Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 3.032 din 18 mai 2021 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3.245/1.805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii
EMITENT: Ministerul Culturii PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 525 din 20 mai 2021
Văzând Referatul de aprobare nr. 3.556 CM din 18.05.2021 al Ministerului Culturii şi nr. IM 1.838 din 19.05.2021 al Ministerului Sănătăţii,
având în vedere prevederile art. 44 alin. (1) şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare,
ţinând cont de prevederile art. 1 pct. 1, 7, 8, 9, 10 şi 16 din Măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc, prevăzute în anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 11 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul culturii şi ministrul sănătăţii emit următorul ordin:
ART. I
Anexa la Ordinul ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3.245/1.805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 986 din 26 octombrie 2020, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La capitolul V „Măsuri şi reguli pentru evenimentele/acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, la partea introductivă, ultimul paragraf se modifică şi va avea următorul cuprins:
"În judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente/acţiuni culturale organizate în aer liber sunt interzise."
2. La capitolul V „Măsuri şi reguli pentru evenimentele/acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“ punctul 4 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;"
3. La capitolul V „Măsuri şi reguli pentru evenimentele/acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“ punctul 4 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
"d^1) organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condiţiilor de acces prevăzute la lit. c). Minorii sunt exceptaţi de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol şi de la verificarea în Registrul electronic naţional de vaccinare. Cei peste 5 ani vor purta mască;"
4. La capitolul V „Măsuri şi reguli pentru evenimentele/acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“ punctul 4 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, litera j) se abrogă.
5. La capitolul V „Măsuri şi reguli pentru evenimentele/acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“ punctul 5 „Măsuri care privesc spaţiul/locul“, literele a), c), d) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) organizarea spaţiului, astfel încât să permită prezenţa a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană;
..................................................................................................
c) în cazul în care locaţia este organizată cu scaune mobile (sau pufuri), acestea vor fi poziţionate de către organizator astfel încât să asigure o suprafaţă de 2 mp pentru fiecare persoană;
d) în cazul în care locaţia dispune de gradene, organizatorul va marca pe acestea locurile disponibile, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană;
e) în cazul în care locaţia nu dispune de scaune sau gradene şi este liberă (iarbă, pământ, zgură etc.), iar publicul vine cu propriile pături sau perne, organizatorul va marca solul astfel încât să asigure o suprafaţă de 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi spaţii mai mari pentru familii;"
6. La capitolul V „Măsuri şi reguli pentru evenimentele/acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"6. Măsuri legate de consumul de mâncare şi băutură în locaţie - consumul de alimente şi băuturi se va face conform normelor în vigoare."
7. La capitolul VI „Măsuri şi reguli pentru evenimentele de tip drive-in, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"În judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise."
8. La capitolul VI „Măsuri şi reguli pentru evenimentele de tip drive-in, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, la punctul 2 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) accesul se face exclusiv cu autoturismul, cu condiţia ca ocupanţii unui autovehicul să fie membrii aceleaşi familii sau grupuri de până la 4 persoane, iar participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;"
9. La capitolul VI „Măsuri şi reguli pentru evenimentele de tip drive-in, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, punctul 2 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"e) la intrarea în locaţie se verifică temperatura celor din autoturism. Sunt lăsate în incintă doar persoanele care au temperatura de maximum 37,3°C. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces;"
10. La capitolul VI „Măsuri şi reguli pentru evenimentele de tip drive-in, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, punctul 2 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, după litera e) se introduce o nouă literă, litera e^1), cu următorul cuprins:
"e^1), organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condiţiilor de acces prevăzute la lit. d). Minorii sunt exceptaţi de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol şi de la verificarea în Registrul electronic naţional de vaccinare. Cei peste 5 ani vor purta mască;"
11. La capitolul VIII „Măsuri şi reguli privind activităţile de producţie necesare artelor spectacolului şi a activităţilor şcolilor de artă şi meserii pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, la partea introductivă, ultimul paragraf se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori."
12. La capitolul IX „Măsuri şi reguli privind activităţile instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, la punctul 4 „Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul“, litera u) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"u) spectacolele se vor desfăşura fără pauze, pentru a se evita aglomerarea spaţiilor, fără ca durata unui spectacol să depăşească 3 ore;"
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul culturii,
Bogdan Gheorghiu
Ministrul sănătăţii,
Ioana Mihăilă
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: