Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 332 din 23 august 2024  privind modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 266/2017 pentru aprobarea Procedurilor de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, precum şi pentru aprobarea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi a cuantumului taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 332 din 23 august 2024 privind modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 266/2017 pentru aprobarea Procedurilor de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, precum şi pentru aprobarea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi a cuantumului taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 910 din 9 septembrie 2024
    Văzând Referatul de aprobare al Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole nr. 1.556 din 13.08.2024,
    ţinând cont de prevederile:
    - art. 17 alin. (6), art. 52 alin. (1) şi a art. 55 alin. (1) lit. a) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, cu modificările ulterioare;
    – Hotărârii Guvernului nr. 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, republicată,

    în temeiul prevederilor art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 266/2017 pentru aprobarea Procedurilor de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, precum şi pentru aprobarea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi a cuantumului taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 635 din 3 august 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Autoritatea competentă care autorizează plantaţiile producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizează producătorii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi certifică vinurile cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi vinurile varietale în raport cu legislaţia de referinţă este Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V."

    2. La articolul 4, alineatele (1), (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Vinul varietal este vinul fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică, cu denumire de soi, obţinut din unul sau mai multe dintre soiurile de struguri de vin permise pe teritoriul naţional pentru a fi plantate, replantate, altoite în scopul producţiei de vinuri, prevăzute la alin. (2), şi care defineşte un produs ce respectă cumulativ următoarele cerinţe:
    a) provine din struguri recoltaţi din plantaţii de viţă-de-vie înscrise în Registrul plantaţiilor viticole (denumit în continuare R.P.V.), cu denumirea soiului/soiurilor admis(e) pentru a produce vin varietal;
    b) este produs în România din struguri recoltaţi din arealele viticole delimitate conform legislaţiei în vigoare;
    c) este produs numai din soiurile de viţă-de-vie prevăzute la alin. (2) şi respectă prevederile art. 17 lit. c) şi art. 48 alin. (6) lit. b) a 4-a şi a 5-a liniuţă din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 512/2016.
    (2) Vinul varietal se obţine din struguri proveniţi din soiurile de viţă-de-vie care sunt prevăzute în oricare dintre caietele de sarcini corespunzătoare fiecărei D.O.C şi I.G, în vigoare la data depunerii cererii de autorizare a plantaţiilor de viţă-de-vie, cu excepţia celor care aduc atingere denumirilor de origine controlată şi indicaţiilor geografice protejate în baza legislaţiei vitivinicole.
    ...............................................................................................
    (5) Vinurile varietale sunt produse în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi respectă caracteristicile organoleptice şi parametrii fizico-chimici stabiliţi prin normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015."

    3. La articolul 6, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Cererea menţionată la alin. (1) se poate depune şi prin aplicaţia R.P.V. ONLINE, aplicaţie care asigură accesul utilizatorilor la datele proprii din Sistemul Informatic Naţional al Viei şi Vinului."

    4. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    În scopul autorizării/reautorizării ca producători de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale a operatorilor economici nou-înfiinţaţi sau a celor care solicită reautorizarea şi care procesează strugurii în unităţi proprii de vinificaţie, trebuie să facă dovada deţinerii documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor valabil, eliberat de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene pentru unitatea de vinificaţie în care urmează să fie produs vinul."

    5. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Autorizaţiile de producători de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale se emit pe perioadă nedeterminată de către inspectorii de specialitate ai O.N.V.P.V., utilizând modulul aferent din R.P.V.
    (2) O.N.V.P.V. retrage autorizaţia menţionată la alin. (1) oricând se constată că unitatea de vinificaţie nu mai îndeplineşte condiţiile pentru care a fost autorizată şi conformitatea producerii vinurilor cu DOC/IG şi/sau varietale nu mai este asigurată, conform metodologiei şi procedurii prevăzute la art. 13.
    (3) Producătorii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale autorizaţi, care au efectuat modificări în cadrul unităţilor de vinificaţie, au obligaţia să notifice, în scris, inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V., în termen de 60 de zile de la efectuarea modificărilor, în vederea verificării condiţiilor impuse pentru menţinerea autorizării.
    (4) Ca urmare a verificării condiţiilor impuse pentru menţinerea autorizării şi dacă se constată că acestea sunt îndeplinite, O.N.V.P.V. decide menţinerea autorizării producătorilor în cauză şi îi notifică în acest sens.
    (5) Producătorii nou-înfiinţaţi depun o cerere la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V., până la data de 1 octombrie, în vederea obţinerii autorizaţiei de producători de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale, pentru a produce vinuri din recolta anului respectiv.
    (6) Nedepunerea cererii menţionate la alin. (5) în termenul menţionat atrage imposibilitatea autorizării unităţii de vinificaţie pentru recolta din anul respectiv.
    (7) Eliberarea autorizaţiilor de producător de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale în cazul menţionat la alin. (5) se face până la data de 15 noiembrie a anului în care s-a formulat cererea.
    (8) Deţinătorii autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale valabile care intenţionează să solicite certificare ca vinuri DOC/IG/varietale pentru vinurile obţinute din recolta anului în curs au obligaţia să depună până la data de 10 decembrie, la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V., centralizatorul provenienţei materiei prime (struguri/must/vinuri) destinate obţinerii de vinuri cu DOC/IG/varietale."

    6. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Pentru anul 2024, producătorii de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, vinuri cu indicaţie geografică sau vinuri varietale care au depus cerere de luare în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor sau cărora le-au fost emise autorizaţii de producător de struguri pot solicita modificarea cererii şi/sau a autorizaţiei pentru a produce vinuri varietale din struguri proveniţi din soiurile de viţă-de-vie prevăzute la art. 4 alin. (2)."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Violeta Muşat,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 23 august 2024.
    Nr. 332.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016