Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.456 din 1 noiembrie 2018  privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.456 din 1 noiembrie 2018 privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 942 din 7 noiembrie 2018
    În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 4 alin. (1) şi ale art. 44 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:
    ART. I
    Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 3, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. - Prezentele reglementări se aplică de către următoarele categorii de persoane (denumite în continuare entităţi):"

    2. La punctul 3, după litera a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:
    "a^1) societăţile europene cu sediul social în România;"

    3. La punctul 60, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Exemple de politici contabile sunt următoarele: reevaluarea imobilizărilor corporale sau păstrarea costului istoric al acestora; înregistrarea, pe perioada în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc."

    4. La punctul 70, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "70. - (1) Ca rezultat al incertitudinilor inerente în desfăşurarea activităţilor, unele elemente ale situaţiilor financiare anuale nu pot fi evaluate cu precizie, ci doar estimate. Se pot solicita, de exemplu, estimări ale: clienţilor incerţi; uzurii morale a stocurilor; duratei de viaţă utile, precum şi a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare încorporate în activele amortizabile (metoda de amortizare) etc."

    5. La punctul 139, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Entitatea revizuieşte metoda de amortizare atunci când se constată o modificare semnificativă a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare aduse de activele amortizabile. Modificarea metodei de amortizare reprezintă modificare de estimare contabilă."

    6. La punctul 407, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "407. - (1) Tratamentul contabil prevăzut la pct. 406 se aplică şi în cazul cheltuielilor efectuate de entităţi pentru racordarea la reţeaua de apă, gaze sau alte utilităţi, dacă în contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la reţelele respective."

    7. La punctul 492^1, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "492^1. - (1) Entităţile care, la data bilanţului, depăşesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar includ în raportul administratorilor o declaraţie nefinanciară care conţine, în măsura în care acestea sunt necesare pentru înţelegerea dezvoltării, performanţei şi poziţiei entităţii şi a impactului activităţii sale, informaţii privind cel puţin aspectele de mediu, sociale şi de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei şi a dării de mită, inclusiv:"

    8. La punctul 556^1, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "556^1. - (1) Entităţile care sunt societăţi-mamă ale unui grup, care, la data bilanţului pe o bază consolidată, depăşesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar, includ în raportul consolidat al administratorilor o declaraţie nefinanciară consolidată care conţine, în măsura în care acestea sunt necesare pentru înţelegerea dezvoltării, performanţei şi poziţiei grupului şi a impactului activităţii sale, informaţii privind cel puţin aspectele de mediu, sociale şi de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei şi a dării de mită, inclusiv:"

    9. La punctul 240, alineatul (4) se abrogă.


    ART. II
    Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.020 şi 1.020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Denumirea secţiunii 9.1 „Activele imobilizate“ se modifică şi va avea următorul cuprins: „Active imobilizate şi contracte de leasing“.
    2. La punctul 61, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În înţelesul prezentelor reglementări, în cadrul activelor imobilizate se cuprind: imobilizările necorporale şi corporale, imobilizările în curs de aprovizionare, respectiv în curs de execuţie, activele biologice productive, drepturile de utilizare a activelor luate în leasing, precum şi imobilizările financiare."

    3. După punctul 61 se introduc două noi puncte, punctele 61^1 şi 61^2, cu următorul cuprins:
    "61^1. - (1) Activele reprezentând drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de leasing se recunosc distinct în contabilitatea locatarului (articol contabil 251 «Active aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing» = 167 «Alte împrumuturi şi datorii asimilate»/analitic distinct).
    (2) Activele-suport care fac obiectul contractelor de leasing se înregistrează de locatar în conturi în afara bilanţului (contul 8039 «Alte valori în afara bilanţului»/analitic distinct).
61^2. - Locatorul înregistrează distinct în contabilitate creanţa aferentă contractelor de leasing (contul 4642 «Creanţe aferente contractelor de leasing»)."

    4. La punctul 145^3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "145^3. - (1) Tratamentul contabil prevăzut la pct. 145^2 se aplică şi în cazul cheltuielilor efectuate de entităţi pentru racordarea la reţeaua de apă, gaze sau alte utilităţi, dacă în contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la reţelele respective."

    5. La punctul 146, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În categoria elementelor menţionate la alin. (1) se cuprind: angajamente (giruri, garanţii, cauţiuni) acordate sau primite în relaţiile cu terţii; imobilizări corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în păstrare sau custodie; debitori scoşi din activ, urmăriţi în continuare; stocuri de natura altor materiale date în folosinţă; redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadenţă; bunuri proprietate publică primite în administrare, concesiune sau cu chirie de către regii autonome, societăţi/companii naţionale, societăţi; bunuri din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active; active-suport preluate în leasing; dobânzi aferente contractelor de leasing, neajunse la scadenţă, precum şi alte valori."

    6. La punctul 169, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Prevederile alin. (3) nu se aplică valorilor prezentate în alte elemente ale rezultatului global în cazul în care entitatea, la recunoaşterea iniţială, face o alegere irevocabilă pentru a prezenta în alte elemente ale rezultatului global modificările ulterioare în valoarea justă a unei investiţii într-un instrument de capitaluri proprii."

    7. În Planul de conturi cuprins la punctul 196, la contul 296 „Ajustări pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare“ se introduce o notă de subsol, cu următorul cuprins:
    "NOTĂ
    În cazul acţiunilor deţinute în capitalul social al altor societăţi, conturile de ajustări se utilizează dacă acele titluri imobilizate sunt contabilizate la cost."

    8. În Planul de conturi cuprins la punctul 196 şi în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 655 „Cheltuieli din reevaluarea imobilizărilor necorporale şi corporale“ se modifică şi va avea următorul cuprins: „Cheltuieli din reevaluarea imobilizărilor“, iar denumirea contului 755 „Venituri din reevaluarea imobilizărilor necorporale şi corporale“ se modifică şi va avea următorul cuprins: „Venituri din reevaluarea imobilizărilor“.
    9. În Planul de conturi cuprins la punctul 196 şi în tot cuprinsul reglementărilor, denumirea contului 6583 „Cheltuieli privind imobilizările necorporale şi corporale cedate şi alte operaţiuni de capital“ se modifică şi va avea următorul cuprins: „Cheltuieli cu cedarea altor active şi alte operaţiuni de capital“.
    10. În Planul de conturi cuprins la punctul 196, precum şi în funcţiunea conturilor prevăzută la punctul 197 se introduc grupa 25 „Drepturi de utilizare a activelor luate în leasing“, precum şi conturile 1055 „Rezerve din reevaluarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“ (P), 251 „Active aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“ (A), 285 „Amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“ (P), 295 „Ajustări pentru deprecierea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“ (P), 464 „Decontări aferente contractelor de leasing“, 4641 „Datorii aferente contractelor de leasing^1“ (P), 4642 „Creanţe aferente contractelor de leasing“ (A), 494 „Ajustări pentru deprecierea creanţelor aferente contractelor de leasing“ (P), 6555 „Cheltuieli din reevaluarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“, 6682 „Cheltuieli privind dobânzile aferente plăţilor în avans“, 6685 „Cheltuieli privind dobânzile aferente contractelor de leasing“, 685 „Cheltuieli cu amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“ şi 7555 „Venituri din reevaluarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“.
    ^1 La 1 ianuarie 2019 în acest cont se transferă soldul contului 406 „Datorii din operaţiuni de leasing financiar“.

    11. La capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“ se introduce funcţiunea conturilor 251 „Active aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“, 285 „Amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“, 295 „Ajustări pentru deprecierea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“, 464 „Decontări aferente contractelor de leasing“ şi 685 „Cheltuieli cu amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing“, cu următorul cuprins:
    "Contul 251
    Cu ajutorul contului 251 «Active aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing» se ţine evidenţa activelor reprezentând drepturile de utilizare a activelor aferente contractelor de leasing contabilizate potrivit IFRS 16 «Contracte de leasing.»
    Contul 285
    Cu ajutorul contului 285 «Amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing» se ţine evidenţa amortizării activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing.
    Contul 295
    Cu ajutorul contului 295 «Ajustări pentru deprecierea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing» se ţine evidenţa ajustărilor pentru deprecierea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing.
    Contul 464
    Cu ajutorul contului 464 «Decontări aferente contractelor de leasing» se ţine evidenţa datoriilor, respectiv a creanţelor aferente contractelor de leasing contabilizate potrivit IFRS 16 «Contracte de leasing.»
    Contul 685
    Cu ajutorul contului 685 «Cheltuieli cu amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing» se ţine evidenţa cheltuielilor privind amortizarea activelor aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing."

    12. Punctele 73 şi 75-78 se abrogă.


    ART. III
    Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.103/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 984 din 12 decembrie 2017, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 36, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "36. - (1) Ca rezultat al incertitudinilor inerente în desfăşurarea activităţilor, unele elemente ale situaţiilor financiare anuale nu pot fi evaluate cu precizie, ci doar estimate. Se pot solicita, de exemplu, estimări ale: uzurii morale a stocurilor; duratei de viaţă utile, precum şi a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare încorporate în activele amortizabile (metoda de amortizare) etc."

    2. La punctul 93, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Entitatea revizuieşte metoda de amortizare atunci când se constată o modificare semnificativă a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare aduse de activele amortizabile. Modificarea metodei de amortizare reprezintă modificare de estimare contabilă."



    ART. IV
    (1) Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, cu excepţia art. I pct. 1, 2 şi 6 şi art. II pct. 4, 6 şi 7, ale căror prevederi se aplică începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar al anului 2018.
    (2) Entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile prezentului ordin de la începutul primului exerciţiu financiar astfel ales, care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2019.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici

    Bucureşti, 1 noiembrie 2018.
    Nr. 3.456.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016