Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 315 din 24 aprilie 2003  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul transportului, cu referire la stabilirea punctelor de oprire, a punctelor de transfer si a planului de ruta, in cazul transporturilor internationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 315 din 24 aprilie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul transportului, cu referire la stabilirea punctelor de oprire, a punctelor de transfer si a planului de ruta, in cazul transporturilor internationale

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 356 din 26 mai 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 152.790 din 9 aprilie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind protecţia animalelor în timpul transportului, cu referire la stabilirea punctelor de oprire, a punctelor de transfer şi a planului de ruta, în cazul transporturilor internaţionale, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui.


p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Bucureşti, 24 aprilie 2003.
Nr. 315.

ANEXA

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind protecţia animalelor în timpul transportului, cu referire la stabilirea punctelor de oprire, a punctelor de transfer şi a planului de ruta, în cazul transporturilor internaţionale

ART. 1
Prevederile prezentei norme sanitare veterinare se aplica numai punctelor de oprire, care oferã cazare de minimum 24 ore animalelor domestice din speciile solipede, bovine, ovine, caprine şi porcine.
ART. 2
(1) Autoritatea veterinara centrala a României are responsabilitatea sa aprobe organizarea şi funcţionarea punctelor de oprire şi a punctelor de transfer.
(2) În scopul eliberãrii unei asemenea aprobãri, autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca punctele de oprire vor îndeplini urmãtoarele condiţii:
a) sa fie situate într-o zona care nu este supusã unor restrictii, în conformitate cu legislaţia româneascã în vigoare, din motive de sãnãtate animala;
b) sa fie sub controlul unui medic veterinar oficial care va asigura, printre altele, concordanta cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare;
c) sa funcţioneze în concordanta cu toate reglementãrile legislaţiei veterinare româneşti referitoare la sãnãtatea animalelor, miscarea animalelor şi protecţia acestora în timpul tãierii;
d) sa fie permanent inspectate pentru a se evalua dacã cerinţele pentru aprobarea functionarii continua sa fie îndeplinite.
(3) Autoritatea veterinara competenta va acorda un numãr de autorizaţie fiecãrui punct de oprire. O asemenea autorizaţie poate fi limitatã pentru o anumitã specie sau pentru anumite categorii de animale sau stãri de sãnãtate. Autoritatea veterinara competenta va inainta Comisiei Europene lista punctelor de oprire aprobatã la zi.
(4) Autoritatea veterinara competenta poate întrerupe sau suspenda autorizaţia; în cazul în care nu exista conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara, în cazul modificãrii statusului de sãnãtate al zonei în care este localizat punctul de oprire sau în cazul unor încãlcãri ale regulilor privind bunãstarea animalelor. Autorizaţia de funcţionare poate fi redata când autoritatea veterinara competenta constata ca punctul de oprire este din nou în concordanta cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 3
(1) Punctele de oprire vor fi utilizate exclusiv pentru primirea, furajarea, adaparea, odihna, cazarea şi îngrijirea animalelor care trec prin acest punct.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), autoritatea veterinara centrala a României poate sa agreeze ca puncte de oprire centrele de colectare, începând cu data de 1 ianuarie 2007. Centrele de colectare pot fi autorizate pentru utilizarea lor ca şi puncte de oprire în urmãtoarele condiţii:
a) satisfac cerinţele prezentei norme sanitare veterinare;
b) utilizarea acestor unitãţi trebuie sa fie destinatã exclusiv acestei activitãţi în timpul cazarii animalelor în aceasta;
c) sa nu fie utilizate pentru cumpãrarea şi vânzarea animalelor la care se face referire în prezenta norma sanitarã veterinara.
(3) Numai animalele cu aceeaşi stare de sãnãtate şi care aparţin speciilor menţionate la art. 1 al prezentei norme sanitare veterinare, pot fi prezente simultan în aceste puncte de oprire în scopul evitãrii punerii în pericol a statusului lor sanitar.
ART. 4
Deţinãtorul sau orice persoana fizica sau juridicã, proprietar al unui punct de oprire, va avea obligaţia sa cunoascã prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi va fi obligat:
a) sa admitã numai acele animale care au fost certificate sau identificate în concordanta cu legislaţia romana în vigoare şi în particular, conform prevederilor art. 3, alin. (3). În acest scop, acesta va controla sau va solicita controlul sãnãtãţii animalelor, controlul documentelor insotitoare aparţinând speciilor şi categoriilor în cauza, precum şi controlul aleator al crotaliilor acestor animale.
b) sa se asigure, fãrã a aduce atingere prevederilor pct. 3, lit. b, a anexei nr. 1, ca animalele din punctele de oprire sunt ţinute în aceleaşi grupuri în care au fost ţinute iniţial şi ca, fiecare transport de animale este cazat în întregime în adaposturi separate, este îngrijit în concordanta cu solicitarile medicului veterinar oficial, cu scopul de a se preveni orice contact care ar putea sa punã în pericol starea de sãnãtate a animalelor.
c) sa se asigure ca animalele rãmase în punctul de oprire sunt hranite şi adapate corespunzãtor speciei din care provin şi sa se asigure, de asemenea, ca exista cantitãţi corespunzãtoare de apa şi hrana.
d) sa îngrijeascã toate animalele care sunt cazate în punctul de oprire şi atunci când se impune, sa ia mãsurile corespunzãtoare pentru garantarea bunastarii şi respectarea cerinţelor de sãnãtate animala.
e) sa facã, în caz de necesitate, apel la un medic veterinar oficial:
(i) pentru a acorda animalelor bolnave sau ranite, în perioada în care sunt sub responsabilitatea sa, un tratament veterinar corespunzãtor,
(ii) dacã este necesar, pentru a pune în aplicare procedura uciderii de necesitate, în conformitate cu prevederile ord. MAAP nr. 425/2002, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 887/2002.
f) sa utilizeze personal care poseda aptitudini, cunoştinţe şi capacitãţi profesionale corespunzãtoare şi care, în acest scop, dispune de o formare specifica fie, în cadrul unitãţii, fie pe lângã un organism de formare sau care beneficiazã de o experienta practica echivalenta pentru a putea proceda la manipularea animalelor, precum şi la asigurarea de îngrijiri corespunzãtoare animalelor în caz de necesitate.
g) sa ia mãsurile necesare pentru a putea garanta ca toţi cei care manipuleaza animalele în punctele de oprire respecta dispoziţiile privitoare la bunãstarea animalelor.
h) sa înscrie într-un registru sau pe suport informatic, pentru a putea conserva şi a tine la dispoziţia autoritãţii veterinare competente pe parcursul a 3 ani, datele care figureazã la pct. 7, lit. C, din anexa nr. 1.
i) sa semnaleze cat mai urgent posibil autoritãţii competente anomaliile constatate.
ART. 5
(1) Înainte ca animalele sa pãrãseascã punctul de oprire, medicul veterinar oficial sau orice medic veterinar desemnat în acest scop de cãtre autoritatea veterinara competenta confirma, în planul de ruta descris în anexa nr. 2, ca animalele sunt apte sa-şi continue cãlãtoria.
(2) Autoritatea veterinara competenta poate decide ca toate cheltuielile datorate controalelor veterinare precizate sa fie achitate de cãtre proprietarul punctului de oprire.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CRITERII APLICABILE PUNCTELOR DE OPRIRE

A. Mãsuri de sãnãtate şi igiena
1. Fiecare punct de oprire trebuie:
a) sa posede echipament corespunzãtor pentru curãţirea şi dezinfectia construcţiilor, a echipamentelor, a instalaţiilor şi a vehiculelor,
b) sa fie construite din materiale care sa fie uşor de curatat şi de dezinfectat,
c) sa fie curatate şi dezinfectate înainte şi dupã fiecare utilizare, conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial.
2. Persoana responsabilã pentru punctul de oprire va asigura echipament de curãţire şi de protecţie, care va fi ţinut exclusiv pentru a fi utilizat de orice persoana care intra în punctul de oprire şi, de asemenea, va avea disponibil echipament potrivit pentru curatarea şi dezinfectia echipamentului de protecţie.
3. Un transport de animale poate fi cazat în punctul de oprire numai dupã operaţiunile prevãzute la pct. 1, lit. c).
4. Dupã o folosire maxima de 6 zile, dupã efectuarea operaţiunilor de curãţire şi dezinfecţie şi înainte de sosirea unui nou transport de animale punctele de oprire vor fi în întregime libere pentru o perioada de cel puţin 24 ore.
B. Construcţii şi instalaţii
1. Fiecare punct de oprire trebuie sa aibã echipamente şi instalaţii corespunzãtoare destinate încãrcãrii şi descãrcãrii animalelor din mijloacele de transport. Astfel de echipamente şi instalaţii trebuie sa cuprindã şi o rampa de încãrcare - descãrcare nealunecoasa şi, dacã este necesar, sa fie prevãzutã cu bare de protecţie laterala. De asemenea, trebuie instalate poduri mobile, rampe şi culoare cu sisteme de protecţie care sa împiedice animalele sa cada din ele. Rampele trebuie sa fie cat mai puţin înclinate. Culoarele de trecere trebuie sa aibã podeaua astfel construitã încât sa existe un risc minim de alunecare şi sa se diminueze astfel riscul de ranire al animalelor. O grija deosebita trebuie avutã pentru a se asigura ca nu exista nici un spaţiu gol între pardoseala vehiculului şi rampa, iar pardoseala sa fie antiderapanta pentru a nu permite sarituri care sa conducã la alunecãri sau caderi. Toate punctele de oprire vor fi în permanenta echipate cu un numãr suficient de rampe fixe sau mobile ce vor fi construite şi utilizate în asa fel încât animalele sa nu urce sau sa coboare o panta mai mare de 20° în timpul încãrcãrii şi descãrcãrii.
2. Toate instalaţiile folosite pentru cazarea animalelor în punctele de oprire trebuie:
a) sa fie dotate cu o pardoseala care sa reducã la minimum riscul alunecarii şi sa nu producã ranirea animalelor;
b) sa fie dotate cu un acoperis şi imprejmuite lateral pentru protecţia animalelor de condiţiile climatice neprielnice;
c) sa dispunã de instrumentele necesare pentru contentia, inspecţia şi examinarea animalelor şi atunci când este necesar, instalaţii pentru adaparea şi furajarea animalelor şi depozitarea furajelor;
d) sa dispunã de capacitãţi de ventilaţie şi de drenaj adecvate pentru speciile de animale cazate;
e) sa dispunã de iluminare naturala sau artificiala la un nivel suficient, astfel încât sa permitã inspecţia tuturor animalelor simultan. Dacã este cazul, o sursa suplimentarã de lumina se poate utiliza;
f) sa dispunã de echipament pentru legarea animalelor care necesita sa fie legate. Legarea acestora se va realiza într-un mod care sa nu cauzeze durere sau suferinta animalelor şi sa le permitã furajarea, adaparea şi culcarea fãrã dificultate;
g) sa dispunã, în funcţie de speciile în cauza, de spaţii suficiente pentru ca animalele sa stea culcate în acelaşi timp şi sa poatã avea acces uşor la punctele de furajare şi de adapare;
h) sa dispunã de asternut în cantitate suficienta. Asternutul trebuie aşezat în fiecare incinta în funcţie de necesitãţile fiecãrei specii sau categorii de animale cazate;
i) sa fie construite şi întreţinute în asa fel încât sa împiedice animalele sa vina în contact cu obiectele ascutite sau periculoase ori cu suprafeţele deteriorate ce le pot cauza raniri.
3. Punctele de oprire trebuie sa dispunã de spaţii separate pentru cazarea animalelor bolnave, ranite sau care necesita îngrijire individualã.
4. Punctele de oprire trebuie sa dispunã de utilitãţi pentru toate persoanele care le folosesc.
5. Punctele de oprire trebuie sa dispunã de un sistem corespunzãtor pentru stocarea şi evacuarea deşeurilor, precum şi pentru depozitarea cadavrelor, pana la preluarea şi distrugerea lor, conform legislaţiei în vigoare.
C. Funcţionarea punctelor de oprire
1. Animalele trebuie sa fie descãrcate, fãrã întârziere, dupã sosire. Dacã totuşi întârzierea se produce ţinând cont de condiţiile meteorologice şi de perioadele de asteptare, animalelor li se va garanta cele mai bune condiţii de bunastare.
2. În timpul operaţiunilor de încãrcare-descãrcare trebuie avut grija ca animalele sa nu se sperie, sa nu fie lovite sau batute. Animalele nu vor fi niciodatã ridicate sau trase de cap, coarne, urechi, picioare, coada, gat şi vor fi manipulate în asa fel încât sa nu fie supuse unor dureri şi suferinţe inutile. Dacã este cazul, vor fi manipulate individual.
3. Pentru manipularea animalelor:
a) trebuie amenajate culoare mobile;
b) trebuie folosite în acest scop instrumente pentru ghidarea animalelor. Este interzisã, pe cat posibil, utilizarea instrumentelor care produc socuri electrice. Aceste instrumente se pot utiliza exclusiv la bovinele adulte sau la porcinele care refuza sa se miste, dar în urmãtoarele condiţii: socurile nu trebuie sa dureze mai mult de 2 secunde, camera în care se introduc animalele sa se afle în fata acestora, iar instrumentul se aplica pe trenul posterior al animalului;
c) animalele nu trebuie sa fie lovite şi nu trebuie sa se exercite nici o presiune asupra nici unei pãrţi a corpului, în particular, coada animalelor nu trebuie rasucita, indoita sau rupta, ochii nu trebuie atinsi. De asemenea, animalele nu trebuie sa fie intepate sau batute;
d) persoanele care manipuleaza animalele în punctele de oprire nu trebuie sa posede sau sa utilizeze obiecte contondente. Bastoanele sau alte instrumente utilizate pentru ghidarea animalelor pot fi folosite asigurându-se ca vor fi aplicate pe corpul animalelor fãrã a cauza rani sau suferinţe inutile.
4. Animalele care sosesc în punctele de oprire dupã ce au calatorit pe temperaturi ridicate, în atmosfera umeda, trebuie hidratate şi racorite cat mai curând posibil.
5. Fiecare animal cazat la punctul de oprire trebuie sa aibã asigurata suficienta apa potabilã şi hrana corespunzãtoare, care sa satisfacã nevoile sale fiziologice pe perioada stationarii şi pe perioada prevãzutã pentru cãlãtorie, pana la urmãtorul punct de oprire. Punctele de oprire nu vor primi animale care au nevoi alimentare speciale, ca de exemplu viţei care necesita alimente lichide, dacã nu dispun de echipament şi personal capabile sa satisfacã nevoile acestora.
6. Un membru al personalului dintr-un punct de oprire va controla condiţiile şi starea de sãnãtate a animalelor, la sosirea acestora la punctul de oprire şi cel puţin o data la 12 ore pe perioada stationarii.
7. Registrul la care se face referire la lit. h, art. 5 din prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa conţinã urmãtoarele date:
a) data şi ora terminãrii descãrcãrii şi cea a începerii încãrcãrii fiecãrui camion;
b) data şi durata vidului sanitar, prevãzut la pct. 4, lit. A;
c) numãrul sau numerele certificatului sau ale certificatelor de sãnãtate ale animalelor pentru fiecare mijloc de transport;
d) orice informaţie necesarã referitoare la condiţiile de sãnãtate şi bunastare a animalelor şi în special:
(i) particularitãţile şi numãrul de animale descoperite moarte la locul de descãrcare al punctului de oprire sau care au murit în timpul stationarii;
(ii) particularitãţile şi numãrul de animale care au fost descoperite ca fiind ranite grav la locul de descãrcare, în timpul şederii sau care nu sunt considerate apte sa continue cãlãtoria;
e) numele şi adresele transportatorilor sau ale soferilor şi numerele de înmatriculare ale vehiculelor.


ANEXA 2


la norma sanitarã veterinara
----------------------------
PLANUL DE RUTA



┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│(1) Transportator │(2) Mijloc de transport │
│(nume, adresa, │ │
│nume de afaceri) │ │
│Semnatura │Numãrul de înregistrare sau identificare │
│ transportatorului (a) │ (a) │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│(3) Specia de animale │(4) Itinerariu │
│Numãr │ │
│Locul de plecare │Estimarea duratei cãlãtoriei │
│Locul şi ţara de │ (a) │
│ destinaţie (a) │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┬──────────────────────────┤
│(5) Nr. certificat │(6) Ştampila medicului │(7) Ştampila medicului │
│(ului) (lor) de │veterinar oficial de la │veterinar oficial de la │
│sãnãtate sau al │locul de plecare │punct(ul) (ele) de oprire │
│document(ului) │ │ │
│(lor) de însoţire │ │ │
│ │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│(8) Data şi ora │(9) Numele persoanei │(10) Ştampila autoritãţii │
│plecãrii │care are în responsabili- │veterinare competente de │
│ │tate transportul │la inspectoratul de │
│ │ │poliţie sanitarã veterina-│
│ │ │ra de frontiera │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│(11) Punctele de oprire │ │(12) Puncte de oprire şi │
│sau de transfer │ │transfer existente │
│planificate │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼───────┬─────┬──────┬─────┤
│(13) Locul şi adresele │(14) Data şi ora │(15) │(16) │(17) │(18) │
│ │ │Durata │Moti-│Locul │Data │
│ │ │şederii│vul │şi │ şi │
│ │ │ │ │adresa│ ora │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼───────┴─────┴──────┴─────┤
│i) │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ii) │ │ │
├────────────────────────┼──────────────── ─────────┼──────────────────────────┤
│iii) │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│iv) │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│v) │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│vi) │ │ │
├────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────┤
│(19) │(20) Semnatura persoanei │(21) data şi ora de sosire│
│a) sa fie completat de │responsabile în timpul │la locul de destinaţie │
│cãtre transportator │cãlãtoriei │ │
│înaintea plecãrii │ │ │
│ │ │ │
│b) sa fie completat de │ │ │
│cãtre un medic │ │ │
│veterinar oficial │ │ │
│ │ │ │
│c) sa fie completat de │ │ │
│cãtre transportator în │ │ │
│timpul cãlãtoriei │ │ │
│ │ │ │
│d) sa fie completat de │ │ │
│cãtre autoritatea │ │ │
│veterinara competenta │ │ │
│la punctul de ieşire │ │ │
│sau la punctul de │ │ │
│trecere autorizat │ │ │
│ │ │ │
│e) sa fie completat de │ │ │
│cãtre transportator │ │ │
│dupã cãlãtorie │ (e) │ (e) │
├────────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────────┤
│(22) Observaţii (b sau e) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016