10. Îmbunãtãţirea calitãţii activitãţii personale,
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Agent de turism 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
- ghid 2. Promovarea produselor turistice;
3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
4. Respectarea normelor privind mediul înconjurãtor;
5. Respectarea şi aplicarea legislaţiei privind protecţia
consumatorilor;
6. Organizarea şi planificarea activitãţilor la locul
de munca;
7. Informarea clienţilor în legatura cu oferta turistica;
8. Elaborarea ofertei turistice;
9. Îmbunãtãţirea calitãţii activitãţii personale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Tehnoredactor 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
2. Utilizarea cunoştinţelor tehnologice şi ştiinţifice
specifice specializãrii;
3. Utilizarea în mod autonom şi integrat a principalelor
software standard pentru compartimentul grafic;
4. Întocmirea unui caiet de sarcini;
5. Executarea unei machete de principiu (ziar, carte,
revista);
6. Executarea unei machete reale;
7. Urmãrirea activitãţii în tipografie;
8. Urmãrirea realizãrii unui plan editorial;
9. Aplicarea normelor legislative şi de comportament
specifice domeniului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Cameraman - 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
fotoreporter 2. Utilizarea cunoştinţelor de estetica profesionalã;
3. Interpretarea şi corelarea informaţiilor în timpul
derulãrii activitãţii de cameraman;
4. Executarea lucrãrilor de amplasare, întreţinere şi
reparaţii a aparaturii de filmat;
5. Executarea transmisiilor TV directe;
6. Executarea operaţiilor de captare redare imagine
şi sunet;
7. Operarea cu marimi optice în procesul de filmare,
şi fotografiere;
8. Executarea reportajelor foto.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Cosmetician(a) 1. Întocmirea bonurilor de materiale;
2. Întocmirea bonurilor de plata;
3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, igiena,
de P.S.I.;
4. Igienizarea locului de munca;
5. Pregãtirea profesionalã;
6. Utilizarea echipamentelor cosmetice;
7. Aprovizionarea cu materiale specifice;
8. Pregãtirea materialelor cosmetice;
9. Programarea clientelei;
10. Executarea epilatului;
11. Executarea retusurilor şi machiajelor;
12. Executarea vopsitului genelor şi sprancenelor;
13. Promovarea serviciilor unitãţii;
14. Realizarea cadrului ambiental;
15. Acordarea de consultanţa;
16. Stabilirea schemei de tratament;
17. Executarea tratamentului cosmetic:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Tehnician maseur 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
2. Pregãtirea cabinetului de masaj;
3. Respectarea normelor de protecţie a muncii, PSI şi
asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
4. Întocmirea documentelor de evidenta;
5. Planificarea şedinţelor de masaj;
6. Autopregatirea în vederea efectuãrii masajelor;
7. Aplicarea masajului somatic;
8. Aplicarea masajului terapeutic;
9. Aplicarea drenajului limfatic;
10. Aplicarea masajului reflexogen;
11. Asigurarea perfecţionãrii profesionale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Coafor-stilist 1. Aplicarea normelor de protecţia muncii, igiena,
de P.S.I.;
2. Pregãtirea profesionalã;
3. Utlizarea instrumentelor şi materialelor specifice;
4. Elaborarea fisei clientei;
5. Conceperea coafurilor şi tunsorilor pe baza
elementelor de stilistica;
6. Executarea coafurilor pe baza tuturor tipurilor
de ondulatie;
7. Executarea coafurilor fantezie şi tematice;
8. Executarea tunsorilor;
9. Executarea vopsirii parului;
10. Consilierea clienţilor.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Optician 1. Asigurarea cu materii prime şi materiale;
2. Organizarea locului de munca;
3. Efectuarea de mãsurãtori optice;
4. Întreţinerea echipamentelor şi a dispozitivelor
de prelucrare;
5. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
6. Comunicarea cu clienţii;
7. Perfecţionarea profesionalã;
8. Promovarea imaginii unitãţii;
9. Vânzarea produselor şi serviciilor cãtre clienţi;
10. Planificarea activitãţii;
11. Finisarea lentilelor;
12. Montarea lentilelor;
13. Prelucrarea materialului brut.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Secretar - 1. Efectuarea de traduceri şi retroversiuni;
stenodactilograf 2. Întreţinerea relaţiilor de protocol;
- operator 3. Operare PC;
birotica 4. Stenografierea materialelor;
5. Utilizarea aparaturii de birotica;
6. Administrarea corespondentei;
7. Întocmirea corespondentei;
8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
9. Comunicarea la locul de munca;
10. Dezvoltarea activitãţii profesionale;
11. Efectuarea muncii în echipa;
12. Organizarea şedinţelor de lucru;
13. Organizarea deplasarii staff-ului managerial;
14. Organizarea locului de munca;
15. Planificarea activitãţilor proprii.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Electronist 1. Folosirea terminologiei de specialitate,
radio TV şi 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
aparatura specifice;
audiovideo 3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica specifice;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea
unei lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru
în timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în situaţii, contexte noi.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Electronist 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
aparatura de 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
electronica specifice;
profesionalã 3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica profesionalã;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea
unei lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru
în timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în situaţii, contexte noi.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Operator posta 1. Utilizarea documentelor financiar-contabile specifice
activitãţii;
2. Identificarea nevoilor pieţei şi a surselor de
sprijin pentru iniţierea, menţinerea şi dezvoltarea
activitãţii poştale;
3. Utilizarea echipamentelor periferice ale sistemelor
de calcul;
4. Aplicarea în activitate a normelor interne ale C.N.
Posta Romana, a elementelor de legislaţie şi a
instrucţiunilor de serviciu;
5. Organizarea activitãţii unui oficiu poştal în
conformitate cu reglementãrile P.S.I., protecţiei şi
igienii muncii şi sarcinilor specifice fisei postului
fiecãrui angajat;
6. Structurarea activitãţii de prezentare, tarifare şi
distribuire a trimiterilor poştale;
7. Efectuarea de operaţii de exploatare specifice
oficiilor directe de execuţie;
8. Identificarea nivelurilor ierarhice adecvate pentru
soluţionarea situaţiilor de lucru;
9. Aplicarea, în activitate, a normelor de exploatare
a serviciilor telefonice şi telegrafice;
10. Utilizarea formalisticii adecvate activitãţilor
poştale traditionale pentru serviciile de cureierat
intern şi extern, pentru serviciile de marketing
direct şi reclama, pentru serviciile desfãşurate
pe baza de contracte şi convenţii.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Tehnician 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
echipamente 2. Organizarea procesului de producţie;
periferice şi 3. Asamblarea echipamentelor periferice şi de birotica;
birotica 4. Fabricarea miezurilor magnetice pentru echipamentele
periferice şi ale celor de birotica;
5. Realizarea, controlul şi incercarile subansamblurilor
echipamentelor periferice şi de birotica;
6. Încercarea echipamentelor periferice şi de birotica;
7. Instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor
periferice şi de birotica;
8. Exploatarea şi întreţinerea echipamentelor
periferice şi de birotica;
9. Întreţinerea, exploatarea şi supravegherea locurilor
unde se realizeazã subansamblurile echipamentelor
periferice şi de birotica;
10. Verificarea calitãţii produselor şi integrarea lor
în sistem;
11. Asigurarea respectãrii normelor de protecţia muncii
şi a normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Asistent medical 1. Administrarea tratamentelor prescrise de medic;
generalist 2. Acordarea ingrijirilor în situaţii de urgenta;
3. Supravegherea stãrii pacientului;
4. Completarea documentelor de evidenta a medicamentelor;
5. Completarea documentelor de evidenta a pacientilor;
6. Mãsurarea funcţiilor vitale şi vegetative, notarea
în foaia de observatie clinica
7. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare generale
la locul de munca;
8. Comunicarea cu pacientii;
9. Comunicarea interactiva în cadrul echipei
profesionale;
10. Pregãtirea şi sterilizarea instrumentelor şi
materialelor,
11. Cunoaşterea pregãtirii pacientului şi a
materialelor necesare pentru recoltari de produse
biologice, explorari functionale, examene
radiologice etc.;
12. Efectuarea explorarilor functionale şi
investigatiilor paraclinice uzuale;
13. Acordarea de îngrijiri pentru prevenirea
complicatiilor în diferite afecţiuni;
14. Realizarea educaţiei sanitare pentru menţinerea
stãrii de sãnãtate;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Asistent medical 1. Pregãtirea pacientilor şi a aparaturii pentru
balneofizio- aplicarea tratamentului;
terapie 2. Aplicarea tratamentelor cu curenţi de joasa, medie
şi inalta frecventa,
3. Efectuarea tratamentelor cu camp magnetic;
4. Aplicarea tratamentelor de fototerapie: ultraviolete,
infrarosii;
5. Aplicarea tratamentelor dehidroterapie: bãi
galvanice, bãi kineto, dus subacvatic etc.;
6. Efectuarea exerciţiilor kinetice pentru recuperarea
pacientului cu diferite afecţiuni;
7. Evaluarea efectelor obţinute prin tratament;
8. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
9. Comunicarea cu pacientii;
10. Comunicarea ineractiva la locul de munca;
11. Aprovizionarea cu materiale şi medicamente
necesare tratamentului;
12. Organizarea activitãţii şi programarea pacientilor
pentru tratament;
13. Supravegherea pacientului în timpul tratamentului;
14. Evaluarea reactilor pacientului la tratament;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Asistent medical 1. Asistarea pacientilor cu probleme de nutritie
de nutritie şi şi dietetica;
dietetica 2. Rezolvarea sesizarilor şi a reclamatiilor legate
de meniuri;
3. Aprovizionarea cu alimente;
4. Întocmirea meniurilor şi suplimentelor;
5. Întocmirea necesarului de alimente;
6. Supravegherea distribuirii meselor preparate;
7. Supravegherea preparãrii meniurilor;
8. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
generale la locul de munca;
9. Comunicarea cu pacientii;
10. Comunicarea interactiva la locul de munca;
11. Instruirea personalului din blocul alimentar;
12. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Asistent medical 1. Primirea, organizarea, înregistrarea şi numerotarea
de laborator probelor,
2. Identificarea aparaturii şi materialelor folosite
în laborator;
3. Sterilizarea materialelor şi instrumentelor
utilizate în laborator;
4. Prepararea soluţiilor dezinfectante, a reactivilor
şi colorantilor folosiţi în laborator;
5. Efectuarea tehnicilor specifice (pipetare,
centrifugare, titrare);
6. Efectuarea tehnicilor de recoltare a produselor
biologice şi patologice;
7. Executarea tehnicilor histologice de colorare,
uzuale specifice;
8. Comunicarea interactiva la locul de munca;
9. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în
laborator;
10. Asigurarea protecţiei impotriva contaminarii
cu microbi;
11. Aprovizionarea cu substanţe şi materiale
de laborator;
12. Completarea documentelor specifice activitãţii
de laborator;
13. Asigurarea condiţiilor necesare efectuãrii probelor
de laborator (biochimie, hematologie,
bacteriologic etc.);
14. Utilizarea aparaturii de laborator pentru
activitãţile specifice;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi
a normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Asistent medico- 1. Identificarea domeniului de asistenta medico-socialã
social (instituţii, programe etc.);
2. Elaborarea unor instrumente practice de cunostere
asistentiala (conform metodologiei, tehnicilor de
investigare socialã);
3. Explicarea unor procese sociale care determina
situaţii asistentiale;
4. Evaluarea nevoilor, mijloacelor, situaţiilor şi
riscurilor din domeniul asistenţei medico-sociale;
5. Implementarea tehnicilor specifice de intervenţie
medico-sociale pentru asistat;
6. Implementarea în practica a cadrului legislativ
în care se desfãşoarã asistenta medico-socialã;
7. Dezvoltarea abilitatii profesionale asistentiale
(parteneriate naţionale şi internaţionale);
8. Stabilirea rolului probatiunii în administrarea
justiţiei juvenile şi comunitare;
9. Îndeplinirea termenelor concrete de intervenţie
medico-socialã;
10. Identificarea de pattern-uri (modele) culturale
de marginalizare şi saracie;
11. Comunicare interactiva la locul de munca;
12. Atingerea obiectivului intervenţiei asistentiale
prin munca în echipa;
13. Abordarea cadrului normativ pentru organizarea
activitãţilor desfãşurate de instituţiile
private (O.N.G.);
14. Elaborarea de programe specifice în vederea
abordarii comportamentului criminal delicvent;
15. Stabilirea de criterii de evaluare a activitãţii
de asistenta medico-socialã prin supervizare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Asistent de 1. Manipularea şi depozitarea produselor farmaceutice
farmacie şi a materialelor necesare;
2. Efectuarea operaţiunilor farmaceutice;
3. Prepararea produselor farmaceutice;
4. Distribuirea produselor farmaceutice;
5. Întocmirea documentaţiei de farmacie;
6. Asigurarea stocului necesar în farmacie;
7. Administrarea circuitului condicilor de
prescripţie medicale;
8. Asigurarea şi respectarea condiţiilor
igienico-sanitare;
9. Înregistrarea informatizata a documentelor de
gestiune;
10. Comunicarea interactiva la locul de munca;
11. Efectuarea muncii în echipa;
12. Aplicarea legislaţiei farmaceutice în vigoare;
13. Utilizarea aparaturii şi instrumentarului medical
din farmacie în procese tehnologice;
14. Dezvoltarea profesionalã continua;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Asistent medical 1. Pregãtirea şi protejarea pacientului în vederea
de radiologie efectuãrii examenelor radiologice;
2. Participarea la examenele radiologice efectuate
de medic;
3. Pozitionarea corecta a pacientului pentru realizarea
unei radiografii;
4. Utilizarea aparaturii radiologice şi realizarea
radiografiei;
5. Aprovizionarea cu substanţe şi materiale radiologice;
6. Prepararea substanţelor necesare pentru developarea
filmelor radiologice;
7. Întocmirea documentelor specifice laboratorului
de radiologie;
8. Întreţinerea curenta a aparatelor de radiologie;
9. Planificarea pacientilor pentru investigaţii de
specialitate;
10. Comunicarea interactiva în laboratorul de radiologie;
11. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în
laboratorul de radiologie;
12. Pregãtirea profesionalã de specialitate,
perfectionata şi imbunatatita permanent;
13. Planificarea propriei activitãţi;
14. Realizarea muncii în echipa;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Asistent medical 1. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
kinoterapeut normelor de P.S.I.;
2. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
3. Comunicarea cu pacientii;
4. Comunicarea interactiva la locul de munca;
5. Dezvoltarea profesionalã;
6. Aplicarea tratamentelor cu curenţi de joasa,
medie şi inalta frecventa;
7. Aplicarea tratamentelor de fototerapie
ultraviolete, infrarosii;
8. Aplicarea tratamentelor de hidroterapie bãi
galvanice, bãi kineto, dus subacvatic;
9. Instruirea pacientilor şi a familiei pentru
continuarea tratamentului;
10. Monitorizarea evoluţiei pacientului;
11. Aprovizionarea cu materiale şi medicamente necesare
tratamentului;
12. Coordonarea activitãţii personalului auxiliar;
13. Organizarea activitãţii de fizioterapie;
14. Programarea pacientilor pentru tratament
balneo-fizioterapeutic.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Asistent medical 1. Supravegherea calitãţii igienico-sanitare a
de igiena şi alimentelor;
sãnãtate publica 2. Aplicarea tehnicilor de recoltare a probelor
pentru examene (bacteriologice, virusologie,
parazitologice);
3. Realizarea controlului periodic pentru persoanele
care lucreazã în colectivitãţi şi alimentaţie publica;
4. Efectuarea anchetei epidemiologice pentru grupurile
cu risc epidemiogen;
5. Respectarea reglementãrilor în vigoare privind
prevenirea, controlul şi combaterea infectiilor
nosocomiale;
6. Utilizarea şi pãstrarea corecta a materialelor şi
instrumentarului din dotare;
7. Recunoaşterea manifestãrilor patologice existente
la profesiunile cu risc;
8. Supravegherea condiţiilor igienice de mediu în
colectivitatile de copii şi adolescenti;
9. Aplicarea triajelor epidemiologice în crese,
grãdiniţe, şcoli;
10. Organizarea şi participarea la activitãţi sanitare
colective (imunizari active şi pasive, combaterea
bolilor transmisibile etc);
11. Efectuarea instruirii pe probleme de igiena şi
epidemiologie a personalului din diferite sectoare
de activitate;
12. Întocmirea proceselor verbale de constatare a
contravenţiilor la locul faptei şi aplicarea
amenzilor prevãzute de lege;
13. Comunicarea interactiva la locul de munca;
14. Întocmirea evidentelor, a datelor statistice şi
comunicarea periodicã forului ierarhic superior;
15. Aplicarea mãsurilor profilactice, a normelor de
protecţia muncii în unitãţile controlate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Asistent social 1. Identificarea domeniului de cuprindere a asistenţei
sociale;
2. Abordarea şi rezolvarea problematicii sociale;
3. Implementarea legislaţiei sociale în practica
asistentiala;
4. Formarea capacitãţilor de lucru în echipa
pluridisciplinara;
5. Manifestarea de disponibilitati fizice şi psihice
de relationare în comunicarea cu beneficiarii
serviciilor sociale;
6. Participarea activa în structura serviciilor de
asistenta socialã;
7. Acordarea sprijinului afectiv şi susţinerea morala
a asistatului prin consiliere şi sfatuire;
8. Utilizarea tehnicilor şi metodelor de investigatie
folosite în rezolvarea nevoilor sociale ale
asistatului;
9. Stabilirea rolului probatiunii în administrarea
justiţiei juvenile şi comunitare;
10. Asigurarea confidenţialitãţii informaţiilor şi
datelor referitoare la beneficiarul serviciilor
sociale;
11. Stabilirea programelor sociale de preventie,
profilaxie, intervenţie socialã;
12. Întocmirea sesizarilor cãtre autoritãţile competente;
13. Manifestarea interesului pentru gãsirea unor soluţii
originale în rezolvarea problemelor asistentiale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Pedagog de 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
recuperare 2. Dezvoltarea personalã a beneficiarilor printr-o
abordare holistica a acestora;
3. Realizarea programului de intervenţie personalizat;
4. Îngrijirea beneficiarului;
5. Stimularea şi dezvoltarea deprinderilor de
autonomie a persoanei;
6. Promovarea drepturilor şi intereselor beneficiarului;
7. Asigurarea integrãrii - incluziunii beneficiarului
în comunitate;
8. Dezvoltarea la beneficiar a atitudinii pozitive
fata de sine şi lume;
9. Proiectarea şi organizarea activitãţii educative;
10. Aplicarea formelor de lucru în echipa.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Bibliotecar- 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
arhivar 2. Utilizarea cunoştinţelor de management şi marketing
de specialitate;
3. Realizarea periodic a colectiilor de ziare şi reviste;
4. Utilizarea tehnologiei informationale pentru stocarea,
selecţia şi transmiterea informaţiilor;
5. Gestionarea bazelor de date;
6. Comunicarea cu publicul cititor în activitãţi
promotionale şi educative.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016