Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 32 din 3 decembrie 1996  pentru aprobarea   Instructiunilor nr. 13/1996 privind evidenta valorilor mobiliare, a emitentilor si a altor persoane juridice autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 32 din 3 decembrie 1996 pentru aprobarea Instructiunilor nr. 13/1996 privind evidenta valorilor mobiliare, a emitentilor si a altor persoane juridice autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 17 ianuarie 1997
În temeiul <>art. 13 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,
în baza art. 14 alin. 2 lit. b) şi g) şi în conformitate cu dispoziţiile art. 70-83 şi ale art. 88 din legea sus-citata, referitoare la necesitatea şi obligaţiile de evidenta a valorilor mobiliare, a emitentilor şi a tuturor persoanelor juridice autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare,

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba <>Instrucţiunile nr. 13/1996 privind evidenta valorilor mobiliare, a emitentilor şi a altor persoane juridice autorizate de C.N.V.M.
Prezentul ordin şi instrucţiunile anexate se vor publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 2
Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiarã şi Departamentul logistic vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A VALORILOR MOBILIARE,
prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC

ANEXA 1

INSTRUCŢIUNI
privind evidenta valorilor mobiliare, a emitentilor şi a altor persoane juridice autorizate de C.N.V.M.

CAP. 1
Evidenta valorilor mobiliare şi a emitentilor lor

ART. 1
Societãţile comerciale care au emis valori mobiliare prin intermediul unei oferte publice, asa cum este definitã la <>art. 2 alin. 1 lit. j) din Legea nr. 52/1994 şi la <>art. 1.2 lit. i) din Regulamentul nr. 6/1995 privind oferta publica de vînzare de valori mobiliare, precum şi toate persoanele juridice autorizate de C.N.V.M. vor fi înregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare (O.E.V.M.).
ART. 2
Societãţile comerciale ale cãror acţiuni au fost distribuite populaţiei prin intermediul Programului de privatizare în masa şi care sînt considerate emitenti de acţiuni printr-o oferta publica sînt luate în evidenta O.E.V.M. şi vor inainta documentele cerute de acesta pînã la data de 15 februarie 1997.
ART. 3
Valorile mobiliare ale societãţilor comerciale care fac obiectul prezentelor instrucţiuni se vor tranzactiona pe o piata organizatã, respectînd regulamentele pieţei respective.
ART. 4
Valorile mobiliare emise de cãtre stat, judeţ, oraş, comuna, intermediate printr-o societate de valori mobiliare, vor fi înregistrate la O.E.V.M. la primirea documentelor de emisiune.
ART. 5
Valorile mobiliare emise de persoane juridice strãine sînt înregistrate la O.E.V.M., dacã întrunesc urmãtoarele condiţii:
a) sînt în circulaţie pe o piata reglementatã din ţara de origine;
b) sînt depozitate la un agent-custode agreat de C.N.V.M.;
c) oferã deţinãtorilor lor cel puţin aceleaşi drepturi ca cele oferite de valori mobiliare similare emise de persoane juridice romane;
d) emitentul, persoana juridicã strãinã, înainteazã la O.E.V.M. documentele de emisiune legalizate în ţara de origine şi traduse în limba romana, în forma autenticã.
ART. 6
(1) Pentru înscrierea la O.E.V.M., societãţile comerciale vor prezenta urmãtoarele documente:
a) o cerere de înscriere la O.E.V.M., întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 1;
b) datele despre valorile mobiliare şi emitent, completate pe formularele prezentate în anexa nr. 1.
(2) Valorile mobiliare care au fãcut obiectul unei oferte publice, regulat promovata şi încheiatã cu succes, precum şi valorile mobiliare ale unei societãţi comerciale deschise, subiect al unui plasament privat, vor fi înregistrate la O.E.V.M. în termen de 10 zile de la încheierea ofertei/plasamentului privat.
ART. 7
Societãţile comerciale, obiect al Programului de privatizare în masa, vor inainta O.E.V.M. cererea de înregistrare şi documentele prevãzute mai jos, pînã la data de 15 februarie 1997, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 82 din Legea nr. 52/1994 şi cu celelalte reglementãri ale C.N.V.M.:
a) copie de pe contractul şi statutul societãţii comerciale şi de pe toate modificãrile aduse acestora;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului;
c) copie de pe bilanţul contabil pe anul 1995, purtind dovada depunerii acestuia la organele financiare teritoriale ale Ministerului Finanţelor;
d) copie de pe raportul de gestiune al administratorilor;
e) copie de pe raportul cenzorilor interni;
f) copie de pe ultima raportare financiar-contabila, certificatã de cenzorii interni (trimestriala sau semestriala), precum şi de pe raportul de gestiune aferent perioadei raportate.
ART. 8
La prima adunare generalã, societãţile comerciale, obiect al Programului de privatizare în masa, vor identifica şi vor rezolva problemele şi inadvertentele legate de capitalul social, de patrimoniu sau de lista actionarilor. Registrul comerţului, Registrele independente şi C.N.V.M. vor fi informate despre schimbãrile intervenite, conform reglementãrilor specifice fiecãruia.
ART. 9
Emitentii de valori mobiliare înregistrate la O.E.V.M. trebuie sa se supunã prevederilor Regulamentului nr. 2/1996 privind informarea periodicã şi continua, realizatã de emitentii de valori mobiliare, şi sa înainteze la O.E.V.M. toate rapoartele cerute de acesta (RC, RS, RA), în scopul asigurãrii transparenţei pieţei şi a accesului investitorilor la informaţie corecta, completa şi facuta publica la timp.
ART. 10
(1) Înregistrãrile de valori mobiliare la O.E.V.M. sînt radiate în urmãtoarele cazuri:
a) lichidarea patrimonialã a emitentului ca urmare a dizolvãrii sau a falimentului acestuia;
b) amortizarea sau rãscumpãrarea integrala a valorii mobiliare, inclusiv cînd sînt determinate de fuziunea emitentului;
c) atunci cînd C.N.V.M. constata concentrarea excesiva a detinerilor de valori mobiliare înregistrate, conducind la scãderea interesului public sub nivelul care justifica menţinerea înregistrãrii;
d) la cererea justificatã a emitentului;
e) încãlcarea grava sau repetatã de cãtre emitent a prevederilor legii sau normelor adoptate pentru aplicarea acesteia şi considerate a fi esenţiale pentru protecţia investitorilor.
(2) Cînd radierea este operata pentru motivele prevãzute la lit. d) şi e), emitentul sau, dacã este cazul, actionarii sãi principali vor face o oferta publica de rãscumpãrare a valorilor mobiliare existente, în condiţiile legii şi în conformitate cu procedurile stabilite prin reglementãri ale C.N.V.M.
ART. 11
(1) Orice persoana care, actionind direct sau indirect, individual sau împreunã şi în legatura cu terţi, dobîndeşte sau deţine şi, sub incidenta <>Legii nr. 52/1994 , devine deţinãtorul sau proprietarul unor acţiuni cu drept de vot sau al altor valori mobiliare conferind drepturi la astfel de acţiuni care, în mod cumulat, reprezintã 5% sau mai mult din totalul drepturilor de vot ale respectivului emitent, va informa O.E.V.M. (pe formularul prezentat în anexa nr. 2), pe emitent şi piata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare respective în termen de doua zile de la data efectuãrii tranzacţiei.
(2) Persoana fizica sau juridicã la care se face referire la alin. (1) va informa O.E.V.M. (pe formularul prezentat în anexa nr. 2) şi, dacã este cazul, piata respectiva despre tranzacţiile de dobîndire sau înstrãinare de valori mobiliare ale unui emitent, care, cumulat, reprezintã minimum 2% din drepturile de vot atît timp cît poziţia sa reprezintã 5% sau mai mult din drepturile de vot, precum şi dacã, drept rezultat al tranzacţiei, o astfel de persoana fizica sau juridicã înceteazã sa mai detina 5% din drepturile de vot în adunarea generalã a emitentului.
ART. 12
Societatea de valori mobiliare, care are cunostinta despre o tranzacţie în urma cãreia s-au dobîndit 5% sau mai mult din drepturile de vot în adunarea generalã a emitentului sau care a participat la o asemenea tranzacţie, trebuie sa o înregistreze la O.E.V.M., în termen de doua zile de la efectuarea acesteia, pe formularul prezentat în anexa nr. 2, şi sa notifice piata pe care se tranzactioneaza respectiva valoare mobiliarã.
ART. 13
Registrele independente sau Registrul bursei vor informa O.E.V.M., la cererea acestuia, despre structura actionariatului emitentilor, pentru ca acesta sa poatã supraveghea respectarea de cãtre aceştia a prevederilor prezentelor instrucţiuni.

CAP. 2
Evidenta persoanelor juridice autorizate de C.N.V.M.

ART. 14
Toate persoanele juridice supuse autorizãrii şi supravegherii de cãtre C.N.V.M. şi care trebuie sa se conformeze prevederilor <>Instrucţiunilor nr. 5/1996 cu privire la obligativitatea raportarii activitãţii de cãtre societãţile comerciale emitente de valori mobiliare şi de persoanele juridice autorizate de cãtre C.N.V.M. trebuie sa îşi înregistreze rapoartele anuale la O.E.V.M.
Înaintarea rapoartelor (RA), certificate de un cenzor extern independent, se va face în termen de 15 zile de la data limita stabilitã de Ministerul Finanţelor pentru predarea bilanţului contabil anual.
ART. 15
Se supun prevederilor art. 14 urmãtoarele persoane juridice:
a) societãţile de valori mobiliare;
b) societãţile de administrare a investiţiilor;
c) societãţile de investiţii autoadministrate;
d) societãţile de investiţii;
e) societãţile de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare;
f) societãţile de depozitare pentru organisme de plasament colectiv;
g) registrele independente;
h) agenţii-custode;
i) consultaţii de plasament (persoane juridice).
ART. 16
Datele şi informaţiile procesate în cadrul O.E.V.M., precum şi registrele sale sînt accesibile publicului investitor în schimbul unei taxe stabilite şi publicate de C.N.V.M. Informaţiile considerate de C.N.V.M. confidenţiale în urma analizei rapoartelor emitentilor nu sînt accesibile publicului.

CAP. 3
Sancţiuni

ART. 17
(1) În plus fata de alte sancţiuni prevãzute de lege şi de regulamentele în vigoare, nerespectarea termenelor prevãzute în prezentele instrucţiuni pentru înscrierea sau predarea documentaţiei la O.E.V.M. se poate sanctiona cu avertisment, suspendarea de la tranzactionare sau cu amenda cuprinsã între 0,1% şi 1% din capitalul social vãrsat, pentru fiecare zi de intirziere, conform prevederilor <>art. 108 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 52/1994 .
(2) Prezentarea de documente şi informaţii false sau eronate se sancţioneazã conform prevederilor Codului penal.
ART. 18
Persoanele care, conform prevederilor art. 11, intirzie sa raporteze la O.E.V.M. detinerile care depãşesc 5% din totalul drepturilor de vot în adunarea generalã a emitentului sînt sancţionate cu amenda de 10 milioane lei în cazul persoanelor juridice şi de un milion lei în cazul persoanelor fizice.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 19
Prezentele instrucţiuni intra în vigoare la data semnãrii ordinului preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de aprobare a acestora.

ANEXA 1

--------------------
| Nr. ............. |
| din .../.../..... |
--------------------

-------------------------------------------- --------------------
| COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE | | Formularul nr. 1 |
| OFICIUL DE EVIDENTA A VALORILOR MOBILIARE | --------------------
--------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| CERERE DE ÎNREGISTRARE A VALORILOR MOBILIARE |
------------------------------------------------------------------------

Denumirea societãţii comerciale emitente ...............................
codul fiscal ..............................

Subsemnatul(a) .........................., domiciliat în ................., str. .............. nr. ........., bl. ........., sc. ........, et. ........., ap. ........, sectorul/judeţul ..........., ţara ..........., avînd Buletinul de identitate seria ........ nr. .............., emis de ................. la data de ....../...../......, în calitate de ........................................
(reprezentant/împuternicit)
* al societãţii comerciale emitente; sau
* al societãţii de valori mobiliare ..............., cu sediul în ........., str. ............... nr. ..........., judeţul/sectorul .................., care este imputernicita de societatea comercialã emitenta sa-i reprezinte interesele, solicit înregistrarea urmãtoarelor valori mobiliare:
----------------------------------------------------
* acţiuni
* obligaţiuni
* ......................................
(alte valori mobiliare)

Societatea comercialã emitenta a fost luatã în evidenta O.E.V.M.? ......................... (Da/Nu)
---------------------------------------------------------------------------
Informaţiile cuprinse în formularele urmãtoare trebuie autentificate de cãtre emitent, care este rãspunzãtor pentru adevãrul, corectitudinea şi transmiterea completa a informaţiilor.

Nr. de formulare întocmite .............. Semnatura ..............

-----------------------------------------------------------------------------

Completati citeţ şi cu majuscule toate rubricile, mai puţin cele din chenarul marcat cu linie ingrosata. Marcati cu "X" casutele corespunzãtoare optiunilor fãcute.

-----------------------------------------------------------------------
| R E F E R A T |
| ------------- |
-----------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| |
| Referent .............................., certific ca am verificat |
| conformitatea datelor înscrise în cererea de înregistrare a |
| valorilor mobiliare cu documentele depuse, |
| * fãrã observaţii * cu urmãtoarele observaţii: |
| ................................................................. |
| ................................................................. |
| ................................................................. |
| ................................................................. |
| Data ......./......./........ Referent ..................... |
| |
-----------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| |
| CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE A VALORILOR MOBILIARE |
| |
| Subsemnatul(a) ......................, şef al Oficiului de |
| Evidenta a Valorilor Mobiliare, certific înregistrarea |
| urmãtoarelor valori mobiliare: |
| ................................................................. |
| (descrierea valorilor mobiliare) |
| ................................................................. |
| ................................................................. |
| ................................................................. |
| ................................................................. |
| emise de Societatea Comercialã .................................. |
| |
| |
| Şeful Oficiului de Evidenta |
| Data .../.../.... a Valorilor Mobiliare |
| ............................ |
| |
-----------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------- --------------------
| COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE | | Formularul nr. 2 |
| OFICIUL DE EVIDENTA A VALORILOR MOBILIARE | --------------------
--------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| DATE DESPRE EMITENT |
------------------------------------------------------------------------

Denumirea societãţii comerciale emitente ...............................
Tipul de societate .....................................................
codul fiscal ..............................
Localitatea ................., str. ............... nr. ...............,
judeţul/sectorul ..........., ţara ........., telefon ......, fax ......
Persoana de contactat .........................................
Numãrul de înmatriculare la Registrul comerţului ................
Capitalul social subscris .......................................
Capitalul social vãrsat .........................................
Obiectul principal de activitate .......................................


----------------------------------------------------------------------------
Completati citeţ şi cu majuscule toate rubricile.


-------------------------------------------- --------------------
| COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE | | Formularul nr. 3 |
| OFICIUL DE EVIDENTA A VALORILOR MOBILIARE | --------------------
--------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| DATE DESPRE ACŢIUNI |
------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------
| |
| Pentru C.N.V.M.: |
| |
| Cod valoare mobiliarã .................. |
| Nr. de înregistrare ... Data .../.../... |
| |
--------------------------------------------

Tipul de acţiuni * Comune nominative
* .............................
(alte tipuri)

Clasa acţiunii .......... Numãrul de emisiune ....... Data emisiunii ......
Seria .......... Nr. de început ............. Nr. de sfîrşit ..............
Valoarea nominalã ..................

Structura de proprietate

Acţionari semnificativi Detineri în capital social
----------------------- --------------------------
Nr. de acţiuni Pondere (%)
-------------- -----------

1. .............................. ............... ..........
(denumirea/numele şi prenumele)
..............................
(adresa, codul fiscal)

2. .............................. ............... ...........

..............................

3. .............................. ............... ...........

..............................

4. .............................. ............... ...........

..............................

5. .............................. ............... ...........

..............................


-----------------------------------------------------------------------------

Completati citeţ şi cu majuscule toate rubricile, mai puţin cele din chenarul marcat cu linie ingrosata. Marcati cu "X" casuta corespunzãtoare opţiunii fãcute.


-------------------------------------------- --------------------
| COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE | | Formularul nr. 4 |
| OFICIUL DE EVIDENTA A VALORILOR MOBILIARE | --------------------
--------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| DATE DESPRE OBLIGAŢIUNI |
------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------
| |
| Pentru C.N.V.M.: |
| |
| Cod valoare mobiliarã .................. |
| Nr. de înregistrare ... Data .../.../... |
| |
--------------------------------------------

Tipul obligaţiunii:
* nominativã garantatã cu ipoteca de prim rang
* nominativã garantatã cu ipoteca de rang inferior
* nominativã garantatã prin gaj fãrã deposedare de titluri
* nominativã garantatã prin gaj cu deposedare de titluri
* nominativã negarantata
* nominativã parţial garantatã

Clasa obligaţiunii ....... Numãrul emisiunii ....... Data emisiunii ......
Data scadentei ..............................
Seria .......................................
Nr. de început ..........................
Nr. de sfîrşit ..........................
Valoarea nominalã ...........................
Dobinda (procentul anual) ...................
Preţul de vînzare ...........................



-----------------------------------------------------------------------------

Completati citeţ şi cu majuscule toate rubricile, mai puţin cele din chenarul marcat cu linie ingrosata. Marcati cu "X" casuta corespunzãtoare opţiunii fãcute.


ANEXA 2

-----------------------------------------------------------------------
| COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE |
| OFICIUL DE EVIDENTA A VALORILOR MOBILIARE |
-----------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------
| RAPORTARE DETINERI PESTE 5% |
-----------------------------------------------------------------------


Denumirea societãţii comerciale emitente ..................................
Tipul de valoare mobiliarã ............ Cod valoare mobiliarã .............
Denumirea şi identificarea persoanei care raporteazã:
Persoana fizica ............... ............................... .........
(numele şi prenumele) (Buletinul de identitate seria numãrul)
Persoana juridicã .................... ...................................
(denumirea completa) (Nr. înregistrare la Registrul
comerţului)
Persoana care raporteazã:
* broker/dealer
* banca
* societate de asigurãri
* societate de administrare de investiţii
* consultant de plasament
* societate comercialã
* persoana fizica
* altele
Sursa de fonduri:
* fonduri proprii
* fonduri împrumutate
* fonduri atrase
* altele
Numãrul de acţiuni deţinute anterior ................
Numãrul de acţiuni deţinute dupã tranzacţie ................
Procentul de acţiuni deţinute dupã tranzacţie ................
Scopul tranzacţiei ..........................................

Semnatura persoanei care raporteazã (reprezentantul legal)
..........................................................

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016