Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 3.309 din 21 februarie 2020 pentru modificarea Criteriilor generale de admitere în învăţământul postliceal, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.346/2011
EMITENT: Ministerul Educaţiei şi Cercetării PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 165 din 28 februarie 2020
Având în vedere prevederile art. 44 alin. (8) şi ale art. 94 alin. (2) lit. c) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,
ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.
ART. I
Criteriile generale de admitere în învăţământul postliceal, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.346/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 11 octombrie 2011, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) Metodologia de admitere este elaborată de unitatea de învăţământ, prin consultarea factorilor interesaţi: operatori economici, parteneri sociali, asociaţii profesionale, universităţi etc., aprobată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, avizată de inspectoratul şcolar şi făcută publică până la data de 30 mai, pentru admiterea în anul şcolar următor."
2. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
"ART. 5
(1) Au dreptul să se înscrie pentru admiterea la şcoala postliceală absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat sau echivalentă.
(2) Au dreptul să se înscrie pentru admiterea la şcoala de maiştri absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat sau echivalentă, care dovedesc la începerea anului şcolar că au o vechime în producţie de cel puţin 3 ani în domeniul de pregătire din care face parte calificarea profesională pe care doresc să o dobândească.
(3) Înscrierea candidaţilor pentru admiterea în învăţământul postliceal (şcoala postliceală şi şcoala de maiştri) se face la secretariatul unităţii de învăţământ, pe baza următoarelor documente:
a) cerere de înscriere;
b) certificat de naştere, carte de identitate şi, în cazul schimbării numelui, certificat de căsătorie, în copii certificate «conform cu originalul» de către un membru al comisiei de admitere;
c) diplomă de bacalaureat sau adeverinţă de absolvire a liceului, după caz, sau dovada recunoaşterii sau echivalării, conform legii, a diplomelor de bacalaureat eliberate de unităţile de învăţământ din străinătate;
d) foaie matricolă pentru clasele IX-XII/XIII eliberată de unităţile de învăţământ din România sau dovada recunoaşterii sau echivalării învăţământului liceal, conform legii, a foilor matricole pentru clasele IX-XII/XIII eliberate de unităţile de învăţământ din străinătate;
e) certificat/atestat de competenţe lingvistice de nivel C1 pentru limba română eliberat de instituţiile de învăţământ superior acreditate în România care organizează anul pregătitor de limbă română pentru cetăţenii străini, de Institutul Limbii Române sau de lectoratele de limbă română ale Institutului Limbii Române sau de Institutul Cultural Român din străinătate pentru cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană;
f) adeverinţă medicală eliberată de către medicul de familie al candidatului, din care să rezulte că este sănătos clinic şi apt pentru calificarea profesională pe care doreşte să o dobândească."
3. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
"ART. 9
În cazul în care numărul candidaţilor înscrişi pentru o calificare profesională este mai mic sau egal cu numărul de locuri, metodologia de admitere prevede criteriile minimale de admitere sau alte tipuri de probe, cum ar fi: prezentarea curriculumului vitae, susţinerea unui interviu, întocmirea unui dosar, recunoaşterea concursului de admitere susţinut la o altă unitate de învăţământ pentru aceeaşi calificare profesională etc."
4. La articolul 14, litera f) va avea următorul cuprins:
"f) asumarea răspunderii, care poate fi disciplinară, administrativă sau penală, conform legislaţiei în vigoare, pentru conduita şi faptele cu caracter infracţional: conduita necorespunzătoare faţă de candidaţi şi colegi, neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor, nerespectarea instrucţiunilor metodologiei de admitere şi a altor prevederi legale, favorizarea unor candidaţi prin furnizarea soluţiilor subiectelor de examen, intervenţii pe lucrări sau înlocuirea lor, facilitarea unor acţiuni sau intenţii de fraudă ale elevilor etc.;"
5. Articolul 19 va avea următorul cuprins:
"ART. 19
Absolvenţii învăţământului profesional şi tehnic şi absolvenţii învăţământului vocaţional admişi în învăţământul postliceal pot solicita transferul şi recunoaşterea rezultatelor învăţării dobândite în liceu, în vederea flexibilizării parcursului de formare, în conformitate cu Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.487/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoaşterea în învăţământul terţiar nonuniversitar a studiilor obţinute în cadrul învăţământului liceal - filiera tehnologică sau vocaţională."
6. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
"ART. 20
(1) Unităţile de învăţământ care şcolarizează în învăţământul postliceal încheie cu elevii, în momentul înscrierii, un contract educaţional în care sunt înscrise drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, conform Ordinului ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Candidaţii admişi pe locurile finanţate integral de solicitanţi, persoane fizice sau juridice, încheie cu unitatea de învăţământ şi un contract pentru şcolarizarea prin învăţământ postliceal cu taxă, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele criterii generale."
7. La articolul 21, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) Admiterea în învăţământul postliceal, în clase organizate de unităţi de învăţământ particulare, poate include şi alte reglementări specifice, cu respectarea prezentelor criterii generale."
ART. II
Direcţia generală învăţământ secundar superior şi educaţie permanentă, Direcţia minorităţi şi relaţia cu Parlamentul, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ implicate aduc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul educaţiei şi cercetării,
Cristina Monica Anisie
Bucureşti, 21 februarie 2020.
Nr. 3.309.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: