Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 34 din 17 februarie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor si agentilor zoonotici
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 199 din 2 martie 2006
ORDIN nr. 34 din 17 februarie 2006
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 199 din 2 martie 2006
Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vazand Referatul de aprobare nr. 21.117 din 14 februarie 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 77/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind mãsurile de protecţie impotriva unor zoonoze specifice şi a agenţilor zoonotici specifici la animale şi produse de origine animala, în scopul prevenirii focarelor de toxiinfectii alimentare şi intoxicatii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 şi 157 bis din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 92/117/CE .
ART. 4
Mãsurile pe care Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor le adopta în conformitate cu art. 8 alin. (1) şi cele implementate în conformitate cu art. 10 alin. (1), precum şi planurile aprobate în conformitate cu art. 8 alin. (3) din Norma sanitarã veterinara privind mãsurile de protecţie impotriva unor zoonoze specifice şi a agenţilor zoonotici specifici la animale şi produse de origine animala, în scopul prevenirii focarelor de toxiinfectii alimentare şi intoxicatii, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 77/2003 , ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 92/117/CEE , rãmân în vigoare pana la aprobarea programelor de control corespondente, în conformitate cu art. 5 din Norma sanitarã veterinara referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificati ce se transmit prin alimente, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 23/2006 ce preia prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE .
ART. 5
Prezentul ordin transpune Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/99/CE referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici ce modifica Decizia Consiliului 90/424/CEE şi abroga Directiva Consiliului 92/117/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 325 din 12 decembrie 2003, p. 31.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare.
Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
Ion Agafitei
Bucureşti, 17 februarie 2006.
Nr. 34.
ANEXA
NORMA SANITARÃ VETERINARA
referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici
CAP. I
Prevederi introductive
ART. 1
Subiect şi domeniu de aplicare
(1) Scopul prezentei norme sanitare veterinare este sa garanteze ca zoonozele, agenţii zoonotici şi rezistenta antimicrobiana asociata sunt corespunzãtor monitorizate şi faptul ca focarele de toxiinfectii alimentare fac obiectul unei investigaţii epidemiologice adecvate pentru a face posibila colectarea la nivel comunitar a informaţiilor necesare pentru a evalua sursele şi evolutiile relevante.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara reglementeazã:
a) monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici;
b) monitorizarea rezistentei antimicrobiene asociate;
c) ancheta epidemiologica a focarelor de toxiinfectii alimentare; şi
d) schimbul de informaţii referitor la zoonoze şi agenţi zoonotici.
(3) Prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa se aplice fãrã a aduce atingere anumitor acte normative specifice privind sãnãtatea animala, nutritia animala, igiena alimentelor, bolile transmisibile ale oamenilor, sãnãtatea şi siguranta la locul de munca, tehnologia genica şi encefalopatiile spongiforme transmisibile, transpuse în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
ART. 2
Definiţii
Pentru scopul prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
a) definiţiile stabilite de <>Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ce transpune parţial în legislaţia nationala Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 178/2002/CE ;
b) zoonoza - orice boala şi/sau infectie care este transmisibila natural, direct sau indirect de la animale la om;
c) agent zoonotic - orice virus, bacterie, ciuperca parazit sau alta entitate biologica susceptibilã de a provoca o zoonoza;
d) rezistenta antimicrobiana - abilitatea microorganismelor din anumite specii de a supravietui sau a creste în prezenta unei concentratii date a unui agent antimicrobian ce este în mod obişnuit suficient pentru a inhiba sau omori microorganisme din aceeaşi specie;
e) focar de toxiinfectie alimentara - o incidenta observata în circumstanţe date a doua sau mai multe cazuri umane ale aceleiaşi boli şi/sau infectii sau o situaţie în care numãrul de cazuri observate depãşeşte numãrul asteptat şi atunci când cazurile sunt în legatura sau în mod probabil se identifica cu aceeaşi sursa alimentara;
f) monitorizare - un sistem de colectare, analiza şi diseminare a datelor privind apariţia zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistentei antimicrobiene raportate la aceştia.
ART. 3
Obligaţii generale
(1) Datele referitoare la apariţia zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistentei antimicrobiene raportate sunt colectate, analizate şi publicate fãrã întârziere, în conformitate cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare şi cu prevederile adoptate potrivit acesteia.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor desemneazã Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala pentru domeniul sãnãtãţii animalelor şi Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara pentru domeniul sãnãtãţii publice ca autoritãţi veterinare competente responsabile cu implementarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. În acest caz Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie:
a) sa notifice Comisiei Europene, denumita în continuare Comisia, despre autoritatea veterinara centrala care va funcţiona ca punct de contact pentru legatura cu Comisia;
b) sa se asigure ca autoritãţile competente coopereazã astfel încât sa garanteze implementarea adecvatã a cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Cooperarea efectivã şi continua este stabilitã între autoritatea competenta sau autoritãţile desemnate pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare şi se bazeazã pe schimbul de informaţii generale, iar atunci când este necesar, pe schimbul de date specifice cu:
a) autoritãţile competente pentru scopurile legislaţiei naţionale privind sãnãtatea animalelor, transpusa în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;
b) autoritãţile competente pentru scopurile legislaţiei naţionale privind hrana pentru animale, transpusa în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;
c) autoritãţile competente pentru scopurile legislaţiei naţionale în domeniul alimentelor, transpusa în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;
d) structurile şi/sau autoritãţile menţionate la art. 1 din Decizia Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2.119/98/CE (acele structuri şi/sau autoritãţi care, la nivelul fiecãrui stat membru şi sub responsabilitatea acelui stat membru, sunt competente la nivel naţional şi sunt responsabile cu colectarea informaţiilor privind supravegherea epidemiologica a bolilor notificabile);
e) alte autoritãţi şi organizaţii în cauza.
(4) Oficialii autoritãţii competente în cauza sau ai autoritãţilor competente menţionate la alin. (2) trebuie sa participe, dupã caz, la o instruire iniţialã corespunzãtoare, urmatã de instruiri periodice în ştiinţe veterinare, microbiologie sau în epidemiologie.
CAP. II
Monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici
ART. 4
Reguli generale privind monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa colecteze date comparabile şi relevante pentru a identifica şi caracteriza pericole, pentru a evalua expunerile şi pentru a caracteriza riscurile privind zoonozele şi agenţii zoonotici.
(2) Monitorizarea trebuie sa aibã loc în etapele lantului alimentar cele mai susceptibile zoonozelor şi agenţilor zoonotici în cauza, adicã:
a) la nivelul producţiei primare; şi/sau b) în alte etape ale lantului alimentar incluzând alimentele şi hrana pentru animale.
(3) Monitorizarea trebuie sa cuprindã zoonozele şi agenţii zoonotici mentionati la lit. A din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(4) Zoonozele şi agenţii zoonotici mentionati la lit. B din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa fie monitorizati atunci când situaţia epidemiologica din România o justifica.
(5) Monitorizarea trebuie sa se bazeze pe sistemele existente în România.
ART. 5
Programe coordonate de monitorizare
(1) Dacã datele colectate prin monitorizare de rutina, în conformitate cu art. 4, nu sunt suficiente, pot fi stabilite programe coordonate de monitorizare cu privire la una sau mai multe zoonoze şi/sau agenţi zoonotici, conform procedurii comunitare, în special atunci când sunt identificate nevoi specifice, pentru a evalua riscurile ori pentru a stabili valori de referinta privind zoonozele sau agenţii zoonotici la nivel de state membre ori la nivel comunitar.
(2) Atunci când este stabilit un program coordonat de monitorizare, trebuie sa se facã referire expresã la zoonozele şi agenţii zoonotici în populatiile de animale menţionate în anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificati ce se transmit prin alimente, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 23/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 2 martie 2006, ce preia prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE .
(3) În anexa nr. 3 la prezenta norma sanitarã veterinara sunt fixate reguli minime privind stabilirea de programe coordonate de monitorizare.
ART. 6
Obligaţiile operatorilor cu activitate în domeniul alimentar
Atunci când operatorii cu activitate în domeniul alimentar efectueazã examene în scopul detectarii prezentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici supuşi monitorizarii în baza art. 4 alin. (2), aceştia:
a) pãstreazã rezultatele şi iau mãsuri pentru conservarea tulpinilor relevante pentru o perioada ce trebuie sa fie specificatã de autoritatea competenta; şi
b) comunica rezultatele sau furnizeazã tulpini autoritãţii competente, la cerere.
CAP. III
Rezistenta antimicrobiana
ART. 7
Monitorizarea rezistentei antimicrobiene
(1) Monitorizarea trebuie sa conţinã date comparabile privind apariţia rezistentei antimicrobiene la agenţi zoonotici şi la alţi agenţi, în mãsura în care aceştia prezintã un risc pentru sãnãtatea publica, în conformitate cu cerinţele stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Astfel de monitorizare trebuie sa completeze monitorizarea tulpinilor umane realizatã în conformitate cu Decizia Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2.119/98/CE .
CAP. IV
Focare de toxiinfectii alimentare
ART. 8
Ancheta epidemiologica a focarelor de toxiinfectii alimentare
(1) Atunci când un operator cu activitate în domeniul alimentar furnizeazã informaţii autoritãţii competente în conformitate cu <>art. 19 alin. (3) din Legea nr. 150/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, produsele alimentare în cauza sau o proba corespunzãtoare din acestea sunt conservate pentru a nu impiedica investigatia acestora într-un laborator ori ancheta focarelor de toxiinfectie alimentara.
