Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 3.738 din 9 iulie 2024 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 216 "Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare", precum şi a Procedurii privind modalitatea în care se realizează colaborarea dintre organul fiscal local şi organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informaţii referitoare la contribuabilii care datorează impozit special pe bunurile imobile de valoare mare
EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 689 din 17 iulie 2024
Având în vedere dispoziţiile art. 500^3 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 742.241 din data de 8.07.2024,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) şi ale art. 500^3 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
ART. 1
Se aprobă modelul, conţinutul şi instrucţiunile de completare a formularului 216 „Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare“, prevăzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobă Procedura privind modalitatea în care se realizează colaborarea dintre organul fiscal local şi organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informaţii referitoare la contribuabilii care datorează impozit special pe bunurile imobile de valoare mare, prevăzută în anexa nr. 2.
ART. 3
Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului de la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 3.
ART. 4
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 5
Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 6
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
Nicoleta-Mioara Cîrciumaru
Bucureşti, 9 iulie 2024.
Nr. 3.738.
ANEXA 1
^1) Formularul este reprodus în facsimil.
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
Instrucţiuni de completare a formularului 216 „Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare“
I. Depunerea declaraţiei
1. Declaraţia se completează şi se depune la organul fiscal central competent de către următorii contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, depăşeşte 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei.
2. Termenul de depunere:
a) în cazul contribuabililor prevăzuţi la pct. 1 lit. a) declaraţia se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent;
b) în cazul contribuabililor prevăzuţi la pct. 1 lit. b) declaraţia se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.
3. Rectificarea declaraţiei
3.1. Declaraţia poate fi corectată prin depunerea unei declaraţii rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, situaţie în care se va înscrie „X“ în căsuţa prevăzută în acest scop.
3.2. Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în formular, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/anterioară.
4. Declaraţia se depune la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe.
5. Modul de completare şi depunere
5.1. Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind, corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular, corespunzătoare situaţiei sale fiscale.
5.2. Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
5.3. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.
II. Completarea declaraţiei
6. Perioada de raportare
În rubrica „Anul“ se înscrie, cu cifre arabe cu 4 caractere, anul pentru care se completează declaraţia.
7. Caseta „Declaraţie rectificativă“ se bifează în cazul declaraţiilor rectificative.
8. Capitolul I „Date de identificare a contribuabilului“
8.1. Rubrica „Nume, prenume/Denumire“ - se înscriu, după caz, numele şi prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.
8.2. Caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează, după caz:
a) în cazul persoanelor fizice se înscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale;
b) în cazul persoanelor juridice se înscrie codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, conform legii.
8.3. În situaţia în care declaraţia se completează de către împuternicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit persoanei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare ale acesteia. În cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuţă se înscrie prefixul RO.
8.4. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
9. Capitolul II „Date privind secţiunile completate“ - se bifează rubricile corespunzătoare secţiunilor completate.
10. Capitolul III „Date privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare“
10.1. Secţiunea 1 „Date privind impozitul special pe bunurile imobile“
10.1.1. Se completează de către persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, depăşeşte 2.500.000 lei.
10.1.2. Se generează câte o secţiune pentru fiecare clădire rezidenţială.
10.1.3. Litera A „Date privind bunul imobil“
Rd. 1 „Adresa imobilului“ - se completează adresa clădirii rezidenţiale.
Rd. 2 „Număr cadastral“ - se înscrie, în mod obligatoriu, numărul cadastral al clădirii rezidenţiale, în situaţia în care pentru respectiva clădire există număr cadastral atribuit de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Rd. 3 „Cota de deţinere“ - se completează cota-parte deţinută din imobil.
10.1.4. Litera B „Date privind impozitul datorat“
Rd. 1. „Valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale“ - se înscrie suma reprezentând valoarea impozabilă, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi comunicată de organul fiscal local.
Rd. 2. „Plafonul neimpozabil“ - se înscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.
Rd. 3. „Baza de impozitare“ - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de deţinere asupra diferenţei pozitive dintre valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2).
Rd. 4. „Impozitul datorat“ - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.
10.2. Secţiunea 2 „Date privind impozitul special pe bunurile mobile“
10.2.1. Se completează de către persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei.
10.2.2. Se generează câte o secţiune pentru fiecare autoturism.
10.2.3. Litera A „Date privind bunul mobil“
Rd. 1. „Numărul de identificare al autoturismului“ - se înscrie numărul de identificare al autoturismului.
Rd. 2. „Anul în care a avut loc predarea-primirea autoturismului“ - se înscrie anul în care autoturismul a intrat în proprietatea contribuabilului.
10.2.4. Litera B „Date privind impozitul datorat“
Rd. 1. „Valoarea de achiziţie a autoturismului“ - se înscrie suma reprezentând costul de achiziţie/preţul autoturismului.
Rd. 2. „Plafonul neimpozabil“ - se înscrie suma de 375.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.
Rd. 3. „Baza de impozitare“ - se înscrie suma reprezentând diferenţa pozitivă dintre valoarea de achiziţie a autoturismului (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2).
Rd. 4. „Impozitul datorat“ - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.
11. Capitolul IV „Sumarul obligaţiilor privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare“
Rd. 1. „Impozitul special pe bunurile imobile“ - se preia sau se însumează, după caz, valoarea/valorile înscrisă/înscrise la rd. 4 „Impozitul datorat“ de la lit. B secţiunea 1 capitolul III din declaraţie.
Rd. 2. „Impozitul special pe bunurile mobile“ - se preia sau se însumează, după caz, valoarea/valorile înscrisă/înscrise la rd. 4 „Impozitul datorat“ de la lit. B secţiunea 2 capitolul III din declaraţie.
12. Capitolul V „Date de identificare a împuternicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal“
12.1. Se completează numai în cazul în care obligaţiile declarative se îndeplinesc de către un împuternicit/reprezentant legal/curator fiscal, după caz, desemnat potrivit legii.
12.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală al împuternicitului/reprezentantului legal/curatorului fiscal, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
12.3. În rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele împuternicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal.
12.4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal.
13. În situaţia în care obligaţiile declarative sunt îndeplinite de către contribuabilul persoană fizică, rubrica „Funcţia/Calitatea“ nu se completează.
ANEXA 2
PROCEDURĂ
ANEXA 3
Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare
şi de păstrare a formularului 216 „Declaraţie privind impozitul
special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare“
Denumire: „Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare“ (formular 216)
1. Caracteristici de editare: se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare cu ajutorul programului de asistenţă.
2. Se utilizează la declararea impozitului special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare.
3. Circulă în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
4. Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: