Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 3.537 din 12 martie 2025 privind modificarea şi completarea Metodologiei de acordare a atestatului de abilitare, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.998/2024
EMITENT: Ministerul Educaţiei şi Cercetării PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 249 din 21 martie 2025
Având în vedere:
- prevederile Legii învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
– prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.760/2024;
– Referatul de aprobare nr. 137/DGÎU din 5.02.2025,
în temeiul art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.
ART. I
Metodologia de acordare a atestatului de abilitare, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.998/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 20 martie 2024, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 18, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
"(6^1) În cazuri bine justificate, preşedintele comisiei de specialitate a CNATDCU poate nominaliza ca evaluatori şi experţi selectaţi din Registrul de experţi CNATDCU. În situaţia în care în Registrul de experţi CNATDCU nu sunt specialişti în domeniul pentru care se constituie comisia de evaluare sau aceştia se află în situaţie de incompatibilitate, pentru constituirea comisiei pot fi numiţi şi experţi externi pe durată determinată, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, la propunerea Consiliului general al CNATDCU."
2. La articolul 19, partea introductivă a alineatului (3) se modifică după cum urmează:
"(3) Preşedintele comisiei de specialitate a CNATDCU întocmeşte referatul sintetic de evaluare, direct în platformă, în termen de maximum 5 zile de la notificare, pe baza referatelor individuale ale celor 3 membri ai comisiei de evaluare, care cuprinde una dintre următoarele propuneri:"
3. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 24
(1) Contestaţia se înregistrează şi se încarcă în platformă de către IOSUD, în termen de maximum 5 zile de la înregistrare.
(2) Platforma notifică Secretariatul tehnic şi preşedintele comisiei de specialitate a CNATDCU cu privire la încărcarea în platformă a contestaţiei.
(3) În termen de maximum 5 zile de la primirea notificării, preşedintele comisiei de specialitate a CNATDCU nominalizează 3 evaluatori din cadrul Registrului de experţi CNATDCU, care au calitatea de conducător de doctorat în ţară sau în străinătate, pentru analizarea contestaţiei.
(4) În cazuri bine justificate, preşedintele comisiei de specialitate a CNATDCU poate nominaliza pentru analizarea contestaţiei şi experţi externi. Experţii externi trebuie să îndeplinească calitatea de conducător de doctorat în ţară sau în străinătate.
(5) Membrii nominalizaţi de preşedintele comisiei de specialitate a CNATDCU pentru analizarea contestaţiei, aprobaţi prin vot de Consiliul general al CNATDCU, constituie comisia de lucru pentru analizarea contestaţiei, denumită în continuare comisia de contestaţie. Activitatea comisiei de contestaţie este coordonată de un preşedinte, desemnat prin decizia CNATDCU de aprobare a comisiei de contestaţie.
(6) În termen de maximum 5 zile, fiecare membru nominalizat trebuie să îşi exprime, direct în platformă, acordul pentru analizarea contestaţiei şi declaraţia că nu se află în conflict de interese pentru analizarea contestaţiei, conform prevederilor art. 11.
(7) Constituirea comisiei de contestaţie este finalizată numai dacă fiecare membru şi-a exprimat acordul pentru analizarea contestaţiei şi declaraţia că nu se află în conflict de interese, conform prevederilor art. 11.
(8) După constituirea comisiei de contestaţie, platforma notifică preşedintele comisiei de contestaţie şi membrii comisiei de contestaţie privind declanşarea procesului de analizare a contestaţiei.
(9) În termen de maximum 10 zile de la constituirea comisiei de contestaţie, fiecare membru întocmeşte, direct în platformă, un referat individual de analiză a contestaţiei şi motivează, după caz.
(10) Platforma notifică preşedintele comisiei de contestaţie cu privire la finalizarea referatelor individuale de către membrii comisiei de contestaţie.
(11) Preşedintele comisiei de contestaţie întocmeşte referatul sintetic de analiză a contestaţiei, direct în platformă, în termen de maximum 5 zile de la notificare, pe baza celor 3 referate individuale de analiză a contestaţiei.
(12) După finalizarea referatului sintetic de analiză a contestaţiei, platforma notifică membrii Consiliului general al CNATDCU.
(13) În termen de 10 zile de la notificare, membrii Consiliului general al CNATDCU analizează şi validează, prin vot exprimat direct în platformă, propunerea comisiei de contestaţie."
ART. II
Direcţia generală învăţământ universitar din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, Comisia Naţională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat şi Academia Română vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul educaţiei şi cercetării,
Gigel Paraschiv,
secretar de stat
Bucureşti, 12 martie 2025.
Nr. 3.537.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: