Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 242 din 23 decembrie 2020 pentru aprobarea Regulamentului de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1297 din 28 decembrie 2020
Având în vedere prevederile art. 53 alin. (2), art. 55 alin. (1) şi ale art. 56 alin. (1) şi (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
ART. 1
Se aprobă Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Clienţii care beneficiază de serviciu universal, al căror contract de furnizare a energiei electrice încetează, pot încheia un contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor de ultimă instanţă, la preţul din oferta pentru serviciu universal, în cazul în care solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare.
(2) Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a pune la dispoziţia clienţilor finali, pe pagina proprie de internet, un model de solicitare de încheiere a unui contract de furnizare a energiei electrice, care conţine cel puţin următoarele elemente:
a) denumirea clientului;
b) tipul de client (casnic, noncasnic, beneficiar de serviciu universal, inclusiv care sunt documentele prevăzute de legislaţia aplicabilă care fac dovada dreptului de a beneficia de serviciu universal);
c) adresa locului de consum;
d) denumirea furnizorului actual;
e) data şi motivul încetării contractului cu furnizorului actual;
f) data de la care se solicită încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;
g) o informare cu privire la faptul că, în lipsa unui contract de furnizare, locul de consum va fi deconectat pe toată perioada cuprinsă între data încetării contractului actual şi data intrării în vigoare a contractului cu furnizorul de ultimă instanţă, precum şi cu privire la faptul că clientul va suporta costurile aferente.
(3) În cazul clienţilor noncasnici care solicită să beneficieze de serviciul universal, odată cu transmiterea solicitării de încheiere a contractului aceştia trebuie să transmită şi documentele prevăzute de legislaţia aplicabilă, care fac dovada dreptului de a beneficia de serviciu universal.
ART. 3
Furnizorii de ultimă instanţă opţionali care au fost desemnaţi în această calitate în temeiul Regulamentului de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2018, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul să recupereze sumele depuse în conturile Escrow constituite în conformitate cu prevederile art. 17 lit. b) din respectivul regulament, conform prevederilor contractuale, după data de 1 ianuarie 2021.
ART. 4
Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia să publice pe pagina de internet proprie, într-o secţiune dedicată serviciului universal şi furnizării de ultimă instanţă, cu acces direct de pe pagina principală, documentele şi informaţiile pentru care este prevăzută prin reglementările Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei obligaţia de publicare pe pagina de internet, precum şi următoarele documente:
a) contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă;
b) contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă;
c) condiţiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă;
d) condiţiile generale pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice;
e) model de solicitare de încheiere a unui contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor de ultimă instanţă;
f) orice alte informaţii privind furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare şi comunicărilor/solicitărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
ART. 5
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., operatorii de distribuţie a energiei electrice şi furnizorii de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 6
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 12/2017 pentru aprobarea Regulamentului de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă şi pentru modificarea unor reglementări din sectorul energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 6 martie 2017, cu modificările ulterioare, se abrogă.
ART. 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Dumitru Chiriţă
Bucureşti, 23 decembrie 2020.
Nr. 242.
ANEXA 1
REGULAMENT
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: