Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.801 din 8 iulie 2024  pentru aprobarea structurii organizatorice şi de personal, a atribuţiilor serviciilor de anatomie patologică şi prosectură din cadrul spitalelor, precum şi a listei cu dotările minime obligatorii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.801 din 8 iulie 2024 pentru aprobarea structurii organizatorice şi de personal, a atribuţiilor serviciilor de anatomie patologică şi prosectură din cadrul spitalelor, precum şi a listei cu dotările minime obligatorii

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 698 din 18 iulie 2024
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii nr. 3.801 R din 8.07.2024,
    având în vedere prevederile:
    - art. 16 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 9 din Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată,

    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă structura organizatorică şi de personal, precum şi atribuţiile serviciilor de anatomie patologică şi prosectură din cadrul spitalelor, prevăzute în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Se aprobă lista cu dotările minime obligatorii ale serviciilor de anatomie patologică şi prosectură din cadrul spitalelor, prevăzută în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    (1) Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare publice sau private cu paturi duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    (2) Spitalele care au în structură servicii de anatomie patologică şi prosectură care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 vor asigura îndeplinirea acestora în termen de maximum 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila

    Bucureşti, 8 iulie 2024.
    Nr. 3.801.
    ANEXA 1

    Structura organizatorică şi de personal,
    precum şi atribuţiile serviciilor de anatomie patologică
    şi prosectură din cadrul spitalelor
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Serviciile de anatomie patologică şi prosectură din cadrul spitalelor asigură, prin mijloace cu caracter ştiinţific, stabilirea diagnosticului de certitudine, contribuind la realizarea cercetării ştiinţifice în domeniul medical şi la îmbunătăţirea asistenţei medicale.
    (2) Activitatea de anatomie patologică şi prosectură constă în efectuarea de examene macroscopice şi microscopice asupra produselor biologice recoltate fie persoanelor în viaţă, fie la autopsia cadavrelor, precum: piese operatorii, material bioptic, biopsii de tract digestiv, bronşice, hepatice, pancreatice, renale, puncţii medulare, ganglionare, lichide biologice, material aspirat cu ac fin, frotiuri exfoliative, organe, fragmente tisulare şi altele asemenea.

    ART. 2
    (1) În spitalele publice sau private se organizează un serviciu de anatomie patologică şi prosectură unic ca secţie sau departament, subordonat administrativ direct conducerii spitalului.
    (2) În cazul spitalelor care au două sau mai multe puncte de lucru, în funcţie de serviciile medicale autorizate în cadrul acestora, serviciul de anatomie patologică şi prosectură unic va avea puncte de lucru în fiecare punct de lucru al spitalului.
    (3) Structura funcţională a serviciilor de anatomie patologică şi prosectură prevăzute la alin. (1) cuprinde următoarele compartimente:
    a) compartimentul de histopatologie;
    b) compartimentul de citologie;
    c) compartimentul de prosectură.

    (4) În cadrul compartimentului de histopatologie pot fi desfăşurate activităţi de microscopie electronică şi patologie moleculară.
    (5) În conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 451/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în condiţiile în care spitalul nu are serviciu propriu de anatomie patologică şi prosectură se va încheia un contract cu un spital care are serviciu de anatomie patologică şi prosectură, cheltuielile aferente serviciilor medicale de anatomie patologică şi prosectură fiind suportate din bugetul spitalului care solicită examenele histopatologice.
    (6) Spitalele fără servicii de anatomie patologică şi prosectură, prevăzute la alin. (5), au obligaţia înfiinţării unei/unui camere frigorifice/frigider mortuar cu cel puţin două locuri pentru păstrarea cadavrelor, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) lit. d) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 451/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. II
    Conducerea serviciului de anatomie patologică şi prosectură
    ART. 3
    (1) Şeful serviciului de anatomie patologică şi prosectură asigură coordonarea întregii activităţi administrative şi medicale din cadrul acestuia. Funcţia de şef serviciu al serviciului de anatomie patologică şi prosectură se ocupă conform dispoziţiilor legale în vigoare.
    (2) Şeful serviciului de anatomie patologică şi prosectură este în mod obligatoriu medic anatomopatolog, cel puţin specialist, încadrat ca medic sau cercetător ştiinţific.
    (3) Funcţia de asistent medical şef în cadrul serviciului de anatomie patologică şi prosectură se ocupă conform dispoziţiilor legale în vigoare de către asistenţi medicali absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ medical, pregătiţi în specialitatea asistent medical de laborator, cu o vechime de cel puţin 5 ani în specialitatea respectivă.

    CAP. III
    Atribuţiile personalului din cadrul serviciului de anatomie patologică şi prosectură
    ART. 4
    (1) În conformitate cu prevederile art. 22 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 451/2004, cu modificările şi completările ulterioare, serviciul de anatomie patologică şi prosectură este încadrat cu personal medical conform normativelor de personal din unităţile sanitare.
    (2) Diagnosticul histopatologic şi citopatologic este elaborat exclusiv de către medicul anatomopatolog.
    (3) Medicii cu specialitatea de medicină de laborator şi specialitatea genetică medicală pot lucra exclusiv în compartimentele de histopatologie şi citologie în care se desfăşoară activităţi de patologie moleculară.

    ART. 5
    (1) Medicul anatomopatolog stabileşte diagnosticul macroscopic necropsic, diagnosticul histopatologic, diagnosticul citopatologic, diagnosticul molecular, diagnosticul intraoperator.
    (2) Diagnosticul histopatologic şi citopatologic se poate efectua prin examinarea la microscop a preparatelor histopatologice/citopatologice sau prin examinarea imaginilor de lame scanate.
    (3) Diagnosticul histopatologic şi citopatologic poate folosi programe de analiză automată a imaginii bazate pe algoritmi de inteligenţă artificială.

    ART. 6
    Competenţa profesională a personalului care îşi desfăşoară activitatea în serviciul de anatomie patologică şi prosectură se evaluează şi se perfecţionează periodic prin cursuri/instruiri în vederea cunoaşterii şi respectării regulilor de biosiguranţă, precauţiilor universale şi măsurilor postexpunere.

    CAP. IV
    Servicii medicale efectuate în cadrul serviciului de anatomie patologică şi prosectură
    ART. 7
    (1) În cadrul serviciului de anatomie patologică şi prosectură pot fi efectuate următoarele servicii medicale:
    a) prelucrarea prelevatelor tisulare recoltate prin biopsie, operaţie chirurgicală sau necropsie (autopsie); prelucrarea prelevatelor tisulare se poate face începând din stadiul de piesă proaspătă, fixată sau bloc de parafină până la stadiul de preparate (lame) histopatologice colorate;
    b) prelucrarea prelevatelor citopatologice reprezentate de lichide biologice, material aspirat cu ac fin, frotiuri exfoliative şi amprente ale fragmentelor tisulare proaspete până la stadiul de citobloc şi/sau preparate (lame) citopatologice colorate;
    c) diagnosticarea preparatelor histopatologice şi citopatologice colorate prin metode clasice şi imunohistochimice, precum şi a preparatelor de microscopie electronică sau patologie moleculară;
    d) prelucrarea preparatelor tisulare proaspete şi diagnostic intraoperator;
    e) diagnosticarea prin telemedicină (telepatologie) a preparatelor histopatologice şi citopatologice, precum şi diagnosticul intraoperator, realizate la distanţă de către medicul anatomopatolog. Pentru telepatologie trebuie folosite doar dispozitive care permit scanarea şi digitalizarea întregului preparat histopatologic/citopatologic. Nu este permis diagnosticul prin telepatologie pe fragmente de imagini (fotografii sau scanuri parţiale de lamă). Responsabilitatea trimiterii unui scan integral al lamei aparţine persoanei fizice sau juridice care solicită diagnosticul telepatologic;
    f) autopsia şi diagnosticul anatomopatologic (macro- şi microscopic);
    g) îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea şi cosmetizarea cadavrelor în condiţiile legii; îmbălsămarea decedaţilor din spital se realizează de către personalul serviciului de anatomie patologică şi prosectură din spitalul respectiv.

    (2) Serviciile prevăzute la alin. (1) nu sunt furnizate pentru a doua opinie medicală.
    (3) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură întocmeşte, menţine actualizată şi afişează lista serviciilor medicale pe care le efectuează.
    (4) În cazul serviciilor de anatomie patologică şi prosectură cu servicii medicale subcontractate, lista serviciilor medicale prevăzută la alin. (3) va cuprinde şi serviciile subcontractate, precum şi unităţile în care se efectuează acestea.

    ART. 8
    Activitatea din compartimentele de prosectură şi autopsiile anatomopatologice se realizează numai în spitale sau în instituţii de medicină legală.

    CAP. V
    Structura funcţională a serviciului de anatomie patologică şi prosectură
    ART. 9
    (1) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură trebuie să fie astfel structurat şi dotat încât să prevină riscul contaminărilor accidentale şi să înlesnească desfăşurarea activităţii în cadrul acestuia.
    (2) Regulile care stau la baza îndeplinirii acestui obiectiv sunt următoarele:
    a) fluxul activităţilor în compartimentul de prosectură trebuie să fie unidirecţional (cu respectarea principiului sensului unic);
    b) realizarea secvenţială a procedurilor, cu luarea măsurilor de precauţie adecvate pentru integritatea probelor şi protecţia personalului;
    c) transportul produselor biologice trebuie să se realizeze în mod obligatoriu în recipiente închise dispuse în cutii de transport adecvate.


    ART. 10
    (1) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură este structurat astfel:
    a) spaţiu pentru recepţia probelor;
    b) spaţiu pentru redactarea electronică/eliberarea buletinelor de diagnostic histopatologic şi/sau citopatologic;
    c) compartiment de citologie prevăzut cel puţin cu:
    1. o încăpere pentru prelucrarea preparatelor citopatologice;
    2. o încăpere pentru diagnosticul microscopic;

    d) compartiment de histopatologie prevăzut cel puţin cu:
    1. spaţii pentru prepararea probelor şi pieselor anatomice şi pentru diverse determinări histochimice, o încăpere pentru orientare macroscopică, două încăperi pentru tehnica histopatologică, o încăpere pentru tehnica imunohistochimică;
    2. încăperi pentru diagnosticul microscopic, minimum 4 mp/anatomopatolog;
    3. spaţiu destinat depozitării pieselor macroscopice după orientare;
    4. în cazul în care în cadrul serviciului de anatomie patologică şi prosectură se desfăşoară şi activitate de pregătire a medicilor rezidenţi, vor fi prevăzute şi încăperi pentru aceştia;

    e) spaţii pentru activitatea de microscopie electronică, prevăzute cel puţin cu:
    1. o încăpere pentru tehnica de microscopie electronică;
    2. o încăpere pentru microscopul electronic;

    f) spaţii pentru activitatea de patologie moleculară prevăzute cel puţin cu trei încăperi distincte, în funcţie de tipul de tehnici folosite;
    g) compartiment de prosectură, prevăzut cel puţin cu:
    1. încăpere de primire a decedaţilor;
    2. cameră frigorifică compartimentată în boxe pentru depozitarea cadavrelor;
    3. sală de autopsie/necropsie (cu unul sau două posturi de autopsie, în funcţie de mărimea spitalului);
    4. sală pentru pregătirea cadavrelor în vederea predării acestora către aparţinător;
    5. spaţiu pentru predarea cadavrelor către aparţinător, cu acces propriu sau exterior;
    6. hol de aşteptare pentru aparţinători, prevăzut cu grup sanitar;
    7. birou pentru întocmirea documentelor de deces;
    8. vestiar şi sală de repaus pentru personal;
    9. grup sanitar prevăzut cu duşuri pentru personal;
    10. grup sanitar pentru aparţinători;

    h) spaţii anexe:
    1. spaţiu pentru depozitarea materialelor sanitare, consumabilelor, reactivilor, substanţelor toxice şi precursorilor de droguri;
    2. spaţiu pentru depozitarea deşeurilor infecţioase până la neutralizarea şi/sau evacuarea lor;
    3. spaţiu pentru arhivă de:
    (i) documente;
    (ii) histotecă (blocuri de parafină şi lame histopatologice/ citopatologice);

    4. vestiar şi sală de repaus pentru personal;
    5. grup sanitar;
    (i) alte spaţii/birouri pentru personalul de conducere din cadrul serviciului.



    (2) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură care are în componenţă atât compartiment de histopatologie, cât şi de citologie poate utiliza în comun încăperile pentru colorarea preparatelor cito şi histopatologice, respectiv încăperile pentru diagnostic microscopic, depozite, arhivă, în funcţie de volumul activităţii şi de locaţia compartimentelor.

    ART. 11
    (1) Spaţiul şi mobilierul serviciului de anatomie patologică şi prosectură trebuie astfel concepute încât să prevină contaminarea mediului şi a personalului.
    (2) Mobilierul din sălile de lucru trebuie să fie de tip modular, confecţionat din materiale rezistente la dezinfectante.
    (3) Podelele, pereţii, tavanele şi mesele de lucru trebuie să aibă suprafaţă netedă, lavabilă, neabsorbantă, rezistentă la acţiunea agenţilor dezinfectanţi, uşor de curăţat şi de dezinfectat.
    (4) Îmbinările dintre pereţi şi podea trebuie să fie concave (rotunjite) în sala de necropsie şi sala de orientare a pieselor macroscopice.
    (5) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură trebuie să dispună de instalaţii de alimentare cu energie electrică dimensionate corespunzător sarcinii impuse funcţionării concomitente a aparaturii din serviciu şi a celorlalţi consumatori din clădire, precum şi de sursă proprie de alimentare cu energie electrică pentru echipamentele la care întreruperea funcţionării poate influenţa calitatea prelucrării histopatologice şi citopatologice, prelucrarea, transmisia şi stocarea datelor.
    (6) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură trebuie să dispună de instalaţii de alimentare cu apă rece şi caldă.
    (7) Se va asigura iluminarea corespunzătoare a posturilor de lucru prin iluminat natural şi/sau artificial.
    (8) Conductele vor fi amplasate în pereţi sau casete închise (cu excepţia conductelor de alimentare cu gaz) sau, când acest lucru nu este posibil, conductele vor fi amplasate pe pereţii culoarelor.
    (9) Spaţiile de lucru vor avea aerisire directă şi instalaţie de climatizare şi tratare a aerului.

    ART. 12
    (1) Dotarea minimă obligatorie cu echipamente necesare autorizării funcţionării serviciului de anatomie patologică şi prosectură este prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
    (2) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură cu compartiment de histopatologie şi/sau citologie trebuie să fie dotat cu sistem informatic de management de laborator certificat care să includă cel puţin un modul de trasabilitate a probelor.
    (3) Compartimentele de histopatologie şi de citologie din cadrul serviciului de anatomie patologică şi prosectură pot folosi în comun echipamentele din dotarea minimă obligatorie, în funcţie de volumul activităţii şi de locaţia compartimentelor.

    CAP. VI
    Îndepărtarea deşeurilor rezultate din activitatea serviciului de anatomie patologică şi prosectură
    ART. 13
    (1) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură trebuie să fie racordat la reţeaua de canalizare sau să deţină instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate, fără a se produce poluarea solului, apei şi aerului.
    (2) Colectarea, depozitarea, evacuarea şi neutralizarea deşeurilor rezultate în urma desfăşurării activităţii medicale în serviciul de anatomie patologică şi prosectură se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 14
    (1) Serviciul de anatomie patologică şi prosectură trebuie să aibă în dotare recipiente corespunzătoare pentru colectarea separată a deşeurilor pe categorii: deşeuri periculoase, precum deşeuri infecţioase, tăietoare-înţepătoare, chimice, şi deşeuri nepericuloase, precum cele asimilate deşeurilor menajere.
    (2) La nivelul spitalului din care face parte serviciul de anatomie patologică şi prosectură trebuie să existe contract de colectare şi neutralizare a deşeurilor periculoase cu societăţi specializate sau să aibă în dotare un sistem propriu de neutralizare a deşeurilor periculoase.
    (3) Colectarea, depozitarea şi evacuarea deşeurilor rezultate în urma desfăşurării activităţii serviciului de anatomie patologică şi prosectură se realizează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

    CAP. VII
    Managementul calităţii
    ART. 15
    Managementul calităţii trebuie realizat în conformitate cu cerinţele generale şi particulare privind calitatea şi competenţa prevăzute în standardele naţionale utilizate pentru acreditarea serviciilor de anatomie patologică şi prosectură.

    CAP. VIII
    Cerinţe de securitate
    ART. 16
    Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate trebuie respectate prevederile aplicabile din standardul SR EN ISO 15189:2023.

    ART. 17
    (1) Substanţele cu regim toxic şi precursorii de droguri se păstrează în spaţii securizate, conform legislaţiei în vigoare.
    (2) Arhiva serviciului de anatomie patologică şi prosectură se păstrează în spaţii securizate, conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 18
    (1) Accesul în spaţiul de lucru al serviciului de anatomie patologică şi prosectură este permis doar personalului autorizat care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestuia.
    (2) În situaţii speciale, când se impune prezenţa unor persoane din afara serviciului de anatomie patologică şi prosectură, accesul se poate permite numai cu aprobarea şefului serviciului de anatomie patologică şi prosectură şi numai în prezenţa unui angajat al serviciului.


    ANEXA 2

    LISTA
    cu dotările minime obligatorii ale serviciilor de anatomie patologică şi prosectură
    A. Institut, spital clinic/de urgenţă/regional/judeţean
    A1. Compartiment de histopatologie
    Mijloace fixe:
    - staţie de macroscopie cu calculator şi cameră digitală de fotografiere a pieselor macroscopice;
    – aparat de inscripţionare automată a casetelor şi a lamelor sau imprimante de etichete cu tuş rezistent la solvenţi;
    – procesor automat de ţesuturi;
    – termostat pentru parafină (minimum 56°C);
    – staţie de includere la parafină, cu anexele de răcire şi încălzire;
    – microtom pentru parafină;
    – platină sau baie termostată;
    – colorator automat (histochinetă de colorare);
    – aparat pentru montarea automată a lamelelor;
    – automat de colorare imunohistochimică;
    – aparatură pentru examen intraoperator - criotom sau echivalent;
    – histotecă (pentru lame şi blocuri);
    – microscoape cu minimum următoarele obiective: x4, x10, x20, x40, x100 (un microscop/medic), cel puţin 25% din microscoape cu un capăt de examinare suplimentar;
    – microscop cu minimum următoarele obiective: x4, x10, x20, x40, x100 cu imunofluorescenţă, lumină polarizată şi cameră digitală cu sistem de procesare/achiziţie a imaginii;
    – microscop cu capete de examinare multiple (tip multitete/multihead), cu minimum 4 capete suplimentare de examinare şi săgeată de indicare pe ecran - pentru spitalele clinice;
    – calculatoare (minimum un calculator/registrator, un calculator/medic şi două/spaţiile de lucru) cu minimum un multifuncţional/reţea de calculatoare;
    – scaner lame.


    A2. Compartiment de citologie
    Mijloace fixe:
    - centrifugă;
    – sistem pentru citologie în mediu lichid;
    – baterie de colorare manuală sau colorator automat;
    – microscoape cu minimum următoarele obiective: x4, x10, x20, x40, x100 (un microscop/examinator);
    – histotecă;
    – calculatoare (minimum un calculator/registrator şi un calculator/examinator) cu minimum un multifuncţional/reţea de calculatoare.


    A3. Pentru activitatea de microscopie electronică:
    - microscop electronic de transmisie;
    – microscop optic x20, x40, x100;
    – termostat 60°C;
    – ultramicrotom;
    – knifemaker;
    – hotă cu filtru de cărbune;
    – dispozitiv de uscare a plăcilor/filmelor care vor fi introduse în microscopul electronic;
    – set de pense fine şi ultrafine pentru prinderea grilelor.

    A4. Pentru activitatea de patologie moleculară
    Dotările minime sunt prevăzute conform legislaţiei în vigoare cu privire la metodele de diagnostic molecular.
    Pentru serviciile de anatomie patologică şi prosectură unde se efectuează teste de hibridizare in situ este necesar un sistem de hibridizare; acesta poate fi integrat imunocoloratorului automat.

