Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 314 din 7 august 2024 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 "Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole" din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027
EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 809 din 14 august 2024
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 27.602/142.528/2024 al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi al Direcţiei generale dezvoltare rurală - Autoritate de management pentru Programul naţional de dezvoltare rurală, în calitate de Autoritate de management pentru Planul strategic PAC 2023-2027,
în baza prevederilor:
- Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2023 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2023-2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării;
– Hotărârii Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat, cu modificările şi completările ulterioare;
– Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/129 al Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire a unor norme pentru tipurile de intervenţii privind plantele oleaginoase, bumbacul şi subprodusele vitivinicole, în temeiul Regulamentului (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European şi al Consiliului, precum şi pentru cerinţele privind informarea, publicitatea şi vizibilitatea legate de sprijinul din partea Uniunii şi de planurile strategice PAC,
în temeiul prevederilor:
- art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 9 alin. (5) şi (6) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin:
ART. I
Anexa la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole“ din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 şi 258 bis din 29 martie 2023, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, după litera ş) se introduce o nouă literă, lit. t), cu următorul cuprins:
"t) lista programelor în aşteptare - listă întocmită de A.P.I.A. şi postată pe site-ul www.apia.org.ro, care include programele depuse de solicitanţi şi ale căror cereri de finanţare nu au fost aprobate la data închiderii sesiunii de depunere, declarate eligibile în urma evaluării şi care urmează a fi finanţate în situaţia identificării în perioada 2024-2027 a unor sume disponibile."
2. La articolul 6, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Toate programele de restructurare/reconversie se realizează în baza unui proiect tehnic şi a unui deviz de cheltuieli. Proiectele tehnice se vizează de una dintre unităţile de cercetare-dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie prevăzute în anexele nr. 1-3 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare. Proiectul tehnic trebuie să conţină elemente de fundamentare a investiţiei (identificarea solicitantului, necesitatea şi oportunitatea investiţiei, amplasamentul investiţiei, parametrii tehnici ai plantaţiilor viticole, harta cadastrală), memoriu tehnic şi justificativ (organizarea terenului, scurtă descriere a situaţiei plantaţiei, condiţiile fizico-geografice), descriere detaliată a măsurilor abordate prin proiect. În cazul programelor care vizează şi acţiuni care asigură posibile economii de apă trebuie precizate şi beneficiul preconizat şi impactul pozitiv suplimentar al programului propus legate de obiectivele în materie de agromediu şi climă şi trebuie demonstrate cu ajutorul specificaţiilor proiectului sau altor documente tehnice. Proiectul tehnic se depune de către solicitant la centrele judeţene ale A.P.I.A. după aprobarea cererii de finanţare şi primirea notificării privind încadrarea în bugetul alocat."
3. La articolul 7, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Termenele prevăzute la alin. (1) sau (2) se calculează de la data aprobării cererii de finanţare şi nu pot depăşi în nicio situaţie 30 iunie 2027 inclusiv, iar efectuarea plăţilor de către A.P.I.A. se realizează până la 15 octombrie 2027 inclusiv."
4. La articolul 9, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) Programele se depun în sesiune continuă, în limita bugetului alocat intervenţiei, iar pentru depunerea acestora solicitantul consultă site-ul A.P.I.A. www.apia.org.ro şi accesează linkul din cadrul portalului public, urmând paşii prevăzuţi în ghidul informativ privind utilizarea geoportalului."
5. La articolul 9, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
"(1^1) La data la care valoarea cererilor de finanţare aprobate acoperă alocarea disponibilă în cadrul intervenţiei, A.P.I.A. publică pe site-ul www.apia.org.ro un anunţ cu privire la închiderea sesiunii de depunere şi notifică D.A.J. în acest sens.
(1^2) Programele depuse de solicitanţi şi ale căror cereri de finanţare nu au fost aprobate la data închiderii sesiunii se includ în lista programelor în aşteptare în scopul finanţării în situaţia identificării unor sume disponibile."
6. La articolul 9, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(9) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), A.P.I.A. aplică un sistem de avertizare timpurie şi de monitorizare în ceea ce priveşte gradul de utilizare a fondurilor alocate intervenţiei, respectiv cheltuielile din FEGA şi disponibilitatea angajării fondurilor, în funcţie de modificările care apar ca urmare a aprobării cererilor de finanţare şi de plată."
7. La articolul 11, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Modificarea graficului de execuţie în cadrul termenelor prevăzute la art. 7, precum şi înlocuirea soiurilor cu altele din caietele de sarcini corespunzătoare fiecărei D.O.C. şi I.G., în vigoare, nu constituie modificare a programului şi se efectuează cu notificarea prealabilă a A.P.I.A., fără ca modificarea graficelor să depăşească data de 30 iunie a exerciţiului financiar pentru care a fost aprobată o rezervare financiară în cadrul programului şi cu respectarea termenului de valabilitate al autorizaţiei de replantare."
8. La articolul 13, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(6) Declaraţia de finalizare este transmisă informatic sau, după caz, depusă la centrele judeţene ale A.P.I.A. de către beneficiar, cu respectarea graficului de realizare aprobat, până la data de 30 iunie a fiecărui exerciţiu financiar."
9. La articolul 13, alineatul (12) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(12) Categoria materialului biologic folosit la plantare se probează prin etichetele care însoţesc produsul."
10. La articolul 15, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
"(11) Beneficiarii sprijinului au obligaţia să asigure publicitatea şi vizibilitatea finanţării din FEGA prin plăci sau panouri în conformitate cu prevederile anexei II şi anexei III - pct. 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/129 al Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire a unor norme pentru tipurile de intervenţii privind plantele oleaginoase, bumbacul şi subprodusele vitivinicole, în temeiul Regulamentului (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European şi al Consiliului, precum şi pentru cerinţele privind informarea, publicitatea şi vizibilitatea legate de sprijinul din partea Uniunii şi de planurile strategice PAC. Modelul-cadru al plăcilor şi panourilor este prevăzut în ghidul informativ al intervenţiei."
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Florin-Ionuţ Barbu
Bucureşti, 7 august 2024.
Nr. 314.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: