Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Văzând Referatul de aprobare nr. 3.735R din 28.06.2024 al Direcţiei generale sănătate publică şi programe de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii,
având în vedere prevederile art. 8 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023 privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
ART. 1
(1) Se aprobă Metodologia de screening pentru cancerul de col uterin, prevăzută în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Metodologia de screening pentru cancerul de col uterin prevăzută la alin. (1), denumită în continuare Metodologie, este în acord cu Recomandarea Consiliului din 9 decembrie 2022 privind consolidarea prevenirii prin depistare timpurie: O nouă abordare a UE privind screeningul pentru depistarea cancerului, care înlocuieşte Recomandarea 2003/878/CE a Consiliului şi cu Ghidurile europene de asigurare a calităţii în programele de screening pentru cancerul de col uterin - ediţia a 2-a, supliment.
ART. 2
Scopul metodologiei este de a furniza un cadru unitar şi structurat de furnizare a serviciilor medicale de screening pentru cancerul de col uterin, în condiţii de control şi asigurare a calităţii serviciilor medicale şi de a asigura accesul echitabil al tuturor persoanelor eligibile, indiferent de statutul socioeconomic, la servicii medicale preventive de egală calitate şi siguranţă pentru reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin cancer de col uterin.
ART. 3
Serviciile medicale de screening se furnizează în mod organizat pe baze populaţionale, cu asigurarea întregului lanţ de servicii medicale care au ca rezultat infirmarea riscului de a dezvolta cancer sau confirmarea diagnostică a persoanelor cu rezultate pozitive la test şi preluarea în tratament, în condiţii de management al calităţii, monitorizare continuă şi evaluare a impactului, precum şi în condiţiile unui raport beneficiu-risc supraunitar.
ART. 4
(1) Prezenta metodologie se aplică tuturor unităţilor sanitare publice şi private care furnizează serviciile de screening pentru cancerul de col uterin.
(2) Unităţile sanitare publice şi private care furnizează servicii de screening pentru cancerul de col uterin au obligaţia de a raporta către Institutul Naţional de Sănătate Publică efectuarea serviciilor în conformitate cu Fişa unică de raportare a serviciilor de screening pentru cancerul de col uterin din anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 5
Metodologia de screening pentru cancerul de col uterin se actualizează ori de câte ori este cazul, în concordanţă cu evidenţele ştiinţifice şi în conformitate cu recomandările Iniţiativei Comisiei Europene pentru cancerul de col uterin.
ART. 6
Structurile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unităţile sanitare publice şi private, precum şi personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale de screening pentru cancerul de col uterin vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sănătăţii,
Alexandru Rafila
Bucureşti, 28 iunie 2024.
Nr. 3.735.
ANEXA 1
METODOLOGIE
ANEXA 2
*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
FIŞA UNICĂ
de raportare a serviciilor de screening pentru cancerul de col uterin
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
(a se vedea imaginea asociată)
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: