Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 276 din 29 noiembrie 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc alimente de origine animala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 276 din 29 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc alimente de origine animala

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.007 din 19 decembrie 2006
ORDIN nr. 276 din 29 noiembrie 2006
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitarã veterinara a unitãţilor care produc alimente de origine animala
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.007 din 19 decembrie 2006


Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea privind alimentele şi cu regulile de sãnãtate şi de protecţie a animalelor, care reprezintã transpunerea în legislaţia nationala a prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE ,
vazand Referatul de aprobare nr. 12.337 din 29 noiembrie 2006, întocmit de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind procedura de autorizare sanitarã veterinara a unitãţilor care produc alimente de origine animala, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezenta norma sanitarã veterinara a fost elaborata în vederea stabilirii procedurii de autorizare a activitãţilor din unitãţile care produc alimente de origine animala, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea privind alimentele şi cu regulile de sãnãtate şi de protecţie a animalelor.
ART. 3
Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 139/2004 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor privind procedura de aprobare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor a activitãţilor desfãşurate de persoanele juridice definite conform <>art. 2 din Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 2 februarie 2005.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 10 zile de la publicare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 29 noiembrie 2006.
Nr. 276.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind procedura de autorizare sanitarã veterinara a unitãţilor care produc alimente de origine animala

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte procedura de autorizare sanitarã veterinara a unitãţilor care produc alimente de origine animala.
ART. 2
În înţelesul prezentei norme sanitare veterinare, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) autoritatea sanitarã veterinara centrala - serviciul sanitar veterinar central al României, care are responsabilitatea elaborãrii şi implementarii strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar veterinar, a stabilirii, gestionãrii şi controlului activitãţilor sanitare veterinare din unitãţile care produc alimente de origine animala pe întreg teritoriul tarii; este reprezentatã de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor;
b) autoritatea sanitarã veterinara judeteana - serviciile sanitare veterinare publice descentralizate, subordonate tehnic şi administrativ autoritãţii sanitare veterinare centrale, având autoritatea şi responsabilitatea aplicãrii strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar veterinar pe teritoriul judeţului respectiv, a gestionãrii, realizãrii şi controlului activitãţii sanitare veterinare publice la acest nivel, precum şi alte competente delegate de autoritatea sanitarã veterinara centrala; sunt reprezentate de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti;
c) activitãţi supuse autorizãrii sanitare veterinare - activitãţile din unitãţile care produc alimente de origine animala, care înainte de a fi desfãşurate, trebuie autorizate de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1;
d) autorizaţie sanitarã veterinara - documentul emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, care atesta ca activitãţile din unitãţile prevãzute în anexa nr. 1, care produc alimente de origine animala supuse controlului sanitar veterinar, îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare stabilite de legislaţia veterinara nationala şi de cea a Uniunii Europene;
e) numãr de autorizare sanitarã veterinara - numãrul acordat de autoritatea sanitarã veterinara competenta pentru activitãţile din unitãţile supuse controlului sanitar veterinar, care este compus din:
(i) indicativul judeţului, urmat de codul cifric acordat de autoritatea sanitarã veterinara teritorialã pentru unitãţile care valorifica produse de origine animala numai pe piata nationala; sau
(ii) din codul cifric pentru unitãţile autorizate pentru export în Uniunea Europeanã sau pentru schimburi intracomunitare dupã data aderãrii, acordat de autoritatea sanitarã veterinara centrala.
Numerele de autorizare sanitarã veterinara acordate de autoritatea veterinara centrala pot conţine, pe lângã codul cifric, şi indicativul activitãţii care a fost autorizata;
f) marca de sãnãtate - ştampila pe care este inscripţionat numãrul de autorizare sanitarã veterinara şi care atesta ca produsele au fost obţinute cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare prevãzute de legislaţia în vigoare, ştampila aplicatã direct pe produsele de origine animala sau pe ambalajul acestora, produse care au fost fabricate în unitãţi autorizate sanitar veterinar;
g) marca de identificare - ştampila pe care este inscripţionat numãrul de autorizare sanitarã veterinara aplicatã de operator pe produsele de origine animala fabricate în unitatea producãtoare şi care atesta ca acestea au fost obţinute în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 954/2005 privind aprobarea Regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 5 septembrie 2005;
h) înregistrare sanitarã veterinara - înregistrarea unitãţilor care produc alimente de origine animala, altele decât cele cuprinse în anexa nr. 1, în listele unitãţilor cu vânzare cu amãnuntul sau cu vânzare directa de cãtre autoritatea sanitarã veterinara judeteana;
i) activitãţi supuse înregistrãrii sanitare veterinare - activitãţile din unitãţile cu vânzare directa sau vânzare cu amãnuntul de produse de origine animala, care sunt înregistrate de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti;
j) document de înregistrare sanitarã veterinara - documentul emis de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activitãţile din unitãţile supuse înregistrãrii.

CAP. II
Autorizarea sanitarã veterinara a activitãţilor din unitãţile care produc alimente de origine animala

ART. 3
(1) Unitãţile desfãşoarã activitãţile precizate în anexa nr. 1 numai dupã autorizarea emisã de autoritatea sanitarã veterinara competenta.
(2) Autorizarea sanitarã veterinara a activitãţilor care se desfãşoarã în unitãţile precizate în anexa nr. 1 se acorda de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) În vederea obţinerii avizului de principiu, înainte de începerea construcţiei, reamenajarii, retehnologizãrii şi maririi capacitãţii în cazul unitãţilor prevãzute în anexa nr. 1, reprezentantul legal al unitãţii trebuie sa înainteze direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea verificãrii, documentaţia care va conţine urmãtoarele documente:
(i) cerere din partea unitãţii;
(ii) schita unitãţii, cu fluxurile tehnologice;
(iii) memoriul tehnic justificativ;
(iv) planul de realizare a construcţiei pentru fiecare etapa;
(v) proiectul de amplasare.
(4) În cazul în care, în urma verificãrii documentaţiei prevãzute la alin. (3), precum şi a verificãrii la fata locului a conformitatii datelor înscrise, se constata neconformitãţi fata de reglementãrile sanitare veterinare în vigoare, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, va întocmi o nota în care va cuprinde toate deficientele constatate şi va emite cãtre solicitant o adresa oficialã în care se precizeazã urmãtoarele: "În urma verificãrii din partea autoritãţii sanitare veterinare competente s-a constatat ca documentaţia nu corespunde prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare".
(5) Tariful perceput pentru verificarea documentaţiei prevãzute la alin. (3) este reprezentat de jumãtate din tariful de autorizare sanitarã veterinara, conform anexei nr. 7.
(6) Autorizarea sanitarã veterinara a activitãţilor din unitãţile cuprinse în anexa nr. 1 este condiţionatã de asigurarea supravegherii sanitare veterinare de cãtre medicii veterinari oficiali, precum şi de personalul ajutator, în numãr suficient, avându-se în vedere specificul unitãţii.
ART. 4
(1) Autorizarea sanitarã veterinara a acestor activitãţi se acorda în baza solicitãrii scrise din partea reprezentantului legal al unitãţii cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti;
(2) Orice modificãri ulterioare ale fluxului tehnologic, precum şi orice modernizãri şi extinderi ale unitãţii trebuie autorizate de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara.
ART. 5
(1) În vederea obţinerii autorizãrii sanitare veterinare pentru activitãţile care se desfãşoarã în unitãţile prevãzute în anexa nr. 1, reprezentantul legal al unitãţii depune la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, documentaţia care va cuprinde:
(i) cererea din partea solicitantului, cu precizarea activitãţilor şi a codului CAEN;
(ii) schita unitãţii, cu fluxurile tehnologice;
(iii) planul de amplasare a obiectivului;
(iv) memoriul tehnic justificativ;
(v) copia certificatului unic de înregistrare;
(vi) certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului.
(2) Înainte de începerea activitãţii, reprezentantul legal al unitãţii are obligaţia de a obţine autorizarea sanitarã veterinara sau, dupã caz, autorizarea sanitarã veterinara condiţionatã.
ART. 6
(1) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, are obligaţia de a soluţiona cererea în termen de 15 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii acesteia, prin personalul sanitar veterinar de specialitate din cadrul serviciului de igiena şi sãnãtate publica veterinara.
(2) Personalul sanitar veterinar de specialitate din cadrul serviciului de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, are obligaţia de a completa, dupã finalizarea evaluãrii în unitatea ce solicita autorizarea sanitarã veterinara, referatul de evaluare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, şi fişa de evaluare, conform modelului stabilit de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, pentru fiecare tip de unitate.
ART. 7
(1) În situaţia în care sunt îndeplinite cerinţele sanitare veterinare, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, emite, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data completãrii referatului de evaluare şi a fisei de evaluare, autorizaţia sanitarã veterinara conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
(2) În situaţia în care personalul sanitar veterinar de specialitate de la serviciul de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, constata neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare, trebuie înscrise în nota de constatare şi în fişa de evaluare deficientele, mãsurile dispuse şi, dupã caz, termenele de remediere. Nota de constatare şi fişa de evaluare urmeazã a fi aduse la cunostinta reprezentantului legal al unitãţii.
(3) La expirarea termenului de remediere prevãzut la alin. (2), dar numai dupã remedierea deficienţelor, reprezentantul legal al unitãţii solicita în scris direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea unitãţii.
(4) Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia sa monitorizeze unitãţile autorizate sanitar-veterinar privind denumirea, adresa, activitãţile pentru care s-a acordat autorizarea, numãrul referatului de evaluare şi numãrul şi data autorizãrii acestora.
(5) În baza datelor transmise de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor întocmeşte lista unitãţilor de industrie alimentara în care se desfãşoarã activitãţi autorizate sanitar-veterinar.
ART. 8
(1) Autorizarea sanitarã veterinara a activitãţii isi pãstreazã valabilitatea atât timp cat sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Autorizarea sanitarã veterinara a activitãţii pentru mijloacele de transport al produselor de origine animala care corespund prevederilor legislaţiei în vigoare trebuie întocmitã în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 4.
(3) Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pot acorda o autorizare condiţionatã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 9, pentru unitãţile care produc alimente de origine animala, dacã se constata ca unitatea asigura securitatea alimentara a produselor obţinute, chiar dacã nu sunt îndeplinite toate condiţiile legate de construcţie, dotare cu echipamente şi/sau programele proprii de autocontrol sunt în curs de implementare. Autoritatea sanitarã veterinara competenta poate acorda autorizarea definitiva, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, numai dacã se constata ca, în cadrul unui nou control al unitãţii efectuat în decurs de 3 luni de la acordarea autorizãrii condiţionate, unitatea îndeplineşte toate condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare. Dacã în urma controlului se constata ca s-a realizat un progres clar, dar unitatea nu îndeplineşte în totalitate condiţiile sanitare veterinare prevãzute de legislaţia în vigoare, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate prelungi autorizarea condiţionatã. Autorizarea condiţionatã nu poate depãşi o perioada totalã de 6 luni. Pentru eliberarea autorizãrii condiţionate se va achitã jumãtate din tariful perceput pentru autorizarea sanitarã veterinara.
(4) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, menţioneazã în autorizarea sanitarã veterinara a mijloacelor de transport activitatea pentru care acestea au fost autorizate.

CAP. III
Autorizarea activitãţii de export/comerţ intracomunitar

ART. 9
(1) Dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, activitãţile de export în statele membre sunt considerate activitãţi de comerţ intracomunitar.
(2) În vederea obţinerii autorizãrii pentru efectuarea unor activitãţi de export/comerţ intracomunitar, unitãţile autorizate sanitar-veterinar depun la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a carei raza unitatea isi desfãşoarã activitatea urmãtoarea documentaţie:
(i) cererea din partea unitãţii;
(ii) copii de pe certificatul unic de înregistrare;
(iii) certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului;
(iv) proiectul de amplasare;
(v) proiectul construcţiei şi al dotãrii, cu identificarea fluxului tehnologic şi/sau a utilitãţilor;
(vi) memoriul tehnic justificativ;
(vii) copia autorizaţiei sanitare veterinare, eliberata de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru piata nationala.
ART. 10
(1) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, prin personalul sanitar veterinar de specialitate din cadrul serviciului de igiena şi sãnãtate publica veterinara, verifica dosarul şi procedeazã la evaluarea unitãţii în funcţie de activitatea pentru care se solicita autorizarea pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar şi condiţiile sanitare veterinare pe care aceasta le îndeplineşte, în concordanta cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(2) În baza rezultatului evaluãrii efectuate, reprezentantul din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, întocmeşte referatul de evaluare cu propunerea de autorizare sau, dupã caz, de neautorizare a acesteia pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar.
(3) În vederea acordãrii autorizãrii pentru desfãşurarea activitãţii de export/comerţ intracomunitar, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, înainteazã Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor documentaţia prevãzutã la art. 9 alin. (2), avizatã favorabil de directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(4) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, înainteazã documentaţia prevãzutã la alin. (3), referatul de evaluare, cu propunerea de autorizare, fişa de evaluare şi nota de constatare, printr-o adresa în care se precizeazã faptul ca unitatea îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare, şi solicita verificarea de cãtre specialiştii Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, în vederea autorizãrii activitãţii de export/ comerţ intracomunitar.
(5) În baza rezultatului evaluãrii, specialistul din partea Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor care a verificat unitatea întocmeşte o nota de control cu propunerea de autorizare sau, dupã caz, de neautorizare a activitãţilor de export/comerţ intracomunitar.
(6) În cazul în care unitatea îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare, Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor stabileşte numãrul de autorizare sub care aceasta isi poate desfasura activitatea de export/comerţ intracomunitar, înscrie în registrul unitãţilor de export datele referitoare la denumirea unitãţii, adresa unitãţii, activitatea autorizata, numãrul seriilor de certificate pentru export/comerţ intracomunitar şi elibereazã autorizaţia sanitarã veterinara pentru schimburi intracomunitare cu produse alimentare de origine animala, conform modelului prevãzut în anexa nr. 10.
(7) Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor transmite în scris direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi solicitantului numãrul de autorizare, activitatea, modelul de certificat de sãnãtate care trebuie sa însoţeascã produsele la export/comerţ intracomunitar, seriile ce trebuie aplicate pe certificat împreunã cu autorizaţia sanitarã veterinara de export/comerţ intracomunitar eliberata de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(8) Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor transmite lista unitãţilor autorizate pentru export administraţiei veterinare din ţãrile terţe importatoare, punctelor de inspecţie la frontiera, precum şi altor organisme interesate.
(9) Unitãţile care au solicitat autorizarea pentru export/comerţ intracomunitar şi care în urma controlului sanitar veterinar se constata ca nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare pentru export nu sunt autorizate pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar de produse de origine animala. Personalul sanitar veterinar de specialitate din cadrul Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor menţioneazã în nota de constatare motivele justificative pentru neacordarea autorizãrii sanitare veterinare.
(10) În cazul exportului în ţãrile terţe, altele decât statele membre ale Uniunii Europene, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor deleagã competentele autoritãţii sanitare veterinare judeţene.
(11) În vederea informãrii publice, Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor va publica pe site-ul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor lista cuprinzând unitãţile autorizate sanitar-veterinar.
ART. 11
Exportul/comerţul intracomunitar al produselor de origine animala se efectueazã numai din unitãţi înscrise în lista celor autorizate pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar de cãtre Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
ART. 12
(1) Comerţul intracomunitar cu produse de origine animala cu statele membre ale Uniunii Europene se poate efectua numai dupã transmiterea autorizaţiei sanitare veterinare de export de cãtre Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(2) Exportul produselor de origine animala cãtre ţãrile terţe se realizeazã condiţionat de verificarea prealabilã a unitãţilor de cãtre reprezentanţii administraţiei veterinare a ţãrilor importatoare, atunci când autoritatea veterinara a tarii importatoare solicita aceasta.
ART. 13
(1) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, comunica Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor atunci când constata ca activitatea unitãţilor autorizate pentru export/comerţ intracomunitar nu mai corespunde condiţiilor iniţiale de autorizare şi propune suspendarea sau retragerea autorizãrii.
(2) Suspendarea sau, dupã caz, retragerea autorizãrii pentru export/comerţ intracomunitar a unitãţilor se dispune de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, în baza propunerii scrise formulate de direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau în urma verificãrii directe de cãtre personalul sanitar veterinar de specialitate din cadrul Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara.
ART. 14
(1) Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor verifica ori de câte ori este necesar, dar cel puţin o data pe an unitãţile autorizate pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar.
(2) În funcţie de rezultatul verificãrii şi evaluãrii, aceasta dispune menţinerea autorizãrii pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar de produse de origine animala a unitãţilor sau, dupã caz, suspendarea ori retragerea respectivei autorizari.
ART. 15
(1) Reluarea activitãţii de export/comerţ intracomunitar se dispune de cãtre Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor numai dupã ce unitatea garanteazã în scris la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, remedierea deficienţelor constatate. Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, verifica remedierea deficienţelor, întocmeşte nota de constatare şi informeazã Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor privind remedierea deficienţelor.
(2) Unitãţile cãrora li s-a dispus suspendarea sau retragerea autorizãrii pentru activitatea de export de produse de origine animala pot solicita în scris dupã remedierea deficienţelor, la Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, reverificarea în vederea reluarii activitãţii de export/comerţ intracomunitar.
ART. 16
Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor comunica decizia de retragere a autorizãrii, pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar de produse de origine animala, a unitãţilor respective direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, punctelor de inspecţie la frontiera, administraţiei veterinare a ţãrilor importatoare şi Comisiei Europene.

CAP. IV
Controale, mãsuri şi sancţiuni

ART. 17
(1) Toate activitãţile din unitãţile prevãzute în anexa nr. 1 sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de cãtre autoritatea sanitarã veterinara centrala şi judeteana.
(2) În cazul în care, la controalele efectuate, autoritatea sanitarã veterinara judeteana constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare, notifica acest fapt reprezentantului legal al unitãţii verificate şi poate dispune urmãtoarele mãsuri:
a) sancţionarea contravenţionalã, în conformitate cu prevederile legale;
b) sancţionarea contravenţionalã complementara, astfel:
(i) suspendarea autorizãrii activitãţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare;
(ii) retragerea autorizãrii activitãţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare.
ART. 18
Prevederile referitoare la contravenţii cuprinse în <>art. 17 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 19
(1) În cazul suspendãrii autorizãrii activitãţii, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, prin personalul sanitar-veterinar, consemneazã în nota de control întocmitã la unitate motivatia tehnica a suspendãrii autorizãrii activitãţii şi propune directorului emiterea ordonanţei privind suspendarea autorizãrii activitãţii, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(2) Termenul de remediere a deficienţelor curge de la data remiterii notificãrii reprezentantului legal al unitãţii şi poate fi prelungit la cererea expresã a solicitantului, adresatã autoritãţii sanitare veterinare.
(3) În cazul în care neconformitãţile nu sunt remediate, autoritatea sanitarã veterinara competenta notifica oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunalul teritorial actul prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei, în termen de 3 zile de la data emiterii acesteia.
(4) Direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, retrage autorizaţia sanitarã veterinara şi emite o ordonanta privind retragerea autorizaţiei, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, atunci când în cadrul acţiunilor de control efectuate de personalul veterinar de specialitate se constata nerespectarea prevederilor legale pentru care acestea au fost autorizate.
(5) Reluarea activitãţii supuse controlului sanitar veterinar din unitãţile pentru care s-a emis ordonanta privind retragerea autorizaţiei sanitare veterinare se realizeazã prin parcurgerea procedurii de autorizare conform prevederilor legale.
(6) Reprezentantul legal al unitãţilor trebuie sa aplice toate mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa solicite reverificarea de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta, atunci când deficientele au fost corectate.
(7) În cazul în care se constata ca activitãţile cuprinse în anexa nr. 1 se desfãşoarã fãrã autorizarea sanitarã veterinara, autoritatea sanitarã veterinara judeteana va dispune mãsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi va comunica autoritãţilor teritoriale din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 20
Activitãţile supuse controlului sanitar-veterinar se pot derula atât timp cat sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare, conform cerinţelor legislaţiei specifice.
ART. 21
Pentru autorizarea sanitarã veterinara a activitãţii, tarifele stabilite în anexa nr. 7 trebuie plãtite de cãtre solicitant la ridicarea autorizãrii de la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 22
(1) Unitãţile prevãzute în anexa nr. 1 şi ale cãror activitãţi au fost aprobate în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 139/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor privind procedura de aprobare sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor a activitãţilor defasurate de persoanele juridice definite conform <>art. 2 din Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmeazã a fi reevaluate, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, fãrã aplicarea tarifelor prevãzute în anexa nr. 7.
(2) Pentru unitãţile autorizate în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, în termen de 30 de zile de la eliberarea autorizãrii sanitare veterinare, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, va inainta la Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor o documentaţie completa în conformitate cu art. 10 din prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 23
(1) Pana la data de 30 aprilie 2007, activitãţile din unitãţile care produc alimente de origine animala cuprinse în anexa nr. 1, cu excepţia unitãţilor cu perioada de tranzitie pana la data de 31 decembrie 2009, trebuie sa fie autorizate sanitar-veterinar de cãtre autoritatea sanitarã veterinara centrala, în conformitate cu prevederile cap. III.
(2) Unitãţile care produc alimente de origine animala, care pana la data de 30 aprilie 2007 sau 31 decembrie 2009, în cazul celor care beneficiazã de perioada de tranzitie, nu au fost autorizate în conformitate cu prevederile alin. (1), dupã aceasta data vor putea sa desfãşoare numai activitãţi de vânzare cu amãnuntul.
ART. 24
Autorizaţiile sanitare veterinare care nu au fost ridicate de la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau de la Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, de cãtre solicitanti, în termen de 30 de zile de la data eliberãrii, vor fi anulate.
ART. 25
În cazul în care unitãţile care produc alimente de origine animala supuse autorizãrii sanitare veterinare solicita înregistrarea în lista unitãţilor cu vânzare directa sau cu vânzare cu amãnuntul, în conformitate cu dispoziţiile Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, va dispune urmãtoarele mãsuri:
a) retrage aprobarea/autorizarea sanitarã veterinara de funcţionare a unitãţii;
b) retrage personalul sanitar-veterinar care asigura supravegherea sanitarã veterinara a unitãţii şi redistribuirea acestuia în alte unitãţi, dupã verificarea în prealabil a cunoştinţelor referitoare la igiena produselor de origine animala;
c) retrage oficial marca de sãnãtate şi certificatele sanitare veterinare de transport al produselor de origine animala;
d) delisteaza unitatea din lista unitãţilor aprobate/ autorizate sanitar-veterinar;
e) procedeazã la eliberarea documentului de înregistrare sanitarã veterinara;
f) include unitatea în catagrafia celor cu vânzare directa sau cu vânzare cu amãnuntul;
g) comunica Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara despre modificãrile operate;
h) reduce aria de distribuţie, precum şi cantitãţile de produse de origine animala obţinute în unitate;
i) dispune verificarea unitãţii în conformitate cu prevederile din Programul strategic.
ART. 26
Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare se accepta funcţionarea în România a urmãtoarelor categorii de unitãţi care produc produse de origine animala, astfel:
a) unitãţi care corespund standardelor Uniunii Europene şi care pot derula schimburi intracomunitare cu produse de origine animala (marca de sãnãtate/identificare ovala);
b) unitãţi care beneficiazã de perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009 care nu pot sa deruleze schimburi intracomunitare şi care valorifica produse de origine animala numai pe piata nationala (marca de sãnãtate/identificare de forma rotunda);
c) unitãţi care corespund din punct de vedere structural şi tehnologic standardelor Uniunii Europene şi care proceseaza produse de origine animala care nu respecta cerinţele impuse de Uniunea Europeanã. Aceste unitãţi nu pot sa deruleze schimburi intracomunitare şi valorifica produsele de origine animala numai pe piata nationala (marca de sãnãtate/identificare de forma rotunda);
d) unitãţi cu vânzare cu amãnuntul (fãrã marca de sãnãtate/identificare);
e) unitãţi şi mici producãtori, care vor comercializa local numai producţia primara din sectorul laptelui, carnii de pasare, carnii de vanat, pestelui proaspãt, oualor şi mierii de albine (fãrã marca de sãnãtate/identificare).
ART. 27
Producerea de alimente în unitãţi neautorizate/neinregistrate sanitar-veterinar sau comercializarea produselor de origine animala care poarta marca de sãnãtate falsa se pedepseşte conform legislaţiei naţionale cu privire la apãrarea sãnãtãţii publice.
ART. 28
(1) Unitãţile care produc alimente de origine animala care nu se încadreazã în cele prevãzute în anexa nr. 1 se înregistreazã la autoritatea sanitarã veterinara judeteana şi se supun controlului sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(2) Unitãţile înregistrate în conformitate cu prevederile lit. a) trebuie monitorizate separat fata de unitãţile prevãzute în anexa nr. 1 şi trebuie înscrise în listele unitãţilor cu vânzare directa sau vânzare cu amãnuntul.
ART. 29
(1) Dupã data de 30 aprilie 2007 autoritatea veterinara judeteana va autoriza unitãţile care produc alimente de origine animala cuprinse în anexa nr. 1, numai în conformitate cu prevederile din art. 8 alin. (3).
(2) Dupã data de 30 aprilie 2007 autorizarea sanitarã veterinara a activitãţii unitãţilor cuprinse în anexa nr. 1 la lit. A pct. 3, lit. H pct. 1, lit. I pct. 5, 6, lit. J pct. 1, lit. K pct. 1, lit. M pct. 1, lit. O pct. 1, lit. P pct. 1 şi lit. R pct. 2 se realizeazã de cãtre autoritatea veterinara judeteana, conform procedurii stabilite la art. 3.
(3) În vederea autorizãrii sanitare veterinare în conformitate cu prevederile alin. (1), autoritatea sanitarã veterinara judeteana trebuie sa solicite în scris Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor acordarea numãrului de autorizare veterinara.
(4) Unitãţile autorizate în conformitate cu prevederile alin. (1) trebuie verificate de cãtre personalul sanitar-veterinar din cadrul Direcţiei de igiena şi sãnãtate publica veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi vor fi autorizate definitiv în conformitate cu prevederile cap. III, numai dacã se constata ca sunt respectate prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
ART. 30
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

I. CATEGORIILE DE UNITÃŢI CARE PRODUC ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALA CARE SE SUPUN AUTORIZÃRII SANITARE VETERINARE

A. Unitãţi cu activitãţi generale:
1. Depozit frigorific (independent): unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor de origine animala congelate şi/sau refrigerate;
2. Unitate de reambalare: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea, portionarea, reambalarea produselor de origine animala, depozitarea şi livrarea acestora;
3. Piata en-gros (hala pentru desfacerea produselor de origine animala): spaţiu cu amenajãri care include mai multe unitãţi separate ce au în comun instalaţii şi secţii în care alimentele sunt vândute cãtre operatorii cu activitate în domeniul alimentar.

B. Carne de ongulate domestice (cabaline, bovine, suine, ovine şi caprine):
1. Abator: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, cazarea şi taierea de animale, precum şi pentru livrarea produselor comestibile şi necomestibile rezultate;
2. Unitate de transare: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi transarea şi/sau dezosarea carnii, precum şi pentru livrarea produselor rezultate;

C. Carne de pasare şi de logomorfe:
1. Abator: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, taierea de pãsãri sau lagomorfe şi livrarea produselor rezultate;
2. Unitate de transare: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi transarea carnii, precum şi livrarea produselor rezultate;

D. Carne de vanat de crescatorie:
1. Abator: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, taierea vânatului de crescatorie şi livrarea produselor rezultate;
2. Unitate de transare carne de vanat de crescatorie: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi transarea carnii de vanat de crescatorie, precum şi livrarea produselor rezultate;

E. Carne de vanat salbatic:
1. Unitãţi care manipuleaza carne de vanat salbatic: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea vânatului salbatic şi livrarea produselor rezultate;
2. Unitate de transare carne vanat salbatic: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi transarea carnii de vanat salbatic, precum şi livrarea produselor rezultate;

F. Carne tocata, preparata şi carne separatã mecanic:
1. Unitãţi carne tocata: unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea, transarea, maruntirea carnii, depozitarea şi livrarea acesteia;
2. Unitãţi carne preparata: unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea carnii, prepararea carnii, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
3. Unitãţi carne separatã mecanic: unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea carnii, separarea mecanicã a carnii, depozitarea şi livrarea acesteia;

G. Produse din carne:
Unitãţi de procesare: unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea, transarea carnii, fabricarea produselor din carne şi tratarea termica a acestora, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

H. Moluste bivalve vii:
1. Centru de colectare: unitate cu dotãri specifice în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, condiţionarea, curatarea, sortarea, ambalarea şi livrarea molustelor bivalve vii;
2. Centru de purificare: unitate cu dotãri specifice în care se desfãşoarã activitãţi pentru plasarea în bazine a molustelor bivalve vii, precum şi stocarea acestora un timp necesar pentru reducerea contaminarii şi pentru a le face proprii consumului uman;

I. Peste şi produse din pescuit:
1. Vas fabrica: orice ambarcatiune cu dotãri specifice la bordul cãreia se desfãşoarã operaţiuni de filetare, feliere, jupuire, decorticare ori îndepãrtarea cochiliei, tocare sau prelucrare, urmate de ambalare, depozitare şi livrare a pestelui şi produselor din pescuit;
2. Vas congelator: orice ambarcatiune cu dotãri specifice la bordul cãreia se congeleaza produsele din pescuit, iar dacã este cazul se realizeazã sangerarea, decapitarea, eviscerarea şi îndepãrtarea aripioarelor, urmatã de ambalare, depozitare şi livrare;
3. Unitate produse proaspete din pescuit (Cherhana): unitate cu dotãri specifice în care se desfãşoarã activitãţi de recepţie, rãcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare peste;
4. Unitate procesare produse din pescuit: unitate cu dotãri specifice în care se desfãşoarã activitãţi de recepţie, depozitare, preparare, transformare a pestelui şi produselor din pescuit, ambalare şi livrarea produselor finite;
5. Piata de licitaţie: unitate cu dotãri specifice în care se desfãşoarã activitãţi de debarcare, recepţie, depozitare, şi vânzarea prin licitarea a pestelui şi produselor din pescuit proaspete cãtre agenţi economici;
6. Piata de desfacere: unitate cu dotãri specifice în care se desfãşoarã activitãţi de recepţie, depozitare şi comercializare a produselor din pescuit proaspete;

J. Lapte crud şi produse din lapte:
1. Centru de colectare: unitate independenta sau aparţinând unei unitãţi de procesare lapte materie prima cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru colectarea, racirea, depozitarea şi livrarea laptelui crud cãtre unitãţile de procesare;
2. Unitate de procesare a laptelui materie prima: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia laptelui materie prima provenitã de la centre de colectare independente, centre de colectare proprii sau direct de la ferme, depozitarea, tratarea şi prelucrarea laptelui materie prima în lapte de consum şi/sau produse lactate, depozitarea şi livrarea acestora;
3. Unitate de procesare a produselor lactate: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia produselor obţinute în alte unitãţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, tratarea şi procesarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor finite;

K. Oua şi produse din oua:
1. Centru de ambalare a oualor: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru colectarea, ambalarea, depozitarea şi livrarea de oua pentru consum;
2. Unitãţi producere oua lichide: unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea, spargerea oualor şi obţinerea produselor din oua lichide, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
3. Unitãţi de procesare oua: unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfesoara activitãţi pentru recepţia, depozitarea, spargerea oualor, tratarea şi procesarea produselor din oua, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

L. Picioare de broasca şi melci:
Unitate de procesare: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, uciderea, prelucrarea sau procesarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

M. Grãsimi animale, untura, jumari:
1. Centru de colectare grãsimi animale: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru colectarea, depozitarea şi livrarea produselor;
2. Unitate de procesare grãsimi animale: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, prelucrarea sau procesarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

N. Stomace prelucrate, vezici şi intestine:
Unitate de procesare stomace, vezici şi intestine: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea, calibrarea, procesarea, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

O. Gelatina:
1. Centru de colectare materii prime pentru gelatina: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru colectarea, depozitarea oaselor şi pieilor, livrarea acestora;
2. Unitate de procesare gelatina: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia materiilor prime (oase, piei, etc) de la centrele de colectare, procesarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

P. Colagen:
1. Centre de colectare materii prime pentru colagen: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru colectarea, depozitarea oaselor şi pieilor, livrarea acestora;
2. Unitãţi de procesare colagen: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, procesarea, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;

R. Alte activitãţi:
1. Unitãţi de prelucrare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole: unitãţi cu spaţii şi dotãri adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea mierii de albine şi/sau a produselor apicole, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
2. Mijloc de transport: orice nava, aeronava, mijloc auto etc. înregistrate ca mijloace de transport dotate corespunzãtor pentru ca produsele de origine animala pe timpul transportului sa nu isi modifice caracteristicile prevãzute în documentele insotitoare;


II. ACTIVITÃŢILE DIN UNITÃŢILE CARE PROCESEAZA
ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALA


┌────┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Nr. │ SECTOARELE PRINCIPALE │ CODURILE ACTIVITÃŢILOR CARE VOR FI │
│ │ │ ÎNSCRISE ÎN AUTORIZAREA SANITARÃ │
│ │ │ VETERINARA DE FUNCŢIONARE │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 1. │ CARNE │ CC, CP, CS, GHE, MM, MSM, PP, RW, SH│
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 2. │ LAPTE │ CC, CS, PP, RW │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 3. │ OUA │ CC, CS, EPC, LEP, PP, RW │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 4. │ PRODUSE DE PESCARIE / │ AH, CS, DC, FFPH, FV, PC, MSM, │
│ │ MOLUSTE BIVALVE VII │ PP, RW, WM, ZV │
└────┴─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘

Legenda:
┌───────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────────────┐
│ CATEGORIE / ACTIVITATE │ SPECII │ OBSERVAŢII │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────────┤
│AH = hala de licitaţie │ A = pasare │bl = produse din sânge │
│CC = centru de colectare │ B = bovine │mp = produse din carne │
│CP = unitate de transare │ C = caprine │pap = extracte din carne │
│CS = depozit frigorific │ L = lagomorfe │şi toate produsele pulbere│
│DC = centru de expediere │ O = ovine │derivate din carne │
│EPC = centru de ambalare oua │ P = porcine │st = stomace, vezici şi │
│FFPP = unitate de produse │ S = solipede │intestine, prelucrate │
│proaspete din pescuit │ ............... │fl = picioare de broasca │
│FV = vas fabrica │ fG = alte mamifere│sn = melci │
│GHE = unitate care │ de crescatorie │ap = alte produse apicole │
│manipuleaza vanat │ decât ungulatele │ │
│ │ domestice │ │
│LEP = unitate pentru ou lichid │ R = ratite │ │
│MM =unitate pentru carne tocata│ wA = pãsãri │ │
│MSM = unitate pentru carne │ sãlbatice │ │
│separatã mecanic │ wL = lagomorfe │ │
│MP = unitate pentru carne │ sãlbatice │ │
│preparata │ wU = ongulate │ │
│PC = centru de purificare │ sãlbatice │ │
│PP = unitate de procesare │ wG = mamifere │ │
│RW = unitate de reambalare │ terestre sãlbatice│ │
│SH = abator │ altele decât │ │
│WM = piata en gros │ongulatele sãlbatice │
│ZV = vas congelator │ şi lagomorfele │ │
│HP = unitate miere │ sãlbatice │ │
└───────────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────────────┘




ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
........................

AUTORIZARE SANITARÃ VETERINARA A ACTIVITÃŢII DIN UNITÃŢILE
CARE PROCESEAZA ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALA
Nr. ...... din .........

Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta
alimentelor .........., având în vedere cererea şi documentaţia înregistratã
la nr. ......, din ......, a ......., din ..... (adresa completa) .........,
în baza Raportului de evaluare şi a fisei de evaluare întocmitã de dr. .....
cu nr. ........, medic veterinar din cadrul Serviciului de Igiena şi Sãnãtate
Publica Veterinara în temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta
alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 ,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederile
<>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 şi ale normelor şi mãsurilor sanitare
veterinare în vigoare:

Dispune:
AUTORIZAREA SANITARÃ VETERINARA cu numãrul de autorizare ....,
(indicativul judeţului urmat de numãrul de autorizare)........
pentru unitatea:
........................................................
din localitatea ......, strada ....., nr. ....., sectorul ....,
codul ....., judeţul ......, pentru urmãtoarele activitãţi:

┌─────┬─────────┬─────────────────────┬──────────────┬──────────┬──────────────┐
│Cod │Obiectiv │Capacitate totalã de │ Activitate* │ Specie** │ Observaţii***│
│CAEN │ │producţie autorizata │ │ │ │
│ │ │(tone/saptamana │ │ │ │
│ │ │ produse finite) │ │ │ │
├─────┼─────────┼─────────────────────┼───┬──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 1 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 2 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 3 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 4 │ │ │ │
└─────┴─────────┴─────────────────────┴───┴──────────┴──────────┴──────────────┘


* se vor înscrie toate activitãţile pentru care se acorda autorizarea
sanitarã veterinara conform normelor sanitare veterinare în vigoare ca de
exemplu: AH, CC, CP, FV etc;
** se vor înscrie toate speciile pentru care se acorda autorizarea sanitarã
veterinara conform normelor sanitare veterinare în vigoare ca de exemplu:
A, B, C, L, O etc;
*** se vor înscrie observaţiile: bl, pap, st etc;

Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizari
sanitare veterinare, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitãţi
atrage, dupã caz, suspendarea sau retragerea autorizãrii sanitare veterinare,
precum şi sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform legislaţiei
în vigoare.

Director executiv,

................
(semnatura şi ştampila)


ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------



DIRECŢIA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR .......
Nr....... data ......

REFERAT DE EVALUARE
pentru autorizarea sau neautorizarea sanitarã veterinara
a activitãţii din unitãţile care proceseaza
alimente de origine animala

Subsemnatul ............, medic veterinar la serviciul de igiena şi
sãnãtate publica veterinara având funcţia de ........., având în vedere
documentaţia înregistratã la direcţia sanitarã veterinara şi pentru
siguranta alimentelor .........sub nr. ...., din data de ......., privind
solicitarea emiterii autorizãrii sanitare veterinare a unitãţii .........
pentru obiectivul ........., din ........, localitatea, strada şi numãrul)
şi activitatea ......., clasa CAEN ......, în conformitate cu prevederile
<>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-
veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi
completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile
ulterioare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi
<>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 , am verificat unitatea, constatând
urmãtoarele:

1. Clãdiri şi amenajãri în funcţiune:
a) nr. clãdiri ...................................................
b) nr. încãperi /suprafata .......................................
2. Caracteristici constructive:
a) materiale de construcţie: pavimente, pereţi, plafoane .........
b) sisteme de aprovizionare cu apa rece şi calda .................
c) canalizare.....................................................
d) - staţii de epurare ...........................................
3. Condiţii de microclimat:
a) ventilaţie....................................................
b) temperatura...................................................
c) umiditate......................................................
d) luminozitate...................................................
e) dotarea cu aparatura de mãsura şi control, sisteme de înregistrare
a temperaturii, umiditatii etc. ......................................
f) - condiţii de depozitare şi de transport, care sa asigure conservarea
materiilor prime şi produselor finite ..............................
4. Fluxul tehnologic:
a) spaţii pentru recepţie, producţie, depozitare ................
b) dotarea cu utilaje ...........................................
c) dotarea cu ustensile .........................................
d) circulaţia materiilor prime şi a produselor finite ...........
e) ambalaje, circuitul acestora .................................
f) sisteme de evacuare din incinta a produselor confiscate, a deşeurilor
etc. ...........
5. Capacitãţi în funcţiune:
a) de producţie (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
b) de depozitare (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc),
din care:
c) pentru materii prime (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc);
d) pentru semifabricate (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc);
e) pentru produse finite (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc);
f) pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de mãsura/timp:
tone/zi, litri/zi, doze/zi etc);
g) pentru deşeuri tehnologice (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc*);
6. Dotarea cu materiale şi mijloace pentru dezinfecţie, combaterea
insectelor şi rozatoarelor: ...................
7. Asigurarea ustensilelor şi materialelor pentru igiena personalului:
a) spalatoare pentru mâini ..........................
b) sterilizatoare pentru cutite ................................
c) sapun lichid, substanţe dezinfectante, prosop din hârtie etc. .....
8. Grupuri sanitare:
a) nr. cabine ................................
b) dotare ...................................
9. Vestiare:
a) nr. vestiare .............................
b) nr. încãperi vestiar .....................
c) dotare ...................................
10. Personal muncitor încadrat:
a) nr. total muncitori ......................
b) nr. total muncitori/schimb ..............
c) echipa de igienizare /nr. muncitori .......
11. Organizare, funcţionare, încadrare laborator uzinal:
a) nr. spaţii ....................................
b) nr. secţii (profil) ...........................
c) dotare/secţie .................................
d) nr. personal ........... specialitate...........
12. Elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu procedurile
operationale standard de sanitatie (SSOP) şi analiza riscului în punctele
critice de control (HACCP), a altor proceduri de autocontrol specifice în
unitãţi şi cu regulile de buna practica de fabricaţie (GMP)- în cazul
producãtorilor de medicamente şi de alte produse de uz veterinar:
a) program ................................
b) responsabil cu aplicarea ...............
13. Asistenta sanitarã veterinara:
de stat .......... nr. ...... pregãtire .........
14. Amplasare, noxe, vecinãtãţi:
a) distanta fata de perimetrele locuibile ...............
b) surse poluante în vecinãtate ........................
15. Autorizaţii de funcţionare emise de alte organe abilitate: ......
16. Alte aspecte: ................................
17. PROPUNERI:
a) ÎNDEPLINEŞTE CONDIŢIILE pentru autorizarea sanitarã veterinara pentru
activitatea (ile)......... obiectiv ......., clasa CAEN, specificate
în cererea de înregistrare .........
b) NU ÎNDEPLINEŞTE condiţiile de autorizare sanitarã veterinara conform
prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare
c) NU CORESPUNDE activitãţii ........, clasei CAEN, declarate ...........


Medic veterinar S.I.S.P.V., Reprezentantul legal al unitãţii,
.................. ...........................
(semnatura, parafa, ştampila) (numele în clar, semnatura, ştampila)

VERIFICAT: Şef serviciu igiena .....................
18. CONCLUZII:
a) ÎNDEPLINEŞTE condiţiile şi se emite AUTORIZAREA SANITARÃ VETERINARA
cu numãrul de autorizare ......... (indicativ judeţ şi numãr
autorizare)......, pentru activitatea(ile) ........ obiectivul ......,
clasa CAEN ........
b) NU ÎNDEPLINEŞTE condiţiile de autorizare sanitarã veterinara conform
prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare
c) NU CORESPUNDE activitãţii.........., clasei CAEN, declarate .........


Director executiv,
(semnatura, parafa, ştampila)

Şef serviciu igiena şi sãnãtate publica veterinara.
.....................



ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
...........................

AUTORIZARE SANITARÃ VETERINARA
pentru mijloacele de transport
al produselor de origine animala
Nr. ....... din ........

Mijlocul de transport ....... seria ....., capacitatea ........, nr.
de înmatriculare ..........., proprietatea ........, adresa ........

II. Condiţii de III. Condiţii de
temperatura: transport:

1. fãrã regim termic 1. agatat
2. T de refrigerare 2. vrac
3. T de congelare
4. alt regim termic
5. preambalat

Capacitatea de transport: ..........
Se vor avea în vedere condiţiile sanitare veterinare specifice înscrise
în fişa tehnica a produsului eliberata de producãtor.
Nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare atrage, dupã caz, retragerea
autorizãrii şi sancţionarea în conformitate cu prevederile legale.
Mijlocul de transport se autorizeaza pentru .........*).


Director executiv,

.................
(semnatura şi ştampila)


*) Se va preciza activitatea autorizata pentru mijlocul de transport.

------------------
(verso) - Viza anuala.


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 5
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
...........................

ORDONANTA
privind suspendarea autorizãrii activitãţii din unitãţile
supuse autorizãrii sanitare veterinare
Nr. ..... din ........

Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor ........, având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi Nota de control înregistratã la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor sub nr. ......... din data de ........, întocmitã de ........, medic veterinar la serviciul de igiena şi sãnãtate publica veterinara/serviciul de inspecţie din direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza verificãrii efectuate la unitatea ............, din ...........(adresa completa) ............ proprietar .............
Dispune:
suspendarea autorizãrii, începând cu data de .........., pana la data de ....... a desfãşurãrii activitãţii de ........, desfasurata în baza autorizãrii nr. ........ din data de ...... de cãtre unitatea ........, propietar .........
Reluarea activitãţii se efectueazã la solicitarea proprietarului, numai dupã remedierea deficienţelor şi verificarea unitãţii privind asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, conform prevederilor legale, pentru activitatea solicitatã.
Neaplicarea mãsurilor corespunzãtoare la termenul stabilit atrage, dupã caz, sancţionarea contravenţionalã şi retragerea autorizãrii sanitare veterinare a activitãţii.


Director executiv,
........................
(semnatura, ştampila oficialã)

Reprezentantul legal al unitãţii,
....................
(semnatura, ştampila oficialã)


ANEXA 6
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
...........................


ORDONANTA
privind retragerea autorizãrii activitãţii din unitãţile
supuse autorizãrii sanitare veterinare
Nr. ........ din .......

Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor .............., având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2005 cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi Nota de control înregistratã la direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor sub nr. ........, din data de .........., întocmit de .........., medic veterinar la serviciul de igiena şi sãnãtate publica veterinara/serviciul de inspecţie din direcţia sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti ........... în baza verificãrii efectuate la unitatea ........, din .............. (adresa completa) ..........., proprietar .................

Dispune:
Începând cu data de ........ interzicerea desfãşurãrii activitãţii de ...........*, desfasurata în baza autorizãrii nr. ........ din data de ......... de cãtre unitatea ..........., proprietar .........;
Acordarea autorizãrii sanitare veterinare şi reluarea activitãţii se efectueazã la solicitarea proprietarului, dupã remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, conform prevederilor legale.
Nerespectarea prezentelor mãsuri atrage, dupã caz, sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform normelor legale în vigoare.

* Se va trece codul activitãţii pentru care s-a emis ordonanta de retragere a autorizãrii sanitare veterinare, înscris în autorizaţia sanitarã veterinara.


Director executiv,

........................
(semnatura, ştampila oficialã)

Reprezentantul legal al unitãţii,
.............................
(semnatura, ştampila oficialã)



ANEXA 7
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


TARIFE
pentru autorizarea activitãţilor din unitãţile care
proceseaza alimente de origine animala

┌──────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Partea│ Unitate │Tarif de autorizare │
│ │ │RON/Unitate/Obiectiv│
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ I │Unitãţi cu activitãţi generale: │ │
│ │Depozit frigorific ........................ │ 300 │
│ │Unitate de reambalare ..................... │ 500 │
│ │Piata en-gros (hala desfacere produse de origine │ │
│ │animala)..................................... │ 300 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ II │Carne de ongulate domestice: │ │
│ │Abator ....................................... │ 500 │
│ │Unitate de transare ......................... │ 400 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│III │Carne de pasare şi logomorfe: │ │
│ │Abator de pãsãri ............................ │ 500 │
│ │Unitate de transare carne pasare ............ │ 400 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│IV │Carne de vanat de crescatorie: │ │
│ │Abator vanat de crescatorie ................. │ 500 │
│ │Unitate de manipulare sau/şi transare carne │ │
│ │de vanat ...................... │ 400 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ V │Carne de vanat salbatic: │ │
│ │Unitate de transare carne vanat salbatic ...... │ 300 │
│ │Unitate de manipulare sau/şi transare carne │ │
│ │de vanat ......................... │ 400 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ VI │Carne tocata, preparata şi carne separatã │ │
│ │mecanic: │ │
│ │Unitãţi pentru producerea carnii tocate ...... │ 400 │
│ │Unitãţi carne preparata ...................... │ 400 │
│ │Unitãţi carne separatã mecanic ............... │ 400 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│VII │Produse din carne: │ │
│ │Unitate de procesare ....................... │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│VIII │Moluste bivalve vii: │ │
│ │Centru de colectare moluste bivalve vii ....... │ 300 │
│ │Centru de purificare moluste bivalve vii ..... │ 300 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ IX │Peste şi produse din pescuit: │ │
│ │Vas fabrica ................................. │ 500 │
│ │Vas congelator .............................. │ 500 │
│ │Unitate produse proaspete din pescuit ....... │ 500 │
│ │Unitate procesare produse din pescuit ....... │ 500 │
│ │Piata de licitaţie .......................... │ 400 │
│ │Piata de desfacere .......................... │ 400 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ X │Lapte şi produse din lapte │ │
│ │Centru de colectare a laptelui ............. │ 100 │
│ │Unitate de procesare ....................... │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ XI │Oua şi produse din oua │ │
│ │Centru de ambalare a oualor ................ │ 300 │
│ │Unitate producere oua lichide .............. │ 500 │
│ │Unitate procesare oua ...................... │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ XII │Picioare de broasca şi melci │ │
│ │Unitate de procesare pulpe broasca şi melci .....│ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ XIII │Grãsimi animale şi untura: │ │
│ │Centru de colectare grãsimi animale .......... │ 300 │
│ │Unitate de procesare grãsimi animale .......... │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ XIV │Stomace prelucrate, vezici şi intestine: │ │
│ │Unitate de procesare stomace, vezici şi │ │
│ │intestine ................................. │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ XV │Gelatina: │ │
│ │Centru de colectare materie prima pentru │ │
│ │gelatina ................................... │ 300 │
│ │Unitate de procesare ....................... │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ XVI │Colagen: │ │
│ │Centru de colectare materii prime pentru │ │
│ │colagen ................................... │ 300 │
│ │Unitãţi procesare colagen ................. │ 500 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│XVII │Alte activitãţi: │ │
│ │Unitãţi de prelucrare miere şi produse │ │
│ │apicole ................................... │ 300 │
│ │Slep ...................................... │ 300 │
│ │Vagon frigorific .......................... │ 300 │
│ │Nava pescador ............................. │ 300 │
│ │Aeronava .................................. │ 300 │
│ │Mijoace auto specializate .................. │ 200 │
└──────┴─────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘



ANEXA 8
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------



INDICATIVELE JUDEŢELOR

┌─────────────┬─────────────────────┐ ┌─────────────────┬─────────────────┐
│JUDEŢUL │ INDICATIVUL │ │ JUDEŢUL │ INDICATIVUL │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│ALBA │ AB │ │ HUNEDOARA │ HD │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│ARAD │ AR │ │ IALOMITA │ ÎL │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│ARGES │ AG │ │ IAŞI │ IS │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BACAU │ BC │ │ ILFOV │ IF │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BIHOR │ BH │ │ MARAMURES │ MM │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BISTRITA │ BN │ │ MEHEDINTI │ MH │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BOTOSANI │ BT │ │ MURES │ MS │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BRAŞOV │ BV │ │ NEAMT │ NT │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BRÃILA │ BR │ │ OLT │ OT │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│BUZAU │ BZ │ │ PRAHOVA │ PH │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│CARAS │ CS │ │ SATU MARE │ SM │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│CALARASI │ CL │ │ SALAJ │ SJ │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│CLUJ │ CJ │ │ SIBIU │ SB │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│CONSTANTA │ CT │ │ SUCEAVA │ SV │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│COVASNA │ CV │ │ TELEORMAN │ TR │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│DAMBOVITA │ DB │ │ TIMIS │ TM │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│DOLJ │ DJ │ │ TULCEA │ TL │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│GALAŢI │ GL │ │ VASLUI │ VS │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│GIURGIU │ GR │ │ VALCEA │ VL │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│GORJ │ GJ │ │ VRANCEA │ VR │
├─────────────┼─────────────────────┤ ├─────────────────┼─────────────────┤
│HARGHITA │ HR │ │ BUCUREŞTI │ B │
└─────────────┴─────────────────────┘ └─────────────────┴─────────────────┘



ANEXA 9
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
...........................

AUTORIZARE CONDIŢIONATÃ PENTRU UNITÃŢILE
CARE PRODUC ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALA
Nr. ... din ......

Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranta
alimentelor ..........., având în vedere cererea şi documentaţia înregistratã
la nr. ....., din ...., a ........, din ......... (adresa completa).........,
în baza Raportului de evaluare şi a fisei de evaluare întocmitã de dr. ......
cu nr. ......., medic veterinar din cadrul Serviciului de Igiena şi Sãnãtate
Publica Veterinara în temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 ,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Hotãrârii de Guvern nr.
925/2005, şi ale normelor şi mãsurilor sanitare veterinare în vigoare:

Dispune:

AUTORIZAREA CONDIŢIONATÃ, pana la data de ..... (nu mai mult de 6 luni)
............. cu numãrul de autorizare ....... (numãrul de autorizare
acordat de A.N.S.V.S.A., D.I.S.P.V.)......... pentru unitatea:
................................................................
din localitatea ......, strada ....., nr. ....., sectorul ....,
codul ....., judeţul ......, pentru urmãtoarele activitãţi:

┌─────┬─────────┬─────────────────────┬──────────────┬──────────┬──────────────┐
│Cod │Obiectiv │Capacitate totalã de │ Activitate* │ Specie** │ Observaţii***│
│CAEN │ │producţie autorizata │ │ │ │
│ │ │(tone/saptamana │ │ │ │
│ │ │ produse finite) │ │ │ │
├─────┼─────────┼─────────────────────┼───┬──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 1 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 2 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 3 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 4 │ │ │ │
└─────┴─────────┴─────────────────────┴───┴──────────┴──────────┴──────────────┘


* se vor înscrie toate activitãţile pentru care se acorda autorizarea
sanitarã vaterinara conform normelor sanitare veterinare în vigoare ca de
exemplu: AH, CC, CP, FV etc;
** se vor înscrie toate speciile pentru care se acorda autorizarea sanitarã
vaterinara conform normelor sanitare veterinare în vigoare ca de exemplu:
A, B, C, L, O etc;
*** se vor înscrie observaţiile: bl, pap, st etc;
Motivele acordãrii autorizãrii condiţionate: ......................;
....................................................................
Data urmãtoarei verificãri: ........................................;
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei
autorizari condiţionate, schimbarea profilului sau efectuarea altor
activitãţi în perioada de timp menţionatã în prezentul document, atrage,
dupã caz, retragerea autorizãrii condiţionate, precum şi sancţionarea
contravenţionalã sau penalã, conform legislaţiei în vigoare.

Director executiv,
.............
(semnatura şi ştampila)


ANEXA 10
--------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA
ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Direcţia sanitarã veterinara
şi pentru siguranta alimentelor
...........................

AUTORIZARE SANITARÃ VETERINARA
PENTRU SCHIMBURI INTRACOMUNITARE CU PRODUSE
ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA
Nr. .... din .........

Directorul Direcţiei de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara, având în
vedere adresa din partea Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranta
Alimentelor ..........., înregistratã la D.I.S.P.V. cu nr. ..., din data de
....., în baza Notei de control întocmitã de dr. ........., cu nr. .......
expert în cadrul Direcţiei de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara în
temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 , şi Hotãrârii de
Guvern nr. 925/2005 cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi ale
normelor şi mãsurilor sanitare veterinare în vigoare:

Dispunea:
AUTORIZAREA SANITARÃ VETERINARA PENTRU SCHIMBURI INTRACOMUNITARE CU
PRODUSE ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA
cu numãrul de autorizare.......... pentru unitatea:
........................................................
din localitatea ........., strada ....... nr. ....., sectorul .....,
codul ....., judeţul ....... pentru urmãtoarele activitãţi:

┌─────┬─────────┬─────────────────────┬──────────────┬──────────┬──────────────┐
│Cod │Obiectiv │Capacitate totalã de │ Activitate* │ Specie** │ Observaţii***│
│CAEN │ │producţie autorizata │ │ │ │
│ │ │(tone/saptamana │ │ │ │
│ │ │ produse finite) │ │ │ │
├─────┼─────────┼─────────────────────┼───┬──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 1 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 2 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 3 │ │ │ │
│ │ │ ├───┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ 4 │ │ │ │
└─────┴─────────┴─────────────────────┴───┴──────────┴──────────┴──────────────┘



Începând cu data de .......... marca de sãnãtate/marca de identificare care va fi aplicatã pe produsele destinate schimburilor intracomunitare sau comercializãrii pe piata nationala este o ştampila de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, care conţine urmãtoarele informaţii:
- în partea superioarã ROMÂNIA, cu litere majuscule;
- în centru numãrul de aprobare al unitãţii, respectiv ...........;
- în partea inferioarã abrevierea:: EC cu litere majuscule.
Caracterele literelor au înãlţimea de 0,8 cm, iar ale cifrelor de 1 cm. Dimensiunile şi caracterele marcii pot fi reduse în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Marca de sãnãtate şi certificatele de sãnãtate pentru produsele destinate schimburilor intracomunitare în Uniunea Europeanã, vor fi gestionate de cãtre medicul veterinar oficial care asigura supravegherea sanitarã veterinara a unitãţii.
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizari sanitare veterinare, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitãţi atrage, dupã caz, suspendarea sau retragerea autorizãrii sanitare veterinare, precum şi sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform legislaţiei în vigoare.


Director,
...................
(semnatura şi ştampila)

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016