Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 332 din 25 mai 2001  pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura si competentele de acordare a inlesnirilor la plata obligatiilor la Fondul de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 332 din 25 mai 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura si competentele de acordare a inlesnirilor la plata obligatiilor la Fondul de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 426 din 31 iulie 2001
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
având în vedere dispoziţiile <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 145/1997 privind asigurãrile sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 82, 83, 84, 108 şi <>art. 109 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevederile art. 5 alin. (1), (4) şi (6) şi ale art. 8 din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 37/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 154 din 29 martie 2001, Referatul de aprobare nr. 1.007 din 10 aprilie 2001, aprobat de directorul general al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
în temeiul dispoziţiilor art. 18 lit. h) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 37/2001 ,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi serviciile de specialitate din cadrul caselor de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor şi Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin îşi înceteazã aplicabilitatea Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 93/2001 .

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. univ. dr. Eugeniu Turlea


ANEXA 1


NORME METODOLOGICE
privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate

ART. 1
(1) La cererea temeinic justificatã a debitorilor Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate, dupã caz, pot acorda unele înlesniri la plata obligaţiilor restante la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, şi anume:
a) amânãri sau eşalonãri la plata contribuţiei la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) amânãri sau eşalonãri la plata majorãrilor de întârziere calculate pentru sumele datorate la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate, dupã caz, pot acorda eşalonãri la plata contribuţiei la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi a majorãrilor de întârziere pe o perioada de maximum 5 ani, care poate începe cu un termen de graţie de pana la 6 luni cuprins în perioada de eşalonare, precum şi amânãri la plata contribuţiei la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi a majorãrilor de întârziere pe o perioada de cel mult 6 luni.
(3) Începând cu data comunicãrii aprobãrii înlesnirilor la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate executarea silitã nu se porneşte sau nu se continua, dupã caz.
(4) Agenţii economici care beneficiazã de înlesniri la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate nu pot participa la nici o procedura de privatizare organizatã de instituţiile publice implicate sau de agenţii de privatizare, în vederea cumpãrãrii de acţiuni la alte societãţi comerciale, sau la achiziţionarea de alte valori mobiliare ori pãrţi sociale pe perioada în care beneficiazã de înlesnirile la plata acordate.
ART. 2
Criteriile pe baza cãrora se acorda înlesnirile la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzute la art. 1 alin. (1), se aproba prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu avizul Consiliului Concurentei.
ART. 3
(1) Competenta de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzute la art. 1 alin. (1), se stabileşte pe 3 niveluri, şi anume:
a) nivelul I - casele de asigurãri de sãnãtate pot acorda înlesnirile la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la art. 1 alin. (1) pentru sume de pana la 1 miliard lei;
b) nivelul II - Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate poate acorda înlesnirile la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la art. 1 alin. (1) pentru sume cuprinse între 1 miliard lei şi 500 miliarde lei;
c) nivelul III - Guvernul României, la propunerea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, poate acorda înlesnirile de la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. a) pentru o suma totalã mai mare de 500 miliarde lei.
(2) Nivelurile I şi II în baza cãrora se stabileşte competenta de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin. (1) pot fi modificate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(3) Ajutoarele de stat acordate de Guvernul României în condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. c) vor fi notificate Consiliului Concurentei în conformitate cu reglementãrile legale privind ajutorul de stat.
ART. 4
(1) Înlesnirile la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate se acorda pe baza datelor din evidenta analitica pe plãtitori de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate la care contribuabilii sunt înregistraţi ca plãtitori de contribuţii la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate sau pe baza unui document de verificare întocmit la sediul social al debitorului pe baza datelor din ultima balanţa de verificare.
(2) Diferenţele de contribuţii la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, precum şi majorãrile de întârziere aferente acestora, constatate în urma controalelor efectuate ulterior de personalul organului de executare al caselor de asigurãri de sãnãtate sau al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, dupã caz, se achitã conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 5
(1) Pentru debitorii persoane juridice, aflaţi în proces de privatizare ori cuprinşi în programe speciale care sa conducã la creşterea atractivitatii acestora la privatizare, înlesnirile la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate se acorda de Guvernul României, de la caz la caz, prin hotãrâre, la propunerea instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare, cu avizul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(2) Sumele pentru care se acorda înlesniri la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate sunt cuprinse în certificatele de obligaţii bugetare eliberate la cererea instituţiilor publice implicate sau a agentului de privatizare, adresatã Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate sau caselor de asigurãri de sãnãtate, dupã caz.
ART. 6
Înlesnirile la plata se pot acorda numai pentru sumele neachitate la termenele de plata.
ART. 7
(1) Înlesnirile la plata se acorda numai pe baza cererilor motivate ale debitorilor, însoţite de documentele justificative, depuse la casele de asigurãri de sãnãtate teritoriale în ale cãror evidente se afla debitorii.
(2) Prin aceeaşi cerere se pot solicita mai multe înlesniri la plata sumelor datorate Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate. În situaţia în care în intervalul în care se desfãşoarã deja o înlesnire acordatã se solicita încã o înlesnire, în condiţiile art. 3 alin. (1) lit. a) şi b), cu respectarea dispoziţiilor art. 2, şi dacã suma celor doua înlesniri depãşeşte valoarea de 1 miliard lei competenta pentru aprobare revine Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, iar dacã depãşeşte valoarea de 500 miliarde lei competenta revine Guvernului României.
ART. 8
(1) Dosarul privind cererea de înlesnire la plata obligaţiilor la bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) elemente de identificare a persoanelor juridice şi fizice debitoare: denumirea/numele, sediul/adresa, numãrul contului de disponibilitati (dacã sunt mai multe se vor preciza toate) şi unitatea/unitãţile bancarã/bancare la care sunt deschise; numele, prenumele şi calitatea celor care reprezintã angajatorul în relaţii patrimoniale;
b) sumele datorate Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate. Menţionarea contribuţiilor este obligatorie, chiar dacã se solicita înlesnirea la plata numai pentru o parte din debit;
c) natura înlesnirilor solicitate şi o succintã prezentare a posibilitãţilor de realizare a programului propus pentru stingerea debitelor;
d) în cazul în care s-au mai depus cereri pentru aprobarea de înlesniri în temeiul <>art. 82 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 , aprobatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile ulterioare, se vor mentiona datele şi numerele de înregistrare ale acestor cereri la casele de asigurãri de sãnãtate;
e) în cazul în care s-au mai aprobat înlesniri la plata se va mentiona modul în care acestea au fost respectate;
f) situaţia privind plata contribuţiilor curente la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate;
g) angajamentul debitorului de a plati datoriile curente cãtre Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi esalonarile aprobate de ordonatorul de credite;
h) ultimul bilanţ contabil anterior depunerii cererii;
i) situaţia privind creditele obţinute pana la data cererii şi nerambursate;
j) situaţia privind rezultatele financiare la zi;
k) situaţia privind obligaţiile fiscale neonorate;
l) comunicare de la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului privind statutul economico-juridic al agentului economic;
m) orice alte elemente şi documente considerate utile pentru soluţionarea cererii de înlesnire la plata.
(2) În lipsa elementelor prevãzute la alin. (1) lit. a)-l) cererea nu va fi înregistratã la casa de asigurãri de sãnãtate respectiva.
(3) Înlesnirile la plata pot fi solicitate şi acordate atât înaintea începerii executãrii silite, cat şi în timpul efectuãrii acesteia.
ART. 9
(1) Pentru stabilirea corecta a sumelor datorate şi cunoaşterea altor aspecte necesare în vederea luãrii deciziei ordonatorul de credite principal sau secundar, dupã caz, dispune efectuarea de controale la persoanele fizice şi juridice care au depus cereri în vederea acordãrii de înlesniri.
(2) Cu ocazia controlului se au în vedere:
- realitatea datelor prezentate în cererea de acordare a unor înlesniri la plata obligaţiilor cuvenite Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate; solicitantii sunt obligaţi sa prezinte toate actele şi explicaţiile necesare în vederea verificãrii;
- respectarea de cãtre solicitant a reglementãrilor legale în vigoare privind disciplina financiarã;
- existenta unor programe de restructurare în derulare, aprobate conform reglementãrilor în vigoare;
- orice elemente care pot contribui la formularea propunerii de aprobare sau de respingere a cererii.
(3) Rezultatele verificãrii se înscriu în procesul-verbal de control. În cazul constatãrii unor neconcordante se vor efectua corelatiile necesare care se menţioneazã în procesul-verbal.
(4) Refuzul de a prezenta documentele ori prezentarea unor documente incomplete sau eronat completate poate motiva propunerea de respingere a cererii.
(5) Personalul din cadrul caselor de asigurãri de sãnãtate, împuternicit sa aplice procedura de executare silitã în cadrul organului de executare, întocmeşte, pe baza cererii, a documentelor anexate şi a procesului-verbal de control, un referat cuprinzând propunerile de soluţionare. Referatul va fi avizat de şeful serviciului de audit intern. Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, prin personalul împuternicit sa aplice procedura de executare silitã în cadrul organului de executare, întocmeşte, pe baza cererii, a documentelor anexate şi a procesului-verbal de control, un referat cuprinzând propunerile de soluţionare. Referatul va fi avizat de directorul Direcţiei de control şi audit intern.
ART. 10
(1) Cererile pentru înlesniri la plata, temeinic justificate, însoţite de procesul-verbal cuprinzând rezultatele controlului şi de referatul cuprinzând concluziile şi propunerile de soluţionare a acestora, sunt supuse spre aprobare de cãtre organul de executare preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate pentru nivelul II de competenta, iar pentru nivelul I de competenta, ordonatorului secundar de credite al caselor de asigurãri de sãnãtate.
(2) În rãspunsul comunicat la cererile care nu întrunesc condiţiile prevãzute de aceste norme metodologice se vor mentiona motivele pentru care nu s-au acordat înlesnirile solicitate.
(3) În vederea aprobãrii înlesnirilor pentru nivelul II de competenta preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate poate delega prin ordin un vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 11
(1) Atât în cazul cererilor soluţionate favorabil, cat şi în cazul celor pentru care nu s-au acordat înlesniri rãspunsul se comunica solicitanţilor în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de acordare de înlesniri la plata la casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Pentru acordarea înlesnirilor la plata obligaţiilor la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate sau casele de asigurãri de sãnãtate, dupã caz, pot cere debitorilor persoane juridice constituirea de garanţii în termen de 60 de zile de la data comunicãrii aprobãrii înlesnirilor.
(3) Pe perioada amânãrii sau eşalonãrii la plata se datoreazã majorãri de întârziere, conform reglementãrilor legale.
(4) Pe perioada acordãrii înlesnirilor la plata cursul prescripţiei extinctive se suspenda.
(5) Casele de asigurãri de sãnãtate organizeazã evidente şi controlul asupra modului de respectare a condiţiilor stabilite la acordarea înlesnirilor respective.
ART. 12
(1) Nerespectarea condiţiilor şi a termenelor în care s-au aprobat înlesnirile la plata atrage anularea acestora, începerea sau continuarea, dupã caz, a executãrii silite pentru intreaga suma neplatita şi obligaţia de plata a majorãrilor de întârziere.
(2) O noua cerere pentru acordarea de înlesniri la plata obligaţiilor la Fondul asigurãrilor sociale de sãnãtate nu poate fi depusa timp de 6 luni de la data nerespectãrii înlesnirilor anterioare acordate.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016