Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 351 din 22 martie 2024 pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022
EMITENT: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 285 din 2 aprilie 2024
Văzând Referatul de aprobare nr. DG 2.141 din 20.03.2024 al directorului general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
având în vedere prevederile art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 291 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emite următorul ordin:
ART. I
Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 318 şi 318 bis din 31 martie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La capitolul VI, articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 45
Controlul anual se va efectua până la data de 15 februarie a anului în curs, pentru anul anterior."
2. După capitolul VII^1 se introduce un nou capitol, capitolul VII^2, cu următorul cuprins:
" CAP. VII^2
Dispoziţii aplicabile pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului
ART. 48
(1) Pentru unităţile de specialitate care derulează Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne şi Subprogramul naţional de testare genetică, decontarea serviciilor se efectuează la nivelul realizat, prin acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii în care serviciile au fost acordate, dacă a fost depăşit nivelul contractat.
(2) Actele adiţionale de suplimentare a valorii de contract pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), pentru acoperirea serviciilor acordate peste valoarea de contract, se vor încheia în limita sumelor alocate cu această destinaţie în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Decontarea serviciilor prevăzute la alin. (1) se efectuează la nivelul realizat, prin încheierea de acte adiţionale de suplimentare a valorii de contract, în limita sumelor alocate cu această destinaţie în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."
3. La capitolul IX titlul „Programul naţional de boli cardiovasculare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 1) „proceduri de dilatare percutană a stenozelor arteriale“, după litera ae) se introduce o nouă literă, lit. af), cu următorul cuprins:
"af) Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc;"
4. La capitolul IX titlul „Programul naţional de boli cardiovasculare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 5) „implantare de defibrilatoare interne“, după litera w) se introduce o nouă literă, lit. x), cu următorul cuprins:
"x) Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc;"
5. La capitolul IX titlul „Programul naţional de boli cardiovasculare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 15) „proceduri prin tehnici transcateter pentru bolnavi cu insuficienţă mitrală“, după litera i) se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:
"j) S.C. Delta Health Care - S.R.L.;"
6. La capitolul IX titlul „Programul naţional de boli cardiovasculare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 16) „proceduri prin tehnici transcateter pentru bolnavi cu insuficienţă tricuspidiană“, după litera i) se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:
"j) S.C. Delta Health Care - S.R.L.;"
7. La capitolul IX titlul „Programul naţional de boli cardiovasculare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 17) „proceduri prin tehnici transcateter pentru bolnavi cu valvulopatii pulmonare“, după litera i) se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:
"j) S.C. Delta Health Care - S.R.L.;"
8. La capitolul IX titlul „Programul naţional de diabet zaharat“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 4) „pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de monitorizare continuă a glicemiei“, după litera am) se introduce o nouă literă, lit. an), cu următorul cuprins:
"an) Spitalul Municipal Rădăuţi;"
9. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament al bolilor neurologice“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“, după litera ţ) se introduce o nouă literă, lit. u), cu următorul cuprins:
"u) Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare;"
10. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 1) „boli neurologice degenerative/inflamator-imune, forme cronice“, după litera x) se introduce o nouă literă, litera y), cu următorul cuprins:
"y) Spitalul Municipal «Sf. Ierarh Dr. Luca» Oneşti;"
11. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 2) „boli neurologice degenerative/inflamator-imune, forme acute - urgenţe neurologice“, după litera y) se introduce o nouă literă, litera z), cu următorul cuprins:
"z) Spitalul Municipal «Sf. Ierarh Dr. Luca» Oneşti;"
12. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 5) „boala Fabry“, după litera u) se introduce o nouă literă, litera v), cu următorul cuprins:
"v) Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;"
13. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 16) „Amiloidoză cu transtiretină“, după litera o) se introduce o nouă literă, lit. p), cu următorul cuprins:
"p) Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;"
14. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 25) „Atrofie musculară spinală“, după litera n) se introduce o nouă literă, lit. o), cu următorul cuprins:
"o) Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sfânta Maria» Iaşi;"
15. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 29) „Hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN)“, după litera p) se introduce o nouă literă, lit. q), cu următorul cuprins:
"q) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou» Suceava;"
16. La capitolul IX titlul „Programul naţional de tratament pentru boli rare“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“ punctul 30) „Sindromul hemolitic uremic atipic (SHUa)“, după litera q) se introduc trei noi litere, lit. r)-ş), cu următorul cuprins:
"r) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou» Suceava;
s) Spitalul Clinic CF Timişoara;
ş) Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş» Baia Mare;"
17. La capitolul IX titlul „Programul naţional de sănătate mintală“ „Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“, lit. a) se abrogă.
18. La capitolul IX titlul „Programul naţional de sănătate mintală“ „Subprogramul naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist“, Nota de la subtitlul „Indicatori de evaluare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
"NOTĂ:
1. Durata şedinţei de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie este de 50 de minute, urmată obligatoriu de 10 minute pauză.
2. Pentru fracţiuni de normă numărul de şedinţe de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie se ajustează corespunzător, astfel încât să se respecte durata şedinţei şi a pauzei prevăzute la pct. 1."
19. La capitolul IX titlul „Programul naţional de ortopedie“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“, după punctul 7) „Tratamentul instabilităţilor articulare cronice la copil, prin implanturi de fixare“ se introduce un nou punct, punctul 8), cu următorul cuprins:
"8) Tratamentul prin corectarea inegalităţilor şi diformităţilor membrelor la copil:
a) Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu» Bucureşti;
b) Spitalul Clinic de Copii «Dr. Victor Gomoiu» Bucureşti;"
20. La capitolul IX titlul „Programul naţional de PET-CT“ subtitlul „Criterii de eligibilitate pentru monitorizarea bolii la bolnavii cu afecţiuni oncologice“ punctul I „CRITERII DE ELIGIBILITATE pentru PET-CT cu [18F]-FDG pentru tumorile maligne solide ale adultului“ subpunctul 1 „Cancere ale capului şi gâtului (tumori ale sferei ORL)“, după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
"e) suspiciune de evoluţie la distanţă în condiţiile evaluării imagistice standard incerte;"
21. La capitolul IX titlul „Programul naţional de PET-CT“ subtitlul „Criterii de eligibilitate pentru monitorizarea bolii la bolnavii cu afecţiuni oncologice“ punctul I „CRITERII DE ELIGIBILITATE pentru PET-CT cu [18F]-FDG pentru tumorile maligne solide ale adultului“, după subpunctul 21 „Metastaze cu punct de plecare neprecizat“ se introduc două subpuncte noi, subpunctele 21^1 şi 21^2, cu următorul cuprins:
"21^1. Tumori neuroendocrine şi carcinoame neuroendocrine care nu pot fi investigate cu scintigrafie HYNIC-[D-Phe1, Tyr3-Octreotidă] trifluoroacetat
a) stadializare iniţială a extensiei reale a bolii;
b) evaluarea răspunsului la tratament;
c) evaluarea suspiciunii de recidivă când investigaţiile imagistice sunt neconcludente.
21^2. Tumori specifice copilului apărute la vârsta adultă - respectă criteriile de eligibilitate pentru PET-CT cu [18F]-FDG pentru tumorile maligne solide ale copilului."
22. La capitolul IX titlul „Programul naţional de PET-CT“ subtitlul „Criterii de eligibilitate pentru monitorizarea bolii la bolnavii cu afecţiuni oncologice“ punctul III „INDICAŢII PEDIATRICE“, subpunctul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"30. Limfoame Hodgkin şi nonHodgkin
a) stadializarea şi restadializarea limfoamelor FDG avide, inclusiv limfomul indolent sau boala limfoproliferativă posttransplant (PTLD) preterapeutic;
b) evaluarea răspunsului la tratament utilizând criteriile Deauville şi clasificarea Lugano;
c) suspiciune clinică înaltă de transformare a unui limfom într-o formă histologică mai agresivă, pentru identificarea unui site pentru biopsie;
d) evaluarea suspiciunii de recurenţă în limfoamele FDG avide;
e) înainte de transplantul medular pentru evaluarea bolii reziduale comparativ cu remisiunea şi aprecierea indicaţiei de transplant;
f) evaluarea posttransplant şi post CAR-T;"
23. La capitolul IX titlul „Programul naţional de PET-CT“ subtitlul „Criterii de eligibilitate pentru monitorizarea bolii la bolnavii cu afecţiuni oncologice“ punctul III „INDICAŢII PEDIATRICE“, după subpunctul 30 „Limfoame Hodgkin şi nonHodgkin“ se introduc trei noi subpuncte, subpunctele 31-33, cu următorul cuprins:
"31. Tumori rare la copil, specifice adultului (cancer colorectal, cancer bronhopulmonar, neoplazii ale capului şi gâtului, melanom malign, neoplasm esofagian, gastric sau pancreatic, cancer tiroidian, GIST, tumori neuroendocrine, neoplasm de ovar, altele decât tumori cu celule germinale) - aceleaşi criterii ca la bolnavii adulţi.
32. Tumori hepatice maligne
a) stadializare;
b) evaluarea răspunsului la tratament (pre/postoperator);
c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice.
33. Malignitate cu sediu primar necunoscut:
a) localizarea tumorii primare;
b) stadializare;
c) evaluarea răspunsului la tratament;
d) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice."
24. La capitolul IX titlul „Programul naţional de PET-CT“ subtitlul „Unităţi care derulează programul“, după litera p) se introduce o nouă literă, lit. q), cu următorul cuprins:
"q) S.C. Elytis Hospital Hope - S.R.L. - Iaşi;"
25. La anexa nr. 1, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CONTRACT
pentru finanţarea programelor/subprogramelor
din cadrul programelor naţionale de sănătate curative"
26. La anexa nr. 1, articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
Prezentul contract este valabil, de la data încheierii acestuia, pe toată durata de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare."
27. La anexa nr. 1, articolul 3 se abrogă.
28. La anexa nr. 1 articolul 6, partea introductivă a punctului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"2. Pentru anul ..............., valoarea contractului (Se detaliază fiecare program/subprogram.) este:"
29. La anexa nr. 1 articolul 7, alin. (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Pentru serviciile medicale din cadrul Subprogramului de radiologie intervenţională - servicii de Gamma Knife, Subprogramului de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară, Subprogramului de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne şi Subprogramului naţional de testare genetică, unitatea sanitară prezintă în primele 15 zile ale lunii curente decontul, cuprinzând numărul de bolnavi, valoarea serviciilor efectuate, tariful/serviciu medical.
(3) Referatele de solicitare pentru efectuarea serviciilor medicale din cadrul Subprogramului de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară, Subprogramului de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne şi Subprogramului naţional de testare genetică, rezultatele acestora, precum şi biletele de trimitere pentru serviciile de Gamma Knife vor fi păstrate la nivelul unităţii sanitare, pe care le va prezenta casei de asigurări de sănătate doar la solicitarea acesteia."
30. La anexa nr. 1, articolul 15 se abrogă.
31. La anexa nr. 2, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CONTRACT
de furnizare de medicamente şi a unor materiale sanitare
specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu
al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate
curative, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate"
32. La anexa nr. 2, articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Prezentul contract este valabil, de la data încheierii acestuia, pe toată durata de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare."
33. La anexa nr. 2, articolul 5 se abrogă.
34. La anexa nr. 2 articolul 11, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 11
(1) Decontarea pentru activitatea curentă se efectuează în ordine cronologică până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii/transmiterii facturilor, de către casa de asigurări de sănătate, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie."
35. La anexa nr. 3, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CONTRACT
de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală
de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile
paraclinice în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative"
36. La anexa nr. 3, articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Prezentul contract este valabil, de la data încheierii acestuia, pe toată durata de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare."
37. La anexa nr. 3, articolul 5 se abrogă.
38. La anexa nr. 4, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CONTRACT
pentru furnizarea de servicii de dializă în regim ambulatoriu
pentru bolnavii incluşi în Programul naţional de supleere
a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică"
39. La anexa nr. 4, paragraful final al articolului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Valoarea serviciilor de dializă va fi calculată la tarifele prevăzute la art. 20 alin. (2)-(5), respectiv tarifele prevăzute în Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022, cu modificările ulterioare, denumite în continuare norme tehnice."
40. La anexa nr. 4 articolul 4, alin. (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Prezentul contract este valabil, de la data încheierii acestuia, pe toată durata de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare."
41. La anexa nr. 4 articolul 22 se abrogă.
42. La anexa nr. 4 articolul 23, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 23
(1) Dacă bugetul anual al Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate nu a fost aprobat cu cel puţin 3 zile înainte de 31 decembrie, caz în care limitele de cheltuieli nu pot depăşi 1/12 din prevederile bugetare ale anului precedent, se încheie acte adiţionale la contractele existente, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie, conform prevederilor legale în vigoare."
43. La anexa nr. 5, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CONTRACT
de furnizare de servicii radioterapie în cadrul
Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice"
44. La anexa nr. 5, articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Prezentul contract este valabil, de la data încheierii acestuia, pe toată durata de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare."
45. La anexa nr. 5, alineatul (3) al articolului 5 se abrogă.
46. În tot cuprinsul anexei nr. 5, sintagma „iradiere corporală totală“ se înlocuieşte cu sintagma „iradiere corporală totală sau craniospinală“.
47. La anexa nr. 5^1, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CONTRACT
de furnizare de servicii conexe actului medical în cadrul
Subprogramului naţional de servicii conexe acordate
persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist"
48. La anexa nr. 5^1, articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Prezentul contract este valabil, de la data încheierii acestuia, pe toată durata de aplicabilitate a Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare."
49. La anexa nr. 5^1, alineatul (2) al articolului 5 se abrogă.
50. Anexa nr. 16 O.2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. II
Direcţiile de specialitate din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, casele de asigurări de sănătate şi unităţile de specialitate prin care se derulează programe naţionale de sănătate curative vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
Valeria Herdea
Bucureşti, 22 martie 2024.
Nr. 351.
ANEXA 1
*) Anexa este reprodusă în facsimil.
(Anexa nr. 16 O.2 la normele tehnice)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: