Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 360 din 12 noiembrie 2008 pentru modificarea anexei nr. 1 "Definirea si denumirea sub care se vand produsele" la Norma privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 521/832/321/2003
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 797 din 27 noiembrie 2008
Vãzând Referatul Direcţiei politici de piaţã în sectorul zootehnic nr. 120.615/2008,
având în vedere prevederile <>art. 34 lit. c), d) şi e) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã, precum şi ale Directivei Consiliului (CE) nr. 114/2001 privind anumite produse din lapte conservat, parţial sau integral deshidratat şi destinat consumului uman, modificatã prin Directiva Consiliului (CE) nr. 61/2007,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 748/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii publice şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:
ART. I
Anexa nr. 1 "Definirea şi denumirea sub care se vând produsele" la Norma privind definirea, denumirile sub care se vând, etichetarea şi condiţiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinate consumului uman, aprobatã prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 521/832/321/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 665 din 19 septembrie 2003, se modificã şi se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu
p. Preşedintele
Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Gheorghe Ciubotaru
ANEXĂ
(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 521/832/321/2003)
DEFINIREA ŞI DENUMIREA SUB CARE SE VÂND PRODUSELE
1. Lapte parţial deshidratat (lapte concentrat) înseamnã produsul lichid, îndulcit sau nu, obţinut prin înlãturarea parţialã a apei din lapte, din laptele integral sau parţial degresat sau dintr-un amestec al acestor produse, care poate prezenta un adaos de smântânã sau de lapte integral deshidratat ori amândouã, cantitatea în procente de lapte integral deshidratat adãugat nedepãşind, în produsul finit, 25% din totalul de substanţã uscatã din lapte.
Sortimente de lapte concentrat neîndulcit:
a) lapte concentrat cu conţinut mare de grãsime: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 15% grãsime şi de minimum 26,5% substanţã uscatã totalã din lapte;
b) lapte concentrat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 7,5% grãsime şi de minimum 25% substanţã uscatã totalã din lapte;
c) lapte concentrat parţial degresat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 1% şi maximum 7,5% grãsime şi de minimum 20% substanţã uscatã totalã din lapte;
d) lapte concentrat degresat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de maximum 1% grãsime şi de minimum 20% substanţã uscatã totalã din lapte;
Sortimente de lapte concentrat îndulcit:
e) lapte concentrat îndulcit: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharozã (zahãr semialb, zahãr alb sau extrlb) şi cu un conţinut masic de minimum 8% grãsime şi de minimum 28% substanţã uscatã totalã din lapte;
f) lapte concentrat îndulcit, parţial degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharozã (zahãr semialb, zahãr alb sau extrlb) şi cu un conţinut masic de minimum 1% şi maximum 8% grãsime şi de minimum 24% substanţã uscatã totalã din lapte;
g) lapte concentrat îndulcit, degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharozã (zahãr semialb, zahãr alb sau extrlb) şi cu un conţinut masic de maximum 1% grãsime şi de minimum 24% substanţã uscatã totalã din lapte.
2. Lapte complet deshidratat înseamnã produsul solid, în care conţinutul de apã nu depãşeşte 5% din masa produsului finit, obţinut prin îndepãrtarea apei din lapte, din lapte integral sau parţial degresat, din smântânã sau dintr-un amestec al acestor produse.
Sortimente de lapte total deshidratat (lapte praf):
a) lapte deshidratat cu conţinut ridicat de grãsimi sau lapte praf cu conţinut mare de grãsimi: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 42% grãsime;
b) lapte deshidratat integral sau lapte praf integral: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 26% şi maximum 42% grãsime;
c) lapte deshidratat parţial degresat sau lapte praf parţial degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 1,5% şi maximum 26% grãsime;
d) lapte deshidratat degresat sau lapte praf degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic de maximum 1,5% grãsime.
3.Tratamente
a) se autorizeazã o cantitate suplimentarã de lactozã de maximum 0,03% din masa produsului finit pentru producerea produselor definite la pct. 1 lit. e)-g);
b) fãrã a se aduce atingere Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 853/2004 din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã, conservarea produselor menţionate la pct. 1 şi 2 se realizeazã prin:
- tratament termic (sterilizare, UHT etc.), în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. a)-d);
- adaos de zaharozã, în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. e)-g);
- deshidratare, în cazul produselor menţionate la pct. 2;
c) fãrã a aduce atingere cerinţelor compoziţionale enunţate la pct. 1 şi 2 din prezenta anexã, conţinutul proteic al laptelui se poate modifica pânã la un nivel de minimum 34% din greutate (exprimat în substanţã uscatã fãrã grãsimi), prin adãugarea şi/sau extragerea de componente lactice în aşa fel încât raportul dintre proteina din zer şi cazeina din laptele modificat sã rãmânã acelaşi.
4. Adaosuri şi materii prime autorizate
a) vitamine şi minerale în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare;
b) materiile prime autorizate în scopul ajustãrii conţinutului proteic menţionat la pct. 3 lit. c) sunt urmãtoarele:
(i) concentratul (retentatul) din lapte. Concentratul (retentatul) din lapte este produsul obţinut prin concentrarea proteinelor lactice prin ultrafiltrarea laptelui, a laptelui parţial degresat sau a laptelui degresat;
(ii) permeatul din lapte. Permeatul din lapte este produsul obţinut prin eliminarea proteinelor lactice şi a grãsimilor lactate din lapte, din lapte parţial degresat sau din lapte degresat prin ultrafiltrare;
(iii) lactoza. Lactoza este o componentã naturalã a laptelui, obţinutã în mod normal din zer, cu un conţinut de lactozã anhidrã de cel puţin 99,0% m/m în substanţa uscatã. Lactoza poate fi anhidrã, poate sã conţinã o moleculã de apã de cristalizare sau poate sã fie un amestec al ambelor forme.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: