─────────────┬────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────
BOALA │ ACT COMUNITAR │ ORDINE
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Pesta porcina│ Directiva Consiliului 2001/89/EC │Ordin al preşedintelui Autoritãţii
clasica │privind mãsurile naţionale pentru │Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
│controlul pestei porcine clasice │Siguranta Alimentelor nr. 67/2005, pentru
│ │aprobarea Normei sanitare veterinare cu
│ │privire la mãsurile pentru controlul
│ │pestei porcine clasice, publicat în
│ │Monitorul Oficial al României, Partea I,
│ │nr. 707 din 5 august 2005, ce transpune
│ │ Directiva 2001/89/CE
│ │
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Pesta porcina│ Directiva Consiliului 2002/60/EC │
africana │care stabileşte pevederi specifice │ -
│pentru controlul pestei porcine │
│africane │
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Febra aftoasa│Directiva Consiliului 85/511/CEE, │
│care introduce mãsuri pentru │
│introducerea mãsurilor naţionale │ -
│pentru controlul febrei aftoase │
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Influenta │ Directiva Consiliului 92/40/C EE │Ordin al ministrului agriculturii,
aviara │care introduce mãsuri naţionale │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 311/2001
│pentru controlul influentei aviare │pentru aprobarea Normei sanitare
│ │veterinare privind diagnosticul,
│ │profilaxia, supravegherea şi combaterea
│ │influentei aviare, publicat în Monitorul
│ │Oficial al României, Partea I. nr 628
│ │din 05 octombrie 2001, ce transpune
│ │ Directiva 92/40/CE
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Boala │ Directiva Consiliului 92/66/CEE care│Ordin al ministrului agriculturii,
Newcastie │introduce mãsuri naţionale pentru │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 312/2001
│controlul bolii de Newcastie │pentru aprobarea Normei sanitare
│ │veterinare privind mãsurile de
│ │profilaxie, supraveghere şi combatere a
│ │bolii de Newcastie, publicat în Monitorul
│ │Oficial al României, Partea I, nr. 628
│ │din 5.10.2001
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Pesta bovina│ Directiva Consiliului 92/119/CEE │Ordin al ministrului agriculturii,
Pesta rume- │care introduce mãsuri generale │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 188/2002
gatoarelor │naţionale pentru controlul unor boli│pentru aprobarea Normei sanitare
mici │ale animalelor şi mãsuri privind │veterinare privind mãsurile generale
Boala │boala veziculoasa a porcului │pentru controlul unor boli ale
veziculoasa │ │animalelor şi mãsurile specifice
a porcului │ │referitoare la boala veziculoasa a
│ │porcului, publicat în Monitorul Oficial,
│ │Partea I, nr. 783 din 28 octombrie 2002
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Boli ale │ Directiva Consiliului 91/67/CEE │Ordin al ministrului agriculturii,
animalelor de│privind condiţiile de sãnãtate │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001
acvacultura │animala care reglementeazã punerea │pentru aprobarea Normei sanitare
│pe piata a animalelor şi produselor │veterinare privind condiţiile de
│de acvacultura │sãnãtate a animalelor, care reglementeazã
│ Directiva Consiliului 93/53/CEE │punerea pe piata a animalelor şi a
│care introduce mãsuri comunitare │produselor de acvacultura, publicat în
│minime pentru controlul unor boli │Monitorul Oficial al României, Partea I,
│ale pestilor │nr. 191 din 21 martie 2002
│ │Ordin al ministrului agriculturii,
│ Directiva Consiliului 95/70/CE │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 241/2003
│care introduce mãsuri minime │pentru aprobarea Normei sanitare
│comunitare pentru controlul unor │veterinare care stabileşte criteriile
│boli care afecteazã molustele │pentru înscrierea şi înregistrarea
│bivalve │ecvideelor în registre genealogice, în
│ │scopul reproductiei, publicat în
│ │Monitorul Oficial nr. 306 din 7 mai 2003
│ │Ordin al ministrului agriculturii,
│ │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 256/2002
│ │pentru aprobarea Normei sanitare
│ │veterinare cu privire la mãsurile minime
│ │pentru controlul unor boli ale molustelor
│ │bivalve, publicat în Monitorul Oficial
│ │al României, Partea I, Nr. 774 din 24
│ │octombrie 2002
─────────────┴────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────
──────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
CARNE │ Boli │
├───────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┬──────┤
Tratare (*) │Febra │Pesta │Boala │Pesta │Pesta │Boala │Influenta│ Pesta│
│aftoasa│porcina│vezicu│afri- │rume- │ de │ aviara │rume- │
│ │clasica│loasa │cana a│gatoa-│New- │ │gatoa-│
│ │ │a por-│por- │relor │castie│ │relor │
│ │ │cului │cului │mari │ │ │mici │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
a) tratare termica într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │
container închis ermetic │ │ │ │ │ │ │ │ │
cu o valoare F(0) mai mare │ │ │ │ │ │ │ │ │
sau egala cu 3,00 (**) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
b) tratare termica la o │ + │ + │ + │ 0 │ + │ + │ + │ + │
temperatura minima de 70°C,│ │ │ │ │ │ │ │ │
care trebuie sa fie atinsa │ │ │ │ │ │ │ │ │
în toatã carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
c) tratare termica la o │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │
temperatura minima de 80°C,│ │ │ │ │ │ │ │ │
care trebuie sa fie atinsa │ │ │ │ │ │ │ │ │
în toatã carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
d) tratare termica într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ - │ - │ + │
container închis ermetic │ │ │ │ │ │ │ │ │
la cel puţin 60°C timp de │ │ │ │ │ │ │ │ │
cel puţin 4 ore, pe durata │ │ │ │ │ │ │ │ │
cãruia temperatura în │ │ │ │ │ │ │ │ │
profunzime trebuie şi fie │ │ │ │ │ │ │ │ │
de cel puţin 70°C timp de │ │ │ │ │ │ │ │ │
30 de minute │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
e) fermentare şi maturare │ + │ + │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │
naturala de cel puţin noua │ │ │ │ │ │ │ │ │
luni pentru carnea fãrã os │ │ │ │ │ │ │ │ │
rezultând urmãtoarele │ │ │ │ │ │ │ │ │
caracteristici: valoarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
Aw nu mai mult de 0,93 sau │ │ │ │ │ │ │ │ │
valoarea pH nu mai mult │ │ │ │ │ │ │ │ │
de 6,0. │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
f) acelaşi tratament ca la │ + │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
punctul e) dar carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
poate conţine oase (*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
g) salam: tratare în │ + │ + │ + │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │
concordanta cu criteriile │ │ │ │ │ │ │ │ │
ce vor fi definite prin │ │ │ │ │ │ │ │ │
alinierea la prevederile │ │ │ │ │ │ │ │ │
deciziei luate în urma │ │ │ │ │ │ │ │ │
procedurii comunitare │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
h) jamboane şi muschi file: │ 0 │ 0 │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
tratare ce implica │ │ │ │ │ │ │ │ │
fermentare şi maturare │ │ │ │ │ │ │ │ │
naturala timp de cel puţin │ │ │ │ │ │ │ │ │
190 de zile pentru jambon │ │ │ │ │ │ │ │ │
şi 140 de zile pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
muschiul file │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
i) tratare termica ce asigura │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ + │
o temperatura de cel puţin │ │ │ │ │ │ │ │ │
65°C atinsa în profunzimea │ │ │ │ │ │ │ │ │
carnii, timp de o durata │ │ │ │ │ │ │ │ │
necesarã pentru atingerea │ │ │ │ │ │ │ │ │
unei valori de pasteurizare│ │ │ │ │ │ │ │ │
(vp) mai mari sau egale │ │ │ │ │ │ │ │ │
cu 40 │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
LAPTE şi produse lactate │ │ │ │ │ │ │ │ │
(inclusiv smantana) destinat│ │ │ │ │ │ │ │ │
consumului uman │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
a) Temperatura foarte inalta │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
(UHT)- tratare minima la │ │ │ │ │ │ │ │ │
132°C cel puţin 1 secunda │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
b) dacã laptele are un pH mai │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
mic de 7,0, se aplica │ │ │ │ │ │ │ │ │
pasteurizare scurta la │ │ │ │ │ │ │ │ │
temperatura inalta simpla │ │ │ │ │ │ │ │ │
(HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
c) dacã laptele are un pH mai │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
mare sau egal cu 7,0, se │ │ │ │ │ │ │ │ │
aplica pasteurizare scurta │ │ │ │ │ │ │ │ │
la temperatura inalta dubla│ │ │ │ │ │ │ │ │
(HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴──────┘
+: eficienta recunoscuta
0: eficienta nerecunoscuta
(*): trebuie sa fie luate toate mãsurile necesare pentru a evita
contaminarea incrucisata
(**): F(0) este efectul bactericid calculat asupra sporilor bacterieni.
O valoare F(0) de 3,00 înseamnã ca cel mai rece punct din produs a
fost încãlzit suficient pentru a realiza acelaşi efect bactericid
ca la 121°C (250°F) în trei minute, cu încãlzire şi rãcire instantanee.