Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.130 din 5 februarie 2019  pentru aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare destinate subvenţiilor  cămine-cantine pentru instituţiile de învăţământ superior de stat din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.130 din 5 februarie 2019 pentru aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare destinate subvenţiilor cămine-cantine pentru instituţiile de învăţământ superior de stat din România

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 131 din 19 februarie 2019
    Luând în considerare Adresa nr. 2.899 din 26 noiembrie 2018 a Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, înregistrată la Ministerul Educaţiei Naţionale cu nr. 574 GP din 26 noiembrie 2018,
    în temeiul:
    - art. 205 alin. (12), (13) şi (15), art. 216 alin. (2) şi al art. 223 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul educaţiei naţionale emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) alocă instituţiilor de învăţământ superior de stat din România fonduri în vederea subvenţionării cheltuielilor de întreţinere a căminelor şi cantinelor universitare, în conformitate cu art. 205 alin. (12)-(15) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Sumele stabilite pentru finanţarea căminelor şi cantinelor provenite de la bugetul MEN sunt evidenţiate distinct în contractul complementar al instituţiilor de învăţământ superior. În contract este specificat numărul de unităţi de subvenţie, denumite în continuare „studenţi echivalenţi unitari (SEU) subvenţionaţi de la bugetul de stat“, pentru cămine - cantine.
    (3) Contractele complementare pentru alocarea de fonduri bugetare sunt supuse controlului periodic efectuat de MEN şi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS).

    ART. 2
    (1) Toate fondurile destinate pentru subvenţionarea, de la bugetul de stat, a cheltuielilor pentru cămine - cantine sunt considerate venituri proprii.
    (2) Fondurile pentru cămine - cantine se referă la cheltuielile de funcţionare, cuprinzând cheltuieli de personal, cu utilităţi, materii prime şi consumabile, dar şi la cheltuielile de întreţinere curentă a acestora, inclusiv cheltuieli cu obiecte de inventar.

    ART. 3
    Sumele atribuite fiecărei universităţi pentru subvenţionarea cheltuielilor pentru cămine - cantine se alocă proporţional cu numărul de unităţi de subvenţie (studenţi echivalenţi unitari) pentru cămine - cantine ale universităţii. Numărul de studenţi echivalenţi unitari pentru cămine - cantine ai unei universităţi se determină prin ponderarea numărului de studenţi finanţaţi de la bugetul de stat (cazaţi în cămine) ai acesteia cu coeficienţii de echivalare corespunzători categoriilor de studenţi, coeficienţii de cost corespunzători infrastructurii pentru cămine şi coeficientul corespunzător capacităţii cantinelor administrate de universitate.

    ART. 4
    Determinarea alocaţiilor bugetare pentru universităţile de stat destinate pentru cămine - cantine, FCC(U), se face pe baza următoarei proceduri:
    1. Se determină, pentru fiecare universitate U, numărul de studenţi echivalenţi cazaţi în cămine, SE_camin(U), şi numărul de studenţi echivalenţi pentru cantine, conform relaţiilor: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - S_camin_i (U) este numărul de studenţi cazaţi în cămine din categoria i, înscrişi în universitatea U;
    – c_echiv_i este coeficientul de echivalare corespunzător categoriei i de studenţi;
    – n_categ este numărul total de categorii de studenţi eligibili pentru subvenţiile bugetare pentru cămine.

    SE_cantine(U) = S_bugetaţi(U) \'d7 c_cantine(U) (2),
    unde:
    - S_ bugetaţi(U) este numărul de studenţi finanţaţi de la bugetul de stat, înscrişi în universitatea U;
    – c_cantine(U) este coeficientul corespunzător capacităţii cantinelor din universitatea U.


    1.1. Valorile coeficienţilor de echivalare pentru studenţii cazaţi în cămine, c_echiv, specifici fiecărei categorii de studenţi, sunt următoarele:
    a) studenţi bugetaţi (subvenţionaţi de la bugetul de stat) români, UE şi SEE - coeficient: 1;
    b) studenţi ERASMUS şi studenţi cu taxă români, UE şi SEE, pe cont propriu valutar (CPV) - coeficient: 0;
    c) studenţi români, copiii personalului didactic şi didactic auxiliar^1 - coeficient: 2;
    ^1 Conform art. 277 alin. (1) şi (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv art. 304 alin. (17) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi Contractul colectiv de muncă din învăţământ.

    d) studenţi orfani de unul sau ambii părinţi - coeficient: 2;
    e) studenţi aflaţi în regim de protecţie specială^2 - coeficient: 2;
    ^2 Conform art. 55 alin. (2) şi art. 123 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoane provenite din case de copii, centre de asistenţă sau plasament familial.

    f) studenţi străini fără plata taxelor de şcolarizare, bursieri ai statului român^3, sau fără bursă - coeficient: 2;
    ^3 Conform art. 2 alin. (1) şi (2) din Hotărârea Guvernului nr. 844/2008 privind stabilirea cuantumului burselor pentru elevii, studenţii, masteranzii, doctoranzii, medicii aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare/perfecţionare postuniversitară din Republica Moldova, Ucraina, pentru cei de origine etnică română din afara graniţelor ţării, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, precum şi pentru cetăţenii străini, bursieri ai statului român, care studiază în instituţii şi unităţi de învăţământ de stat din România.

    g) studenţi cu dizabilităţi^4 - coeficient: 2.
    ^4 Conform art. 118 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru studenţii cu dizabilităţi care au nevoie de însoţitor se aplică un coeficient de echivalare egal cu 4.


    1.2. Valorile coeficienţilor pentru cantine, c_cantina(U), specifici fiecărei universităţi în funcţie de capacitatea cantinelor, cp, sunt următorii:

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Capacitate │Coeficient cheltuieli │
│cantine^(i), │cantine^(ii), c_cantine│
│cp │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│0 (nu există │0% │
│cantine) │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│0% < cp ≤ 2% │2% │
├──────────────┼───────────────────────┤
│2% < cp ≤ 8% │10% │
├──────────────┼───────────────────────┤
│8% < cp ≤ 14% │18% │
├──────────────┼───────────────────────┤
│cp>14% │20% (val. maximă) │
└──────────────┴───────────────────────┘

    ^(i) Capacitatea cantinelor (cp) este calculată ca raport între numărul de locuri disponibile în cantine şi numărul de studenţi ai universităţii, finanţaţi de la buget.
    ^(ii) Coeficientul cheltuielilor pentru cantine este calculat cu raportare la valoarea maximă de 20% a cheltuielilor pentru cantine, din total alocaţie pentru cămine - cantine.


    2. Se determină, pentru fiecare universitate U, numărul de studenţi echivalenţi unitari pentru cămine - cantine, SEU_cc(U), conform relaţiei: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - SE_camin_j (U) este numărul de studenţi echivalenţi cazaţi în căminul j, înscrişi în universitatea U, calculat conform relaţiei (1);
    – n_camin (U) este numărul total de cămine din universitatea U;
    – c_id_j este coeficientul de eficienţă energetică a căminului j;
    – SE_cantine(U) este numărul de studenţi echivalenţi pentru cantine, ai universităţii U, calculat conform relaţiei (2).

    2.1. Valorile coeficienţilor asociaţi indicatorului de diferenţiere al instituţiilor de învăţământ superior (indicele de eficienţă energetică a căminului), stabilit în baza unor criterii de cost ale infrastructurii de cămine, c_id_j(U), sunt următoarele:

┌────────────┬───────────────────────────────┐
│Indicator de│Coeficient (c_id) │
│diferenţiere├──────────┬─┬────┬────┬────┬───┤
│(id) │Clasa │ │ │ │ │ │
│Indicele de │energetică│A│B │C │D │E │
│eficienţă │^(i) │ │ │ │ │ │
│energetică a├──────────┼─┼────┼────┼────┼───┤
│căminului^5 │Coeficient│1│1,03│1,05│1,07│1,1│
└────────────┴──────────┴─┴────┴────┴────┴───┘

    ^5 Indicator care se calculează diferenţiat pe clasă energetică (conform Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată), raportat la numărul de studenţi bugetaţi cazaţi în căminele specifice respectivei clase, pe baza documentelor prezentate de universităţi.
    ^(i) Încadrarea căminelor în clasele energetice A-E se face în funcţie de expertizele de eficienţă energetică. Căminele care nu au certificat de eficienţă energetică vor avea coeficientul de cost egal cu 1.


    3. Se determină numărul total de studenţi echivalenţi unitari pentru cămine - cantine, SEU_cc, conform relaţiei: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - u este numărul total de universităţi de stat finanţate de la bugetul MEN;
    – SEU_cc(U) este numărul total de studenţi echivalenţi unitari pentru cămine - cantine, ai universităţii U, calculat conform relaţiei (3).


    4. Se determină, pentru fiecare instituţie de învăţământ superior de stat din România, suma alocată pentru subvenţionarea căminelor şi cantinelor acesteia, FCC(U), conform relaţiei: FCC(U)= FCC / SEU_cc x SEU_cc(U) (6),
    unde:
    - FCC este valoarea alocaţiei de la nivel naţional pentru cămine - cantine, aprobată în bugetul MEN;
    – SEU_cc este numărul de studenţi echivalenţi unitari pentru cămine - cantine de la nivel naţional, calculat conform relaţiei (5);
    – SEU_cc(U) este numărul de studenţi echivalenţi unitari pentru cămine - cantine, ai universităţii U, calculat conform relaţiei (3).




    ART. 5
    Direcţia generală învăţământ universitar, Direcţia generală economică din Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi instituţiile de învăţământ superior de stat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 6
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul educaţiei naţionale,
                    Ecaterina Andronescu

    Bucureşti, 5 februarie 2019.
    Nr. 3.130.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016