Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 299 din 21 decembrie 2006  pentru aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 299 din 21 decembrie 2006 pentru aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2007

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 19 din 11 ianuarie 2007

Având în vedere prevederile art. 1^1 şi ale <>art. 22^1 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 412/2004 , precum şi prevederile <>art. 6^3 lit. b), i) şi j) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vãzând Referatul de aprobare nr. 42.053 din 14 decembrie 2006, întocmit de Direcţia generalã pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2007, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generalã pentru siguranţa alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi judeţene ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii şi controlului prevãzute în programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor menţionat la art. 1.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 21 decembrie 2006.
Nr. 299.

ANEXA

Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei
alimentelor pentru anul 2007

A. EXPERTIZA CONTAMINANTILOR IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Produs Loc de Mod de recoltare probe
crt. prelevare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Aflatoxina Arahide Depozitul de La primul import al fiecarui
destinatie al furnizor, din fiecare tara de
importatorilor origine precum si ori de cate
ori situatia o impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nuci Depozitul de La primul import al fiecarui
destinatie al furnizor, din fiecare tara de
importatorilor origine precum si ori de cate
ori situatia o impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Supermarket/ Semestrial pentru produsele din
hipermarket productia autohtona
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fructe uscate Depozitul de La primul import al fiecarui
destinatie al furnizor, din fiecare tara de
importatorilor origine precum si ori de cate
ori situatia o impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Supermarket/ Semestrial pentru produsele din
hipermarket productia autohtona
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cereale Depozit/ Semestrial
siloz
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specii (fructele) destinate Depozitul de Pentru primul import al fiecarui
producerii de condimente: destinatie al furnizor, din fiecare tara de
- Capsicum spp. (fructele uscate importatorilor origine precum si ori de cate
ale acestuia, intregi sau macinate, ori situatia o impune**)
inclusiv chilii, pudra de chili,
cayenne si paprika);
- Piper spp. (fructele acestuia,
inclusiv piper alb sau negru);
- Myristica fragrans (nucsoara);
- Zingiber officinale (ghimbir);
- Curcumalonga (turmeric)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ochratoxina A Cereale - inclusiv orez si hrisca - Depozit/ O data pe an pentru fiecare
si produse cerealiere derivate siloz depozit
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cafea boabe prajita si macinata Depozitul de Pentru primul import al fiecarui
destinatie al furnizor, din fiecare tara de
importatorilor origine precum si ori de cate
ori situatia o impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cafea solubila Depozitul de Pentru primul import al fiecarui
destinatie al furnizor, din fiecare tara de
importatorilor origine precum si ori de cate
ori situatia o impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vin Depozitul de Pentru primul import al fiecarui
destinatie al furnizor, din fiecare tara de
importatorilor origine precum si ori de cate
ori situatia o impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Unitati de Odata pe an pentru fiecare
fabricatie unitate
a vinurilor
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Patulina Sucuri de fructe Unitati de Odata pe an pentru fiecare
fabricare unitate, incepand cu trimestrul
a sucurilor II 2007
de fructe
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Deoxinivalenol Cereale neprocesate cu Depozit/ Odata pe an pentru fiecare
exceptia porumbului siloz depozit***
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Faina de cereale, inclusiv Unitati de Ori de cate ori situatia o
faina de porumb morarit impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Paine si produse de patiserie Unitati de Ori de cate ori situatia o
panificatie impune**)
si patiserie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Zearalenona Cereale neprocesate, cu Depozit/ Odata pe an pentru fiecare
exceptia porumbului siloz depozit***)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Faina de cereale cu exceptia Unitati de Ori de cate ori situatia o
fainii de porumb morarit impune**)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Paine si produse de patiserie Unitati de Ori de cate ori situatia o
panificatie impune**)
si patiserie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Cadmiu Cereale Depozit/ Se vor preleva probe randomizat,
siloz pentru productia autohtona
provenita din zone considerate
a fi intens poluate si ori de
cate ori situatia o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciuperci de cultura Depozite Se vor preleva probe randomizat,
Legume si leguminoase alimentare pentru productia autohtona
Fructe provenita din zone considerate
a fi intens poluate si ori de
cate ori situatia o impune
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 7. Plumb Cereale Depozit/ Se vor preleva probe randomizat,
siloz pentru productia autohtona
provenita din zone considerate
a fi intens poluate si ori de
cate ori situatia o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciuperci de cultura Depozite Se vor preleva probe randomizat,
Legume si leguminoase alimentare pentru productia autohtona
Fructe provenita din zone considerate
a fi intens poluate si ori de
cate ori situatia o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sucurile de fructe, sucurile de Unitati de Odata pe an pentru fiecare
fructe concentrate destinata fabricare a unitate
consumului direct si nectarurile sucurilor
din fructe de fructe
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vinurile (inclusiv vinurile Unitati de Odata pe an pentru fiecare
spumante, exclusiv vinurile fabricare a unitate
licoroase), vinurile aromatizate vinurilor
bauturile bazate pe vinuri
aromatizate si cocktailurile
ce folosesc vinuri aromatizate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Nitrati Spanac proaspat, conservat, Unitati de Se vor preleva maxim 3 probe/
inghetat sau congelat comert cu semestru, randomizat, incepand
amanuntul cu trimestrul III 2007
(supermarket/
hipermarket
magazine
specializate)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salata proaspata Unitati de Se vor preleva maxim 3 probe/
Salata de tip "Iceberg" comert cu semestru, randomizat, incepand
amanuntul cu trimestrul III 2007
(supermarket/
hipermarket
magazine
specializate)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. 3 MCPD Proteine vegetale hidrolizate Depozitul de Se vor preleva probe
Sos de soia destinatie al randomizat, incepand
importatorilor cu trimestrul IV 2007
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Dioxina Uleiuri si grasimi vegetale Fabrici de O proba/unitate, incepand
(PCB) procesare ulei cu trimestrul IV 2007
si grasimi
vegetale
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Staniu Alimente conservate inclusiv Unitati de Ori de cate ori situatia o
bauturile conservate, sccurile procesare impune, incepand cu trimestrul
de fructe si sucurile vegetale Depozit/ III 2007
alimentar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
*) Se excepteaza produsele importate in conditii speciale.
**) Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri
***) Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveaza probe sunt cele care au capacitati egale sau mai mari de 1500 tone.

a) Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (I.I.S.P.V.) si la celelalte laboratoare specializate desemnate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
b) Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana 2 a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr. 466/2001 din 8 martie 2001 ce stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L77/1 din 16 martie 2001 şi ale Regulamentului Comisiei nr. 1881 din 19 decembrie 2006 ce stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/5 din 20 decembrie 2006 ce se va aplica începând cu 1 martie 2007;
c) Metodele de prelevare de probe şi metodele de analizã sunt în conformitate cu Regulamentul Comisiei nr. 401/2006 din 23 februarie 2006 ce stabileşte metodele de prelevare şi analizã pentru controlul oficial al nivelurilor de micotoxine în produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L70/12 din 9 martie 2006, Regulamentul Comisiei nr. 1882 din 19 decembne 2006 ce stabileşte metodele de prelevare şi analizã pentru controlul oficial al nivelurilor de nitraţi din anumite produse alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/25 din 20 decembrie 2006, Regulamentul Comisiei nr. 1883 din 19 decembrie 2006 ce stabileşte de prelevare şi analizã pentru controlul oficial al nivelurilor de dioxine şi dioxine similare PCBs din anumite produse alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/32 din 20 decembrie 2006 şi Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrului sãnãtãţii şi preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 1050/97/1145/505/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animatã şi non-animalã, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1056 bis din 26 noiembrie 2005;
d) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentului serviciului de siguranţa alimentelor;
e) La primul import, costurile determinate de prelevarea probelor, analiza în vederea controlului oficial al micotoxinefor şi transportul probelor sunt suportate de cãtre importator;
f) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare, pentru urmãtoarele loturi din import sau producţie autohtonã cu origine comunã cu cea a lotului necorespunzãtor, se vor preleva probe pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise; în aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de deţinãtorii mãrfii;
g) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se preleveazã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
h) La stabilirea Programului cifric sunt luate în considerare criterii cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului alimentar, numãrul şi capacitatea depozitului silozului.


B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa si Reziduuri de Produse Loc de Frecventa probelor recoltate
denumirea pesticide de origine non- prelevare
animala
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 6
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa A -INSECTICIDE
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
MALATHION Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
A.1. praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
Organofosforice piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PARATHION Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
AZINFOS - Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
METIL praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CLORPIRIFOS Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CLORPIRIFOS - Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
METIL praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PIRIMIFOS - Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
METIL praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
METIDATION Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DIMETOAT + Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
OMETOAT praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DIAZINON Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ENDOSULFAN Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
A.2. praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
Organoclorurate piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CARBARIL Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
A.3. praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
Carbamati piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CIPERMETRIN Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
A.4. praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
Piretroizi de piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
sinteza nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DELTAMETRIN Mere, varzã cãpãtânã, Depozitul de Minimum 12 probe anual pentru
praz, salata, tomate, destinatie fiecare produs, conform
piersici inclusiv al Programului cifric aprobat
nectarine si alti importatorilor
hibrizi, capsuni,
ovaz sau secara
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




a) Depozitele de la care se preleveaza probele reprezinta locul de destinatie al produselor importate;
b) Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si la celelalte laboratoare specializate desemnate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
c) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana 2 a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 12/2006 privind stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide in si pe fructe, legume, cereale si alte produse de origine vegetala, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 bis din 18 mai 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2005 privind aprobarea Normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animalã şi non-animalã şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animalã, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 bis din 17 februane 2005 si cu Ghidul pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine non-animala în vederea determinãrii concentraţiei de reziduuri de pesticide elaborat de Autoritatea Naţionala Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranţa Alimentelor:
e) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor standarde, mãrci şi calitatea alimentelor;
f) La primul import costurile determinate de prelevare, analiza si transportul produselor sunt suportate de cãtre importatori;
g) La stabilirea Programului cifric la nivel judeţean sunt luate în considerare criterii cum ar fi: tara de origine a produsului, numãrul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi capacitatea acestora, numãrul de consumatori;
h) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se preleveazã probe din fiecare lot pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise; probele prelevate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi suportate de importatori;


C. SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL UNITATILOR CARE PROCESEAZA, DEPOZITEAZA SI
VALORIFICA PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Unitatea Clasa MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Sl CONTROL
crt. CAEN ────────────────────────────────────────────────────────
PRIN INSPECTIE PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU
Frecventa EXAMENE DE LABORATOR
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecventa recoltarii
Natura probei probelor pentru
recoltate examenele de la
litera D1 din Program
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fabricarea painii; fabricarea
1. produselor de panificatie si 1581 lunar
patiserie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Fabricarea produselor de morarit 1561 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Fabricarea biscuitilor, pisco- 1582 lunar
turilor si a altor produse
similare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Fabricarea amidonului si a 1562 lunar
produselor din amidon
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Prelucrarea si conservarea 1533 lunar Salate de legume
fructelor si legumelor proaspat preparate Trimestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Fabricarea sucurilor de fructe 1532 lunar Sucuri de legume Trimestrial
si legume si fructe nepaste-
urizate (gata ptr.
a fi consumate)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Fabricarea uleiurilor si 1541 lunar
grasimilor brute
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Fabricarea uleiurilor si a 1542 lunar
grasimilor rafinate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Fabricarea margarinei si 1543 lunar
produselor comestibile similare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Prelucrarea cartofului si 1531
conservarea produselor din lunar
cartofi
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Fabricarea zaharului 1583 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Fabricarea produselor din cacao,
a ciocolatei si a produselor 1584 lunar
zaharoase
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fabricarea macaroanelor,
13. taiteilor, cus-cus-ului si a 1585 lunar
altor produse fainoase similare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Prelucrarea ceaiului si a
cafelei 1586 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Fabricarea condimentelor 1587 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Fabricarea altor produse 1589 lunar
alimentare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Fabricarea bauturilor alcoolice 1591 lunar
distilate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Fabricarea alcoolului etilic 1592 lunar
de fermentatie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Fabricarea vinurilor 1593 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Fabricarea cidrului si a vinului
din fructe 1594 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Fabricarea altor bauturi obtinute 1595 lunar
prin fermentare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Fabricarea berii 1596 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Fabricarea maltului 1597 lunar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Productia de ape minerale
24. (corbogazoasa si plata) 1598 lunar
imbuteliate la sursa
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Fabricarea bauturilor nealcoolice 1599 lunar Bauturi racoritoare semestrial
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Depozite de seminte de consum
Depozite de legume si fructe 6312 lunar
Depozite de alte produse alimentare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf.
27. Comert cu ridicata 513 unui program
trimestrial, de
la maxim 15
unitati / luna
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf. Legume si fructe
28. Comert cu amanuntul unui program taiate
(exclusiv supermarketuri 522 trimestrial, Sucuri de legume Maxim 5 probe/
/hipermarketuri 526 la maxim 20 si fructe nepas- luna
unitati / luna teurizate
Seminte incoltite
(gata pentru a
fi consumate)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legume si fructe
29. Supermarket/hipermarket taiate
Trimestrial Sucuri de legume Semestrial
si fructe nepas- (pentru fiecare
teurizate categorie de
Seminte incoltite produs din
(gata pentru a coloana 4)
fi consumate)

Salate de legume
proaspat preparate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf. Legume si fructe
30. Restaurante 553 unui program taiate
trimestrial, Sucuri de legume Maxim 5 probe/
la maxim 20 si fructe nepas- luna
unitati / luna teurizate
(gata pentru a
fi consumate)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf.
31. Baruri unui program
554 trimestrial,
la maxim 20
unitati / luna
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legume si fructe
32. Cantine si alte unitati taiate
de preparare a hranei 555 semestrial Sucuri de legume Maxim 5 probe/
(catering) si fructe nepas- luna
teurizate
(gata pentru a
fi consumate)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Randomizat, conf.
33. Unitati de imbuteliere, ambalare unui program
748 trimestrial,
la maxim 5
unitati / luna
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



a) În cazul în care în urma inspecţiei se constatã nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienã (<>Hotãrârea de Guvern nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5.09.2005), Procesul verbal de constatare întocmit urmare a inspecţiei trebuie sã prevadã data pânã la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesitãţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
b) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se preleveazã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALA PRIN EXAMENE DE LABORATOR

D1. Conditii microbiologice




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Produs Examen de laborator
crt. microbiologic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Legume si fructe tãiate (gata pentru a fi consumate) Salmonella
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a fi Salmonella
consumate)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) Salmonella
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Legume si fructe tãiate (gata pentru a fi consumate) Escherichia coli
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a fi Escherichia coli
consumate)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Escherichia coli
6. Bãuturi nealcoolice si ape minerale îmbuteliate la sursa Drojdii si mucegaiuri
Numãr total de germeni
aerobi mezofili
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Condiţiile microbiologice pentru parametrii si produsele din tabelul D1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 2073/2005 si ale <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999.

D2. Aditivi




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Aditivi/Substanţe Frecventa prelevãrii
Crt. interzise Produs Loc de prelevare de probe
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozitul de Începând din trimestrul IV 2007,
1. Sudan I II, III, IV Condimente destinatie trimestrial si ori de cate ori
al situaţia o impune
importatorilor
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tartrazina (E120) Paste fãinoase Începând din trimestrul IV 2007,
2. Muştar Unitãţi de trimestrial si ori de cate ori situaţia
Bãuturi rãcoritoare procesare o impune
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fructe si legume
Legume si fructe
conservate in
Sulfiţi (E220, E221, oţet, ulei sau Începând din trimestrul IV 2007,
3. E222, E223, E224, saramura (exclusiv Unitãţi de trimestrial si ori de cate ori situaţia
E226, E227, E228) mãsline si ardei procesare o impune
graşi in saramura)
Muştar (exclusiv
muştar de dijon)
Vinuri
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Benzoaţi (E210, E211, Bãuturi rãcoritoare Începând din trimestrunl IV 2007,
E212, E213) Legume conservate Unitãţi de trimestrial si ori de cate ori situaţia
in oţet saramura procesare o impune
sau ulei (exclusiv
de mãsline)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


a) Nivelurile maxime de dozã admisibilã pentru aditivii din tabelul D2 sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Sãnãtãţii Publice şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consumul uman, publicat in Monitorul Oficial partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
b) Analizele se efectueazã la Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Vetennarã, la laboratoarele judeţene a municipiului Bucureşti din reţeaua Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precum si la alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.
c) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor standarde, mãrci şi calitatea alimentetor;
d) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import sau producţie autohtonã cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se preleveazã probe din fiecare lot pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise.
e) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se preleveazã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


E. EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERATIUNILOR DE IGIENIZARE




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Teste de sanitatie: Frecventa
controlului Locul de prelevare Microbiologic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- suprafete de lucru
- ustensile, recipiente Conform unui
- utilaje program
- ambalaje trimestrial, Unitati de procesare, Numar total de germeni,
- echipamente de randomizat, depozitare si comercializare Bacterii coliforme
protectie de la maxim 3
- maini unitati /luna
- aeromicroflora
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se preleveaza probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii trebuie sa fie insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.


F. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVA A PRODUSELOR
ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALA



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Frecventa recoltarii
crt. Produsele controlate Loc de prelevare probelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Legume si fructe* Depozite de legume si Trimestrial
fructe, din din zonele
cu risc crescut de
contaminare radioactiva
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ciuperci de cultura* Supermarket Semestrial
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
* se refera la produsele care fac obiectul Ordinului ministrului sanatatii, ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 297 din 7. 05.2002, cu modificarile si completarile ulterioare
a) Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si celelalte laboratoare specializate desemnate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
b) Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt in conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sanatatii, ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 856/112/91/2002.

G. DETERMINAREA TRATARII CU RADIATII IONIZANTE A PRODUSELOR ALIMENTARE
SI INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALA



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Frecventa recoltarii
crt. Produsele controlate Loc de prelevare probelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Condimente Depozitul de destinatie La primul import al
al importatorilor fiecarui furnizor, din
fiecare tara de origine,
incepand cu trimestrul
III 2007
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




a) Analizele se efectueazã la Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã
b) Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sãnãtãţii, ministerului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 855/98/90/2002, pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante, publicat in Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 281/25.04.2002;


H. SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL ALIMENTELOR SI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC

1. Produse constand, care contin sau sunt obtinute din soia




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. MODALITATE DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL
crt. UNITATEA
───────────────────────────────────────────────────────────────────
PRIN INSPECTIE PRIN RECOLTAREA DE PROBE
PENTRU EXAMENE DE LABORATOR
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecventa Frecventa recoltarii probelor
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0. 1. 2. 3.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Depozite de soia La primul import pentru fiecare - La primul import pentru fiecare
(intermediari) tara de origine si o data pe tara de origine, declarat a fi liber
trimestru pentru fiecare depozit* de organisme modificate genetic (OMG)
si o data pe trimestru pentru
depozitele declarate a fi libere de
OMG
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Fabrici de nutreturi La primul import pentru fiecare O data pe trimestru prin recoltare
combinate tara de origine si o data pe de probe din depozitele de materii
trimestru pentru fiecare fabrica* prime pe baza de soia, declarate a
fi libere de OMG
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Fabrica de ulei din La primul import pentru fiecare O data pe trimestru pentru fiecare,
soia tara de origine si o data pe fabrica prin recoltare de probe din
trimestru pentru fiecare fabrica* depozitele de materii prime
declarate a fi libere de OMG
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Unitãţi de procesare soia, La primul import pentru fiecare Se vor preleva probe, conform unui
pentru obţinerea de ţarã de origine şi o data pe program trimestrial, din depozitele
alimente, altele decât trimestru pentru fiecare fabricã* de materii prime declarate a fi
cele pentru producţia de libere de OMG, de la max. 5 unitãţi/
ulei (fabrici de trimestru din fiecare judeţ
procesare carne care
utilizeazã produse din
soia, fabrici de produse
zaharoase, biscuiţi, etc.)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Unitãţi de comercializare O data pe an pentru fiecare unitate* Se vor preleva probe, conform unui
a soiei produselor care program trimestrial, din depozitele
conţin, sunt constituite alimentare, de la max 5 unitãţi
sau sunt derivate din soia declarate a fi libere de OMG/
trimestru din fiecare judeţ;
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



2. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. MODALITATE DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL
crt. UNITATEA
───────────────────────────────────────────────────────────────────
PRIN INSPECTIE PRIN RECOLTAREA DE PROBE
PENTRU EXAMENE DE LABORATOR
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecventa Frecventa recoltarii probelor
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0. 1. 2. 3.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Depozite de porumb La primul import pentru fiecare O data pe trimestru pentru
(intermediari) tara de origine si o data pe depozitele declarate a fi libere
trimestru pentru fiecare depozit* de (OMG)**
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Fabrici de nutreturi La primul import pentru fiecare O data pe trimestru prin recoltare
combinate tara de origine si o data pe de probe din depozitele de materii
trimestru pentru fiecare fabrica* prime pe baza de porumb declarate
a fi libere de (OMG)**
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Fabrica de ulei din La primul import pentru fiecare O data pe trimestru pentru fiecare,
germeni de porumb tara de origine si o data pe fabrica, prin recoltare de probe din
trimestru pentru fiecare fabrica* depozitele de materii prime
declarate a fi libere de OMG**
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Unitãţi de procesare po- La primul import pentru fiecare Se vor preleva probe, conform unui
rumb, pentru obţinerea de ţarã de origine şi o data pe program trimestrial, din depozitele
alimente, altele decât trimestru pentru fiecare fabricã* de materii prime declarate a fi
cele pentru producţia de libere de OMG, de la max. 5 unitãţi/
ulei (mori, fabrici de trimestru din fiecare judeţ**
produse zaharoase,
biscuiţi, fulgi de
porumb etc.)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez






────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. UNITATEA MODALITATE DE
crt. SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
PRIN INSPECTIE
────────────────────────────────────────────────
Frecvenţa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Puncte de inspecţie la frontierã La toate importurile de produse
originare din SUA, conform Deciziei
Comisiei Europene nr. 601/2006, cu
modificãrile şi completãrile ulterioare,
publicatã în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene nr. L 244
din 7 septembrie 2006
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



* Se refera la verificarea documentelor necesare asigurãrii trasabilitãţii, conform <>Hotãrârii de Guvern nr. 173/2006 , publicatã in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206/6 martie 2006
** Pentru unitãţile declarate a fi libere de porumb modificat genetic se vor preleva probe, începând cu trimestrul III al anului 2007.
a) Analizele se efectueazã la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã Bucureşti - Unitatea de Biologie Molecularã şi Organisme Modificate Genetic;
b) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mãrci si calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 94/2006 şi cu procedurile de prelevare elaborate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor; probele prelevate in trimestrul III pentru porumb vor fi utilizate pentru validarea metodei în cadrul Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã;
c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe, dacã este cazul, la primul import de produse din fiecare ţarã de origine se realizeazã dupã primirea notificãrilor din Punctul de Inspecţie la Frontierã, în conformitate cu procedurile stabilite prin Ordinul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2005 privind aprobarea normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importuri şi exporturi de produse alimentare de origine non-animalã supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 159/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
d) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constata o neregulã care necesitã investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016