Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 245 din 11 octombrie 2006  privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor care stabileste cerintele de sanatate a animalelor si de sanatate publica care reglementeaza comertul si importul in Comunitatea Europeana de produse care nu sunt supuse cerintelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se refera cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare pentru comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere si de origine animala, aprobata prin   Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 21/2003 , iar in ceea ce priveste agentii patogeni, Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare si zootehnice aplicabile comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii si produse de origine animala, aprobata prin   Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 245 din 11 octombrie 2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor care stabileste cerintele de sanatate a animalelor si de sanatate publica care reglementeaza comertul si importul in Comunitatea Europeana de produse care nu sunt supuse cerintelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se refera cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare pentru comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere si de origine animala, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 21/2003 , iar in ceea ce priveste agentii patogeni, Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare si zootehnice aplicabile comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii si produse de origine animala, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 926 din 15 noiembrie 2006
ORDIN nr. 245 din 11 octombrie 2006
privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor care stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica care reglementeazã comerţul şi importul în Comunitatea Europeanã de produse care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se referã cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 926 din 15 noiembrie 2006

Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vazand Referatul de aprobare nr. 86.598 din 22 septembrie 2006 şi nr. 34.530 din 3 octombrie 2006, întocmit de Direcţia de igiena şi sãnãtate publica veterinara şi de Direcţia generalã inspecţie şi coordonare PIF din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor care stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica care reglementeazã comerţul şi importul în Comunitatea Europeanã de produse care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se referã cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga urmãtoarele ordine:
a) <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 98/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul în România de produse care nu sunt supuse cerinţelor şi regulilor specifice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192 din 4 martie 2004;
b) <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 88/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea, comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe al unor alimente pentru animalele de companie şi al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 537 din 23 iulie 2002;
c) <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 367/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare specifice aplicabile comerţului şi importurilor de pulpe de broasca destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 11 octombrie 2002;
d) <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 189/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii de melc şi a pulpelor de broasca, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 19 iulie 2001;
e) <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 342/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor şi importurilor de melci destinaţi consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 11 octombrie 2002.
(2) De la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, referirile fãcute la ordinele menţionate la alin. (1) se vor considera ca fiind referiri la prezentul ordin.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului nr. 92/118/CEE care stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica care reglementeazã comerţul şi importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se referã anexa A(I) a Directivei Consiliului 89/662/CEE , iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Directiva Consiliului 90/425/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 62 din 15 martie 1993, p. 49, astfel cum a fost amendata ultima data de Directiva Consiliului 2004/41/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 157 din 30 aprilie 2004, p. 33.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 11 octombrie 2006.
Nr. 245.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR care stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica care reglementeazã comerţul şi importul în Comunitatea Europeanã de produse care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se referã cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Directiva Consiliului 92/118/CEE transpusa prin prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica care reglementeazã comerţul şi importul în Comunitatea Europeanã de produse de origine animala, inclusiv mostrele comerciale prelevate de la astfel de produse, care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se referã cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 11 martie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 89/662/CEE , iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 90/425/CEE .
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor nu trebuie sa aducã atingere adoptãrii unor reguli mai detaliate cu privire la sãnãtatea animalelor, în cadrul regulilor specifice menţionate anterior, şi nici menţinerii restrictiilor cu privire la comerţul sau importul de produse reglementate de regulile specifice la care se referã alin. (1), bazate pe reguli de sãnãtate publica.
ART. 2
(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare:
a) comerţul este definit la art. 2 pct. 3 din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 ;
b) mostra comercialã înseamnã o proba fãrã valoare comercialã, prelevata în numele proprietarului sau al persoanei responsabile pentru o unitate, care este reprezentativa pentru un anumit produs de origine animala fabricat de unitatea respectiva sau care constituie un specimen al unui produs de origine animala a cãrui fabricare este luatã în considerare şi care, în scopurile examinãrii ulterioare, trebuie sa poarte o referinta la tipul produsului, compozitia acestuia şi specia animalului de la care a fost obţinut;
c) boala transmisibila grava înseamnã toate bolile la care se referã Norma sanitarã veterinara privind notificarea bolilor animalelor, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 77/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 788 din 30 august 2005, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 82/894/CEE ;
d) agenţi patogeni înseamnã orice colectie ori cultura de microorganisme sau orice derivat prezent fie singur, fie sub forma unei combinatii manipulate a unei astfel de colecţii ori culturi de microorganisme capabile de a provoca boala la orice vietate (alta decât omul) şi orice derivati modificati ai acestor microorganisme, care pot purta sau transmite un agent patogen la animale sau tesutul, cultura celulara, secretiile ori excretiile prin care sau prin intermediul cãrora un agent patogen pentru animale poate fi purtat sau transmis. Prezenta definitie nu include produsele medicinale veterinare imunologice autorizate în conformitate cu Norma sanitarã veterinara privind Codul produselor medicinale veterinare, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 69/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 2001/82/CE ;
e) proteina animala prelucrata destinatã pentru consum uman înseamnã jumari, carne tocata şi sorici pudra, în sensul definitiei la care se referã anexa nr. 1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.
(2) În plus, trebuie sa se aplice mutatis mutandis definiţiile conţinute în art. 2 din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 şi din Norma sanitarã veterinara care stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în Comunitatea Europeanã din tari terţe, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 4 septembrie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 97/78/CE .
ART. 3
(1) Comerţul şi importul de produse de origine animala la care se referã art. 1 nu sunt interzise sau restrictionate din motive de sãnãtate a animalelor ori de sãnãtate publica, altele decât cele care decurg din aplicarea prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor sau din legislaţia comunitara şi în special din orice mãsura de protecţie luatã.
(2) Orice nou produs de origine animala destinat pentru consum uman, a cãrui punere pe piata în România este autorizata, în conformitate cu procedura comunitara, nu poate face obiectul comerţului sau importului pana când nu va fi luatã o decizie privind riscul real al rãspândirii bolilor transmisibile grave care ar putea rezulta din circulaţia produsului, nu numai pentru speciile de la care provine produsul, dar şi pentru alte specii care ar putea fi purtãtoare de boli, sau ar putea deveni un focar de boala ori un risc pentru sãnãtatea publica.
(3) Celelalte produse de origine animala nu pot face obiectul comerţului sau importului din tari terţe în afarã de cazul în care acestea respecta cerinţele Regulamentului Parlamentului European şi al Consilului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, precum şi cerinţele relevante ale prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor:
(i) extracte din carne;
(ii) grãsimi animale prelucrate: grãsimi derivate din carnea prelucrata incluzând oase şi destinate consumului uman;
(iii) jumari: resturi cu conţinut de proteine de prelucrare, dupã separarea parţialã a grasimii şi a apei;
(iv) pudra de carne, sorici pudra, sânge sarat şi uscat, plasma sanguina sarata şi uscata;
(v) stomacuri, vezici urinare şi intestine curatate, sarate şi deschidratate şi/sau fierte.

CAP. II
Prevederi aplicabile comerţului

ART. 4
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor ia toate mãsurile necesare în scopul aplicãrii art. 4 alin. (1) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 şi a art. 4 alin. (1) lit. a) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 . Produsele de origine animala la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor şi art. 3 alin. (2) şi (3) pot face obiectul comerţului, fãrã a se prejudicia prevederile speciale care trebuie adoptate în aplicarea art. 10, numai dacã acestea îndeplinesc urmãtoarele cerinţe:
1. trebuie sa îndeplineascã cerinţele art. 5 şi cerinţele specifice de sãnãtate stabilite în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor în ceea ce priveşte aspectele de sãnãtate a animalelor;
2. trebuie sa provinã din unitãţi care:
a) se angajeazã, în lumina cerinţelor specifice stabilite în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, pentru produsele pe care le fabrica unitatea:
(i) sa respecte cerinţele de producţie specifice stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor;
(ii) sa stabileascã şi sa implementeze metodele de monitorizare şi control al punctelor critice, pe baza procedeelor utilizate;
(iii) în funcţie de produse, sa preleveze probe pentru analiza într-un laborator recunoscut de autoritatea competenta, în scopul verificãrii respectãrii standardelor stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor;
(iv) sa ţinã o evidenta scrisã sau înregistratã a informaţiilor obţinute în baza alineatelor precedente pentru prezentarea acestora autoritãţii competente. Rezultatele diferitelor controale şi testãri sunt, în special, pãstrate o perioada de cel puţin 2 ani;
(v) sa garanteze administrarea marcarii şi etichetarii;
(vi) dacã rezultatul examenului de laborator sau orice alte informaţii pe care le au la dispoziţie evidenţiazã existenta unui risc grav pentru sãnãtatea animalelor sau pentru sãnãtatea publica, sa informeze despre aceasta Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor;
(vii) sa transporte, în scopul comerţului, numai produse însoţite de un document comercial care indica natura produsului, numele şi, atunci când este cazul, numãrul de aprobare veterinara a unitãţii de producţie;
b) se afla sub supravegherea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor pentru a se asigura faptul ca operatorul sau managerul unitãţii se conformeazã cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor;
c) au fost înregistrate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pe baza asigurãrilor date de unitatea care garanteazã respectarea cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
ART. 5
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca sunt luate toate mãsurile necesare pentru a se garanta ca produsele de origine animala la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor nu sunt expediate în scopul comerţului din nicio exploatatie situata într-o zona supusã restrictiilor, din cauza apariţiei unei boli la care specia de la care provine produsul este sensibila sau din nicio unitate sau zona din care miscarile sau comerţul ar constitui un risc pentru statusul de sãnãtate a animalelor din statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia cazului în care produsele sunt tratate termic, în conformitate cu legislaţia comunitara.
ART. 6
Comerţul cu agenţi patogeni este supus regulilor stricte care trebuie sa fie definite în baza procedurii comunitare.
ART. 7
(1) Regulile cu privire la controalele stabilite de norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , precum şi regulile cu privire la agenţii patogeni, stabilite de norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , se aplica produselor la care se referã la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, în special în ceea ce priveşte organizarea şi urmãrirea controalelor.
(2) Art. 10 din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 se aplica produselor la care se referã prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.
(3) În scopul comerţului, prevederile art. 12 din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 sunt extinse şi la unitãţile care livreaza produse de origine animala la care se referã prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.
(4) Fãrã a se aduce atingere prevederilor specifice ale prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor efectueazã sau dispune efectuarea oricãror controale pe care le considera necesare, atunci când se suspecteaza nerespectarea prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(5) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor ia mãsuri corespunzãtoare, administrative sau penale, pentru a sanctiona orice încãlcare a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, în special atunci când se constata ca certificatele sau documentele întocmite nu corespund stãrii efective a produselor la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor sau ca produsele respective nu respecta cerinţele prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor sau nu au fost supuse controalelor prevãzute de aceasta.

