Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.059 din 8 noiembrie 2024  pentru aprobarea instrucţiunilor privind aplicarea prevederilor legislative în vigoare  în domeniul produselor pentru construcţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 4.059 din 8 noiembrie 2024 pentru aprobarea instrucţiunilor privind aplicarea prevederilor legislative în vigoare în domeniul produselor pentru construcţii

EMITENT: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1144 din 15 noiembrie 2024
    În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 668/2017 privind stabilirea condiţiilor pentru comercializarea produselor pentru construcţii, precum şi ale art. 5 pct. 51) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 41 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 12 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Prezentul ordin instituie ce se aplică în activitatea de elaborare a agrementelor tehnice în construcţii desfăşurată de organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii abilitate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în conformitate cu Procedura privind abilitarea şi supravegherea organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcţii, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 435/2021, precum şi în activitatea de avizare a agrementelor tehnice desfăşurată în cadrul comisiilor tehnice de specialitate pentru avizarea agrementelor tehnice în construcţii, constituite în baza art. 9 alin. (1) din Regulamentul privind agrementul tehnic în construcţii, prevăzut în anexa nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii pot elabora proiecte de agremente tehnice şi pot solicita avizarea acestora de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin comisiile tehnice de specialitate menţionate la art. 1, pentru produsele pentru construcţii pentru care există un document de evaluare european (EAD), dacă pentru produsele pentru construcţii respective fabricantul/producătorul nu a obţinut, la cerere, o evaluare tehnică europeană pentru construcţii (ETA), eliberată de un organism de evaluare tehnică europeană în condiţiile stabilite de Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În conformitate cu prevederile Regulamentului privind agrementul tehnic în construcţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 766/1997, cu modificările şi completările ulterioare, comisiile tehnice de specialitate menţionate la art. 1 au obligaţia să analizeze pe fond proiectele de agremente tehnice pentru construcţii, oportunitatea avizării acestora, inclusiv extinderea sau modificarea lor, precum şi oportunitatea prelungirii avizelor tehnice aferente agrementelor tehnice în valabilitate.
    (3) Regulamentul menţionat la alin. (2) prevede obligaţia organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcţii abilitate de a realiza activităţile legate de elaborarea agrementelor tehnice şi de a răspunde de exactitatea datelor înscrise în agrementele tehnice şi de încercările sau testele care au stat la baza elaborării acestora. Nerespectarea acestora constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 29 din Hotărârea Guvernului nr. 668/2017 privind stabilirea condiţiilor pentru comercializarea produselor pentru construcţii.
    (4) Oportunitatea elaborării proiectelor de agremente tehnice este stabilită de organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii şi asumată de către acestea prin declaraţia pe propria răspundere, depusă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu privire la faptul că pentru produsul pentru construcţii pentru care se solicită elaborarea agrementului tehnic nu există un standard european armonizat, o evaluare tehnică europeană în valabilitate şi nici un standard naţional aferent produsului, prevăzută în anexa nr. 1 b la Procedura privind elaborarea şi avizarea agrementelor tehnice în construcţii, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 435/2021.

    ART. 3
    Organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii abilitate pot elabora, la cererea unui solicitant, proiecte de agremente tehnice pentru procedee, aşa cum prevede Procedura privind elaborarea şi avizarea agrementelor tehnice în construcţii, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 435/2021.

    ART. 4
    (1) Agrementul tehnic în construcţii, componentă a sistemului calităţii în construcţii, definit prin Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte aptitudinea de utilizare, condiţiile de fabricaţie, de transport, de depozitare, de punere în operă şi de întreţinere a produselor pentru construcţii care trebuie să asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor în funcţie de utilizarea preconizată a acestora.
    (2) Comisiile tehnice de specialitate au obligaţia analizării oportunităţii avizării proiectelor de agremente tehnice în conformitate cu cerinţele generale de calitate stabilite prin Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede utilizarea la lucrările de construcţii a produselor pentru construcţii pentru care există certificarea şi declararea performanţei, respectiv a conformităţii acestora, precum şi a produselor şi procedeelor noi pentru care există agremente tehnice corespunzătoare, fără a limita analiza oportunităţii elaborării acestora la prevederile privind stabilirea condiţiilor pentru comercializarea produselor pentru construcţii descrise de Hotărârea Guvernului nr. 668/2017.
    (3) Organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii pot elabora proiecte de agremente tehnice şi pot solicita avizarea acestora de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin comisiile tehnice de specialitate menţionate la art. 1, pentru produsele pentru construcţii ale căror caracteristici de performanţă necesare pentru asigurarea cerinţelor de calitate care să permită utilizarea acestora în lucrările de construcţii, stabilite în condiţiile Legii nr. 10/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt acoperite în totalitate de prevederile unor standarde europene armonizate sau ale unor specificaţii tehnice nearmonizate, aşa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului nr. 668/2017.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii nu pot elabora proiecte de agremente tehnice pentru produsele pentru care fabricantul/producătorul a obţinut, la cerere, o evaluare tehnică europeană pentru construcţii (ETA), eliberată de un organism de evaluare tehnică europeană în condiţiile stabilite de Regulamentul (UE) nr. 305/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 5
    Pentru a asigura respectarea cerinţelor fundamentale de calitate prevăzute de Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, produsele pentru construcţii pentru care nu pot fi respectate în totalitate, printr-un cumul de factori independenţi de producător, condiţiile de comercializare prevăzute la secţiunea a 2-a „Comercializarea produselor pentru construcţii care fac obiectul unei specificaţii tehnice nearmonizate“ din Hotărârea Guvernului nr. 668/2017 se pot comercializa însoţite de declaraţia de conformitate întocmită de producător pe baza unui agrement tehnic în construcţii.

    ART. 6
    (1) Organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii pot elabora proiecte de agremente tehnice pentru procedeele pentru care nu există standarde europene armonizate/specificaţii tehnice nearmonizate referitoare la procedeele supuse agrementării.
    (2) Standardele europene armonizate/Specificaţiile tehnice nearmonizate care standardizează caracteristicile de performanţă ale produselor nu pot fi considerate documente de referinţă pentru procedee.

    ART. 7
    La avizarea prelungirii avizului tehnic pentru agrementele tehnice pentru produse pentru construcţii aflate în contact cu apa potabilă, în vigoare, precum şi la avizarea modificării sau extinderii agrementelor tehnice pentru produsele menţionate anterior, comisiile tehnice de specialitate vor ţine cont în analiza documentelor atât de prevederile Procedurii privind elaborarea şi avizarea agrementelor tehnice în construcţii, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 435/2021, cât şi de prevederile Ordinului ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 2.734/2024 pentru aprobarea instrucţiunilor privind avizarea şi comercializarea produselor pentru construcţii aflate în contact cu apa potabilă care fac obiectul unui agrement tehnic în construcţii, pentru perioada 2024-2027.

    ART. 8
    Proiectele de agremente tehnice pentru produse pentru construcţii, analizate în cadrul comisiilor tehnice de specialitate, pentru care, până la intrarea în vigoare a prezentului ordin, comisia tehnică de specialitate nu a propus eliberarea avizului tehnic de către Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii, se vor reanaliza, după caz, în raport cu prevederile prezentului ordin, într-o şedinţă a comisiei convocată în acest scop, la propunerea directorului direcţiei de specialitate şi cu aprobarea preşedintelui Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii.

    ART. 9
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Marin Ţole,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 8 noiembrie 2024.
    Nr. 4.059.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016