(2) Autoritãţile competente responsabile cu supravegherea sanitarã veterinara a teritoriului trebuie sa facã o ancheta a focarelor de toxiinfectii alimentare în cooperare cu autoritãţile menţionate la art. 1 din Decizia Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2.119/98/CE .
(3) Ancheta epidemiologica trebuie sa furnizeze date referitoare la profilul epidemiologic, produsele alimentare posibil implicate şi cauzele potenţiale ale focarelor.
(4) Ancheta trebuie sa includã, dacã este posibil, studii microbiologice şi epidemiologice adecvate.
(5) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa transmitã Comisiei un raport sumar al rezultatelor investigatiilor efectuate ce conţin informaţiile menţionate la lit. E din anexa nr. 4 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(6) Alin. (1), (2), (3), (4) şi (5) trebuie sa se aplice fãrã a aduce atingere prevederilor naţionale transpuse în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene privind siguranta produselor, sistemele de alerta precoce şi de reactie pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile ale oamenilor, igiena alimentelor şi cerinţele generale ale legislaţiei în domeniul alimentelor, în special cele referitoare la mãsuri de urgenta şi proceduri pentru retragerea de pe piata a alimentelor şi hranei pentru animale.
CAP. V
Schimb de informaţii
ART. 9
Evaluarea evolutiilor şi surselor zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistentei antimicrobiene
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa evalueze sursele şi evoluţia zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, precum şi rezistenta antimicrobiana pe teritoriul României.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa transmitã periodic Comisiei un raport privind evolutiile şi sursele zoonozelor, agenţilor zoonotici şi rezistentei antimicrobiene, cuprinzând date colectate în cursul anului anterior în conformitate cu art. 4, 7 şi 8. Rapoartele şi rezumatele acestora trebuie sa fie puse la dispoziţie publicului.
(3) Rapoartele trebuie sa conţinã informaţiile menţionate la art. 3 alin. (2) lit. b) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 23/2006, ce preia prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE .
(4) În anexa nr. 4 la prezenta norma sanitarã veterinara sunt stabilite cerinţe minime în ceea ce priveşte raportarea.
(5) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa trimitã rapoarte Comisiei, la cererea acesteia sau din proprie initiativa, atunci când circumstanţele o justifica.
(6) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa furnizeze Comisiei rezultatele programelor coordonate de monitorizare stabilite în conformitate cu art. 5 din prezenta norma sanitarã veterinara.
CAP. VI
Laboratoare
ART. 10
Laboratoare naţionale de referinta
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor desemneazã Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala ca laborator naţional de referinta pentru domeniul sãnãtãţii animalelor şi Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara, pentru domeniul sãnãtãţii publice, şi informeazã Comisia despre aceasta.
CAP. VII
Prevederi finale
ART. 11
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara
A. Zoonozele şi agenţii zoonotici care trebuie monitorizati
- Bruceloza şi agenţii acesteia
- Campilobacterioza şi agenţii acesteia
- Echinococoza şi agenţii acesteia
- Listerioza şi agenţii acesteia
- Salmoneloza şi agenţii acesteia
- Trichineloza şi agenţii acesteia
- Tuberculoza produsã de Mycobacterium bovis
- Escherichia coli verotoxigena
B. Lista zoonozelor şi agenţilor zoonotici care trebuie monitorizati în conformitate cu situaţia epidemiologica
1. Zoonoze virale:
- Calicivirus
- Virusul hepatitei A
- Virusul influentei
- Rabie
- Virusuri transmise prin artropode
2. Zoonoze bacteriene:
- Borelioza şi agenţii acesteia
- Botulismul şi agenţii acesteia
- Leptospiroza şi agenţii acesteia
- Psitacoza şi agenţii acesteia
- Tuberculoza, alta decât cea menţionatã la pct. A
- Vibrioza şi agenţii acesteia
- Yersinioza şi agenţii acesteia
3. Zoonoze parazitare:
- Anisakidoza şi agenţii acesteia
- Criptosporidioza şi agenţii acesteia
- Cisticercoza şi agenţii acesteia
- Toxoplasmoza şi agenţii acesteia
4. Alte zoonoze şi agenţi zoonotici
ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara
CERINŢE
pentru monitorizarea rezistentei antimicrobiene în
conformitate cu art. 7 din norma sanitarã veterinara
A. Cerinţe generale
Sistemul de monitorizare pentru rezistenta antimicrobiana prevãzut la art. 7 din norma sanitarã veterinara furnizeazã cel puţin urmãtoarele informaţii:
1. specia de animale supusã monitorizarii;
2. specii bacteriene şi/sau tulpini bacteriene supuse monitorizarii;
3. strategia prelevarii de probe;
4. agenţi antimicrobieni supuşi monitorizarii;
5. metodologie de laborator utilizata pentru detectarea rezistentei;
6. metodologie de laborator utilizata pentru identificarea de tulpini microbiene;
7. metode utilizate pentru colectarea datelor.
B. Cerinţe specifice
Sistemul de monitorizare furnizeazã informaţii relevante cel puţin cu privire la un numãr reprezentativ de tulpini de Salmonella spp., Campylobacter jejuni şi Campylobacter coli de la bovine, porcine şi pãsãri, precum şi din alimente de origine animala provenite de la aceste specii.
ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara
PROGRAME COORDONATE
de monitorizare menţionate la art. 5 din norma sanitarã veterinara
Atunci când este stabilit un program coordonat de monitorizare, trebuie sa fie definite cel puţin urmãtoarele caracteristici ale programului:
- scopul;
- durata;
- zona sau regiunea geograficã;
- zonele şi/sau agenţii zoonotici în cauza;
- tipul de probe şi alte unitãţi de date solicitate;
- scheme minime de prelevare de probe;
- tipul de metode de analiza de laborator;
- sarcinile autoritãţilor competente;
- resursele ce trebuie sa fie alocate;
- estimarea costurilor şi cum sunt acoperite acestea; şi
- metoda şi calendarul de raportare a rezultatelor.
ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara
CERINŢE MINIME
pentru raportarile ce trebuie sa fie transmise în
conformitate cu art. 9 din norma sanitarã veterinara
Raportul menţionat la art. 9 trebuie sa furnizeze cel puţin urmãtoarele informaţii:
- pct. A-D se aplica rapoartelor privind monitorizarea efectuatã în conformitate cu art. 4 şi 7 din norma sanitarã veterinara;
- pct. E se aplica rapoartelor privind monitorizarea efectuatã în conformitate cu art. 8 din norma sanitarã veterinara.
A. Iniţial trebuie sa fie descrise pentru fiecare zoonoza şi agent zoonotic urmãtoarele (ulterior trebuie sa fie raportate numai schimbãrile):
a) sisteme de monitorizare (strategii de prelevare de probe, frecventa prelevarii, natura specimenului, definiţii de caz, metode de diagnostic utilizate);
b) politica de vaccinare şi alte mãsuri de prevenire;
c) mecanism de control şi, dupã caz, programe de control;
d) mãsuri în caz de rezultate pozitive sau cazuri unice;
e) sisteme de notificare existente;
f) istoricul bolii şi/sau al infectiei la nivelul tarii.
B. În fiecare an trebuie sa fie descrise urmãtoarele:
a) populaţia de animale susceptibilã relevanta (împreunã cu datele la care se raporteazã cifrele):
- numãr de efective;
- numãr total de animale; şi
- metode de producţie implicate;
b) numãrul şi descrierea generalã a laboratoarelor şi a instituţiilor implicate în monitorizare.
C. În fiecare an trebuie sa fie descrise urmãtoarele detalii referitoare la fiecare agent zoonotic şi la fiecare categorie de date în cauza, cu consecinţele acestora:
a) schimbãri în sistemele deja descrise;
b) schimbãri în metodele descrise anterior;
c) rezultate ale investigatiilor şi ale tipizarii ulterioare sau alta metoda de caracterizare în laboratoare (pentru fiecare categorie raportatã separat);
d) evaluare nationala a situaţiei recente, evoluţia şi sursele de infectie;
e) importanta ca zoonoza;
f) importanta pentru oameni ca sursa de infectie la om, rezultate obţinute la animale şi în alimente;
g) strategiile de control recunoscute ca ar putea sa fie utilizate pentru a preveni sau a reduce transmiterea de agenţi zoonotici la oameni;
h) dacã este necesar, orice acţiune specifica decisa în România sau sugerata pentru toatã Comunitatea în baza situaţiei recente.
D. Raportarea rezultatelor examenelor
Rezultatele trebuie sa fie precizate prin stabilirea numãrului de unitãţi epidemiologice examinate (efective, probe, loturi) şi numãrul de probe pozitive în conformitate cu definitia cazului.
Atunci când este necesar, rezultatele trebuie sa fie prezentate într-o maniera în care arata distribuirea geograficã a zoonozelor sau a agenţilor zoonotici.
E. Date referitoare la focarele de toxiinfectii alimentare:
a) numãrul total de focare pe an;
b) numãrul de persoane decedate şi bolnave în aceste focare;
c) agenţii cauzali ai focarelor, incluzând, atunci când este posibil, serotipul sau alta descriere precisa a agenţilor (se va indica motivul neidentificarii, atunci când identificarea agenţilor cauzali nu este posibila);
d) produsele alimentare implicate în apariţia focarelor şi alţi vectori potenţiali;
e) identificarea locului unde produsele alimentare incriminate au fost produse/cumpãrate/achiziţionate/consumate;
f) factorii favorizanti, de exemplu deficiente în igiena procesarii alimentelor.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: