Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere Referatul nr. 232.715 din 24.11.2021 elaborat de către Direcţia monitorizare inspecţii, verificare şi control, în baza prevederilor art. 6 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.404/2009 privind reorganizarea şi funcţionarea Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească, cu modificările ulterioare, în temeiul: - prevederilor art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare; – art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin. ART. 1 Se aprobă tarifele aferente pentru determinările practicate de Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească (LCCCIV Valea Călugărească), prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. 2 Se aprobă taxa de emitere a opiniilor referitoare la produsele analizate, în valoare de 20 lei. ART. 3 (1) Se aprobă taxa de urgenţă care reprezintă 50% din valoarea tarifului determinării solicitate de către client, pentru situaţiile în care clientul solicită analizarea urgentă a probelor. (2) Pentru situaţiile care se încadrează în prevederile alin. (1), LCCCIV Valea Călugărească eliberează raportul de încercare în maximum 5 zile lucrătoare de la recepţia probei în laborator. ART. 4 La data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi încetează aplicabilitatea Lista nr. 992 din 10.12.2012 a tarifelor propuse pentru analizele efectuate în cadrul LCCCIV Valea Călugărească, aprobată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ART. 5 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros Bucureşti, 24 noiembrie 2021. Nr. 325. ANEXA 1 TARIFE pentru efectuarea determinărilor practicate de Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească
┌────┬───────────────┬────────────┬─────────────────┬───────────┐
│ │ │Produs supus│Tehnica de │Tarif │
│Nr. │Denumirea │determinării│măsurare/ │- lei/probă│
│crt.│determinării ├────────────┤Metoda de │- │
│ │ │(matrice) │încercare │ │
├────┴───────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┤
│VIN/BĂUTURI PE BAZĂ DE VIN/BĂUTURILE FERMENTATE LINIŞTIT │
├────┬───────────────┬────────────┬─────────────────┬───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│1 │Analiză │vin/ │SR 13461-2001 │12 │
│ │senzorială │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│2 │Densitate │vin/ │STAS 6182/8-71 │10 │
│ │ │Băuturile │OIV-MA-AS2-01A │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│3 │Concentraţie │vin/ │STAS 6182-6-70 │40 │
│ │alcoolică │Băuturile │OIV-MA-AS312-01A │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│4 │Extract sec │vin/ │STAS 6182/9-80 │50 │
│ │total │Băuturile │OIV-MA-AS2-03B │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │Calcul (*) │ │
│ │ │pe bază de │STAS 6182/9-80 │ │
│5 │Extract sec │vin/ │OIV-MA-AS2-03B │10 │
│ │nereducător │Băuturile │STAS 6182-17-81 │ │
│ │ │fermentate │SR 6182-18:2009 │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │50 + 70 = │
│ │ │pe bază de │STAS 6182/9-80 │120 │
│ │Extract sec │vin/ │OIV-MA-AS2-03B │Doar când │
│6 │nereducător │Băuturile │STAS 6182-17-81 │se solicită│
│ │ │fermentate │SR 6182-18:2009 │numai │
│ │ │liniştit │ │extract │
│ │ │ │ │nereducător│
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │Chimic: SR │ │
│ │ │pe bază de │6182-18:2009 │ │
│7 │Zaharuri │vin/ │SR 6182-18:2009/ │60 │
│ │reducătoare │Băuturile │C91:2009 │ │
│ │ │fermentate │OIV-MA-AS311-01A │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Must │ │ │
│ │ │concentrat/ │ │ │
│ │ │Must │ │ │
│ │ │concentrat │ │ │
│ │ │rectificat/ │ │ │
│ │ │Licoare │Chimic: STAS │ │
│8 │Zaharuri totale│tiraj/ │6182-17-81 │70 │
│ │ │expediţie/ │SR 6182-18:2009 │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│ │ │bază │ │ │
│ │ │de vin/ │ │ │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│9 │Zaharuri totale│vin/ │Enzimatic: metodă│80 │
│ │ │Băuturile │internă │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Must │ │ │
│ │ │concentrat/ │ │ │
│ │ │Must │ │ │
│ │ │concentrat │ │ │
│10 │Glucoză + │rectificat/ │OIV-MA-AS311-02 │70 │
│ │fructoză │Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│ │ │vin/ │ │ │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Must │ │ │
│ │ │concentrat/ │ │ │
│ │ │Must │ │ │
│ │ │concentrat │ │ │
│11 │Glucoză │rectificat/ │OIV-MA-AS311-02 │70 │
│ │ │Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│ │ │vin/ │ │ │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Must │Calcul (*) │ │
│12 │Raport glucoză │concentrat/ │OIV-MA-AS311-02 │10 │
│ │+ fructoză │Must │OIV-MA-AS311-02 │ │
│ │ │concentrat │ │ │
│ │ │rectificat │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │70 + 70 = │
│ │ │Must │OIV-MA-AS311-02 │140 │
│13 │Raport glucoză │concentrat/ │OIV-MA-AS311-02 │Numai când │
│ │+ fructoză │Must │Calcul │se solicită│
│ │ │concentrat │ │doar │
│ │ │rectificat │ │raportul │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│14 │Aciditate │bază de vin/│SR 6182-1:2008 │25 │
│ │totală │Băuturile │OIV-MA-AS313-01 │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│15 │Aciditate │bază de vin/│SR 6182-2:2008 │30 │
│ │volatilă │Băuturile │OIV-MA-AS313-02 │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│16 │PH │bază de vin/│SR 6182-14:2009 │20 │
│ │ │Băuturile │OIV-MA-AS313-15 │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│17 │Acid citric │bază de vin/│OIV-MA-AS313-09 │85 │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│18 │Acid acetic │bază de vin/│OIV-OENO-621-2019│80 │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│19 │Acid malic │bază de vin/│OIV-MA-AS313-11 │75 │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│20 │Acid lactic │bază de vin/│OIV-MA-AS313-07 │85 │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Băuturi │ │ │
│ │ │pe bază de │ │ │
│21 │Acid ascorbic │vin/ │Metodă internă │40 │
│ │ │Băuturile │ │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │ │ │
│22 │Acid sorbic │bază de vin/│Metodă internă: │45 │
│ │ │Băuturile │enzimatic/UV-VIS │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │Identificare │ │ │ │
│23 │coloranţi │Vin │Metoda │35 │
│ │artificiali │ │Ribereau-Gayon │ │
│ │acizi │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │Identificare │ │ │ │
│24 │coloranţi │Vin │OIV-MA-AS315-08 │50 │
│ │artificiali │ │ │ │
│ │acizi │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │ │SR 6182-20:2009 │ │
│25 │Diglicozidul │Vin/Must │Calitativ │50 │
│ │malvidinei │ │OIV-MA-AS315-03: │ │
│ │ │ │R2009 │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │ │SR 6182-20:2009 │ │
│26 │Diglicozidul │Vin/Must │Cantitativ │55 │
│ │malvidinei │ │OIV-MA-AS315-03: │ │
│ │ │ │R2009 │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │Test │ │ │ │
│27 │stabilitate la │Vin │Metodă internă │12 │
│ │aer │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │Test │ │ │ │
│28 │stabilitate la │Vin │Metodă internă │30 │
│ │temperaturi │ │ │ │
│ │scăzute │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │Test │ │ │ │
│29 │stabilitate la │Vin │Metodă internă │30 │
│ │temperaturi │ │ │ │
│ │ridicate │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │Metodă internă │ │
│30 │Dioxid de sulf │bază de vin/│Metoda │18 │
│ │liber │Băuturile │iodometrică │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Vin/Must/ │ │ │
│ │ │Băuturi pe │Metodă internă │ │
│31 │Dioxid de sulf │bază de vin/│Metoda │22 │
│ │total │Băuturile │iodometrică │ │
│ │ │fermentate │ │ │
│ │ │liniştit │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│32 │Intensitate │Vin/Must │SR 6182-35:2009 │50 │
│ │colorantă │ │OIV-MA-AS2-07B │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│33 │Presiune │Vin │OIV-MA-AS314-02 │20 │
│ │ │efervescent │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│34 │Fier │Vin │Metodă internă: │105 │
│ │ │ │spectofotometric │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│35 │Cupru │Vin │Metodă internă: │120 │
│ │ │ │spectofotometric │ │
├────┴───────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┤
│DISTILATE DE ORIGINE AGRICOLĂ, BĂUTURI SPIRTOASE ŞI ALCOOL │
│ETILIC │
├────┬───────────────┬────────────┬─────────────────┬───────────┤
│ │ │Distilate de│ │ │
│ │ │origine │ │ │
│ │Concentraţie │agricolă, │SR 184-2/2010 │ │
│36 │alcoolică │băuturi │OIV-MA-BS05:2009 │25 │
│ │ │spirtoase │ │ │
│ │ │şi alcool │ │ │
│ │ │etilic │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Distilate de│ │ │
│ │ │origine │ │ │
│ │ │agricolă, │ │ │
│37 │Cupru │băuturi │OIV MA-BS-30 │120 │
│ │ │spirtoase │ │ │
│ │ │şi alcool │ │ │
│ │ │etilic │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│ │ │Distilate de│ │ │
│ │ │origine │ │ │
│ │Zahăr total │agricolă, │Metodă internă: │ │
│38 │(zaharoză) │băuturi │enzimatic │80 │
│ │ │spirtoase, │ │ │
│ │ │alcool │ │ │
│ │ │etilic │ │ │
├────┴───────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┤
│TESCOVINĂ ŞI DROJDIE │
├────┬───────────────┬────────────┬─────────────────┬───────────┤
│39 │Concentraţie │Drojdie │Metodă internă │50 │
│ │alcoolică │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────┼─────────────────┼───────────┤
│40 │Concentraţie │Tescovină │Metodă internă │70 │
│ │alcoolică │ │ │ │
├────┴───────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┤
│MUST, MUST CONCENTRAT, MUST CONCENTRAT RECTIFICAT │
├────┬───────────────┬────────────┬─────────────────┬───────────┤
│ │Substanţe │Must, must │ │ │
│ │uscate solubile│concentrat, │SR6182/25:2009 │ │
│41 │(zahăr │must │OIV-MA-AS2-02 │20 │
│ │refractometric)│concentrat │ │ │
│ │ │rectificat │ │ │
├────┴───────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┤
│CÂNEPĂ │
├────┬───────────────┬────────────┬─────────────────┬───────────┤
│42 │THC │Cânepă │Regulamentul CE │300 │
│ │ │ │nr. 1.155/2017 │ │
└────┴───────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┘
NOTĂ: Calcul (*) = cazul în care se efectuează un calcul între două determinări deja solicitate prin comandă. -----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.