    A5. Compartiment de prosectură:
    - masă de necropsie cu instalaţie de apă curentă şi de evacuare, cu filtre de inactivare a vaporilor toxici şi a reziduurilor;
    – trusă de necropsie care include minimum bisturiu, cuţit mijlociu, cuţit amputaţie, foarfecă butonată (enterotom), foarfecă curbă, costotom, daltă dreaptă, daltă T, fierăstrău electric pentru calota craniană, pensă curbă mare Pean, 3-5 pense hemostatice şi anatomice, recipiente pentru recoltat organe, canea pentru scos lichide, ace pentru cusut decedaţi;
    – masă de îmbălsămare cu instalaţie de apă curentă şi de evacuare, cu filtre de inactivare a reziduurilor;
    – trusă de îmbălsămare care conţine pompă pentru lichide, inclusiv cu aspiraţie, bisturiu mare şi lame detaşabile, cuţit lung, depărtătoare, tuburi vasculare de diferite diametre, 2 pense, 2 foarfeci - mare şi mică, stilet butonat, seringă de 50 de ml cu ac gros şi ace hipodermice, ace drepte şi curbe pentru cusut, sondă canelată, substanţe dezinfectante, soluţii pentru îmbălsămare, pompă, tifon, vată;
    – lampă de iluminare cu lupă;
    – cântar pentru organe;
    – frigider mortuar sau agregat frigorific pentru cameră frigorifică;
    – brancarde din inox pentru transportul decedaţilor;
    – targă hidraulică/cric hidraulic de manevrare a decedatului (ridicarea şi coborârea);
    – lampă UV;
    – minimum două calculatoare cu minimum un multifuncţional/reţea de calculatoare.
    NOTĂ:
    În cazul dotării cu frigidere mortuare, acestea vor avea capacitatea minimă de cel puţin douăsprezece compartimente.



    B. Spitale orăşeneşti şi municipale
    B1. Compartiment de histopatologie
    Mijloace fixe:
    - staţie de macroscopie cu calculator şi cameră digitală de fotografiere a pieselor macroscopice;
    – aparat de inscripţionare automată a casetelor şi a lamelor sau imprimante de etichete cu tuş rezistent la solvenţi;
    – procesor automat de ţesuturi;
    – termostat pentru parafină (minimum 56°C);
    – staţie de includere la parafină, cu anexele de răcire şi încălzire;
    – microtom pentru parafină;
    – platină sau baie termostată;
    – colorator automat (histochinetă de colorare) sau baterie de colorare manuală;
    – histotecă (pentru lame şi blocuri);
    – microscoape cu minimum următoarele obiective: x4, x10, x20, x40, x100 (un microscop/medic), cel puţin unul cu cameră digitală cu sistem de achiziţie a imaginii;
    – calculatoare (minimum un calculator/registrator, un calculator/medic şi două/spaţiile de lucru) cu minimum un multifuncţional/reţea de calculatoare.


    B2. Compartiment de citologie
    Mijloace fixe:
    - centrifugă;
    – baterie de colorare manuală sau colorator automat;
    – microscoape cu minimum următoarele obiective: x4, x10, x20, x40, x100 (un microscop/examinator);
    – histotecă;
    – calculatoare (minimum un calculator/registrator şi un calculator/examinator) cu minimum un multifuncţional/reţea de calculatoare.


    B3. Compartiment de prosectură
    Mijloace fixe:
    - masă de necropsie cu instalaţie de apă curentă şi de evacuare, cu filtre de inactivare a vaporilor toxici şi a reziduurilor;
    – trusă de necropsie care include minimum bisturiu, cuţit mijlociu, cuţit de amputaţie, foarfecă butonată (enterotom), foarfecă curbă, costotom, daltă dreaptă, daltă T, fierăstrău electric pentru calota craniană, pensă curbă mare Pean, 3-5 pense hemostatice şi anatomice, recipiente pentru recoltat organe, canea pentru scos lichide, ace pentru cusut decedaţi;
    – masă de îmbălsămare cu instalaţie de apă curentă şi de evacuare, cu filtre de inactivare a reziduurilor;
    – trusă de îmbălsămare care conţine pompă pentru lichide, inclusiv cu aspiraţie, bisturiu mare şi lame detaşabile, cuţit lung, depărtătoare, tuburi vasculare de diferite diametre, 2 pense, 2 foarfeci - mare şi mică, stilet butonat, seringă de 50 ml cu ac gros şi ace hipodermice, ace drepte şi curbe pentru cusut, sondă canelată, substanţe dezinfectante, soluţii pentru îmbălsămare, pompă, tifon, vată;
    – lampă de iluminare cu lupă;
    – cântar pentru organe;
    – frigider mortuar sau agregat frigorific pentru cameră frigorifică;
    – brancarde din inox pentru transportul decedaţilor;
    – targă hidraulică/cric hidraulic de manevrarea decedatului (ridicarea şi coborârea);
    – lampă UV;
    – minimum două calculatoare cu minimum un multifuncţional/reţea de calculatoare.
    NOTĂ:
    În cazul dotării cu frigidere mortuare, acestea vor avea capacitatea minimă totală de cel puţin trei compartimente.





    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016