Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 3.195 din 31 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice, aprobate prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.260/2008
În temeiul prevederilor art. 12 alin. (4) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 6/2008 privind regimul juridic al patrimoniului tehnic şi industrial, în baza art. 11 alin. (1) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul culturii emite următorul ordin: ART. I Normele metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice, aprobate prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.260/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 17 iulie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 8 (1) Calificativele acordate unui imobil în baza criteriului vechimii sunt următoarele^1): ^1) Acest criteriu nu se aplică siturilor arheologice. a) imobil ridicat până în anul 1775 - excepţional; b) imobil ridicat între anii 1776-1830 - foarte mare; c) imobil ridicat între anii 1831-1870 - mare; d) imobil ridicat între anii 1871-1945 - medie; e) imobil ridicat începând cu anul 1946 şi cu 50 de ani înaintea propunerii de clasare - mică. (2) Evaluarea în baza criteriului vechimii este ponderată de: a) autenticitatea concepţiei, a materialelor şi a procedeelor de construcţie şi amenajare, precum şi a amplasamentului; b) categoria tipologică a bunului, programul funcţional/de arhitectură în care se încadrează respectivul bun evaluat, în situaţia categoriilor/programelor pentru care realizarea de bunuri în România a început pe scară largă după 1775. (3) La acordarea calificativelor în baza criteriului vechimii se au în vedere şi: a) vechimea iniţială a imobilului şi a intervenţiilor ulterioare; b) vechimea elementelor componente ale imobilului; c) vestigiile arheologice atestate, aparţinând unor imobile anterioare celui care face obiectul evaluării; d) ponderea elementelor componente, în funcţie de etapa din care provin; e) apartenenţa la o categorie tipologică, la un program de arhitectură sau program funcţional, recent constituite."
2. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(3) La acordarea calificativelor în baza criteriului referitor la valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică se au în vedere: a) coerenţa planimetrică şi structurală, precum şi concepţia tehnică; b) reprezentativitatea pentru o epocă istorică, un autor sau stil; c) semnificaţia pentru o anumită arie istorico-geografică sau etnografică; d) plastica arhitecturală a faţadelor şi a interioarelor; e) componente artistice valoroase; f) instalaţii şi componente tehnice valoroase; g) calitatea amenajării peisajere; h) valoarea diferitelor părţi componente şi ponderea celor care conferă imobilului un anumit caracter; i) elementele de mobilare interioară sau exterioară care fac parte integrantă din acestea; j) relaţia cu contextul urban şi natural, apartenenţa la un ansamblu sau sit, păstrat parţial sau total; k) reprezentativitatea în cadrul unui program, unor politici urbane sau al unor tipologii."
3. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 12 (1) În vederea clasării unui imobil în grupa A a monumentelor istorice este necesară încadrarea în una dintre situaţiile următoare: a) acordarea cel puţin a unui calificativ «excepţional»; b) acordarea cel puţin a calificativului «mare» la criteriile de clasare prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. a)-c); c) acordarea cel puţin a unui calificativ «foarte mare», a unui calificativ «mare» şi a unui calificativ «mediu». (2) În vederea clasării unui imobil în grupa B a monumentelor istorice este necesară acordarea a cel puţin trei calificative «mediu» sau superioare acestuia, cu excepţia situaţiilor în care sunt îndeplinite condiţiile pentru a fi clasat în grupa A. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în funcţie de zona istorico-geografică, imobilele care au cel puţin două calificative «mediu» sau superioare acestuia, iar la criteriul vechime calificativul «mică», se pot clasa în grupa B, dacă nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) pentru a fi clasate în grupa A."
4. La articolul 14 alineatul (1) punctul 1, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: "c) releveul actual al imobilului sau al părţii de imobil pentru care se propune clasarea ori, în cazul clasării ca monument istoric în categoriile I - Arheologie, III - Monumente de for public sau IV - Monumente funerare, imaginile realizate prin utilizarea unor metode nonintruzive de investigare, din care să rezulte localizarea, gabaritul, după caz, partiul, precum şi caracteristicile relevante pentru aplicarea criteriilor de evaluare globală;"
5. La articolul 14 alineatul (1) punctul 1, după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins: "g) propunerea instituirii zonei de protecţie a monumentului istoric potrivit dispoziţiilor art. 9 din Legea nr. 422/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, delimitată în coordonate STEREO ’70, şi argumentarea acesteia."
6. La articolul 14 alineatul (1), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: "3. documentaţia privind situaţia juridică: extras de carte funciară şi plan cadastral sau, în situaţia în care nu este deschisă carte funciară, copii de pe actele care atestă dreptul de proprietate sau alte drepturi reale asupra imobilului ori acte emise de autorităţile administraţiei publice locale competente teritorial, certificând situaţia proprietăţii asupra imobilului, conform evidenţelor compartimentelor de impozite şi taxe locale proprii sau aflate în subordinea acestora sau alte acte care certifică situaţia juridică actuală a proprietăţii."
7. La articolul 14 alineatul (1) punctul 4, literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins: "c) copie a fişei de vot cu propunerea comisiei zonale a monumentelor istorice; d) copie a fişei de vot cu propunerea Secţiunii de evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice."
8. La articolul 15, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 15 (1) Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii au obligaţia de a comunica neîntârziat declanşarea procedurii de clasare, de schimbare a grupei de clasare sau de declasare a monumentelor istorice, după caz, proprietarului, titularului dreptului de administrare sau, respectiv, titularului altui drept real asupra bunului imobil, instituţiei prefectului, consiliului judeţean şi primăriei unităţii administrativ-teritoriale în care se află imobilul, direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Institutului Naţional al Patrimoniului."
9. La articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: "(1^1) Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii publică declanşarea procedurii de clasare, de declasare sau schimbare a grupei de clasare a monumentelor istorice pe pagina de internet proprie."
10. La articolul 23, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(5) Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii au obligaţia de a comunica neîntârziat declanşarea procedurii de clasare de urgenţă a unui imobil, după caz, proprietarului, titularului dreptului de administrare sau, respectiv, titularului altui drept real asupra bunului imobil, instituţiei prefectului, consiliului judeţean şi primăriei unităţii administrativ-teritoriale în care se află imobilul, direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Institutului Naţional al Patrimoniului."
11. La articolul 23, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins: "(5^1) Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii publică declanşarea procedurii de clasare de urgenţă a monumentelor istorice pe pagina de internet proprie."
ART. II Dosarele privind declanşarea procedurii de clasare, de clasare de urgenţă, de declasare sau de schimbare a grupei de clasare a monumentelor istorice, aflate în analizare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, rămân supuse prevederilor legale în vigoare la data depunerii.
ART. III Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul culturii, Raluca Turcan
Bucureşti, 31 iulie 2023. Nr. 3.195.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email