Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 296 din 29 septembrie 2022 privind stabilirea indicatorilor pentru realizarea evaluării Programului pentru şcoli al României aferente perioadei 2017-2022 şi a obligaţiilor evaluatorului
EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 994 din 13 octombrie 2022
Văzând Referatul de aprobare nr. 239.184 din 9.09.2022 al Direcţiei generale politici agricole şi al Direcţiei generale afaceri europene şi relaţii internaţionale,
în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/39 din 3 noiembrie 2016 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe şi legume, de banane şi de lapte în instituţiile de învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile art. 1 pct. 1 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2016/795 al Consiliului din 11 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.370/2013 privind măsurile pentru stabilirea anumitor ajutoare şi restituţii în legătură cu organizarea comună a pieţelor produselor agricole şi cu prevederile art. 9 din Regulamentul delegat (UE) 2017/40 al Comisiei din 3 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe şi legume, de banane şi de lapte în instituţiile de învăţământ şi de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei, cu modificările ulterioare,
în temeiul prevederilor:
- art. III din Hotărârea Guvernului nr. 1.007/2022 privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018,
– art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,
– art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
ART. 1
Se aprobă indicatorii pentru realizarea evaluării Programului pentru şcoli al României aferente perioadei 2017-2022, prevăzuţi în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
Se aprobă obligaţiile evaluatorului, formatul şi conţinutul raportului de evaluare prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 3
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este responsabilă de organizarea procedurii de achiziţie publică pentru realizarea exerciţiului de evaluare aferent perioadei 2017-2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 4
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale transmite Comisiei Europene raportul de evaluare a programului pentru şcoli care conţine rezultatele evaluării, cu privire la perioada de implementare ce vizează primii cinci ani şcolari, respectiv 2017-2022.
(2) Raportul de evaluare se trimite până la data de 1 martie a anului următor perioadei respective.
ART. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Petre Daea
Bucureşti, 29 septembrie 2022.
Nr. 296.
ANEXA 1
INDICATORII
pentru realizarea evaluării Programului pentru şcoli al României aferente perioadei 2017-2022
I. Grupurile-ţintă vizate
I.1. Administraţie centrală parteneri: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor. În cadrul acestui grup-ţintă se descriu următoarele:
- responsabilităţile şi implicarea diferiţilor parteneri;
– dimensiunea bugetară a programului;
– descrierea măsurilor educative şi a demersurilor în implementarea acestora, implicarea diferiţilor parteneri;
– monitorizarea programului;
– măsuri de comunicare şi informare cu privire la program.
I.2. Consiliile judeţene şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, după caz. În cadrul acestui grup-ţintă se descriu următoarele:
- sursa produselor, respectiv fructe şi legume, lapte şi produse lactate, distribuite din producţia locală, naţională, Uniunea Europeană, ţări terţe;
– prioritatea acordată fructelor şi legumelor proaspete şi laptelui de consum;
– preţul produselor distribuite şi condiţiile de livrare;
– furnizorul produselor - producător;
– măsuri educative aferente distribuţiei de fructe şi legume şi măsuri educative aferente distribuţiei de lapte şi produse lactate:
– tipuri de măsuri derulate;
– motivele care au stat la baza alegerii lor;
– costuri;
– beneficiari (câţi preşcolari şi elevi au beneficiat în perioada evaluată);
– atractivitatea măsurilor educative în rândul elevilor, descrierea celor mai populare măsuri derulate.
I.3. Instituţii de învăţământ
În cadrul acestui grup-ţintă se descriu următoarele:
- identificarea instituţiilor participante, de exemplu: codul unic de identificare, adresa, clasele, numărul total de preşcolari şi elevi, detalierea numărului total de copii pe categorii, cum ar fi: preşcolari, elevi din învăţământul primar, elevi din învăţământul gimnazial;
– existenţa unei/unor persoane responsabile de distribuţia produselor, respectiv pentru fructe şi legume, lapte şi produse lactate;
– frecvenţa distribuirii produselor;
– implementarea măsurilor educative aferente distribuţiei de fructe şi legume, lapte şi produse lactate:
– numărul, cuantificarea măsurilor alese pentru implementare;
– argumente pro/contra;
– propuneri de noi măsuri educative.
I.4. Părinţi
În cadrul acestui grup-ţintă se descriu următoarele:
- structura situaţiei socioeconomice a familiilor elevilor beneficiari;
– obiceiuri de consum;
– ponderea şi frecvenţa consumului de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate în familie;
– fructele şi legumele proaspete, laptele şi produsele lactate preferate în cadrul familiei;
– obiceiul de a cumpăra fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, respectiv frecvenţă, surse de achiziţionare, consum din producţia proprie;
– frecvenţa consumului de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate în familie;
– opinia personală cu privire la utilitatea programului în formarea de obiceiuri alimentare sănătoase elevilor;
– opinie personală în privinţa unui stil de viaţă sănătos.
I.5. Preşcolari şi elevi
În cadrul acestui grup-ţintă se descriu următoarele:
- gradul de atractivitate a produselor primite în cadrul programului;
– frecvenţa consumului de produse la şcoală şi acasă;
– obiceiuri de consum;
– ponderea şi frecvenţa consumului de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate în alimentaţia zilnică, respectiv cantităţi de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate consumate zilnic, specii şi soiuri de legume şi fructe consumate, sortimente de lapte şi produse lactate, momentul şi locul consumului, disponibilitatea fructelor şi legumelor proaspete, laptelui şi produselor lactate acasă;
– fructele şi legumele proaspete preferate;
– forma de prezentare a fructelor şi legumelor proaspete preferate:
– neambalate;
– ca atare;
– ambalate individual;
– deja tăiate;
– preparate sub diverse forme: salate, amestecuri, sucuri proaspete, altele;
– laptele şi produsele lactate preferate;
– forma de prezentare a laptelui şi a produselor lactate preferate care se prezintă:
– ambalate individual;
– preparate sub diverse forme: shake, cu cacao, cu fructe, altele;
– gradul de conştientizare a beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate;
– motivele care determină consumul de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate (sănătatea, societatea, familia);
– starea de sănătate şi opinia personală în privinţa unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie şi creşterea intensităţii activităţii fizice - ore de sport la şcoală sau opţionale);
– consumul pachetului cu mâncare de acasă:
– ce conţine acesta?
– conţine şi fructe şi legume, lapte şi produse lactate?
– consumul altor alimente în şcoală:
– există automate de unde se pot achiziţiona şi alte produse alimentare?
– care sunt acestea?
– consumă elevii aceste alimente?
– consumă alte alimente prin alte programe, cum ar fi masa caldă?
– măsuri educative:
– gradul de participare în cadrul măsurilor educative derulate;
– măsurile educative preferate;
– propuneri de măsuri educative.
II. Rezultate aşteptate:
În urma realizării unei situaţii centralizate, pornind de la indicatorii de mai sus, raportul de evaluare trebuie să răspundă la următoarele întrebări:
1. În ce măsură programul pentru şcoli a mărit consumul general de fructe, legume şi lapte şi produse lactate de către copii, în conformitate cu recomandările naţionale privind o alimentaţie sănătoasă pentru grupa de vârstă avută în vedere?
Indicatori:
- modificarea consumului direct şi indirect de fructe şi legume proaspete de către copii (cantitate şi/sau frecvenţă);
– modificarea consumului direct şi indirect de lapte de consum de către copii (cantitate şi/sau frecvenţă);
– modificarea procentajului copiilor care respectă doza zilnică recomandată de fructe şi legume;
– modificarea procentajului copiilor care iau în considerare recomandările autorităţilor naţionale din domeniul sănătăţii şi nutriţiei privind doza zilnică de lapte de consum şi de alte produse lactate fără adaos de zahăr, arome, fructe, nuci sau cacao şi în conformitate cu nivelurile de lipide şi de sodiu recomandate la nivel naţional pentru grupa de vârstă avută în vedere.
2. În ce măsură programul pentru şcoli a educat copiii cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase?
Indicatori:
- modificarea atitudinii copiilor faţă de consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate, în conformitate cu recomandările naţionale privind o alimentaţie sănătoasă pentru grupa de vârstă avută în vedere;
– modificarea cunoştinţelor copiilor cu privire la avantajele pentru sănătate pe care le conferă consumul de fructe şi legume proaspete, lapte de consum şi produse lactate fără adaos de zahăr, arome, fructe, nuci sau cacao şi în conformitate cu nivelurile de lipide şi de sodiu recomandate la nivel naţional pentru grupa de vârstă avută în vedere.
ANEXA 2
OBLIGAŢIILE
evaluatorului, formatul şi conţinutul raportului de evaluare
Obligaţiile evaluatorului
1. Prezentarea unui raport de evaluare preliminar care să conţină atât rezultatele evaluării pe baza indicatorilor de mai sus, cât şi concluzii despre funcţionalitatea şi eficienţa programului pentru şcoli al României şi propuneri de îmbunătăţire a acestuia
2. Înaintarea raportului de evaluare preliminar Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până la data de 3 ianuarie 2023 şi operarea eventualelor observaţii şi propuneri în vederea definitivării raportului final până la 30 ianuarie 2023
3. Transmiterea raportului final de evaluare şi a unui rezumat al acestuia în limba engleză de maximum 30 de pagini către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până la 13 februarie 2023
Formatul şi conţinutul raportului de evaluare
1. Rezumat:
- Constatările evaluării
– Concluzii şi recomandări
2. Introducere
- Scopul şi domeniul de aplicare ale evaluării
– Scurtă descriere a procesului de evaluare
3. Metodologie
- Structura evaluării şi metodele utilizate
– Întrebări de evaluare, criterii de apreciere, indicatori
– Surse de date şi tehnici de colectare a datelor
– Restricţii şi soluţii găsite
4. Evaluarea funcţionării programului pentru şcoli
- Logica de intervenţie sau legăturile dintre nevoile identificate, obiectivele stabilite în strategie şi activităţile desfăşurate (vizează analiza elementelor stabilite in strategie şi a activităţilor desfăşurate în raport cu nevoile identificate în urma studiului - stabilirea gradului în care strategia şi măsurile luate răspund nevoilor din grupul-ţintă)
– Principalele modele sau tendinţe ale şcolilor participante/copiilor participanţi
– Furnizarea/Distribuţia de fructe, legume, lapte şi produse lactate în şcoli şi prioritatea acordată fructelor şi legumelor proaspete şi laptelui de consum
– Măsuri educative însoţitoare
– Acţiuni de comunicare şi informare
– Principalele modalităţi şi dispoziţii de punere în aplicare
– Implicarea autorităţilor din domeniul sănătăţii/nutriţiei, a altor autorităţi publice şi a părţilor interesate private asociate planificării, punerii în aplicare, monitorizării şi evaluării programului
5. Răspunsuri la întrebările de evaluare comune
5.1. Măsura în care programul pentru şcoli a mărit consumul general de fructe, legume şi lapte şi produse lactate de către copii, în conformitate cu recomandările naţionale privind o alimentaţie sănătoasă pentru grupa de vârstă avută în vedere.
Indicatori:
- modificarea consumului direct şi indirect de fructe şi legume proaspete de către copii (cantitate şi/sau frecvenţă);
– modificarea consumului direct şi indirect de lapte de consum de către copii (cantitate şi/sau frecvenţă);
– modificarea procentajului copiilor care respectă doza zilnică recomandată de fructe şi legume;
– modificarea procentajului copiilor care respectă recomandările autorităţilor naţionale din domeniul sănătăţii şi nutriţiei privind doza zilnică de lapte de consum şi de alte produse lactate fără adaos de zahăr, arome, fructe, nuci sau cacao şi în conformitate cu nivelurile de lipide şi de sodiu recomandate la nivel naţional pentru grupa de vârstă avută în vedere.
5.2. Măsura în care programul pentru şcoli a educat copiii cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase
Indicatori:
- modificarea atitudinii copiilor faţă de consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate, în conformitate cu recomandările naţionale privind o alimentaţie sănătoasă pentru grupa de vârstă avută în vedere;
– modificarea cunoştinţelor copiilor cu privire la avantajele pentru sănătate pe care le conferă consumul de fructe şi legume proaspete, lapte de consum şi produse lactate fără adaos de zahăr, arome, fructe, nuci sau cacao şi în conformitate cu nivelurile de lipide şi de sodiu recomandate la nivel naţional pentru grupa de vârstă avută în vedere.
6. Concluzii şi recomandări
- Eficacitatea programului
– Lecţii învăţate
– Recomandări de îmbunătăţire
7. Anexe
Detaliile tehnice ale evaluării, inclusiv chestionarele, referinţele şi sursele.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: