ANEXA 1
UNITĂŢILE DE COMPETENTA
care pot fi dobândite în urma calificãrii prin liceu - filiera tehnologicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Profilul Specializarea Unitãţi de competenta
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Servicii Tehnician în 1. Efectuarea lucrãrilor contabile de
activitãţi complexitate medie;
financiare şi 2. Verificarea exactitatii datelor înscrise
comerciale în documentele contabile şi corectitudinea
executãrii operaţiilor financiare;
3. Utilizarea tehnicilor de marketing în
activitatea comercialã;
4. Negocierea şi argumentarea vânzãrii
produselor / serviciilor;
5. Comunicarea cu clienţii în mediul profesional;
6. Utilizarea mijloacelor informatice în realizarea
activitãţilor financiare şi comerciale;
7. Utilizarea tehnicilor financiare şi fiscale;
8. Respectarea legislaţiei în vigoare privind
calitatea produselor şi serviciilor;
9. Respectarea legislaţiei din domeniul contabil
şi financiar;
10. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Servicii Tehnician în 1. Utilizarea echipamentelor birotice şi a
administraţia softurilor specifice în activitatea de
publica secretariat;
2. Redactarea, primirea, trierea şi transmiterea
corespondentei;
3. Organizarea intalnirilor/şedinţelor de lucru;
4. Desfãşurarea activ. specifice de relaţii
publice şi protocol;
5. Activitatea de documentare (culegere,
selectarea, difuzarea şi clasarea
documentaţiei / informaţiilor);
6. Aplicarea legislaţiei referitoare la
funcţionarul public şi administraţia publica;
7. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Servicii Tehnician în 1. Întâmpinarea clienţilor (în agenţie sau
turism telefonic), comunicarea în mediul profesional;
2. Identificarea, colectarea informaţiilor pentru
informarea şi consilierea clientului;
3. Realizarea vânzãrii produselor turistice;
4. Urmãrirea derulãrii sejururilor în urma
vânzãrii, asigurarea calitãţii serviciilor
turistice şi protecţiei consumatorilor;
5. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Servicii Tehnician în 1. Elaborarea ofertei de produse / servicii a
alimentaţia unitãţii de alimentaţie;
publica 2. Utilizarea tehnicilor de marketing în promovarea
ofertei unitãţii de alimentaţie;
3. Efectuarea înregistrãrilor contabile specifice
activitãţii unitãţilor de alimentaţie;
4. Respectarea legislaţiei în vigoare privind
calitatea produselor / serviciilor şi protecţia
consumatorilor;
5. Utilizarea mijloacelor informatice în
organizarea şi conducerea unor activitãţi în
cadrul unitãţilor de alimentaţie;
6. Comunicarea cu clienţii şi în mediul
profesional;
7. Analiza eficientei economico-sociale a
activitãţii unitãţilor de alimentaţie;
8. Integrarea în cultura organizaţiei şi în
viata profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Servicii Tehnician în 1. Întâmpinarea clienţilor, comunicarea în
activitãţi de mediul profesional;
posta 2. Identificarea principalelor tipuri de trimiteri
poştale interne, a caracteristicilor şi a
simbolurilor acestora;
3. Aplicarea normelor de exploatare specifice
serviciilor poştale interne;
4. Efectuarea unor operaţiuni specifice
activitãţii de exploatare poştalã;
5. Efectuarea înregistrãrilor contabile specifice
activitãţii poştale;
6. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viata
profesionalã.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Resurse Tehnician în 1. Coordonarea lucrãrilor de înfiinţare a
naturale agricultura culturilor prin insamantare sau plantare;
şi 2. Selectarea lucrãrilor de îngrijire a
protecţia plantelor cultivate;
mediului 3. Organizarea şi coordonarea lucrãrilor de
recoltare a plantelor cultivate;
4. Selectarea, formarea, reglarea şi utilizarea
agregatelor agricole pentru lucrãrile de
pregãtire a terenului în vederea infiintarii,
întreţinerii şi recoltarii plantelor cultivate;
5. Organizarea şi coordonarea proceselor
tehnologice specifice hranirii, îngrijirii şi
exploatãrii animalelor domestice;
6. Selectarea şi utilizarea maşinilor şi
instalaţiilor zootehnice;
7. Elaborarea programelor de reproducere şi
ameliorare a speciilor de animale;
8. Efectuarea operaţiunilor de evidenta a
efectivelor de animale şi a produselor
animaliere;
9. Coordonarea mãsurilor de prevenire şi combatere
a bolilor şi dãunãtorilor la plantele cultivate;
10. Aplicarea normelor şi mijloacelor de protecţie
a muncii, P.S.I. şi de protecţie a mediului în
procesul tehnologic de cultivare a plantelor
şi de creştere a animalelor.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Resurse Tehnician 1. Coordonarea lucrãrilor de înfiinţare a
naturale agromontan culturilor prin insamantare sau plantare din
şi zona montanã;
protecţia 2. Selectarea lucrãrilor de îngrijire a plantelor
mediului cultivate în zona montanã;
3. Coordonarea lucrãrilor de recoltare a plantelor
în zona montanã;
4. Selectarea, formarea, reglarea şi utilizarea
agregatelor agricole pentru înfiinţarea,
întreţinerea şi recoltarea culturilor din zona
montanã;
5. Organizarea şi coordonarea proceselor
tehnologice specifice creşterii animalelor şi
recoltarii produselor animaliere din zona
montanã;
6. Elaborarea programelor de reproducţie şi
ameliorarea speciilor de animale domestice;
7. Efectuarea operaţiunilor de evidenta a
efectivelor de animale şi a produselor
animaliere;
8. Coordonarea mãsurilor de prevenire şi
combatere a bolilor şi dãunãtorilor la
plantele cultivate în zona montanã;
9. Aplicarea mãsurilor de ameliorare a pajiştilor
naturale din zona montanã;
10. Exploatarea raţionalã a pajiştilor naturale
montane;
11. Identificarea şi valorificarea resurselor
zonei montane necesare organizãrii şi
practicãrii agroturismului montan;
12. Respectarea normelor şi mijloacelor de
protecţie a muncii, P.S.I. şi de protecţie a
mediului înconjurãtor.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Resurse Tehnician 1. Identificarea componentelor organismului animal
naturale veterinar şi explicarea functionarii acestora;
şi 2. Asigurarea şi aplicarea tehnologiilor de
protecţia creştere şi exploatare a animalelor domestice;
mediului 3. Optimizarea metodelor de creştere şi ameliorare
a animalelor domestice;
4. Examinarea clinica a animalelor prin metode
semiologice şi prin utilizarea unor instrumente
şi aparate moderne;
5. Descrierea, înregistrarea şi raportarea
manifestãrilor clinice şi a modificãrilor
anatomo-patologice ale animalelor;
6. Efectuarea tratamentelor la animalele bolnave
şi executarea unor intervenţii chirurgicale
sau obstetricale simple;
7. Selectarea medicamentelor utilizate la tratarea
bolilor animalelor, în funcţie de diagnostic
şi de acţiunea farmaco-dinamica a acestora;
8. Pregãtirea şi utilizarea instrumentarului şi
a materialelor în efectuarea tratamentelor
la animale;
9. Asigurarea mãsurilor generale şi specifice de
profilaxie, cat şi aplicarea mãsurilor de
combatere a bolilor animalelor;
10. Verificarea stãrii de sanitatie şi a
parametrilor de calitate în unitãţile de
prelucrare a produselor de origine animala;
11. Determinarea indicilor de calitate
fizico-chimica şi organoleptica a produselor
de origine animala, în stare proaspãta sau
conservatã;
12. Respectarea normelor de protecţie a muncii,
PSI şi de protecţie a mediului înconjurãtor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Resurse Tehnician în 1. Aplicarea mãsurilor necesare pentru
naturale silvicultura asigurarea continuitãţii pãdurilor;
şi 2. Analiza şi interpretarea relaţiilor şi
protecţia influentelor din interiorul pãdurii şi dintre
mediului padure şi factorii de mediu biotici şi abiotici;
3. Efectuarea lucrãrilor de îngrijire şi conducere
a pãdurii pentru realizarea funcţiilor
specifice;
4. Efectuarea operaţiilor specifice pentru
producerea materialului sãditor;
5. Aplicarea mãsurilor pentru reglarea structurii
pãdurilor şi stãrii fitosanitare a acestora;
6. Delimitarea parchetelor şi aplicarea
tehnologiei de recoltare, colectare, sortare
şi stabilire a destinaţiei produsului lemnos
recoltat;
7. Executarea unor lucrãri de cercetare şi
proiectare la nivelul unitãţilor amenajistice,
inventarierea şi ridicarea în plan a acestora;
8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii în
executarea lucrãrilor din domeniul silvic.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Resurse Tehnician în 1. Efectuarea analizelor pentru stabilirea
naturale industria calitãţii materiilor prime şi materiale,
şi alimentara semifabricatelor şi a produselor finite
protecţia conform standardelor în vigoare;
mediului 2. Interpretarea schemelor de fabricare a
produselor alimentare;
3. Pregãtirea utilajelor, instalaţiilor,
instrumentelor şi aparaturii de laborator
folosite în procesul tehnologic;
4. Supravegherea şi reglarea parametrilor de
lucru a utilajelor şi instalaţiilor;
5. Înregistrarea şi prelucrarea informaţiilor
specifice proceselor tehnologice de obţinere
a produselor alimentare;
6. Respectarea mãsurilor de protecţia muncii,
igiena, P.S.I. şi protecţia mediului în
unitãţile de industrie alimentara şi în
laboratoarele de specialitate.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Resurse Tehnician în 1. Identificarea, descrierea şi funcţionarea
naturale prelucrarea utilajelor şi instalaţiilor specifice
şi lemnului proceselor tehnologice din industria de
protecţia prelucrare a lemnului;
mediului 2. Monitorizarea proceselor tehnologice de
obţinere a produselor de mobilier şi a altor
produse finite din lemn;
3. Verificarea parametrilor de lucru pentru
utilajele şi instalaţiile folosite în
industria lemnului;
4. Identificarea influentelor proprietãţilor
fizice, mecanice şi tehnologice ale materiilor
prime utilizate în industria lemnului; asupra
prelucrarilor ulterioare;
5. Interpretarea desenelor tehnice pentru
produsele finite din lemn;
6. Utilizarea corecta a documentaţiei tehnice
necesare unui produs finit din lemn;
7. Înregistrarea şi prelucrarea informaţiilor
specifice proceselor tehnologice de obţinere
a produselor finite din lemn;
8. Identificarea soluţiilor pentru optimizarea
proceselor tehnologice de obţinere a
produselor finite din lemn;
9. Aplicarea normelor de protecţie a muncii,
igiena, P.S.I. şi protecţia mediului specifice
prelucrãrii lemnului;
10. Asumarea rãspunderii pentru calitatea
produselor executate.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Resurse Tehnician 1. Pregãtirea instalaţiilor, aparaturii,
naturale în chimie reactivilor pentru experimente sau analize;
şi industriala 2. Participarea la aprovizionarea cu reactivi,
protecţia materii prime, piese de schimb a locului de
mediului munca;
3. Prelevarea probelor şi condiţionarea lor
respectând procedurile;
4. Efectuarea analizelor respectând modul de
operare şi regulile de securitate şi de
protecţie a mediului;
5. Supravegherea şi reglarea parametrilor de
producţie (temperatura, presiunea, pH etc);
6. Redactarea rapoartelor de lucru, buletinelor
de analiza şi a altor documente tehnice;
7. Urmãrirea respectãrii calitãţii materiilor
prime şi produselor finite;
8. Organizarea şi planificarea activitãţilor de
producţie, întreţinere şi reparaţii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Resurse Tehnician în 1. Caracterizarea relaţiilor intra şi
naturale protecţia interspecifice a diferitelor tipuri de
şi mediului ecosisteme;
protecţia 2. Identificarea şi corelarea agenţilor şi
mediului factorilor care influenţeazã şi perturba
echilibrul ecologic;
3. Recoltarea, conservarea şi transportul
probelor de apa, aer şi sol în vederea
efectuãrii analizelor chimice şi
microbiologice;
4. Selectarea metodei de analiza şi executarea
analizelor chimice, fizico-chimice şi
microbiologice;
5. Operarea ustensilelor, aparatelor şi
instalaţiilor de laborator necesare efectuãrii
analizelor chimice, fizico-chimice şi
microbiologice;
6. Calcularea şi interpretarea rezultatelor
analizelor chimice, fizico-chimice şi
microbiologice;
7. Completarea şi elaborarea documentelor cu
observaţiile de pe teren şi interpretarea
rezultatelor;
8. Realizarea observaţiilor hidrologice şi
meteorologice pe teren şi interpretarea
rezultatelor;
9. Identificarea mãsurilor pentru protecţia
calitãţii mediului şi combaterea
poluarii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
mecanic pentru 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
întreţinere şi 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
reparaţii protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea subansamblurilor şi ansamblurilor
de complexitate medie;
6. Corelarea activitãţilor de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia tehnica;
7. Monitorizarea etapelor unor procese
tehnologice de întreţinere şi reparaţii;
8. Asigurarea sistemului informaţional pentru
fluxuri tehnologice din domeniu;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
prelucrari 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
mecanice 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Verificarea stãrii de funcţionare a utilajelor,
echipamentelor şi instalaţiilor;
6. Executarea de lucrãri de complexitate medie
prin prelucrari mecanice;
7. Executarea de lucrãri de punere în funcţiune
şi exploatare a unor echipamente specifice
prelucrarilor mecanice;
8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
stabilirea caracteristicilor
tehnico-functionale ale echipamentelor,
maşinilor şi utilajelor de prelucrari
mecanice;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
electronist 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Asamblarea/dezasamblarea blocurilor
functionale (module componente) ale aparaturii
de recepţie RTV, a aparaturii de
înregistrare/redare (video şi audio) şi
televiziune prin cablu (CATV), a aparatelor
de electronica profesionalã;
6. Efectuarea de mãsurãtori cu aparatura
specifica domeniului electronica şi
automatizãri;
7. Asigurarea functionarii aparaturii
audio-video/aparaturii electronice la
parametrii de calitate indicaţi de
documentaţia specifica;
8. Controlul operaţiilor tehnologice şi
auxiliare din domeniul de activitate;
9. Organizrea proceselor tehnologice şi a muncii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
automatizãri 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea unor lucrãri/operaţii de
complexitate medie în electronica şi
automatizãri;
6. Corelarea activitãţilor de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia
tehnica;
7. Interpretarea rezultatelor masurarii în
vederea aprecierii performantelor de calitate;
8. Verificarea stãrii de funcţionare a
echipamentelor şi instalaţiilor;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
telecomunicaţii 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Proiectarea, planificarea şi organizarea unor
faze ale proceselor tehnologice din domeniul
telecomunicatiilor;
6. Supravegherea proceselor tehnologice din
telecomunicaţii;
7. Înregistrarea şi prelucrarea rezultatelor
obţinute pe durata monitorizarii circuitelor
specifice din telecomunicaţii;
8. Controlul operaţiilor tehnologice şi
auxiliare din domeniul telecomunicatiilor;
9. Organizarea procesului tehnologic şi a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
electrotehnist 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea unor lucrãri/operaţii de
complexitate medie în domeniul
electrotehnicii;
6. Corelarea activitãţilor de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia
tehnica;
7. Monitorizarea etapelor unor procese
tehnologice de fabricaţie din domeniul
electrotehnic;
8. Asigurarea sistemului informaţional pentru
fluxuri tehnologice din domeniul
electrotehnic;
9. Organizarea procesului de producţie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Tehnic Tehnician în 1. Citirea şi interpretarea planurilor de
lucrãri ansamblu pentru lucrãri de construcţii şi
publice şi lucrãri publice;
construcţii 2. Realizarea mãsurãtorilor şi devizelor pentru
lucrãri de construcţii şi lucrãri publice;
3. Organizarea şi instalarea unui şantier în
condiţii de securitate, protecţia muncii şi
a mediului înconjurãtor;
4. Implantarea şi trasarea lucrãrilor pe teren;
5. Gestionarea şantierului;
6. Aplicarea formei de lucru în echipa;
7. Comunicarea interactiva la locul de munca.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Tehnic Tehnician în 1. Pregãtirea şi menţinerea în stare de
industria funcţionare, conform parametrilor, a
textila instalaţiilor din secţie;
2. Coordonarea activitãţii de aprovizionare cu
materii prime, semifabricate, piese de
schimb etc.;
3. Urmãrirea respectãrii calitatii materiilor
prime, semifabricatelor şi produselor finite;
4. Supravegherea reglarii parametrilor
tehnologici conform cerinţelor;
5. Urmãrirea respectãrii regulilor de protecţie
a muncii, a mediului înconjurãtor şi de
prevenire şi stingere a incendiilor;
6. Utilizarea tehnicilor moderne de calcul
şi proiectare;
7. Întocmirea şi utilizarea documentaţiilor
tehnice ale procesului de producţie;
8. Comunicarea interactiva la locul de munca;
9. Aplicarea formei de lucru în echipa.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Tehnic Tehnician în 1. Pregãtirea şi utilizarea SDV-urilor,
industria utilajelor şi instalaţiilor specifice
pielariei analizelor sau operaţiilor;
2. Aprovizionarea cu materii prime, materiale
auxiliare, piese de schimb a locului de munca;
3. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
produse din piele şi inlocuitori;
4. Efectuarea analizelor tehnice de laborator
pentru materiile prime şi produsele finite;
5. Urmãrirea respectãrii calitãţii materiilor
prime şi produselor finite;
6. Înregistrarea şi transmiterea informaţiilor
specifice procesului tehnologic;
7. Organizarea şi planificarea activitãţilor de
producţie, întreţinere, reparaţii;
8. Adaptarea la condiţii de munca variabile;
9. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, a
mediului, de prevenire şi stingere a
incendiilor;
10. Comunicarea interactiva la locul de munca;
11. Aplicarea formei de lucru în echipa.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
transporturi 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Compararea diferitelor moduri de transport,
stabilirea oportunitãţii realizãrii
transportului în funcţie de diversi
parametrii şi prioritati;
6. Identificarea şi urmãrirea lucrãrilor de
întreţinere, revizie şi reparatie necesare
mijloacelor de transport;
7. Întocmirea programelor şi graficelor de
transport, întocmirea documentaţiei de
pregãtire şi însoţire a transporturilor,
completarea documentelor de evidenta;
8. Elaborarea, urmãrirea şi raportarea
indicatorilor de transport, a realizãrii
planurilor şi graficelor de transport, cat
şi întocmirea planurilor de aprovizionare
tehnico-materialã;
9. Organizarea proceselor din transporturi şi
a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Tehnic Tehnician în 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
metrologie 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Executarea unor lucrãri/operaţii în domeniul
de specialitate;
6. Corelarea activitãţii de execuţie, de
mãsurare şi verificare cu documentaţia
tehnica;
7. Interpretarea rezultatelor masurarii în
vederea aprecierii performantelor de calitate;
8. Verificarea stãrii de funcţionare a
echipamentelor şi instalaţiilor cat şi a
preciziei metrologice a acestora;
9. Organizarea proceselor din metrologie şi a
muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
mecatronist 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
3. Aplicarea normelor şi principiilor de
protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Verificarea stãrii de funcţionare a
utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
6. Executarea de lucrãri de punere în funcţiune,
exploatare, întreţinere şi reparare a unor
sisteme mecatronice;
7. Utilizarea schemelor şi diagramelor
functionale specifice sistemelor mecatronice;
8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
stabilirea caracteristicilor
tehnico-functionale ale componentelor şi
echipamentelor mecatronice;
9. Organizarea procesului de producţie şi
a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
operator 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
roboti 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
industriali protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Verificarea stãrii de funcţionare a
utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
6. Executarea de lucrãri de punere în funcţiune,
exploatare, întreţinere şi reparare a unor
roboti industriali;
7. Utilizarea schemelor şi diagramelor
functionale specifice robotilor industriali;
8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru
stabilirea caracteristicilor
tehnico-functionale ale componentelor şi
echipamentelor robotilor industriali;
9. Organizarea procesului de producţie şi
a muncii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Tehnic Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
operator 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
tehnici de 3. Aplicarea normelor şi principiilor de
calcul protecţie a muncii, PSI şi a celor de
protecţie a mediului;
4. Aplicarea procedurilor de calitate;
5. Instalarea sistemelor de calcul;
6. Exploatarea sistemelor de calcul;
7. Întreţinerea sistemelor de calcul;
8. Depanarea sistemelor de calcul;
9. Utilizarea manualelor de service şi a
softului specializat.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANEXA 2
UNITĂŢILE DE COMPETENTA
care pot fi dobândite în urma calificãrii prin şcoala postliceala
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Specializarea Unitãţi de competenta
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
proiectant în 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
construcţia de 3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
maşini normelor de P.S.I;
4. Utilizarea mijloacelor de mãsurare;
5. Proiectarea proceselor tehnologice în funcţie de
tipul producţiei;
6. Proiectarea tehnologiilor de execuţie a pieselor
realizate în atelierele de lacatuserie sau de
prelucrari mecanice;
7. Întocmirea şi interpretarea desenelor de ansamblu
şi de execuţie;
8. Întocmirea documentaţiei tehnologice pentru
prelucrarile prin deformare plastica la rece;
9. Proiectarea stantelor şi matritelor pentru realizarea
unor piese de complexitate medie, cat şi a unor scule
de complexitate medie.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Tehnician 1. Comunicare interactiva;
tehnolog în 2. Organizarea procesului de producţie;
mecanicã 3. Alegerea materialelor folosite în construcţia de
maşini;
4. Prelucrarea semifabricatelor la rece şi la cald;
5. Efectuarea de prelucrari de mare productivitate;
6. Asamblarea maşinilor unelte;
7. Determinarea solicitãrilor şi încercãrilor mecanice
ale maşinilor unelte;
8. Exploatarea şi întreţinerea maşinilor, aparatelor şi
instalaţiilor specifice proceselor industriale şi a
liniilor de fabricaţie;
9. Verificarea calitãţii produselor;
10. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Tehnician 1. Comunicare interactiva la locul de munca;
mecanic 2. Aplicarea formei de lucru în echipa;
- instalaţii 3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
hidropneumatice normelor de P.S.I;
4. Utilizarea mijloacelor de mãsurare;
5. Elaborarea desenelor de execuţie, de ansamblu şi a
schemelor din instalaţiile hidraulice şi pneumatice;
6. Executarea probelor, încercãrilor şi reglajelor
pentru aparatajul hidrostatic de comanda şi auxiliar;
7. Utilizarea documentaţiei tehnice necesare realizãrii
unei instalaţii hidraulice sau pneumatice;
8. Executarea operaţiilor de întreţinere, reparaţii şi
a probelor de rodaj ale instalaţiilor pneumatice şi
hidraulice;
9. Montarea instalaţiilor hidropneumatice şi a
aparatajului de comanda şi auxiliar;
10. Executarea calcului fiabilitatii sistemelor
pneumatice şi hidraulice.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Tehnician 1. Comunicarea interactiva;
electromecanic 2. Organizarea procesului de producţie;
pentru maşini 3. Asamblarea maşinilor şi utilajelor electromecanice;
şi utilaje 4. Fabricarea miezurilor magnetice pentru maşini,
transformatoare şi aparate electrice;
5. Realizarea, controlul şi incercarile bobinelor
pentru maşini şi aparate-efectrice;
6. Încercarea maşinilor şi aparatelor electrice;
7. Instalarea şi punerea în funcţiune a maşinilor
electrice la locul de exploatare;
8. Exploatarea şi întreţinerea maşinilor, aparatelor
şi instalaţiilor specifice proceselor industriale;
9. Întreţinerea, exploatarea şi supravegherea liniilor
de fabricaţie;
10. Verificarea calitãţii produselor;
11. Asigurarea respectãrii normelor de protecţia muncii
şi PSI.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Tehnician 1. Aplicarea formei de lucru în echipa şi comunicarea
termoenerge- la locul de munca;
tician 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
3. Aplicarea procedurilor de calitate şi respectarea
sarcinilor de munca;
4. Aplicarea procedurilor de proiectare generalã privind
instalaţiile termoenergetice;
5. Urmãrirea montarii instalaţiilor termoenergetice şi
a probelor pentru punerea lor în funcţiune;
6. Calculul indicatorilor tehnico-economici pentru
urmãrirea functionarii economice a instalaţiilor
termoenergetice;
7. Urmãrirea lucrãrilor de întreţinere la instalaţiile
termoenergetice;
8. Programarea lucrãrilor de reparaţii şi pregãtirea
documentaţiei pentru realizarea acesteia;
9. Utilizarea calculatoarelor personale în rezolvarea
sarcinilor de serviciu;
10. Adaptarea la schimbare, progres tehnic şi protecţia
mediului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Tehnician 1. Aplicarea formei de lucru în echipa şi comunicarea
hidroenerge- la locul de munca;
tician 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
3. Aplicarea procedurilor de calitate şi respectarea
sarcinilor de munca;
4. Aplicarea procedurilor de proiectare generalã privind
instalaţiile hidroenergetice;
5. Urmãrirea montarii instalaţiilor hidroenergetice şi
a probelor pentru punerea lor în funcţiune;
6. Calculul indicatorilor tehnico-economici pentru
urmãrirea functionarii economice a instalaţiilor
hidroenergetice;
7. Urmãrirea lucrãrilor de întreţinere la instalaţiile
hidroenergetice;
8. Programarea lucrãrilor de reparaţii şi pregãtirea
documentaţiei pentru realizarea acesteia;
9. Utilizarea calculatoarelor personale în rezolvarea
sarcinilor de serviciu;
10. Adaptarea la schimbare, progres tehnic şi protecţia
mediului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Electronist- 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
echipamente de 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
telecomunicaţii specifice;
3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica profesionalã;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei
lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în
timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în asigurarea de contexte noi.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Electronist- 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
echipamente de 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
automatizare specifice;
3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica profesionalã;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei
lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în
timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în situaţii noi.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Tehnician 1. Identificarea elementelor de construcţie şi a
devize şi materialelor necesare;
mãsurãtori în 2. Executarea mãsurãtorilor şi releveelor;
construcţii 3. Citirea planurilor, secţiunilor şi detaliilor de
execuţie pentru construcţii;
4. Analizarea operaţiilor tehnologice ce se succed la
executarea unui anumit element de construcţie;
5. Identificarea normelor de deviz corespunzãtoare unor
lucrãri şi operaţii;
6. Stabilirea datelor necesare pentru determinarea
cantitãţilor de lucrãri sau operaţii;
7. Calcularea cantitãţii de lucrare sau operaţie care
corespunde unei norme de deviz:
8. Determinarea necesarului de resurse materiale pentru
executarea unei cantitãţi;
9. Procesarea pe calculator a devizelor şi
mãsurãtorilor;
10. Respectarea prescripţiilor de proiectare şi a
normelor generale de protecţia muncii, PSI şi
protecţia mediului;
11. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele
naţionale şi europene;
12. Asumarea rãspunderii pentru lucrãrile efectuate.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Desenator în 1. Interpretarea planurilor, schemelor şi simbolurilor
construcţii şi folosite în construcţii;
arhitectura 2. Identificarea construcţiilor şi elementelor
componente ale acestora, aparţinând diferitelor
perioade istorice;
3. Compararea documentaţiilor cu situaţiile din teren;
4. Utilizarea simbolurilor pentru reprezentarea în
desen a materialelor şi a elementelor de construcţii;
5. Selectarea şi utilizarea informaţiilor specifice
domeniului;
6. Calcularea suprafeţelor, volumelor, maselor şi
consumurilor specifice pentru lucrãri;
7. Întocmirea şi citirea desenelor şi planurilor simple
şi de detaliu;
8. Planificarea activitãţii şi stabilirea timpului de
munca pentru fiecare activitate;
9. Întocmirea schitelor pentru relevee;
10. Compararea imaginilor diferitelor clãdiri şi
stabilirea categoriilor estetice;
11. Analizarea şi luarea deciziilor în organizarea unei
activitãţi pe cont propriu;
12. Adaptarea lucrãrilor solicitate la cerinţele
beneficiarului;
13. Asumarea responsabilitãţilor în echipa de proiectare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Merceolog 1. Planificarea activitãţii şi stabilirea timpului de
gestionar pentru munca pentru fiecare activitate;
materiale de 2. Utilizarea simbolurilor pentru reprezentarea
construcţii şi materialelor şi elementelor de construcţii şi
instalaţii instalaţii;
3. Aplicarea cadrului legislativ cu privire la
gestionarea bunurilor;
4. Utilizarea documentelor specifice în activitate;
5. Procesarea documentelor, calculelor şi desenelor
legate de lucrãri specifice;
6. Calcularea suprafeţelor, volumelor, maselor şi
consumurilor specifice necesare lucrãrilor pe care
le executa;
7. Controlarea calitãţii lucrãrilor şi luarea mãsurilor
de remediere a deficienţelor:
8. Întocmirea planurilor de aprovizionare cu resurse
materiale al unitãţii economice;
9. Determinarea pe baza normelor de consum şi de stoc a
stocurilor minime şi maxime din depozit;
10. Asigurarea condiţiilor judicioase de depozitare,
pãstrare şi conservare a produselor;
11. Asigurarea mijloacelor necesare unei organizãri
ergonomice;
12. Asumarea responsabilitãţii pentru lucrãrilor
efectuate individual
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Proiectant 1. Utilizarea termenilor tehnici de construcţii şi
restaurari şi arhitectura;
reparaţii 2. Analizarea elementelor componente ale construcţiilor
clãdiri şi a rolului lor în structura:
3. Operarea cu unitãţi de mãsura fundamentale;
4. Executarea mãsurãtorilor şi releveelor;
5. Identificarea defectelor, cauzelor care le-au
provocat şi perioadei de aparitie;
6. Reprezentarea şi citirea planurilor şi detaliilor
de execuţie;
7. Analizarea tehnicilor de reparare, consolidare,
restaure şi conservare a elementelor construcţie;
8. Alegerea soluţiilor de consolidare, restaurare şi
conservare;
9. Conceperea detaliilor pentru reparaţii şi restaurari;
10. Dimensionarea şi armarea elementelor de construcţii
pentru reparaţii şi restaurari
11. Selectarea materialelor necesare pentru diverse
tipuri de lucrãri calcularea cantitãţi lucrãri şi
materiale;
12. Respectarea prescripţiilor de proiectare şi normelor
generale de protecţia muncii, protecţia mediului;
13. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele
naţionale şi europene;
14. Procesarea pe calculator a desenelor şi documentelor
tehnice specifice;
15. Asumarea rãspunderii pentru lucrãrile efectuate.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Proiectant 1. Utilizarea termenilor tehnici de construcţie şi
urbanism şi arhitectura;
amenajarea 2. Utilizarea elementelor de baza standardizate în
teritoriului desenul de construcţii şi arhitectura, urbanism,
construcţii şi cartografie;
3. Executarea mãsurãtorilor şi releveelor;
4. Analizarea lucrãrilor de urbanism şi amenajarea
teritoriului şi identificarea operaţiilor necesare
rezolvarii unor probleme;
5. Conceperea planurilor de urbanism şi amenajarea
teritoriului dupã teme date;
6. Reprezentarea şi citirea planurilor şi detaliilor de
execuţie;
7. Utilizarea normelor de legislaţie referitoare la
documentaţiile de urbanism şi amenajare;
8. Procesarea pe calculator a desenelor şi documentelor
tehnice specifice;
9. Aplicarea normelor generale de protecţia muncii, PSI
şi protecţia mediului;
10. Asumarea rãspunderii pentru lucrãrile efectuate;
11. Conceperea planurilor şi detaliilor de construcţii şi
elemente decorative;
12. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele
naţionale şi europene.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Proiectant 1. Utilizarea instrumentelor de desen;
decoratiuni 2. Proiectarea interioarelor de clãdiri;
interioare 3. Selectarea materialelor de construcţii;
4. Proiectarea mobilierului;
5. Amenajarea şi mobilarea interioarelor;
6. Selectarea echipamentului tehnic;
7. Reprezentarea conventionala a materialelor,
echipamentului tehnic şi a mobilierului;
8. Selectarea şi reprezentarea finisajelor;
9. Selectarea accesoriilor pentru interior;
10. Utilizarea diferitelor forme de randare;
11. Reprezentarea perspectivelor interioare;
12. Întocmirea documentaţiei economice.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Tehnician 1. Stabilirea instrumentelor folosite în mãsurarea
cadastru directa şi indirecta a distantelor, în funcţie de
funciar-topograf relieful terenului;
2. Identificarea principalelor componente ale
instrumentelor folosite la mãsurãtori;
3. Alegerea instrumentelor de teren şi de birou pentru
mãsurarea distantelor şi suprafeţelor;
4. Efectuarea citirilor pentru unghiurile orizontale,
verticale şi distanţe;
5. Prelucrarea datelor culese din teren, folosind
metode automate pe baza programelor pe calculator;
6. Întreţinerea instrumentelor de mãsurat în condiţii
corespunzãtoare;
7. Respectarea regulilor de protecţia muncii în
lucrãrile de mãsurãtori topografice şi cadastrale;
8. Executarea calculelor şi planurilor topografice ce
se pot realiza în funcţie de inventarul de
coordonate;
9. Întocmirea planurilor reambulate, topografice şi
cadastrale;
10. Determinarea punctelor de drumuire folosind metode
planimetrice;
11. Organizeazã în teren etapele de ridicare a unei
suprafeţe;
12. Introducerea datelor rezultate în urma mãsurãtorilor
topografice într-o foaie de calcul Excel;
13. Realizarea diagramelor şi graficelor pentru
reprezentarea datelor;
14. Realizarea prezentãrii Power Point, cu text animatie
şi sunet care ilustreaza mãsurãtorile topografice
efectuate.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Agent comercial 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor
caracteristice activitãţii comerciale;
2. Transferul operational de concepte generale asupra
unor situaţii concrete;
3. Adaptarea comportamentului agentului comercial la
tipurile de clienţi; formularea argumentatiei de
vânzare şi a dialogului de vânzare;
4. Finalizarea activitãţii de vânzare prin aplicarea
corelata a cunoştinţelor, priceperilor şi
deprinderilor de marketing, studiul calitãţii
mãrfurilor, comunicare şi negociere comercialã;
5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu
demersul comercial;
6. Adaptare, integrare în structurile existente,
participarea la realizarea unui climat profesional
pozitiv.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Asistent de 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor
gestiune caracteristice sistemului financiar - contabil;
2. Transferul operational de concepte generale asupra
unor situaţii din activitatea financiar contabila;
3. Actualizarea informaţiilor din documente,
prelucrarea lor şi realizarea: operaţiunilor
financiar - contabile;
4. Aplicarea cunoştinţelor fundamentale de contabilitate
financiarã, finanţe şi management financiar-contabil;
5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu
demersul financiar-contabil;
6. Adaptare, integrare în structurile existente,
participarea la realizarea unui climat profesional
pozitiv.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Funcţionar 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor
bancar caracteristice sistemului bancar;
2. Transferul operational de concepte generale asupra
unor situaţii din activitatea bancarã;
3. Actualizarea informaţiilor din documente, prelucrarea
lor şi realizarea operaţiunilor bancare;
4. Aplicarea cunoştinţelor fundamentale de contabilitate
financiarã şi contabilitate bancarã, management
bancar;
5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu
demersul financiar bancar;
6. Adaptarea, integrarea în structurile existente,
participarea la realizarea unui climat profesional
pozitiv.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Tehnician 1. Asigurarea managementului resurselor umane în cadrul
coordonator unitãţii comerciale;
activitãţi 2. Utilizarea metodelor şi tehnicilor de management în
comerciale cadrul unitãţii comerciale;
3. Utilizarea metodelor şi tehnicilor de studiere a
pieţei;
4. Folosirea mijloacelor şi tehnicilor de promovare a
vânzãrilor;
5. Elaborarea programelor privind organizarea unei
campanii publicitare pentru unitatea comercialã;
6. Asigurarea condiţiilor de pãstrare şi depozitare
specifice mãrfurilor;
7. Efectuarea recepţiei cantitative şi calitative a
mãrfurilor, întocmirea documentelor de evidenta
operativã;
8. Folosirea echipamentului de prezentare şi vânzare
a mãrfurilor;
9. Aplicarea legislaţiei economice în vigoare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Agent fiscal 1. Utilizarea documentelor contabile şi financiare;
2. Aplicarea legislaţiei fiscale la nivelul persoanelor
fizice şi juridice;
3. Elaborarea documentelor primare care stau la baza
activitãţii de sinteza financiar- contabile;
4. Determinarea tipului şi nivelului de impozit şi taxe,
a drepturilor şi obligaţiilor pe care le au
persoanele fizice şi juridice;
5. Realizarea de încasãri şi urmãrirea debitelor în
cazul în care nu exista alt mijloc de acoperire a
sumelor;
6. Efectuarea controlului financiar propriu;
7. Întocmirea bugetului în vederea rentabilizarii
activitãţii economice;
8. Întocmirea declaraţiilor de venituri, impozitare
globalã şi altor documente fiscale;
9. Colectarea de note de plata;
10. Aplicarea formei de lucru în echipa.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Agent vamal 1. Aplicarea legislaţiei privind efectuarea
operaţiunilor de import şi export;
2. Întocmirea şi verificarea documentelor specifice
activitãţii vamale;
3. Implicarea în organizarea şi conducerea activitãţii
vamale;
4. Utilizarea sistemului informatic vamal în
activitatea vamalã şi comercialã a agenţilor
economici;
5. Aplicarea tehnicilor vamale în operaţiunile de
import şi export;
6. Organizarea şi planificarea activitãţilor şi a
locului de munca;
7. Comunicarea interactiva la locul de munca;
8. Aplicarea formei de lucru în echipa.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Normator în 1. Citirea şi interpretarea desenelor de execuţie ale
industria produselor de mobilier, altor produse finite din
lemnului lemn;
2. Stabilirea fluxului tehnologic pentru produse de
mobilier;
3. Organizarea locului de munca la utilaje pentru
prelucrarea lemnului, pe principii ergonomice;
4. Planificarea succesiunii fazelor de lucru în
conformitate cu cerinţele tehnologiei;
5. Elaborarea normelor de munca în funcţie de tipul
procesului de producţie, de natura acestuia şi de
modul de organizare a lucrului;
6. Elaborarea normativelor de munca, normativelor de
personal, normative de deservire şi normative de
regim tehnologic;
7. Calcularea indicilor de timp productivi, muncitori
suplimentari, stagnare, asteptare, calificare pentru
stabilirea condiţiilor concrete din fiecare secţie;
8. Utilizarea metodelor de mãsurare a timpilor de munca
în condiţii date;
9. Calcularea indicelui de îndeplinire a normelor de
munca;
10. Calcularea necesarului de forta de munca, de utilaje
şi tarifele unitare repartizate pe muncitori pe baza
normelor de munca;
11. Calcularea raportului dintre încadrarea medie a
lucrãrilor şi cea a muncitorilor;
12. Utilizarea calculatorului pentru elaborarea şi
evidenta normelor de munca;
13. Verificarea şi reexaminarea normelor de munca;
14. Elaborarea studiilor privind îmbunãtãţirea normelor
de munca;
15. Utilizarea formularelor tipizate şi brosurilor de
norme de munca unificate pentru calculul normelor şi
salariilor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Designer în 1. Proiectarea şi reprezentarea în desen a variantelor
industria de amenajare a spaţiilor (locuinţe, birouri, spaţii
lemnului comerciale);
2. Întocmirea documentaţiei tehnice de execuţie pentru
produse finite din lemn;
3. Elaborarea de variante de mobilier în funcţie de
destinaţia încãperilor cu accesorii, accentuand pe
latura utilitara şi estetica;
4. Realizarea reprezentarilor grafice în perspectiva
şi la scara a produselor din lemn;
5. Aplicarea principiilor proiectãrii în practica;
6. Aplicarea standardelor privitoare la soluţiile
constructive şi reprezentarea acestora în desen;
7. Asigurarea designului produselor de mobilier prin
ornamentatie şi aranjamente decorative;
8. Utilizarea tehnologiilor asistate de calculator la
întocmirea documentaţiilor;
9. Alegerea unei variante optime în elaborarea
marketingului;
10. Elaborarea de proiecte privind designul produsului,
reclamei comerciale, ambalajului;
11. Asumarea responsabilitãţii privind aspectul estetic
al lucrãrilor executate;
12. Utilizarea limbajului specific activitãţii;
13. Asumarea responsabilitãţii privind calitatea
proiectelor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Tehnician silvic 1. Utilizeazã şi explica termenii tehnici din
silvicultura;
2. Prezintã obiectivele generale şi sarcinile
silviculturii;
3. Planifica şi organizeazã execuţia lucrãrilor de
îngrijire din arborete;
4. Stabileşte cerinţele unitãţii forestiere în privinta
provenientei, calitãţii şi cantitãţii puietilor;
5. Socoteşte posibilitãţile pe care le are la procurarea
puietilor;
6. Organizeazã producerea puietilor forestieri în
pepiniere şi solarii;
7. Planifica plantarea puietilor forestieri în
terenurile despadurite;
8. Executa controlul anual pentru stabilirea reusitei
regenerarii;
9. Compara şi interpreteazã situaţiile teoretice cu
situaţiile reale;
10. Apreciazã avantajele şi dezavantajele regimului,
lucrãrilor de îngrijire, a tratamentului ales pentru
un anumit tip de arboret;
11. Evalueaza periodic starea fitosanitara a pãdurii;
12. Cauta dispoziţiile legale şi le aplica în protecţia
pãdurilor;
13. Judeca şi alege metodele de prevenire şi combatere
a dãunãtorilor forestieri;
14. Planifica mãsurile ce trebuie luate la protecţia
pãdurilor;
15. Colaboreazã cu proprietarii de pãduri, cu serviciile
forestiere, cu populaţia, şi promoveazã mijloacele
de combatere integrata în protecţia pãdurilor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Tehnician 1. Identificarea cerealelor folosite în prepararea
conservarea nutreturilor combinate;
cerealelor şi 2. Recunoaşterea pãrţilor componente ale maşinilor
prepararea şi instalaţiilor folosite în obţinerea nutreturilor
nutreturilor combinate;
combinate 3. Întocmirea ratiilor furajere pe specii şi categorii
de animale;
4. Identificarea factorilor care influenţeazã producţia
vegetala, depozitarea şi conservarea cerealelor;
5. Recunoaşterea dãunãtorilor la cereale şi a
mijloacelor de combatere a acestora;
6. Analizarea particularitatilor fizico- chimice şi
microbiologice ale materiilor prime şi sotimentelor
de nutreturi combinate;
7. Calcularea indicilor de calitate ai materiilor prime
şi cubajul spaţiilor de depozitare;
8. Condiţionarea şi depozitarea furajelor în spaţiile
amenajate pentru pãstrarea lor;
9. Controlarea stãrii de conservare a furajelor
depozitate;
10. Efectuarea recepţiei cerealelor la intrarea şi
ieşirea din fluxul tehnologic de preparare a
nutreturilor combinate;
11. Asumarea responsabilitãţii asupra certificãrii
calitãţii furajelor admise în hrana animalelor;
12. Aplicarea mãsurilor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I. la lucrãrile de producere,
conservare a nutreturilor combinate;
13. Aplicarea mãsurilor de prevenire şi combatere a
poluarii mediului înconjurãtor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Tehnician 1. Determinarea însuşirilor organoleptice, fizico-
controlul chimice şi microbiologice a produselor de camp;
calitãţii 2. Examinarea însuşirilor organoleptice, fizico-chimice
produselor şi microbiologice a furajelor fibroase, suculente
agricole şi concentrate;
3. Realizarea examenului de laborator a produselor
animaliere alimentare;
4. Determinarea însuşirilor calitative a produselor
animaliere nealimentare;
5. Elaborarea buletinelor de analiza şi încadrarea în
clasele de calitate a produselor de origine vegetala
şi animala pe baza standardelor interne şi externe;
6. Selectarea şi utilizarea aparaturii de laborator
pentru determinarea însuşirilor produselor vegetale
şi animale;
7. Stabileşte termenul de garanţie a produselor oferite
consumatorilor;
8. Promoveazã noutatile în domeniul calitãţii
produselor;
9. Respecta normele de protecţia muncii, a normelor de
P.S.I. şi protecţia mediului înconjurãtor;
10. Asumarea responsabilitãţii individuale de validitate
a buletinelor de analiza întocmite.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Tehnician 1. Determinarea fertilitatii solurilor pe baza testelor
cartarea de laborator, starea de vegetaţie a culturilor şi
agrochimica şi activitatea micro-organismelor din sol;
pedologica a 2. Efectuarea cartarii agrochimice şi pedologice a
solurilor solurilor;
3. Caracterizarea solurilor pe baza însuşirilor morfo-
genetice;
4. Recunoaşterea principalelor tipuri de sol din
România;
5. Recoltarea, conservarea şi transportul probelor de
sol pentru analiza la laborator;
6. Efectuarea analizelor de laborator pentru
determinarea conţinutului de elemente nutritive
pentru stabilirea potenţialului productiv al
solurilor şi mãsurile de ameliorare şi de ridicare
a fertilitatii;
7. Stabilirea criteriilor de idetificare a unitãţilor
cartografice, în teritoriul ecologic omogen;
8. Cacularea dozelor de îngrãşãminte şi amendamente şi
stabilirea modului de aplicare a lor;
9. Determinarea gradului de imburienare a solurilor şi
stabilirea mãsurilor de combatere a lor;
10. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Tehnician pentru 1. Identificarea punctelor de control pe fluxul
controlul tehnologic;
calitãţii 2. Verificarea parametrilor tehnologici;
produselor 3. Verificarea retetelor de fabricaţie;
alimentare 4. Recoltarea şi pregãtirea probelor pentru analiza;
5. Efectuarea examenului senzorial;
6. Montarea şi deservirea instalaţiilor din laboratorul
de specialitate;
7. Efectuarea recepţiei senzoriale şi calitative;
8. Efectuarea analizelor fizico-chimice;
9. Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate pe
baza standardelor în vigoare;
10. Analizarea din punct de vedere estetic a unui produs
alimentar;
11. Completarea documentelor privind calitatea produsului
alimentar.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Tehnician 1. Efectuarea examenului senzorial a materiilor prime
dietetician şi a produselor alimentare;
2. Organizarea spaţiilor de depozitare şi de preparare
a alimentelor;
3. Organizarea spaţiilor de servire a alimentelor;
4. Aprecierea condiţiilor de igiena pentru spaţiile de
depozitare şi prelucrare a produselor alimentare;
5. Calcularea greutatii ideale;
6. Calcularea necesarului caloric în funcţie de varsta,
sex, activitate desfasurata. starea fiziologica şi
starea de sãnãtate;
7. Stabilirea ratiei alimentare sub aspect calitativ;
8. Stabilirea unor diete în funcţie de varsta, sex,
activitate desfasurata, stare fiziologica şi stare
de sãnãtate;
9. Identificarea prin ancheta socialã a preferintelor
consumatorilor pentru anumite mancaruri;
10. Realizarea educaţiei alimentaţiei pe grupe de
consumatori;
11. Stabilirea deciziilor referitoare la admisibilitatea
calitãţii produselor şi folosirea lor în consum;
12. Determinarea compoziţiei chimice a materiilor prime
şi a produselor alimentare;
13. Utilizarea computerului pentru stabilirea ratiei
alimentare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Tehnician 1. Efectuarea întregului complex de observaţii şi
meteorolog mãsurãtori la o statie meteorologica;
2. Efectuarea întregului complex de observaţii şi
mãsurãtori la o statie agrometeorologica;
3. Efectuarea întregului complex de observaţii şi
mãsurãtori la o statie aeronautica;
4. Codificarea datelor meteorologice rezultate din
observaţii şi mãsurãtori;
5. Decodificarea mesajelor meteorologice;
6. Prelucrarea datelor meteorologice;
7. Efectuarea analizelor critice a datelor înregistrate
din observaţiile şi mãsurãtorile meteorologice;
8. Efectuarea unui sondaj meteorologic şi prelucrarea
datelor înregistrate;
9. Întocmirea hartilor sinoptice de suprafata şi
altitudine;
10. Efectuarea mãsurãtorilor asupra radioactivitatii
mediului şi a poluarii aerului;
11. Asigurarea fluxului informaţional meteo, intern sau
internaţional pentru aeronautica;
12. Executarea de observaţii şi mãsurãtori cu ajutorul
radarului meteorologic;
13. Efectuarea prelucrãrii climatologice a datelor
meteorologice rezultate din observaţii şi mãsurãtori;
14. Utilizarea calculatorului în activitatea de
prelucrare, stocare şi circulaţie a datelor rezultate
din observaţii şi mãsurãtori meteorologice;
15. Organizarea şi planificarea activitãţilor şi a
locului de munca;
16. Aplicarea normelor de tehnica securitãţii muncii.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Tehnician 1. Asigurarea candidaţilor şi verificarea calitãţii
hidrolog observaţiilor şi mãsurãtorilor parametrilor
hidrologici ceruti la postul hidrometric;
2. Organizarea şi planificarea activitãţilor şi a
locului de munca;
3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
4. Executarea de reprezentari topografice şi de
ridicari topometrice;
5. Executarea observaţiilor vizuale şi a mãsurãtorilor
meteorologice;
6. Mãsurarea nivelului apei;
7. Mãsurarea şi prelucrarea adancimii râurilor;
8. Mãsurarea vitezei apei;
9. Mãsurarea şi calculul debitelor de apa;
10. Mãsurarea şi determinarea conţinutului chimic al
apei râurilor;
11. Mãsurarea grosimii şi densitatii zapezii;
12. Mãsurãtori asupra fenomenelor de inghet pe rau;
13. Mãsurarea parametrilor hidrologici ai lacurilor;
14. Executarea complexului de mãsurãtori asupra
apelor subterane;
15. Apãrarea impotriva inundatiilor pe timpul
apelor mari;
16. Prelucrarea datelor la staţiile hidrologice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Tehnician 1. Recoltarea, conservarea, transportarea probelor de
laborant pentru apa şi întocmirea fisei de recoltare;
protecţia 2. Efectueazã determinarea aciditatii, alcalinitatii,
calitãţii duritatii, O(2) dizolvate, C.B.O(5), a clorurilor,
mediului fosfatilor, silicei dintr-o apa naturala, reziduala
sau de la o sursa de apa potabilã, pe teren şi
în laborator;
3. Determina pH-ul şi conductivitatea, pe teren şi în
laborator;
4. Determina Fe^2+, Fe^3+, NH(4)^+, NO(2)^-, NO(3)^-
etc. spectrofotometric pe teren şi în laborator;
5. Efectueazã sterilizarea, recoltarea şi transportul
unei probe de apa în vederea analizei microbiologice;
6. Efectueazã analiza microscopica şi determina
bacteriile mezofile şi coliforme;
7. Efectueazã determinãri ale radioactivitatii apei,
aerului şi solului;
8. Recolteaza, conserva şi transporta probe de aer în
laborator şi întocmeşte fişa de recoltare a probei;
9. Efectueazã analize chimice de aer;
10. Recolteaza, conserva şi transporta probele de sol
în vederea analizei chimice şi întocmeşte fişa
de recoltare;
11. Efectueazã determinarea umiditatii, aciditatii,
alcalinitatii, pH-ului, azotati, azotiti, pe teren
şi în laborator;
12. Efectueazã analiza microbiologica a solului;
13. Efectueazã calcule şi prelucreaza datele cu ajutorul
calculatorului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Tehnician 1. Identificarea dãunãtorilor şi a simtomelor provocate
protecţia de principalii agenţi patogeni pentru principalele
plantelor specii de plante cultivate;
2. Recoltarea probelor de boli şi daunatori la toate
grupele de plante, în diferite stadii de dezvoltare;
3. Efectuarea unor observaţii în camp şi în laborator,
pe probe de plante recoltate, utilizând metodele
clasice de vizualizare: cu ochiul liber, lupa
sau microscopul;
4. Selectarea metodelor mecanice, agrotehnice, fizice,
chimice şi biologice pentru prevenirea şi combaterea
dãunãtorilor şi a agenţilor patogeni ai plantelor
cultivate;
5. Avertizarea deţinãtorilor de albine, animale
domestice şi persoane fizice despre data aplicãrii
tratamentului şi mãsurile ce trebuiesc întreprinse;
6. Avertizarea perimetrelor tratate cu pesticide în
vederea asigurãrii normelor de protecţia muncii;
7. Aplicarea procedurilor de prim ajutor în cazul
intoxicatiilor cu pesticide a oamenilor şi
animalelor;
8. Folosirea echipamentului adecvat pentru tratamentele
cu pesticide;
9. Colectarea datelor climatice din judeţ pentru
realizarea unui program de prognoza şi avertizare,
asistat pe calculator;
10. Curãţirea şi întreţinerea utilajelor şi
instalaţiilor folosite în combaterea dãunãtorilor
şi agenţilor patogeni;
11. Transmitem în teritoriu a buletinelor de avertizare
şi tratament;
12. Organizarea grupelor de lucru pentru efectuarea unor
lucrãri de protecţie în camp şi în depozitele de
produse agricole;
13. Controlarea efectului tratamentelor în combaterea
bolilor şi dãunãtorilor la diferite specii de plante.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Creator - 1. Planificarea şi organizarea activitãţii proprii;
structura şi 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
proiectarea normelor de P.S.I.;
tesaturilor 3. Aplicarea formei de lucru în echipa;
4. Comunicarea interactiva la locul de munca;
5. Realizarea decompozitiei unei tesaturi;
6. Realizarea schemei de programare pentru anumite
legãturi;
7. Stabilirea materiei prime pentru realizarea
structurii proiectate;
8. Elaborarea documentaţiei tehnice a articolului
proiectat;
9. Urmãrirea realizãrii articolului proiectat pe
faze de fabricaţie;
10. Executarea determinarilor fizico mecanice şi
întocmirea buletinelor de analiza pentru mostrele
realizate;
11. Interpretarea, verificarea şi urmarirera aplicãrii
documentaţiei tehnice pentru seria zero.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Creator - 1. Planificarea şi organizarea activitãţii proprii;
proiectant 2. Elaborarea documentaţiei de preţ;
articole din 3. Aprovizionarea cu materii prime şi materiale
piele şi auxiliare;
inlocuitori 4. Alegerea materialelor pentru realizarea colectiei;
5. Utilizarea uneltelor şi utilajelor de tãiat,
prelucrat, cusut etc.;
6. Proiectarea constructivã a modelelor;
7. Realizarea prototipului (mostrei etalon);
8. Pregãtirea fabricaţiei produselor din piele şi
inlocuitori;
9. Oferirea serviciilor cãtre clienţi;
10. Preluarea şi predarea comenzilor de produse din
piele şi inlocuitori;
11. Comunicarea la locul de munca;
12. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Creator - 1. Crearea structurilor de tricot;
structura şi 2. Alegerea firelor necesare realizãrii tricotului;
proiectarea 3. Elaborarea caietului tehnologic;
tricoturilor 4. Montarea structurii de tricot pe masina de tricotat;
5. Reglarea parametrilor tehnologici ai masinii de
tricotat;
6. Executarea produsului etalon;
7. Aplicarea normelor de calitate;
8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
9. Comunicarea la locul de munca;
10. Adaptarea creatiei la tendintele modei.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Creator - 1. Planificarea şi organizarea activitãţii;
proiectant 2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
îmbrãcãminte normelor de P.S.I.;
3. Aplicarea formei de lucru în echipa;
4. Proiectarea constructivã a modelelor;
5. Pregãtirea tehnologicã a fabricaţiei;
6. Stabilirea consumului optim de material;
7. Executarea şi analiza prototipului;
8. Urmãrirea aplicãrii şi respectãrii documentaţiei
tehnice;
9. Adaptarea creatiei vestimentare la tendintele modei;
10. Oferirea serviciilor cãtre clienţi.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Vitrinier- 1. Conceperea şi realizarea elementelor de publicitate
decorator şi reclama comercialã;
2. Realizarea designului spaţiului de vânzare;
3. Amenajarea unor standuri expozitionale;
4. Etalarea şi prezentarea mãrfurilor în vitrine şi în
interiorul unitãţilor comerciale;
5. Adminstrarea locului de munca şi gestionarea
materialelor de lucru;
6. Asumarea responsabilitãţilor legate de profesie;
7. Cultivarea relaţiilor interpersonale la locul
de munca;
8. Utilizarea mijloacelor informatice pentru
realizarea materialelor publicitare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Coordonator 1. Identificarea resurselor locale pentru agroturism;
activitãţi de 2. Identificarea obiectivelor de interes turistic,
agroturism istoric, social;
montan 3. Amenajarea unei gospodãrii montane pentru practicarea
agroturismului;
4. Respectarea normelor privind includerea gospodãriei
montane în circuitul agroturistic;
5. Prelucrarea produselor obţinute în gospodãria proprie;
6. Identificarea parametrilor optimi de depozitare,
conservare a produselor din gospodãrie;
7. Valorificarea prin agroturism şi/ sau comercializarea
surplusului de produse;
8. Prepararea hranei pentru turişti;
9. Executarea serviciilor specifice de agroturism;
10. Amenajarea spaţiilor pentru agrement, pentru jocuri
de copii, parcari de maşini şi depozitarea
produselor agricole;
11. Întocmirea schitelor de modernizare a locuinţelor;
12. Întocmirea ofertei de agroturism şi transmiterea
prin Internet;
13. Redactarea textelor de reclama şi publicitate
în agroturism;
14. Întocmirea unui plan de afaceri pentru
întreprinzãtori în domeniul agroturismului;
15. Calcularea indicatorilor de eficienta economicã
(buget- venituri- cheltuieli);
16. Întocmirea lucrãrilor de corespondenta;
17. Respectarea regulilor de protecţia muncii şi
acordarea primului ajutor în caz de necesitate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Tehnician 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
coordonator 2. Organizarea şi planificarea activitãţilor la locul
activitãţi de de munca;
alimentaţie 3. Respectarea normelor igienico-sanitare specifice
publica activitãţii;
4. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
5. Aplicarea legislaţiei privind calitatea produselor
şi protecţia consumatorilor;
6. Promovarea de tehnologii şi preparate noi pe baza
experienţei acumulate;
7. Informarea clienţilor în legatura cu preparatele
culinare cu specific local şi zonal;
8. Elaborarea şi promovarea ofertei de preparate
şi bãuturi;
9. Promovarea de tehnologii noi privind depozitarea,
pãstrarea alimentelor şi a preparatelor;
10. Executarea calculelor economice privind activitatea
specifica;
11. Îmbunãtãţirea calitãţii activitãţii personale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Hotelier 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
2. Promovarea produselor hoteliere;
3. Respectarea normelor igienico-sanitare, şi de
protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
4. Respectarea normelor privind mediul înconjurãtor;
5. Respectarea şi aplicarea legislaţiei privind
protecţia consumatorilor;
6. Organizarea şi planificarea activitãţilor la locul
de munca;
7. Informarea clienţilor în legatura cu oferta
structurii de primire;
8. Informarea clienţilor în legatura cu produsele
turistice locale şi zonale;
9. Elaborarea ofertei structurii de primire;
10. Îmbunãtãţirea calitãţii activitãţii personale,
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Agent de turism 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
- ghid 2. Promovarea produselor turistice;
3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
4. Respectarea normelor privind mediul înconjurãtor;
5. Respectarea şi aplicarea legislaţiei privind protecţia
consumatorilor;
6. Organizarea şi planificarea activitãţilor la locul
de munca;
7. Informarea clienţilor în legatura cu oferta turistica;
8. Elaborarea ofertei turistice;
9. Îmbunãtãţirea calitãţii activitãţii personale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Tehnoredactor 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
2. Utilizarea cunoştinţelor tehnologice şi ştiinţifice
specifice specializãrii;
3. Utilizarea în mod autonom şi integrat a principalelor
software standard pentru compartimentul grafic;
4. Întocmirea unui caiet de sarcini;
5. Executarea unei machete de principiu (ziar, carte,
revista);
6. Executarea unei machete reale;
7. Urmãrirea activitãţii în tipografie;
8. Urmãrirea realizãrii unui plan editorial;
9. Aplicarea normelor legislative şi de comportament
specifice domeniului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Cameraman - 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
fotoreporter 2. Utilizarea cunoştinţelor de estetica profesionalã;
3. Interpretarea şi corelarea informaţiilor în timpul
derulãrii activitãţii de cameraman;
4. Executarea lucrãrilor de amplasare, întreţinere şi
reparaţii a aparaturii de filmat;
5. Executarea transmisiilor TV directe;
6. Executarea operaţiilor de captare redare imagine
şi sunet;
7. Operarea cu marimi optice în procesul de filmare,
şi fotografiere;
8. Executarea reportajelor foto.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Cosmetician(a) 1. Întocmirea bonurilor de materiale;
2. Întocmirea bonurilor de plata;
3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, igiena,
de P.S.I.;
4. Igienizarea locului de munca;
5. Pregãtirea profesionalã;
6. Utilizarea echipamentelor cosmetice;
7. Aprovizionarea cu materiale specifice;
8. Pregãtirea materialelor cosmetice;
9. Programarea clientelei;
10. Executarea epilatului;
11. Executarea retusurilor şi machiajelor;
12. Executarea vopsitului genelor şi sprancenelor;
13. Promovarea serviciilor unitãţii;
14. Realizarea cadrului ambiental;
15. Acordarea de consultanţa;
16. Stabilirea schemei de tratament;
17. Executarea tratamentului cosmetic:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Tehnician maseur 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
2. Pregãtirea cabinetului de masaj;
3. Respectarea normelor de protecţie a muncii, PSI şi
asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
4. Întocmirea documentelor de evidenta;
5. Planificarea şedinţelor de masaj;
6. Autopregatirea în vederea efectuãrii masajelor;
7. Aplicarea masajului somatic;
8. Aplicarea masajului terapeutic;
9. Aplicarea drenajului limfatic;
10. Aplicarea masajului reflexogen;
11. Asigurarea perfecţionãrii profesionale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Coafor-stilist 1. Aplicarea normelor de protecţia muncii, igiena,
de P.S.I.;
2. Pregãtirea profesionalã;
3. Utlizarea instrumentelor şi materialelor specifice;
4. Elaborarea fisei clientei;
5. Conceperea coafurilor şi tunsorilor pe baza
elementelor de stilistica;
6. Executarea coafurilor pe baza tuturor tipurilor
de ondulatie;
7. Executarea coafurilor fantezie şi tematice;
8. Executarea tunsorilor;
9. Executarea vopsirii parului;
10. Consilierea clienţilor.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Optician 1. Asigurarea cu materii prime şi materiale;
2. Organizarea locului de munca;
3. Efectuarea de mãsurãtori optice;
4. Întreţinerea echipamentelor şi a dispozitivelor
de prelucrare;
5. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
6. Comunicarea cu clienţii;
7. Perfecţionarea profesionalã;
8. Promovarea imaginii unitãţii;
9. Vânzarea produselor şi serviciilor cãtre clienţi;
10. Planificarea activitãţii;
11. Finisarea lentilelor;
12. Montarea lentilelor;
13. Prelucrarea materialului brut.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Secretar - 1. Efectuarea de traduceri şi retroversiuni;
stenodactilograf 2. Întreţinerea relaţiilor de protocol;
- operator 3. Operare PC;
birotica 4. Stenografierea materialelor;
5. Utilizarea aparaturii de birotica;
6. Administrarea corespondentei;
7. Întocmirea corespondentei;
8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
9. Comunicarea la locul de munca;
10. Dezvoltarea activitãţii profesionale;
11. Efectuarea muncii în echipa;
12. Organizarea şedinţelor de lucru;
13. Organizarea deplasarii staff-ului managerial;
14. Organizarea locului de munca;
15. Planificarea activitãţilor proprii.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Electronist 1. Folosirea terminologiei de specialitate,
radio TV şi 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
aparatura specifice;
audiovideo 3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica specifice;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea
unei lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru
în timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în situaţii, contexte noi.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Electronist 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
aparatura de 2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice
electronica specifice;
profesionalã 3. Verificarea functionalitatii circuitelor electronice;
4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor
electronice;
5. Aprecierea calitãţii şi fiabilitatii dispozitivelor
electronice utilizate;
6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de
electronica profesionalã;
7. Utilizarea aplicatiilor software generale şi
specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor
documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea
unei lucrãri;
9. Asigurarea calitãţii şi fiabilitatii echipamentelor
electronice;
10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru
în timpul efectuãrii lucrãrilor;
11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.;
12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul
formãrii în situaţii, contexte noi.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Operator posta 1. Utilizarea documentelor financiar-contabile specifice
activitãţii;
2. Identificarea nevoilor pieţei şi a surselor de
sprijin pentru iniţierea, menţinerea şi dezvoltarea
activitãţii poştale;
3. Utilizarea echipamentelor periferice ale sistemelor
de calcul;
4. Aplicarea în activitate a normelor interne ale C.N.
Posta Romana, a elementelor de legislaţie şi a
instrucţiunilor de serviciu;
5. Organizarea activitãţii unui oficiu poştal în
conformitate cu reglementãrile P.S.I., protecţiei şi
igienii muncii şi sarcinilor specifice fisei postului
fiecãrui angajat;
6. Structurarea activitãţii de prezentare, tarifare şi
distribuire a trimiterilor poştale;
7. Efectuarea de operaţii de exploatare specifice
oficiilor directe de execuţie;
8. Identificarea nivelurilor ierarhice adecvate pentru
soluţionarea situaţiilor de lucru;
9. Aplicarea, în activitate, a normelor de exploatare
a serviciilor telefonice şi telegrafice;
10. Utilizarea formalisticii adecvate activitãţilor
poştale traditionale pentru serviciile de cureierat
intern şi extern, pentru serviciile de marketing
direct şi reclama, pentru serviciile desfãşurate
pe baza de contracte şi convenţii.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Tehnician 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
echipamente 2. Organizarea procesului de producţie;
periferice şi 3. Asamblarea echipamentelor periferice şi de birotica;
birotica 4. Fabricarea miezurilor magnetice pentru echipamentele
periferice şi ale celor de birotica;
5. Realizarea, controlul şi incercarile subansamblurilor
echipamentelor periferice şi de birotica;
6. Încercarea echipamentelor periferice şi de birotica;
7. Instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor
periferice şi de birotica;
8. Exploatarea şi întreţinerea echipamentelor
periferice şi de birotica;
9. Întreţinerea, exploatarea şi supravegherea locurilor
unde se realizeazã subansamblurile echipamentelor
periferice şi de birotica;
10. Verificarea calitãţii produselor şi integrarea lor
în sistem;
11. Asigurarea respectãrii normelor de protecţia muncii
şi a normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Asistent medical 1. Administrarea tratamentelor prescrise de medic;
generalist 2. Acordarea ingrijirilor în situaţii de urgenta;
3. Supravegherea stãrii pacientului;
4. Completarea documentelor de evidenta a medicamentelor;
5. Completarea documentelor de evidenta a pacientilor;
6. Mãsurarea funcţiilor vitale şi vegetative, notarea
în foaia de observatie clinica
7. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare generale
la locul de munca;
8. Comunicarea cu pacientii;
9. Comunicarea interactiva în cadrul echipei
profesionale;
10. Pregãtirea şi sterilizarea instrumentelor şi
materialelor,
11. Cunoaşterea pregãtirii pacientului şi a
materialelor necesare pentru recoltari de produse
biologice, explorari functionale, examene
radiologice etc.;
12. Efectuarea explorarilor functionale şi
investigatiilor paraclinice uzuale;
13. Acordarea de îngrijiri pentru prevenirea
complicatiilor în diferite afecţiuni;
14. Realizarea educaţiei sanitare pentru menţinerea
stãrii de sãnãtate;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Asistent medical 1. Pregãtirea pacientilor şi a aparaturii pentru
balneofizio- aplicarea tratamentului;
terapie 2. Aplicarea tratamentelor cu curenţi de joasa, medie
şi inalta frecventa,
3. Efectuarea tratamentelor cu camp magnetic;
4. Aplicarea tratamentelor de fototerapie: ultraviolete,
infrarosii;
5. Aplicarea tratamentelor dehidroterapie: bãi
galvanice, bãi kineto, dus subacvatic etc.;
6. Efectuarea exerciţiilor kinetice pentru recuperarea
pacientului cu diferite afecţiuni;
7. Evaluarea efectelor obţinute prin tratament;
8. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
9. Comunicarea cu pacientii;
10. Comunicarea ineractiva la locul de munca;
11. Aprovizionarea cu materiale şi medicamente
necesare tratamentului;
12. Organizarea activitãţii şi programarea pacientilor
pentru tratament;
13. Supravegherea pacientului în timpul tratamentului;
14. Evaluarea reactilor pacientului la tratament;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Asistent medical 1. Asistarea pacientilor cu probleme de nutritie
de nutritie şi şi dietetica;
dietetica 2. Rezolvarea sesizarilor şi a reclamatiilor legate
de meniuri;
3. Aprovizionarea cu alimente;
4. Întocmirea meniurilor şi suplimentelor;
5. Întocmirea necesarului de alimente;
6. Supravegherea distribuirii meselor preparate;
7. Supravegherea preparãrii meniurilor;
8. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
generale la locul de munca;
9. Comunicarea cu pacientii;
10. Comunicarea interactiva la locul de munca;
11. Instruirea personalului din blocul alimentar;
12. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Asistent medical 1. Primirea, organizarea, înregistrarea şi numerotarea
de laborator probelor,
2. Identificarea aparaturii şi materialelor folosite
în laborator;
3. Sterilizarea materialelor şi instrumentelor
utilizate în laborator;
4. Prepararea soluţiilor dezinfectante, a reactivilor
şi colorantilor folosiţi în laborator;
5. Efectuarea tehnicilor specifice (pipetare,
centrifugare, titrare);
6. Efectuarea tehnicilor de recoltare a produselor
biologice şi patologice;
7. Executarea tehnicilor histologice de colorare,
uzuale specifice;
8. Comunicarea interactiva la locul de munca;
9. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în
laborator;
10. Asigurarea protecţiei impotriva contaminarii
cu microbi;
11. Aprovizionarea cu substanţe şi materiale
de laborator;
12. Completarea documentelor specifice activitãţii
de laborator;
13. Asigurarea condiţiilor necesare efectuãrii probelor
de laborator (biochimie, hematologie,
bacteriologic etc.);
14. Utilizarea aparaturii de laborator pentru
activitãţile specifice;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi
a normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Asistent medico- 1. Identificarea domeniului de asistenta medico-socialã
social (instituţii, programe etc.);
2. Elaborarea unor instrumente practice de cunostere
asistentiala (conform metodologiei, tehnicilor de
investigare socialã);
3. Explicarea unor procese sociale care determina
situaţii asistentiale;
4. Evaluarea nevoilor, mijloacelor, situaţiilor şi
riscurilor din domeniul asistenţei medico-sociale;
5. Implementarea tehnicilor specifice de intervenţie
medico-sociale pentru asistat;
6. Implementarea în practica a cadrului legislativ
în care se desfãşoarã asistenta medico-socialã;
7. Dezvoltarea abilitatii profesionale asistentiale
(parteneriate naţionale şi internaţionale);
8. Stabilirea rolului probatiunii în administrarea
justiţiei juvenile şi comunitare;
9. Îndeplinirea termenelor concrete de intervenţie
medico-socialã;
10. Identificarea de pattern-uri (modele) culturale
de marginalizare şi saracie;
11. Comunicare interactiva la locul de munca;
12. Atingerea obiectivului intervenţiei asistentiale
prin munca în echipa;
13. Abordarea cadrului normativ pentru organizarea
activitãţilor desfãşurate de instituţiile
private (O.N.G.);
14. Elaborarea de programe specifice în vederea
abordarii comportamentului criminal delicvent;
15. Stabilirea de criterii de evaluare a activitãţii
de asistenta medico-socialã prin supervizare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Asistent de 1. Manipularea şi depozitarea produselor farmaceutice
farmacie şi a materialelor necesare;
2. Efectuarea operaţiunilor farmaceutice;
3. Prepararea produselor farmaceutice;
4. Distribuirea produselor farmaceutice;
5. Întocmirea documentaţiei de farmacie;
6. Asigurarea stocului necesar în farmacie;
7. Administrarea circuitului condicilor de
prescripţie medicale;
8. Asigurarea şi respectarea condiţiilor
igienico-sanitare;
9. Înregistrarea informatizata a documentelor de
gestiune;
10. Comunicarea interactiva la locul de munca;
11. Efectuarea muncii în echipa;
12. Aplicarea legislaţiei farmaceutice în vigoare;
13. Utilizarea aparaturii şi instrumentarului medical
din farmacie în procese tehnologice;
14. Dezvoltarea profesionalã continua;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Asistent medical 1. Pregãtirea şi protejarea pacientului în vederea
de radiologie efectuãrii examenelor radiologice;
2. Participarea la examenele radiologice efectuate
de medic;
3. Pozitionarea corecta a pacientului pentru realizarea
unei radiografii;
4. Utilizarea aparaturii radiologice şi realizarea
radiografiei;
5. Aprovizionarea cu substanţe şi materiale radiologice;
6. Prepararea substanţelor necesare pentru developarea
filmelor radiologice;
7. Întocmirea documentelor specifice laboratorului
de radiologie;
8. Întreţinerea curenta a aparatelor de radiologie;
9. Planificarea pacientilor pentru investigaţii de
specialitate;
10. Comunicarea interactiva în laboratorul de radiologie;
11. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în
laboratorul de radiologie;
12. Pregãtirea profesionalã de specialitate,
perfectionata şi imbunatatita permanent;
13. Planificarea propriei activitãţi;
14. Realizarea muncii în echipa;
15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
normelor de P.S.I.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Asistent medical 1. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a
kinoterapeut normelor de P.S.I.;
2. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
3. Comunicarea cu pacientii;
4. Comunicarea interactiva la locul de munca;
5. Dezvoltarea profesionalã;
6. Aplicarea tratamentelor cu curenţi de joasa,
medie şi inalta frecventa;
7. Aplicarea tratamentelor de fototerapie
ultraviolete, infrarosii;
8. Aplicarea tratamentelor de hidroterapie bãi
galvanice, bãi kineto, dus subacvatic;
9. Instruirea pacientilor şi a familiei pentru
continuarea tratamentului;
10. Monitorizarea evoluţiei pacientului;
11. Aprovizionarea cu materiale şi medicamente necesare
tratamentului;
12. Coordonarea activitãţii personalului auxiliar;
13. Organizarea activitãţii de fizioterapie;
14. Programarea pacientilor pentru tratament
balneo-fizioterapeutic.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Asistent medical 1. Supravegherea calitãţii igienico-sanitare a
de igiena şi alimentelor;
sãnãtate publica 2. Aplicarea tehnicilor de recoltare a probelor
pentru examene (bacteriologice, virusologie,
parazitologice);
3. Realizarea controlului periodic pentru persoanele
care lucreazã în colectivitãţi şi alimentaţie publica;
4. Efectuarea anchetei epidemiologice pentru grupurile
cu risc epidemiogen;
5. Respectarea reglementãrilor în vigoare privind
prevenirea, controlul şi combaterea infectiilor
nosocomiale;
6. Utilizarea şi pãstrarea corecta a materialelor şi
instrumentarului din dotare;
7. Recunoaşterea manifestãrilor patologice existente
la profesiunile cu risc;
8. Supravegherea condiţiilor igienice de mediu în
colectivitatile de copii şi adolescenti;
9. Aplicarea triajelor epidemiologice în crese,
grãdiniţe, şcoli;
10. Organizarea şi participarea la activitãţi sanitare
colective (imunizari active şi pasive, combaterea
bolilor transmisibile etc);
11. Efectuarea instruirii pe probleme de igiena şi
epidemiologie a personalului din diferite sectoare
de activitate;
12. Întocmirea proceselor verbale de constatare a
contravenţiilor la locul faptei şi aplicarea
amenzilor prevãzute de lege;
13. Comunicarea interactiva la locul de munca;
14. Întocmirea evidentelor, a datelor statistice şi
comunicarea periodicã forului ierarhic superior;
15. Aplicarea mãsurilor profilactice, a normelor de
protecţia muncii în unitãţile controlate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Asistent social 1. Identificarea domeniului de cuprindere a asistenţei
sociale;
2. Abordarea şi rezolvarea problematicii sociale;
3. Implementarea legislaţiei sociale în practica
asistentiala;
4. Formarea capacitãţilor de lucru în echipa
pluridisciplinara;
5. Manifestarea de disponibilitati fizice şi psihice
de relationare în comunicarea cu beneficiarii
serviciilor sociale;
6. Participarea activa în structura serviciilor de
asistenta socialã;
7. Acordarea sprijinului afectiv şi susţinerea morala
a asistatului prin consiliere şi sfatuire;
8. Utilizarea tehnicilor şi metodelor de investigatie
folosite în rezolvarea nevoilor sociale ale
asistatului;
9. Stabilirea rolului probatiunii în administrarea
justiţiei juvenile şi comunitare;
10. Asigurarea confidenţialitãţii informaţiilor şi
datelor referitoare la beneficiarul serviciilor
sociale;
11. Stabilirea programelor sociale de preventie,
profilaxie, intervenţie socialã;
12. Întocmirea sesizarilor cãtre autoritãţile competente;
13. Manifestarea interesului pentru gãsirea unor soluţii
originale în rezolvarea problemelor asistentiale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Pedagog de 1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
recuperare 2. Dezvoltarea personalã a beneficiarilor printr-o
abordare holistica a acestora;
3. Realizarea programului de intervenţie personalizat;
4. Îngrijirea beneficiarului;
5. Stimularea şi dezvoltarea deprinderilor de
autonomie a persoanei;
6. Promovarea drepturilor şi intereselor beneficiarului;
7. Asigurarea integrãrii - incluziunii beneficiarului
în comunitate;
8. Dezvoltarea la beneficiar a atitudinii pozitive
fata de sine şi lume;
9. Proiectarea şi organizarea activitãţii educative;
10. Aplicarea formelor de lucru în echipa.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Bibliotecar- 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
arhivar 2. Utilizarea cunoştinţelor de management şi marketing
de specialitate;
3. Realizarea periodic a colectiilor de ziare şi reviste;
4. Utilizarea tehnologiei informationale pentru stocarea,
selecţia şi transmiterea informaţiilor;
5. Gestionarea bazelor de date;
6. Comunicarea cu publicul cititor în activitãţi
promotionale şi educative.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────