Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 33 din 3 decembrie 2001  pentru aprobarea Metodologiei de tarifare a tranzitului de energie electrica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 33 din 3 decembrie 2001 pentru aprobarea Metodologiei de tarifare a tranzitului de energie electrica

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 124 din 15 februarie 2002
ORDIN nr. 33 din 3 decembrie 2001
pentru aprobarea Metodologiei de tarifare a tranzitului de energie electrica
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 124 din 15 februarie 2002

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
în temeiul prevederilor art. 5 pct. 2 şi 5 şi ale <>art. 9 alin. (4) şi (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 99/2000 , cu modificãrile ulterioare, precum şi ale art. 41 alin. (1) şi ale <>art. 70 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Metodologia de tarifare a tranzitului de energie electrica, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Departamentul tarife, reglementãri comerciale şi protecţia consumatorului din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei va urmãri respectarea prevederilor prezentului ordin.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei,
Alexandru Sandulescu


ANEXA 1

METODOLOGIA
de tarifare a tranzitului de energie electrica

CAP. 1
Scop

ART. 1
Prezenta metodologie are ca scop stabilirea principiilor de tarifare pentru energia electrica tranzitata prin Sistemul electroenergetic naţional.

CAP. 2
Domeniu de aplicare

ART. 2
Prezenta metodologie este utilizata de cãtre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.

CAP. 3
Definiţii şi abrevieri

ART. 3
Termenii din prezenta metodologie au semnificatiile urmãtoare:


┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ Autoritate competenta │ Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul │
│ │ Energiei - ANRE │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ ETSO │ Organizaţia Europeanã a Operatorilor de │
│ │ Sistem-Transport │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ Reţea electrica de │ Reţea electrica buclata de inalta tensiune de │
│ transport (RET) │ 220 kV şi mai mult, prin care se transporta la │
│ │ distanta puteri electrice importante │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Sistem electroenergetic │ Ansamblul instalaţiilor electroenergetice │
│naţional │ interconectate, situate pe teritoriul tarii, prin │
│ │ care se realizeazã producerea, transportul, │
│ │ distribuţia şi utilizarea energiei electrice │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ Tranzit de energie │ Transport de energie electrica prin reţeaua │
│ electrica │ nationala de transport, între o reţea de origine │
│ │ şi o reţea de destinaţie, situate în afarã │
│ │ teritoriului României │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ Tranzacţie │ Angajament comercial - contract - sau înţelegere │
│ │ pe piata de energie între 2 participanţi, valabil │
│ │ pe o perioada data, prin care unul se obliga sa │
│ │ vândã, iar celãlalt sa cumpere o cantitate de │
│ │ energie electrica la un anumit preţ şi în │
│ │ anumite condiţii │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



CAP. 4
Documente de referinta

ART. 4
În redactarea prezentei metodologii s-au utilizat urmãtoarele documente de referinta:
a) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 99/2000 , cu modificãrile ulterioare;
b) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, cu modificãrile ulterioare;
c) reglementãri ale Consiliului Uniunii Europene: Directiva Consiliului nr. 90/547/EEC privind tranzitul de electricitate prin reţelele de transport; Decizia Consiliului nr. 96/391/EC privind o serie de mãsuri menite sa creeze un context mai favorabil pentru dezvoltarea reţelelor transeuropene şi Decizia Parlamentului şi Consiliului European nr. 1.254/96/EC privind o serie de linii directoare pentru reţelele energetice transeuropene;
d) Codul tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 51/2000, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 22 august 2000;
e) Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de energie electrica tranzacţionate pe piata angro, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 15/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 23 iulie 1999;
f) Licenta pentru transportul energiei electrice, aprobatã prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 865/2000;
g) Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul ener- giei electrice şi termice, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 33/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 503 din 19 octombrie 1999.

CAP. 5
Principii

ART. 5
În aplicarea contractelor de tranzit de energie electrica se respecta Codul tehnic al reţelei electrice de transport.
ART. 6
Mãsurarea cantitãţilor de energie electrica tranzitate prin Sistemul electroenergetic naţional se face cu respectarea prevederilor Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de energie electrica tranzacţionate pe piata angro.
ART. 7
Tranzitul de energie electrica se face pe baza de contracte ferme, pe IBD, cu luarea în considerare şi a art. 8.
ART. 8
La apariţia restrictiilor cauzate de depãşirea capacitãţii reţelelor se anunta pãrţile şi se limiteazã ultima tranzacţie, respectiv se blocheaza tranzacţiile urmãtoare.
ART. 9
Prin încheierea şi realizarea contractelor de tranzit de energie electrica Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. nu va periclita siguranta în alimentare a consumatorilor de energie electrica din România.
ART. 10
Defalcarea pe societãţi contractante a energiei electrice tranzitate pe conturul SEN, pe IBD, se face de cãtre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., pe baza unei proceduri avizate de autoritatea competenta.
ART. 11
La determinarea tarifului pentru tranzitul de energie electrica Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. va aplica metodologia ETSO.
ART. 12
Pana la definitivarea şi însuşirea metodologiei ETSO de cãtre toate ţãrile membre UCTE Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. aplica metodologia comuna a companiilor de transport din cadrul zonei a II-a de sincronism.
ART. 13
Pana la adoptarea metodologiei comune pentru companiile de transport din cadrul zonei a II-a de sincronism Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. aplica, pentru toate tranzacţiile de tranzit de energie electrica desfãşurate prin reţeaua proprie de transport, un tarif stabilit prin decizie a autoritãţii competente pentru fiecare MWh tranzitat. La acesta se adauga taxele prevãzute de legislaţia romana privind T.V.A. şi operaţiunile de export/import.
ART. 14
Tariful precizat la art. 13 este stabilit pe baza costurilor justificate prezentate de cãtre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.
ART. 15
Dacã energia electrica efectiv tranzitata (realizatã) este mai mare decât cea planificata, tariful precizat la art. 13 se aplica energiei electrice efectiv tranzitate.

CAP. 6
Monitorizare şi control

ART. 16
Lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioarã, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. transmite autoritãţii competente, prin e-mail, în fisiere Excel, date privind tranzitul de energie electrica, conform machetei prezentate în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
ART. 17
În conformitate cu <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 , cu modificãrile ulterioare, ANRE controleazã periodic la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. modul de aplicare a prezentei metodologii.
ART. 18
Abaterile de la aplicarea prezentei metodologii vor fi sancţionate conform <>art. 79 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 şi art. 22 lit. b), e), f), h), i), n), o) şi r), art. 23 şi 24 din Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul energiei electrice şi termice.


ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

RAPORTARE LUNARÃ
a Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. privind tranzitul de energie electrica prin Sistemul electroenergetic naţional



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Titularul Energie Schimb de Energie Venituri
crt. de contract electrica energie electrica electrica realizate
planificata neplanificat realizatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
U.M - MWh MWh MWh mii euro*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------------
*) Se va preciza cursul considerat de schimb euro/leu.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016