Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 353 din 30 august 2023  privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 420/2019, precum şi ale Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 463/2019     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 353 din 30 august 2023 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 420/2019, precum şi ale Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 463/2019

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 795 din 4 septembrie 2023
    Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici agricole nr. 223.055 din 30.08.2023,
    în temeiul art. 20 din Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 21 din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 57 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 420/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 634 din 31 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 10^1 se introduc două noi articole, articolele 10^2 şi 10^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^2
    În cazul în care, în perioada cuprinsă între data semnării contractului şi data recepţiei de închidere a Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, beneficiarul solicită modificări tehnice sau de amplasament faţă de soluţiile prezentate în studiul de fezabilitate elaborat în vederea aprobării cererii de finanţare, modificări care nu afectează funcţionalitatea investiţiei şi criteriile de eligibilitate pentru care proiectul a fost contractat, acesta depune la DAJ o notificare prealabilă prin care prezintă necesitatea acestei schimbări şi descrierea soluţiei tehnice nou-adoptate, însoţită de noul deviz estimativ al proiectului care cuprinde şi modificările menţionate anterior, cu condiţia încadrării în valoarea totală a sprijinului aprobat prin contractul de finanţare. DAJ are la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare pentru a analiza şi a emite un aviz prealabil cu privire la aprobarea/respingerea solicitării. În situaţia în care modificările propuse determină modificarea/înlocuirea documentelor prezentate în etapele anterioare semnării contractului, acestea se transmit către DAJ în vederea obţinerii avizului final de aprobare/respingere, care se emite în maximum 5 zile lucrătoare de la transmiterea acestora.
    ART. 10^3
    Beneficiarul poate efectua modificări asupra bugetului proiectului, prin transferuri între liniile din cadrul aceluiaşi capitol bugetar de cheltuieli eligibile din devizul general pe baza căruia s-au calculat costurile estimative ale investiţiei cuprinse în studiul de fezabilitate, dacă acestea nu afectează scopul principal al proiectului şi dacă nu modifică valoarea totală eligibilă, cu condiţia respectării condiţiilor din Legea nr. 195/2018, precum şi cele din prezentele norme metodologice. Beneficiarul depune la DAJ o notificare prin care prezintă necesitatea acestei modificări, iar DAJ are la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare pentru a analiza şi aproba/respinge solicitarea."

    2. La articolul 11^2 alineatul (1), literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) cheltuielile aferente lucrărilor de construcţii-montaj pentru construcţia locurilor de cazare, a spaţiilor necesare pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate şi a spaţiilor auxiliare necesare funcţionării investiţiei, amenajarea terenului, amenajări pentru protecţia mediului, căi de acces - vor avea codul «1»;
    .............................................................
c) cheltuielile aferente costurilor cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natură necesare realizării investiţiei, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, consultanţă şi autorizaţii, asigurare utilităţi, organizare de şantier - vor avea codul «3» şi nu pot depăşi 7% din valoarea totală a proiectului."

    3. După articolul 13 se introduce un nou articol, articolul 13^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 13^1
    În cazul unei investiţii colective, aşa cum este definită la art. 1 lit. r), entitatea care a încheiat contractul de finanţare, pentru o perioadă de 10 ani de la finalizarea investiţiei, realizată prin Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, menţine aceiaşi acţionari, astfel cum sunt definiţi la art. 4 din Legea nr. 195/2018."

    4. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) Beneficiarul care a realizat investiţii prin înfiinţare de locuri de cazare reproducţie în baza prezentelor norme metodologice poate transfera sau vinde investiţia înainte de expirarea termenului de 10 ani de la finalizarea acesteia, cu obligaţia menţinerii activităţii de reproducţie până la sfârşitul perioadei menţionate şi a obţinerii acordului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (2) Pentru obţinerea acordului prevăzut la alin. (1), beneficiarul ajutorului de stat trebuie să depună la direcţia pentru agricultură judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti documentele aferente acţiunii de transfer/vânzare al/a fermei, însoţite de o declaraţie pe propria răspundere prin care noul proprietar se angajează să menţină activitatea de reproducţie până la sfârşitul perioadei de 10 ani de la finalizarea investiţiei.
    (3) Pentru obţinerea acordului prevăzut la alin. (1), noul proprietar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, pentru care trebuie să depună documente justificative:
    a) să se încadreze în categoria beneficiari, aşa cum sunt definiţi la art. 4 din Legea nr. 195/2018;
    b) în cazul investiţiilor în ferme de reproducţie realizate pe baza numărului de locuri de cazare pentru porc gras, noul proprietar trebuie să deţină minimum acelaşi număr de locuri de cazare pentru porc gras pe baza căruia a fost aprobată investiţia;
    c) în declaraţia pe propria răspundere, noul proprietar se angajează să menţină activitatea de reproducţie până la sfârşitul perioadei de 10 ani de la finalizarea investiţiei cu un efectiv mediu anual de minimum 80% din capacitatea de producţie, reprezentată de numărul de locuri de cazare pentru care a fost realizată investiţia. În cazul în care la data transferului/vânzării investiţiei aceasta nu deţine efectivul minim menţionat, acesta trebuie atins cel mai târziu în 12 luni de la semnarea transferului/vânzării. În cazul nerespectării angajamentului se va acţiona pentru recuperarea ajutorului de stat;
    d) să demonstreze capacitatea financiară şi managerială necesară pentru menţinerea activităţii de reproducţie până la sfârşitul perioadei de 10 ani de la finalizarea investiţiei;
    e) preţul de vânzare/transfer să reflecte valoarea de piaţă a activelor;
    f) efectuarea vânzării/transferului să nu reprezinte un potenţial risc asupra securităţii alimentare a României.
    (4) Pentru obţinerea acordului prevăzut la alin. (1), solicitanţii înaintează DAJ documentele prevăzute la alin. (2) şi (3), a căror conformitate este verificată de către personalul cu atribuţii din cadrul DAJ.
    (5) Acordul prevăzut la alin. (1) se eliberează în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea documentelor prevăzute la alin. (2) şi (3) de la DAJ, în două exemplare semnate de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
    (6) Documentele prevăzute la alin. (2) şi (3) se păstrează la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 10 ani fiscali de la data la care a fost finalizată investiţia transferată/vândută."



    ART. II
    Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 463/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 695 din 23 august 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 8^1 se introduc două noi articole, articolele 8^2 şi 8^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 8^2
    În cazul în care, în perioada cuprinsă între data semnării contractului şi data recepţiei de închidere a Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, beneficiarul solicită modificări tehnice sau de amplasament faţă de soluţiile prezentate în studiul de fezabilitate elaborat în vederea aprobării cererii de finanţare, modificări care nu afectează funcţionalitatea investiţiei şi criteriile de eligibilitate pentru care proiectul a fost contractat, acesta depune la DAJ o notificare prealabilă prin care prezintă necesitatea acestei schimbări şi descrierea soluţiei tehnice nou-adoptate, însoţită de noul deviz estimativ al proiectului care cuprinde şi modificările menţionate anterior, cu condiţia încadrării în valoarea totală a sprijinului aprobat prin contractul de finanţare. DAJ are la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare pentru a analiza şi a emite un aviz prealabil cu privire la aprobarea/respingerea solicitării. În situaţia în care modificările propuse determină modificarea/înlocuirea documentelor prezentate în etapele anterioare semnării contractului, acestea se transmit către DAJ în vederea obţinerii avizului final de aprobare/respingere, care se emite în maximum 5 zile lucrătoare de la transmiterea acestora.
    ART. 8^3
    Beneficiarul poate efectua modificări asupra bugetului proiectului, prin transferuri între liniile din cadrul aceluiaşi capitol bugetar de cheltuieli eligibile din devizul general pe baza căruia s-au calculat costurile estimative ale investiţiei cuprinse în studiul de fezabilitate, dacă acestea nu afectează scopul principal al proiectului şi dacă nu modifică valoarea totală eligibilă, cu condiţia respectării condiţiilor din Legea nr. 227/2018, precum şi a celor din prezentele norme metodologice. Beneficiarul depune la DAJ o notificare prin care prezintă necesitatea acestei modificări, iar DAJ are la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare pentru a analiza şi aproba/respinge solicitarea."

    2. La articolul 9^2 alineatul (1), literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) cheltuielile aferente lucrărilor de construcţii-montaj pentru construcţia locurilor de cazare în ferme de reproducţie, în ferme de creştere sau staţii de incubaţie, amenajarea terenului, amenajări pentru protecţia mediului, căi de acces vor avea codul «1»;
    ...............................................................
c) cheltuielile aferente costurilor cu serviciile, respectiv elaborarea studiilor de orice natură necesare realizării investiţiei, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, organizare de şantier, asigurare utilităţi, consultanţă şi autorizaţii vor avea codul «3"

    3. După articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    În cazul unei investiţii colective, aşa cum este definită la art. 1 lit. i), entitatea care a încheiat contractul de finanţare, pentru o perioadă de 10 ani de la finalizarea investiţiei, realizată prin Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, menţine aceiaşi acţionari, astfel cum sunt definiţi la art. 4 din Legea nr. 227/2018."

    4. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Beneficiarul care a realizat investiţii prin înfiinţare de locuri de cazare în ferme de creştere sau reproducţie sau incubaţie în baza prezentelor norme metodologice poate transfera sau vinde investiţia înainte de expirarea termenului de 10 ani de la finalizarea acesteia, cu obligaţia menţinerii activităţii de creştere sau reproducţie ori incubaţie până la sfârşitul perioadei menţionate şi a obţinerii acordului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (2) Pentru obţinerea acordului prevăzut la alin. (1), beneficiarul ajutorului de stat trebuie să depună la direcţia pentru agricultură judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti documentele aferente acţiunii de transfer/vânzare a fermei, însoţite de o declaraţie pe propria răspundere prin care noul proprietar se angajează să menţină activitatea de creştere sau reproducţie sau incubaţie până la sfârşitul perioadei de 10 ani de la finalizarea investiţiei.
    (3) Pentru obţinerea acordului prevăzut la alin. (1), noul proprietar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, pentru care trebuie să depună documente justificative:
    a) să se încadreze în categoria beneficiari, aşa cum sunt definiţi la art. 4 din Legea nr. 227/2018;
    b) în declaraţia pe propria răspundere noul proprietar se angajează să menţină activitatea de reproducţie până la sfârşitul perioadei de 10 ani de la finalizarea investiţiei cu un efectiv mediu anual de minimum 80% din capacitatea de producţie, reprezentată de numărul de locuri de cazare pentru care a fost realizată investiţia. În cazul în care la data transferului/vânzării investiţiei aceasta nu deţine efectivul minim menţionat, acesta trebuie atins cel mai târziu în 12 luni de la semnarea transferului/vânzării. În cazul nerespectării angajamentului se va acţiona pentru recuperarea ajutorului de stat;
    c) să demonstreze capacitatea financiară şi managerială necesară pentru menţinerea activităţii de reproducţie până la sfârşitul perioadei de 10 ani de la finalizarea investiţiei;
    d) preţul de vânzare/transfer să reflecte valoarea de piaţă a activelor;
    e) efectuarea vânzării/transferului să nu reprezinte un potenţial risc asupra securităţii alimentare a României.
    (4) Pentru obţinerea acordului prevăzut la alin. (1), solicitanţii înaintează DAJ documentele prevăzute la alin. (2) şi (3), a căror conformitate este verificată de către personalul cu atribuţii din cadrul DAJ.
    (5) Acordul prevăzut la alin. (1) se eliberează în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea documentelor prevăzute la alin. (2) şi (3) de la DAJ, în două exemplare semnate de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
    (6) Documentele prevăzute la alin. (2) şi (3) se păstrează la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe o perioadă de 10 ani fiscali de la data la care a fost finalizată investiţia transferată/vândută."



    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Florin-Ionuţ Barbu

    Bucureşti, 30 august 2023.
    Nr. 353.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016