Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Văzând Referatul Direcţiei generale politici în industrie alimentară şi comerţ din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 251.995 din 11.08.2022, în temeiul prevederilor: - art. 34-41 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; – art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare; – art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare; – art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare; – art. 3 alin. (1) lit. c) şi art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin: ART. I Anexa la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 1.541/1.219/433/2014 privind aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare şi punere în circulaţie a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525 din 15 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 3 (1) Alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, trebuie să provină exclusiv prin fermentaţia alcoolică a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole prevăzute la art. 2 alin. (2). (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul obţinerii/preparării cidrului de mere, cidrului de pere sau cidrului de mere şi pere, ingredientul primar trebuie să fie constituit din mere, respectiv din pere sau din mere şi pere, inclusiv din sucuri sau musturi provenite din acestea, ca atare ori concentrate. (3) La producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, nu este admis adaosul de alcool." 2. La articolul 4, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins: "(1^1) Cu condiţia respectării prevederilor art. 3 alin. (2), la producerea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice este permisă utilizarea prefermentativă a adaosurilor de miere, suc, suc concentrat şi suc concentrat rectificat, precum şi zaharuri de provenienţă agricolă, obţinute, în exclusivitate, din produsele prevăzute la art. 2 alin. (2)." 3. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 6 Concentraţia alcoolică dobândită în % de volum a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este de minimum 1,2% în volum până la maximum 15% în volum, cu excepţia cidrului de mere şi/sau pere, care are o concentraţie alcoolică cuprinsă între 1,2%-8,5% în volum." 4. La articolul 7, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(4) Denumirea «băutură alcoolică fermentată» poate fi înlocuită cu denumirea de «cidru de mere»/«cidru de pere»/«cidru de mere şi pere», atunci când aceasta este obţinută prin fermentarea unui amestec din materiile prime enumerate la art. 2 alin. (2), în care ingredientul primar sunt merele, respectiv perele sau merele şi perele, inclusiv sucurile sau musturile provenite din acestea, ca atare ori concentrate, cu excepţia strugurilor." 5. La articolul 7, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: "(4^1) În sensul prezentelor norme, prin ingredient primar se înţelege ingredientul definit de art. 2 alin. (2), lit. q) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei." 6. Anexa nr. 2 la Normele tehnice de producere, etichetare şi punere în circulaţie a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia-Miron Constantinescu ANEXA 1 (Anexa nr. 2 la normele tehnice) Producător: ....................... Punctul de lucru (localitatea/judeţul): ........................ Denumirea produsului ........................
┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────┐
│ │Materia primă utilizată, prevăzută la art. 2 alin. (2) din normele │ │ │ │
│ │tehnice aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul │ │ │ │
│ │agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al │Alte ingrediente utilizate │Produs finit rezultat │Verificat │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. │ │ │(inspector │
│ │1.541/1.219/433/2014 │ │ │de │
│Nr. ├─────────┬──────────┬───────────┬────┬──────────┬───────┬───────────────┼──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┼───────────┬──────────┬────────────────┤specialitate│
│crt.│ │ │Documentul │ │ │Nr. │Conţinutul în │ │ │ │ │ │Nr. lot/ │ │Concentraţie │- semnătura)│
│ │Denumirea│Furnizorul│de │U.M.│Cantitatea│buletin│zaharuri │Denumirea/│Denumirea/│Denumirea/│Denumirea/│Denumirea/│Data │Cantitatea│alcoolică (* │ │
│ │ │ │provenienţă│ │ │analiză│fermentescibile│cantitatea│cantitatea│cantitatea│cantitatea│cantitatea│fabricaţiei│(mii hl) │vol. alcool %) │ │
│ │ │ │ │ │ │ │(g/U.M.) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┬──────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dobândită│totală│ │
├────┼─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────┼────────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────┼────────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────┼────────────┤
│3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────┼────────────┤
│4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────┼────────────┤
│5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼───────────┼────┼──────────┼───────┼───────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────┼────────────┤
│6. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴──────────┴───────────┴────┴──────────┴───────┴───────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────┴──────┴────────────┘
Întocmit Numele: ................... Prenumele: .................. Funcţia: ......................... ------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.