Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 240 din 27 septembrie 2004  pentru punerea in aplicare a Regulamentului cu privire la forma, continutul si alte detalii prevazute de plangerea privind ajutorul de stat pretins ilegal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 240 din 27 septembrie 2004 pentru punerea in aplicare a Regulamentului cu privire la forma, continutul si alte detalii prevazute de plangerea privind ajutorul de stat pretins ilegal

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 897 din 1 octombrie 2004

În baza:
- <>Decretului nr. 57/2004 privind numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei;
- prevederilor <>art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ,

preşedintele Consiliului Concurenţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
În urma adoptãrii în plenul Consiliului Concurenţei se pune în aplicare Regulamentul cu privire la forma, conţinutul şi alte detalii prevãzute de plângerea privind ajutorul de stat pretins ilegal, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei vor urmãri punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Concurenţei,
Mihai Berinde

Bucureşti, 27 septembrie 2004.
Nr. 240.

ANEXĂ

REGULAMENT
cu privire la forma, conţinutul şi alte detalii prevãzute de
plângerea privind ajutorul de stat pretins ilegal

În temeiul <>art. 28 alin. (1) şi (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 22 alin. (1) din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul Concurenţei adoptã prezentul regulament.

Introducere
Elaborarea unui cadru juridic care reglementeazã materia ajutorului de stat reprezintã continuarea armonizãrii legislaţiei româneşti cu legislaţia europeanã, parte a procesului de aderare a României la Uniunea Europeanã.
Scopul notificãrii şi autorizãrii ajutoarelor de stat acordate de autoritãţile publice sau de organismele care administreazã surse financiare ale statului este de a urmãri mãsura în care un ajutor de stat este compatibil cu un mediu concurenţial normal, într-o economie de piaţã în care preţurile produselor şi tarifele serviciilor sunt reglate de cerere şi ofertã.
Orice intenţie de a acorda un ajutor de stat nou sau de a modifica un ajutor de stat existent trebuie sã fie notificatã Consiliului Concurenţei. Fãrã autorizarea Consiliului Concurenţei nu poate fi acordat nici un ajutor de stat.
Persoanele fizice şi juridice interesate şi afectate de acordarea unui ajutor de stat ilegal pot sesiza Consiliul Concurenţei prin întocmirea unei plângeri care sã conţinã elementele din formularul prevãzut în anexa la prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul şi scopul plângerilor privind acordarea unui ajutor de stat pretins ilegal
(1) Orice intenţie de a acorda un ajutor de stat nou sau de a modifica un ajutor de stat existent se notificã, potrivit legii, de cãtre furnizorul şi iniţiatorul ajutorului de stat Consiliului Concurenţei.
(2) Un ajutor de stat nou nu poate fi acordat, iar modificãrile la un ajutor de stat existent nu pot fi puse în aplicare pânã când Consiliul Concurenţei nu emite o decizie de autorizare sau pânã când ajutorul de stat nu este considerat ca fiind autorizat.
(3) Conform prevederilor <>Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ajutorul de stat acordat fãrã sã fi fost autorizat de cãtre Consiliul Concurenţei sau care a fost acordat dupã ce a fost notificat, dar înainte de emiterea unei decizii de cãtre Consiliul Concurenţei în termenul legal, este ajutor de stat ilegal.

CAP. II

ART. 2
Procedura privind sesizarea Consiliului Concurenţei cu privire la ajutorul de stat pretins ilegal
(1) Consiliul Concurenţei va analiza cu prioritate orice sesizare, plângere sau informaţie, indiferent de sursa acesteia, privind un ajutor de stat pretins ilegal.
(2) Orice persoanã fizicã sau juridicã, inclusiv companie, autoritate publicã centralã ori localã interesatã, poate informa Consiliul Concurenţei cu privire la un ajutor de stat pretins ilegal sau orice utilizare pretins abuzivã a ajutorului de stat.
(3) La primirea unei sesizãri sau plângeri reclamând un ajutor de stat pretins ilegal, Consiliul Concurenţei examineazã dacã aceasta prezintã suficiente temeiuri de fapt şi de drept pentru a justifica deschiderea unei investigaţii.
(4) Consiliul Concurenţei va analiza plângerile privind un ajutor de stat pretins ilegal, prin raportare la prevederile <>Legii nr. 143/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Dacã plângerea nu prezintã suficiente temeiuri pentru a declanşa o investigaţie, Consiliul Concurenţei va comunica reclamantului decizia de respingere, cu precizarea motivelor, în termen de 30 de zile de la înregistrarea sesizãrii sau plângerii.
(6) Decizia de respingere va fi precedatã de ascultarea argumentelor reclamantului în faţa Comisiei Consiliului Concurenţei.
(7) În cazul în care plângerea înaintatã nu intrã sub incidenţa legii ajutorului de stat, în termenul legal Consiliul Concurenţei va rãspunde în scris în acest sens autorului plângerii sau sesizãrii.
ART. 3
Excepţii
Prezentul regulament nu se aplicã activitãţilor de producere, dezvoltare şi comercializare a produselor agricole, prevãzute în anexa nr. 1 la Regulamentul privind ajutorul de stat regional, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 55/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340 din 19 aprilie 2004.

CAP. III

ART. 4
Dispoziţii finale
(1) În cazul sesizãrii Consiliului Concurenţei privind un ajutor de stat pretins ilegal, procedura de analizã şi luare a deciziilor, se aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile Regulamentului de organizare, funcţionare şi procedurã al Consiliului Concurenţei, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 61/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 1 aprilie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prezentul regulament transpune Formularul comunitar pentru plângerile privind un ajutor de stat pretins ilegal, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C nr. 116/3 din 16 mai 2003.
(3) Prezentul regulament va fi pus în aplicare prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Anexa face parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXĂ


──────
la regulament
──────────────


FORMULAR
cu privire la conţinutul plângerii privind un ajutor de stat
pretins ilegal

CAPITOLUL. I
1. Date şi informaţii cu caracter general
1.1. Partea interesatã/autoritãţile/orice alte persoane care au formulat plângerea
1.2. Numele, prenumele, denumirea, persoana de contact, persoana juridicã abilitatã de cãtre cel pretins prejudiciat pentru a formula plângerea
1.3. Domiciliul, sediul
1.4. Telefon, fax, adresa de e-mail
1.5. Dacã plângerea a fost formulatã de cãtre o întreprindere/companie, se va indica şi domeniul de activitate al acesteia.
1.6. Reclamantul va prezenta în mod succint modalitãţile prin care considerã cã a fost afectat de ajutorul de stat pretins ilegal.
1.7. Se va ataşa procura sau împuternicirea prin care cel prejudiciat este reprezentat.
2. Informaţii privind beneficiarul ajutorului de stat pretins ilegal
2.1. Datele de identificare a acestuia
2.2. Nivelul la care ajutorul de stat ilegal a fost acordat:
- central;
- regional;
- alte cazuri.

CAPITOLUL II
1. Informaţii conţinute de plângere
1.1. Informaţii dacã plângerea este în legãturã cu o schemã de ajutor de stat sau un ajutor de stat individual
1.2. Când a fost acordat ajutorul de stat sau când a fost implementatã schema de ajutor de stat şi care este durata schemei de ajutor de stat
1.3. Sectorul economic în care se acordã ajutorul de stat pretins ilegal
1.4. Valoarea ajutorului de stat
1.5. Forma sub care este acordat ajutorul de stat (împrumut, garanţii, reduceri de taxe etc.)
1.6. Indicarea beneficiarilor. În cazul schemei de ajutor de stat se indicã beneficiarii eligibili a primi ajutor de stat. Este util sã se transmitã cât mai multe informaţii posibile, incluzând şi o descriere a domeniului principal de activitate al companiei, firmei care a beneficiat de un astfel de ajutor de stat ilegal.
1.7. Scopul/obiectivul pentru acordarea ajutorului de stat.

CAPITOLUL III
1. Temeiul plângerii
1.1. Detalierea temeiului plângerii, incluzând totodatã şi motivele pentru care aceasta a fost înaintatã Consiliului Concurenţei
1.2. Precizarea prevederilor legale încãlcate prin acordarea unui astfel de ajutor de stat ilegal
1.3. Precizarea modalitãţii în care, prin acordarea unui astfel de ajutor de stat ilegal, au fost afectate mediul concurenţial normal sau acordurile internaţionale la care România este parte
1.4. Prejudiciile cauzate de acordarea ajutorului de stat.

CAPITOLUL IV
1. Informaţii privind alte proceduri legale
1.1. Informaţii privind sesizarea prealabilã şi a altor autoritãţi legal competente, în vederea soluţionãrii plângerii
1.2. Ataşarea de copii de pe toate corespondenţele purtate cu alte autoritãţi publice privind plângerea în cauzã.
2. Documente, acte şi alte informaţii în completarea plângerii
2.1. Ataşarea oricãror documente, acte, corespondenţe, în completarea plângerii
2.2. Ataşarea de copii de pe actele normative sau alte acte administrative prin care s-a acordat ajutorul de stat.

CAPITOLUL V
1. Confidenţialitate
1.1. În vederea asigurãrii dreptului la apãrare al celor vizaţi, Consiliul Concurenţei poate divulga datele de identificare a reclamantului, precum şi documentaţia depusã de cãtre acesta, în completare la plângere.
1.2. În cazul în care reclamantul nu doreşte ca datele de identificare a acestuia, precum şi alte documente sã fie divulgate, va preciza în mod clar care sunt elementele de confidenţialitate, precum şi motivele pentru care solicitã ca acestea sã nu fie fãcute cunoscute.

Data şi semnãtura
................................

__________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016