Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 4.098 din 30 iulie 2024 pentru stabilirea competenţei privind preluarea şi valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, precum şi a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a procedurilor de valorificare a acestora
EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 833 din 21 august 2024
În temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) şi ale art. 13^2 din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile art. 2 lit. a) şi ale art. 2^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
ART. 1
În sensul art. 2 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare O.G. nr. 14/2007, prin organe de valorificare se înţelege:
a) Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin structurile organizate la nivelul aparatului propriu cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă şi în materie penală;
b) direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, prin structurile organizate la nivelul aparatului propriu cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală;
c) direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, prin structurile organizate la nivelul administraţiilor judeţene ale finanţelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă.
ART. 2
(1) Conducătorul organului de valorificare este directorul general al direcţiei generale regionale al finanţelor publice, calitate ce poate fi delegată unor funcţionari publici de conducere.
(2) Conducătorul adjunct al organului de valorificare este desemnat de către conducătorul organului de valorificare.
ART. 3
În sensul art. 2^1 din O.G. nr. 14/2007, organele de valorificare competente să preia bunurile de la deţinătorii acestora sunt următoarele:
a) structurile organizate la nivelul aparatului propriu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă şi în materie penală, situate în aria de competenţă teritorială a acesteia;
b) structurile organizate la nivelul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală, situate în aria de competenţă teritorială a acestora;
c) structurile organizate la nivelul administraţiilor judeţene ale finanţelor publice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă, situate în aria de competenţă teritorială a acestora.
ART. 4
(1) Competenţa în valorificarea sumelor de bani confiscate prin hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală este în sarcina structurilor organizate la nivelul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală, în limita sumelor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării.
(2) În situaţia în care sumele confiscate prin hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală excedează sumelor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării, structurile organizate la nivelul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală procedează după cum urmează:
a) valorifică sumele confiscate prin hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală, în limita sumelor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării, potrivit prevederilor O.G. nr. 14/2007;
b) întocmeşte nota de valorificare privind sumele confiscate încasate în limita celor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, pe care o transmite organelor de executare silită competente, în vederea urmăririi şi încasării prin procedurile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 5
Îndrumarea şi coordonarea organelor de valorificare, precum şi monitorizarea procedurilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului sunt în sarcina Direcţiei generale executări silite cazuri speciale.
ART. 6
Reprezentantul organului de valorificare în comisia de preluare-distrugere constituită la nivelul deţinătorului în componenţa prevăzută la art. 2 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, va fi desemnat de către conducătorul organului de valorificare, la propunerea conducătorului adjunct al organului de valorificare.
ART. 7
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi structurile subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 9
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.080/2019 pentru stabilirea competenţei privind preluarea şi valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, a modului de constituire a comisiilor privind activitatea de valorificare, precum şi a unor măsuri privind preluarea activităţii de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului în materie civilă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 din 22 aprilie 2019, cu modificările şi completările ulterioare.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
Nicoleta-Mioara Cîrciumaru
Bucureşti, 30 iulie 2024.
Nr. 4.098.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: