Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.368 din 7 iunie 2024  privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii de ierarhizare a structurilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.368 din 7 iunie 2024 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii de ierarhizare a structurilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 572 din 19 iunie 2024
    Văzând Referatul de aprobare nr. 3.368R din 7.06.2024,
    având în vedere prevederile art. 169 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Metodologia privind ierarhizarea structurilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi, prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Se aprobă criteriile minime obligatorii de ierarhizare a structurilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi, prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
    (1) Pe baza metodologiei prevăzute la art. 1 structurile de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi se ierarhizează pe 3 niveluri, complexitatea serviciilor medicale acordate crescând atât de la nivelul 1 către nivelul 3, cât şi în cadrul aceluiaşi nivel, în ordine alfabetică, începând cu litera a.
    (2) Transferul gravidei sau, după caz, al mamei şi nou-născutului se face, în funcţie de riscul prezentat, la unitatea sanitară care este ierarhizată la nivelul care poate asigura serviciile medicale corespunzătoare, transportul „in utero“ fiind modul prioritar de transport.

    ART. 4
    Ordinul ministrului sănătăţii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 19 aprilie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Anexa nr. 2 la metodologie - Fişa de autoevaluare se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.
    2. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, la articolul 1 punctul 1 subpunctul 1.1, literele l), n) şi aa) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "l) neonatologie (structură cu nivel de ierarhizare 3, respectiv nivel 3a sau 3b);
    ..............................................................................................
n) pediatrie (structură în care se asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi corespunzătoare nivelului de ierarhizare 3, respectiv nivel 3a sau 3b);
    ..............................................................................................
aa) obstetrică-ginecologie (structură cu nivel de ierarhizare 3a);"

    3. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, după articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    Pentru clasificarea în categoria I M a spitalelor care au structuri de obstetrică-ginecologie şi neonatologie, respectiv pediatrie în care se asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi trebuie îndeplinite criteriile minime obligatorii, respectiv trebuie acordate servicii medicale corespunzătoare nivelului de ierarhizare 3: nivel 3a sau 3b."

    4. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, la articolul 3 punctul 1 subpunctul 1.1, literele h), k) şi o) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "h) neonatologie (structură cu nivel de ierarhizare 3, respectiv nivel 3a sau 3b);
    ..............................................................................................
k) pediatrie (structură în care se asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi corespunzătoare nivelului de ierarhizare 3, respectiv nivel 3a sau 3b);
    ..............................................................................................
o) obstetrică-ginecologie (structură cu nivel de ierarhizare 3a);"

    5. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, după articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 4^1
    Pentru clasificarea în categoria II M a spitalelor care au structuri de obstetrică-ginecologie şi neonatologie, respectiv pediatrie în care se asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi trebuie îndeplinite criteriile minime obligatorii, respectiv trebuie acordate servicii medicale corespunzătoare nivelului de ierarhizare 3: nivel 3a sau 3b."

    6. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, la articolul 5 punctul 1 subpunctul 1.1, literele h) şi o) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "h) neonatologie (structură cu nivel de ierarhizare 2);
    ..............................................................................................
o) obstetrică-ginecologie (structură cu nivel de ierarhizare 2);"

    7. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, la articolul 6 punctul 1, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) obstetrică-ginecologie şi neonatologie (structură cu nivel de ierarhizare 1, respectiv nivel 1a sau 1b);"

    8. În anexa nr. 2 - Criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, la articolul 6 punctul 1, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) neonatologie (structură de nivel 1, respectiv nivel 1a sau 1b);"



    ART. 5
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 417/2004 privind înfiinţarea unităţii de transport neonatal specializat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 349 din 21 aprilie 2004, cu modificările ulterioare, se abrogă.

    ART. 6
    Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, precum şi secţiile şi compartimentele de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

    ART. 7
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 8
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila

    Bucureşti, 7 iunie 2024.
    Nr. 3.368.
    ANEXA 1

    METODOLOGIE

    ANEXA 2

    CRITERII MINIME OBLIGATORII
    de ierarhizare a structurilor de obstetrică-ginecologie,
    neonatologie şi pediatrie care asigură servicii de terapie intensivă pentru nou-născuţi
    A) OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│SERVICII MEDICALE ACORDATE │
├───────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │
├───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
│ │OBSTETRICĂ │ │ │
│ │a) asistenţa naşterii la│ │ │
│ │gravide cu peste 37 de │ │ │
│ │săptămâni de gestaţie │ │ │
│ │fără risc obstetrical │ │ │
│ │crescut, asistenţă la │ │ │
│ │naştere pentru gravide │ │ │
│ │prezentate în expulzie │ │ │
│ │sau imposibilitatea │ │ │
│ │transferului către │ │ │
│ │unităţi de nivel 2 cu │ │ │
│ │capacitate pentru: │ │ │
│ │(i) extragere manuală la│ │ │
│ │nevoie a placentei şi/ │ │ │
│ │sau controlul manual/ │ │ │
│ │instrumental al │ │ │
│ │cavităţii uterine; │ │OBSTETRICĂ │
│ │(ii) controlul │ │Asistenţa sarcinilor şi│
│ │leziunilor părţilor moi │ │a naşterilor cu risc │
│ │şi sutura; │OBSTETRICĂ │obstetrical crescut, la│
│ │b) efectuarea operaţiei │Competenţele nivelului│orice vârstă de │
│ │cezariene în timpul │1 plus: │sarcină, asigurând │
│ │programului obişnuit de │a) asistenţa la │competenţele nivelului │
│ │lucru de dimineaţă sau │naştere la gravide cu │2 plus: │
│ │gărzii la paciente în │peste 32 de săptămâni │a) servicii medicale de│
│ │travaliu cu: │de gestaţie şi │diagnostic complex │
│ │(i) uter cicatricial la │asistenţa naşterii la │prenatal şi │
│ │sarcină cu evoluţie │gravide cu peste 37 de│monitorizare a │
│OBSTETRICĂ │normală; │săptămâni de gestaţie │cazurilor cu risc │
│a) naşterea fiziologică│(ii) bazine distocice │care nu pot beneficia │obstetrical crescut; │
│la termen sau urgenţele│fără alte complicaţii │de îngrijiri adecvate │b) capacitate de │
│obstetricale, numai │asociate ale sarcinii │într-o unitate de │diagnostic │
│atunci când gravida e │sau asocierea unor │nivel 1; │multidisciplinar şi │
│nedeplasabilă din │factori de risc din │b) capacitatea de a │intervenţie terapeutică│
│motive medicale sau │partea altor organe sau │efectua investigaţii │sau transfer către alte│
│legate de condiţiile │sisteme; │de laborator şi │specialităţi în funcţie│
│meteorologice; │(iii) probă de travaliu │paraclinice, │de patología │
│b) intervenţie de │negativă la gravide cu │consultaţii │coexistentă sau │
│urgenţă, stabilizare şi│distocii osoase sau │interdisciplinare şi │preexistentă sarcinii; │
│trimiterea către │distocie de dilataţie, │intervenţii │c) asistenţă la naştere│
│unităţi de nivel 2 sau │fără alte complicaţii │chirurgicale în echipa│a cazurilor cu risc │
│3, după caz, în raport │asociate sarcinii sau │completă 24/24 ore 7/7│obstetrical crescut cu │
│cu riscul obstetrical │complicaţii din partea │zile; │adresare directă, │
│sau medical prezentat │altor organe sau │c) transfer către │transferate de către │
│de către gravidă; │sisteme; │nivelul 3: │medicii de specialitate│
│c) efectuarea │(iv) prolabare de cordon│(i) paciente cu │sau transferate de la │
│consultaţiei prenatale,│sau alte complicaţii │sarcini ce necesită │nivelurile 1 şi 2; │
│trimiterea pacientelor │obstetricale ale │investigaţii ce nu pot│d) servicii medicale de│
│cu risc crescut şi │travaliului, care │fi efectuate la │specialitate pentru │
│stabilirea locului │necesită intervenţie │nivelul unităţii de │lăuzele cu morbiditate │
│recomandat pentru │chirurgicală imediată şi│nivel 2; │severă transferate de │
│naştere în funcţie de │nu permit transferul │(ii) paciente cu │la nivelurile 1 şi 2; │
│riscul obstetrical │către o unitate de nivel│patologie obstetricală│e) alte servicii │
│prezent sau potenţial; │2; │severă sau potenţial │specializate în │
│d) educaţia medicală a │c) intervenţie │de risc neonatal │domeniul sănătăţii │
│femeilor şi comunităţii│medico-chirurgicală de │crescut; │reproducerii pentru │
│locale privind │urgenţă pentru patologia│(iii) orice gravidă │care unitatea are │
│sănătatea reproducerii,│obstetricală, │pentru care echipa de │resurse umane şi │
│cu accent pe îngrijiri │stabilizarea │specialişti consideră │tehnologie adecvată │
│prenatale şi │parametrilor vitali şi │că ea sau fătul/ │(fertilizare in vitro │
│alimentaţia la sân │transferul, după caz, al│nou-născutul ar │etc.); │
│ │pacientei către o │beneficia de îngrijiri│f) monitorizarea │
│ │unitate de nivel 2 sau 3│adecvate riscului │calităţii serviciilor │
│ │prin intermediul │prezentat într-o │obstetricale în │
│ │serviciului de ambulanţă│unitate de nivel 3; │unităţile de nivel 1 şi│
│ │sau SMURD în raport cu │d) evaluarea calităţii│2, evaluarea cazurilor │
│ │situaţia clinică a │serviciilor medicale │care au fost în │
│ │pacientei şi capacitatea│în unităţile de nivel │iminenţă de deces │
│ │de intervenţie a │1 din aria de │(near-miss cases) şi a │
│ │acestora; │competenţe │eventualelor cazuri de │
│ │d) transferul către │ │deces matern în │
│ │unităţi de nivel 2 sau │ │unităţile din aria de │
│ │3, după caz, în raport │ │competenţă │
│ │cu riscul obstetrical │ │ │
│ │sau medical prezentat de│ │ │
│ │către gravidă; │ │ │
│ │e) efectuarea │ │ │
│ │consultaţiei prenatale │ │ │
│ │şi stabilirea locului │ │ │
│ │recomandat pentru │ │ │
│ │naştere în funcţie de │ │ │
│ │riscul obstetrical │ │ │
│ │prezent sau potenţial; │ │ │
│ │f) educaţia medicală a │ │ │
│ │femeilor şi comunităţii │ │ │
│ │locale pe problemele │ │ │
│ │sănătăţii reproducerii, │ │ │
│ │cu focalizare pe │ │ │
│ │îngrijiri prenatale şi │ │ │
│ │alimentaţia la sân │ │ │
├───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
│ │GINECOLOGIE │ │ │
│ │a) servicii pentru │ │ │
│ │sănătatea reproducerii │ │ │
│ │(planificare familială: │ │ │
│ │contracepţie, inserţie │ │ │
│GINECOLOGIE │sau extragere DIU, │GINECOLOGIE │ │
│a) servicii pentru │întreruperi de sarcină, │Competenţele nivelului│ │
│sănătatea reproducerii │la cerere, sub 12 │1 plus: │ │
│(planificare familială:│săptămâni de sarcină; │a) capacitatea de a │ │
│contracepţie, inserţie │b) chiuretajul uterin al│efectua investigaţii │GINECOLOGIE │
│sau extragere │femeii cu avort în curs;│de laborator şi │Patologia ginecologică │
│dispozitiv intrauterin,│c) screening pentru │paraclinice, │medicală şi │
│întreruperea sarcinii │cancer genito-mamar şi │consultaţii │chirurgicală a │
│sub 12 săptămâni de │referirea pacientei, │interdisciplinare şi │cazurilor cu adresare │
│gestaţie, la cerere, la│după caz, către unităţi │intervenţii │directă, transferate de│
│paciente fără factori │ce pot rezolva patología│chirurgicale în echipa│către medicii de │
│de risc medicali); │prezentată; │completă, inclusiv în │specialitate sau │
│b) recoltare de probe │d) patologia │timpul gărzii în cazul│transferate de la │
│biologice pentru │ginecologică │urgenţelor │unităţile de nivel 1 şi│
│screeningul de cancer │nechirurgicală; │medico-chirurgicale; │2 │
│genito-mamar; │e) capacitatea de a │b) capacitatea de a │ │
│c) patologie │rezolva chirurgical, în │efectua operaţii │ │
│ginecologică curentă │echipă completă, │pentru patologie │ │
│nechirurgicală │patologia ginecologică │ginecologică │ │
│ │neoncologică (în timpul │oncologică │ │
│ │programului de │ │ │
│ │dimineaţă) sau urgenţele│ │ │
│ │ginecologice ce un pot │ │ │
│ │fi referite către │ │ │
│ │unităţi de nivel 2 │ │ │
├───────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────┤
│ORGANIZARE, SPAŢII, CIRCUITE │
├───────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │
├───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
│ │a) sală/săli de naşteri │ │ │
│ │şi travaliu în spaţii │ │ │
│ │separate sau comune; │a) organizare în una │ │
│ │b) posibilitatea │sau mai multe secţii │ │
│ │izolării cazurilor cu │şi/sau compartimente, │ │
│ │potenţial septic; │în funcţie de │a) organizare secţii şi│
│ │c) bloc operator propriu│structura cu paturi │compartimente în │
│ │sau acces la bloc │aprobată; │funcţie de structura cu│
│ │operator comun al │b) organizare similară│paturi aprobată, │
│ │spitalului din care fac │cu nivelul 1a plus: │funcţiuni similare │
│ │parte secţiile/ │- sală pentru │nivelului II şi │
│ │compartimentele │cezariene, proprie sau│suplimentar: │
│ │ierarhizate; │destinată în blocul │- bloc operator propriu│
│ │d) sală/săli de mici │operator al │cu sală destinată │
│ │intervenţii; │spitalului; │pentru cezariene; │
│ │e) spaţiu pentru │- compartiment ATI │- opţional │
│ │investigaţii paraclinice│adulţi sau paturi │compartimente │
│ │(ecografie etc.); │destinate în secţia │specializate pentru │
│ │f) acces la servicii de │ATI a spitalului; │ginecologie oncologică,│
│ │ATI 24 de ore din 24, │- spaţiu pentru │fertilizare in vitro, │
│a) sala de naşteri şi │inclusiv capacitatea │resuscitare │medicină maternofetală;│
│travaliu în spaţii │efectuării transfuziilor│nou-născuţi în sala de│- spaţii destinate │
│separate sau comune; │sanguine; │naşteri; │izolării, după caz, a │
│b) sala pentru mici │g) compartiment sau │- compartiment de │pacienţilor │
│intervenţii/examinare; │secţie de nou-născuţi în│terapie intensivă │transferaţi; │
│c) cabinet pentru │funcţie de structura de │nou-născuţi şi spaţiu │- alte spaţii cu │
│consultaţii │paturi a spitalului │pentru postterapie │destinaţie medicală │
│ambulatorii; │organizată: │nou-născuţi; │specială specifică │
│d) acces la │- în sistem rooming-in │- spaţiu pentru copii │unităţii de nivel 3; │
│investigaţii de │pentru nou-născuţi │subponderali şi │- acces la investigaţii│
│laborator de bază; │sănătoşi; │dismaturi în │paraclinice CT, RMN, │
│e) salon/saloane în │- cu posibilitatea │recuperare │mamograf şi altele │
│sistem mamă-copil │izolării cazurilor cu │nutriţională; │asemenea; │
│(rooming-in) │potenţial septic şi a │- spaţiu pentru │- capacitatea │
│f) alte spaţii, │naşterilor la domiciliu;│pregătirea soluţiilor │laboratorului de │
│circuite funcţionale │- cu spaţiu pentru │sterile; │anatomie patologică │
│organizate în raport cu│intervenţii intensive │- lactarium; │pentru examene │
│reglementările în │pentru nou-născutul cu │c) acces permanent, 24│extemporanee şi │
│vigoare │suferinţă perinatală, în│/24 de ore şi 7/7 │diagnostic specific │
│ │sălile de naştere sau în│zile, la laborator de │patologiei oncologice; │
│ │apropiere; │analize medicale; │b) spaţii destinate │
│ │- lactarium; │d) acces la unitatea │unor programe de │
│ │h) cameră de gardă │de transfuzie │sănătate stabilite prin│
│ │proprie sau spaţiu │sanguină; │reglementări specifice │
│ │destinat cazurilor │e) cabinete de │(screening pentru │
│ │obstetricale; acces la │consultaţii în │cancer de col, mamar │
│ │structura de primiri │ambulatorul integrat; │etc.); │
│ │urgenţe a spitalului; │f) camera de gardă de │c) alte funcţii, │
│ │i) cabinet/cabinete de │obstetrică-ginecologie│circuite funcţionale şi│
│ │obstetrică-ginecologie │şi acces la UPU a │suprafeţe alocate │
│ │în ambulatoriu; │spitalului; │funcţiilor în raport cu│
│ │j) acces la investigaţii│g) alte funcţiuni, │reglementările în │
│ │de bază în timpul │circuite funcţionale │vigoare │
│ │perioadei de gardă; │şi suprafeţe alocate │ │
│ │k) alte spaţii, circuite│funcţiilor în raport │ │
│ │funcţionale organizate │cu reglementările în │ │
│ │în raport cu │vigoare │ │
│ │reglementările în │ │ │
│ │vigoare │ │ │
├───────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────┤
│RESURSE UMANE │
├───────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │
├───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┤
│ │ │ │cel puţin 8 medici de │
│ │ │ │specialitate │
│ │ │ │obstetrică-ginecologie;│
│ │ │ │- cel puţin 5 moaşe sau│
│ │ │ │asistente cu profil de │
│ │ │ │obstetrică-ginecologie │
│ │ │ │pentru sălile de │
│ │ │ │naştere; │
│ │ │- cel puţin 5 medici de│- cel puţin 5 medici de│
│ │ │specialitate │specialitate │
│ │ │obstetrică-ginecologie;│neonatologie; │
│ │ │- cel puţin 5 moaşe sau│- pentru restul │
│ │- cel puţin 2 medici de│asistente cu profil de │funcţiilor şi │
│ │specialitate │obstetrică-ginecologie │structurilor (blocuri │
│ │obstetrică-ginecologie;│pentru sălile de │operatorii, serviciul │
│ │- cel puţin 5 moaşe sau│naştere; │de internări, secţiile │
│ │asistente cu profil de │- pentru restul │cu paturi şi altele │
│ │obstetrică-ginecologie │funcţiilor şi │asemenea) personal │
│ │pentru sălile de │structurilor (blocuri │normat conform │
│ │naştere; │operatorii, serviciul │reglementărilor în │
│ │- acces la serviciile │de internări, secţiile │vigoare; se va lua în │
│- cel puţin un medic de│unui medic ATI pentru │cu paturi şi altele │considerare că în │
│specialitate │intervenţiile │asemenea) personal │secţia de neonatologie │
│obstetrică-ginecologie │operatorii sau cazurile│normat conform │funcţionează un │
│cu organizarea gărzii │ce necesită îngrijiri │reglementărilor în │compartiment de TI │
│la domiciliu: │intensive; │vigoare; │nou-născuţi şi │
│- cel puţin 5 moaşe sau│- pentru restul │- cel puţin 1 medic ATI│nou-născuţi/prematuri │
│asistente cu profil de │funcţiilor şi │alocat secţiei; │în recuperare │
│obstetrică-ginecologie;│structurilor (blocuri │- posibilităţi de acces│nutriţională care vor │
│- acces la serviciile │operatorii, serviciul │la consulturi cu medici│fi normate conform │
│unui medic de │de internări, secţiile │de altă specialitate în│normativelor din secţia│
│specialitate │cu paturi şi altele │raport cu patologia │ATI; │
│neonatologie/pediatrie;│asemenea) personal │prezentată de către │- gardă în spital cu │
│- restul personalului │normat conform │pacienţi gravide, │doi medici de │
│conform normativelor în│reglementărilor în │lehuze, nou-născuţi; │specialitate │
│vigoare │vigoare; │- asistent social sau │obstetrică-ginecologie,│
│ │- asistent social sau │persoană cu atribuţii │din care unul poate fi │
│ │persoana cu atribuţii │de asistenţă socială │medic rezident cu │
│ │de asistenţă socială │(comun cu restul │competenţă de gărzi; │
│ │(comun cu restul │spitalului); │- gardă în spital cu │
│ │spitalului); │- gardă în spital cu │doi medici de │
│ │- serviciu de gardă la │specialişti de │specialitate │
│ │domiciliu pentru │obstetrică-ginecologie │neonatologie (eventual │
│ │obstetrică-ginecologie │dublată de gardă la │pediatrie), din care │
│ │ │domiciliu cu aceeaşi │unul poate fi medic │
│ │ │specialitate; │rezident cu competenţă │
│ │ │- gardă ATI comună cu │de gărzi; │
│ │ │secţia ATI a spitalului│- gardă cu medic │
│ │ │ │neonatolog şi asistenţă│
│ │ │ │medicală pentru │
│ │ │ │unitatea de transport, │
│ │ │ │dacă este cazul; │
│ │ │ │- gardă în spital cu │
│ │ │ │medic ATI; │
│ │ │ │- asistent social sau │
│ │ │ │persoană cu atribuţii │
│ │ │ │de asistenţă socială │
├───────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┤
│DOTARE MINIMĂ │
├───────────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │
├───────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│Dotare minimă pentru o │ │ │ │
│sală de naştere: │ │ │ │
│- masă ginecologică; │ │ │ │
│- măsuţă/măsuţe de │ │ │ │
│instrumente; │ │ │ │
│- sursă de lumină: │ │ │ │
│proiector; │ │ │ │
│- pat de travaliu; │ │ │ │
│- cântar de adulţi/ │ │ │ │
│cântar pentru │ │ │ │
│nou-născuţi; │Dotare standard ca la │ │ │
│- masă pentru │nivelul 1a şi │ │ │
│resuscitare/preluare │suplimentar: │ │ │
│nou-născut cu sistem de│- cardiotocograf; │ │ │
│încălzire; │- forceps; │ │Dotare standard ca la │
│- dulap de instrumente/│- ventuză │ │nivelul 2 şi │
│medicamente; │obstetricală; │Dotare standard ca la │suplimentar: │
│- alt mobilier medical │- injectomate; │nivelul 1b şi │- trusă de │
│specific; │- ecograf cu sondă │suplimentar: │laparoscopie; │
│- sursă de oxigen şi │vaginală şi dotare │- amnioscop; │- trusă de │
│aspiraţie fixă sau │standard sau acces la │- set │histeroscopie; │
│mobilă; │ecografii cu aplicaţie│histerosalpingrafie; │- unitate de │
│- pulsoximetru şi │în obstetrică; │- colposcop; │electrochirurgie; │
│aparat măsurat TA; │- acces la o sală de │- ecograf standard cu │- colposcop cu adaptor │
│- opţional monitor │operaţie pentru │sondă vaginală; │şi cameră video; │
│funcţii vitale cu │cezariene cu dotare │- acces la ecograf │- acces la ecograf │
│dotări de bază │standard, inclusiv │Doppler color; │Doppler; │
│Instrumentar: │aparat de anestezie, │- aparat Rx mobil; │- incubator de │
│- trusă de naşteri; │monitor funcţii │- monitor adulţi │transport standard │
│- trusă pentru sutură │vitale, defibrilator; │ │pentru transport în │
│părţi moi; │- echipamente pentru │ │interiorul unităţii sau│
│- trusă pentru control │investigaţii de bază │ │local │
│instrumental al │point of care în lipsa│ │ │
│cavităţii uterine; │accesului 24/24 la un │ │ │
│- opţional - forceps; │laborator │ │ │
│- balon şi mască │ │ │ │
│diverse dimensiuni; │ │ │ │
│- laringoscop cu │ │ │ │
│diverse dimensiuni; │ │ │ │
│- sonde de intubaţie cu│ │ │ │
│diferite dimensiuni; │ │ │ │
│- instalaţie electrică │ │ │ │
│cu suficiente prize în │ │ │ │
│raport cu numărul │ │ │ │
│echipamentelor │ │ │ │
│electrice │ │ │ │
└───────────────────────┴──────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────┘


    B) NOU-NĂSCUŢI

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│SERVICII MEDICALE ACORDATE │
├──────────────┬──────────────┬──────────────────┬─────────────────────┬───────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │Nivelul 3b │
├──────────────┴──────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Competenţele │ │
│ │ │nivelului 2 plus: │ │
│ │Competenţele │a) servicii de │ │
│ │nivelului 1 plus: │diagnostic şi terapie│ │
│ │a) îngrijirea │intensivă, │ │
│ │nou-născuţilor cu │postterapie │ │
│ │greutate normală, │intensivă, │ │
│ │mare şi mică la │monitorizarea │ │
│ │naştere, cu │nou-născuţilor cu │ │
│ │factori de risc │risc după externarea │ │
│ │asociaţi; │din secţiile/ │ │
│ │b) asistenţa │compartimentele de │ │
│ │medicală, în │terapie intensivă │ │
│ │compartiment de │neonatală din │ │
│ │terapie intensivă │maternităţi sau │ │
│ │neonatală pentru: │spitale de pediatrie │ │
│ │1. prematuri cu │(conform │ │
│ │greutate peste │recomandărilor │ │
│ │1500 g sau cu │ghidului naţional de │ │
│ │vârstă de gestaţie│urmărire a │ │
│ │peste 32 de │nou-născutului cu │ │
│ │săptămâni │risc); │ │
│ │împlinite, │b) diagnosticul şi │ │
│ │maturaţi │tratamentul │ │
│ │respirator sau cu │nou-născuţilor cu │ │
│ │detresă │probleme severe de │ │
│ │respiratorie │sănătate şi asistenţa│ │
│ │tranzitorie care │medicală a │ │
│ │necesită cel puţin│nou-născuţilor pentru│ │
│ │unul din │care medicii din │ │
│ │următoarele │unităţile de nivel 2 │ │
│ │servicii: │sau 3 consideră că ar│ │
│ │(i) oxigen sub │beneficia de │ │
│ │cort, pe canule, │îngrijiri adecvate │Competenţele │
│ │ventilaţie în │riscului prezentat │nivelului 3a plus: │
│ │sistem CPAP; │într-o unitate de │a) îngrijiri │
│ │(ii) ventilaţie │nivel 3; │intensive pre- şi │
│ │mecanică pe durată│c) terapie intensivă │postoperatorii; │
│ │limitată (1-3 │neonatală pentru: │b) oxigenare │
│ │zile) până la │1. prematuri cu │extracorporeală; │
│ │transfer; │greutate la naştere │c) epurare │
│ │(iii) alimentaţie │sub 1.500 g sau │extrarenală; │
│ │parenterală │vârstă de gestaţie │d) monitorizarea │
│ │parţială şi │sub 32 de săptămâni: │stării de sănătate │
│ │totală; │(i) prematuri cu │a nou-născuţilor │
│ │(iv) tratamentul │sindrom de detresă │după externare prin│
│ │hipoglicemiei, │respiratorie care │intermediul │
│ │hipocalcemiei; │necesită ventilaţie │ambulatoriului │
│ │(v) tratamentul │mecanică sau suport │integrat al │
│ │instabilităţii │respirator noninvaziv│unităţii sanitare │
│ │termice; │de lungă durată; │din care face parte│
│a) asistenţa medicală a │(vi) tratamentul │(ii) hipoxie severă, │structura de nivel │
│nou-născutului la termen (37-│icterului de │hemoragie cerebrală │3b │
│41 de săptămâni de gestaţie │prematuritate; │severă, convulsii, │ │
│împlinite) provenit din │2. nou-născuţi cu │hidrocefalie; │ │
│sarcină şi naştere │cel puţin una din │(iii) alimentaţie │ │
│fiziologică; îngrijirea │următoarele │parenterală totală; │ │
│nou-născuţilor are loc, de │patologii: │2. nou-născuţi cu cel│ │
│regulă, în sistem rooming-in,│(i) nou-născut cu │puţin una din │ │
│pătuţul copilului aflându-se │hipoxie la │următoarele │ │
│lângă cel al mamei; │naştere; cei care │patologii: │ │
│b) asistenţa medicală a │beneficiază de │(i) detresă │ │
│nou-născutului cu greutate │răcire controlată │respiratorie │ │
│mică la naştere şi dismatur, │vor fi transferaţi│neonatală care │ │
│dar cu vârstă de gestaţie │la nivel superior │necesită suport │ │
│egală sau mai mare de 37 de │în fereastra │respirator; │ │
│săptămâni, dar fără alţi │terapeutică de 6 │(ii) sindroame de │ │
│factori de risc; │ore; │aspiraţie; │ │
│c) resuscitarea şi │(ii) nou-născut cu│(iii) persistenţa │ │
│stabilizarea nou-născuţilor │hiperbilirubinemie│circulaţiei fetale; │ │
│prematuri sau cu risc crescut│necesitând │(iv) sindroame de │ │
│născuţi prin operaţie │fototerapie; │pierdere de aer; │ │
│cezariană de urgenţă sau │(iii) tratamentul │(v) hipoxie │ │
│provenind din naşteri │de urgenţă al │perinatală severă │ │
│precipitate, stabilizarea şi │convulsiilor │care necesită suport │ │
│transferul ulterior al │neonatale până la │respirator; │ │
│acestora către unităţi de │transfer; │(vi) convulsii; │ │
│nivel 2 sau 3, │(iv) nou-născuţi │(vii) boală │ │
│individualizat, după caz; │cu infecţii sau │hemolitică severă │ │
│d) stabilizarea şi transferul│risc de infecţii │care necesită │ │
│nou-născuţilor internaţi, dar│(congenitale şi │exsangvinotransfuzie;│ │
│cu evoluţie nefavorabilă a │materno-fetale); │(viii) malformaţii │ │
│stării de sănătate către │3. îngrijire │congenitale cardiace,│ │
│unităţi de nivel superior, 2 │postterapie │digestive, pulmonare │ │
│sau 3, după caz; │intensivă │pentru investigaţii │ │
│e) transferul nou-născuţilor │neonatală pentru: │suplimentare şi │ │
│se efectuează, de regulă, │(i) prematuri │stabilizare ├───────────────────┤
│prin intermediul unităţii de │alimentaţi enteral│preoperatorie; │ │
│transport neonatal sau al │sau parţial │(ix) boli metabolice │ │
│serviciului de ambulanţă în │parenteral; │şi sindroame genetice│ │
│funcţie de starea │(ii) prematuri cu │care pun în pericol │ │
│nou-născutului şi capacitatea│instabilitate │funcţiile vitale; │ │
│de intervenţie a unităţii de │termică; │(x) infecţii sau risc│ │
│transport neonatal, ţinând │(iii) prematuri cu│de infecţii │ │
│cont de recomandările │crize de apnee; │(congenitale, │ │
│ghidului naţional privind │4. îngrijirea │materno-fetale) sau │ │
│stabilizarea şi transportul │prematurilor │septicemii care │ │
│neonatal; │aflaţi în │necesită susţinerea │ │
│f) promovarea alimentaţiei │recuperare │funcţiilor vitale o │ │
│naturale şi a tehnicilor │nutriţională; │perioadă lungă de │ │
