Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 301 din 22 decembrie 2006  privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 301 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a alimentelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 9 din 8 ianuarie 2007
ORDIN nr. 301 din 22 decembrie 2006
privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor privind procedurile de înregistrare a activitãţilor de vânzare directa de produse primare, a activitãţilor de vânzare cu amãnuntul şi a activitãţilor de fabricare a alimentelor
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 9 din 8 ianuarie 2007


Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ţinând cont de prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
luând în consideraţie prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea privind alimentele şi cu regulile de sãnãtate şi de protecţie a animalelor, care reprezintã transpunerea în legislaţia nationala a prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE ,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vazand Referatul de aprobare nr. 87.478 din 21 decembrie 2006, întocmit de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara şi de Direcţia generalã siguranta alimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor privind procedurile de înregistrare a activitãţilor de vânzare directa de produse primare, a activitãţilor de vânzare cu amãnuntul şi a activitãţilor de fabricare a alimentelor, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor prevãzutã la art. 1 a fost elaborata în vederea stabilirii procedurii de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor a activitãţilor din unitãţile de vânzare directa de produse primare sau vânzare cu amãnuntul, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea privind alimentele şi cu regulile de sãnãtate şi de protecţie a animalelor, care reprezintã transpunerea în legislaţia nationala a prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE .
ART. 3
Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor prevãzutã la art. 1 nu se aplica produselor primare obţinute de cãtre producãtorii particulari şi care sunt destinate consumului propriu.
ART. 4
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 10 zile de la publicare.

Preşedintele
Autoritãţii
Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta
Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 22 decembrie 2006.
Nr. 301.

ANEXA
NORMA SANITARÃ
VETERINARA ŞI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
privind procedurile de
înregistrare a activitãţilor
de vânzare directa de produse
primare, a activitãţilor
de vânzare cu amãnuntul şi
a activitãţilor de fabricare
a alimentelor

CAP. I
Vânzãri directe de produse primare

1. Definiţii
ART. 1
Prezentele prevederi stabilesc definiţiile referitoare la activitãţile de vânzare directa a produselor primare, precum şi procedura de înregistrare sanitarã veterinara a activitãţilor de vânzare directa de produse primare.
ART. 2
În sensul prezentului capitol, termenii şi expresiile urmãtoare se definesc astfel:
a) înregistrare sanitarã veterinara - înscrierea altor unitãţi care produc alimente de origine animala decât cele autorizate sanitar veterinar, în listele celor cu vânzare directa de produse primare, de cãtre autoritatea sanitarã veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise din partea reprezentantului legal al unitãţii;
b) activitãţi supuse înregistrãrii sanitare veterinare - activitãţile de vânzare directa a produselor primare de origine animala obţinute din producţia primara, care sunt supuse înregistrãrii şi controlului sanitar veterinar;
c) document de înregistrare sanitarã veterinara - documentul emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activitãţile din unitãţile supuse înregistrãrii;
d) producţie primara - producerea, creşterea animalelor domestice sau obţinerea produselor primare, incluzând animalele crescute premergãtor sacrificarii, producţia de lapte, precum şi vânãtoarea sau pescuitul.
Detalierea activitãţilor asociate cu producţia primara:
(i) activitãţile de la locul de creştere a animalelor domestice, inclusiv transportul acestora cãtre o anumitã destinaţie;
(ii) creşterea de animale pentru obţinerea de alimente, transportul animalelor la abator sau transportul animalelor între ferme;
(iii) transportul, depozitarea şi manipularea produselor primare la ferma sau la locul obţinerii, cu condiţia sa nu modifice natura acestora;
(iv) producţia, creşterea şi recoltarea de melci la ferma, transportul acestora la o unitate de procesare sau la un loc de comercializare;
(v) în cazul produselor provenite din pescuit şi vanatoare, transportul acestora, pentru furnizarea produselor primare, de la locul de obţinere la o alta locatie, incluzând transportul de la locul de obţinere pana la o unitate de procesare;
(vi) producerea, depozitarea laptelui la ferma şi transportul acestuia la un centru de colectare;
(vii) producţia şi colectarea de oua la ferma proprie, excluzând operaţiunile de ambalare a oualor;
(viii) pescuitul, manipularea produselor provenite din pescuit, fãrã a schimba substanţial natura acestora la bordul vaselor, cu excepţia vaselor-fabrica şi a celor cu racitoare, şi transportul acestora la prima unitate terestra, inclusiv la hala de licitaţie. Aceasta include şi pescuitul, manipularea şi transportul pestelui prins în ape dulci;
(ix) producţia, creşterea şi recoltarea pestilor în crescatorii piscicole şi transportul acestora cãtre o destinaţie stabilitã;
(x) producţia, creşterea şi recoltarea molustelor bivalve vii, precum şi transportul acestora la un centru de purificare;
(xi) vânãtoarea, uciderea şi eviscerarea vânatului la fata locului şi transportul acestuia spre o unitate aprobatã pentru manipularea vânatului salbatic;
(xii) recoltarea melcilor salbatici şi transportul acestora cãtre o unitate de procesare;
(xiii) toate activitãţile legate de extractia şi pãstrarea mierii de albine, recoltarea altor produse apicole, inclusiv pãstrarea produselor melifere, chiar dacã aceasta activitate permite ca stupii sa fie la distanta fata de locul de pãstrare al producãtorului, cu excepţia mierii de colectura şi/sau ambalarii la o unitate de procesare;
e) produse primare - produsele rezultate din producţia primara, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, celor provenite din vanatoare sau pescuit. Din categoria produselor primare destinate vânzãrii directe fac parte:
1. carnea de pasare sau carnea de iepure care provine de la animale tãiate în ferma;
2. vanatul în blana sau pene, eviscerat ori neeviscerat, obţinut de cãtre vanatori, cu excepţia carnii de vanat;
3. peştele şi produsele provenite din pescuit, inclusiv molustele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultura, care pot fi prelucrate sumar, curatate de solzi, cu aripioarele indepartate şi racite;
4. laptele materie prima colectat direct din ferma;
5. ouale obţinute în ferme proprii, fãrã activitãţile de marcare sau ambalare a acestora;
6. mierea de albine extrasa şi alte produse apicole recoltate, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încãlzire sau de ambalare a mierii de albine;
f) vânzare directa de produse primare - furnizarea directa de la locul de producere a produselor primare cãtre consumatorul final sau furnizarea acestora în cantitãţi mici cãtre unitãţi de vânzare cu amãnuntul din localitate sau dintr-o localitate invecinata, inclusiv depozitarea şi manipularea acestora la locul de obţinere. Vânzarea directa include şi furnizarea de cãtre producãtor direct cãtre consumatorul final a produselor primare în cantitãţi mici, cu ocazia targurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase etc., organizate periodic de autoritãţile competente cu atribuţii în domeniu;
Expresia vânzare directa a produselor primare nu include activitãţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesarii ulterioare la unitãţile autorizate sanitar veterinar;
g) cantitãţi mici - urmãtoarele cantitãţi de produse de origine animala:
1. lapte materie prima - pana la 1.000 l/saptamana;
2. peste proaspãt - pana la 100 kg/transport pentru peştele capturat în mare şi 10 kg/transport pentru peştele capturat în ape dulci;
3. vanat salbatic în blana sau pene - pana la o unitate vanat mare şi 10 unitãţi vanat mic din cota de vanatoare alocata;
4. carne de pasare sau de lagomorfe obţinutã în ferma pana la 2.000 de capete de pãsãri şi 1.000 de iepuri pe an;
5. melci şi moluste bivalve vii - pana la 20 kg/saptamana;
6. oua - provenind din ferme cu cel mult 50 de gaini;
h) reţinere oficialã - procedura prin care autoritatea competenta dispune ca produsele de origine animala sa nu fie deplasate ori falsificate pana la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de cãtre operatorii cu activitate în domeniul produselor de origine animala în conformitate cu instrucţiunile autoritãţilor competente;
i) mic producãtor - persoana fizica sau juridicã care desfãşoarã activitãţi de vânzare directa a produselor primare.

2. Înregistrarea sanitarã veterinara a activitãţilor de vânzare directa a produselor primare
ART. 3
(1) Micii producãtori care desfãşoarã activitãţi de vânzare directa a produselor primare menţionate la art. 2 lit. e) trebuie înregistraţi de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Înregistrarea sanitarã veterinara a micilor producãtori care desfãşoarã activitãţi de vânzare directa a produselor primare se efectueazã de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise, formulatã de proprietar, care trebuie sa cuprindã:
a) denumirea/adresa micului producãtor/reprezentantului legal al unitãţii;
b) activitatea desfasurata;
c) tipurile şi cantitãţile de produse supuse vânzãrii directe;
d) locurile de vânzare directa a produselor primare.
ART. 4
(1) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistreazã solicitarea depusa şi verifica prin medicii veterinari oficiali îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare prevãzute în legislaţia în vigoare, referitoare la producţia primara şi la vânzarea directa a produselor primare.
(2) Activitãţile de vânzare directa a produselor primare sunt înregistrate într-un registru special de cãtre direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor acorda pentru fiecare mic producãtor un numãr de înregistrare precedat de literele VD (vânzare directa), precum şi un document de înregistrare sanitarã veterinara, conform modelului cuprins în anexa nr. 2.
ART. 5
Micii producãtori au urmãtoarele obligaţii:
a) aplicarea şi respectarea mãsurilor privind prevenirea contaminarii produselor primare prin aer, apa şi sol cu deşeuri sau produse medicinale veterinare etc.;
b) aplicarea şi respectarea mãsurilor referitoare la sãnãtatea şi bunãstarea animalelor de la care se obţin produsele care fac obiectul vânzãrilor directe;
c) menţinerea corespunzãtoare din punct de vedere igienic a oricãror echipamente şi facilitãţi utilizate în procesul de producţie, inclusiv a celor utilizate pentru depozitarea şi manipularea produselor primare;
d) dotarea cu apa potabilã sau apa curata oricând este necesar, pentru a preveni contaminarea;
e) asigurarea ca personalul care manipuleaza produsele primare este într-o stare buna de sãnãtate şi ca a fost instruit referitor la regulile generale de igiena;
f) evitarea pe cat posibil a contaminarii produselor primare prin intermediul animalelor sau prin alţi daunatori;
g) prevenirea introducerii şi rãspândirii zoonozelor sau agenţilor zoonotici transmisibili la oameni prin intermediul produselor primare;
h) sa ţinã cont de rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate din producţia primara sau din alte materii prime cu importanta pentru sãnãtatea publica;
i) utilizarea aditivilor furajeri şi a produselor medicinale de uz veterinar în conformitate cu legislaţia în domeniu;
j) pãstrarea documentelor referitoare la hrana animalelor, la produsele medicinale de uz veterinar utilizate în tratamentul animalelor etc.;
k) completarea înregistrãrilor referitoare la cantitãţile de produse primare livrate cãtre consumatorul final, cãtre unitãţi locale de vânzare cu amãnuntul sau cãtre unitãţi autorizate sanitar-veterinar.
ART. 6
(1) În cazul în care, în urma verificãrii efectuate de personalul veterinar din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la locul producerii sau vânzãrii directe a produselor primare, se constata neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare prevãzute în legislaţia nationala referitoare la producţia primara şi la vânzarea directa a produselor primare, se întocmeşte o nota în care vor fi înscrise toate deficientele constatate, mãsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnatura producãtorului/reprezentantului legal al unitãţii.
(2) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizeazã activitãţile de vânzare directa a produselor primare şi informeazã, dupã caz, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(3) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, interzice activitatea micilor producãtori care desfãşoarã activitãţi de vânzare directa a produselor primare atunci când constata ca, în mod repetat, aceştia nu respecta condiţiile sanitare veterinare stabilite de legislaţia în vigoare.

3. Controale şi mãsuri
ART. 7
(1) Toate activitãţile de vânzare directa a produselor primare sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Activitãţile de vânzare directa a produselor primare sunt supuse controlului ori de câte ori este necesar, dar cel puţin o data pe an, la locul de obţinere sau de vânzare directa a produselor primare, de cãtre medicii veterinari oficiali ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) În cazul în care, în urma a doua controale consecutive efectuate de cãtre medicii veterinari oficiali ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau în urma sesizãrii cumparatorilor, se constata neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite în legislaţia în vigoare, micilor producãtori care desfãşoarã activitãţi de vânzare directa a produselor primare li se interzice vânzarea directa a produselor primare pana la remedierea deficienţelor, aceştia fiind obligaţi sa aplice mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa informeze autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana sau a municipiului Bucureşti atunci când acestea au fost corectate.
(4) În cazul în care unui mic producãtor i-a fost interzisã vânzarea directa a produselor primare, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, comunica decizia, dupã caz, autoritãţilor locale.
(5) Ori de câte ori se constata ca exista motive suficiente pentru a considera ca un aliment implica un risc pentru sãnãtatea publica, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, dispune mãsuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului şi notifica prin Sistemul rapid de alerta, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.
ART. 8
(1) Activitãţile de vânzare directa a produselor primare se pot derula numai cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare, conform cerinţelor legislaţiei în domeniu.
(2) Micii producãtori de produse primare supuse vânzãrii directe au obligaţia sa informeze în timpul cel mai scurt autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor competenta ori de câte ori constata ca un produs primar prezintã un risc pentru sãnãtatea publica.
ART. 9
Este interzisã vânzarea directa de produse primare de cãtre micii producãtori care nu sunt înregistraţi de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

CAP. II
Vânzãri cu amãnuntul

1. Definiţii
ART. 10
Prezentele prevederi stabilesc definiţiile referitoare la vânzarea cu amãnuntul şi procedura de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor a activitãţilor de vânzare cu amãnuntul a unor produse de origine animala şi nonanimala.
ART. 11
În sensul prezentului capitol, urmãtorii termeni şi expresii se definesc astfel:
a) vânzare cu amãnuntul - furnizarea restrânsã, localizata şi limitatã de produse alimentare de origine animala şi nonanimala, obţinute în unitãţi autorizate sanitar veterinar sau/şi obţinute în cantitãţi mici în unitãţi de desfacere cu amãnuntul la locul producerii şi care sunt comercializate direct cãtre:
1. consumatorul final la locul producerii;
2. alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul, aparţinând producãtorului, aflate pe teritoriul judeţului respectiv, fãrã a depãşi limitele de suprafata ale judeţului;
3. unitãţi de alimentaţie publica din localitate sau dintr-o localitate invecinata din acelaşi judeţ;
4. consumatorul final, cu ocazia targurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase etc., organizate periodic de autoritãţile locale.
Aceasta notiune include manipularea şi/sau procesarea alimentelor şi depozitarea acestora în punctele de vânzare ori de livrare cãtre consumatorul final, inclusiv terminalele de distribuţie, operaţiunile de catering, cantinele, restaurantele şi alte operaţiuni similare în domeniul serviciilor alimentare, magazine, centre de distribuţie tip supermarket, pieţe de vânzare angro.
Activitãţile de vânzare cu amãnuntul presupun valorificarea produselor de origine animala şi nonanimala direct cãtre consumatorul final, precum şi valorificarea numai în cantitãţi mici a produselor obţinute în unitate şi destinate comercializãrii cãtre consumatorul final prin alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul;
b) înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor înscrierea unitãţilor în listele celor cu vânzare cu amãnuntul de cãtre autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, în baza unei solicitãri scrise din partea beneficiarului;
c) activitãţi supuse înregistrãrii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor - activitãţi de vânzare cu amãnuntul care sunt supuse controlului şi înregistrãrii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, desfãşurate de unitãţile prevãzute la capitolul II din anexa nr. 1;
d) furnizare restrânsã - valorificarea în cantitãţi mici a produselor alimentare cãtre consumatorul final prin alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul;
e) furnizare localizata - valorificarea produselor alimentare pe teritoriul judeţului respectiv, care nu necesita o supraveghere deosebita, în special privind condiţiile de transport şi respectarea lantului frigorific;
f) furnizare limitatã - obţinerea la locul de vânzare a unei categorii de produse alimentare destinate valorificãrii cãtre consumatorul final prin alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul;
g) unitãţi de vânzare cu amãnuntul - unitãţile supuse înregistrãrii şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranta alimentelor, cuprinse în anexa nr. 1, care funcţioneazã în baza documentului de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor eliberat de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3;
h) cantitãţi mici - urmãtoarele cantitãţi de produse de origine animala obţinute în unitatea de vânzare cu amãnuntul şi care sunt destinate vânzãrii cãtre consumatorul final prin alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul:
1. carne preparata şi produse din carne - pana la 2.000 kg/saptamana;
2. lapte şi produse din lapte - pana la 1.000 kg/saptamana;
3. peste şi produse din pescuit - pana la 1.000 kg/saptamana;
4. vanat salbatic şi produse din vanat - pana la 300 kg/luna;
5. carne de pasare, lagomorfe şi produse provenite de la acestea - pana la 300 kg/luna;
6. melci şi moluste - pana la 500 kg/luna;
7. oua de consum - pana la 1.000 oua/luna;
i) reţinere oficialã - procedura prin care autoritatea competenta dispune ca alimentele sa nu fie deplasate ori falsificate pana la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de cãtre operatorii cu activitate în domeniul alimentar, în conformitate cu instrucţiunile autoritãţilor competente.

2. Înregistrarea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor a activitãţilor de vânzare cu amãnuntul
ART. 12
(1) Activitãţile din unitãţile de vânzare cu amãnuntul precizate în anexa nr. 1 se desfãşoarã în baza certificatului constatator eliberat de oficiul registrului comerţului şi în baza documentului de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, prevãzut în anexa nr. 3, emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a muncipiului Bucureşti.
(2) Înregistrarea sanitarã veterinara sau pentru siguranta alimentelor a activitãţilor din unitãţile de vânzare cu amãnuntul precizate în anexa nr. 1 se efectueazã de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 13
În vederea obţinerii documentului de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor pentru activitãţile din unitãţile de vânzare cu amãnuntul prevãzute în anexa nr. 1, proprietarul/reprezentantul legal al unitãţii depune la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului şi o cerere scrisã în care sunt precizate:
a) denumirea şi adresa unitãţii;
b) activitatea desfasurata;
c) tipurile şi cantitãţile de produse supuse vânzãrii cu amãnuntul;
d) locurile de vânzare cu amãnuntul a produselor obţinute în unitatea proprie;
e) numãrul de personal lucrator.
ART. 14
(1) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistreazã cererea depusa şi verifica, prin medicii veterinari oficiali/inspectori pentru siguranta alimentelor, îndeplinirea cerinţelor în domeniu şi a celor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 924/2005 privind aprobarea Regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005, care reprezintã transpunerea în legislaţia nationala a prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE .
(2) Medicii veterinari oficiali/inspectori pentru siguranta alimentelor întocmesc la fata locului o nota de constatare, cuprinzând concluzia evaluãrii.
ART. 15
(1) Pentru unitãţile de vânzare cu amãnuntul care îndeplinesc cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, conform legislaţiei în domeniu, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, elibereazã documentul de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, conform modelului cuprins în anexa nr. 3.
(2) Unitãţile de vânzare cu amãnuntul sunt înscrise de cãtre direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, într-un registru special, acordându-se pentru fiecare unitate un numãr de înregistrare, precedat de literele VA (vânzare cu amãnuntul).
(3) În cazul în care, în urma verificãrii efectuate de medicii veterinari oficiali/inspectori pentru siguranta alimentelor, se constata neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare sau pentru siguranta alimentelor, se întocmeşte o nota/un proces-verbal de constatare în care sunt înscrise deficientele constatate, mãsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnatura reprezentantului legal al unitãţii.
(4) La expirarea termenului de remediere a deficienţelor, reprezentantul legal al unitãţii solicita la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea unitãţii.
(5) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizeazã activitãţile de vânzare cu amãnuntul şi informeazã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(6) Micii producãtori care desfãşoarã activitãţi de vânzare cu amãnuntul sunt radiati din lista celor înregistraţi atunci când se constata ca, în mod repetat, nu respecta condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.
(7) Produsele de origine animala obţinute în unitãţi de vânzare cu amãnuntul, destinate comercializãrii, trebuie sa poarte inscripţionat pe eticheta urmãtorul text: "PRODUS ÎN UNITATEA PROPRIE", urmat de numãrul de înregistrare al unitãţii.

3. Controale, mãsuri şi sancţiuni
ART. 16
(1) Activitãţile din unitãţile prevãzute în anexa nr. 1 sunt supuse controlului sanitar veterinar sau pentru siguranta alimentelor de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) În cazul în care, la controalele efectuate, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare, notifica acest fapt persoanei responsabile din partea unitãţii şi poate dispune urmãtoarele mãsuri:
a) sancţionarea contravenţionalã în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b) suspendarea activitãţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile;
c) interzicerea desfãşurãrii activitãţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor prevãzute în legislaţia nationala în vigoare;
d) sechestrarea sau reţinerea oficialã.
(3) În cazul suspendãrii temporare a activitãţii, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, prin medicii veterinari oficiali/inspectori pentru siguranta alimentelor, consemneazã în nota de control întocmitã la unitate motivatia tehnica a suspendãrii temporare a activitãţii şi emite ordonanta privind suspendarea temporarã a activitãţii, conform modelului stabilit în anexa nr. 5.
(4) Termenul de remediere a deficienţelor curge de la data notificãrii de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, a reprezentantului legal al unitãţii şi poate fi prelungit la cererea expresã a acestuia.
(5) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, anuleazã documentul de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor şi emite ordonanta privind interzicerea activitãţii, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, atunci când în cadrul acţiunilor de control efectuate de personalul de specialitate se constata nerespectarea prevederilor legale pentru care unitãţile au fost înregistrate.
(6) În cazul unitãţilor de vânzare cu amãnuntul a cãror activitate a fost interzisã, reluarea activitãţii se realizeazã prin parcurgerea procedurii de înregistrare conform prevederilor legale, dar numai dupã corectarea neconformitatilor.
(7) Reprezentanţii legali ai unitãţilor trebuie sa aplice mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa solicite reverificarea de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când deficientele au fost corectate.
(8) În cazul în care se constata ca activitãţile desfãşurate de unitãţile cuprinse în anexa nr. 1 se desfãşoarã fãrã respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, emite ordonanta privind interzicerea activitãţilor conform anexei nr. 6 şi o comunica autoritãţilor teritoriale din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(9) Activitãţile de vânzare cu amãnuntul sunt supuse ori de câte ori este necesar, dar cel puţin o data pe semestru, controlului la locul de obţinere sau la locul de vânzare directa, efectuat de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(10) În cazul în care, în urma controalelor efectuate de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, se constata neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor stabilite în legislaţia în vigoare, reprezentantul legal al unitãţii de vânzare cu amãnuntul trebuie sa ia mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa informeze autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, atunci când deficientele au fost corectate.
ART. 17
Activitãţile supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranta alimentelor se pot derula numai cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniu.
ART. 18
Pentru eliberarea documentului de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor a activitãţii, tarifele prevãzute în anexa nr. 4 sunt achitate de cãtre reprezentantul legal al unitãţii la ridicarea documentului de la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 19
Este interzisã valorificarea produselor cãtre alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 11 lit. a).
ART. 20
Reprezentanţii legali ai unitãţilor supuse înregistrãrii sunt obligaţi sa notifice imediat autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, referitor la orice modificare survenitã în activitãţile desfãşurate.
ART. 21
Documentele de înregistrare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, care nu au fost ridicate de la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, de cãtre solicitanti, în termen de 30 de zile de la data eliberãrii, vor fi anulate.

CAP. III
Fabricarea produselor alimentare de origine nonanimala

1. Definiţii
ART. 22
Prezentele prevederi stabilesc definiţiile referitoare la fabricarea produselor alimentare de origine nonanimala şi procedura de înregistrare pentru siguranta alimentelor a unitãţilor care produc alimente de origine nonanimala.
ART. 23
În sensul prezentului capitol, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) înregistrare pentru siguranta alimentelor - înscrierea unitãţilor care produc alimente de origine nonanimala în listele celor cu vânzare directa de produse primare de cãtre autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, în baza unei cereri scrise din partea reprezentantului legal al unitãţii;
b) activitãţi supuse înregistrãrii pentru siguranta alimentelor activitãţile de prelucrare şi/sau fabricare a produselor de origine nonanimala, precum şi alte activitãţi conexe, desfãşurate de unitãţile prevãzute în anexa nr. 9, care sunt supuse înregistrãrii şi controlului privind siguranta alimentelor;
c) document de înregistrare pentru siguranta alimentelor documentul emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activitãţile din unitãţile supuse înregistrãrii;
d) inspector pentru siguranta alimentelor - personal de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, cu atribuţii şi responsabilitãţi, conform fisei postului, în verificarea respectãrii prevederilor legislaţiei privind siguranta alimentelor şi în aplicarea mãsurilor corespunzãtoare;
e) compartimentele/serviciile pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti - serviciile publice descentralizate pentru siguranta alimentelor, subordonate tehnic şi administrativ Direcţiei generale pentru siguranta alimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, având autoritatea şi responsabilitatea aplicãrii actelor normative care privesc domeniul siguranţei alimentelor pe teritoriul judeţului respectiv, realizãrii şi monitorizarii controlului activitãţii publice pentru siguranta alimentelor la acest nivel, precum şi alte competente delegate de autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor centrala;
f) control oficial - orice forma de control pe care îl efectueazã autoritatea competenta pentru verificarea conformitatii cu legislaţia în domeniul siguranţei alimentelor;
g) reţinere oficialã - procedura prin care autoritatea competenta dispune ca produsele de origine nonanimala sa nu fie deplasate ori falsificate pana la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de cãtre operatorii cu activitate în domeniul produselor de origine nonanimala, în conformitate cu instrucţiunile autoritãţilor competente;
h) formular de reţinere oficialã - document emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, conform modelului prevãzut în anexa nr. 7;
i) proces-verbal de constatare a condiţiilor pentru siguranta alimentelor - document care se completeazã cu ocazia controlului efectuat în fiecare unitate din domeniul alimentar, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8.

2. Înregistrarea pentru siguranta alimentelor a unitãţilor care proceseaza produse de origine nonanimala
ART. 24
(1) Activitãţile din domeniul alimentar desfãşurate de unitãţile cuprinse în anexa nr. 9 se desfãşoarã în baza declaraţiei pe propria rãspundere, a certificatului constatator eliberat de oficiul registrului comerţului şi în baza documentului de înregistrare pentru siguranta alimentelor, emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Înregistrarea activitãţilor din domeniul alimentar desfãşurate de unitãţile cuprinse în anexa nr. 9 se efectueazã de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 25
În vederea obţinerii documentului de înregistrare pentru activitãţile din domeniul alimentar desfãşurate de unitãţile cuprinse în anexa nr. 9, solicitantii depun la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului şi o cerere scrisã în care sunt precizate:
a) denumirea şi adresa unitãţii;
b) activitatea desfasurata;
c) tipurile şi cantitãţile de produse obţinute ca urmare a procesarii;
d) numãrul de personal lucrator.
ART. 26
(1) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistreazã cererea depusa, emite documentul de înregistrare conform modelului cuprins în anexa nr. 10 şi verifica ulterior prin inspectorii pentru siguranta alimentelor îndeplinirea cerinţelor în domeniu şi a celor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 924/2005 , care reprezintã transpunerea în legislaţia nationala a prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE .
(2) Unitãţile prevãzute în anexa nr. 9 sunt înregistrate de compartimentele/serviciile pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, într-un registru special.
(3) În cazul în care în urma verificãrii unitãţii, efectuatã de inspectorul pentru siguranta alimentelor, se constata neîndeplinirea condiţiilor pentru siguranta alimentelor prevãzute în legislaţia în domeniu, se întocmeşte procesul-verbal de constatare prevãzut în anexa nr. 8, în care sunt înscrise deficientele constatate, mãsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnatura reprezentantului legal al unitãţii.
(4) La expirarea termenului de remediere a deficienţelor, reprezentantul legal al unitãţii solicita la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea unitãţii. În cazul în care deficientele constatate nu sunt remediate în cadrul unitãţii, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, emite ordonanta de suspendare a activitãţii sau de interzicere a acesteia, dupã caz.
(5) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizeazã activitãţile din domeniul alimentar desfãşurate de unitãţile prevãzute în anexa nr. 9 şi informeazã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(6) Unitãţile care desfãşoarã activitãţile din domeniul alimentar, prevãzute în anexa nr. 9 pot fi radiate din lista celor înregistrate atunci când se constata ca, în mod repetat, nu se respecta condiţiile privind siguranta alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.

3. Controale, mãsuri şi sancţiuni
ART. 27
(1) Toate activitãţile din unitãţile prevãzute în anexa nr. 9 sunt supuse controlului privind siguranta alimentelor de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) În cazul în care, la controalele efectuate, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare, notifica acest fapt reprezentantului legal al unitãţii şi poate dispune urmãtoarele mãsuri:
a) sancţionarea contravenţionalã în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b) reţinerea oficialã;
c) suspendarea activitãţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile;
d) interzicerea desfãşurãrii activitãţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile privind siguranta alimentelor prevãzute în legislaţia nationala în vigoare.
(3) În cazul suspendãrii activitãţii, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectorii de specialitate, consemneazã în procesul-verbal de constatare întocmit la unitate motivatia tehnica a suspendãrii activitãţii şi emite ordonanta privind suspendarea activitãţii, conform modelului stabilit în anexa nr. 5.
(4) Termenul de remediere a deficienţelor decurge de la data notificãrii reprezentantului legal al unitãţii de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, şi poate fi prelungit la cererea expresã a acestuia.
(5) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, anuleazã documentul de înregistrare pentru siguranta alimentelor şi emite ordonanta privind interzicerea activitãţii, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, atunci când în cadrul acţiunilor de control efectuate de inspectorii de specialitate se constata nerespectarea prevederilor legale pentru care acestea au fost înregistrate.
(6) În cazul unitãţilor prevãzute în anexa nr. 9 a cãror activitate a fost interzisã, reluarea activitãţii se realizeazã prin parcurgerea procedurii de înregistrare conform prevederilor legale, dar numai dupã corectarea neconformitatilor.
(7) Reprezentanţii legali ai unitãţii trebuie sa aplice mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa solicite reverificarea de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când deficientele au fost corectate.
(8) În cazul în care se constata ca activitãţile desfãşurate de unitãţile cuprinse în anexa nr. 9 se desfãşoarã fãrã înregistrare pentru siguranta alimentelor, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, notifica în scris unitãţii ca în termenul cel mai scurt sa se înregistreze, în caz contrar, în termen de 30 de zile de la notificare se va emite ordonanta privind interzicerea activitãţilor, aceasta fiind apoi comunicatã autoritãţilor teritoriale din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(9) În cazul în care, în urma controalelor efectuate de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, se constata neîndeplinirea condiţiilor privind siguranta alimentelor stabilite în legislaţia în vigoare, reprezentanţii legali ai unitãţilor implicate în activitãţile din domeniul alimentar desfãşurate de unitãţile prevãzute în anexa nr. 9 trebuie sa aplice mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa informeze autoritatea judeteana atunci când deficientele au fost corectate.
ART. 28
Activitãţile supuse controlului privind siguranta alimentelor se deruleazã pe perioada îndeplinirii condiţiilor pentru siguranta alimentelor, conform cerinţelor legislaţiei în domeniu.
ART. 29
Este interzisã procesarea produselor de origine nonanimala de cãtre alte unitãţi în alte condiţii decât cele prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.
ART. 30
Reprezentanţii legali ai unitãţilor supuse înregistrãrii sunt obligaţi sa notifice imediat autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, orice modificare survenitã în activitãţile desfãşurate.
ART. 31
Documentele de înregistrare pentru siguranta alimentelor, care nu au fost ridicate de la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, de cãtre solicitanti, în termen de 30 de zile de la data eliberãrii, vor fi anulate.
ART. 32
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.

ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor

CAP. I
UNITÃŢI DE VÂNZARE CU AMÃNUNTUL SUPUSE INREGISTMARII ŞI CONTROLULUI SANITAR VETERINAR

1. Carne:
a) Carmangerie: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia carnii provenitã din unitãţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, transarea acesteia, producerea de carne tocata, carne preparata şi/sau produse din carne într-o gama sortimentala restrânsã (camati afumati, oase garf afumate, slanina afumata, costita afumata, jambon afumat), în cantitãţi mici şi vânzarea cu amãnuntul direct cãtre:
(i) consumatorul final la locul producerii;
(ii) alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul, aparţinând producãtorului, aflate pe teritoriul judeţului respectiv, fãrã a depãşi limitele de suprafata ale judeţului;
(iii) cãtre unitãţi de alimentaţie publica din localitate sau dintr-o localitate invecinata;
(iv) consumatorul final cu ocazia targurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase, etc., organizate periodic de cãtre autoritãţile judeţene/locale.
b) Macelarie: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia carnii provenitã din unitãţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, dezosarea, portionarea acesteia şi vânzarea cu amãnuntul cãtre consumatorul final;

2. Lapte şi produse din lapte:
Centru de prelucrare lapte: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia laptelui materie prima, obţinut de la producãtorii locali, depozitarea, fabricarea produselor din lapte - urda, cas, branza proaspãta, branza de burduf, smantana, telemea proaspãta - în cantitãţi mici şi vânzarea cu amãnuntul direct cãtre:
a) consumatorul final la locul producerii;
b) alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul, aparţinând producãtorului, aflate pe teritoriul judeţului respectiv, fãrã a depãşi limitele de suprafata ale judeţului;
c) cãtre unitãţi de alimentaţie publica din localitate sau dintr-o localitate invecinata din acelaşi judeţ;
d) consumatorul final cu ocazia targurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase, etc, organizate periodic de cãtre autoritãţile locale.
Aceasta categorie include şi spaţiile şi echipamentele de la nivelul stanelor sau exploataţiilor de animale, aflate în zone geografice greu accesibile, unde laptele materie prima provenit de la animale din fermele proprii este prelucrat şi comercializat direct cãtre consumatorul final cu ocazia targurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase, etc., organizate periodic de cãtre autoritãţile locale.

3. Peste şi produse din pescuit:
a) Centru de colectare peste: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, sortarea, curatarea, depozitarea, racirea şi prelucrarea primara a pestelui provenit direct din pescuit - desolzire, eviscerare, taierea aripioarelor, ambalare, rãcire şi livrarea produselor rezultate cãtre o unitate autorizata sanitar veterinar sau vânzarea cu amãnuntul direct cãtre:
(i) consumatorul final la locul producerii;
(ii) alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul;
(iii) cãtre unitãţi de alimentaţie publica din localitate sau dintr-o localitate invecinata din acelaşi judeţ;
(iv) consumatorul final cu ocazia targurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase, etc., organizate periodic de cãtre autoritãţile locale.
b) Ambarcatiune de pescuit: orice nava sau ambarcatiune de dimensiuni mici dotatã cu echipamente pentru capturarea şi depozitarea pestelui salbatic sau de acvacultura pentru o perioada scurta de timp, destinat cãtre o unitate înregistratã/autorizata sanitar veterinar, sau vânzãrii directe cãtre consumatorul final la punctul de debarcare.
c) Punct de debarcare: orice loc cu deschidere la apa, prevãzut cu echipamente şi facilitãţi pentru acostarea ambarcatiunilor de pescuit unde se efectueazã recepţia, sortarea, racirea şi depozitarea pestelui proaspãt provenit din pescuit, destinat cãtre o unitate înregistratã/autorizata sanitar veterinar, sau vânzãrii directe cãtre consumatorul final la locul de debarcare.
d) Magazin de desfacere peste (Pescarie): unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia şi depozitarea pestelui şi produselor din pescuit provenite din unitãţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar sau direct din pescuit, prelucrarea primara a pestelui proaspãt provenit direct din pescuit, vânzarea cu amãnuntul cãtre consumatorul final;
e) Centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor etc.: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, racirea, depozitarea şi livrarea acestora cãtre o unitate de procesare autorizata sanitar veterinar sau unei alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul;

4. Miere şi alte produse din miere:
a) Centru extracţie, colectare miere şi alte produse apicole: unitate fixa sau mobila cu dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, extractia, depozitarea şi livrarea mierii de albine şi a altor produse apicole cãtre o unitate autorizata sanitar veterinar pentru procesare, sau cãtre consumatorul final;
b) Stupina: unitate fixa sau mobila în care se desfãşoarã activitãţi în domeniu stuparitului inclusiv obţinerea mierii de albine şi a altor produse apicole şi livrarea acestora cãtre o unitate înregistratã/autorizata sanitar veterinar pentru procesare, sau cãtre consumatorul final;
c) Magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole: unitate cu dotãri limitate în care se desfãşoarã activitãţi pentru pãstrarea mierii de albine şi a altor produse apicole provenite din unitãţi autorizate sanitar veterinar, prezentarea şi vânzarea acestora consumatorului final, ambalate şi/sau preambalate de producãtor.

CAP. II
UNITÃŢI DE VÂNZARE CU AMÃNUNTUL SUPUSE ÎNREGISTRÃRII ŞI CONTROLULUI SANITAR VETERINAR ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

1. Unitãţi de alimentaţie publica sau comercializarea alimemtelor:
a) Restaurant (indiferent de specific): local public care include spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia produselor de origine animala şi nonanimala, depozitarea, prepararea şi servirea în incinta localului a preparatelor şi semipreparatelor culinare sau livrarea în cantitãţi mici la comanda a preparatelor şi semipreparatelor culinare, a produselor de patiserie/cofetarie şi a altor produse similare;
Aceasta categorie include şi: restaurante cu autoservire, vagoane-restaurant, rulote, fast-fooduri, baruri, precum şi toate tipurile de unitãţi în care se prepara şi servesc alimente menţionate la punctul a).
b) Pizzerie: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animala şi nonanimala, prepararea, ambalarea dupã caz şi vânzarea inclusiv la comanda a diferitelor sortimente de pizza şi alte alimente preparate.
c) Cantina: unitate cu spaţii amenajate în care se desfisoara activitãţi pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animala şi nonanimala, prepararea de meniuri şi servirea mesei cãtre consumatorul final în incinta localului sau la comanda.
d) Laborator de cofetarie şi/sau patiserie: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia de materii prime de origine animala şi nonanimala, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse de cofetarie/patiserie, depozitarea şi livrarea acestora cãtre alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul sau prin magazinul propriu.
e) Pensiuni turistice: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru producerea, recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animala şi non-animala, prepararea şi servirea în incinta proprie a alimentelor gatite;
f) Magazin alimentar: unitate cu dotãri limitate în care se desfãşoarã activitãţi pentru pãstrarea limitatã, prezentarea şi vânzarea separatã de produse de origine animala şi non-animala, ambalate şi/sau preambalate de producãtor;
g) Hipermarket/supermarket: unitate cu spaţii şi capacitãţi de depozitare distincte în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea distinctã şi vânzarea în raioane separate a produselor de origine animala şi nonanimala, inclusiv transarea, prepararea şi ambalarea carnii numai în cazul în care aceasta activitate reprezintã mai puţin de 20% din activitatea întregului obiectiv;
h) Unitãţi cu vânzare prin internet: unitate cu spaţii şi dotãri fixe sau mobile pentru depozitarea, transportul cãtre consumatorul final şi vânzarea numai prin comanda prin internet de alimente de origine animala şi non-animala ambalate şi/sau preambalate de producãtor;

2. Unitãţi cu alte activitãţi în domeniu:
a) Depozit alimentar: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia produselor de origine animala şi nonanimala fãrã regim termic, provenite din unitãţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranta alienmtelor, depozitarea şi livrarea acestora cãtre alte unitãţi sau direct consumatorului final;
b) Cateriitg: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia de materii prime de origine animala şi nonanimala, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse destinate valorificãrii cãtre alte unitãţi de vânzare cu amãnuntul şi/sau cãtre consumatorul final.
c) Statie spalare şi dezinfecţie mijloace de transport: unitate cu spaţii şi echipamente corespunzãtoare în care se desfãşoarã activitãţi de curatare, spalare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport, a produselor de origine animala.


ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTORITATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINARA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
...............................

DOCUMENT DE ÎNREGISTRARE
SANITARÃ VETERINARA PENTRU
UNITÃŢILE DE VÂNZARE DIRECTA
DE PRODUSE PRIMARE
Nr. ....... din ........

I. Denuinirea unitãţii :...................., proprietar ....................,
din localitatea .................., strada ....................... nr. ......,
sectorul ..., codul ....., judeţul ............,pentru urmãtoarele activitãţi:
1 .......;
2 .......;
3 .......;
4 .......;

II. Produsele destinate vazarii directe a produselor primare vor fi obţinute
în cantitate maxima de .........;

III. Produsele primare vor fi comercializate direct cãtre consumatorul final:
1. Direct de la locul de obţinere: .........;
2. Cãtre alte unitãţi cu vânzare cu amãnuntul din localitate sau în
localitatea invecinata a aceluiaşi judeţ: ..........;
3. Valorificare cu ocazia tirgurilor, pieţelor, expozitiilor, sarbatorilor
religioase, etc. ...........................................................;

IV. Produsele primare provin din ........................ (ferme, gospodãrii
proprii, fond de vanatoare, lacuri, etc.) ........., în numãr de ...........,
aflate în localitatea...............;

Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentului
document atrage, dupã caz, suspendare sau interzicerea activitãţii, precum şi
sancţionarea contraveitioiala sau penalã, conform legislaţiei în vigoare.

Director executiv,
............
(semnatura şi ştampila)



ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTORITATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINAEA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru sigurattfa alimentelor
................................

DOCUMENT DE ÎNREGISTRARE
SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA
ALIMENTELOR PENTRU UNITÃŢILE
DE VÂNZARE CU AMÃNUNTUL
Nr. ...... din ........

I. Denumirea unitãţii :..................., adresa unitãţii, .................
cod unic de înregistrare (CUI) ............, proprietar .....................,
din localitatea ............, strada, ............ nr. ......., sectorul ....,
codul ......., judeţul .............., telefon ..........., e-mail ..........,
peatru obiectivul ............ în care se desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
1. ........;
2. ........;
3. ........;
II. Numãrul vehiculelor utilizate în activitãţile desfãşurate:
mai puţin de 5 ......, între 6 şi 10 ......., între 11 şi 50 ......., peste 50
...........;
III. Sursa de apa utilizata este: din reţeaua publica ........., sursa proprie
...........;
IV. Perioada din timpul anului în care se desfãşoarã activitatea: ...........;
V. Numãrul persoanelor angajate în cadrul unitãţii: ........;
VI. Produsele care vor fi comercializate cãtre alte unitãţi cu vânzare cu
amãnuntul vor fi obţinute în cantitate maxima de .................../saptamana
VII. Produsele vor fi comercializate direct cãtre consumatorul final prin:
1. Unitãţi cu amãnuntul aparţinând producãtorului în numãr de ...... cea mai
departata aflatã la ....... km de locul de producere, din judeţ;
2. Valorificare la locul de producere: ........;
3. Valorificare prin comanda pe internet: .......;
VIII. Materiile prime provin din:
1. Gospodãriile proprii în numãr de ........, aflate în localitatea .........;
2. Unitãţi autorizate veterinar .........;
3. Gospodãriile proprii şi unitãţi autorkate sanitar veterinar ............;

Nerespectarea coiiditiilur care au stat la baza emiterii prezentului
document atrage, dupã caz, suspendarea sau interzicerea activitãţii precum şi
sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform legislaţiei în vigoare.
Dupã eliberarea prezentului document, reprezentantul unitãţii trebuie sa
notifice imediat Direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor
judeţene, respectiv a municipilui Bucureşti orice modificare a condiţiilor din
unitate intervenita ulterior.
Reprezentantul legal al unitãţii, ..........................................
(semnatura, ştampila oficialã)

Director executiv,
................
(semnatura şi ştampila)



ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor

TARIFE
pentru înregistrarea
sanitarã veterinara
şi pentru siguranta
alimentelor a unitãţilor
prevãzute în anexa nr. 1



┌───┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│Nr.│ │Tarif de│
│crt│ Unitate │inregis-│
│ │ │trare │
│ │ │RON/ │
│ │ │Unitate │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1 │ Carne: │ │
│ │ Carmangerie ................................................. │ 300 │
│ │ Macelarie ................................................... │ 300 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 2 │ Lapte şi produse din lapte: │ │
│ │ Centru de prelucrare lapte .................................. │ 300 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 3 │ Peste şi produse din pescuit: │ │
│ │ Centru de colectare peste ................................... │ 200 │
│ │ Magazin de comercializare peste (pescarie) .................. │ 200 │
│ │ Centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor etc. .... │ 200 │
│ │ Ambarcatiune de pescuit ..................................... │ 100 │
│ │ Punct de debarcare .......................................... │ 200 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 4 │ Miere şi produse apicole: │ │
│ │ Centru de colectare miere ................................... │ 200 │
│ │ Magazin desfacere a mierii de albine ........................ │ 100 │
│ │ Stupina ..................................................... │ 100 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 5 │ Unitãţi de alimentaţie publica: │ │
│ │ Restaurant (indiferent de specific) ......................... │ 300 │
│ │ Pizzerie .................................................... │ 200 │
│ │ Cantina ..................................................... │ 200 │
│ │ Laborator de cofetarie/patiserie ............................ │ 300 │
│ │ Pensiuni agroturistice ...................................... │ 300 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 6 │ Unitãţi cu vânzare en-detail: │ │
│ │ Magazin alimentar ........................................... │ 200 │
│ │ Hipermarket/supermarket ..................................... │ 500 │
│ │ Unitãţi cu vânzare prin intranet ............................ │ 300 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 7 │ Unitãţi cu aciivitati nespecifice: │ │
│ │ Depozit alimentar fãrã regim termic ......................... │ 200 │
│ │ Catering .................................................... │ 200 │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 8 │ Inregisirarea aciivitatii de vanzre directa a produselor │ 10 │
│ │ primare │ │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘



ANEXA 5
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTORITATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINARA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia saiitara veterinara şi
pentru siguranta alimentelor
............................

ORDONANTA
privind suspendarea activitãţii
din unitãţile supuse înregistrãrii
sanitare veterinare şi pentru
siguranta alimentetor
Nr. ........ din ......

Directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor .....
..........................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernilui
nr. 42/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare Ordonanţei de urgenta
a Guvernului nr. 97/2001 cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi Nota
de control/procesul verbal de constatare înregistrat la Direcţia sanitarã
veterinara şi pentru siguranta alimentelor .............................. sub
nr. ........., din data de .........., întocmit de .................... medic
veterinar/inspector pentru siguranta alimentelor în cadrul ........., în baza
verificãrii efectuate la unitatea ..............., din ......................
(adresa completa).................................................,proprietar
...................................,
Dispune:
suspendarea activitãţii, începând cu data de ............., pana la data de
......... a desfãşurãrii activitãţii de ................, desfasurata în baza
înregistrãrii nr. ...... din data de .................. de cãtre ...........,
proprietar .................. .
Reluarea activitãţii se efectueazã, la solicitarea proprietarului, numai
dupã remedierea deficienţelor şi verificarea unitãţii privind asigurarea
condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor de
funcţionare, conform prevederilor legale.
Neaplicarea mãsurilor corespunzãtoare la termenul stabilit atrage, dupã caz,
sancţionarea contravenţionalã şi anularea înregistrãrii sanitare veterinare şi
pentru siguranta alimentelor a activitãţii.

Director executiv,
...............
(semnatura, ştampila oficialã)
Proprietar/ Reprezentantul legal al unitãţii,
...........................
(semnatura, ştampila oficialã)



ANEXA 6
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTOMTATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINARA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimeiafelor

ORDONANTA
privind interzicerea
activitãţii din unitãţile
supuse înregistrãrii
sanitare veterinare şi
pentru siguranta alimentelor
Nr. ........ din ........

Directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor ..
..........................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului
nr. 42/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Ordonanţei de urgenta
a Guvernului nr, 97/2001 cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi Nota
de control/procesul verbal de constatare înregistratã la Direcţia sanitarã
veterinara şi peatru siguranta alimentelor judeteana^ respectiv a municipiului
Bucureşti, sub nr, ............, din data de ...................., întocmit de
....................... medic veterinar/inspector pentru siguranta alimentetor
în cadrul ........................., în baza verificãrii efectuate la unitatea
............................., din ...........................................
(adresa completa) ............................................................
...................., proprietar ..........................,
Dispune:
Începând cu data de .............. iuterzicerea desfãşurãrii activitãţii de
............. desfasurata în baza înregistrãrii nr. .............. din data de
........................... de cãtre unitatea ...................., proprietar
...................;
Acordarea înregistrãrii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor
şi reluarea activitãţii se efectueazã la solicitarea proprietarului, dupã
remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor sanitare veterinare şi
pentru siguranta alimentelor de funcţionare, conform prevederilor legale.
Nerespectarea prezentelor mãsuri atrage, dupã caz, sancţionarea
contravenţionalã sau penalã, conform normelor legale în vigoare.

Director,
............
(semnatura, ştampila oficialã)
Proprietar/Reprezentantul
legal al unitãţii,
.............
(semnatura, ştampila oficialã)



ANEXA 7
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTORITATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINARA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitarã Veterinara şi pentrii Sigiiraete Alimentelor .........
Circumscripţia Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor .....

DOCUMENT DE SECHESTRARE/REŢINERE OFICIALÃ
Nr. ......... din ........

Subsemnatul ..........., medic veterinar oficial/inspector pentru siguranta
alimentelor din cadrul Direcţie Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta
Alimentelor jedeteana, respectiv a municipiului Bucureşti ..............., din
judeţul .................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernuilui
nr. 42/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi prevederile
<>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 , în baza notei de control/proces verbal de
constatare nr ....... din data de ......... întocmitã la ....................,
dispun sechestrarea/reţinerea oficialã pentru produsul (ele): ...............,
pentru o perioada de (pana la data de) ...........................;

Proprietarul produselor: ....................................................;
Adresa proprietarului: .......................................................
.............................................................................;
Locul unde s-a dispus mãsura sechestrãrii/reţinerii oficiale : ..............;
Data şi ora (minute) când s-a dispus mãsura: ................................;
Motivul reţinerii oficiale: .................................................;
Nr. sigiliului sanitar veterinar: ...........................................;
Nr. proces verbal recoltare probe şi analize solicitate (dacã este cazul): ...
.............................................................................;
Rezultatul expertizei sanitare veterinare (nr. buletin analiza, dacã este
cazul): .....................................................................;
Nerespectarea mãsurilor dispuse, atrage dupã caz sancţionarea
contravenţionalã sau penalã în conformitate cu prevederile legislaţiei
sanitare veterinare în vigoare.

Medic veterinar oficial/inspector oficial
....................
(semnatura şi parafa)
L.S,

Luat la cunostinta,
Proprietar/Reprezentantul legal al unitãţii,
.................
(semnatura şi ştampila)
L.S.



ANEXA 8
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTORITATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINARA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitarã Veterinara şi
pentru Siguranta Alimentelor
............................

PROCES-VERBAL DE CONSTATARE

Subsemnaţii ..................... şi ..................... inspector pentru
siguranta alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranta Alimeiitelor ............................., respectiv a municipiului
Bucureşti, în urma controlului efectuat la unitatea ...................situata
unic de înregistrare (CUI) ............, pendinte de ............... cu sediul
sector (judeţ) ........... în prezenta domnului/doamnei ......................
........., în calitate de ............. am constatat urmãtoarele:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
În urma celor constatate şi în conformitate cu legislaţia specifica în
vigoare se aplica urmãtoarele mãsuri şi recomandãri se vor specifica expres
prevederile actelor normative care nu au fost respectate:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
Prezentul proces verbal de constatare conţine .......... pagini şi a fost
întocmit în doua exemplare, dintre care unul rãmâne la .......................

Medici veterinari/Inspectori
Proprietar/Reprezentantul legal al unitãţii



ANEXA 9
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor

ACTIVITÃŢI SUPUSE
ÎNREGISTRÃRII ŞI
CONTROLULUI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR

I. Activitãţi de prelucrare şi conservare a fructelor sl legumelor
1. Unitãţi de prelucrare a cartofilor preparati sau congelati -unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentu recepţia, depozitarea condiţionarea şi prelucrarea cartofilor preparati sau prevãzutã cu spaţii frigorifice pentru prelucrarea cartofilor congelati, precum şi alte spaţii de depozitare, livrare, a produselor vegetale.
2. Unitãţi de producţie a piurenlui de cartofi deshidratati -unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea de cartofi deshidratati, în vederea obţinerii piureului de cartofi.
3. Unitãţi de producţie de gustari din cartofi -unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii producţiei de gustari şi servirea acestora.
4. Unitãţi de producţie pentru fabricarea cartofilor crocanti -unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii producţiei de cartofi crocanti, precum şi pentru ambalarea şi livrarea acestora.
5. Unitãţi de producţie pentru fabricarea fainei de cartofi -unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii fainei de catofi, precum şi ambalarea, depozitarea, pãstrarea şi livrarea acesteia.
6. Unitãţi de fabricare a sucurilor de fructe şi legume - unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor în vederea obţinerii sucurilor din acestea, precum şi a spaţiilor şi dotãrilor necesare imbutelierii, ambalarii, depozitarii, pãstrãrii şi livrãrii acestora.
7. Unitãţi de fabricare a concentratelor din fructe şi legume - unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor în vederea obţinerii concentratelor din acestea, precum şi a spaţiilor şi dotãrilor necesare imbutelierii, ambalarii, depozitarii, pãstrãrii şi livrãrii acestora,
8. Unitãţi de conservarea fructelor, nucilor sau a legumelor - unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea (congelarea, uscarea, conservarea în ulei sau în oţet, fabricarea conservelor, etc.) în vederea conservãrii fructelor şi legumelor, precum şi a spaţiilor, inclusiv spaţii de frig şi dotãrilor necesare imbutelierii, ambalarii, depozitarii, pãstrãrii şi livrãrii acestora.
9. Unitãţi de fabricarea produselor alimentare din fructe şi legume - unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, în vederea obţinerii produselor alimentare, precum şi spaţii necesare, depozitarii şi livrãrii acestora.
10. Unitãţi de fabricarea gemurilor, marmeladelor şi jeleurilor -unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, în vederea obţinerii gemurilor, marmeladelor şi jeleurilor, precum şi pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea acestora.

II. Activitãţi de fabricare a uleiurilor şi a grasimilor vegetele şi animale
1. Unitãţi pentru producţia de uleiuri vegetale brute (ulei de masline, floarea-soarelui, soia, rapita, în, seminţe de dovleac, etc.) - unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii de uleiuri şi grãsimi brute precum şi spaţii pentru depozitarea şi livrarea acestora,
2. Unitãţi pentru producţia fainei oleaginoase nedegresate - unitate cu spaţii, dotãri, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea materiei prime în vederea obţinerii, depozitarii şi livrãrii fainei oleaginoase nedegresate.
3. Unitãţi pentru producţia uleiurilor vegetale rafinate (uiei de masline, ulei de soia, etc.) - unitãţi cu spaţii, dotãri, instalaţii pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii precum şi spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora.
4. Unitãţi pentru prelucrarea uleiurilor vegetale - unitate cu spaţii dotãri şi instalaţii adecvate pentru depozitarea şi prelucrarea uleiurilor vegetale (prin suflare, fierbere, oxidare, polimerizare, deshidratare, hidrogenare, etc), precum şi spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora.
5. Unitãţi pentru fabricarea margarinei - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea materiilor prime, pentru fabricarea margarinei, precum şi spaţii pentru depozitarea şi livrarea acesteia.
6. Unitãţi pentru fabricarea amestecurilor pentru tartine - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii amenajate pentru recepţia şi depozitarea separatã a materiilor prime de origine vegetala şi animala, în vederea fabricãrii amestecurilor pentm tartine* precum şi pentm depozitarea şi livrarea acestora.
7. Unitãţi pentru fabricarea grasimilor de gãtit combinate - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii amenajate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime, în vederea fabricãrii grasimilor de gãtit combinate, precum şi pentru depozitarea şi livrarea acestora.

III. Activitãţi de fabricare a produselor de morarit, amidonului şi produselor din amidon
1. Unitãţi de morarit - unitate specializatã prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea boabelor de cereale şi prelucrarea lor în materie prima pentru unitãţile de panificatie (producţia de fãina, arpacas, crupe sau pelete din grâu, secara, ovaz, porumb sau alte cereale), precum şi spaţii pentru depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
2. Unitãţi pentru macinarea orezului - unitate specializatã prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea boabelor de orez în vederea obţinerii de orez macinat, glazurat, semi-fiert sau producţie de fãina de orez, precum şi spaţii pentru depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
3. Unitãţi pentru macinarea legumelor - unitate specializatã prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, sortarea, prelucrarea şi macinarea legumelor în vederea obţinerii de fãina sau pudra de legume uscate sau fructe comestibile precum şi spaţii pentru depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
4. Unitãţi pentru fabricarea cerealelor pentru micul dejun - unitate specializatã prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea prin tratare termica a cerealelor prin expandare în vederea obţinerii de cereale pentru micul dejun precum şi spaţii pentru depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
5. Unitãţi pentru fabricarea fainei în amestec - unitate specializatã prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, omogenizarea fainii în vederea obţinerii de fãina în amestec pentru pâine, prajituri, biscuiti sau clatite precum şi spaţii pentru depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
6. Unitãţi pentru fabricarea amidonului - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia materiei prime (orez, cartofi, porumb, grâu, etc.), depozitarea, prelucrarea prin macinare, germinare, extracţie, purificare-rafinare, deshidratare, uscare, în vederea obţinerii de amidon, precum şi spaţii pentru ambalarea, depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
7. Unitãţi pentru fabricarea glucozei, siropului de glucoza, maltozei unitate specializatã prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia materiei prime (suspensie de amidon din cartofi şi porumb), depozitarea, prelucrarea prin hidroliza în vederea obţinerii de sirop de glucoza, a zahãrului total, dextroza cristalizata anhidra, izosirop, dextroza cristalizata monohidrat, fructoza, maltoza precum şi spaţii pentru ambalarea, depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
8. Unitãţi pentru fabricarea glutenului - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea prin extracţie, separare, concentrare, deshidratare, uscare în vederea obţinerii de gluten, precum şi spaţii pentru ambalarea, depozitarea, pãstrarea şi livrarea produsului finit.
9. Unitãţi pentru fabricarea uleiului din germeni de porumb - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu pentru recepţia materiei prime depozitarea, prelucrarea germenilor de porumb în vederea obţinerii de ulei, precum şi spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea, pãstrarea şi livrarea acestuia.

IV. Activitãţi de fabricare a altor produse alimentare
1. Unitãţi pentru fabricarea painii, produselor proaspete de patiserie, placintelor, specialitatilor de panificatie, checurilor, tartelor, etc. - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu, inclusiv spaţii de frig pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea fainei şi a ingredientelor de origine vegetala şi animala în vederea obţinerii produselor proaspete de patiserie, placintelor, specialitatilor de panificatie, checurilor, tartelor, etc., precum şi a spaţiilor de depozitare şi livrare corespunzãtoare.
2. Unitãţi pentru fabricarea biscuitilor, piscoturilor, a produselor uscate de panificatie, a produselor de patiserie şi prajiturilor conservate precum şi pentru fabricarea produselor pentru gustari dulci sau sarate - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu, inclusiv spaţii de frig pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea materiilor prime de origine animala şi vegetala în vederea fabricãrii biscuitilor, piscoturilor, a produselor uscate de panificatie, a produselor de patiserie şi prajiturilor conservate precum şi pentru fabricarea produselor pentru gustari dulci sau sarate, precum şi a spaţiilor de depozitare, pãstrare şi livrare corespunzãtoare.
3. Unitãţi pentru fabricarea sau rafinarea zahãrului şi a inlocuitorilor din sfecla de zahãr, suc de trestie de zahãr, artar şi palmier - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea acesteia în vederea obţinerii, depozitarii şi livrãrii zahãrului.
4. Unitãţi pentru fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei, a produselor zaharoase, inclusiv unt de cacao, grasime şi ulei de cacao, a gumei de mestecat, conservarea în zahãr a fructelor, samburilor de fructe şi a altor pãrţi ale plantelor, fabricarea pastilelor şi tabletelor (mentolate gen TIC TAC) - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia materiei prime (cacao, ciocolata, zahãr, fructe), depozitarea, prelucrarea materiilor prime de origine vegetala şi animala în vederea obţinerii, produselor din cacao, a ciocolatei, a produselor zaharoase, inclusiv unt de cacao, grasime şi ulei de cacao, a gumei de mestecat , conservarea în zahãr a fructelor, samburilor de fructe şi a altor pãrţi ale plantelor, fabricarea pastilelor şi tabletelor (mentolate gen TIC - TAC) precum şi a spaţiilor de depozitare şi livrare corespunzãtoare.
5. Unitãţi pentru fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului, pastelor fainoase şi altor produse fainoase similare - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea materiilor prime şi a ingredientelor de origine vegetala şi animala în vederea obţinerii macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului, pastelor fainoase şi altor produse fainoase similare, precum şi a spaţiilor de depozitare şi livrare corespunzãtoare.
6. Unitãţi pentru prelucrarea cafelei - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia materiei prime, depozitarea, spaţii pentru prelucrarea cafelei prin decafeinizare şi prajire în vederea obţinerii de cafea macinata, cafea solubila, extracte şi concentrate din cafea, fabricarea inlocuitorilor de cafea, precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzãtoare.
7. Unitãţi pentru prelucrarea ceaiului - unitate prevãzutã cu spaţii, amenajãri, dotãri şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia materiei prime, depozitarea, spaţii pentru prelucrarea ceaiului şi a frunzelor de plante, ambalarea ceaiului inclusiv în doze (pliculete), fabricarea infuziilor din plante (menta, musetel, verbina, etc.) precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzãtoare.
8. Unitãţi pentru fabricarea condimentelor - unitate specializatã cu spaţii pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime, spaţii şi instalaţii pentru fabricarea mirodeniilor, ketchupului, sosurilor picante, condimentelor, maionezei, fainii de mustar, mustarului şi oţetului, spaţii pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
9. Unitãţi pentru fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii pentru recepţia, depozitarea şi fabricarea produselor alimentare pentru utilizãri nutritionale speciale, laptelui praf pentru sugari, laptelui şi altor alimente pentru copii mici, alimentelor pentru sugari, alimentelor cu conţinut redus de calorii, alimentelor dietetice pentru scopuri medicale speciale, alimentelor cu conţinut redus de sodiu, inclusiv sare fãrã sodiu, alimentelor fãrã gluten, alimentelor recomandate în efortul muscular intens, în special pentru sportivi, alimentelor pentru persoanele ce suferã de dereglari ale metabolismului carbohidratilor (diabet), precum şi spaţii adecvate pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
10. Unitãţi pentru fabricarea altor produse neclasificate în alta parte unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea de supe, ciorbe, fabricarea drojdiei de bere, a produselor alimentare imbogatite cu oligoelemente, vitamine, proteine, a suplimentelor alimentare şi nutritive, precum şi spaţii adecvate pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
11. Unitãţi de fabricare a produselor alimentare congelate - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea produselor congelate precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzãtoare, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
12. Unitãţi de fabricare a produselor alimentare confiate -unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea produselor confiate precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzãtoare, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.

V. Activitãţi de fabricare a bãuturilor
1. Unitãţi pentru fabricarea bãuturilor alcolice distilate - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea materiilor prime şi semifabricatelor şi fabricarea de bãuturi alcoolice distilate: whisky, coniac, gin, lichioruri, precum şi spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte nitati cat şi pentru consumatorul final.
2. Unitãţi pentru fabricarea alcolului etilic de fermentaţie - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea materiilor prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii de alcool etilic de fermentaţie şi a alcoolurilor neutre, precum şi spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
3. Unitãţi pentru fabricarea vinului - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiei prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii vinului, a vinului de masa, vinului de calitate produs în anumite regiuni (VCPAR ), vinului spumant, vinului din must de struguri concentrat şi vinului slab alcoolizat sau fãrã alcool precum şi spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentm alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
4. Unitãţi pentru fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea cidrului, cidrului de pere, miedului şi a altor vinuri din fructe cat şi a bãuturilor mixte ce conţin alcool, precum şi spaţii adecvate pentru depozitarea, îmbutelierea şi livrarea acestora, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
5. Unitãţi pentru fabricarea altor bauiuri nedistilate obţinute prin fermentare - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiei prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii vermutului şi a altor bãuturi similare, precum şi spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
6. Unitãţi pentru fabricarea berii - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime şi ingredientelor pentru obţinerea berii, precum şi spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acesteia, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
7. Maltaria - este secţia din cadrul fabricii de bere în care se face germinarea orzului şi a altor cereale în vederea obţinerii maltului.
8. Unitãţi pentru fabricarea de ape minerale şi bãuturi racoritoare nealcoalice - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii pentru captarea, carbogazeificarea, îmbutelierea apei minerale, fabricarea bãuturilor racoritoare nealcoolice, bãuturi nealcoolice aromatizate şi/sau indulcite: limonada, oranjada, cola, bãuturi energizante, bãuturi din fructe, ape tonice, precum şi spaţii adecvate pentm îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.

VI. Alte activitãţi
1. Unitãţi de ambalare produse alimentare de origine nonanimala - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea, ambalarea şi livrarea produselor alimentare de origine nonanimala.
2. Depozit pentru seminţe de consum - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de seminţe de consum.
3. Depozit alimentar pentru produse de origine nonanimala - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de produse preambalate de origine nonanimala, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
4. Depozit frigorific pentru produse alimentare de origine nonanimala - unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor de origine nonanimala congelate sau care necesita temperaturi scãzute de depozitare, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
5. Unitãţi de comercializare a produselor alimentare congelate - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi/sau prelucrarea produselor congelate precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzãtoare, atât pentru alte unitãţi cat şi pentru consumatorul final.
6. Unitãţi de producere a ambalajelor pentru produsele alimentare ce vin în contact cu alimentele - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru fabricarea în condiţii corespunzãtoare a ambalajelor pentru produsele alimentare ce vin în contact cu alimentele precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzãtoare, a acestora pentru unitãţile ce le utilizeazã.
7. Mijloc de transport produse de origine non-animala: orice nava, aeronava, mijloc auto etc. înregistrate ca mijloace de transport dotate corespunzãtor pentru ca produsele de origine non-animala pe timpul transportului sa nu isi modifice caracteristicile prevãzute în documentele insotitoare;

ANEXA 10
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


AUTORITATEA NATIONALA
SANITARÃ VETERINARA ŞI
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara şi
pentru sigiiranta alimentelor
.............................

DOCUMENT DE ÎNREGISTRARE
PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Nr. ....... din ........

Pentru unitatea denumita: ..................., adresa unitãţii, ...........
proprietar ........................, din localitatea ................., strada
............ nr........, sectorul ......., codul ........, judeţul ..........,
telefon .............., e-mail ............................, pentru obiectivul
................................ în care se desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
1. ................. (Cod CAEN ..........);
2. ................. (Cod CAEN ..........);
3. ................. (Cod CAEN ..........);

Dupã eliberarea prezentului document, reprezentantul legal al unitãţii
trebuie sa notifice Direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta
alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, orice modificare a
condiţiilor din unitate intervenita ulterior.

Reprezentantul legal al unitãţii, ........................................
(semnatura, ştampila oficialã)

Director executiv,
............


-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016