Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 291 din 11 decembrie 2006 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 32/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste prevederi specifice pentru controlul si eradicarea bolii limbii albastre
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 4 ianuarie 2007
ORDIN nr. 291 din 11 decembrie 2006
privind modificarea Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 32/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte prevederi specifice pentru controlul şi eradicarea bolii limbii albastre
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 4 ianuarie 2007
Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vazand Referatul de aprobare nr. 27.124 din 22 noiembrie 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. I
Norma sanitarã veterinara care stabileşte prevederi specifice pentru controlul şi eradicarea bolii limbii albastre, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 32/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 7 martie 2006, se modifica dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) animal/animale - animalul/animalele aparţinând unei specii susceptibile, cu excepţia animalelor sãlbatice, cu privire la care pot fi adoptate prevederi specifice în conformitate cu procedura comunitara;".
2. La articolul 2, litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) vector - insecta din specia Culicoidae imicola sau orice alta insecta din genul Culicoides, capabilã de transmiterea bolii limbii albastre care se identifica, în conformitate cu procedura comunitara, pe baza avizului Comitetului veterinar privind lantul alimentar şi sãnãtatea animala;".
3. La articolul 4, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Dacã o exploatatie localizata într-o regiune care nu este supusã restrictiilor, în sensul prezentei norme sanitare veterinare, are unul sau mai multe animale suspectate ca fiind infectate cu boala limbii albastre, medicul veterinar oficial aplica imediat metodele oficiale de investigare pentru a confirma sau a exclude prezenta bolii."
4. La articolul 4 alineatul (2) litera b), punctul (i) va avea urmãtorul cuprins:
"(i) sa detina un registru al animalelor, indicând pentru fiecare specie numãrul de animale deja moarte, infectate sau susceptibile de a fi infectate şi sa actualizeze datele din acest registru pentru a tine seama de animalele care se nasc sau care mor în timpul perioadei în care boala este suspectata, datele din acest registru trebuind sa fie prezentate la cererea autoritãţii competente şi sa poatã fi verificate în timpul fiecãrei vizite;".
5. La articolul 4 alineatul (2) litera d), punctul (iv) va avea urmãtorul cuprins:
"(iv) carcasele animalelor moarte în exploatatie sunt distruse, indepartate, incinerate sau ingropate în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE ce stabileşte reguli de sãnãtate cu privire la subprodusele de origine animala, ce nu sunt destinate consumului uman."
6. La articolul 6 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sa procedeze, informand autoritatea veterinara centrala a României, la taierea animalelor, necesarã pentru a preveni extinderea epidemiei. Autoritatea veterinara centrala a României informeazã Comisia Europeanã despre aceasta;".
7. La articolul 6 alineatul (1), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) sa aplice mãsurile adoptate în conformitate cu procedura comunitara, în special pe cele cu privire la introducerea oricãrui program de vaccinare sau a altei mãsuri alternative. La nevoie, autoritatea veterinara centrala a României poate avea initiativa începerii unui program de vaccinare, informand Comisia Europeanã despre aceasta;".
8. La articolul 6, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Totuşi, prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. c) şi în conformitate cu procedura comunitara, pot fi adoptate prevederi aplicabile miscarilor animalelor în zona."
9. La articolul 7, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Trebuie sa fie stabilitã o unitate nationala de criza care sa efectueze coordonarea globalã a tuturor mãsurilor necesare pentru asigurarea eradicarii bolii limbii albastre cat mai repede posibil şi care sa conducã supravegherea epidemiologica. Regulile generale privind unitatea nationala de criza vor fi stabilite conform procedurii comunitare."
10. La articolul 8 alineatul (2), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) Totuşi, în cazul în care este necesar, zonele de protecţie şi supraveghere sunt delimitate conform procedurii comunitare."
11. La articolul 8, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate inainta Comisiei o cerere justificatã corespunzãtor în vederea luãrii unei decizii privind schimbarea delimitãrii zonelor definite la alin. (2), conform procedurii comunitare, ţinându-se seama de:
a) amplasarea lor geograficã şi factorii ecologici;
b) condiţiile meteorologice;
c) prezenta şi difuzarea vectorului;
d) rezultatele studiilor epidemiologice efectuate conform art. 7;
e) rezultatele testelor de laborator;
f) aplicarea mãsurilor de combatere, în special dezinsectia."
12. La articolul 9 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) aplicarea unui program de supraveghere epidemiologica bazat pe monitorizarea grupelor-santinela de bovine (sau, în absenta lor, a altor specii de rumegatoare) şi a populatiilor de vectori; acest program poate fi stabilit în conformitate cu procedura comunitara;".
13. La articolul 9 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) interdicţia animalelor de a pãrãsi zona. Totuşi, în baza procedurii comunitare, pot fi decise excepţii de la interdicţia de ieşire, în special pentru animalele situate în acea parte a zonei în care este demonstrata absenta circulaţiei virusului sau a vectorilor."
14. La articolul 9, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În plus fata de mãsurile stabilite la alin. (1), pot fi decise vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre şi identificarea acestora în zona de protecţie, în conformitate cu procedura comunitara sau la initiativa autoritãţii veterinare centrale a României, informandu-se Comisia Europeanã despre aceasta."
15. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Mãsurile luate conform art. 6, 8, 9 şi 10 vor fi modificate sau abrogate în concordanta cu procedura comunitara."
16. La articolul 12, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 9 şi 10, vor fi elaborate prevederi aplicabile miscarilor animalelor în şi din zonele de protecţie şi de supraveghere, în concordanta cu procedura comunitara."
17. La articolul 12, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Odatã cu adoptarea prevederilor menţionate la alin. (1), regulile aplicabile comerţului cu aceste animale trebuie sa fie stabilite conform procedurii comunitare."
18. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Dacã într-o regiune data epidemia de boala limbii albastre are un caracter de o gravitate exceptionala, orice mãsuri suplimentare ce urmeazã sa fie luate de cãtre autoritatea veterinara centrala a României vor fi adoptate conform procedurii comunitare."
19. La articolul 15, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Autoritatea veterinara centrala a României desemneazã Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala ca laborator naţional responsabil cu efectuarea testelor de laborator prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara."
20. La articolul 18, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Planul de contingenta poate fi ulterior modificat sau completat, în concordanta cu procedura comunitara, pentru a tine seama de evoluţia situaţiei."
21. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Autoritatea veterinara centrala a României informeazã Comisia Europeanã cu privire la actele normative şi la prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare."
22. La anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinara, punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. Laboratorul naţional pentru boala limbii albastre din România este Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, str. Dr. Staicovici nr. 63, sectorul 5, Bucureşti; telefon: (40-021) 410.12.99, (40-021) 410.13.90, fax (40-021) 411.33.94; e-mail: office@idah.ro."
ART. II
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranta Alimentelor,
Marian Avram
Bucureşti, 11 decembrie 2006.
Nr. 291.
---
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: