Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 4.160 din 28 decembrie 2017 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit" şi 120 "Decont privind accizele"
EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 14 din 8 ianuarie 2018
Având în vedere prevederile referitoare la obligaţiile declarative prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Avizul conform al Ministerului Finanţelor Publice comunicat prin Adresa nr. 716.036 din 27.12.2017,
în temeiul prevederilor art. 101 şi art. 342 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
ART. I
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“ şi 120 „Decont privind accizele“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 25 noiembrie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Anexa nr. 1, formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“, cod. 14.13.01.04, se modifică şi se înlocuieşte cu formularul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
2. Anexa nr. 2, formularul 120 „Decont privind accizele“, cod. 14.13.01.03, se modifică şi se înlocuieşte cu formularul prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
3. Anexa nr. 3 „Instrucţiuni de completare a formularului 101 «Declaraţie privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04“, se modifică şi se completează după cum urmează:
a) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, textul de la punctul 1 „Perioada de raportare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
"1. Perioada de raportare
În rubrica «Anul» se înscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completează declaraţia (de exemplu: 2017).
Persoanele care intră sub incidenţa prevederilor art. 225 sau 227, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, completează anul în care au fost realizate veniturile pentru care se solicită regularizarea impozitului reţinut.
Contribuabilii care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (5), alin. (5^1) şi alin. (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, completează anul în care s-a încheiat anul fiscal modificat.
Contribuabilii care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, completează anul închiderii procedurii de lichidare.
Rubricile privind «Perioada» se completează astfel:
- perioada cuprinsă între data de întâi a primei luni din trimestrul în care contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor încep, în cursul anului, să desfăşoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 48 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau în cazul în care se realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv şi sfârşitul anului de raportare, iar începând cu trimestrul respectiv devin plătitori de impozit pe profit (de exemplu, 1.07.17-31.12.17). Microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei şi care optează să aplice prevederile titlului II din Codul fiscal completează perioada din anul fiscal, pentru care datorează impozit pe profit;
– perioada reprezentând anul fiscal modificat, în cazul contribuabililor care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (5), alin. (5^1) şi alin. (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
– perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării şi data închiderii procedurii de lichidare, în cazul contribuabililor care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare."
b) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, la punctul 2 „Secţiunea A «Date de identificare a contribuabilului/ plătitorului»“, după al doilea paragraf se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
"În situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor/entităţilor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifează rubrica «Declaraţie depusă potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală» şi se completează codul de identificare fiscală a succesorului în rubrica din formular prevăzută în acest scop. La rubrica «Cod de identificare fiscală» se înscrie codul de identificare fiscală a entităţii care şi-a încetat existenţa."
c) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, la punctul 3 „Secţiunea B «Date privind impozitul pe profit»“, după instrucţiunile de la rândul 42.2.1 se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
"Rândul 42.2.2 - se înscrie suma ce reprezintă scutirea de impozit pe profit, în conformitate cu prevederile art. 22^1 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare."
d) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, la punctul 3 „Secţiunea B «Date privind impozitul pe profit»“, textul prevăzut pentru instrucţiunile de la rândul 46 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Rândul 46 - se înscrie suma ce reprezintă reducerea de 5% a impozitului pe profit, calculată conform Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA."
e) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, la punctul 3 „Secţiunea B «Date privind impozitul pe profit»“, textul prevăzut pentru instrucţiunile de la rândul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Rândul 47 - se înscrie suma reprezentând diferenţa de impozit pe profit stabilită de organele de inspecţie fiscală pentru anul fiscal de raportare şi care se regăseşte în indicatorii din formular."
f) La capitolul II „Completarea declaraţiei“, la punctul 3 „Secţiunea B «Date privind impozitul pe profit»“, după instrucţiunile de la rândul 47 se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
"Rândul 48 - se înscriu, pentru anul de raportare, după caz, sumele reprezentând impozit pe profit sau plăţi anticipate în contul impozitului pe profit, declarate trimestrial prin formularul 100. În cazul persoanelor juridice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, cu care este încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii, respectiv rezidente într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România, potrivit art. 225 sau 227, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se înscrie impozitul reţinut la sursă de către plătitorul de venit, care constituie plată anticipată în contul impozitului pe profit."
4. În anexa nr. 4 „Instrucţiuni de completare a formularului 120 «Decont privind accizele», cod 14.13.01.03“, la capitolul II „Completarea decontului“, secţiunea A «Date de identificare a contribuabilului/plătitorului»“, după al doilea paragraf se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
"În situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor/ entităţilor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifează rubrica «Declaraţie depusă potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală» şi se completează codul de identificare fiscală a succesorului în rubrica din formular prevăzută în acest scop. La rubrica «Cod de identificare fiscală» se înscrie codul de identificare fiscală al entităţii care şia încetat existenţa."
ART. II
Prevederile prezentului ordin se aplică începând cu declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2017.
ART. III
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
ART. IV
Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. V
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
Mirela Călugăreanu
Bucureşti, 28 decembrie 2017.
Nr. 4.160.
ANEXA 1
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
ANEXA 2
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: