Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 3.693 din 10 aprilie 2012 privind infiintarea Consiliului National de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior si pentru aprobarea regulamentului de organizare si functionare a acestuia
EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 258 din 19 aprilie 2012
În temeiul art. 217 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile art. 216, 218 şi 220 din Legea nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza Hotãrârii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului emite prezentul ordin.
ART. 1
Se înfiinţeazã Consiliul Naţional de Statisticã şi Prognozã a Învãţãmântului Superior, organism consultativ al Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, la nivel naţional, fãrã personalitate juridicã.
ART. 2
Se aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Statisticã şi Prognozã a Învãţãmântului Superior, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului,
Cãtãlin Ovidiu Baba
Bucureşti, 10 aprilie 2012.
Nr. 3.693.
ANEXĂ
REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional
de Statisticã şi Prognozã a Învãţãmântului Superior
CAP. I
Misiunea, rolul şi atribuţiile Consiliului Naţional de Statisticã şi Prognozã a Învãţãmântului Superior
ART. 1
Consiliul Naţional de Statisticã şi Prognozã a Învãţãmântului Superior, denumit în continuare CNSPIS, este un organism consultativ de nivel naţional, fãrã personalitate juridicã, care îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) CNSPIS are ca atribuţii principale elaborarea şi actualizarea permanentã a indicatorilor de monitorizare a învãţãmântului superior şi prognoza evoluţiei acestuia, în raport cu dinamica pieţei muncii.
(2) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, denumit în continuare MECTS, publicã anual sistemul de indicatori, prin consultarea CNSPIS.
CAP. II
Organizarea şi funcţionarea CNSPIS
ART. 3
CNSPIS este format din 17 membri, cadre didactice şi cercetãtori, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetãtor ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în strãinãtate, membri ai Academiei Române, experţi în cadrul unor instituţii de statisticã şi prognozã, selectaţi pe baza performanţelor lor ştiinţifice cu relevanţã internaţionalã şi numiţi prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
ART. 4
Mandatul membrilor CNSPIS este de 4 ani şi poate fi reînnoit o singurã datã.
ART. 5
(1) Mandatul de membru poate înceta, înainte de termen:
a) prin revocare de cãtre ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului pentru încãlcarea normelor etice şi de deontologie sau dacã nu se implicã, în mod sistematic, în activitãţile CNSPIS;
b) prin demisie.
(2) Se considerã cã un membru nu se implicã, în mod sistematic, în activitãţile CNSPIS, în urmãtoarele cazuri:
a) absenteazã nemotivat la 3 şedinţe consecutive sau la oricare 50% din şedinţele CNSPIS în decursul unui an;
b) în alte cazuri stabilite prin regulamentul intern de funcţionare.
(3) Revocarea poate fi solicitatã ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului de cãtre unul sau mai mulţi dintre membrii CNSPIS.
ART. 6
(1) În cazul existenţei unui loc vacant în componenţa CNSPIS, se procedeazã la numirea altui membru prin ordin al ministrului, educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
(2) Mandatul noului membru continuã, în ceea ce priveşte durata, mandatul aferent locului rãmas vacant.
ART. 7
(1) CNSPIS are un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar general. Odatã cu numirea componenţei CNSPIS, ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului desemneazã preşedintele şi vicepreşedintele.
(2) Secretarul general este numit de cãtre preşedintele CNSPIS. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul general constituie Biroul operativ al CNSPIS, care rezolvã problemele administrative ale CNSPIS.
(3) O persoanã nu poate ocupa funcţia de preşedinte al CNSPIS pentru o perioadã cumulatã mai mare de 4 ani, indiferent de perioada în care a fost preşedinte şi de eventualele întreruperi.
(4) Preşedintele şi vicepreşedintele pot fi revocaţi din respectivele funcţii de conducere de cãtre ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului sau prin votul secret a cel puţin douã treimi din membrii CNSPIS, la cererea unuia ori mai multor membri ai CNSPIS. Revocarea se aprobã de cãtre ministru.
ART. 8
Preşedintele CNSPIS are urmãtoarele atribuţii:
a) îndeplineşte mandatul atribuit explicit prin hotãrârea membrilor CNSPIS;
b) conduce şedinţele de lucru ale CNSPIS;
c) stabileşte ordinea de zi a şedinţelor de lucru ale CNSPIS, pe baza propunerilor membrilor; ordinea de zi poate fi modificatã prin hotãrâre a membrilor CNSPIS, la cererea oricãrui membru al CNSPIS;
d) asigurã legãtura operativã a CNSPIS cu ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului în vederea informãrii acestuia despre activitatea CNSPIS;
e) reprezintã CNSPIS în relaţia cu terţii.
ART. 9
În absenţa preşedintelui sau atunci când acesta este în imposibilitate de a-şi exercita funcţia, atribuţiile şi competenţele sale sunt preluate de vicepreşedinte.
ART. 10
(1) Pentru realizarea diferitelor activitãţi, membrii CNSPIS se pot constitui în comisii sau grupuri de lucru, temporare ori permanente.
(2) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale şi în anumite situaţii, CNSPIS poate consulta experţi în domeniul legislaţiei educaţiei, prognozã şi statisticã, care îşi vor desfãşura activitatea pe baza unui mandat acordat de cãtre CNSPIS.
(3) Experţii consultaţi sunt nominalizaţi prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
ART. 11
Pentru a adopta o hotãrâre, membrii CNSPIS pot vota atât în cadrul şedinţelor, cât şi de la distanţã, exprimânduşi dreptul la vot prin mijloace electronice, conform regulamentului intern de funcţionare.
ART. 12
Hotãrârile CNSPIS sunt aprobate prin votul a jumãtate plus unu din numãrul membrilor prezenţi, în cazul votului în cadrul şedinţelor, respectiv prin votul a jumãtate plus unu din numãrul membrilor votanţi, în cazul votului exprimat prin mijloace electronice.
ART. 13
(1) Pentru luarea hotãrârilor în cadrul şedinţelor CNSPIS este necesarã prezenţa a cel puţin 9 din membrii CNSPIS.
(2) În cazul voturilor exprimate prin mijloace electronice, hotãrârile se pot adopta numai dacã numãrul de membri prevãzut la alin. (1) voteazã în intervalul de timp stabilit pentru vot, conform regulamentului intern de funcţionare.
ART. 14
CNSPIS adoptã un regulament intern de funcţionare, în termen de 60 de zile de la numirea membrilor CNSPIS, regulament care va fi aprobat prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
ART. 15
Şedinţele CNSPIS se convoacã de cãtre preşedintele CNSPIS, de cãtre ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului sau la cererea a cel puţin o treime din membrii CNSPIS.
ART. 16
Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului sau un reprezentant al acestuia poate participa la şedinţele CNSPIS, în calitate de observator.
ART. 17
CNSPIS poate invita în cadrul şedinţelor proprii persoane externe consiliului, în calitate de observatori şi/sau de consultanţi.
CAP. III
Finanţarea CNSPIS
ART. 18
Resursele materiale şi financiare necesare funcţionãrii CNSPIS şi organelor de lucru ale acestuia sunt asigurate de cãtre MECTS, prin Unitatea executivã pentru finanţarea învãţãmântului superior, a cercetãrii, dezvoltãrii şi inovãrii (UEFISCDI) sau prin alte mijloace legal constituite.
ART. 19
Administrarea şi gestionarea resurselor destinate activitãţilor CNSPIS sunt asigurate de UEFISCDI, în conformitate cu hotãrârile CNSPIS, în condiţiile legii.
ART. 20
Pentru activitatea desfãşuratã în afara activitãţii de bazã, membrii CNSPIS pot fi remuneraţi, în funcţie de numãrul orelor efectiv lucrate, la nivelul minim al salariului de încadrare pentru un profesor universitar, în categoria tranşei de vechime în învãţãmânt peste 40 de ani.
ART. 21
Membrilor CNSPIS şi experţilor consultaţi le sunt decontate cheltuielile de transport şi cazare necesare îndeplinirii atribuţiilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
CAP. IV
Relaţia instituţionalã CNSPIS - UEFISCDI
ART. 22
UEFISCDI asigurã sprijinul tehnic şi executiv pentru activitatea CNSPIS, conform solicitãrilor CNSPIS şi normelor legale în vigoare.
ART. 23
UEFISCDI, prin departamentele sale şi conform prevederilor legale, are urmãtoarele atribuţii:
a) administreazã şi gestioneazã resursele destinate activitãţilor CNSPIS, în condiţiile legii şi în conformitate cu hotãrârile CNSPIS;
b) asigurã secretariatul tehnic al CNSPIS;
c) asigurã buna desfãşurare a activitãţii curente a CNSPIS în relaţiile cu MECTS, instituţiile de învãţãmânt superior, cu instituţiile de cercetare, dezvoltare, inovare şi cu alte organizaţii şi instituţii publice sau private.
ART. 24
(1) Secretariatul tehnic pune la dispoziţia membrilor şi a Direcţiei generale învãţãmânt superior din MECTS, în termen de 48 de ore de la fiecare şedinţã, o minutã a şedinţei, în format electronic.
(2) Minuta consemneazã lista tuturor participanţilor, subiectele discutate şi hotãrârile adoptate.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: