Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 269 din 19 februarie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 70/1999 privind masurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere in perioada 2000-2010, aprobata si modificata prin   Legea nr. 653/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 269 din 19 februarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 70/1999 privind masurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere in perioada 2000-2010, aprobata si modificata prin Legea nr. 653/2001

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 138 din 22 februarie 2002
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrul finanţelor publice,
în temeiul prevederilor <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1999 privind mãsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 653/2001 ,
având în vedere prevederile <>art. 8 alin. (10) din Hotãrârea Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 14 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999 privind mãsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 653/2001 , prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999 privind mãsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 653/2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele Norme metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999 privind mãsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 653/2001 , sunt elaborate în concordanta cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice şi asigura cadrul organizatoric şi metodologia unitarã pentru organizarea şi desfãşurarea procedurilor în vederea atribuirii contractului de achiziţie publica aferent realizãrii de drumuri forestiere în contrapartida cu masa lemnoasã.
(2) Normele metodologice se adreseazã Regiei Naţionale a Pãdurilor, denumita în continuare autoritate contractantã, societãţilor de consultanţa, candidaţilor/ofertanţilor, precum şi specialiştilor desemnaţi în comisiile de evaluare constituite pentru atribuirea contractelor de achiziţie publica.
(3) Prin aplicarea prezentelor norme metodologice în mod unitar de cãtre toţi factorii implicaţi în procesul de achiziţie publica se asigura condiţiile pentru respectarea principiilor enunţate la <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1999 , astfel cum a fost modificat prin <>Legea nr. 653/2001 .
(4) Aplicarea procedurilor pentru atribuirea contractelor de lucrãri de construire a drumurilor forestiere în contrapartida cu masa lemnoasã se va realiza în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice.
ART. 2
(1) Poate participa în cadrul aplicãrii procedurilor de atribuire, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice, orice candidat interesat, cu condiţia ca acesta sa asigure executarea lucrãrilor numai prin agenţi economici care desfãşoarã activitate în domeniul construcţiilor de drumuri forestiere.
(2) În situaţia în care executarea drumurilor forestiere se face în contrapartida cu masa lemnoasã, candidatul va asigura exploatarea masei lemnoase numai prin agenţi economici atestaţi în acest sens, conform reglementãrilor în vigoare.

CAP. 2
Programul achiziţiilor publice de lucrãri de drumuri forestiere care se construiesc în contrapartida cu masa lemnoasã

ART. 3
(1) Autoritatea contractantã va stabili programul achiziţiilor publice pentru construirea drumurilor forestiere, care va cuprinde totalitatea contractelor de lucrãri pe care autoritatea contractantã intenţioneazã sa le atribuie.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia, atunci când stabileşte programul anual al achiziţiilor publice, de a tine seama de volumul de masa lemnoasã pe picior destinat anual pentru construirea de drumuri forestiere în cadrul perioadei 2000-2010.
(3) Autoritatea contractantã va elabora potrivit legislaţiei în vigoare documentaţiile tehnice necesare realizãrii programului de achiziţii publice (SPF, SF şi PT), potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 653/2001 , astfel încât sa permitã eşalonarea investiţiilor pana cel târziu la data de 31 decembrie 2010.

CAP. 3
Aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica

ART. 4
Autoritatea contractantã va aplica una dintre procedurile pentru atribuirea contractului de achiziţie publica prevãzute la <>art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 , în funcţie de sursa de finanţare, eşalonarea investiţiei în corelare cu arboreturile exploatabile şi a capacitãţii investitionale pe termen lung a ofertanţilor/candidaţilor.
ART. 5
(1) Regia Nationala a Pãdurilor va publica anual, pana la cel târziu data de 31 octombrie, structura şi volumul masei lemnoase, pentru toate drumurile forestiere care urmeazã sa fie construite începând cu anul urmãtor de plan, în concordanta cu prevederile amenajamentului silvic.
(2) Actele de punere în valoare astfel constituite vor fi actualizate prin adãugarea cresterilor curente înregistrate de speciile inventariate în fiecare sezon de vegetaţie scurs ulterior acţiunii de punere în valoare.

CAP. 4
Atribuirea masei lemnoase în contrapartida cu lucrãrile de construcţii-montaj

ART. 6
(1) Negocierea dintre autoritatea contractantã şi câştigãtorul licitaţiei privind volumul de masa lemnoasã ce se oferã pentru acoperirea costurilor de realizare a unui drum forestier se desfãşoarã la sediul direcţiei silvice pe a carei raza se va construi drumul respectiv, în cel mult 20 de zile de la data declarãrii castigatorului licitaţiei.
(2) Direcţia silvicã invita în scris ofertantul câştigãtor al licitaţiei pentru negociere, indicând data, locul şi ora de desfãşurare a negocierii, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfãşurãrii acesteia.
(3) În caz de neprezentare a împuternicitului ofertantului câştigãtor negocierea se reprogrameaza în cel mult 5 zile, cu aceleaşi proceduri ca cele prevãzute la alin. (2).
(4) În situaţia în care câştigãtorul declarat al licitaţiei refuza nemotivat, de doua ori, negocierea privind masa lemnoasã ce se oferã în contrapartida pentru construirea drumului forestier în cauza, autoritatea contractantã, la propunerea comisiei de licitaţie, declara câştigãtor al doilea ofertant clasat şi dispune începerea negocierilor cu acesta la preţul oferit de primul clasat. În situaţia în care, din diferite motive independente de rãspunderea investitorului, al doilea clasat refuza, de asemenea, propunerea autoritãţii contractante şi nu se poate organiza în maximum 30 de zile negocierea privind cantitatea de masa lemnoasã ce se oferã în contrapartida pentru construirea unui drum forestier, la propunerea autoritãţii contractante se dispune anularea licitaţiei pentru obiectivul respectiv.
(5) Valoarea masei lemnoase inventariate în bazinetele inaccesibile, pentru compensarea lucrãrilor de construcţii-montaj a drumurilor forestiere, se calculeazã pe baza preţurilor medii obţinute de direcţia silvicã în a carei raza se situeaza obiectivul de investiţii, în ultimele 6 luni; data de referinta este data la care comisia de licitaţie a stabilit ofertantul câştigãtor. Valoarea astfel calculatã reprezintã baza de negociere pentru compensarea lucrãrilor de construcţii-montaj al drumurilor forestiere, potrivit <>art. 5 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1999 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 653/2001 .
(6) Negocierea preţului masei lemnoase şi oferirea în contrapartida a acesteia se vor face în mod obligatoriu în ordinea în care actele de punere în valoare au fost publicate pentru fiecare obiectiv de investiţii, potrivit prevederilor art. 5.
ART. 7
(1) Masa lemnoasã inventariata şi rezultatã din defrişarea amprizei viitorului drum forestier va fi preluatã de agentul economic care a adjudecat investiţia, pentru compensarea valorii lucrãrilor din cadrul investiţiei respective, în conformitate cu prevederile art. 6.
(2) Masa lemnoasã de pe ampriza viitorului drum forestier va fi pusã în valoare în termen de 15 zile de la data adjudecãrii prin licitaţie a investiţiei respective.
(3) În situaţia în care pentru acoperirea valorii totale a construcţiei unui drum forestier la nivelul de adjudecare volumul aferent de masa lemnoasã accesibilizata nu se suprapune exact peste una sau mai multe partizi constituite în acest sens, diferenţa în plus de volum va fi oferitã agentului economic care a adjudecat investiţia respectiva, la preţul negociat pentru construirea drumului forestier în cauza, pe baza de contract economic potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 8
(1) Contractarea execuţiei obiectivului de investiţie şi a masei lemnoase ce se oferã în contrapartida se efectueazã potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 , respectiv ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 695/1998 pentru aprobarea Regulamentului de vânzare de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici.
(2) Autorizarea spre exploatare a masei lemnoase inventariate pe ampriza drumului ce se va construi se va face la data începerii derulãrii contractului de execuţie a drumului, iar exploatarea acestei mase lemnoase se va face astfel încât sa se creeze front de lucru lucrãrilor de terasamente de maximum 10 zile în avans.
(3) Autorizarea spre exploatare a masei lemnoase accesibilizate ce se oferã în contrapartida se poate face la cel puţin 60 de zile de la data începerii lucrãrilor de terasamente.
(4) Ocolul silvic pe a cãrui raza se realizeazã investiţia va urmãri ca pe toatã durata execuţiei drumului forestier sa se exploateze doar volume lunare de masa lemnoasã echivalente valoric cu nivelul lucrãrilor de construcţii-montaj realizate în luna precedenta, demonstrat de constructor prin situaţii de lucrãri însuşite de dirigintele de şantier.
(5) Autoritatea contractantã va urmãri corelarea situaţiilor de lucrãri prezentate cu graficul stabilit la negociere, astfel încât acordarea masei lemnoase în contrapartida sa urmeze strict prevederile contractului şi graficul de execuţie din caietul de sarcini.
ART. 9
(1) Garanţia de 5% ce trebuie constituitã la autoritatea contractantã pentru buna execuţie a lucrãrilor de construcţii-montaj se va constitui din cota-parte din volumul de masa lemnoasã ce a fãcut obiectul negocierii, urmând ca la fiecare situaţie de lucrãri sa se deconteze cu 5% mai puţin din valoarea acesteia.
(2) Postata constituitã şi bine delimitata pentru garanţia de buna execuţie va fi autorizata la exploatare ulterior recepţiei tehnice, în condiţiile legii, a drumului forestier în cauza.
ART. 10
(1) Regimul de execuţie a lucrãrilor de constructiimontaj, controlul asupra calitãţii acestora şi receptiile se organizeazã şi se desfãşoarã potrivit legislaţiei în domeniu în vigoare.
(2) Lucrãrile de exploatare a masei lemnoase, controlul exploatarilor şi reprimirea parchetelor se desfãşoarã potrivit normelor tehnice de specialitate şi regulamentului de exploatare ce vor fi stipulate în caietul de sarcini aferent volumului de masa lemnoasã.
(3) În situaţia în care execuţia unui drum se esaloneaza pe doi sau mai mulţi ani, masa lemnoasã accesibilizata ce se da în producţie în contrapartida va fi inclusã pe ani de producţie, în funcţie de cota de masa lemnoasã accesibilizata a direcţiei silvice, pe borderoul actelor de punere în valoare şi pe graficul de execuţie al investiţiei.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016