CAP. III
Prevederi aplicabile importului în Comunitatea Europeanã

ART. 8
Cerinţele aplicabile importului de produse la care se referã prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor trebuie sa asigure cel puţin garanţiile prevãzute la cap. II, inclusiv cele stabilite în aplicarea art. 6 şi cele stabilite de art. 3 alin. (2) şi (3).
ART. 9
(1) Produsele la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor şi art. 3 alin. (2) şi (3) pot fi importate în Comunitatea Europeanã numai dacã îndeplinesc urmãtoarele cerinţe:
a) trebuie sa provinã dintr-o ţara terta sau o parte a unei tari terţe înscrise pe o lista ce urmeazã a fi întocmitã şi actualizatã în conformitate cu procedura comunitara, dacã nu este altfel specificat în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor;
b) trebuie sa fie însoţite de un certificat de sãnãtate a animalelor sau de sãnãtate publica care corespunde unui model ce trebuie sa fie întocmit în baza procedurii comunitare, care sa certifice ca produsele îndeplinesc cerinţele suplimentare sau oferã garanţiile echivalente prevãzute de legislaţia comunitara şi provin din unitãţi care oferã astfel de garanţii, şi care este semnat de cãtre un medic veterinar oficial, în cazurile prevãzute în mod specific în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor şi în art. 3 alin. (2) şi (3).
(2) Experţi ai Comisiei Europene şi ai statelor membre pot efectua inspecţii la fata locului în tari terţe, pentru a verifica dacã garanţiile acordate de acestea cu privire la condiţiile de producţie şi de punere pe piata pot fi considerate ca fiind echivalente cu cele aplicate în Comunitatea Europeanã. Experţii din statele membre ale Uniunii Europene, responsabili pentru aceste inspecţii, vor fi numiţi de Comisia Europeanã, la propunerea statelor membre ale Uniunii Europene. Aceste inspecţii se efectueazã în numele Comunitãţii Europene, care va suporta costul oricãrei cheltuieli implicate.
(3) Pana la întocmirea listelor prevãzute la alin. (1) lit. a), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor este autorizata sa menţinã controalele prevãzute de norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006 şi certificatul naţional solicitat pentru produsele importate în baza regulilor naţionale existente.
ART. 10
Procedura comunitara se utilizeazã pentru a stabili cerinţele de sãnãtate a animalelor, specifice pentru importul în Comunitatea Europeanã, precum şi natura şi conţinutul documentelor insotitoare pentru produsele la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, destinate laboratoarelor pentru experimentari.
ART. 11
(1) Principiile şi regulile prevãzute de norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006 şi de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman se aplica, cu menţiunea specialã privind organizarea şi urmãrirea inspectiilor care trebuie sa fie efectuate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi privind mãsurile de protecţie care trebuie sa fie implementate.
(2) Totuşi, pentru anumite tipuri de produse de origine animala pot fi adoptate derogãri, în concordanta cu procedura comunitara, de la controlul fizic prevãzut la art. 4 alin. (4) lit. b) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006.
ART. 12
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate, prin eliberarea unei autorizaţii corespunzãtoare, sa permitã importul din tari terţe de produse de origine animala la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, sub forma de mostre comerciale. Autorizaţia menţionatã trebuie sa însoţeascã transportul şi sa conţinã detalii complete ale condiţiilor specifice în care acesta poate fi importat, incluzând orice derogãri de la controalele prevãzute de norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006.
(2) Atunci când un transport intra în România pentru destinaţie ulterioara cãtre un stat membru al Uniunii Europene, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca transportul este însoţit de autorizaţia corespunzãtoare. Transportul se efectueazã în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006. Responsabilitatea pentru asigurarea faptului ca transportul îndeplineşte condiţiile autorizaţiei şi pentru permiterea intrãrii pe teritoriul statului membru revine statului membru care elibereazã autorizaţia.

CAP. IV
Dispoziţii finale comune

ART. 13
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor este autorizata sa permitã intrarea pe teritoriul României de produse de origine animala la care se referã anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor şi art. 3 alin. (2) şi (3) şi care au fost produse pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene şi au tranzitat teritoriul unei tari terţe, cu condiţia prezentãrii unui certificat de sãnãtate a animalelor sau de sãnãtate publica care sa ateste respectarea cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Dacã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor recurge la posibilitatea prevãzutã la alin. (1), trebuie sa informeze Comisia Europeanã şi celelalte state membre ale Uniunii Europene în cadrul Comitetului Veterinar Permanent.
ART. 14
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.


ANEXA
------
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor
------------------------------------------------------------

CERINŢE SPECIFICE DE SÃNÃTATE A ANIMALELOR

CAP. I
Membrane naturale de animale destinate pentru consum uman

A. Comerţul
Comerţul cu membrane naturale de animale este supus prezentãrii unui document care specifica faptul ca unitatea de origine trebuie sa fie:
a) o unitate autorizata de autoritatea competenta, atunci când membranele naturale de animale sunt sarate sau uscate la punctul de origine sau când membranele naturale de animale sarate sau uscate sunt manipulate ulterior în alte scopuri;
b) în alte cazuri, o unitate autorizata în concordanta cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, cu condiţia ca membranele naturale de animale sa fie transportate în asa fel încât sa se evite contaminarea.
B. Importul din tari terţe
Importul de membrane naturale de animale din orice ţara terta este supus prezentãrii certificatului la care se referã art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara, emis şi semnat de un medic veterinar oficial al tarii terţe exportatoare, care indica faptul ca:
(i) membranele naturale de animale provin de la întreprinderi autorizate de autoritatea competenta a tarii exportatoare;
(ii) membranele naturale de animale au fost curatate, razuite şi apoi sarate sau inalbite (sau, ca o alternativa la sarare ori inalbire, ca acestea au fost uscate dupã razuire);
(iii) dupã tratamentul menţionat la pct. (ii), au fost luate mãsuri eficiente pentru a se preveni recontaminarea membranelor naturale de animale.

CAP. II
Oase şi produse pe baza de oase, cu excepţia fainii de oase, coarne şi produse pe baza de coarne, cu excepţia fainii de coarne, ongloane şi produse pe baza de ongloane, cu excepţia fainii de ongloane, destinate pentru consum uman

Comerţul şi importul produselor în cauza se supun urmãtoarelor condiţii:
1. În cazul comerţului, oasele, coarnele şi ongloanele sunt supuse cerinţelor de sãnãtate a animalelor, stabilite de Norma sanitarã veterinara ce stabileşte reguli de sãnãtate animala care reglementeazã producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 2002/99/CE .
2. În cazul comerţului, produsele pe baza de oase, produsele pe baza de coarne şi produsele pe baza de ongloane sunt supuse cerinţelor de sãnãtate a animalelor, stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.
3. În cazul importului, oasele, produsele pe baza de oase, coarnele, produsele pe baza de coarne, ongloanele şi produsele pe baza de ongloane sunt supuse cerinţelor prevãzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman.

CAP. III
Proteine de origine animala prelucrate destinate pentru consum uman

I. Fãrã a se prejudicia restricţiile impuse în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibila sau restricţiile cu privire la furajarea rumegatoarelor cu proteine provenite de la rumegatoare, comerţul şi importul de proteine de origine animala prelucrate sunt supuse:
A. În ceea ce priveşte comerţul, prezentãrii documentului sau certificatului prevãzut de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, care atesta ca cerinţele acelui regulament au fost îndeplinite;
B. În ceea ce priveşte importul:
1. prezentãrii unui certificat de sãnãtate, astfel cum se prevede la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara, semnat de un medic veterinar oficial din ţara de origine, şi care atesta ca:
a) produsele îndeplinesc cerinţele prevãzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor;
b) s-au luat toate mãsurile de precautie dupã tratament, pentru a se preveni contaminarea produsului tratat;
c) au fost prelevate şi testate probe pentru a depista Salmonella, atunci când transportul a pãrãsit ţara de origine;
d) rezultatele acestor teste sunt negative;
2. în urma controlului documentelor, adicã al certificatului la care se referã pct. 1, prelevarii de probe de cãtre autoritatea competenta de la postul de inspecţie la frontiera, fãrã a se prejudicia cele stipulate la pct. II:
(i) din fiecare transport de produse expediate în vrac;
(ii) aleatoriu, din transporturile de produse ambalate în unitatea de fabricare;
3. pentru aprobarea de libera circulaţie pe teritoriul Comunitãţii Europene a transporturilor de proteine de origine animala prelucrate şi pentru a se dovedi faptul ca rezultatele prelevarii efectuate în baza prevederilor lit. B pct. 1 lit. c) au fost negative şi, dacã este necesar, dupã reprelucrare;
C. Regulile naţionale existente la data notificãrii prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor cu privire la cerinţele aplicabile în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibila şi scrapia pentru proteinele de origine animala pot fi menţinute pana când se ia o decizie referitoare la tipul de tratament termic capabil sa distruga agentul responsabil.
Comerţul şi importul de fãina de carne şi fãina de oase se supun în continuare prevederilor art. 5 alin. (2) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 şi prevederilor normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006.
II. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate efectua o prelevare randomizata de probe din transporturile în vrac care provin dintr-o ţara terta din care ultimele 6 teste consecutive au avut rezultate negative. Atunci când în cursul unuia dintre aceste controale un rezultat s-a dovedit a fi pozitiv, autoritatea competenta a tarii de origine trebuie informatã astfel încât sa poatã lua mãsurile corespunzãtoare pentru a remedia situaţia. Aceste mãsuri trebuie aduse la cunostinta autoritãţii competente responsabile pentru controalele la import. În cazul obţinerii unui nou rezultat pozitiv de la aceeaşi sursa, trebuie efectuate teste ulterioare pentru toate transporturile care provin de la aceeaşi sursa, pana când cerinţele stipulate în prima propozitie sunt din nou îndeplinite.
III. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ţinã evidenta rezultatelor prelevarii efectuate pentru toate transporturile care au fost supuse prelevarii.
IV. În concordanta cu art. 3 alin. (3) al normei sanitare veterinare aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , transbordarea transporturilor este permisã numai prin porturi care au fost autorizate în baza procedurii comunitare, cu condiţia sa existe un acord bilateral între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, care sa permitã amânarea controlarii transporturilor, pana când acestea ajung la punctul de inspecţie la frontiera al statului membru al Uniunii Europene de destinaţie finala.
V. Atunci când un transport se dovedeşte a fi pozitiv la testul pentru Salmonella, acesta este:
a) reexportat din Comunitatea Europeanã:
b) utilizat pentru alte scopuri decât furajarea animalelor. În acest caz, transportul poate pãrãsi portul sau depozitul numai cu condiţia ca acesta sa nu fie incorporat în furaje pentru animale;
c) reprelucrat într-o unitate de tratare aprobatã conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE sau în orice unitate aprobatã pentru decontaminare. Miscarea din port sau din depozit trebuie controlatã pe baza unui permis emis de autoritatea competenta, iar transportul nu trebuie eliberat pana când nu a fost tratat şi testat pentru Salmonella de cãtre autoritatea competenta, în concordanta cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE , şi pana când nu s-a obţinut un rezultat negativ.

CAP. IV
Sânge şi produse sangvine care provin de la animale ungulate şi pãsãri (cu excepţia serului de la ecvidee)

Sânge proaspãt şi produse sangvine destinate consumului uman
A. Comerţul
1. Comerţul cu sânge proaspãt provenit de la animale ungulate şi pãsãri destinat consumului uman este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor aplicabile pentru comerţul cu carne proaspãta, în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, a normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006.
2. Comerţul cu produse sangvine destinate consumului uman este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexa.
B. Importul
1. Importul de sânge proaspãt provenit de la animalele domestice ungulate destinate consumului uman este interzis în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman.
Importul de sânge proaspãt provenit de la pãsãri şi destinat consumului uman este supus cerinţelor de sãnãtate a animalelor stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.
Importul de sânge proaspãt provenit de la vanat de crescatorie şi destinat consumului uman este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexa.
2. Importul de produse sangvine pentru consum uman, inclusiv cele menţionate de norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006, este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor, aplicabile produselor din carne, în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman şi a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, fãrã a se prejudicia regulile cu privire la produsele obţinute din proteine de origine animala pe baza de sânge prelucrate, menţionate la cap. III din prezenta anexa.

CAP. V
Untura şi grãsimi topite destinate consumului uman

1. Statele membre autorizeaza importul în Comunitatea Europeanã de untura şi grãsimi topite din tari terţe menţionate pe lista anexatã la Decizia Comisiei 79/542/CEE , transpusa în legislaţia nationala prin Norma sanitarã veterinara privind lista cuprinzând ţãrile terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe şi condiţiile de certificare veterinara, sãnãtate animala şi publica pentru importul în Comunitatea Europeanã al anumitor animale vii şi al carnii proaspete provenite de la acestea şi preluarea acestor liste şi condiţii pentru importul în România, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 53/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 848 din 20 septembrie 2005, din care este permis importul de carne proaspãta de la speciile în cauza.
2. Atunci când într-o ţara menţionatã la pct. 1 a existat, în ultimele 12 luni, un focar al unei boli transmisibile grave înainte de export, fiecare transport de untura sau de grãsimi topite trebuie sa fie însoţit de un certificat menţionat la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara, care atesta ca:
A. untura sau grasimile topite au fost supuse unuia dintre urmãtoarele procese de tratament termic:
(i) temperatura minima de 70°C timp de cel puţin 30 de minute; sau
(ii) temperatura minima de 90°C timp de cel puţin 15 minute; sau
(iii) temperatura minima de 80°C într-un sistem continuu de topire;
B. atunci când untura sau grasimile topite sunt ambalate, acestea au fost ambalate în ambalaje noi şi s-au luat toate mãsurile pentru a se preveni recontaminarea acestora;
C. atunci când se intenţioneazã transportul în vrac al produsului, au fost inspectate şi s-a constatat ca sunt curate înainte de folosire ţevile, pompele şi rezervorul de transport în vrac, precum şi orice alte rezervoare sau autocisterne de transport în vrac utilizate la transportul produselor de la unitatea producãtoare, fie direct pe nava, fie în rezervoarele de pe ţãrm, fie direct la întreprinderi.

CAP. VI
Carne de iepure şi carne de vanat de crescatorie destinate consumului uman

Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca se importa carne de iepure şi de vanat de crescatorie, numai dacã:
a) provine din tari terţe incluse:
(i) pentru vanatul de crescatorie cu blana, pe lista ţãrilor din care carnea proaspãta a speciilor corespunzãtoare poate fi importata conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;
(ii) pentru vanatul de crescatorie cu pene, pe lista ţãrilor din care carnea proaspãta de pasare poate fi importata conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;
(iii) pentru carnea de iepure, pe o lista ce trebuie întocmitã în baza procedurii comunitare;
b) îndeplineşte cel puţin cerinţele stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;
c) provine din întreprinderi care oferã garanţiile prevãzute la lit. b) şi recunoscute oficial în baza procedurii comunitare sau, pana la întocmirea listei menţionate la lit. a) pct. (iii), din întreprinderi aprobate de autoritãţile competente;
d) fiecare lot de carne este însoţit de certificatul de sãnãtate prevãzut la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016