Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 37 din 6 februarie 2004  privind aprobarea Contractului-cadru pentru transportul titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 37 din 6 februarie 2004 privind aprobarea Contractului-cadru pentru transportul titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 144 din 18 februarie 2004
În temeiul <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 756/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi al art. 64 alin. 2 din Normele metodologice pentru aplicarea <>Legii petrolului nr. 134/1995 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.265/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale emite prezentul ordin.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Contractul-cadru pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid, pentru anul 2004, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.

Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale,
Maria Iuliana Stratulat

Bucureşti, 6 februarie 2004.
Nr. 37.

ANEXĂ

CONTRACT-CADRU
pentru transportul ţiţeiului, gazolinei,
condensatului şi etanului lichid
nr. ... din anul ... luna ... ziua ...

CAPITOLUL I
Pãrţile contractante

Între ........, cu sediul în ......, judeţul ....., cod poştal ....., telefon ...., fax ......, telex ....., cod fiscal ....., înscrisã în registrul comerţului la nr. ......, cont virament nr. ....., deschis la ......, reprezentatã legal prin director general ....... şi prin director economic ......, denumitã expeditor, pe de o parte, şi
.........., cu sediul în ......., judeţul ......, cod poştal ....., telefon ....., fax ......, telex ......, cod fiscal ...., înscrisã în registrul comerţului la nr. ....., cont virament nr. ...., deschis la ....., reprezentatã legal prin director general ....... şi director economic ....., denumitã transportator, pe de altã parte, s-a încheiat prezentul contract.

CAPITOLUL II
Obiectul contractului

Art. 1. - (1) Obiectul contractului constã în primirea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid, dupã caz, de la punctele de primire la punctele de predare stabilite de pãrţi, respectându-se normele prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul contract-cadru.
(2) Ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid pot fi, dupã caz, proprietatea expeditorului sau a unei terţe persoane pentru care expeditorul realizeazã procesarea produsului, persoanã în numele şi pe seama cãreia, în baza mandatului primit de la aceasta, expeditorul efectueazã operaţiunile de predare, respectiv primire cãtre/de la transportator, potrivit clauzelor contractuale.
(3) Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 2 la prezentul contract-cadru.

CAPITOLUL III
Durata contractului

Art. 2. - Contractul se încheie pe o perioadã de ......... convenitã de pãrţi, începând cu data de ........ .

CAPITOLUL IV
Programe de transport

Art. 3. - (1) Programul cantitãţilor anuale şi lunare de produse ce vor fi primite, depozitate, transportate şi predate la destinaţii va avea la bazã solicitarea depusã de expeditor şi acceptatã de transportator în conformitate cu anexa nr. 3 la prezentul contract-cadru.
(2) În cazul în care cantitãţile prevãzute în anexa nr. 3 se modificã, expeditorul va accepta revizuirea corespunzãtoare a tarifului de transport, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 4. - (1) Expeditorul transmite cu 10 zile lucrãtoare înainte de începerea lunii un program cuprinzând estimarea predãrii produselor pe destinaţii.
(2) Expeditorul confirmã transportatorului, cu 5 zile lucrãtoare înainte de începerea lunii, programul lunar de predare a produselor pe destinaţii.
Art. 5. - (1) Limitele maxime anuale admise drept consumuri tehnologice normate pentru activitãţile de primire, depozitare, transport şi predare a ţiţeiului, gazolinei şi condensatului sunt prevãzute în anexa nr. 4 la prezentul contract-cadru.
(2) Determinarea consumurilor tehnologice efective se face lunar de cãtre transportator prin balanţa (mişcarea) produselor.
Art. 6. - (1) În funcţie de condiţiile de operare a dotãrilor transportatorului şi ca urmare a solicitãrii în scris a expeditorului, transportatorul poate fi de acord cu modificarea punctului de primire şi/sau predare, precum şi a cantitãţilor şi sortimentelor de ţiţei, gazolinã şi condensat ce urmeazã sã fie transportate.
(2) Costurile suplimentare apãrute ca urmare a modificãrilor respective vor fi suportate de expeditor pe baza documentelor justificative şi a calculaţiilor prezentate de transportator.

CAPITOLUL V
Stocul de operare

Art. 7. - Pentru a putea presta servicii de transport în condiţii egale pentru toţi expeditorii, transportatorul va utiliza stocul comun existent în conducte.
Art. 8. - (1) Expeditorul şi transportatorul îşi vor reconstitui stocurile fizice de ţiţei, gazolinã, condensat şi etan lichid, proprietatea lor, de la începutul contractului, atât cantitativ, cât şi calitativ.
(2) În cazul în care reconstituirea cantitativã şi calitativã a stocului fizic nu este posibilã, la sfârşitul perioadei contractuale, pânã la data de .... a anului urmãtor, pe bazã de inventariere, se va face regularizarea valoricã la preţul produselor. Termenul de decontare al facturii de regularizare este de ..... zile de la data primirii facturii, confirmatã de documentul poştal de remitere. În cazul neachitãrii în termen de 30 de zile de la scadenţã a sumelor datorate, partea în culpã se obligã sã plãteascã penalitãţi de întârziere începând cu prima zi de la scadenţã, prin aplicarea procentului reglementat legal pentru creanţe bugetare, la suma rãmasã de platã.

CAPITOLUL VI
Proprietatea asupra ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid

Art. 9. - (1) Expeditorul va prezenta la transport ţiţei, gazolinã, condensat sau etan lichid proprietatea sa sau a unei terţe persoane în numele şi pe seama cãreia acţioneazã în baza mandatului primit. Expeditorul rãmâne proprietarul ţiţeiului şi al celorlalte produse care îi aparţin şi, respectiv, se va comporta ca un proprietar pentru produsele proprietatea terţului mandatat.
(2) Transportatorul rãspunde de cantitatea şi calitatea (conform anexei nr. 1 la prezentul contract-cadru) ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid din momentul primirii de la expeditor şi pânã în momentul predãrii la destinaţie, influenţatã de consumul tehnologic.
Art. 10. - Expeditorul garanteazã pe propria rãspundere cã ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid nu fac obiectul unui litigiu privind proprietatea şi cã este liber de orice sarcini. În caz contrar, expeditorul este obligat sã înştiinţeze transportatorul, acesta nefiind obligat sã accepte transportul produsului care este obiect de litigiu.

CAPITOLUL VII
Tariful şi modul de platã

Art. 11. - (1) Facturarea serviciilor se va face de cãtre transportator decadal, pe baza cantitãţilor de produse predate la destinaţie, cu tarifele stabilite de autoritatea competentã în condiţiile legii.
(2) Valoarea consumurilor tehnologice şi T.V.A. nu sunt cuprinse în tarifele de transport ale produselor.
(3) Termenul de decontare, care devine şi termen de scadenţã, este de ... zile de la data primirii facturii de cãtre expeditor, confirmatã de documentul poştal.
(4) Plata facturilor se va face de expeditor la Ploieşti, în contul nr. .... deschis la Banca ........ .
(5) Garantarea plãţii tarifului de transport şi, respectiv, a prestaţiei de transport va fi stipulatã în contractul de transport ce se va încheia între expeditor şi transportator. Forma de constituire a garanţiilor va fi negociatã de pãrţile contractante.
(6) Refuzul total sau parţial al expeditorului de a plãti o facturã emisã de transportator se va aduce la cunoştinţã acestuia în termen de ... zile lucrãtoare de la data primirii ei. În caz contrar facturile emise sunt considerate acceptate în totalitate de expeditor.
(7) Plãţile se considerã efectuate în momentul evidenţierii lor în contul bancar al transportatorului.
(8) Transportatorul are obligaţia de a notifica expeditorului tarifele ajustate, cu menţiunea cã acestea se aplicã de la data stabilitã de autoritatea de reglementare în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile.

CAPITOLUL VIII
Penalitãţi şi despãgubiri

Art. 12. - (1) Transportatorul este îndreptãţit ca începând cu a 31-a zi de la scadenţã sã pretindã penalitãţi calculate prin aplicarea procentului prevãzut de reglementãrile legale privind executarea creanţelor bugetare la suma rãmasã de platã. Penalitãţile se vor calcula începând cu prima zi de la scadenţã.
Transportatorul va notifica lunar expeditorul asupra penalitãţilor datorate şi va emite facturã la data încasãrii acestora. Penalitãţile vor fi plãtite în 10 zile de la notificare.
(2) În cazul neîndeplinirii la scadenţã a oricãrei obligaţii de platã, transportatorul va notifica expeditorul cã în termen de ... zile se va proceda la oprirea pompãrii pânã la încasarea integralã a valorii facturilor, iar eventualele consecinţe ce rezultã din aceastã întrerupere îl privesc în exclusivitate pe expeditor.
Art. 13. - În cazul nepredãrii la transport a unei cantitãţi mai mari de 10% din programul de transport lunar, expeditorul datoreazã transportatorului daune-interese în cuantum de ... dolari S.U.A./tonã nepredatã, în vederea recuperãrii cheltuielilor de întreţinere şi supraveghere în condiţii de securitate a conductei. Transportatorul va emite facturã pânã la data de 5 a lunii urmãtoare la cursul dolar S.U.A./leu din ziua emiterii facturii, expeditorul fiind obligat sã o achite în termen de ... zile de la primirea ei.

CAPITOLUL IX
Obligaţiile şi drepturile expeditorului şi transportatorului

Obligaţiile şi drepturile expeditorului
Art. 14. - (1) Expeditorul se obligã sã predea ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid în condiţiile de calitate prezentate în anexa nr. 1 la prezentul contract-cadru.
(2) În situaţii deosebite (timp nefavorabil, avarii la instalaţiile de tratare, lipsa dezemulsionanţilor), se vor putea admite derogãri de la condiţiile de calitate prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul contract-cadru, la cererea scrisã a expeditorului.
(3) Transportatorul este îndreptãţit sã perceapã costuri suplimentare convenite cu expeditorul, la valoarea transportului cantitãţilor de ţiţei neconform primite şi transportate în condiţiile prevãzute la alin. (2).
Art. 15. - (1) Expeditorul se obligã sã asigure stocul de operare necesar transportului de la punctele de primire la punctele de predare prevãzute în anexa nr. 3 la prezentul contract-cadru, în cazul în care transportatorul nu deţine stocuri de operare pe relaţia respectivã, conform art. 7 din prezentul contract-cadru.
(2) La cuplarea tronsoanelor noi de conducte realizate de transportator prin programele proprii de reparaţii capitale şi modernizare, expeditorii deţinãtori ai stocului de operare vor accepta completarea acestuia cu cantitãţile de produse fundamentate de transportator în vederea reluãrii pompãrii.
Art. 16. - În cazul unor avarii pe conductele de gazolinã şi etan lichid expeditorul se obligã sã asigure stocarea acestora conform anexei nr. 5 la prezentul contract-cadru.
Art. 17. - În situaţia în care se recupereazã ţiţeiul rezultat în urma avariilor, expeditorul se obligã sã primeascã ţiţeiul transportat de transportator cu mijloace auto la punctele de primire, dacã este cazul. În aceastã situaţie se va încheia un proces-verbal în care se vor menţiona cantitatea şi calitatea ţiţeiului primit.
Art. 18. - (1) Expeditorul se obligã sã asigure certificate de analizã cu privire la cantitatea şi calitatea produselor, eliberate de laboratoare de specialitate, cu respectarea standardelor în vigoare, în prezenţa pãrţilor interesate.
(2) Expeditorii care deţin laboratoare proprii au obligaţia sã le doteze în mod corespunzãtor.
Art. 19. - Expeditorul este obligat sã notifice transportatorului în termen de .... zile lucrãtoare situaţiile în care rafinãriile şi rampele de descãrcare sunt oprite. În caz contrar, expeditorul va suporta eventualele cheltuieli care sunt cauzate în totalitate din vina sa.
Art. 20. - (1) Expeditorul are obligaţia sã asigure calibrarea rezervoarelor proprii la termenele prevãzute de cãtre firme autorizate de Institutul Naţional de Metrologie. Tabelele de calibrare ale rezervoarelor utilizate vor fi lizibile şi vor fi puse la dispoziţia transportatorului.
Rezervoarele trebuie sã întruneascã condiţiile de funcţionare prevãzute în standarde: curãţarea, funcţionarea serpentinelor şi a scurgerilor, sã asigure posibilitatea de sigilare, sã fie dotate şi întreţinute conform normelor în vigoare privind tehnica securitãţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
(2) Expeditorul are obligaţia ca pentru incintele lui sã propunã şi sã încheie contracte sau convenţii privind dotarea, utilizarea instalaţiilor şi respectarea normelor în vigoare privind tehnica securitãţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
Art. 21. - (1) Expeditorul este obligat sã primeascã cu prioritate la descãrcare ţiţeiul şi gazolina expediate de transportator prin rampele sale de încãrcare, în cantitãţile stabilite prin programul de transport.
(2) Dacã din vina expeditorului apar staţionãri ale navetelor de ţiţei, pe traseu sau în punctul de predare, expeditorul va suporta eventualele cheltuieli suplimentare determinate de aceste staţionãri. Cheltuielile suplimentare vor fi facturate expeditorului, termenul de scadenţã a facturii fiind de 5 zile de la primirea facturii, dar nu mai mult de 15 zile de la data producerii evenimentului generator.
Art. 22. - Expeditorul se obligã sã achite contravaloarea serviciilor prestate, în condiţiile şi la termenele stabilite în cap. VII şi VIII.
Art. 23. - Expeditorul are dreptul sã conteste balanţa de transport al produselor în maximum ... zile lucrãtoare de la primirea acesteia. Neexercitarea acestui drept în termenul prevãzut presupune cã balanţa a fost acceptatã.
Art. 24. - Expeditorul este obligat sã prezinte la transportul ţiţeiului de import numai ţiţei liber la pompare. În acest scop, la punctul de primire, expeditorul sau persoana desemnatã sã predea ţiţeiul va prezenta Planul de operaţii care va cuprinde: proprietarul ţiţeiului, numãrul rezervorului, cantitatea liberã la pompare, punctul de destinaţie.

Obligaţiile şi drepturile transportatorului

Art. 25. - Transportatorul se obligã sã transporte şi sã predea produsele la destinaţie în cel mult ... zile lucrãtoare de la primirea acestora.
Art. 26. - Transportatorul se obligã sã primeascã, sã transporte şi sã predea cantitãţile zilnice de ţiţei, gazolinã, condensat şi etan lichid conform programului stabilit cu expeditorul.
Art. 27. - Transportatorul se obligã sã acţioneze în mod corespunzãtor pentru remedierea eventualelor avarii.
Art. 28. - Transportatorul este obligat sã transmitã expeditorului lista cuprinzând documentele şi termenele de transmitere cuprinse în anexa nr. 6 la prezentul contract-cadru.
Art. 29. - Transportatorul are obligaţia sã doteze cu utilaje, echipamente, instalaţii, substanţe şi personal calificat laboratoarele proprii în care se fac analizele produselor.
Art. 30. - (1) Transportatorul are obligaţia sã asigure calibrarea rezervoarelor proprii la termenele prevãzute de cãtre firme autorizate de Institutul Naţional de Metrologie. Rezervoarele trebuie sã întruneascã condiţiile de funcţionare prevãzute în standarde: curãţarea, funcţionarea serpentinelor şi a scurgerilor, sã asigure posibilitatea de sigilare, sã fie dotate şi întreţinute conform normelor în vigoare privind tehnica securitãţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
(2) Transportatorul are obligaţia ca pentru incintele lui sã propunã şi sã încheie contracte sau convenţii privind dotarea, utilizarea instalaţiilor şi respectarea normelor în vigoare privind tehnica securitãţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
Art. 31. - (1) În termen de ... zile lucrãtoare de la încheierea lunii, precum şi la terminarea contractului transportatorul va întocmi şi va prezenta expeditorului balanţa (mişcarea) produselor transportate, conform anexelor nr. 7.1 şi 7.2 la prezentul contract-cadru, având la bazã procesele-verbale de predare-primire. Procesele-verbale de predare-primire se întocmesc şi se semneazã de expeditor şi transportator pe baza bonurilor provizorii şi a buletinelor de analizã.
(2) În cazul în care expeditorul contestã în mod justificat balanţa, transportatorul va întocmi şi va prezenta expeditorului balanţa refãcutã în termen de 4 zile lucrãtoare de la primirea contestaţiei.
Art. 32. - Transportatorul se obligã sã asigure efectuarea reviziilor şi reparaţiilor programate pentru echipamentele şi instalaţiile de transport.
Art. 33. - Transportatorul va analiza toate solicitãrile primite şi va decide înainte de data de 30 noiembrie a fiecãrui an, conform condiţiilor şi procedurilor stabilite, dacã aprobã cererile primite. Decizia incluzând opţiunile selectate în mod corect şi nediscriminatoriu, cu motivarea acestora, se va notifica în scris fiecãrui solicitant.
Art. 34. - Transportatorul nu este obligat sã presteze servicii de transport al produselor atunci când:
a) nu existã capacitate disponibilã în conductele Sistemului naţional de transport, în raport cu programul de transport al petrolului şi cu rutele solicitate. În cazul în care nu existã suficientã capacitate disponibilã pentru a transporta întreaga cantitate solicitatã, transportatorul va informa expeditorul, iar acesta va putea sã îşi modifice cererea în mod corespunzãtor;
b) existã considerente de ordin tehnic, operaţional sau de siguranţã care ar putea afecta exploatarea Sistemului naţional de transport al produselor prin conducte;
c) calitatea produselor solicitate sã fie transportate nu respectã:
- specificaţiile de calitate ale transporturilor de produse contractate;
- specificaţiile de pompabilitate corespunzãtoare pentru conductele Sistemului naţional de transport;
- calitatea transporturilor de produse solicitate, cãrora li s-a acordat un nivel mai înalt de prioritate în cadrul cererii;
d) capacitatea disponibilã este necesarã în vederea îndeplinirii unor obligaţii pentru prestarea unor servicii publice de cãtre transportator conform legislaţiei în vigoare;
e) expeditorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare faţã de transportator cu privire la serviciile de transport al produselor prestate anterior şi nu prezintã garanţii sau siguranţã cu privire la obligaţiile de platã viitoare;
f) expeditorul a contractat cu mai mult de 10% din capacitatea efectiv utilizatã pe parcursul anului anterior şi nici nu prezintã garanţii financiare pentru cantitãţile solicitate;
g) expeditorul nu a prezentat Planul de operaţii completat cu datele solicitate.
Art. 35. - Transportatorul are dreptul sã opreascã pomparea în condiţiile menţionate la art. 12 alin. (2).

CAPITOLUL X
Clauze specifice la transportul pe calea feratã

Art. 36. - Pentru cazul în care ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid sunt transportate pe calea feratã sau combinat pe conducte şi calea feratã, pãrţile contractante vor conveni programe de transport şi termene compatibile cu normele de transport pe calea feratã.

CAPITOLUL XI
Rãspunderea contractualã

Art. 37. - Dacã din vina doveditã a expeditorului se ajunge la deteriorarea conductelor sau instalaţiilor sistemului de transport, transportatorul nu poate fi rãspunzãtor faţã de expeditor pentru nici o întârziere, deteriorare ori pierdere a produselor pe timpul transportului.
Art. 38. - (1) Expeditorul are obligaţia sã despãgubeascã transportatorul pentru orice pierdere sau cheltuialã doveditã de transportator, din vina sa sau ca urmare a nerespectãrii prevederilor prezentului contract-cadru.
(2) Transportatorul are obligaţia sã despãgubeascã expeditorul pentru orice pierdere sau cheltuialã doveditã de expeditor, din vina sa ori ca urmare a nerespectãrii prevederilor prezentului contract-cadru.
Art. 39. - Dupã semnarea cumulativã a documentelor de recepţie a produselor (bon provizoriu şi buletin de analizã la punctul de primire), rãspunderea cantitativã şi calitativã trece în sarcina transportatorului pânã la predarea lor la destinaţie pe baza documentelor de recepţie (bon provizoriu şi buletin de analizã), moment în care rãspunderea cantitativã şi calitativã trece în sarcina expeditorului.

CAPITOLUL XII
Reclamaţii

Art. 40. - Expeditorul trebuie sã anunţe în scris transportatorul în termen de ... zile lucrãtoare de la recepţia ţiţeiului despre reclamaţiile în legãturã cu calitatea acestuia, verificatã prin probele-martor sigilate şi pãstrate. Neexercitarea acestui drept în termenul prevãzut presupune însuşirea de cãtre expeditor a rezultatelor.

CAPITOLUL XIII
Clauze speciale

Art. 41. - Contractul este sub incidenţa legii române.
Art. 42. - Pãrţile contractante se obligã sã respecte confidenţialitatea prezentului contract.
Art. 43. - Arhivarea documentelor pe baza cãrora se întocmeşte balanţa (mişcarea) de transport al produselor se face de ambele pãrţi, conform normelor specifice de pãstrare a documentelor.
Art. 44. - Nici una dintre prevederile prezentului contract nu va fi destinatã stabilirii unei relaţii de subordonare între pãrţi, fiecare parte fiind în întregime responsabilã pentru obligaţiile care îi incumbã conform contractului.
Art. 45. - Ziua de lucru este de 24 de ore, începând cu ora 8,00 a primei zile, iar data primirii ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid ce vor fi transportate va fi cea înscrisã în bonul provizoriu în funcţie de intervalul menţionat.
Art. 46. - Pãrţile contractante se vor informa reciproc asupra mãsurilor tehnice, organizatorice şi de restructurare ce le intereseazã, pentru a se pune de acord asupra activitãţilor curente şi de viitor.
Art. 47. - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract atrage rãspunderea pãrţilor contractante conform dispoziţiilor legale.
Art. 48. - Litigiile apãrute în cursul derulãrii prezentului contract se rezolvã pe cale amiabilã, iar în caz contrar vor fi supuse spre soluţionare instanţelor de drept comun competente, în conformitate cu prevederile Codului de procedurã civilã.
Art. 49. - Orice modificare a condiţiilor prezentului contract se va face prin act adiţional însuşit de ambele pãrţi.
Art. 50. - Forţa majorã apãrã de rãspundere partea care o invocã şi se comunicã celeilalte pãrţi contractate în termen de 5 zile, iar în urmãtoarele 15 zile trebuie transmise documentele care sã ateste evenimentele respective.
Art. 51. - Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentul contract-cadru.
Prezentul contract a fost încheiat la data de ..., în douã exemplare, cu anexe, câte unul pentru fiecare parte contractantã, şi va intra în vigoare la data de ....... .

EXPEDITOR

Director general,
...........................
Director economic,
...........................
Oficiul juridic

TRANSPORTATOR

Director general,
...........................
Director economic,
...........................
Oficiul juridic


ANEXA 1
-------
la contractul-cadru
-------------------

NORME
privind calitatea, recepţia şi predarea
ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid

Calitatea
1. Expeditorul va prezenta la încheierea contractului fişele de calitate ale produselor ce urmeazã sã fie transportate [anexele A1-A4 la prezentele norme].
2. Transportatorul va preda la destinaţie produse de aceeaşi calitate cu cea a produselor primite în cazul în care prin programul de transport agreat de pãrţi se transportã pe aceeaşi conductã un singur sortiment de ţiţei (acelaşi cu cel din stocul de operare al conductei).
3. În cazul în care pe aceeaşi conductã se transportã mai multe sortimente de ţiţei, la destinaţie se va preda sortimentul de ţiţei cel mai apropiat de cel preluat pentru pompare.
Condiţii de pompabilitate
a) Pentru ţiţeiul din import
1. Expeditorul va preda transportatorului pentru pompare ţiţei care la recepţie trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- temperatura de congelare = cu 7°C mai micã decât temperatura minimã a solului, mãsuratã pe traseul conductei;
- viscozitatea la temperatura minimã a solului:
cst. maxim =
- °E =
2. Temperatura solului mãsuratã pe traseul conductei va fi comunicatã zilnic de transportator expeditorului pentru ca acesta sã pregãteascã ţiţeiul conform condiţiilor precizate la alineatul precedent.
3. Amestecurile trebuie pregãtite omogen. Pentru verificarea omogenitãţii ţiţeiului din rezervoarele propuse la recepţie se vor recolta probe pe toatã înãlţimea stocului pompabil, conform standardelor române şi standardelor americane, în prezenţa ambelor pãrţi. Se considerã omogene amestecurile la care diferenţa dintre densitãţile determinate la probele recoltate nu este mai mare de 0,005 g/cmc. În cazul în care diferenţa de densitate este mai mare, se va determina punctul de congelare şi viscozitate la probele de densitate maximã şi minimã. Dacã aceste determinãri se încadreazã în condiţiile de pompabilitate precizate se considerã cã ţiţeiul poate fi pompat.
b) Pentru ţiţeiul din ţarã
Pentru asigurarea pompãrii pe conductã a ţiţeiurilor parafinoase, acestea trebuie sã îndeplineascã condiţia de pompabilitate privind punctul de congelare (minimum 7°C sub temperatura solului mãsuratã pe traseul conductei).
Recepţia şi predarea
a) Pentru transport pe conductã
1. Primirea produselor din ţarã de la punctele de primire se va face prin recepţie la intervalele prevãzute în anexa B la prezentele norme, întocmitã de expeditor de comun acord cu transportatorul.
2. Primirea ţiţeiului din import în punctul de primire Oil Terminal se face la solicitarea Oil Terminal pe baza Planului de operaţii, care trebuie sã cuprindã urmãtoarele: proprietarul ţiţeiului, numãrul rezervorului, cantitatea liberã la pompare, punctul de destinaţie al transportului.
3. Înainte de umplerea rezervorului în vederea recepţiei se izoleazã conducta de legãturã dintre pãrţi, prin închiderea şi sigilarea ventilelor. Violarea sigiliilor atrage rãspunderea legalã pentru partea vinovatã.
4. Recepţia calitativã şi cantitativã a produselor se efectueazã în rezervoarele şi laboratoarele pãrţilor, cu respectarea standardelor române şi standardelor americane şi instrucţiunilor în vigoare, prevãzute în anexele C1-C4 la prezentele norme.
5. Transportatorul împreunã cu expeditorul vor întocmi: buletinul de analizã-tip, bonul provizoriu, procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului, procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului din import, în douã exemplare semnate de cele douã pãrţi [anexele D1-D4 la prezentele norme].
6. Predarea cãtre terţi a ţiţeiului şi gazolinei se face de cãtre transportator numai la comunicarea scrisã a expeditorului şi cu acordul pãrţilor. Transportatorul va transmite procesul-verbal de predare-primire expeditorului pentru facturare.
7. În vederea recepţiei se vor preleva probe de cãtre expeditor în prezenţa transportatorului.
8. Din rezervoarele recepţionate se va pãstra la transportator şi la expeditor o probã-martor de 1 litru, sigilatã de ambele pãrţi, timp de ... de zile de la recepţie pentru analizã în caz de reclamaţie. În caz de litigiu analiza se efectueazã la un laborator stabilit de comun acord de ambele pãrţi contractante. În situaţia în care prin analiza probei-martor reclamaţia se dovedeşte întemeiatã, partea în culpã suportã consecinţele. Recipientele pentru probe vor fi asigurate de cei care pãstreazã probele.
9. Predarea etanului lichid la destinaţie se face prin contorul transportatorului. Pentru eliminarea neconcordanţelor, prin grija pãrţilor vor fi verificate cele 3 aparate (al expeditorului, al transportatorului şi al destinatarului).
10. Expeditorul împreunã cu transportatorul vor verifica calitatea etanului lichid care trebuie sã corespundã fişei de calitate eliberate de expeditor la predare cãtre transportator. Eventualele neconcordanţe vor fi rezolvate de comun acord.
b) Pentru transport pe calea feratã
Recepţia cantitativã a ţiţeiului şi gazolinei ce se transportã pe calea feratã se poate face astfel:
- la rezervoare, înainte şi dupã transvazare în/din vagoane, respectându-se instrucţiunile în vigoare prevãzute în anexele C1-C4;
- la cazane, prin cântãrirea vagoanelor-cisternã la plin şi la gol pe cântare pod-basculã, în prezenţa expeditorului şi transportatorului.
Recepţia calitativã a ţiţeiului şi gazolinei se face de cãtre expeditor prin recoltarea probelor din vagoane-cisternã în rampa de încãrcare, respectiv descãrcare, cu întocmirea buletinului de analizã.
La cântãrirea fiecãrui vagon-cisternã, atât la plin, cât şi la gol, se întocmeşte nota de cântar în care se consemneazã numerele cazanelor, cantitatea brutã determinatã prin cântãrire şi ţara înscrisã pe tãbliţa fiecãrui vagon-cisternã.
Dupã efectuarea operaţiunilor de cântãrire la plin şi la gol se întocmeşte procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului sau gazolinei, care se semneazã de cãtre expeditor şi transportator. Acesta va conţine urmãtoarele date:
- cantitatea brutã, determinatã prin diferenţa dintre gol şi plin;
- cantitatea totalã de impuritãţi, determinatã pe baza buletinului de analizã;
- cantitatea netã rezultatã ca diferenţã între cantitatea brutã determinatã prin cântãrire şi cantitatea totalã de impuritãţi (apã, sedimente, sare).
Când nu existã posibilitatea de transvazare într-un rezervor sau de cântãrire pe pod-basculã, volumul de ţiţei se determinã prin calibrare, conform STAS 1165/66.

Expeditor, Transportator,
............ ..............



ANEXA A1


la norme
---------

UNITATEA ...............

Fişa de calitate a ţiţeiului

===============================================================================
Sortiment Conţinut max. % Congelare
in apa+imp.mec Cloruri pãcura
(%)
===============================================================================
A1 Vest 1 maximum 0,06 sub-15°C
A3 Vest 1 maximum 0,06 sub-15°C
A3 Rest 1 maximum 0,06 sub-15°C
A3 Sel. 1 maximum 0,06 sub-30°C
A3 Nesel 1 maximum 0,06 sub-15°C
A3 Videle 1 maximum 0,06 sub-30°C
A3 Ind. 1 maximum 0,06 sub-30°C
A3 Suplac 1 maximum 0,06 sub-30°C
B(Olt,Rest) 1 maximum 0,06 intre -15 si 18°C
C(Mold,Rest) 1 maximum 0,06 peste +18°C
C sel 1 maximum 0,06 peste +18°C
C rest leb. 1 maximum 0,06 peste +18°C
===============================================================================


EXPEDITOR TRANSPORTATOR,
.......... ..............


ANEXA A2


la norme
---------

UNITATEA .......

Fişa de calitate a gazolinei

===============================================================================
Constanta fizica Condiţia Admisa Metoda de analiza
===============================================================================
Densitate la maximum 0,650 NT 312-0, aparat VPD 3
omologat in 1985 cu PV nr.2
Culoare incolora, maximum.23 SR ISO 2049/1998
Conţinut de apa maximum 50 ppm SR ISO 760/94
Conţinut gume actuale maximum 10 mg/100 ml SR EN ISO 6246/2000
Compoziţie cont in C(3) 20% vol(medie lunara) SR ISO 2718/97
Temp. finala de distilare maximum 185°C SR ISO 3405/98
Presiune de vapori maximum 15 kgf/cmp NT 312-0, aparat V.P.D.3
la 37,8° C omologat in 1985 cu PV nr.2


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
........... ..............


ANEXA A3


la norme
---------

UNITATEA ........

Fişa de calitate a etanului lichid
===============================================================================
Componenţi Limita % gr.
===============================================================================
C(1) maxima 3
C(2) minima 32
C(3) maxima 43
IC(4) maxima 13,5
IC(4) minima 12,5
C(5+) maxima 1
CO(2) maxima 0,8
APA maxima 50 ppm
===============================================================================

EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
............. ...............



ANEXA A4


la norme
--------

UNITATEA .............

Fişa de calitate a condensatului



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Constanta fizica Condiţia admisa Metoda de analiza
Densitate la 20°C 0,720-0,750 SREN ISO 3675/2002
Conţinut impuritãţi:
- apa maximum 1% STAS 24-2/89
- mecanice STAS 24-1/89
Cloruri maximum 0,06% STAS 1166/89
Distilare maximum 260°C STAS SR ISO 3405/98
- pana la 100°C=21%
- pana la 200°C=80%
===============================================================================



EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
.......... ..............



ANEXA B


la norme
---------

UNITATEA ..............


Puncte de predare-primire a ţiţeiului, gazolinei,
condensatului şi etanului lichid şi periodicitatea predãrii



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Locaţia Punctul de predare Produsul Estimat Perioada de
crt. to/zi recepţie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
............ ..............



ANEXA C1


la norme
--------

UNITATEA .............

Lista cuprinzând operaţiunile dupã care se face
recepţia ţiţeiului din ţarã

=============================================================================
Nr. Operaţiunea Metoda de analiza
crt.
=============================================================================
1. Mãsurarea înãlţimii, temperaturii lichidului
din rezervoare si determinarea cantitãţii STAS 1165/66
2. Luarea probelor STAS 41/78*
3. Determinarea densitãţii si corecţia acesteia
la temperatura lichidului din rezervor la
primire si predare STAS 35/81**
4. Determinarea conţinutului de apa plus sediment STAS 24/1/89
prin centrifugare precum si a conţinutului de
apa prin metoda distilãrii STAS 24/2/89
5. Determinarea conţinutului de cloruri STAS 166/89
6. Determinarea punctului de congelare STAS 39/80
7. Determinarea viscozitatii ţiţeiului STAS 117/87
=============================================================================


EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
............ ..............

--------------
*) În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin va fi înlocuit cu prevederile SR EN ISO 3170/2003
**) În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin va fi înlocuit cu prevederile SR EN ISO 3675/2003



ANEXA C2


la norme
--------

UNITATEA .......


Lista cuprinzând operaţiunile şi
standardele conform cãrora se face recepţia gazolinei

=============================================================================
Nr. Operaţiunea Metoda de analiza
crt.
=============================================================================
1. Luarea probelor STAS 41/78*
2. Determinarea temperaturii finale de distilare SR ISO 3405/98
3. Determinarea presiunii de vapori VPD 3 NT 310-0
4. Determinarea umiditãţii in gazolina prin
metoda Karl-Fisher SR ISO 760/94
5. Determinarea conţinutului de gume actuale SR EN ISO 6246/2000
6. Determinarea culorii SR ISO 2049/1998
7. Determinarea densitãţii cu VPD 3 NT 312-0


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
*) În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin va fi înlocuit cu prevederile SR EN ISO 3170/2003


EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
............. ..............



ANEXA C3


la norme
--------

UNITATEA ..........

Lista cuprinzând operaţiunile conform cãrora
se face recepţia condensatului



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Operaţiunea Metoda de analiza
crt.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mãsurarea înãlţimii si temperaturii lichidului din
rezervoare si determinarea cantitãţii STAS 1165/66
2. Luarea probelor STAS 41/78*
3. Determinarea densitãţii si corecţia acesteia la
temperatura lichidului din rezervor la primire
si predare STAS 35/81**
4. Determinarea conţinutului de apa si sediment STAS 24/1/89
prin centrifugare precum si a conţinutului de apa
prin metoda distilãrii STAS 24/2/89
5 Determinarea conţinutului de cloruri STAS 1166/89
6. Determinarea punctului de congelare STAS 39/80
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
........... ..............

-------------
*) In termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin va fi înlocuit cu prevederile SR EN ISO 3170/2003
**) In termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin va fi înlocuit cu prevederile SR EN ISO 3675/2003



ANEXA C4


la norme
---------

UNITATEA ..........

Lista cuprinzând operaţiunile conform cãrora
se face recepţia ţiţeiului din import



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Operaţiunea Metoda de analiza
crt.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mãsurarea inaltimii si temperaturii lichidului
din rezervoare ASTM 1250/90
2. Luarea probelor ASTM 4057/95
CAP.13.3
3. Determinarea densitãţii ASTM 5002/89,1298/90
4. Determinarea conţinutului de apa prin metoda
distilãrii ASTM 95/90
5 Determinarea conţinutului de cloruri I.P.77/79
6. Determinarea punctului de congelare ASTM 97/96
7. Determinarea viscozitatii cinematice ASTM 445/96
8. Determinarea sedimentului prin extracţie ASTM 473/95
9. Determinarea conţinutului de sulf ASTM 129/91
sau 1552-90
10. Determinarea cantitãţii nete de ţiţei dupã metoda ASTM
cu tabelele 53A, 54A
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
.......... ..............



ANEXA D1


la norme
---------

UNITATEA ............

Buletin de analizã
Nr. .... din .....

Ţiţei (proba: din rez, nr. )--------------------
Predat de --------------------------------------
Proces-verbal de predare-primire nr. -----------
Mãsura stocului --------------------------------



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Caracteristici tehnice calitative Valorile determinate
crt.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Temperatura ţiţeiului in rez. °C
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Densitate in laborator
(Kg/cmc) la temperatura rezervorului
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. impuritãţi conţinut in apa
% conţinut in cloruri
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Prezentul buletin constituie atestarea legala a îndeplinirii condiţiilor de calitate de cãtre produsul livrat in conformitate cu <>Legea nr. 7/1977 .

EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,
............ ...............

ANEXA D2
--------
la norme
--------

UNITATEA .........
Depozitul ........

Bon provizoriu nr. ........

Pentru rez. nr.-----
(predare-primire ţiţei)

Predator: --------------------------------------------
Primitor --------------------------------------------
Ora -------------------------------------------------
Inãlţimea cm iniţial----------------------------------
Lichidului cm final-----------------------------------
Temperatura lichidului in rez.(°C)--------------------
Densitate (Kg/cmc)------------------------------------
Apa % - centrifuga
- A.S.T.M.
Analiza de laborator impuritãţi mecanice (%)----------
Sare (Kg/vag.)-------------------
Total impuritãţi (%)-------------

AM PREDAT AM PRIMIT
--------- ----------



ANEXA D3


la norme
--------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ S.C. CONPET S.A. Data ...... │
│ │
│ Proces verbal de predare - primire ţiţei │
│ │
│ Predator ......... Primitor........ │
├──────────────┬──────┬─────────────────────────────────┬──────────┬─────┬─────┤
│Rez. nr. :...;│Inal- │ ANALIZA ŢIŢEIULUI DIN REZERVOR │TITEI BRUT│Impu-│Titei│
│Depozit :...;│timea ├──────┬──────┬───────────────────┼─────┬────┤ri- │ net │
├──────────────┤lichi-│Densit│Tempe-│ Impuritati % │ │ kg │tati │ kg │
│Destinatar: │dului │Kg/mc │ratura├───┬────┬────┬─────┤Litri│8x2 │ kg │ │
│ .......... │ cm │ │ °C │Apa│Sed.│Sare│Total│ │ │ 7 │9-10 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │9x───│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100│ │
├──────┬───────┼──────┼──────┼──────┼───┼────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ Data │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼───┼────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ │Initial│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼───┼────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ │Final │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼───┼────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┴───────┼──────┼──────┼──────┼───┼────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│Recepţionat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┴──────┴──────┴──────┴───┴────┴────┴─────┴─────┴────┴─────┴─────┤
│ │
│ Calitate kg Calitate kg Decantare ....... ore │


│ ......... ......... ......... ........ │
│ ......... ......... ......... ........ │
│ ......... ......... ......... ........ Am predat, Am primit, │
│ ......... ......... ......... ........ │


└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA D4


la norme
---------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ S.C. CONPET S.A. Nr. ..... Data .... │
│ │
│ Proces verbal de predare - primire ţiţei import │
│ │
│ Predator ......... Primitor........ │
├────┬────┬────┬────┬────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬────┬────┤
│Rez.│Mãsu│Temp│Nr. │Den-│Impu-│Volum│Deplas│Volum│Fact.│Volum│Canti-│Can-│Can-│
│nr. │ra │rez.│rap.│sit │rit. │total│ capac│total│de │total│tate │ti- │ti- │
│ │rez.│ │de │15°C│tota-│cali-│ │co- │co- │stan-│bruta │tate│ta- │
│....│ │ │in- │ │ le │brare│ │rec- │rec- │dard │ │Im- │te │
│ │[cm]│[°C]│cerc│[kg/│[%gr]│[li- │[li- │tat │tie │ │[kg] │pu- │ne- │
│ │ │ │ │ l] │ │ tri]│ tri] │[li- │volum│[li- │ │rit │ta │
│ │ │ │ │ │ │ │ │tri] │[tab.│tri] │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │54A] │ │ │[kg]│[kg]│
├────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │12x6│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ 7-8 │ │ 9x10│ 5x11 │────│12- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100│ 13│
├────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┤
│Plin│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┤
│Gol │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┤
│Dif.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────┴────┴────┴────┴─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴────┴────┤
│ Observatii ............................................................... │
│ .......................................................................... │
│ │
│ Predator, Primitor, │
│ │
│ Vizat: Inspector, │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 2
-------
la contractul-cadru
--------------------

DEFINIŢII
Act adiţional - actul scris, încheiat între pãrţile contractante, prin care se aduc amendamente, modificãri sau completãri la prezentul contract
An calendaristic - perioada de 12 luni începând cu 1 ianuarie şi încheindu-se la 31 decembrie
An contractual - perioada de 12 luni calculate de la data intrãrii în vigoare a prezentului contract
Balanţã - documentul care reflectã evoluţia cantitãţilor de ţiţei primite, pompate şi predate pe o perioadã determinatã
Bon provizoriu - documentul primar de primire şi predare a ţiţeiului, care atestã parametrii iniţiali (înãlţimea lichidului, temperatura, densitatea, impuritãţile mecanice şi conţinutul de sare) ce vor fi folosiţi ulterior pentru determinarea masei nete (kg)
Buletin de analizã - certificatul de calitate care atestã proprietãţile fizico-chimice ale ţiţeiului care va fi transportat
Contract - actul juridic civil, încheiat între expeditor şi transportator pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid
Condensat - amestec de hidrocarburi gazoase şi lichide, constituite din produse cu tensiune joasã de vapori, ce trebuie transportat de la punctele de primire la punctele de predare, la anumiţi parametri de presiune şi temperaturã
Consolidare - menţinerea obligaţiei de platã a expeditorului în scopul evitãrii unor pierderi financiare ulterioare
Consum tehnologic normat - cota procentualã din cantitatea primitã, admisã de pãrţile contractante ca pierdere pe timpul transportului
Consum tehnologic efectiv - limita cantitativã în minus, determinatã prin intermediul inventarierii stocului, ţinându-se seama de cantitãţile primite, cantitãţile predate şi de stocul iniţial de ţiţei
Densitate - masa pe unitate de volum la temperatura de 15°C sau la temperatura de 20°C, exprimatã în kg/mc
Durata contractului - perioada pentru care se încheie contractul
Expeditor - persoana care, în nume propriu şi pe seama sa sau în numele şi pe seama unui terţ, încheie contractul de transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid
Etan - o hidrocarburã obţinutã prin separarea gazelor de sondã, ce trebuie transportatã sub formã lichidã de la punctul de primire la punctul de predare, la anumiţi parametri de presiune şi debit
Forţa majorã - evenimentul independent de voinţa pãrţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apãrut dupã încheierea contractului, care determinã dispariţia bunurilor sau împiedicã pãrţile sã îşi execute obligaţiile asumate
Gazolinã - fracţiune petrolierã lichidã, sub presiune, cuprinzând hidrocarburi C(1)'f7C(15), rezultatã din degazolinarea gazelor prin diferite procedee
Notificare - orice comunicare având legãturã cu contractul, fãcutã în scris celeilalte pãrţi şi transmisã prin fax sau scrisoare recomandatã. Data notificãrii este data confirmãrii de primire a faxului sau data depunerii la poştã a scrisorii recomandate
Pãrţi contractante - expeditorul şi transportatorul
Proces-verbal de predare-primire - documentul care atestã calitatea şi cantitatea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid predate, respectiv primite
Produse - ţiţei, gazolinã, condensat şi etan lichid
Punct de primire - locul nominalizat de expeditor, în care transportatorul primeşte cantitativ şi calitativ ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid
Punct de predare - locul nominalizat de expeditor, în care transportatorul predã cantitativ şi calitativ ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid
Rafinãrii oprite - nefuncţionarea acestora determinatã de reviziile şi opririle prevãzute sã aibã loc la instalaţiile de prelucrare şi la rampele de descãrcare
Sistem naţional de transport - ansamblul actual de conducte şi staţii de pompare, precum şi instalaţiile, echipamentele şi dotãrile aferente, care asigurã preluarea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid între punctele de primire şi punctele de predare
Stocul de operare - stocul ocupat de produsul transportat la un moment dat, care poate fi exprimat în unitãţi volumetrice sau gravimetrice, având un caracter de permanenţã
Stoc fizic - cantitatea de ţiţei, gazolinã, condensat şi etan lichid existentã în conducte sau rezervoare aflate în proprietatea ori în custodia transportatorului
Terţ - persoana în numele şi pe seama cãreia, în baza împuternicirii primite, expeditorul exercitã drepturile şi îndeplineşte obligaţiile potrivit clauzelor contractuale
Transport - activitatea de primire, depozitare, condiţionare, pompare şi predare a ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid
Transportator - persoana juridicã românã care efectueazã primirea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid la rafinãrie
Ţiţei - amestec de hidrocarburi lichide, care se poate încadra în sortimentele parafinos, semiparafinos şi asfaltos şi care trebuie transportat de la punctele de primire la punctele de predare, la anumiţi parametri de presiune şi temperaturã
Ţiţei liber la pompare - ţiţei degrevat de orice sarcini, inclusiv de cele fiscale
Trimestru - perioada de 3 luni consecutive a anului calendaristic, începând cu 1 ianuarie.

Expeditor, Transportator,
............ ..............



ANEXA 3


la contractul-cadru
--------------------

UNITATEA ............

PROGRAM DE TRANSPORT
pentru anul ....

- tone -


┌────┬───────┬────┬───────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┬───┬───┬───┐
│Nr. │Punctul│Sor-│Punctul│To-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│crt.│ de │ti- │ de │tal│Ian│Feb│Mar│Apr│Mai│Iun│Iul│Aug│Sept│Oct│Nov│Dec│
│ │primire│men-│predare│an │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │tul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼───┤
└────┴───────┴────┴───────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴───┴───┴───┘

Expeditor, Transportator,
............ ..............



ANEXA 4
-------
la contractul-cadru
-------------------

UNITATEA .........

LIMITELE MAXIME ANUALE

admise drept consumuri tehnologice normate
pentru activitãţile de primire, depozitare, transport
şi predare a ţiţeiului, gazolinei şi condensatului

- ţiţei din ţarã = ........... %
- ţiţei marin = ........... %
- ţiţei din import = ........... %
- gazolinã = ........... %
- condensat = ........... %


Expeditor, Transportator,
............ ..............



ANEXA 5


la contractul-cadru
-------------------

UNITATEA ...........

SITUAŢIA
privind spaţiul de depozitare a gazolinei
şi a etanului lichid în caz de avarii



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Capacitatea
crt. Produsul Punctul de depozitare (t)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
............ ..............




ANEXA 6


la contractul-cadru
--------------------

UNITATEA ..............

LISTA
cuprinzând documentele şi termenele de transmitere



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Termenul de
crt. documentului transmitere Întocmit de ...
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Predarea ţiţeiului, a doua zi a decadei transportator
gazolinei, condensatului
şi etanului lichid
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Program de predare a 15 zile lucrãtoare înainte expeditor
produselor destinate de începerea lunii
prelucrãrii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Graficul lunar al cel mai târziu pe data de expeditor
transportului ţiţeiului şi 5 pentru luna urmãtoare
gazolinei cu cazane CF
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Graficul anual al cel mai târziu pe data de expeditor
transportului ţiţeiului şi 15 noiembrie pentru anul
gazolinei cu cazane CF urmãtor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Balanţa de transport al a opta zi lucrãtoare a transportator
ţiţeiului şi gazolinei cu lunii urmãtoare
cazane CF, lunarã şi
cumulat pe an
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Raport de sintezã privind zilnic (telefon/fax) transportator
activitatea de transport al
ţiţeiului pe conductã şi CFR
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Balanţa de transport al a opta zi lucrãtoare a transportator
produselor, lunarã şi la lunii urmãtoare
schimbarea preţului
produselor, precum şi
cumulat pe an
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
............. .................





ANEXA 7.1


la contractul-cadru
--------------------

BALANŢA (MIŞCAREA)
ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid



┌──┬────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │A1│A3 │A3 │A3 │A3 │A3 │A3 │A3 │B │B │C │C │CR│CR│To-│Con-│Ga-│Etan│
│N │ │V │V │R │S │ N │ V │ I │ S │O │R │S │M │L │ │tal│den-│zo-│li- │
│r.│ │e │e │e │e │ e │ i │ n │ u │l │e │e │o │e │ │ │sat │li-│chid│
│c │Locatia │s │s │s │l │ s │ d │ d │ p │t │s │l.│l │b │ │ │ │na │ │
│r │ │t │t │t │ │ e │ e │ p │ l │ │t │ │d.│ │ │ │ │ │ │
│t.│ │ │ │ │ │ l │ l │ │ a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ e │ │ c │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Stoc 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Primiri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Primiri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │+stoc 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Transfer│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │intrãri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │livrãri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Pierderi│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Transfer│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │gazolinã│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Transfer│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ieşiri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Stoc 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Conpet │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼────┼───┼────┤
│ │Stoc 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴────────┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴────┴───┴────┘

Transportator,
..............





ANEXA 7.2


la contractul-cadru
-------------------
BALANŢA (MIŞCAREA)
ţiţeiului transportat pe reţeaua de conducte
pentru ţiţeiul de import



┌─────────────────────────────┬────────┬──────────────┬──────────┬─────────┐
│ │Clientul│ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Stocuri conducte │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 14"Constanta - Piteşti │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 20"Constanta - Piteşti │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 28"Constanta - │ │ │ │ │
│ Baraganu │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 24"Constanta - Midia │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 24"Baraganu - Brazi │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 20"Baraganu-Oneşti │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 12"F1 Cãlãreţi - │ │ │ │ │
│ Teleajen │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 12"F2 Cãlãreţi - │ │ │ │ │
│ Teleajen │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total stoc conducte │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Stocuri rezervoare │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total stoc rezervoare │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total stoc iniţial │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Primiri de la OII Terminal │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Pentru 14" │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Pentru 20" │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Pentru 28" │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Pentru 24" │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total primiri │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total primiri + stoc │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Livrãri pe destinaţii │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total livrat │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Pierderi │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Transfer │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total ieşiri │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Stoc final pe conducte │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 14"Constanta - Piteşti │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 20"Constanta - Piteşti │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 28"Constanta - │ │ │ │ │
│ Baraganu │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 24"Constanta - Midia │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 24"Baraganu - Brazi │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 20"Baraganu - Oneşti │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 12"F1 Cãlãreţi - │ │ │ │ │
│ Teleajen │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ 12"F2 Cãlãreţi │ │ │ │ │
│ Teleajen │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total stoc conducte │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Stocuri rezervoare │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total stoc rezervoare │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────┼──────────────┼──────────┼─────────┤
│ Total stoc final │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴────────┴──────────────┴──────────┴─────────┘

Transportator,
...........


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016