Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 3.691 din 5 mai 2022 pentru modificarea Metodologiei de recunoaştere şi echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obţinute în străinătate, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.630/2018, şi pentru adoptarea unor măsuri privind recunoaşterea calificărilor persoanelor care beneficiază de o formă de protecţie internaţională pe teritoriul României
Având în vedere prevederile art. 94 alin. (2) lit. q) şi ale art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în baza prevederilor art. VII din Convenţia cu privire la recunoaşterea atestatelor obţinute în învăţământul superior în statele din regiunea Europei, adoptată la Lisabona la 11 aprilie 1997, ratificată prin Legea nr. 172/1998, având în vedere Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară şi Ordinul ministrului educaţiei naţionale, interimar, nr. 5.140/2019 pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academică a studenţilor, cu completările ulterioare, luând în considerare Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 6.121/2016 privind aprobarea Metodologiei de recunoaştere a actelor de studii de nivel licenţă, master sau postuniversitar eliberate de instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate şi Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 5.923/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate şi Recomandarea (UE) 2022/554 a Comisiei din 5 aprilie 2022 privind recunoaşterea calificărilor pentru persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia şi Comunicatul miniştrilor educaţiei şi învăţământului superior adoptat în cadrul Spaţiului European al Învăţământului Superior, la Roma, în data de 19 noiembrie 2020, în temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul educaţiei emite prezentul ordin. ART. I Metodologia de recunoaştere şi echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obţinute în străinătate, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.630/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 22 mai 2018, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 9 alineatul (1) litera a), punctul (iii) se abrogă. 2. La articolul 9 alineatul (1) litera b), punctul (iii) se abrogă.
ART. II În cazul în care dosarul de recunoaştere depus la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (denumit în continuare CNRED) de persoane care beneficiază de protecţie internaţională pe teritoriul României şi fac dovada actelor de studii sau a calificărilor obţinute nu poate fi completat din motive temeinic justificate, CNRED eliberează o adeverinţă cu valabilitate temporară până la completarea dosarului şi eliberarea atestatului de recunoaştere.
ART. III (1) CNRED implementează iniţiativele, recomandările şi instrumentele din domeniul recunoaşterii calificărilor elaborate la nivelul organizaţiilor internaţionale interguvernamentale, la care România este stat membru. (2) În sensul alin. (1), persoanele care beneficiază de protecţie internaţională pe teritoriul României şi care nu pot face dovada actelor de studii sau a calificărilor obţinute pot aplica pentru Paşaportul European al Calificărilor pentru Refugiaţi, care se eliberează în limba engleză sub egida Consiliului Europei. (3) Paşaportul European al Calificărilor pentru Refugiaţi este un document standardizat la nivel european, cu o valabilitate de 5 ani, nu constituie un act oficial de recunoaştere şi are caracter de recomandare. (4) În baza Paşaportului European al Calificărilor pentru Refugiaţi, CNRED poate emite o recomandare pentru accesul la studii şi la piaţa forţei de muncă pe teritoriul României.
ART. IV CNRED nu percepe taxe de recunoaştere pentru persoanele care beneficiază de o formă de protecţie pe teritoriul României.
ART. V CNRED şi instituţiile de învăţământ superior duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. VI Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul educaţiei, Gigel Paraschiv, secretar de stat
Bucureşti, 5 mai 2022. Nr. 3.691.
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email