Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.233 din 28 decembrie 2001  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Contractului-cadru privind conditiile acordarii dispozitivelor medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice, in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4.233 din 28 decembrie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Contractului-cadru privind conditiile acordarii dispozitivelor medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice, in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate

EMITENT: COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 83 din 1 februarie 2002
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi preşedintele Colegiului Medicilor din România,

în temeiul prevederilor:
- <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.331/2001 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate;
- Statutului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 154 din 29 martie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, prevãzute în anexele nr. 1-7 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prevederile prezentului ordin intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002. De la aceasta data îşi înceteazã aplicabilitatea prevederile Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 269/79/2001, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 22 bis din 15 ianuarie 2001, referitoare la modul de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. univ. dr. Eugeniu Turlea

Preşedintele Colegiului
Medicilor din România,
prof. dr. Mircea Cinteza

Avizat
------
p. Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Radu Deac,
secretar de stat

ANEXA 1

Modul de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor
cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu

ART. 1
(1) Medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã se acorda în tratamentul ambulatoriu, pe baza de prescripţie medicalã eliberata de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Pentru elevii şi studenţii care urmeazã o forma de învãţãmânt în alta localitate în care domiciliazã temporar, alta decât cea de resedinta, şi care nu sunt înscrişi la un medic de familie din localitatea unde se afla unitatea de învãţãmânt, în caz de urgenta medicalã medicul din cabinetul şcolar sau studentesc poate prescrie medicamente numai pentru afecţiuni acute pentru maximum 3 zile. Medicii respectivi au obligaţia sa transmitã prin scrisoare medicalã medicului de familie la care este înscris elevul sau studentul diagnosticul şi tratamentul prescris. Medicii din cãminele de bãtrâni pot prescrie medicamente numai pentru 3 zile pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute, din aceste instituţii.
(3) Prescripţiile medicale aferente medicamentelor fãrã contribuţie personalã se elibereazã în urmãtoarele situaţii:
- pentru copii între 0-18 ani, gravide şi lehuze;
- pentru bolile care beneficiazã de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare elaborate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
- pentru categorii de asiguraţi ce beneficiazã de gratuitate în conformitate cu <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 170/1999 privind acordarea, în mod gratuit, a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor pentru unele categorii de persoane prevãzute în legi speciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Prescripţia medicalã este document cu regim special şi se întocmeşte în 3 exemplare, din care 2 exemplare (originalul şi o copie) se depun de asigurat la farmacie. Toate datele vor fi înscrise lizibil, fãrã modificãri, ştersãturi sau adaugari. În cazul în care o modificare este absolut necesarã, aceasta menţiune va fi semnatã şi parafatã.
ART. 2
(1) Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de pana la 3-5 zile în afecţiuni acute, de pana la 8-10 zile în afecţiuni subacute şi de pana la 30 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Prescripţia medicalã eliberata de medicii din spitale la externarea bolnavului cuprinde medicatia pentru maximum 30 de zile.
(2) Prescripţia medicalã pentru cazurile cronice este valabilã maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afectiunile acute şi subacute prescripţia medicalã este valabilã numai în primele 24 de ore de la prescriere.
ART. 3
Numãrul medicamentelor care pot fi prescrise cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu pentru un bolnav la o consultatie poate fi de 1-3 produse. Cantitatea de medicamente pentru fiecare produs se noteaza în cifre şi litere.
ART. 4
Prescripţia medicalã conţine în mod obligatoriu urmãtoarele date: denumirea furnizorului de servicii medicale (cabinet medical, spital etc.), date de identificare a asiguratului (nume, prenume, varsta, cod numeric personal etc.), numãrul foii de observatie sau din registrul de consultaţii al bolnavului, diagnosticul, tratamentul prescris, data eliberãrii, codul medicului şi specialitatea acestuia, numãrul contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu casa de asigurãri de sãnãtate şi denumirea casei de asigurãri de sãnãtate. Aceste obligaţii revin medicului care emite prescripţia medicalã.
ART. 5
Inscriptionarea codului medicului pe prescripţia medicalã se face prin aplicarea parafei medicului, care conţine în mod obligatoriu şi codul medicului.
ART. 6
Prescripţiile medicale care nu conţin datele precizate la art. 4 şi 5 nu vor fi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, cu excepţia celor la care se referã art. 3 lit. b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 .
ART. 7
În sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, prescrierea medicamentelor se face de medici numai în limita specialitatii (responsabilitãţii) pe care o au, cu excepţia medicilor acreditaţi ca medici de familie care pot prescrie medicamente atât în limita competentei proprii, cat şi pe baza recomandãrilor scrise date de medicii de specialitate pentru prescripţiile medicale ulterioare, necesare continuãrii tratamentului, cu respectarea indicaţiilor din prospectul producãtorului de medicamente. Medicii din spitale au dreptul de a prescrie asiguraţilor, la externare, medicamente în limita specialitatii şi a consultatiilor interdisciplinare evidentiate în foaia de observatie.
ART. 8
Prescripţiile medicale pe baza cãrora se elibereazã medicamentele constituie documente financiar-contabile, conform cãrora se întocmesc borderourile centralizatoare.
ART. 9
Eliberarea medicamentelor se face la orice farmacie cu care casele de asigurãri de sãnãtate au încheiat contract de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu. Primitorul semneazã de primirea medicamentelor pe versoul prescripţiei medicale, pe care se menţioneazã numele, prenumele, adresa completa, seria şi numãrul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal - CNP, precum şi casa de asigurãri de sãnãtate la care asiguratul vireazã contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 10
În situaţia în care primitorul renunţa la anumite medicamente cuprinse în prescripţia medicalã, acestea se anuleazã, nefiind permisã compensarea sumei cu alte medicamente sau produse din farmacie.
ART. 11
Înscrierea preţurilor de vânzare cu amãnuntul se face de cãtre farmacist numai pentru medicamentele eliberate, pe toate exemplarele prescripţiei medicale.
ART. 12
Farmacistul noteaza preţurile de vânzare cu amãnuntul, sumele aferente ce urmeazã sa fie decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate pentru fiecare medicament şi sumele ce reprezintã contribuţia personalã a asiguratului, pe care le totalizeazã.
ART. 13
Decontarea medicamentelor fãrã contribuţie personalã din partea asiguratului, prescrise în tratamentul ambulatoriu, se face pe baza preţurilor cu amãnuntul la data achiziţionãrii medicamentelor de cãtre farmacie. Decontarea medicamentelor cu contribuţie personalã din partea asiguratului în tratamentul ambulatoriu se face conform reglementãrilor privind sistemul de compensare.
ART. 14
Prescripţiile pediatrice se deconteazã numai pentru medicamentele de folosinta pediatrica, conform indicaţiilor producãtorului de medicamente, cu excepţia cazurilor justificate în care varsta şi greutatea pacientului impun utilizarea unei alte forme farmaceutice.
ART. 15
(1) Farmaciile întocmesc un borderou centralizator, pe case de asigurãri de sãnãtate, în funcţie de casa de asigurãri de sãnãtate cãtre care se face virarea contribuţiei asiguratului (denumirea casei de asigurãri de sãnãtate fiind înscrisã pe verso-ul prescripţiei). Pe borderou, fiecare prescripţie medicalã poarta un numãr curent, care trebuie sa fie acelaşi cu numãrul de ordine pe care îl poarta prescripţia medicalã. Borderoul va conţine şi codul medicului, precum şi codul numeric personal al asiguratului.
(2) Borderourile se întocmesc în doua exemplare, specificându-se suma ce urmeazã sa fie încasatã de la casele de asigurãri de sãnãtate. Pe baza borderourilor centralizatoare farmaciile vor întocmi facturi cu sumele totale ce urmeazã sa fie decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
ART. 16
La stabilirea valorii contractului de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu încheiat între farmacia acreditata şi casele de asigurãri de sãnãtate, se va avea în vedere pentru fiecare contract gradul de solicitare a farmaciei, mãsurat prin raportul dintre valoarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã eliberate de cãtre fiecare farmacie în trimestrul I al anului 2001 şi suma totalã a medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã aprobatã pentru a fi decontatã de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate în aceeaşi perioada, în cadrul sumelor aprobate cu aceasta destinaţie.
ART. 17
În vederea decontãrii medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, farmaciile înainteazã caselor de asigurãri de sãnãtate, la termenele stabilite în contracte, urmãtoarele acte în original: factura, borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale şi bonul de casa care va conţine atât denumirea medicamentului, cat şi preţul acestuia.
ART. 18
(1) În vederea decontãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã, eliberate asiguraţilor pentru care se vireazã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate la alte case de asigurãri de sãnãtate decât cele cu care farmacia are contract, casa de asigurãri de sãnãtate la care se înregistreazã suma cea mai mare pe care trebuie sa o încaseze farmacia, deconteazã, în baza contractului încheiat cu farmacia respectiva, atât sumele aferente prescripţiilor medicale eliberate asiguraţilor proprii, cat şi cele eliberate asiguraţilor de la casele de asigurãri de sãnãtate cu care farmacia nu are încheiate contracte. În acest scop casa de asigurãri de sãnãtate care deconteazã prescripţiile medicale şi pentru alte case de asigurãri de sãnãtate va proceda astfel:
a) la primirea facturilor cu sumele totale şi a borderoului centralizator, casa de asigurãri de sãnãtate va evidenţia, pe cheltuiala proprie, numai contravaloarea medicamentelor eliberate pentru asiguraţii pentru care contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate se vireazã la casa de asigurãri de sãnãtate respectiva;
b) casa de asigurãri de sãnãtate va evidenţia contravaloarea medicamentelor eliberate pentru asiguraţii pentru care contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate se vireazã la alte case de asigurãri de sãnãtate decât cea cu care farmacia are contract, în contul "debitori" prin creditarea contului de "furnizori". În termen de 5 zile de la decontarea sumei totale casa de asigurãri de sãnãtate mai sus menţionatã va întocmi facturi nefiscale pentru fiecare casa de asigurãri de sãnãtate, pe baza borderourilor prezentate de farmacie. La aceste facturi vor fi anexate borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale în original şi bonurile de casa, care vor fi transmise celorlalte case de asigurãri de sãnãtate în vederea verificãrii şi virarii sumelor aferente în contul casei de asigurãri de sãnãtate de la care s-a primit documentul de plata;
c) casa de asigurãri de sãnãtate are obligaţia reţinerii unei copii a borderourilor transmise la celelalte case de asigurãri de sãnãtate în vederea justificarii înregistrãrilor în contabilitate a plãţilor efectuate;
d) în contabilitatea casei de asigurãri de sãnãtate, atât plãţile efectuate, cat şi încasarea contravalorii medicamentelor de la celelalte case de asigurãri de sãnãtate se vor inregistra la subcapitolul "Asistenta medicalã cu medicamente în tratamentul ambulatoriu" ca plati, respectiv, reintregire de plati.
(2) Decontarea sumelor cãtre farmacii se va efectua conform prevederilor Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate.
(3) Fiecare casa de asigurãri de sãnãtate suporta contravaloarea cheltuielilor ocazionate de transportul documentelor aferente asiguraţilor pentru care se vireazã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate la casa de asigurãri de sãnãtate respectiva, din cheltuielile de funcţionare şi administrare ale casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 19
Farmaciile acreditate rãspund de exactitatea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar casele de asigurãri de sãnãtate, de legalitatea plãţilor efectuate.

ANEXA 2


Modalitatea de prescriere, procurare, decontare
şi reparare a dispozitivelor medicale

ART. 1
(1) Dispozitivele medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice se acorda în baza prescripţiei medicale eliberate de medicul de specialitate aflat în relatie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prescripţia medicalã se elibereazã în 3 exemplare, din care un exemplar rãmâne la medic, un exemplar însoţeşte cererea şi se depune la casa de asigurãri de sãnãtate şi un exemplar rãmâne la asigurat, pe care îl preda furnizorului de dispozitive medicale împreunã cu decizia de aprobare a dispozitivului medical eliberata de casa de asigurãri de sãnãtate. Prescripţia medicalã trebuie sa conţinã denumirea şi tipul dispozitivului medical din Lista dispozitivelor medicale, sa descrie caracteristicile specifice ale acestuia şi sa precizeze ca deficienta organicã, funcţionalã sau fizica nu a apãrut în urma unei boli profesionale sau a unui accident de munca.
(3) Prescripţia medicalã pentru protezarea auditiva şi vizuala (implant cu lentile intraoculare) trebuie sa fie însoţitã de audiograma tonala liminara şi audiograma vocala, la copii, dupã caz, respectiv de biometrie, eliberate de o clinica de specialitate sau de un serviciu specializat, autorizat şi/sau acreditat. În cazul primei protezari (activitatea protetica pana la prima proteza definitiva) a membrului inferior, prescripţia medicalã trebuie sa specifice modul de protezare şi sa prevadã tipul protezei definitive.
(4) În cazul accidentelor de munca sau bolilor profesionale, prescripţia medicalã pentru dispozitivele medicale se elibereazã de medicii experţi ai asigurãrilor sociale de stat la cabinetele de expertiza medicalã şi recuperare a capacitãţii de munca şi decontarea dispozitivelor medicale se face conform legii.
ART. 2
(1) Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurãri de sãnãtate, însoţitã de carnetul de asigurat sau alt act care atesta calitatea de asigurat, actul de identitate, certificatul de naştere pentru copiii de pana la 14 ani, codul numeric personal - CNP, prescripţia medicalã pentru dispozitivul medical şi declaraţia pe propria rãspundere ca deficienta organicã, funcţionalã sau fizica nu a apãrut în urma unei boli profesionale sau a unui accident de munca.
(2) Prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacã nu sunt depuse la casa de asigurãri de sãnãtate în termen de 30 de zile de la data emiterii. Nu sunt acceptate prescripţii medicale care nu conţin datele prevãzute la art. 1 alin. (2) sau dacã în prescripţia medicalã este nominalizat furnizorul de dispozitive medicale.
ART. 3
(1) Casa de asigurãri de sãnãtate, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii, este obligatã sa decidã cu privire la cererea prezentatã, prin aprobarea sau respingerea acesteia. Respingerea cererii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate se face în scris, cu indicarea temeiului legal.
(2) Pentru cererile aprobate se emite decizia pentru procurarea dispozitivului medical, în limita fondurilor cu aceasta destinaţie. În situaţia în care cererile aprobate depãşesc nivelul fondurilor, se întocmesc liste de asteptare. În acest caz decizia se emite la data prevãzutã în lista de asteptare, cu revizuirea prescripţiei medicale, dacã este cazul.
(3) Fiecare decizie se emite pentru un singur dispozitiv medical şi se elibereazã în 2 exemplare, din care un exemplar pentru asigurat şi un exemplar rãmâne la casa de asigurãri de sãnãtate.
(4) Decizia este valabilã maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia.
(5) În cazul protezelor modulare pentru membrul inferior, la prima protezare se vor emite decizii distincte pentru ambele etape de protezare, cu respectarea termenului de înlocuire de 3-12 luni.
ART. 4
Pentru procurarea dispozitivului medical, asiguratul, mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal al asiguratului se adreseazã unuia dintre furnizorii din Lista furnizorilor acreditaţi, cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract, cu urmãtoarele documente: decizia emisã de casa de asigurãri de sãnãtate şi prescripţia medicalã.
ART. 5
Lista dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice conform anexei nr. 4 cuprinde atât termenele de înlocuire ale acestora, cat şi menţiunea dacã dispozitivele medicale sunt reparabile. Termenul de înlocuire începe sa curgã din momentul în care asiguratul intra în posesia dispozitivului medical, sau din momentul în care asiguratul primeşte decizia, în cazul dispozitivelor pentru protezare stomii şi pentru incontinenta urinara.
ART. 6
(1) Decontarea la furnizor a dispozitivelor medicale se face de casele de asigurãri de sãnãtate, la nivelul preţului de referinta valabil în momentul emiterii deciziei de aprobare a dispozitivului medical, pe baza facturilor emise de furnizorii cu care au încheiat contracte de furnizare de dispozitive medicale. Contractul de furnizare de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice este prevãzut în anexa nr. 7.
(2) Factura emisã este însoţitã de copia certificatului de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele medicale la comanda, de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a codului numeric personal - CNP sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu. Furnizorii de proteze auditive vor ataşa audiogramele efectuate dupã protezare.
(3) Decontarea în cazul protezarilor pentru membrul superior şi/sau inferior se face dupã depunerea de cãtre asigurat a documentului prin care eficacitatea actului de protezare este validatã (confirmatã) de medicul de specialitate. În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului medical, va pierde dreptul la reparare în afarã termenului de garanţie, iar casa de asigurãri de sãnãtate va valida (confirma) din oficiu protezarea respectiva.
(4) Decontarea în cazul protezarilor O.R.L. se face dupã depunerea de cãtre asigurat a unui document de validare întocmit de medicul specialist O.R.L. care a prescris protezarea O.R.L., pe baza raportului probei de protezare. Raportul probei de protezare cuprinde rezultatele testelor audiometriei protetice, realizate prin diferite metode (audiometrie tonala şi vocala în camp liber etc.). În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului, acesta va pierde dreptul la reparare în afarã termenului de garanţie, iar casa de asigurãri de sãnãtate va valida (confirma) din oficiu protezarea respectiva.
ART. 7
În cazul protezelor modulare pentru membrul inferior, la prima protezare decontarea se face pentru acelaşi furnizor, cumulat pentru ambele etape de protezare, pana la nivelul de 125% al preţului de referinta al protezei. Pentru prima etapa de protezare valoarea decontatã va fi pana la nivelul preţului de referinta valabil în momentul primirii deciziei de aprobare, iar valoarea decontatã pentru a doua etapa de protezare reprezintã valoarea rãmasã pana la nivelul de 125% al preţului de referinta al protezei respective valabil în momentul primirii de cãtre asigurat a deciziei finale de aprobare a protezei.
ART. 8
(1) Certificatul de garanţie predat de cãtre furnizor asiguratului trebuie sa precizeze: elementele de identificare a dispozitivului medical (numele producãtorului; numele reprezentantului autorizat al producãtorului, dupã caz; tipul; numãrul lotului precedat de cuvântul "lot" sau nr. de serie, dupã caz); data fabricaţiei/data expirãrii; termenul de garanţie.
(2) În cadrul termenului de garanţie asiguraţii pot reclama executarea necorespunzãtoare, calitatea sau deteriorarea dispozitivului medical, dacã acestea nu s-au produs din vina utilizatorului. În acest caz repararea sau înlocuirea dispozitivului medical cu altul corespunzãtor va fi asigurata şi suportatã de cãtre furnizor.
ART. 9
(1) Pentru repararea dispozitivului medical asiguratul, mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurãri de sãnãtate, însoţitã de carnetul de asigurat sau alt act care atesta calitatea de asigurat, actul de identitate, certificatul de naştere pentru copiii în varsta de pana la 14 ani, prescripţia medicalã pentru dispozitivul medical şi declaraţia pe propria rãspundere ca deficienta organicã, funcţionalã sau fizica nu a apãrut în urma unei boli profesionale sau a unui accident de munca.
Repararea dispozitivului medical, dupã expirarea termenului de garanţie, se asigura de cãtre furnizor şi se aproba de casa de asigurãri de sãnãtate, pe baza cererii scrise întocmite de asigurat, de mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal la asiguratului. Cererea privind repararea dispozitivului medical se înregistreazã la casa de asigurãri de sãnãtate la care se vireazã contribuţia asiguratului. Pentru persoanele asigurate prin efectul legii cererea se depune la casa de asigurãri de sãnãtate în raza cãreia îşi are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita. Cererea privind repararea dispozitivului medical este însoţitã de carnetul de asigurat sau alt act care atesta calitatea de asigurat, actul de identitate, certificatul de naştere pentru copiii în varsta de pana la 14 ani şi certificatul de garanţie al dispozitivului medical.
(2) Casa de asigurãri de sãnãtate, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii, este obligatã sa decidã cu privire la cererea prezentatã, prin aprobarea sau respingerea acesteia. Respingerea cererii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate se face în scris, cu indicarea temeiului legal.
(3) Pentru cererile aprobate se emite decizia pentru dispozitivul medical, în limita fondurilor cu aceasta destinaţie. În situaţia în care cererile aprobate depãşesc nivelul fondurilor, se întocmesc liste de asteptare. În acest caz decizia se emite la data prevãzutã în lista de asteptare.
(4) Fiecare decizie se emite pentru un singur dispozitiv medical şi se elibereazã în doua exemplare, din care un exemplar pentru asigurat şi un exemplar rãmâne la casa de asigurãri de sãnãtate.
(5) Decizia este valabilã maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia.
(6) Pentru repararea dispozitivului medical asiguratul, mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal al asiguratului se adreseazã cu decizia privind aprobarea repararii furnizorului de la care dispozitivul medical a fost procurat iniţial şi cu care casa de asigurãri de sãnãtate are încheiat contract.
(7) În cadrul termenului de înlocuire a dispozitivului medical, casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã reparaţiile, a cãror valoare totalã nu trebuie sa depãşeascã 50% din preţul de referinta valabil în momentul emiterii primei decizii de aprobare pentru repararea dispozitivului medical.
ART. 10
(1) Acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale se iniţiazã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti în raza cãrora îşi au sediul social, pe baza de cerere pentru acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale, ori corectãrii unor deficiente fizice, prezentatã în anexa nr. 3.
(2) Acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale este valabilã 1 an, dacã nu s-au modificat condiţiile iniţiale pentru care a fost emisã.
ART. 11
(1) Certificatul de acreditare se elibereazã de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate în raza cãreia furnizorul îşi are sediul social, pe baza documentaţiei anexate la cererea de acreditare a furnizorului de dispozitive medicale şi pe baza raportului de acreditare întocmit de o comisie de acreditare alcãtuitã din reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi ai respectivei case de asigurãri de sãnãtate.
(2) În cazul punctelor de lucru ale cãror sedii se afla pe teritoriul altor judeţe, se constituie comisii de inspecţie alcãtuite din reprezentanţi ai casei de asigurãri de sãnãtate pe raza cãreia se afla sediul acestora şi ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(3) Raportul de acreditare se întocmeşte pe baza procesului-verbal încheiat de comisia de acreditare în urma inspecţiei la sediul social şi, dupã caz, a punctului/punctelor de lucru aflate în acelaşi judeţ şi a proceselor-verbale primite de la comisiile de inspecţie.
(4) Procesele-verbale se întocmesc, în urma inspecţiei, pe baza evaluãrii, acţiune care consta în:
a) analizarea documentelor prezentate (conform cererii pentru acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale);
b) verificarea condiţiilor la fata locului, prin îndeplinirea standardelor de acreditare stabilite prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 12
În termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea cererii, în funcţie de constatãrile fãcute, comisia de acreditare propune una dintre urmãtoarele soluţii:
- acreditarea furnizorului de dispozitive medicale (sediul social şi toate punctele de lucru conform cererii de acreditare cu specificarea activitãţii desfãşurate la sediile acestora);
- acreditarea furnizorului de dispozitive medicale (sediul social şi unele puncte de lucru care îndeplinesc condiţiile de acreditare cu specificarea activitãţii desfãşurate la sediile acestora);
- acreditarea provizorie a furnizorului de dispozitive medicale pe o perioada de maximum 3 luni, dupã care furnizorul va fi reevaluat;
- respingerea cererii de acreditare, printr-un proces-verbal în care vor fi consemnate cauzele concrete ale respingerii.
ART. 13
(1) În cazul respingerii cererii de acreditare solicitantul poate relua procedura de acreditare printr-o noua cerere, în momentul în care s-au soluţionat neconformitãţile constatate.
(2) Procedura de acreditare se reia şi în cazul anulãrii/expirãrii certificatului de acreditare.
ART. 14
(1) Casele de asigurãri de sãnãtate emit certificatul de acreditare în trei exemplare: un exemplar pentru Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, un exemplar pentru furnizor şi un exemplar pentru emitent. Certificatul de acreditare a furnizorilor de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale, ori corectãrii unor deficiente fizice este conform anexei nr. 5.
(2) Pe baza certificatelor de acreditare trimise de casele de asigurãri de sãnãtate, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate actualizeazã trimestrial, dupã caz, Lista cuprinzând furnizorii acreditaţi pentru intreaga ţara, aprobatã prin ordin al preşedintelui.
ART. 15
Certificatul de acreditare se anuleazã ori de câte ori apar modificãri ale condiţiilor iniţiale pentru care a fost emis şi se impune reluarea acreditãrii furnizorului de dispozitive medicale.
ART. 16
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate recomanda comisiei de acreditare sa propunã anularea certificatului de acreditare, pe baza sesizarilor caselor de asigurãri de sãnãtate şi ale asiguraţilor, sesizãri care se referã la neîndeplinirea obligaţiilor ce revin furnizorilor de dispozitive medicale prevãzute la art. 1 din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , şi se depun la serviciile specializate din structura Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 17
Retragerea certificatului de acreditare conduce în mod automat la excluderea furnizorului respectiv din Lista cuprinzând furnizorii acreditaţi pentru intreaga ţara, aprobatã prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 18
Casele de asigurãri de sãnãtate vor asigura trimestrial activitãţi de instruire a furnizorilor de dispozitive medicale, pe care i-au acreditat, cu recomandarea de a participa la aceste activitãţi. În caz contrar aceştia îşi asuma rãspunderea.
ART. 19
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, casele de asigurãri de sãnãtate, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei împreunã cu Colegiul Medicilor din România vor efectua controlul furnizorilor de dispozitive medicale privind respectarea obligaţiilor contractuale.

ANEXA 3

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
.............................


CERERE
pentru acreditarea furnizorilor de dispozitive medicale
destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice
sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice

Cãtre,
Casa de asigurãri de sãnãtate ................................

În baza <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 ,
Subsemnatul ...(nume, prenume reprezentant legal)...........
solicit acreditarea ca furnizor de dispozitive medicale
...(nume şi adresa sediu social, telefon, fax).................
cu punctele de lucru
1) ...(adresa, telefon) .......................................
2) ....(adresa, telefon).......................................
Obiectul de activitate ........................................
Anexez urmãtoarele documente:
- copie de pe actul constitutiv (statut şi/sau contract de societate) al furnizorului;
- copie de pe certificatul de înregistrare emis de Camera de Comerţ şi Industrie;
- copie de pe dovada înmatriculãrii furnizorului - societate comercialã, la oficiul registrului comerţului, codul fiscal, autorizaţia sanitarã (valabil pana la data de 30 iunie 2002);
- dovada deţinerii sediului social şi a punctelor de lucru;
- extras de registru eliberat de camera de comerţ şi industrie;
- aviz de funcţionare (emis de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei)*);
- certificate de înregistrare a dispozitivelor medicale şi/sau autorizaţiile de utilizare pana la expirarea termenului de valabilitate (emise de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei);
- aviz de libera practica pentru personalul care desfãşoarã activitãţi de protezare (emis de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei);
- certificat de înregistrare a reprezentantului autorizat pentru dispozitivele medicale (emis de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei);
- notificare (împuternicire) de la producãtorul/furnizorul acreditat în cazul activitãţii de import, depozitare şi comercializare.

Data ........... Semnatura,
............... ...............

------------
*) - pentru domeniile de protezare O.R.L., proteze pentru membrul inferior, proteze pentru membrul superior, incaltaminte ortopedica, orteze - aviz de funcţionare pentru activitãţi de protezare;
- pentru dispozitivele de protezare stomii, dispozitive pentru incontinenta urinara, mijloace şi dispozitive de mers, orteze - aviz de funcţionare pentru fabricarea dispozitivelor medicale şi/sau, dupã caz, aviz de funcţionare pentru activitate de import, depozitare şi comercializare (sau autorizaţie de funcţionare pana la expirarea termenului de valabilitate);
- pentru dispozitive pentru deficiente vizuale - aviz de funcţionare pentru activitate de import, depozitare şi comercializare (sau autorizaţie de funcţionare pana la expirarea termenului de valabilitate);



ANEXA 4

LISTA DISPOZITIVELOR MEDICALE
DESTINATE CORECTĂRII ŞI RECUPERĂRII DEFICIENŢELOR ORGANICE
SAU FUNCTIONALE ORI CORECTĂRII UNOR DEFICIENTE FIZICE

A. Dispozitive de protezare în domeniul O.R.L.

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Proteza │a. Retro-│*)ptr. hipoacuzii uşoare: 21-40dB HL│ Da │ * │
│ │auditiva │auricu- │amplificare: 0...50 dB │ Da │ * │
│ │ │lara │nivel maxim: 110 +/- 5 dB │ │ │
│ │ │b. Intra-│ │ │ │
│ │ │auricula-│ │ │ │
│ │ │ra │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Proteza │a. Retro-│ptr. hipoacuzii uşoare: 41-70dB HL │ Da │ ** │
│ │auditiva │auricu- │amplificare: 0...50 dB │ Da │ ** │
│ │ │lara │nivel maxim: 110 +/- 5 dB │ │ │
│ │ │b. Intra-│ │ │ │
│ │ │auricula-│ │ │ │
│ │ │ra │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Proteza │Retro- │ptr. hipoacuzii severe: 71-90 dB HL │ Da │ ** │
│ │auditiva │auricula-│amplificare: 0...60 dB │ │ │
│ │ │ra │nivel maxim: 120 +/- 10 dB │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Proteza │Retro- │ptr. hipoacuzii profunde: >91 dB HL │ Da │ ** │
│ │auditiva │auricula-│amplificare: 0...60 dB │ │ │
│ │ │ra │nivel maxim: 130 +/- 10dB │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Proteza │Vibrator │nivel maxim: 90 dB │ Da │ ** │
│ │fonatorie │laringian│se recomanda ptr. laringectomii │ │ │
│ │ │ │totale sau parţiale │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Buton │se compune din proteza vocala; │ Nu │ 2/an │
│ │ │fonator │dispozitiv ptr. umidifiere şi emoli-│ │ │
│ │ │(shunt- │ere a aerului inspirat; canula │ │ │
│ │ │ventile) │se recomanda pentru laringectomii │ │ │
│ │ │ │totale │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Proteza │Canula │diametre 6-14 mm │ Nu │ 4/an │
│ │traheala │traheala │se recomanda pentru traheostomizati │ │ │
│ │ │simpla │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Canula │diametre 8-14 mm │ Nu │ 2/an │
│ │ │traheala │se recomanda pentru traheostomizati │ │ │
│ │ │Montgome-│cu stenoze traheale │ │ │
│ │ │ry │ │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
*) Se recomanda numai pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani; se
înlocuieşte (d.p.d.v. medical) sau se repara ori de câte ori este nevoie;
**) termenul de înlocuire este de 5 ani pentru adulti
pentru copiii în varsta de pana la 18 ani, se înlocuieşte (d.p.d.v.
medical) sau se repara ori de câte ori este nevoie;

B. Dispozitive pentru protezare stomii

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │A. Sistem sto-│a.sac │cu adeziv │ Nu │1 set/│
│ │mic unitar │colector │cu sau fãrã dispozitiv de evacuare │ │luna │
│ │(sac stomic de│pentru │cu sau fãrã dispozitiv de închidere │ │(max. │
│ │unica utiliza-│colosto- │cu sau fãrã filtru │ │30 │
│ │re) │mie │ │ │saci) │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b.sac │cu adeziv │ Nu │1 set/│
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ │luna │
│ │ │pentru │cu dispozitiv de închidere │ │(max. │
│ │ │ileosto- │cu sau fãrã filtru │ │30 │
│ │ │mie │ │ │saci) │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c.sac │cu adeziv │ Nu │1 set/│
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ │luna │
│ │ │pentru │cu dispozitiv de închidere │ │(max. │
│ │ │urostomie│cu sau fãrã valva de reţinere │ │15 │
│ │ │ │ │ │saci) │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │B. Sistem sto-│a. pentru│ │ │ │
│ │mic cu doua │colosto- │ │ │ │
│ │componente │mie: │ │ │ │
│ │ │flansa │ │ │ │
│ │ │suport │cu adeziv │ Nu │ │
│ │ │ şi │ │ │*1set/│
│ │ │sac │ │ │ luna │
│ │ │colector │cu sau fãrã dispozitiv de evacuare │ Nu │ │
│ │ │ │cu sau fãrã dispozitiv de închidere │ │ │
│ │ │ │cu sau fãrã filtru │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b. pentru│ │ │ │
│ │ │ileosto- │ │ │ │
│ │ │mie: │ │ │ │
│ │ │flansa │ │ │ │
│ │ │suport │cu adeziv │ Nu │ │
│ │ │ şi │ │ │*1set/│
│ │ │sac │ │ │ luna │
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ Nu │ │
│ │ │ │cu dispozitiv de închidere │ │ │
│ │ │ │cu sau fãrã filtru │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c. pentru│ │ │ │
│ │ │urostomie│ │ │ │
│ │ │flansa │ │ │ │
│ │ │suport │cu adeziv │ Nu │ │
│ │ │ şi │ │ │*1set/│
│ │ │sac │ │ │ luna │
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ Nu │ │
│ │ │ │cu dispozitiv de închidere │ │ │
│ │ │ │cu sau fãrã valva de reţinere │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
NOTA: * un set de referinta este alcãtuit din 4 flanse suport şi 15 saci
colectori;
În situaţii speciale, la recomandarea medicului specialist, componenta
setului de referinta poate fi modificatã, în limita preţului de
referinta decontat lunar pentru un set de referinta;

Observatie: se va prescrie doar unul din sisteme A sau B, pentru fiecare tip


C. Dispozitive pentru incontinenta urinara

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Condom urinar │ │se executa din cauciuc natural │ Nu │1set/ │
│ │ │ │cu evacuare │ │luna │
│ │ │ │ │ │(max. │
│ │ │ │ │ │30 │
│ │ │ │ │ │buc.) │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Sac colector │ │500 ml, 1500 ml, 2000 ml │ Nu │1 set/│
│ │de urina │ │cu tub de admisie │ │luna │
│ │ │ │cu sau fãrã tub de evacuare │ │(max./│
│ │ │ │cu sau fãrã dispozitiv de drenaj │ │6 buc)│
│ │ │ │cu adaptor │ │ │
│ │ │ │cu sau fãrã valva de reţinere │ │ │
│ │ │ │cu sau fãrã dispozitiv de aerare │ │ │
│ │ │ │cu gradatie │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Sonda Foley │ │de diverse dimensiuni │ Nu │1 set/│
│ │ │ │cu 2 cai │ │luna │
│ │ │ │se executa din cauciuc natural sau │ │(max./│
│ │ │ │sintetic │ │4 buc)│
│ │ │ │cu balonas gonflabil pentru fixare │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘

D. Proteze pentru membrul inferior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Proteza │a) │se recomanda pentru amputatia │ DA │ * │
│ │parţialã de │LISEFRANC│metatarsienelor │ │ │
│ │picior ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b)CHOPART│picior cu sprijin pe gamba │ DA │ * │
│ │ │ │cu manson │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatia la │ │ │
│ │ │ │nivelul tarsienelor │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c) │picior cu sprijin pe gamba │ DA │ * │
│ │ │PIROGOFF │cu manson │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatia │ │ │
│ │ │ │astragalului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Proteza pentru│SYME │picior cu sprijin pe gamba │ DA │ * │
│ │dezarticulatia│ │cu manson │ │ │
│ │de glezna │ │articulatia fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatia │ │ │
│ │ │ │membrului inferior la nivelul │ │ │
│ │ │ │articulatiei gleznei │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Proteza de │a) conven│se fixeazã prin intermediul unei │ DA │ * │
│ │gamba │tionala, │mansete sau bratari │ │ │
│ │ │din ma- │articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │terial │glezna │ │ │
│ │ │plastic, │ │ │ │
│ │ │cu con- │ │ │ │
│ │ │tact │ │ │ │
│ │ │total │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) con- │se fixeazã cu siret sau curele │ DA │ * │
│ │ │ventiona-│articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │la, din │glezna │ │ │
│ │ │piele │se recomanda pentru orice tip de │ │ │
│ │ │ │bont │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c)geria- │picior din material plastic, │ DA │ * │
│ │ │trica │gamba din rasina artificiala │ │ │
│ │ │ │manson din plastic/piele │ │ │
│ │ │ │prindere cu butoni sau sireturi │ │ │
│ │ │ │se recomanda ptr. persoane cu condi-│ │ │
│ │ │ │tie fizica precara, în cazul în care│ │ │
│ │ │ │bontul îşi modifica volumul contrac-│ │ │
│ │ │ │turi de max. 30 grade │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │d) │manson elastic intern supracondiliar│ DA │ ** │
│ │ │modularã │acoperit de un manson rigid din │ │ │
│ │ │ │rasina │ │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan │ │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa/ │ │ │
│ │ │ │mobila de glezna │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatii pana │ │ │
│ │ │ │la nivelul 1/3 medii superioare │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Proteza pentru│modularã │manson elastic acoperit de un manson│ DA │ ** │
│ │dezarticulatia│ │rigid din rasina structura tubulara │ │ │
│ │de genunchi │ │metalicã din duraluminiu, oţel sau │ │ │
│ │ │ │titan care asigura sprijinul între │ │ │
│ │ │ │articulatia genunchiului şi laba │ │ │
│ │ │ │piciorului │ │ │
│ │ │ │articulatia genunchiului mobila │ │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Proteza de │a) pilon │manson coapsa din plastic/piele; │ DA │ * │
│ │coapsa │ │nu are în componenta piciorului şi │ │ │
│ │ │ │articulatia gleznei │ │ │
│ │ │ │poate avea în componenta articulatia│ │ │
│ │ │ │genunchiului libera sau blocata │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) │manson coapsa din piele; manson │ DA │ * │
│ │ │combinata│gamba din plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │articulatie fixa/libera la genunchi │ │ │
│ │ │ │prinderea se face cu siret sau │ │ │
│ │ │ │curele │ │ │
│ │ │ │trohanter din piele sau metalic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c) din │manson coapsa din piele; manson │ DA │ * │
│ │ │plastic │gamba din plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │ │
│ │ │ │blocata │ │ │
│ │ │ │prinderea se face cu cordon din │ │ │
│ │ │ │piele │ │ │
│ │ │ │trohanter din piele sau metalic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │d) cu │manson coapsa din material plastic/ │ DA │ * │
│ │ │vacuum │lemn de tei ce realizeazã prinderea │ │ │
│ │ │ │pe bont prin vacuum │ │ │
│ │ │ │manson gamba de plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │ │
│ │ │ │blocata │ │ │
│ │ │ │fixare de sold prin curele ptr. bon-│ │ │
│ │ │ │turi foarte scurte │ │ │
│ │ │ │prinderea se face cu siret sau │ │ │
│ │ │ │curele trohanter din piele sau │ │ │
│ │ │ │metalic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │e) geria-│manson coapsa din material plastic/ │ DA │ * │
│ │ │trica │piele │ │ │
│ │ │ │gamba din lemn/material plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │ │
│ │ │ │blocata │ │ │
│ │ │ │sinarie metalicã │ │ │
│ │ │ │manson din plastic/piele │ │ │
│ │ │ │prindere cu butoni sau sireturi │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │f)modula-│manson coapsa rigid din rasina │ DA │ ** │
│ │ │ra │articulatie de genunchi mobila │ │ │
│ │ │ │laba picior cu articultie fixa de │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold │ │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │ │
│ │ │ │genunchiului şi laba piciorului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │g) modu- │manson rigid din rasina cu fixare │ DA │ ** │
│ │ │lara cu │prin vacuum │ │ │
│ │ │vacuum │articulatie de genunchi mobila │ │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold, │ │ │
│ │ │ │ptr. bonturile scurte │ │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │ │
│ │ │ │genunchiului şi laba piciorului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Proteza de │a) │se executa din piele/plastic │ DA │ * │
│ │sold │conven- │articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │tionala │glezna │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │ │
│ │ │ │blocata │ │ │
│ │ │ │articulatie de sold │ │ │
│ │ │ │prinderea de bazin se face cu manson│ │ │
│ │ │ │piele/plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) modu- │manson din rasina flexibila │ DA │ ** │
│ │ │lara │articulatie de sold cu blocare, │ │ │
│ │ │ │poate fi din duraluminiu, oţel sau │ │ │
│ │ │ │titan │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi mobila; poa-│ │ │
│ │ │ │te fi din oţel sau titan │ │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │ │
│ │ │ │de sold şi articulatia de genunchi │ │ │
│ │ │ │şi între articulatia de genunchi şi │ │ │
│ │ │ │laba piciorului │ │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 7 │Proteza pãrţi-│a) │se recomanda pentru amputatia pãrţi-│ DA │ * │
│ │ala de bazin │conven- │ala a pelvisului │ │ │
│ │hemipelvecto- │tionala │partea care lipseşte din pelvis se │ │ │
│ │mie │ │reconstituie din plastic sau rasina │ │ │
│ │ │ │la care se fixeazã proteza de sold │ │ │
│ │ │ │se executa din piele/plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │ │
│ │ │ │blocata │ │ │
│ │ │ │articulatie de sold │ │ │
│ │ │ │prinderea de bazin se face cu manson│ │ │
│ │ │ │piele/plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) modu- │manson din rasina flexibila │ DA │ ** │
│ │ │lara │articulatie de sold cu blocare, │ │ │
│ │ │ │poate fi din duraluminiu, oţel sau │ │ │
│ │ │ │titan │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi mobila; poa-│ │ │
│ │ │ │te fi din oţel sau titan │ │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │ │
│ │ │ │glezna │ │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │ │
│ │ │ │de sold şi articulatia de genunchi │ │ │
│ │ │ │şi între articulatia de genunchi şi │ │ │
│ │ │ │laba piciorului │ │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
NOTA: prima protezare: 3-12 luni
începând de la a doua protezare: * 2 ani pentru adulti
** 4 ani pentru adulti
pentru copiii, în varsta de pana
la 18 ani se înlocuieşte sau se
repara ori de câte ori este
nevoie;


E. Proteze pentru membrul superior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Proteza pãrţi-│functio- │manusa cu fermoar şi degete rigide, │ DA │ * │
│ │ala de mana │nala │din silicon, mat. plastic │ │ │
│ │ │simpla │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │sistem de apucare cu degete rigide │ DA │ * │
│ │ │nala │din mat. plastic │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ DA │ * │
│ │dezarticulatie│nala │mat. plastic │ │ │
│ │de incheietura│simpla │manuse din material plastic │ │ │
│ │a mainii ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ │ │
│ │ │nala │mana mecanicã cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │fixa │ │ │
│ │ │ │manson din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ │ │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │ │
│ │ │ │cablu │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │fixa │ │ │
│ │ │ │manson din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ │ │ham de umar/braţ pentru actionare │ │ │
│ │ │ │c. actionata mioelectric │ │ │
│ │ │ │mana actionata electric │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic, articulatie│ │ │
│ │ │ │de incheietura mainii fixa │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │sistem electronic de culegere, am- │ │ │
│ │ │ │plificare a semnelor mioelectrice şi│ │ │
│ │ │ │comanda a mainii electrice │ │ │
│ │ │ │acumulator, încãrcãtor acumulator │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ DA │ * │
│ │antebrat │nala │mat plastic │ │ │
│ │ │simpla │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ DA │ * │
│ │ │nala │mana mecanicã cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva sau dispozitive │ │ │
│ │ │ │mecanice de lucru (hook, alte dis- │ │ │
│ │ │ │pozitive) │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │fixa │ │ │
│ │ │ │manson din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ DA │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │ │
│ │ │ │cablu │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │ham de umar pentru actionare │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │acţionate prin cablu sau pasiv │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │fixa │ │ │
│ │ │ │manson din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │c. actionata mioelectric cu pro- │ DA │ ** │
│ │ │ │supinatie pasiva │ │ │
│ │ │ │mana actionata electric, │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic, articulatie│ │ │
│ │ │ │de incheietura mainii cu actionare │ │ │
│ │ │ │pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │sistem electronic de culegere, am- │ │ │
│ │ │ │plificare a semnalelor mioelectrice │ │ │
│ │ │ │şi comanda electrica a mainii │ │ │
│ │ │ │acumulator, încãrcãtor acumulator │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │d. actionata mioelectric cu pro- │ DA │ ** │
│ │ │ │supinatie activa │ │ │
│ │ │ │mana actionata electric, manuse din │ │ │
│ │ │ │mat. plastic, │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │actionata electric │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │sistem electronic de culegere, │ │ │
│ │ │ │amplificare a semnalelor mioelectri-│ │ │
│ │ │ │ce şi comanda electrica a mainii şi │ │ │
│ │ │ │a articulatiei de incheietura │ │ │
│ │ │ │mainii, acumulator, încãrcãtor │ │ │
│ │ │ │acumulator │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ DA │ * │
│ │dezarticulatie│nala │mat. plastic │ │ │
│ │de cot │simpla │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ DA │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ DA │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │ │
│ │ │ │cablu │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │ │
│ │ │ │şi braţ │ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │acţionate prin cablu sau pasiv │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ DA │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã cu blocare │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu │ │ │
│ │ │ │microcontacte │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │d. mioelectrica cu articulatie de │ DA │ ** │
│ │ │ │cot mecanicã cu blocare │ │ │
│ │ │ │articulatie de pumn pasiva │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata mioelectric│ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ DA │ * │
│ │braţ │nala │mat. plastic │ │ │
│ │ │simpla │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ DA │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ DA │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │ │
│ │ │ │cablu │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │ │
│ │ │ │acţionate prin cablu sau pasiv │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ DA │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã cu blocare │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu micro- │ │ │
│ │ │ │contacte │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │d. mioelectrica cu articulatie de │ DA │ ** │
│ │ │ │cot mecanicã cu blocare │ │ │
│ │ │ │articulatie de pumn pasiva │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata mioelectric│ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ DA │ * │
│ │dezarticulatie│nala │mat. plastic │ │ │
│ │de umar │simpla │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat plastic toracal │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ DA │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat plastic toracal │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ DA │ ** │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │ │
│ │ │ │cablu │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic toracal │ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ DA │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã cu blocare │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu micro- │ │ │
│ │ │ │contacte │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │d. mioelectrica cu articulatie de │ DA │ ** │
│ │ │ │cot mecanicã cu blocare │ │ │
│ │ │ │articulatie de pumn pasiva │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata mioelectric│ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 7 │Proteza pentru│functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ DA │ * │
│ │amputatie în- │nala │mat. plastic │ │ │
│ │terscapulo- │simpla │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │toracica │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat plastic toracal │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ DA │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat plastic toracal │ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ DA │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │ │
│ │ │ │cablu │ │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic │ │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic toracal │ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ DA │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã şi supino-pronatie │ │ │
│ │ │ │pasiva │ │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu micro- │ │ │
│ │ │ │contacte │ │ │
│ │ │ │manusa din mat. plastic, manson din │ │ │
│ │ │ │mat. plastic de antebrat │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de braţ │ │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic toracal │ │ │
│ │ │ │articulatia de cot mecanicã cu │ │ │
│ │ │ │blocare │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
Observaţii: Protezele mioelectrice se pot recomanda numai persoanelor cu
ambele membre lipsa.

NOTA: * 2 ani pentru adulti
** 8 ani pentru adulti
pentru copiiii, în varsta de pana la 18 ani se înlocuieşte (d.p.d.v.
medical) sau se repara ori de câte ori este nevoie;


F. Mijloace şi dispozitive de mers

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Baston │ │metalic │ NU │3 ani │
│ │ │ │reglabil │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Baston │cu trei/ │metalic │ NU │3 ani │
│ │ │patru │fix sau reglabil │ │ │
│ │ │picioare │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Carja de lemn │cu spri- │fixa sau reglabila │ NU │1 an │
│ │ │jin │ │ │ │
│ │ │subaxilar│ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Carja metalicã│cu spri- │fixa sau reglabila │ NU │3 ani │
│ │ │jin │ │ │ │
│ │ │subaxilar│ │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │cu spri- │fixa sau reglabila │ NU │3 ani │
│ │ │jin pe │ │ │ │
│ │ │antebrat │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Cadru de mers │ │fix sau reglabil │ DA │3 ani │
│ │ │ │rigid sau pliabil │ │ │
│ │ │ │cu sau fãrã roti │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Fotoliu rulant│asistat │de interior sau de exterior │ DA │5 ani │
│ │cu antrenare │neasistat│rigid sau pliabil │ │ │
│ │manualã │ │demontabil sau nedemontabil │ │ │
│ │ │ │actionare directa bimanuala a roti- │ │ │
│ │ │ │lor din spate sau din fata │ │ │
│ │ │ │conducere prin levier sau volan │ │ │
│ │ │ │bimanuala │ │ │
│ │ │ │conducere monolaterala (cu mana stan│ │ │
│ │ │ │ga sau dreapta) │ │ │
│ │ │ │ propulsie cu piciorul │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 7 │Fotoliu rulant│ │metalic │ DA │5 ani │
│ │triciclu pen- │ │actionare cu pedale │ │ │
│ │tru copii │ │sisteme de fixare a picioarelor şi a│ │ │
│ │ │ │toracelui │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 8 │Fotoliu rulant│ │ │ DA │8 ani │
│ │cu antrenare │ │ │ │ │
│ │electrica │ │ │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘


G. Orteze
G.1 Orteze pentru coloana vertebrala

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Orteze │a) colar │se executa din diverse materiale │ NU │ 12 │
│ │cervicale │ │dimensiuni diferite │ │ luni │
│ │ │ │pentru imobilizarea coloanei │ │ │
│ │ │ │cervicale │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunii cervicale │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) Phila-│se executa din diverse materiale │ NU │ 12 │
│ │ │delphia/ │dimensiuni diferite │ │ luni │
│ │ │Minerva │cu sprijin suboccipital, mandibular │ │ │
│ │ │ │şi manubriul sternal │ │ │
│ │ │ │diverse sisteme de fixare │ │ │
│ │ │ │pentru imobilizarea coloanei │ │ │
│ │ │ │cervicale │ │ │
│ │ │ │inconjoara intreaga regiune │ │ │
│ │ │ │cervicala │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c)Schanz │se executa din diverse materiale │ NU │ 12 │
│ │ │ │dimensiuni diferite │ │ luni │
│ │ │ │diverse sisteme de fixare │ │ │
│ │ │ │pentru imobilizarea coloanei │ │ │
│ │ │ │cervicale │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunii cervicale │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Orteze cervico│ │se executa din diverse materiale │ NU │ 12 │
│ │toracice │ │diverse sisteme de fixare │ │ luni │
│ │ │ │diverse marimi │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor cervicala şi toracica │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Orteze │ │se executa din diverse materiale │ NU │ 12 │
│ │toracice │ │diverse sisteme de fixare │ │ luni │
│ │ │ │diverse marimi │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunii toracice │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Orteze toraco-│ │material moale cu suport elastic │ NU │ 12 │
│ │lombosacrale │ │cu intarituri din material dur sau │ │ luni │
│ │ │ │materiale plastice termoformabile │ │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi elastice│ │ │
│ │ │ │intaritoare │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │a) corset│material termoformabil │ NU │ 12 │
│ │ │Cheneau │cu pelote de corectie │ │ luni │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │ │
│ │ │ │intaritoare │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul regiunii toraca-│ │ │
│ │ │ │la, lombara şi sacro-iliaca ale │ │ │
│ │ │ │trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) corset│material termoformabil │ NU │ 12 │
│ │ │Boston │executat dintr-un modul cu deschide-│ │ luni │
│ │ │ │re dorsala cu pelote de corectie │ │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │ │
│ │ │ │intaritoare │ │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul regiunii │ │ │
│ │ │ │toracala, lombara şi sacro-iliaca │ │ │
│ │ │ │ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c) corset│material termoformabil │ NU │ 12 │
│ │ │Eurobos- │executat din doua module cu pelote │ │ luni │
│ │ │ton │de corectie │ │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │ │
│ │ │ │intaritoare │ │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor teoracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │d) corset│material termoformabil │ NU │ 12 │
│ │ │Hessing │material moale cu suport elastic │ │ luni │
│ │ │ │prezintã intarituri din material dur│ │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │ │
│ │ │ │intaritoare sau armatura metalicã │ │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │e) corset│se compune dintr-o centura pelviana │ NU │ 12 │
│ │ │Milwaukee│şi o tetiera, unite între ele printr│ │ luni │
│ │ │ │un sistem de bare metalice şi perni-│ │ │
│ │ │ │te reglabile │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │f) de │material moale cu suport elastic cu │ NU │ 12 │
│ │ │hiperex- │intarituri din material dur sau │ │ luni │
│ │ │tensie │materiale termoformabile │ │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │limiteazã miscarile laterale sau de │ │ │
│ │ │ │rotaţie a torsului datoritã celor │ │ │
│ │ │ │trei puncte de sprijin lombar, tora-│ │ │
│ │ │ │cic şi pelvian │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │g) corset│se compune dintr-o tija anterioarã │ NU │ 12 │
│ │ │Lyonnais │şi una posterioarã fixate pe o cen- │ │ luni │
│ │ │ │tura pelviana stabilã, compusa din │ │ │
│ │ │ │doua valve de sprijin şi contraspri-│ │ │
│ │ │ │jin situate la nivelul curburilor │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │h) de hi-│material moale cu suport elastic şi │ NU │ 12 │
│ │ │perexten-│intarituri din material dur │ │ luni │
│ │ │sie în │materiale termoformabile │ │ │
│ │ │trei pun-│prezintã pelota de corectie │ │ │
│ │ │cte ptr. │se pot ajusta │ │ │
│ │ │scolioza │limiteazã miscarile datoritã celor │ │ │
│ │ │ │trei puncte de sprijin │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Orteze │ │din microfibra, termoneopren sau │ NU │ 12 │
│ │lombosacrale │ │material moale cu suport elastic │ │ luni │
│ │ │ │prezintã intarituri din material dur│ │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi elastice│ │ │
│ │ │ │intaritoare │ │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │lombostat│din microfibra, termoneopren sau │ NU │ 12 │
│ │ │ │material moale cu suport elastic │ │ luni │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor lombara şi │ │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Orteze │ │din microfibra, termoneopren sau │ NU │ 12 │
│ │sacro-iliace │ │material moale cu suport elastic │ │ luni │
│ │ │ │se executa din diverse materiale │ │ │
│ │ │ │diverse sisteme de fixare │ │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunii sacro-iliace a trunchiului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 7 │Orteze cervico│a) corset│schelet metalic reglabil cu sistem │ NU │2 ani │
│ │toracolombo- │Stagnara │de închidere │ │ │
│ │sacrale │ │carcasa zonei pelvine din material │ │ │
│ │ │ │plastic │ │ │
│ │ │ │pelote de corectie din spuma │ │ │
│ │ │ │poliuretanica │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │regiunilor cervicala, toracica, lom-│ │ │
│ │ │ │bara şi sacro-iliaca ale trunchiului│ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
NOTA: pentru copiii în varsta de pana la 18 ani se înlocuiesc ori de câte ori
este nevoie, în perioada de creştere (cu monitorizarea perioadei de
creştere);


G.2 Orteze pentru membrul superior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Orteze de │ │piele sau material textil cu suport │ NU │ 12 │
│ │deget │ │elastic, cu insertii ptr. intarire │ │luni │
│ │ │ │dimensiuni diferite │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │degetului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Orteze de mana│cu mobili│material moale, cu suport elastic, │ NU │ 12 │
│ │ │tatea/fi-│cu insertii pentru intarire; │ │ luni │
│ │ │xarea │material termoformabil, respectând │ │ │
│ │ │degetului│forma şi anatomia mainii │ │ │
│ │ │mare │dimensiuni diferite pentru mana │ │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │mainii │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │dinamica │se recomanda pentru recuperare │ NU │ 12 │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ luni │
│ │ │ │mainii │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Orteze de │fixa │material moale, cu suport elastic, │ NU │ 12 │
│ │incheietura │ │cu insertii ptr. intarire; │ │ luni │
│ │mainii- mana │ │material termoformabil, respectând │ │ │
│ │ │ │forma şi anatomia mainii, monobloc │ │ │
│ │ │ │se fixeazã cu banda velcro │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia incheieturii │ │ │
│ │ │ │mainii şi mana │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │dinamica │se pot folosi împreunã cu celelalte │ NU │ 12 │
│ │ │ │orteze pentru mana │ │ luni │
│ │ │ │piele sau material textil, atelate │ │ │
│ │ │ │cu imobilizator pentru incheietura │ │ │
│ │ │ │mainii │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia incheieturii │ │ │
│ │ │ │mainii şi mana │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Orteze de │fixa/ │microfibra, poliester sau material │ NU │ 12 │
│ │incheietura │mobila │moale, cu suport elastic, cu inser- │ │ luni │
│ │mainii-mana- │ │tii pentru intarire │ │ │
│ │deget │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia mainii, mana │ │ │
│ │ │ │şi unul sau mai multe degete │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Orteze de cot │cu atela/│termoneopren sau material moale cu │ NU │ 12 │
│ │ │fãrã │suport elastic │ │ luni │
│ │ │atela │unele modele prezintã intarituri │ │ │
│ │ │ │rigide │ │ │
│ │ │ │se modifica în funcţie de grosimea │ │ │
│ │ │ │bratului │ │ │
│ │ │ │diverse modele │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia cotului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Orteze de cot-│ │material moale cu suport elastic; │ NU │ 12 │
│ │incheietura │ │termoneopren; material termoformabil│ │ luni │
│ │mainii - mana │ │monobloc sau modularã │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia cotului, │ │ │
│ │ │ │incheieturii mainii şi mana │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 7 │Orteze de umar│ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │ │ │port elastic │ │ luni │
│ │ │ │dimensiuni diferite pentru mana │ │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia umarului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 8 │Orteze de umar│ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │- cot │ │port elastic │ │ luni │
│ │ │ │dimensiuni diferite pentru mana │ │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia umarului şi │ │ │
│ │ │ │cotului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 9 │Orteze de umar│fixa │termoneopren; material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │-cot-incheietu│ │port elastic; │ │luni │
│ │ra mainii-mana│ │ham de fixare pentru articulatia │ │ │
│ │ │ │umarului ce sprijinã componenta de │ │ │
│ │ │ │fixare a cotului, a incheieturii │ │ │
│ │ │ │mainii şi a mainii │ │ │
│ │ │ │dimensiuni diferite pentru mana │ │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia umarului, │ │ │
│ │ │ │cotului, incheietura mainii cat şi │ │ │
│ │ │ │mana │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │dinamica │suport de fixare a întregului ansam-│ NU │ 12 │
│ │ │ │blu ce intra în legatura cu componen│ │ luni │
│ │ │ │ta de fixare a cotului-incheieturii │ │ │
│ │ │ │mainii-mana prin articulatia care │ │ │
│ │ │ │permite pozitionarea bratului şi a │ │ │
│ │ │ │antebratului în poziţii prestabilite│ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile umarului, │ │ │
│ │ │ │cotului, incheietura mainii cat şi │ │ │
│ │ │ │mana │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
NOTA: pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani se înlocuiesc ori de câte ori
este nevoie (cu monitorizarea perioadei de creştere);


G.3 Orteze pentru membrul inferior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Orteze de │ │termoneopren sau material textil cu │ NU │ 12 │
│ │picior │ │suport elastic │ │ luni │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │ │
│ │ │ │piciorului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Orteze pentru │fixa/ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │glezna-picior │mobila │port elastic │ │ luni │
│ │ │ │material termoformabil, monobloc, │ │ │
│ │ │ │mobilitatea rezulta din elasticita- │ │ │
│ │ │ │tea materialului şi forma ortezei în│ │ │
│ │ │ │zona gleznei │ │ │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia gleznei şi │ │ │
│ │ │ │întregul sau o parte a piciorului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 3 │Orteze de │fixa │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │genunchi │ │port elastic cu intarituri rigide, │ │ luni │
│ │ │ │fixe; material termoformabil mono- │ │ │
│ │ │ │bloc │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia genunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │mobila │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │ │ │port elastic │ │ luni │
│ │ │ │material termoformabil, 2 subansam- │ │ │
│ │ │ │ble, cu articulatie rigida libera │ │ │
│ │ │ │sau care sa permite limitarea fle- │ │ │
│ │ │ │xiei şi extensiei │ │ │
│ │ │ │diverse modele │ │ │
│ │ │ │cu intarituri rigide, fixe sau cu │ │ │
│ │ │ │articulatie ce permit fixarea orte- │ │ │
│ │ │ │zei la extensii şi flexii de diferi-│ │ │
│ │ │ │te grade │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia genunchiului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Balant │se executa din piele şi sinarie │ DA │2 ani │
│ │ │ │metalicã, cu articulatie la genunchi│ │ │
│ │ │ │prinderea se realizeazã cu curele │ │ │
│ │ │ │sau siret │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia genunchiului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 4 │Orteze de │ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │genunchi- │ │port elastic; │ │ luni │
│ │glezna-picior │ │material termoformabil sau fibra de │ │ │
│ │ │ │carbon laminata, sinarie metalicã, │ │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi cu blocare │ │ │
│ │ │ │şi articulatie de glezna cu mobili- │ │ │
│ │ │ │tate controlatã prin sistem de │ │ │
│ │ │ │arcuri sau fixe │ │ │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile genunchiu- │ │ │
│ │ │ │lui, gleznei şi piciorului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Gambier │se executa din piele şi sinarie me- │ DA │2 ani │
│ │ │cu │talica, cu articulatie libera sau │ │ │
│ │ │scurtare │blocata la glezna │ │ │
│ │ │ │se fixeazã de gheaţa ortopedica │ │ │
│ │ │ │pentru fracturi de tibie şi peroneu │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile genunchiu- │ │ │
│ │ │ │lui, gleznei şi piciorului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Kramer │doua tije metalice │ DA │2 ani │
│ │ │Peroneal │fixarea se realizeazã pe picior cu │ │ │
│ │ │Spring │bratari din piele, cu armãturi │ │ │
│ │ │(orteza │metalice │ │ │
│ │ │peroniera│se fixeazã pe incaltaminte │ │ │
│ │ │ │se recomanda ptr. paralizia │ │ │
│ │ │ │sciaticului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │pentru │se executa din piele şi sinarie │ DA │2 ani │
│ │ │scurtarea│metalicã, cu articulatie libera sau │ │ │
│ │ │membrului│blocata la genunchi │ │ │
│ │ │pelvin │piciorul şi glezna se executa din │ │ │
│ │ │ │lemn cu talpa din poliuretan │ │ │
│ │ │ │fixarea se realizeazã cu siret │ │ │
│ │ │ │pentru malformatii congenitale ale │ │ │
│ │ │ │membrului inferior │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 5 │Orteze de sold│ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │ │ │port elastic │ │ luni │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia soldului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 6 │Orteze sold- │ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │genunchi │ │port elastic │ │ luni │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile genunchiu- │ │ │
│ │ │ │lui şi soldului │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 7 │Orteze de sold│ │termoneopren, material moale cu su- │ NU │ 12 │
│ │-genunchi-glez│ │port elastic │ │ luni │
│ │na-picior │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile soldului, │ │ │
│ │ │ │genunchiului, gleznei şi piciorului │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │coxalgi- │piele şi bratari metalice, montat │ DA │ * │
│ │ │era │pe opincuta │ │ │
│ │ │(aparat) │aparate pentru descãrcarea şi │ │ │
│ │ │ │imobilizarea articulatiei membrului │ │ │
│ │ │ │pelvin │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru paralizia infan-│ │ │
│ │ │ │tila la copii şi adulti │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Hessing │piele şi sinarie metalicã, cu ar- │ DA │2 ani │
│ │ │(aparat) │ticulatie la genunchi şi sold │ │ │
│ │ │ │prinderea se realizeazã cu curele │ │ │
│ │ │ │sau siret │ │ │
│ │ │ │se recomanda pentru afecţiuni ale │ │ │
│ │ │ │genunchiului şi gleznei │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 8 │Orteze pentru │a) ham │se executa din curele din piele │ NU │ ** │
│ │luxatii de │Pavlik │material textil │ │ │
│ │sold congeni- ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │tale la copii │b) de │panza şi buretele sunt fixate cu │ NU │ ** │
│ │ │abductie │chinga textila; │ │ │
│ │ │ │material termoformabil, metalic şi │ │ │
│ │ │ │textil, compus din doua module de │ │ │
│ │ │ │coapsa reglabile în diametru care │ │ │
│ │ │ │sunt cuplate printr-o bara reglabila│ │ │
│ │ │ │în lungime prin intermediul a doua │ │ │
│ │ │ │articulatii libere │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c) Dr. │material termoformabil, metalic │ NU │ ** │
│ │ │Fettwies │module pentru 4 marimi, uşor de │ │ │
│ │ │ │asamblat │ │ │
│ │ │ │pentru copii de la 6 la 15 luni │ │ │
│ │ │ │igienizare uşoarã │ │ │
│ │ │ │ptr. abductie se foloseşte o tija │ │ │
│ │ │ │reglabila │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │d) Dr. │material termoformabil, metalic │ NU │ ** │
│ │ │Behrens │şi benzi textile │ │ │
│ │ │ │hamul de purtare permite reglarea │ │ │
│ │ │ │flexiei picioarelor în diferite │ │ │
│ │ │ │unghiuri │ │ │
│ │ │ │pentru tratamentul luxatiei de sold │ │ │
│ │ │ │pana la tipul III │ │ │
│ │ │ │ptr. abductie se foloseşte o tija │ │ │
│ │ │ │reglabila │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │e) Becker│ │ NU │ ** │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │f) Dr. │material termoformabil, metalic şi │ NU │ ** │
│ │ │Bernau │benzi textile │ │ │
│ │ │ │doua marimi pentru 0-6 luni, 6-12 │ │ │
│ │ │ │luni │ │ │
│ │ │ │combina tratamentul luxatiei congeni│ │ │
│ │ │ │tale de sold cu flexia soldului mai │ │ │
│ │ │ │mare de 90 grade │ │ │
│ │ │ │modulele fixeazã picioarele, iar cu │ │ │
│ │ │ │ajutorul corzilor se regleaza un- │ │ │
│ │ │ │ghiul flexiei │ │ │
│ │ │ │o bara reglabila permite pozitiona- │ │ │
│ │ │ │rea corecta a abductiei │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 9 │Orteze │a) │pana la nr. 23 inclusiv │ NU │ *** │
│ │corectoare de │susţinã- │se executa din pluta/duraluminiu/ │ │ │
│ │statica a │tori │polimer │ │ │
│ │piciorului │plantari │se folosesc pentru platfus gradele I│ │ │
│ │ │ │şi II pinteni │ │ │
│ │ │ │calcanieri şi scurtari foarte mici │ │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼─────┤ │
│ │ │ │mai mare de nr. 23,5 │ NU │ │
│ │ │ │se executa din pluta/duraluminiu/ │ │ │
│ │ │ │polimer │ │ │
│ │ │ │se folosesc pentru platfus gradele I│ │ │
│ │ │ │şi II pinteni │ │ │
│ │ │ │calcanieri şi scurtari foarte mici │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │b) Pes │se pot executa din diversi polimeri:│ NU │ 12 │
│ │ │Var/Valg │poliamide, poliuretani, polimeri │ │ luni │
│ │ │ │vascoelastici, cauciuc, etc. │ │ │
│ │ │ │diverse marimi │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │c) Hallux│banda textila uşoarã şi flexibila │ NU │ 12 │
│ │ │-Valgus │marimi universale pentru piciorul │ │ luni │
│ │ │ │drept/stang │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
* 2 ani pentru adulti şi ori de câte ori este nevoie pentru cpoiii, în
varsta de pana la 18 ani cu monitorizarea perioadei de creştere
** ori de câte ori este nevoie, pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani
cu monitorizarea perioadei de creştere
*** 6 luni pentru adulti, pentru talonetele din pluta/polimer
12 luni pentru adulti, pentru talonetele din duraluminiu
ori de câte ori este nevoie, ptr, copiii, în varsta de pana la 18 ani cu
monitorizarea perioadei de creştere
NOTA: pentru ortezele corectoare de statica a piciorului, tipurile a) şi b)
se prescriu numai perechi


H. Incaltaminte ortopedica

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Ghete │diformi- │pana la nr. 23 inclusiv │ DA │ * │
│ │ │tati │mai mare de nr. 23,5 │ DA │ * │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │Gheaţa │prevãzutã cu un arc de vipusca şi │ DA │ * │
│ │ │ortopedi-│sub talpa, cu staif înalt şi cu │ │ │
│ │ │ca cu arc│adaosuri la partea externa a talpii │ │ │
│ │ │ │şi tocului (sau interna dupã caz) │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │amputatii│pana la nr. 23 inclusiv │ DA │ * │
│ │ │de meta- ├────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │tars şi │mai mare de nr. 23,5 │ DA │ * │
│ │ │falange │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │scurtari │pana la 10 cm, pana la nr. 23 │ DA │ * │
│ │ │ │inclusiv │ │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │pana la 10 cm, mai mare de nr. 23,5 │ DA │ * │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │peste 10 cm, pana la nr. 23 inclusiv│ DA │ * │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │peste 10 cm, mai mare de nr. 23,5 │ DA │ * │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Pantofi │diformi- │pana la nr, 23 inclusiv │ DA │ * │
│ │ │tati ├────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │ │mai mare de nr. 23,5 │ DA │ * │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │amputatii│pana la nr. 23 inclusiv │ DA │ * │
│ │ │de meta- ├────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │tars şi │mai mare de nr. 23,5 │ DA │ * │
│ │ │falange │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ │ │scurtari │pentru scurtari pana la 8 cm, pana │ DA │ * │
│ │ │ │la nr. 23 inclusiv │ │ │
│ │ │ │pentru scurtari pana la 8 cm, mai │ DA │ * │
│ │ │ │mare de nr. 23,5 │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
* se va prescrie o pereche de ghete sau o pereche de pantofi:
la 6 luni pentru adulti;
ori de câte ori este nevoie, ptr. copiii, în varsta de pana la 18 ani în
perioada de creştere, (cu monitorizarea perioadei de creştere).
NOTA: Numerele utilizate sunt exprimate în sistemul metric


I. Dispozitive pentru deficiente vizuale

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬─────┬──────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │REPAR│TERM. │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │DA/NU│INLOC.│
│ │ MEDICAL │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ C6 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 1 │Lentile │ptr. came│Filtru UV │ NU │ * │
│ │intraoculare │ra anteri│ │ │ │
│ │ │oara │ │ │ │
│ │ │ptr. came│Filtru UV │ │ │
│ │ │ra pos- │ │ │ │
│ │ │terioara │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼─────┼──────┤
│ 2 │Proteza │ptr. │ │ NU │ ** │
│ │oculara │copii │ │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴─────┴──────┘
* Se poate acorda o lentila intraoculara pentru celãlalt ochi dupã cel
puţin 6 luni de la prima protezare.
** Se acorda doar pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani ori de câte ori
este nevoie.




ANEXA 5

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE .................

CERTIFICAT DE ACREDITARE
Nr. ...... din ...........

Conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , în baza documentaţiei înaintate şi a condiţiilor de acreditare, Casa de asigurãri de sãnãtate ..................... acrediteazã provizoriu/definitiv furnizorul de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, care desfãşoarã activitate de:
.................................................................
............(nume, adresa sediu social, telefon, fax)............
cu punctele de lucru 1) ...(adresa, telefon) ........., cu activitate de: ..............................................
2) ..............(adresa, telefon)..................., cu activitate de: ..............................................
reprezentat de ...(nume, prenume reprezentant legal)..........
Orice modificare a condiţiilor stabilite prin reglementãrile în vigoare atrage anularea prezentului certificat.

Data emiterii ........ Valabilã pana la ..........

Director general,

ANEXA 6

CONTRACT
de furnizare de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã
în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurãri
de sãnãtate

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate........................., cu sediul în municipiul/oraşul ....................., str. .................. nr. ........, judeţul/sectorul ......................., tel/fax ..............., reprezentatã prin director general ...................,
şi
Societatea comercialã farmaceutica ...................., având sediul în municipiul/oraşul .........., str. .......... nr. ......., bl. ......., sc...., et. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ..........., telefon ........, înregistratã la registrul comerţului ........ cu nr. J ..../............., şi având contul nr. ......................., deschis la Trezoreria statului ..............., şi codul fiscal nr. ..........., reprezentatã prin ....................., autorizaţie de funcţionare nr. ............., eliberata de ............... certificat de acreditare nr. ...............

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã, în tratamentul ambulatoriu, conform reglementãrilor legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente şi produse biologice de uz uman, de care beneficiazã asiguraţii, pe baza de prescripţie medicalã, în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, şi sistemul de compensare al acestora, precum şi Contractuluicadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , şi normelor metodologice de aplicare a acestuia.

III. Furnizarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu
ART. 2
Prezentul contract privind eliberarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu respecta reglementãrile legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente şi produse biologice de uz uman de care beneficiazã asiguraţii pe baza de prescripţie medicalã.
ART. 3
Furnizarea medicamentelor se va desfasura prin intermediul urmãtoarelor farmacii aflate în structura societãţii comerciale:
1. ....................... din ..............., str. ............ nr. ......., bl........, sc. ....., sectorul/judeţul ..........., tel/fax .........., cu autorizaţia de funcţionare nr. ................/........., eliberata de ................., certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ....../.........., farmacist .............................;
2. ................. din .............., str. .............. nr. ......., bl. ......., sc. ....., sectorul/judeţul ..........., tel./fax .........., cu autorizaţia de funcţionare nr. .............../........., eliberata de ................., certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ............./.........., farmacist .............................
3. ............. din .............., str. ......... nr. ......., bl. ......., sc. ....., sectorul/judeţul ..........., tel./fax.........., cu autorizaţia de funcţionare nr. ....../........., eliberata de ................., certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ........./..........., farmacist ................

IV. Durata contractului
ART. 4
Prezentul contract este valabil de la data încheierii lui pana la data de 31 decembrie 2002.
ART. 5
Durata prezentului contract se poate prelungi cu acordul pãrţilor pe toatã durata de aplicabilitate a Contractuluicadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 .

V. Obligaţiile pãrţilor
A. Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 6
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa încheie contracte de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu numai cu farmaciile autorizate conform legislaţiei în vigoare şi acreditate conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) sa deconteze farmaciilor acreditate cu care au încheiat contracte, în limita valorii contractate şi defalcate trimestrial, contravaloarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã eliberate, astfel: 50% din valoarea facturii în termen de 5 zile de la data depunerii facturii de cãtre farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate, restul valorii facturii acceptate la decontare în maximum 30 de zile de la data depunerii acesteia. Facturile ce depãşesc valoarea trimestriala contractatã se deconteazã în termen de maximum 90 de zile de la data depunerii;
c) sa nu deconteze contravaloarea prescripţiilor medicale care nu conţin datele obligatorii privind prescrierea şi eliberarea acestora, stabilite potrivit Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , cu excepţia prescripţiilor pentru afectiunile acute, care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute la art. 3 lit. b) din acest Contract-cadru;
d) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii farmaceutice;
e) sa verifice activitatea furnizorului de servicii farmaceutice prevãzutã în prezentul contract, în sensul respectãrii prevederilor contractuale;
f) sa acorde, în cadrul sumelor negociate şi contractate, avansuri lunare în limita a 30% din suma corespunzãtoare lunii respective pentru farmaciile care funcţioneazã în structura unor unitãţi sanitare din ambulatoriul de specialitate din sistemul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.

B. Obligaţiile farmaciilor
ART. 7
Farmaciile au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte modul de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 ;
b) sa se aprovizioneze permanent cu medicamente, conform Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente, de care beneficiazã asiguraţii pe baza de prescripţie medicalã cu contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu;
c) sa practice o evidenta de gestiune cantitativ-valoricã pentru medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii;
d) sa pãstreze la loc vizibil condica de sugestii şi reclamaţii a asiguratului; condica va fi numerotatã de farmacie şi va fi stampilata de casa/casele de asigurãri de sãnãtate cu care aceasta se afla în relatie contractualã;
e) sa întocmeascã şi sa prezinte casei de asigurãri de sãnãtate documentele necesare decontãrii medicamentelor eliberate (factura, borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale şi bonul de casa); furnizorul este direct rãspunzãtor de corectitudinea raportarilor prezentate;
f) sa punã la dispoziţie, la cererea medicilor care prescriu medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã, lista cu preţurile de vânzare cu amãnuntul a medicamentelor existente în farmacie şi sa reactualizeze aceasta lista periodic;
g) sa angajeze numai personal farmaceutic care poseda autorizaţie de libera practica;
h) sa informeze asiguraţii despre drepturile şi obligaţiile care decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum şi despre modul de utilizare al acestora, conform prescripţiei medicale;
i) sa respecte prevederile Codului deontologic al farmacistilor în relaţiile cu asiguraţii;
j) sa stabileascã programul de funcţionare pe care sa-l afiseze la loc vizibil la farmacie şi sa participe, dupã caz, la sistemul organizat pentru asigurarea furnizarii medicamentelor în zilele de sambata, duminica şi sarbatori legale;
k) sa elibereze medicamentul cu preţul cel mai mic din farmacie, dacã medicul indica în prescripţia medicalã numai denumirea substanţei active;
l) sa aducã la cunostinta asiguraţilor, la loc vizibil în farmacie, condiţiile de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã;
m) sa elibereze prescripţii medicale pentru asiguraţi, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care s-a virat contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate;
n) sa aibã permanent în stoc produse comerciale ale aceleiaşi denumiri comune internaţionale (DCI), care au preţurile cele mai mici disponibile pe piata;
o) sa verifice prescripţiile medicale cu privire la datele obligatorii pe care acestea trebuie sa le cuprindã pentru a fi eliberate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi sa verifice dacã au fost respectate condiţiile prevãzute în normele privind eliberarea prescripţiilor medicale referitoare la numãrul medicamentelor şi durata terapiei;
p) sa anuleze medicamentele care nu au fost eliberate, în fata primitorului, pe toate exemplarele prescripţiei medicale;
q) sa nu elibereze medicamentele din prescripţiile medicale care şi-au încetat valabilitatea;
r) sa accepte controlul din partea serviciilor specializate din structura Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, a caselor de asigurãri de sãnãtate, a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, a direcţiilor de sãnãtate publica împreunã cu Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Farmacistilor din România, asupra modului de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului;
s) sa nu elibereze medicamente fãrã prescripţie medicalã pentru cele la care reglementãrile legale în vigoare prevãd aceasta obligaţie;
t) sa transmitã caselor de asigurãri de sãnãtate, prin programul implementat de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, datele solicitate sau printr-un program compatibil cu cerinţele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, avizat de aceasta.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 8
(1) Decontarea medicamentelor eliberate se face pe baza de factura, borderouri centralizatoare, prescripţii medicale şi bonuri de casa care vor conţine atât denumirea, cat şi preţul medicamentului, avându-se în vedere preţul cu amãnuntul al medicamentelor la data achiziţionãrii lor de cãtre farmacie.
(2) Casa de asigurãri de sãnãtate nu deconteazã sumele aferente prescripţiilor medicale cu sau fãrã contribuţie personalã, care nu corespund prevederilor referitoare la prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor, din vina exclusiva a furnizorului de servicii farmaceutice, cu excepţia prescripţiilor pentru afectiunile acute pe care casele de asigurãri de sãnãtate le deconteazã dacã conţin datele minime prevãzute în Contractulcadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în vigoare.
ART. 9
Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de ............ a fiecãrei luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
ART. 10
Valoarea contractului*) este de ................ lei, din care:
Trimestrul I ........................... lei
Trimestrul II .......................... lei
Trimestrul III ......................... lei
Trimestrul IV .......................... lei

------------
*) Valoarea contractului include şi obligaţiile de plata cãtre farmacii, înregistrate pana la data de 30 noiembrie 2001.

ART. 11
Decontarea prescripţiilor cu sau fãrã contribuţie personalã se face astfel: 50% din valoarea facturii în termen de 5 zile de la data depunerii facturii, restul valorii acceptate spre decontare, în maximum 30 de zile de la depunerea acesteia. Facturile ce depãşesc valoarea trimestriala contractatã se deconteazã în termen de 90 de zile de la depunerea facturilor.
ART. 12
Plata se face în:
a) contul nr. ...................... deschis la Trezoreria statului.
b) ........................ .

VII. Rãspunderea contractualã
ART. 13
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
ART. 14
Neplata, din vina casei de asigurãri de sãnãtate, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative, a sumelor datorate, în limita sumei prevãzute în contract, respectiv în termen de maximum 90 de zile pentru cele care depãşesc valoarea contractatã, atrage majorãri de întârziere egale cu majorãrile prevãzute pentru întârzierea plãţii impozitelor cãtre stat.
ART. 15
Farmacia garanteazã şi rãspunde de calitatea furnizarii medicamentelor eliberate asiguraţilor.
ART. 16
Farmacia este direct rãspunzãtoare de corectitudinea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar casele de asigurãri de sãnãtate de legalitatea plãţilor.

VIII. Clauza specialã
ART. 17
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(4) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezilierea contractului.

IX. Contravenţii
ART. 18
Refuzul farmaciilor acreditate de a pune la dispoziţia organelor de control actele de evidenta a medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã din partea asiguraţilor şi a documentelor în baza cãrora se deconteazã acestea de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate conduce la sistarea plãţilor în curs cãtre farmacia respectiva pana în momentul efectuãrii urmatorului control.

X. Încetarea contractului
ART. 19
Prezentul contract se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a caselor de asigurãri de sãnãtate în termen de 10 zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã farmacia acreditata nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile farmaciei acreditate, aceasta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) dacã farmacistul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Farmacistilor din România;
d) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a farmaciei acreditate;
e) retragerea acreditãrii farmaciei sau expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
f) dacã farmacia acreditata compenseazã medicamentele neeliberate din prescripţia medicalã, cu orice alte medicamente sau produse din farmacie;
g) nerespectarea obligaţiilor contractuale în mod repetat şi nejustificat constatate cu ocazia controalelor efectuate de instituţiile abilitate în a efectua controlul.
ART. 20
Contractul înceteazã cu data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) se muta farmacia din teritoriul de funcţionare;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al farmaciei;
c) faliment, dizolvare, lichidare;
d) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
e) acordul de vointa al pãrţilor;
f) prin denunţarea unilaterala a contractului de cãtre reprezentantul legal al farmaciei printr-o notificare scrisã cu 45 de zile anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 21
(1) Situaţiile prevãzute la art. 19 şi art. 20 lit. b)-e) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
(2) Situaţiile prevãzute la art. 20 lit. a) şi f) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile, respectiv 45 de zile, înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 22
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

XI. Corespondenta
ART. 23
(1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire sau la sediul pãrţilor.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului, ce figureazã în prezentul contract, sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XII. Modificarea contractului
ART. 24
(1) Prezentul contract se poate modifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 45 de zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
(2) Modificarea se va face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi va fi anexa a acestui contract.
ART. 25
În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi completa în mod corespunzãtor.
ART. 26
Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.

XIII. Soluţionarea litigiilor
ART. 27
(1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta Comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
ART. 28
Hotãrârile Comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut la art. 27 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIV. Alte clauze
.............................................................
.............................................................
.............................................................
Prezentul contract de furnizare de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate a fost încheiat azi .............., în doua exemplare a câte ........ pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FARMACIA
Director general, Reprezentant legal,
Director adjunct economic,
Director adjunct relaţii contractuale,

Vizat
-----
Oficiul juridic

ANEXA 7

CONTRACT
de furnizare de dispozitive medicale destinate corectãrii şi
recuperãrii deficienţelor organice sau functionale
ori corectãrii unor deficiente fizice

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ...................., cu sediul în municipiul/oraşul ......................., str. ....................... nr. ......, judeţul/sectorul ...................., tel./fax .........., reprezentatã prin director general ..............................,
şi
Furnizorul de dispozitive medicale ..............................., prin reprezentantul legal ........................, cu Certificatul de înregistrare*) seria ............; codul unic de înregistrare nr. ....., având sediul social în localitatea ..................................., str. ...................., tel. .............., fax ....................., contul nr. ..............................., deschis la Trezoreria statului, acreditat de Casa de asigurãri de sãnãtate ..................... cu certificatul de acreditare nr. ......../data ............... autorizaţie de utilizare/certificat de înregistrare a dispozitivului medical .................. .

--------------
*) Pana la data de 30 iunie 2002 furnizorii constituiţi anterior datei intrãrii în vigoare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitãţi administrative pentru înregistrarea şi autorizarea functionarii comercianţilor se vor identifica prin utilizarea actualului certificat de înmatriculare, cod fiscal şi autorizaţie sanitarã de funcţionare în loc de certificat de înregistrare.

II. Obiectul contractului
ART. 1
Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 şi a normelor metodologice de aplicare a acestuia.

III. Dispozitive medicale furnizate
ART. 2
Dispozitivele medicale furnizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate sunt prevãzute în anexa nr. 4 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 629/4.233/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã, în tratamentul ambulatoriu şi a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 , şi constau în:
a) ..............................................................
b) ..............................................................
c) ..............................................................

IV. Durata contractului
ART. 3
Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la 31 decembrie 2002.
ART. 4
Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii dispozitivelor medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.331/2001 .

V. Obligaţiile pãrţilor
A. Obligaţiile Casei de asigurãri de sãnãtate
ART. 5
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa verifice prezenta furnizorului de dispozitive medicale în Lista cuprinzând furnizorii acreditaţi pentru intreaga ţara, aprobatã prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate;
b) sa verifice autorizaţiile de utilizare/certificatele de înregistrare a dispozitivelor medicale pentru care furnizorul a fost acreditat;
c) sa verifice certificatul de înregistrare a reprezentantului autorizat emis de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
d) sa informeze permanent furnizorii de dispozitive medicale asupra condiţiilor de contractare;
e) sa verifice activitatea furnizorilor de dispozitive medicale conform contractelor încheiate de aceştia;
f) sa afiseze în loc vizibil preţurile de referinta ale dispozitivelor medicale, lista furnizorilor cu care se afla în relatie contractualã şi contribuţia personalã care trebuie suportatã de asigurat;
g) sa respecte dreptul asiguratului de a-şi alege furnizorul de dispozitive medicale din Lista cuprinzând furnizorii acreditaţi pentru intreaga ţara, aprobatã prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu care se afla în relatie contractualã;
h) sa asigure decontarea pe baza facturilor emise de furnizor, însoţite de copia certificatului de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele la comanda, de audiogramele efectuate dupã protezarea auditiva şi de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a codului numeric personal - CNP sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu;
i) sa nu precizeze în decizia privind aprobarea procurãrii dispozitivului medical numele furnizorului de dispozitive medicale.

B. Obligaţiile furnizorului de dispozitive medicale
ART. 6
Furnizorul de dispozitive medicale are urmãtoarele obligaţii:
a) sa livreze dispozitivele medicale autorizate/înregistrate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, pentru care este acreditat în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
b) sa livreze dispozitive medicale pentru care deţine certificat de înregistrare a reprezentantului autorizat emis de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi/sau notificare (împuternicire) de la producãtorul/furnizorul acreditat în cazul activitãţii de import, depozitare şi comercializare;
c) sa nu livreze dispozitive medicale expirate sau care prezintã abateri de la performanţele functionale şi de securitate, generatoare de incidente;
d) sa livreze dispozitive medicale însoţite de documente care atesta provenienta şi calitatea lor;
e) sa emita, potrivit legii, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele medicale la comanda;
f) sa asigure şi sa suporte repararea sau înlocuirea dispozitivului medical, în cadrul termenului de garanţie, conform prevederilor legale în vigoare;
g) sa asigure repararea dispozitivului medical dupã expirarea termenului de garanţie;
h) sa asigure service pentru dispozitivul medical livrat atât în perioada de garanţie cat şi dupã expirarea acesteia;
i) sa livreze dispozitivele medicale numai la sediul social sau la punctul/punctele de lucru din certificatul de acreditare;
j) sa livreze numai dispozitive medicale cu elemente de identificare şi instrucţiuni de folosire şi întreţinere;
k) sa livreze dispozitive medicale în ambalaje adecvate, potrivit formei şi caracteristicilor acestora şi sa le eticheteze conform prevederilor legale în vigoare;
l) sa verifice la livrare, dupã caz, adaptabilitatea şi buna funcţionare a dispozitivului medical;
m) sa livreze la termen dispozitivul medical comandat;
n) sa execute orice modificare necesarã dispozitivului medical în cazul în care nu au fost respectate caracteristicile specifice din prescripţia medicului de specialitate;
o) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
o) sa emita facturile însoţite de copia certificatului de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele la comanda, de audiogramele efectuate dupã protezarea auditiva şi de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a codului numeric personal - CNP sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu;
q) sa respecte dreptul asiguratului de a alege furnizorul de dispozitive medicale, în mod nediscriminatoriu;
r) sa transmitã caselor de asigurãri de sãnãtate cu care au încheiat contracte de furnizare de dispozitive medicale preţurile de vânzare cu amãnuntul şi sa le informeze din timp asupra oricãrei modificãri a acestora;
s) sa respecte condiţiile de depozitare şi garanţie stabilite de producãtor pentru dispozitivele medicale;
t) sa accepte controlul din partea serviciilor specializate din structura Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, a caselor de asigurãri de sãnãtate, a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, a direcţiilor de sãnãtate publica împreunã cu Colegiul Medicilor din România, asupra modului de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului;
u) sa informeze asiguraţii despre drepturile pe care le au şi care decurg din calitatea de asigurat;
v) sa informeze casa de asigurãri de sãnãtate despre orice modificãri survenite, legate de clauzele contractuale.

VI. Modalitãţi de plata
ART. 7
Suma maxima care se suporta de casa de asigurãri de sãnãtate pentru fiecare dispozitiv medical sau pe tip de dispozitiv medical, dupã caz, este preţul de referinta. Preţul de referinta se stabileşte anual de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate pe baza criteriilor economice şi caracteristicilor tehnice ale dispozitivelor medicale.
ART. 8
Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de ................... a fiecãrei luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
ART. 9
Dacã preţul de vânzare cu amãnuntul a dispozitivelor medicale este sub preţul de referinta, acesta este decontat integral de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate.
ART. 10
În cadrul termenului de înlocuire a dispozitivului medical casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã reparaţiile, a cãror valoare totalã nu trebuie sa depãşeascã 50% din preţul de referinta valabil în momentul emiterii primei cereri de aprobare pentru repararea dispozitivului medical.
ART. 11
(1) Decontarea la furnizor a dispozitivelor medicale se face de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate la nivelul preţului de referinta valabil în momentul emiterii deciziei privind aprobarea procurãrii dispozitivului medical, pe baza facturilor emise de furnizor dupã confirmarea primirii de cãtre asigurat a dispozitivului medical. Factura emisã de furnizor este însoţitã de copia certificatului de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele medicale la comanda, de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a codului numeric personal - CNP sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu. Furnizorii de proteze auditive vor ataşa audiogramele efectuate dupã protezare.
(2) Decontarea în cazul protezarilor pentru membrul superior şi/sau inferior se face dupã depunerea, de cãtre asigurat, a documentului prin care eficacitatea actului de protezare este validatã, confirmatã de medicul de specialitate. În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului medical va pierde dreptul la reparare în afarã termenului de garanţie, iar casa de asigurãri de sãnãtate va valida (confirma) din oficiu protezarea respectiva.
(3) Decontarea în cazul protezarilor O.R.L. se face dupã depunerea de cãtre asigurat a unui document de validare, întocmit de medicul specialist O.R.L. care a prescris protezarea O.R.L., pe baza raportului probei de protezare. Raportul probei de protezare cuprinde rezultatele testelor audiometriei protetice, realizate prin diferite metode (audiometrie tonala şi vocala în camp liber etc.). În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului va pierde dreptul la reparare în afarã termenului de garanţie, iar casa de asigurãri de sãnãtate va valida (confirma) din oficiu protezarea respectiva.
(4) Pentru încadrarea în fondul destinat dispozitivelor medicale şi asigurarea accesului asiguraţilor la toate categoriile de dispozitive medicale, casele de asigurãri de sãnãtate vor analiza lunar numãrul de decizii privind aprobarea procurãrii dispozitivelor medicale emise în luna anterioarã, alcatuind dupã caz, liste de asteptare pentru asiguraţi, pe categorii de dispozitive medicale. Soluţionarea listelor de asteptare va tine cont atât de criterii economice cat şi de urgenta asigurãrii dispozitivului medical.
ART. 12
Plata dispozitivelor medicale se face în contul nr. .......... deschis la Trezoreria Statului.
ART. 13
Decontarea dispozitivelor medicale se face în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

VII. Rãspunderea contractualã
ART. 14
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune interese.
ART. 15
Neplata din vina casei de asigurãri de sãnãtate, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative, a sumelor datorate prevãzute în contract atrage majorãri de întârziere, egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
ART. 16
Refuzul furnizorilor de dispozitive medicale de a pune la dispoziţia organelor de control actele de evidenta a dispozitivelor medicale furnizate şi a documentelor în baza cãrora se deconteazã acestea conduce la sistarea plãţilor în curs cãtre furnizorul respectiv pana la urmãtorul control.
ART. 17
Furnizorul de dispozitive medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea dispozitivelor medicale acordate asiguraţilor.
ART. 18
Reprezentantul legal al furnizorului de dispozitive medicale cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.

VIII. Clauza specialã
ART. 19
(1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte, în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã, şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(4) În cazul când împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. Încetarea contractului
ART. 20
Contractul de furnizare de dispozitive medicale se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a casei de asigurãri de sãnãtate în termen de 10 zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei/avizului de funcţionare a furnizorului de dispozitive medicale;
b) retragerea acreditãrii sau expirarea termenului de valabilitate a acreditãrii;
c) dacã din motive imputabile furnizorului de dispozitive medicale acesta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
d) furnizarea de dispozitive medicale neautorizate/neinregistrate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
e) furnizarea de dispozitive medicale pentru care nu este acreditat în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
f) nerespectarea în mod repetat a termenelor de livrare a dispozitivelor medicale.
ART. 21
Contractul de furnizare de dispozitive medicale înceteazã cu data la care a intervenit una din situaţiile:
a) se schimba adresa sediului social;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al furnizorului;
c) faliment, dizolvare, lichidare a furnizorului de dispozitive medicale;
d) încetarea definitiva a activitãţii caselor de asigurãri de sãnãtate;
e) acordul de vointa al pãrţilor;
f) denunţarea unilaterala a contractului de cãtre reprezentantul legal al furnizorului de dispozitive medicale, printr-o notificare scrisã cu 45 de zile calendaristice anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 22
(1) Situaţiile prevãzute la art. 20 şi art. 21 lit. b)-e) se constata de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate, din oficiu, prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
(2) Situaţiile prevãzute de art. 21 lit. a) şi f) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile, respectiv 45 de zile, înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 23
Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, sub condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. Corespondenta
ART. 24
(1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv telefon, fax) sediului, ce figureazã în prezentul contract, sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. Modificarea contractului
ART. 25
(1) Prezentul contract se poate modifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 45 de zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
(2) Modificarea se va face printr-un act adiţional, semnat de ambele pãrţi şi va fi anexa a acestui contract.
ART. 26
În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi completa în mod corespunzãtor.
ART. 27
Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.

XII. Soluţionarea litigiilor
ART. 28
(1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse în prealabil unei proceduri de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta Comisiei teritoriale de arbitraj, care va soluţiona cauza în termen de maximum 60 de zile de la data înregistrãrii cererii.
ART. 29
Hotãrârile Comisiei teritoriale de arbitraj sau cauzele nesolutionate în termenul prevãzut de art. 28 alin. (2) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIII. Alte clauze
...................................................................
...................................................................
...................................................................
Prezentul contract de furnizare de dispozitive medicale în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate a fost încheiat azi ........ în doua exemplare a câte ........... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE DISPOZITIVE MEDICALE
Director general, Reprezentantul legal
Director adjunct economic,
Director adjunct relaţii contractuale,


Vizat
-----
Oficiul juridic

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016