Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.998 din 5 mai 2012  privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea de baza si finantarea suplimentara a institutiilor de invatamant superior de stat din Romania pentru anul 2012    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.998 din 5 mai 2012 privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea de baza si finantarea suplimentara a institutiilor de invatamant superior de stat din Romania pentru anul 2012

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 9 mai 2012

    Luând în considerare Adresa nr. 2.801 din 22 martie 2012, înregistratã la Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului cu nr. 35.170 din 26 martie 2012, prin care Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior propune Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, spre aprobare, Metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bazã şi finanţarea suplimentarã a instituţiilor de învãţãmânt superior de stat din România pentru anul 2012,
    în baza Hotãrârii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul art. 193 alin. (10), art. 197, art. 219 alin. (2) şi art. 223 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobã Metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bazã şi finanţarea suplimentarã a instituţiilor de învãţãmânt superior de stat din România pentru anul 2012, cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Instituţiile de învãţãmânt superior de stat îşi asumã rãspunderea pentru corectitudinea datelor transmise.
    ART. 3
    Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior îşi asumã rãspunderea pentru corectitudinea calculelor efectuate privind anexa şi notificã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului eventualele neconcordanţe sesizate.
    ART. 4
    Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior şi Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã notificã, verificã şi/sau controleazã instituţiile de învãţãmânt superior de stat privind orice neconcordanţe sesizate în datele raportate.
    ART. 5
    Direcţia generalã învãţãmânt superior prin Direcţia strategii de finanţare instituţionalã, Direcţia generalã economic, finanţe, resurse umane din Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior, Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã şi instituţiile de învãţãmânt superior de stat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 6
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                    Ministrul educaţiei, cercetãrii,
                        tineretului şi sportului,
                           Cãtãlin Ovidiu Baba

    Bucureşti, 5 mai 2012.
    Nr. 3.998.


    ANEXÃ

                                METODOLOGIE
         de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bazã
          şi finanţarea suplimentarã a instituţiilor de învãţãmânt
                superior de stat din România pentru anul 2012

    ART. 1
    (1) Sumele stabilite pentru finanţarea de bazã şi cea suplimentarã a unei instituţii de învãţãmânt superior de stat provenite de la bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului sunt evidenţiate distinct în contractul instituţional. În contract sunt specificate: numãrul de studenţi finanţaţi de la bugetul de stat, pe domenii de ierarhizare, cicluri şi limbã de predare, şi numãrul de ani pentru care se alocã finanţarea.
    (2) Contractele instituţionale pentru alocarea de fonduri bugetare sunt supuse controlului periodic efectuat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior (CNFIS).
    ART. 2
    (1) Toate fondurile pentru finanţarea de bazã şi suplimentarã a universitãţilor de stat, atrase din diverse surse, sunt considerate venituri proprii.
    (2) Veniturile pentru finanţarea de bazã sunt utilizate de instituţiile de învãţãmânt superior în condiţiile autonomiei universitare, în vederea realizãrii obiectivelor care le revin în cadrul politicii statului din domeniul învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice universitare.
    ART. 3
    Finanţarea de bazã se referã la:
    1. cheltuieli de personal (CP): salarii pentru personalul didactic, auxiliar didactic, precum şi pentru personalul de cercetare implicat în desfãşurarea programelor de studii, sporuri, CAS, alte contribuţii legale, deplasãri interne şi internaţionale;
    2. cheltuieli materiale (CM): cheltuieli de întreţinere şi gospodãrie, cheltuieli pentru materiale şi prestãri de servicii cu caracter funcţional, cheltuieli cu cercetarea aferente programelor de studii, obiecte de inventar, reparaţii curente, cãrţi şi publicaţii, perfecţionarea personalului, protocol, protecţia muncii etc.;
    3. Regia instituţiilor de învãţãmânt superior pentru desfãşurarea unui program de studii.
    ART. 4
    (1) În vederea încurajãrii excelenţei în instituţiile de învãţãmânt superior, se constituie un fond de finanţare suplimentarã a universitãţilor în sumã, la nivel naţional, de minimum 30% din suma alocatã la nivel naţional universitãţilor de stat ca finanţare de bazã.
    (2) Atribuirea fondurilor pentru finanţarea suplimentarã are în vedere ierarhizarea programelor de studii, precum şi criterii referitoare la:
    a) finanţarea preferenţialã a programelor de studii de master şi doctorat în ştiinţe şi tehnologii avansate, a programelor în limbi de circulaţie internaţionalã şi a doctoratelor în cotutelã;
    b) creşterea capacitãţii instituţionale şi a eficienţei manageriale;
    c) asumarea de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior a unui rol activ la nivel local şi regional.
    (3) Utilizarea fondurilor pentru finanţare suplimentarã se realizeazã în mod autonom de universitãţile beneficiare.
    (4) Rectorii universitãţilor de stat, prin contractul instituţional încheiat cu MECTS, alocã fondurile pentru finanţare suplimentarã prioritar spre departamentele şi structurile cele mai performante din universitate.
    ART. 5
    Tranzitoriu, pânã la încheierea unui ciclu de studii de licenţã, de masterat sau doctorat, sumele atribuite fiecãrei universitãţi pentru finanţarea de bazã pentru studenţii înmatriculaţi într-un program de studii de licenţã sau de master anterior anului universitar 2012/2013 şi pentru doctoranzii înmatriculaţi anterior anului universitar 2011/2012 se alocã pe baza cifrelor de şcolarizare primite de universitate, proporţional cu numãrul de studenţi echivalenţi unitari ai acestora. Numãrul de studenţi echivalenţi unitari ai universitãţii se determinã prin ponderarea numãrului fizic de studenţi ai acesteia cu coeficienţi de echivalare şi de cost.
    ART. 6
    Pentru doctoranzii înmatriculaţi în anul universitar 2011/2012 finanţarea se face prin granturi doctorale, pe baza cifrei de şcolarizare aprobate. Valoarea acestora este prezentatã în anexa nr. 3. Din fondurile cuprinse în bugetul de stat pentru finanţarea de bazã se acoperã pentru o perioadã de 9 luni sumele care nu cuprind bursele studenţilor doctoranzi. Pentru ultimul trimestru din 2012, finanţarea acestor granturi doctorale se va face din bugetul Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã (ANCS), pe baza unor prevederi distincte întro anexã la contractul instituţional semnat între MECTS şi universitãţi. Aceastã anexã este semnatã de MECTS, ANCS şi universitãţi.
    ART. 7
    (1) Procedurile de alocare a fondurilor pentru finanţarea de bazã şi pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã pentru studenţii înmatriculaţi într-un program de studii de licenţã sau de master anterior anului universitar 2012/2013 şi pentru doctoranzii înmatriculaţi anterior anului universitar 2011/2012 sunt prezentate la art. 8 şi 9.
    (2) Procedurile de alocare a fondurilor pentru celelalte componente ale finanţãrii suplimentare vor fi cuprinse într-un ordin distinct al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
    (3) Valorile coeficienţilor de echivalare şi de cost pentru anul 2012 sunt cuprinse în anexa nr. 1.
    (4) Distribuţia fondurilor pentru finanţarea de bazã şi suplimentarã din bugetul naţional, precum şi a fondului de dezvoltare instituţionalã este prezentatã în anexa nr. 2.
    ART. 8
    În perioada de tranziţie determinarea alocaţiilor bugetare pentru universitãţile de stat pentru finanţarea de bazã asociatã ciclurilor de studii (licenţã, masterat, doctorat anii II şi III) se face cu respectarea urmãtoarei proceduri:
    1. Se determinã fondurile alocate pentru finanţarea de bazã FB pe anul 2012, asociatã ciclurilor de studii (licenţã, masterat, doctorat anii II şi III):
    a) din suma alocatã în bugetul naţional pentru finanţarea instituţionalã a universitãţilor se scade valoarea alocatã pentru finanţarea granturilor doctorale pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi în anul universitar 2011/2012;
    b) din suma rãmasã se calculeazã valoarea fondurilor ce corespund proporţiei prevãzute în anexa nr. 2 pentru FB.
    2. Se determinã numãrul de studenţi echivalenţi unitari din fiecare universitate, pe fiecare an de studiu, şi numãrul total pentru ciclurile de studii (licenţã, masterat, doctorat anii II şi III). Procedura are douã etape:
    a) în prima etapã se determinã numãrul ([SE](d))^U de studenţi echivalenţi din domeniul de ierarhizare d ai universitãţii U:


                   F
    ([SE](d))^U = \f2Σ e(f) x [S(f,d)]^U ,
                  f=1


    unde:
    [S(f,d)]^U este numãrul de studenţi fizici din domeniul de ierarhizare d, la forma de învãţãmânt f înscrişi în universitatea U, raportat la o datã de referinţã stabilitã (1 octombrie 2011 pentru repartizarea preliminarã şi 1 ianuarie 2012 pentru repartizarea finalã);
    e(f) este coeficientul de echivalare corespunzãtor formei de învãţãmânt f;
    F este numãrul total al formelor de învãţãmânt finanţate de la bugetul de stat în universitãţile din România (a se vedea tabelul 1 din anexa nr. 1);

    b) În a doua etapã se determinã numãrul (SEU)^U de studenţi echivalenţi unitari ai universitãţii U:


               D
    (SEU)^U = \f2Σ c(d) x ([SE](d))^U ,
              d=1


    unde:
    C(d) este coeficientul de cost corespunzãtor domeniului de ierarhizare d;
    D este numãrul total al domeniilor de ierarhizare finanţate.
    Coeficientul de cost al domeniului de ierarhizare d este determinat în raport cu coeficienţii ataşaţi domeniilor de studii stabiliţi în tabelul 2 din anexa nr. 1.

    3. Se determinã numãrul total de studenţi echivalenţi unitari SEU:


           u
    SEU = \f2Σ (SEU)^U ,
          U=1


    unde u este numãrul total de universitãţi de stat finanţate.

    4. Se determinã alocaţia [fb](s) pe student echivalent unitar:


              FB
    [fb](s) = ─── ,
              SEU


    unde:
    FB este valoarea alocaţiei pentru finanţarea de bazã;
    SEU reprezintã numãrul total de studenţi echivalenţi unitari.

    5. Se determinã pentru fiecare universitate U alocaţia [fb](U) pentru finanţarea de bazã:


    [fb](U) = [fb](s) x (SEU)^U


    unde:
    (SEU)^U reprezintã numãrul total de studenţi echivalenţi unitari ai universitãţii U;
    [fb](s) este valoarea alocaţiei corespunzãtoare unui student echivalent unitar.

    ART. 9
    În perioada de tranziţie determinarea alocaţiilor bugetare pentru universitãţile de stat pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã se face pe baza urmãtoarei proceduri:
    1. În prima etapã se determinã:
    a) valoarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã pentru fiecare domeniu de ierarhizare;
    b) valoarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã pentru fiecare ciclu de studii (licenţã, masterat, doctorat anii II şi III) din fiecare domeniu de ierarhizare.
    În acest sens:
        (i) Se determinã fondurile [FSE](d) alocate pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã FSE pe anul 2012, pentru fiecare domeniu de ierarhizare, dupã cum urmeazã:
        - Se determinã numãrul [SEU](d) de studenţi echivalenţi unitari din domeniul de ierarhizare d:


                u
    [SEU](d) = \f2Σ ([SEU](d))^U ,
               U=1


    unde ([SEU](d))^U reprezintã numãrul de studenţi echivalenţi unitari ai universitãţii U în domeniul d

        - Se determinã suma [FB](d) alocatã pentru finanţarea de bazã pentru domeniul d:
    [FB](d) = fb(s) x [SEU](d)

        - Se determinã, conform anexei nr. 2, suma alocatã pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã pentru domeniul d:


                         FSE
    [FSE](d) = [FB](d) x ───
                         FB


    unde:
    [FB](d) este valoarea alocaţiei pentru finanţarea de bazã pentru domeniul d;
    FSE reprezintã valoarea finanţãrii suplimentare bazate pe excelenţã;
    FB este valoarea fondurilor alocate pentru finanţarea de bazã.

        (ii) Se determinã pentru fiecare universitate U numãrul de studenţi echivalenţi unitari ([SEU](r,d))^U din domeniul de ierarhizare d la ciclul de studii r, ţinând seamã de valorile coeficienţilor de echivalare din tabelul 1, anexa nr. 1.
        (iii) Analog procedurii prin care se determinã [FSE](d) se determinã suma alocatã pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã [FSE](r,d), pentru domeniul d şi ciclul de studii r.

    2. În a doua etapã se determinã valoarea alocaţiilor bugetare per student echivalent unitar ponderat cu indicele de excelenţã pe fiecare domeniu de ierarhizare şi ciclu de studii:
        (i) Se determinã numãrul ([SEUP](r,d))^U de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi cu indicele de excelenţã din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r ai universitãţii U:
    ([SEUP](r,d))^U = k(r) x ([SEU](r,d))^U
    unde k(r) este un indice de excelenţã care depinde de clasa în care sunt poziţionate în ierarhie programele de studii oferite de universitatea U în domeniul d şi la ciclul de studii r (licenţã, masterat, doctorat anii de studii II şi III). Valoarea indicilor k este prezentatã în anexa nr. 4.

        (ii) Se determinã numãrul [SEUP](r,d) de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi cu indicele de excelenţã, din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r:


                  u
    [SEUP](r,d) = \f2Σ ([SEUP](r,d))^U
                 U=1


    unde ([SEUP](r,d))^U este numãrul de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi ai universitãţii U din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r.

        (iii) Se determinã din FSE valoarea alocaţiilor bugetare a(fse,r,d) per student echivalent ponderat cu indicele de excelenţã pentru domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r:


                 [FSE](r,d)
    a(fse,r,d) = ───────────
                 [SEUP](r,d)


    unde:
    [SEUP](r,d) este numãrul total de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r;
    [FSE](r,d) reprezintã valoarea finanţãrii suplimentare bazate pe excelenţã corespunzãtoare domeniului d, pentru ciclul de studii r.

    3. În a treia etapã se determinã valoarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã pentru fiecare universitate şi fiecare domeniu de ierarhizare:
        (i) Pentru fiecare universitate U se determinã valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţã în domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r:
    ([FSE](r,d))^U = a(fse,r,d) x ([SEUP](r,d))^U
    unde:
    ([SEUP](r,d))^U este numãrul de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi ai universitãţii U din domeniul de ierarhizare d, la ciclul de studii r;
    a(fse,r,d) reprezintã valoarea din FSE a alocaţiei bugetare per student echivalent ponderat cu indicele de excelenţã corespunzãtor domeniului d şi ciclul de studii r.

        (ii) Pentru fiecare universitate U se determinã valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţã în domeniul de ierarhizare d:


    ([FSE](d))^U = \f2Σ ([FSE](r,d))^U
                   r


    unde:
    ([FSE](r,d))^U este valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţã pentru universitatea U din domeniul de ierarhizare d, pentru ciclul de studii r.

        (iii) Pentru fiecare universitate se determinã valoarea totalã a alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentarã bazatã pe excelenţã:


               D
    (FSE)^U = \f2Σ ([FSE](d))^U
              d=1


    unde:
    ([FSE](d))^U este valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţã pentru universitatea U din domeniul de ierarhizare d.

    ART. 10
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


    ANEXA 1
    la metodologie

                     Valorile coeficienţilor de echivalare
                         şi de cost pentru anul 2012

    Tabelul 1: Lista formelor de învãţãmânt cu coeficienţii de echivalare corespunzãtori folosiţi pentru finanţarea studenţilor înmatriculaţi într-un program de studii de licenţã sau de master anterior anului universitar 2012/2013 şi a doctoranzilor înmatriculaţi anterior anului universitar 2011/2012


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Ciclul şi forma de învãţãmânt │ Coeficient │
│crt.│ │de echivalare│
├────┴────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│I. Studii universitare de licenţã │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 1│Studii în limba românã(*1) │ 1,00 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 2│Studii în limba maghiarã - ca limbã maternã │ 2,00 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 3│Studii în limba germanã - ca limbã maternã │ 2,50 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4.1│Studii integral în limbi de mare circulaţie │ 1,50 │
│ │internaţionalã(*2) │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4.2│Studii desfãşurate parţial în limbi de mare circulaţie │ 1,25 │
│ │internaţionalã şi în limba românã │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5.1│Studii integral în limbi de circulaţie restrânsã │ 2,00 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5.2│Studii desfãşurate parţial în limbi de circulaţie │ 1,50 │
│ │restrânsã şi în limba românã │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 6│Studii desfãşurate în cadrul extensiilor universitare - │ 2,50 │
│ │în afara ţãrii │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 7│Studii universitare cu frecvenţã redusã │ 0,25 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 8│Studii universitare - învãţãmânt seral │ 0,80 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 9│Studii universitare la distanţã │ 0,15 │
├────┴────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│ II. Studii universitare de masterat(*3) │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 10│Studii de masterat în limba românã(*1) │ 2,00 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11│Studii de masterat în limbi de circulaţie │ 3,00 │
│ │internaţionalã(*4) │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12│Studii de masterat desfãşurate în cadrul extensiilor │ 3,00 │
│ │universitare - în afara ţãrii │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 13│Masterat didactic │ 3,00 │
├────┴────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│III. Studii doctorale │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 14│Studii universitare de doctorat cu frecvenţã │ 4,00 │
├────┴────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│IV. Alte forme de pregãtire │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 15│Stagiu de rezidenţiat │ 1,20 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 16│Pregãtire preliminarã pentru studenţi strãini │ 1,25 │
│ │(an pregãtitor) │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17│Activitãţi asociate acordãrii gradelor didactice în │ 0,40 │
│ │învãţãmântul preuniversitar │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18│Pregãtire pedagogicã suplimentarã (seminar pedagogic) │ 0,12 │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘


----------
    (*1) Coeficientul se aplicã şi studenţilor înscrişi la forma "Studii desfãşurate în afara localitãţii de rezidenţã a universitãţii" de la ciclul universitar de licenţã.
    (*2) Pentru domeniul medicinã, studiile în limbi moderne, pentru ultimii 3 ani (clinici), care se desfãşoarã în limba românã, se utilizeazã coeficientul de echivalare de la studii în limba românã.
    (*3) La forma de masterat de un an şi jumãtate, pentru anul 2 cu un semestru se considerã coeficientul de echivalare corespunzãtor numai pentru un semestru.
    (*4) Coeficientul se aplicã şi studenţilor înscrişi la "Studii de masterat în limba germanã (limbã maternã)" şi "Studii de masterat în limba maghiarã (limbã maternã)" de la ciclul universitar de masterat.

    Tabelul 2: Lista domeniilor de ierarhizare cu coeficienţii de cost corespunzãtori folosiţi pentru finanţarea studenţilor înmatriculaţi într-un program de studii de licenţã sau de master anterior anului universitar 2012/2013 şi a doctoranzilor înmatriculaţi anterior anului universitar 2011/2012


┌──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Domeniul │ Domeniul de ierarhizare (DII) │Coeficient│
│ fundamental de │ │ de cost │
│ ierarhizare (DFI)│ │ │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Matematicã şi │Matematicã şi ştiinţe ale naturii │ 1,65 │
│ştiinţe ale ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│naturii │Informaticã │ 1,65 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Fizicã │ 1,90 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Chimie │ 1,90 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie chimicã │ 1,90 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Geografie │ 1,65 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Geologie │ 1,65 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe ale mediului │ 1,65 │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe │Inginerie civilã şi instalaţii │ 1,75 │
│inginereşti ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie electricã şi energeticã │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie electronic şi telecomunicaţii │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie geologicã, Inginerie geodezicã │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Mine, petrol şi gaze │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie aerospaţialã, autovehicule, │ 1,75 │
│ │transporturi │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Agronomie, Horticulturã, Silviculturã, │ 1,75 │
│ │Inginerie forestierã │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Biotehnologii │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria produselor alimentare │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Zootehnie │ (1) 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia│ 1,75 │
│ │informaţiei │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie mecanicã │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie industrialã │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Mecatronicã şi roboticã │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria materialelor │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria mediului │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie şi management │ 1,75 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie genisticã, inginerie de armament, │ 1,75 │
│ │rachete şi muniţii │ │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe biologice │Biologie │ 1,90 │
│şi biomedicale ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Biochimie │ 1,90 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Medicinã │ 2,25 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Medicinã veterinarã │ 2,25 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Medicinã dentarã │ 2,25 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Farmacie │ 2,25 │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe sociale │Drept │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe administrative │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe ale comunicãrii │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Asistenţã socialã │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Sociologie │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe politice │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publicã │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Administrarea afacerilor │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ciberneticã, statistica şi informaticã economicã│ 1,65 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Contabilitate │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Economie │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Finanţe │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Management │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Marketing │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Relaţii economice internaţionale │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Educaţie fizicã şi sport │ 1,86 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Psihologie │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe ale educaţiei │ 1,00 │
├──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe umaniste │Filologie │ 1,00 │
│şi arte ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Filosofie │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Istorie │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Teologie │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Studii culturale │ 1,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Arhitecturã şi urbanism │ 2,50 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Arte vizuale │ 3,00 │
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Artele spectacolului (Teatru/Film) │ 5,37/7,50│
│ ├────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Muzicã (Interpretare muzicalã/Muzicã (pedagogie │ 5,37/3,00│
│ │muzicalã) │ │
└──────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



    NOTĂ?
    Toţi studenţii din toate universitãţile de stat din România, aflaţi la formele de învãţãmânt speciale (Pregãtire preliminarã pentru studenţi strãini, Pregãtire pedagogicã suplimentarã, Activitãţi asociate acordãrii gradelor didactice în învãţãmântul preuniversitar), sunt luaţi în considerare cu valoarea 1 (unu) a coeficientului de cost.


    ANEXA 2
    la metodologie

           Distribuţia fondurilor pentru finanţarea instituţionalã
                   a universitãţilor din bugetul naţional

    Din suma alocatã în bugetul naţional pentru finanţarea instituţionalã a universitãţilor se alocã pentru finanţarea granturilor doctorale pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi în anul universitar 2011/2012 o sumã calculatã conform anexei nr. 3 la metodologie. Suma rãmasã se distribuie dupã cum urmeazã:
    a) finanţarea de bazã (FB): 68%;
    b) finanţarea suplimentarã (FS): 30,50%, din care:
    1. finanţare suplimentarã bazatã pe excelenţã (FSE): 25%;
    2. finanţarea preferenţialã a programelor de studii de master şi doctorat în ştiinţe şi tehnologii avansate, a programelor în limbi de circulaţie internaţionalã şi a doctoratelor în cotutelã (FSEP): 2,50%;
    3. creşterea capacitãţii instituţionale şi a eficienţei manageriale (FSCM): 0,00%;
    4. asumarea de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior a unui rol activ la nivel local şi regional (FSL): 3,00%;
    c) dezvoltare instituţionalã: 1,50%.


    ANEXA 3
    la metodologie

                Finanţarea prin granturi a studenţilor doctoranzi
                           înmatriculaţi în anul 2011



┌───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│ Fundamentarea grantului anual pentru doctorat │Corelaţia cu art. 160 │
├─┬────────────────────────────┬────────────────────────┤ alin. (2) din Legea │
│ │ │ Domeniul de finanţare │ educaţiei naţionale │
├─┼────────────────────────────┼──────┬─┬──────┬─┬──────┤ nr. 1/2011 │
│ │ Categorii de cheltuieli │ D1 │ │ D2 │ │D3, D4│ │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┼──────────────────────┤
│1│Bursa studentului doctorand │ 8,808│ │ 8,808│ │ 8,808│Cuantumul bursei │
│ │ │ │ │ │ │ │individuale │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┼──────────────────────┤
│2│Salarizarea conducãtorului │ 8,000│ │ 8,000│ │ 8,000│Costurile pentru │
│ │de doctorat │ │ │ │ │ │programul de studii │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┤avansate │
│3│Salarizarea membrilor │ 1,500│ │ 1,500│ │ 1,500│ │
│ │comisiei de îndrumare │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┤ │
│4│Program de pregãtire bazat │ 2,500│ │ 2,500│ │ 2,500│ │
│ │pe studii avansate │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┤ │
│5│Program de pregãtire │ 1,000│ │ 1,000│ │ 1,000│ │
│ │suplimentar │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┼──────────────────────┤
│6│Fonduri pentru cercetare │ 4,000│ │ 6,400│ │ 9,600│Costurile pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │programul de cercetare│
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┼──────────────────────┤
│7│Regia şcolii doctorale - 20%│ 5,162│ │ 5,642│ │ 6,282│ │
├─┼────────────────────────────┼──────┼─┼──────┼─┼──────┼──────────────────────┤
│ │TOTAL (lei) │30,970│ │33,850│ │37,690│ │
└─┴────────────────────────────┴──────┴─┴──────┴─┴──────┴──────────────────────┘



    Explicaţie pentru modul de calcul:
    Bursa studentului doctorand este la nivelul salariului asistentului universitar = 734 lei/lunã net (pornind de la 1.223 lei/lunã, valoare brutã a salariului minim al asistentului universitar, cu toate cotele/taxele angajatului incluse).
    Conducãtorului de doctorat i se alocã 14 ore fizice/lunã pentru fiecare doctorand = 170 ore/an = 8.000 lei/an salariu brut.
    Salarizarea membrilor comisiei de îndrumare = 1.500 lei/an salariu brut (500 lei/an pentru fiecare membru).
    Program de pregãtire studii avansate = 14 sãptãmâni x 6 ore fizice (15 ore convenţionale)/sãptãmânã = o normã didacticã de profesor (formaţie de 6 doctoranzi), cca 2.500 lei/student/an (costurile sunt distribuite egal pentru cei 3 ani de studiu).
    Program de pregãtire suplimentar = 40% din valoarea celui normal.
    Fonduri pentru cercetare:
    1. pentru domeniul de finanţare D1 a studiilor doctorale se alocã suma de 4.000 lei;
    2. pentru domeniul de finanţare D2 a studiilor doctorale se alocã suma de 6.400 lei (ajustare cu un coeficient de 1,6);
    3. pentru domeniile de finanţare D3 şi D4 a studiilor doctorale se alocã suma de 9.600 lei (ajustare cu un coeficient de 2,4).
    În domeniul de finanţare D1 intrã programele de studii doctorale din urmãtoarele domenii de ierarhizare: Drept; Ştiinţe administrative; Ştiinţe ale comunicãrii; Sociologie; Asistenţã socialã; Ştiinţe politice; Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publicã; Economie; Administrarea afacerilor; Finanţe; Ciberneticã, statisticã şi informaticã economicã; Contabilitate; Relaţii economice internaţionale; Management; Marketing; Psihologie; Ştiinţe ale educaţiei; Filologie; Filosofie; Istorie; Teologie; Studii culturale.
    În domeniul de finanţare D2 intrã programele de studii doctorale din urmãtoarele domenii de ierarhizare: Inginerie civilã şi instalaţii; Inginerie electronicã şi telecomunicaţii; Inginerie geologicã; Inginerie geodezicã; Mine, petrol şi gaze; Inginerie aerospaţialã, autovehicule şi transporturi; Zootehnie; Biotehnologii; Ingineria produselor alimentare; Agronomie, Horticulturã, Silviculturã, Inginerie forestierã; Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei; Inginerie mecanicã; Inginerie industrialã; Mecatronicã şi roboticã; Ingineria materialelor; Ingineria mediului; Inginerie şi management; Inginerie genisticã; Inginerie de armament, rachete şi muniţii; Inginerie electricã şi energeticã; Educaţie fizicã şi sport; Biologie; Biochimie; Matematicã; Informaticã; Chimie; Inginerie chimicã; Geologie; Geografie; Ştiinţe ale mediului; Fizicã.
    În domeniul de finanţare D3 intrã programele de studii doctorale din urmãtoarele domenii de ierarhizare: Medicinã; Medicinã veterinarã; Medicinã dentarã; Farmacie; Arhitecturã şi urbanism.
    În domeniul de finanţare D4 intrã programele de studii doctorale din urmãtoarele domenii de ierarhizare: Arte vizuale; Istoria şi teoria artei; Artele spectacolului; Muzicã.


    ANEXA 4
    la metodologie

       Valoarea indicilor de excelenţã k în funcţie de poziţionarea
        în ierarhie a programelor de studii şi de ciclul de studii



┌─────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Poziţionarea în ierarhie a programelor de studii │
│ ├───────────┬───────┬───────┬───────┬───────┬──────┤
│ │ │ E │ D │ C │ B │ A │
├─────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼──────┤
│Ciclul de studii │licenţã │0 │0 │1 │2 │3 │
│ ├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼──────┤
│ │masterat │0 │0 │0 │1 │4 │
│ ├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼──────┤
│ │doctorat │0 │0 │0 │1 │5 │
└─────────────────┴───────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴──────┘



                                 ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016