│corecte de îngrijire a │5. transfer către │timp; │ │
│nou-născutului │centrul de nivel │(xi) displazie │ │
│ │3: │bronhopulmonară; │ │
│ │(i) nou-născuţi │(xii) pneumonii │ │
│ │extraşi prin │grave; │ │
│ │operaţie cezariană│(xiii) sindrom TORCH;│ │
│ │de urgenţă sau │(xiv) infecţie HIV/ │ │
│ │naşteri │SIDA; │ │
│ │precipitate │(xv) spina bifida │ │
│ │proveniţi din │deschisă; │ │
│ │sarcini cu risc │d) postterapie │ │
│ │care depăşesc │intensivă: prematuri │ │
│ │competenţele │cu greutate la │ │
│ │obstetricale ale │naştere peste 1.500 │ │
│ │nivelului 2; │g, prematuri cu │ │
│ │(ii) nou-născuţi │alimentaţie enterală │ │
│ │care necesită │sau parţial │ │
│ │investigaţii │parenterală, cu │ │
│ │suplimentare care │instabilitate │ │
│ │nu pot fi │termică, prematuri cu│ │
│ │efectuate la │crize de apnee; │ │
│ │nivelul 2; │e) managementul │ │
│ │(iii) nou-născuţi │transportului │ │
│ │care, prin │neonatal pentru │ │
│ │evoluţia stării │unităţile care au │ │
│ │lor de sănătate, │propria unitate de │ │
│ │necesită îngrijiri│transport neonatal; │ │
│ │şi intervenţii în │f) dispensarizare │ │
│ │unităţi de nivel │după externare a │ │
│ │3; │nou-născuţilor cu │ │
│ │6. instruirea │risc (conform │ │
│ │personalului, │ghidului naţional de │ │
│ │inclusiv de la │urmărire a │ │
│ │nivelul unităţilor│nou-născutului cu │ │
│ │de nivel 1 din │risc); │ │
│ │aria de │g) monitorizarea şi │ │
│ │competenţă, │analiza calităţii │ │
│ │privind │serviciilor medicale │ │
│ │resuscitarea │din unităţile de │ │
│ │neonatală şi │nou-născuţi ale │ │
│ │stabilizarea │spitalelor arondate │ │
│ │nou-născutului; │centrului de nivel 3;│ │
│ │7. evaluarea │h) activitate │ │
│ │calităţii │didactică pentru │ │
│ │serviciilor │studenţi şi rezidenţi│ │
│ │medicale din │în centre de │ │
│ │unităţile de nivel│instruire pentru │ │
│ │1 din aria de │personalul de │ │
│ │competenţă; │specialitate din │ │
│ │8. servicii de │unităţile de │ │
│ │asistenţă socială │specialitate arondate│ │
│ │ │centrului de nivel 3 │ │
│ │ │ │ │
├─────────────────────────────┴──────────────────┴─────────────────────┴───────────────────┤
│ORGANIZARE* │
├──────────────┬──────────────┬──────────────────┬─────────────────────┬───────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │Nivelul 3b │
├──────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Organizare în una │ │ │
│ │ │sau mai multe │ │ │
│ │ │secţii şi/sau │ │ │
│ │ │compartimente, în │ │ │
│ │ │funcţie de │ │ │
│ │ │structura cu │ │ │
│ │ │paturi aprobată, │ │ │
│ │ │similară cu │ │ │
│ │Compartiment │nivelul 1 plus: │ │ │
│ │sau secţie de │a) spaţii pentru │ │ │
│ │nou-născuţi │resuscitarea │ │ │
│ │cu: │nou-născuţilor în │ │ │
│ │a) patul │sala de naştere; │ │ │
│ │copilului │b) compartiment de│ │ │
│ │lângă patul │terapie intensivă │ │ │
│ │mamei, pentru │nou-născuţi; │Organizarea secţiilor│ │
│ │nou-născuţii │c) spaţiu pentru │şi compartimentelor, │ │
│ │sănătoşi; │postterapie │în funcţie de │ │
│ │b) │intensivă │structura cu paturi │ │
│ │posibilitatea │nou-născuţi; │aprobată, similară cu│ │
│ │izolării │d) spaţiu pentru │nivelul 2 plus: │ │
│a) salon/ │cazurilor cu │nou-născuţi │a) spaţii cu │ │
│saloane cu │potenţial │subponderali şi │destinaţie medicală │Organizarea │
│patul │septic şi a │dismaturi aflaţi │speciale specifice │secţiilor şi │
│copilului │naşterilor la │în recuperare │unităţii de nivel 3; │compartimentelor, │
│lângă patul │domiciliu; │nutriţională; │b) acces la │în funcţie de │
│mamei │c) spaţiu │e) spaţiu pentru │investigaţii │structura cu paturi│
│b) spaţii şi │pentru │pregătirea │paraclinice (CT, RMI │aprobată, similară │
│circuite │intervenţii/ │soluţiilor │etc.); │cu nivelul 3a plus │
│funcţionale │terapii │sterile; │c) cabinet de │paturi/saloane │
│organizate în │intensive │f) lactarium; │monitorizare a │destinate │
│conformitate │pentru │g) acces permanent│evoluţiei după │îngrijirii │
│cu │nou-născutul │24/24 de ore şi 7/│externare a │preoperatorii şi │
│reglementările│cu suferinţă │7 zile la │nou-născuţilor cu │postoperatorii a │
│în vigoare │perinatală în │laborator de │risc; │nou-născuţilor │
│ │sălile de │investigaţii │d) alte funcţiuni, │ │
│ │naştere sau în│medicale; │circuite funcţionale │ │
│ │apropierea │h) acces la │şi suprafeţe alocate │ │
│ │lor; │unitatea de │activităţilor în │ │
│ │d) lactarium; │transfuzie │conformitate cu │ │
│ │e) spaţii şi │sangvină; │reglementările în │ │
│ │circuite │i) alte funcţii, │vigoare │ │
│ │funcţionale │circuite │ │ │
│ │organizate în │funcţionale şi │ │ │
│ │conformitate │suprafeţe alocate │ │ │
│ │cu │activităţilor în │ │ │
│ │reglementările│raport cu │ │ │
│ │în vigoare │reglementările în │ │ │
│ │ │vigoare; │ │ │
│ │ │j) acces la │ │ │
│ │ │servicii │ │ │
│ │ │paraclinice rx; │ │ │
│ │ │k) cameră/camere │ │ │
│ │ │de gardă pentru │ │ │
│ │ │neonatologie în │ │ │
│ │ │funcţie de numărul│ │ │
│ │ │de linii de gardă │ │ │
├──────────────┴──────────────┴──────────────────┴─────────────────────┴───────────────────┤
│RESURSE UMANE │
├──────────────┬──────────────┬──────────────────┬─────────────────────┬───────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │Nivelul 3b │
├──────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │a) în cadrul │ │ │
│ │ │secţiei │ │ │
│ │ │neonatologie cel │a) cel puţin 5 medici│ │
│ │ │puţin 2 medici cu │specialitatea │ │
│ │ │specialitatea │neonatologie; │ │
│ │ │neonatologie sau 1│b) în compartimentele│ │
│ │ │medic neonatolog │din cadrul secţiilor │ │
│ │ │şi 1 medic │de nou-născuţi şi în │ │
│ │ │pediatru; │secţiile de terapie │ │
│ │ │b) în │intensivă │ │
│ │ │compartimentele │nou-născuţi, pe tură:│ │
│ │ │din cadrul │(i) 1 medic la 3-5 │ │
│ │ │secţiilor de │paturi terapie │ │
│ │ │nou-născuţi şi în │intensivă; │ │
│ │ │secţiile de │(ii) 1 asistentă la │ │
│ │ │terapie intensivă,│2-3 paturi terapie │ │
│ │ │pe tură: │intensivă; │La fel ca la 3a, │
│ │ │(i) 1 medic la 5 │c) în secţia sau │dar în │
│ │a) cel puţin 1│paturi terapie │compartimentul │compartimentele/ │
│ │medic │intensivă; │prematuri, pe tură: │secţiile de terapie│
│ │specialitatea │(ii) 1 asistentă │(i) 1 medic la 10 │intensivă │
│ │neonatologie │la 3 paturi │paturi prematuri; │nou-născuţi, pe │
│ │sau medic │terapie intensivă;│(ii) 1 asistentă la │tură: │
│ │pediatru; │c) în secţia sau │10 paturi prematuri; │(i) 1 medic la 2-3 │
│acces la │b) asistent │compartimentul │(iii) minimum 4 │paturi terapie │
│serviciile │social sau │prematuri, pe │medici neonatologi şi│intensivă, care, │
│unui medic cu │persoană cu │tură: │4 asistente medicale,│pentru spitalele de│
│specialitatea │atribuţii de │(i) 1 medic la 10 │pentru unitatea de │pediatrie care │
│neonatologie │asistenţă │paturi prematuri; │transport - dacă este│acordă servicii de │
│sau a unui │socială comun │(ii) 1 asistentă │cazul; │terapie intensivă │
│medic pediatru│cu restul │la 10 paturi │d) gardă în spital cu│pentru nou-născuţi │
│ │spitalului; │prematuri; │2 medici de │poate fi pediatru, │
│ │c) serviciu de│d) posibilităţi de│specialitate │cu a doua │
│ │gardă comun cu│acces la │neonatologie, din │specialitate │
│ │pediatria sau │consulturi cu │care unul poate fi │neonatologie; │
│ │gardă la │medici de alte │rezident; │(ii) 1 asistentă la│
│ │domiciliu │specialităţi în │e) gardă cu medic │1-2 paturi terapie │
│ │ │funcţie de │neonatolog sau şi │intensivă │
│ │ │patologia │asistentă medicală │ │
│ │ │prezentată de │pentru unitatea de │ │
│ │ │pacienţi; │transport dacă este │ │
│ │ │e) asistent social│cazul (aceştia îşi │ │
│ │ │sau persoană cu │desfăşoară │ │
│ │ │atribuţii de │activitatea în secţie│ │
│ │ │asistenţă socială │atunci când nu există│ │
│ │ │comun cu restul │activitate de │ │
│ │ │spitalului; │transport, conform │ │
│ │ │f) gardă în spital│programului de │ │
│ │ │cu medici │lucru); │ │
│ │ │neonatologi şi │f) asistent social │ │
│ │ │cooptarea unor │sau persoană cu │ │
│ │ │medici pediatri în│atribuţii de │ │
│ │ │caz de necesitate │asistenţă socială │ │
│ │ │sau gardă comună │ │ │
│ │ │cu pediatria │ │ │
├──────────────┴──────────────┴──────────────────┴─────────────────────┴───────────────────┤
│DOTARE MINIMĂ │
├──────────────┬──────────────┬──────────────────┬─────────────────────┬───────────────────┤
│Nivelul 1a │Nivelul 1b │Nivelul 2 │Nivelul 3a │Nivelul 3b │
├──────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Aceleaşi dotări ca│ │ │
│ │ │şi la nivel 1b │ │ │
│ │ │plus: │ │ │
│ │ │1. masă de │ │ │
│ │ │resuscitare cu │ │ │
│ │ │sistem de │ │ │
│ │ │încălzire cu │ │ │
│ │ │servocontrol; │ │ │
│ │ │2. resuscitator cu│ │ │
│ │ │piesă în T; │ │ │
│ │ │3. linie de │ │ │
│ │ │terapie intensivă │ │ │
│1. masă de │ │neonatală: │ │ │
│resuscitare │ │incubator cu │ │ │
│neonatală cu │ │servocontrol │ │ │
│sistem de │ │închis sau │ │ │
│încălzire; │ │deschis, sistem de│ │ │
│2. │ │suport respirator │ │ │
│resuscitator │ │CPAP, ventilator │ │ │
│cu piesă în T;│ │pentru │ │ │
│3. sursă de │ │nou-născuţi, │ │La fel ca la 3a şi │
│oxigen şi │ │monitor complet de│Dotare standard ca la│suplimentar: │
│aspiraţie │ │funcţii vitale, │nivel 2 şi │1. echipamente │
│(fixe sau │ │blender │suplimentar: │specifice │
│mobile); │ │aer-oxigen, │1. acces la │patologiei │
│4. │ │aspirator sau │ecocardiograf; │medico-chirurgicale│
│pulsoximetru; │ │sistem centralizat│2. incubator de │îngrijite la acest │
│5. monitor de │ │de aspiraţie, 3 │transport standard │nivel; │
│funcţii vitale│Aceleaşi │infuzomate; │pentru transport │2. fibroscop; │
│cu dotări de │dotări ca şi │4. linie pentru │intraspitalicesc sau │3. echipament │
│bază │la nivel 1a │postterapie │local; │măsurare │
│(opţional); │plus │intensivă: │3. ambulanţă de │transcutanată gaze │
│6. balon de │injectomat şi │incubator │transport adaptată │sangvine; │
│resuscitare │echipamente │standard, monitor │transportului │4. echipament │
│neonatală şi │pentru │standard de │nou-născuţilor │răcire controlată; │
│măscuţe de │investigaţii │funcţii vitale, │critici dotată cel │5. echipament │
│diferite │în │aspirator de │puţin cu incubator de│administrare oxid │
│dimensiuni; │compartimentul│secreţii, pompă de│transport, sistem de │nitric inhalator; │
│7. laringoscop│sau secţia de │perfuzie; │ventilaţie, │6. echipamente │
│cu lame de │nou-născuţi │5. acces la │monitorizare, │circulaţie │
│diferite │ │ecograf; │infuzomate, aspirator│extracorporeală; │
│dimensiuni │ │6. acces la aEEG/ │de secreţii, pentru │7. echipamente │
│(inclusiv 0 şi│ │EEG; │echiparea unităţii de│epurare │
│1); │ │7. acces la │transport neonatal, │extrarenală; │
│8. sonde de │ │echipamente de │dacă aceasta există │8. echipament │
│intubaţie de │ │screening pentru │la nivelul unităţii │radiologie mobilă │
│diferite │ │retinopatie, │ │digitală │
│dimensiuni; │ │diagnosticul şi │ │ │
│9. incubator │ │tratamentul │ │ │
│standard; │ │retinopatiei de │ │ │
│10. lampă de │ │prematuritate; │ │ │
│fototerapie: │ │8. masă cu flux │ │ │
│11. │ │laminar pentru │ │ │
│glucometru; │ │prepararea │ │ │
│12. cântar de │ │soluţiilor │ │ │
│nou-născuţi │ │perfuzabile │ │ │
│ │ │(eventual │ │ │
│ │ │echipament comun │ │ │
│ │ │cu ATI); │ │ │
│ │ │9. echipamente │ │ │
│ │ │pentru evaluarea │ │ │
│ │ │echilibrului │ │ │
│ │ │acido-bazic, │ │ │
│ │ │ionogramă, │ │ │
│ │ │glicemie; │ │ │
│ │ │10. acces la │ │ │
│ │ │servicii de │ │ │
│ │ │radiologie │ │ │
└──────────────┴──────────────┴──────────────────┴─────────────────────┴───────────────────┘

    * Comunicare de bază funcţională: telefonie fixă, fax, telefonie mobilă, poştă electronică, radio; unităţile de nivel 3 vor dezvolta sistem de comunicaţii prin telemedicină în reţea, cu puncte de lucru/acces în unităţile de nivel 1 şi 2.


    ANEXA

    (Anexa nr. 2 la metodologia aprobată prin Ordinul nr. 323/2011) - model -
    FIŞA DE AUTOEVALUARE
    nr. ......./.................................
    Spitalul ................................................................
    Localitatea ....................../judeţul ........................

┌─────────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────┐
│Criteriul (conform │ │ │
│Ordinului ministrului│ │ │
│sănătăţii nr. 1.408/ │ │ │
│2010 privind │Criteriul minim │Îndeplinit/Neîndeplinit │
│aprobarea criteriilor│obligatoriu │ │
│de clasificare a │ │ │
│spitalelor în funcţie│ │ │
│de competenţă) │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) anestezie şi terapie│ │
│ │intensivă; │ │
│ │b) boli infecţioase; │Se vor menţiona DA/NU şi│
│ │c) cardiologie; │tipul de structură │
│ │d) dermatovenerologie; │(secţie, laborator, │
│ │e) diabet zaharat, │serviciu de diagnostic │
│ │nutriţie şi boli │şi tratament, │
│ │metabolice; │compartiment, structură │
│ │f) endocrinologie; │care acordă servicii │
│ │g) gastroenterologie; │ambulatorii de │
│ │h) hematologie; │specialitate, servicii │
│ │i) medicină de urgenţă;│de spitalizare de zi şi │
│ │j) medicină internă; │servicii paraclinice) în│
│ │k) nefrologie; │dreptul fiecărei │
│ │l) neonatologie; │structuri, după caz. │
│ │m) neurologie; │Pentru structura │
│ │n) oncologie medicală; │neonatologie se va │
│ │o) pediatrie; │estima nivelul de │
│ │p) pneumologie; │ierarhizare. Unitatea │
│ │q) psihiatrie; │sanitară unde au fost │
│ │r) recuperare, medicină│transferate cele mai │
│ │fizică şi balneologie; │multe cazuri în decursul│
│ │s) reumatologie; │anului calendaristic │
│ │t) chirurgie │anterior întocmirii │
│ │cardiovasculară; │Fişei de autoevaluare: │
│ │u) chirurgie generală; │........................│
│a) structura │v) chirurgie orală şi │Pentru structura │
│organizatorică a │maxilo-facială; │pediatrie se va estima, │
│spitalului, aprobată │w) chirurgie │după caz, nivelul de │
│în condiţiile legii │pediatrică; │ierarhizare al │
│ │x) chirurgie plastică -│serviciilor medicale de │
│ │microchirurgie │terapie intensivă pentru│
│ │reconstructivă; │nou-născuţi acordate. │
│ │y) chirurgie toracică; │Unitatea sanitară unde │
│ │z) chirurgie vasculară;│au fost transferate cele│
│ │aa) neurochirurgie; │mai multe cazuri în │
│ │bb) │decursul anului │
│ │obstetrică-ginecologie;│calendaristic anterior │
│ │cc) oftalmologie; │întocmirii Fişei de │
│ │dd) ortopedie şi │autoevaluare: │
│ │traumatologie; │........................│
│ │ee) │Pentru structura │
│ │otorinolaringologie; │obstetrică-ginecologie │
│ │ff) urologie; │se va estima nivelul de │
│ │gg) anatomie │ierarhizare al │
│ │patologică; │structurii. Unitatea │
│ │hh) medicină de │sanitară unde au fost │
│ │laborator; │transferate cele mai │
│ │ii) │multe cazuri în decursul│
│ │radiologie-imagistică │anului calendaristic │
│ │medicală; │anterior întocmirii │
│ │jj) serviciul/ │Fişei de autoevaluare: │
│ │compartimentul de │........................│
│ │supraveghere şi control│ │
│ │al infecţiilor │ │
│ │nosocomiale. │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Se vor menţiona punctual│
│ │ │specialităţile în care │
│ │ │spitalul furnizează │
│ │ │servicii medicale │
│ │ │spitaliceşti (inclusiv │
│b) tipul serviciilor │conform prevederilor │prin linii de gardă │
│medicale furnizate │anexei nr. 2 la ordin │asigurate în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │prevederile legale) şi/ │
│ │ │sau ambulatorii, după │
│ │ │caz, dintre cele │
│ │ │prevăzute în anexa nr. 2│
│ │ │la ordin. │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│c) personalul de │ │ │
│specialitate │conform prevederilor │ │
│medico-sanitar │anexei nr. 2 la ordin │DA/NU │
│încadrat la nivelul │ │ │
│spitalului │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│d) continuitatea │conform prevederilor │DA/NU │
│asistenţei medicale │anexei nr. 2 la ordin │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Se vor menţiona punctual│
│e) dotarea cu │conform prevederilor │tipurile de echipamente │
│echipamente şi │anexei nr. 2 la ordin │şi aparatura medicală │
│aparatură medicală │ │prevăzute în anexa nr. 2│
│ │ │la ordin. │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│f) activitate de │ │ │
│învăţământ şi │ │ │
│cercetare │conform prevederilor │DA/NU │
│ştiinţifico-medicală,│anexei nr. 2 la ordin │ │
│precum şi de educaţie│ │ │
│medicală continuă │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│g) proporţia │≥ 40% │Se va menţiona DA/NU în │
│pacienţilor internaţi│≥ 20% │dreptul valorii │
│care au domiciliul în│≥ 5% │corespunzătoare, după │
│alte judeţe │ │caz. │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│h) proporţia │ │ │
│pacienţilor externaţi│ │ │
│care se reinternează │≤ 0,5% │Se va menţiona DA/NU în │
│în acelaşi spital, │≤ 0,6% │dreptul valorii │
│pentru patologie de │≤ 1% │corespunzătoare, după │
│acelaşi tip, într-un │≤ 1,5% │caz. │
│interval de 48 de ore│≤ 5% │ │
│de la externarea │ │ │
│anterioară │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│i) proporţia │ │ │
│pacienţilor │≤ 0,02% │ │
│transferaţi întrun │≤ 0,03% │Se va menţiona DA/NU în │
│alt spital, pentru │≤ 0,06% │dreptul valorii │
│patologie de acelaşi │≤ 0,1% │corespunzătoare, după │
│tip, într-un interval│≤ 0,5% │caz. │
│de 72 de ore de la │ │ │
│internare │ │ │
└─────────────────────┴───────────────────────┴────────────────────────┘

    Răspund pentru corectitudinea şi realitatea datelor înscrise în prezenta fişă de evaluare.
    Manager,
    ........................................................................
    (numele în clar, semnătura şi ştampila unităţii sanitare)


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016