Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 236 din 22 august 2002  privind modificarea si completarea anexelor nr. 1, 4a), 14, 15, 21, 22 si 25 la Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Colegiului Medicilor din Romania nr. 630/4.234/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale spitalicesti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti si altor tipuri de transport medical, precum si a serviciilor de recuperare-reabilitare a sanatatii, in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 236 din 22 august 2002 privind modificarea si completarea anexelor nr. 1, 4a), 14, 15, 21, 22 si 25 la Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Colegiului Medicilor din Romania nr. 630/4.234/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale spitalicesti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti si altor tipuri de transport medical, precum si a serviciilor de recuperare-reabilitare a sanatatii, in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 694 din 23 septembrie 2002
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi preşedintele Colegiului Medicilor din România,
în temeiul prevederilor:
- <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- art. 18 lit. h) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 154 din 29 martie 2001, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 37/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.330/2001 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Anexele nr. 1, 4a), 14, 15, 21, 22 şi 25 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 630/4.234/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, se modifica şi se completeazã astfel:
1. Liniuta a 6-a de la litera a) a alineatului (1) al articolului 4 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"- numãr de personal, pe categorii, pentru personalul care îşi desfãşoarã activitatea în dispensare TBC, laboratoare de sãnãtate mintalã - stationar de zi, structuri de primire urgente şi cabinete stomatologice pentru servicii de urgenta;"
2. Liniuta a 2-a de la litera a) a articolului 5 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"- durata optima de spitalizare se stabileşte de cãtre comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, pe secţii, şi este valabilã pentru toate categoriile de spitale. Pentru secţiile/spitalele de psihiatrie cronici cu internari obligatorii pentru bolnavii psihici încadraţi la art. 105 şi 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecãrii sau urmãririi penale, precum şi pentru bolnavii care necesita asistenta medicalã spitaliceasca de lungã durata (ani) se ia în considerare durata de spitalizare efectiv realizatã în anul precedent;"
3. Litera e) a articolului 5 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"e) suma pentru serviciile medicale efectuate în dispensare TBC, laboratoare de sãnãtate mintalã - stationar de zi, structuri de primire urgente şi cabinete stomatologice pentru servicii de urgenta, formatã din:
- suma corespunzãtoare încadrãrii personalului prevãzut sa îşi desfãşoare activitatea în aceste structuri, ţinându-se seama de toate drepturile salariale acordate de lege, la care se adauga contribuţii ce revin ca obligaţie de plata spitalului;
- suma reprezentând cheltuielile de întreţinere şi funcţionare ale acestor structuri, determinata ca o cota-parte din cheltuielile totale de întreţinere şi funcţionare ale spitalului, înregistrate în anul precedent, şi corectatã cu procentul de inflaţie prognozat pentru anul 2002. Aceasta cota se calculeazã ca raport între cheltuielile de personal necesare pentru structurile mai sus menţionate şi totalul cheltuielilor de personal pe spital estimate pentru anul curent;"
4. La articolul 5 din anexa nr. 1 se introduce litera k) cu urmãtorul cuprins:
"k) sume pentru plata cheltuielilor de personal pentru personalul din activitatea de cercetare încadrat cu contract de munca în spital."
5. Litera a) a articolului 7 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) serviciile medicale pentru care plata se face pe baza de tarif pe zi de spitalizare se deconteazã în funcţie de numãrul de cazuri externate realizat în limita numãrului de cazuri contractat şi de durata optima de spitalizare.
În cazul spitalelor/secţiilor de psihiatrie cronici cu internari obligatorii pentru bolnavii psihici încadraţi la art. 105 şi 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecãrii sau urmãririi penale, precum şi pentru bolnavii care necesita asistenta medicalã spitaliceasca de lungã durata (ani), recuperare pediatrica - distrofici şi TBC, serviciile medicale spitaliceşti se deconteazã lunar de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate în funcţie de numãrul de zile de spitalizare efectiv realizat în luna pentru care se face decontarea şi de tarifele aferente tipului de spital conform anexei nr. 4a) la ordin. Numãrul de zile de spitalizare efectiv realizat se calculeazã în limita numãrului de internari contractate şi a duratei optime de spitalizare, prevãzute pentru TBC şi recuperare pediatrica - distrofici.
Trimestrial se fac regularizari şi decontãri, ţinându-se seama de cazurile de spitalizare externate şi cele contractate.
În situaţia în care numãrul de cazuri externate este mai mare decât numãrul cazurilor contractate, casele de asigurãri de sãnãtate pot accepta la decontare aceasta depasire dacã spitalul/secţiile au luat decizia de creştere a numãrului de internari, dupã epuizarea posibilitatii de înscriere pe listele de asteptare a cazurilor programabile, şi dacã creşterea numãrului de cazuri realizate se regaseste în reducerea numãrului de cazuri contractate din alte spitale/secţii din judeţul respectiv, iar aceasta depasire se încadreazã în fondurile alocate asistenţei medicale spitaliceşti la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate respective.
În centrele universitare casele de asigurãri de sãnãtate cu care spitalele au contracte încheiate pot accepta la decontare, în cazuri justificate, un numãr mai mare de cazuri externate decât cel contractat, cu pana la 5%, dupã analiza şi acceptarea unor depasiri conform alineatului anterior.
La stabilirea numãrului de cazuri externate se ia în calcul şi numãrul celor care au fost internati şi apoi transferati în alte spitale, situaţie în care durata de spitalizare acceptatã la decontare este de maximum 3 zile.
În situaţia în care suma aferentã depãşirii duratei optime de spitalizare pe o secţie nu este compensata de suma corespunzãtoare reducerii duratei optime de spitalizare la celelalte secţii, casele de asigurãri de sãnãtate pot deconta diferenţa ce nu a fost compensata dacã depãşirea este justificatã şi se încadreazã în fondurile alocate asistenţei medicale spitaliceşti la nivelul casei de asigurãri de sãnãtate respective."
6. Litera e) a articolului 7 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"e) sumele pentru serviciile medicale efectuate în dispensare TBC, laboratoare de sãnãtate mintalã - stationar de zi, structuri de primire urgente, cabinete stomatologice pentru servicii de urgenta se deconteazã la nivelul cheltuielilor de personal efectiv realizate conform statului de plata şi la nivelul contractat pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare;"
7. La articolul 7 din anexa nr. 1 se introduce litera k) cu urmãtorul cuprins:
"k) sume pentru plata cheltuielilor de personal pentru personalul din activitatea de cercetare încadrat cu contract de munca în spital, finanţat din fondul pentru asistenta medicalã spitaliceasca."
8. Articolul 14 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Serviciile medicale spitaliceşti acordate în urma unui accident de munca se factureaza distinct de cãtre furnizorul de servicii medicale spitaliceşti cãtre asiguratorul persoanei cãreia i s-au acordat aceste servicii."
9. Alineatul (4) al articolului 15 din anexa nr. 1 se abroga.
10. Titlul anexei nr. 4a) va avea urmãtorul cuprins:
"Tariful pe zi de spitalizare corespunzãtor secţiilor/compartimentelor*) de spital şi tipuri de specialitãţi pentru anul 2002"
11. Poziţia nr. 2 "Balneo-fizioterapie" din anexa nr. 4a) va avea urmãtorul cuprins:
"2. Recuperare, medicina
fizica şi balneologie 750.000 514.770 319.073"
12. Poziţia nr. 39 "Geriatrie şi gerontologie" din anexa nr. 4a) va avea urmãtorul cuprins:
"39. Geriatrie
şi gerontologie 1.175.648 210.448 157.836"
13. Nota de la anexa nr. 4a) va avea urmãtorul cuprins:
" NOTA:
1. Tariful/zi de spitalizare de la spitalele judeţene se ia în calcul şi pentru spitalele de monospecialitate.
2. Spitalele în care sunt organizate UPU pot beneficia de tarife/zi de spitalizare majorate cu pana la 5%, iar spitalele de urgenta pot beneficia de o majorare a tarifelor/zi de spitalizare cu încã 5%.
3. Tariful/zi de spitalizare de la secţia/compartimentul*) AŢI se ia în calcul şi pentru secţiile/compartimentele*) de arsi şi cardiologie interventionala.
4. Tariful/zi de spitalizare de la secţiile/compartimentele*) AŢI, cardiologie interventionala şi arsi sunt maximale şi, în raport de evaluarea trimestriala, se vor renegocia.
5. Tariful/zi de spitalizare de la secţia/compartimentul*) prematuri se ia în calcul şi pentru secţia/compartimentul*) recuperare pediatrica - distrofici.
6. Tariful/zi de spitalizare de la secţia/compartimentul*) ortopedie se ia în calcul şi pentru secţia/compartimentul*) TBC osteoarticular.

-----------
*) Prin compartimente se înţelege compartimentele de sine stãtãtoare din cadrul spitalelor, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei în structura acestora, şi nu compartimentele din structura secţiilor."

7. Tariful/zi de spitalizare de la compartimentele TI coronarieni, boli infectioase, pediatrie şi neonatologie se asimileazã cu tariful/zi de spitalizare de la secţiile AŢI, este maximal şi, în raport de evaluarea trimestriala, se va renegocia.
14. Litera a) de la articolul 2 din anexa nr. 14 va avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru serviciile de transport cu autovehicule, suma contractatã este egala cu numãrul de kilometri echivalenti (dus-întors) estimati a fi parcursi inmultit cu tariful pe kilometru parcurs negociat între furnizori şi casele de asigurãri de sãnãtate. Acest tarif se stabileşte în limita tarifului maxim prevãzut în anexa nr. 15 la ordin, astfel încât la unitãţile la care se înregistreazã timpi de asteptare mai ridicati, respectiv distanţe parcurse mai mici, sa se acorde tarife pe kilometru spre limita maxima, pentru a se putea asigura drepturile salariale ale conducatorului mijlocului de transport pe perioada de asteptare.
Pentru serviciile de transport aerian şi pe apa, suma contractatã se calculeazã pe baza numãrului de ore de zbor, respectiv a numãrului de ore de mars estimat, inmultit cu tariful negociat pe ora de zbor, respectiv de mars."
15. Alineatul (3) al articolului 8 din anexa nr. 14 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În situaţia în care numãrul kilometrilor parcursi, numãrul orelor de mars, respectiv numãrul orelor de zbor, este mai mic decât numãrul contractat, casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã nivelul realizat al acestora."
16. Articolul 10 din anexa nr. 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) La decontare, începând cu trimestrul IV 2002, casele de asigurãri de sãnãtate vor avea în vedere şi indicatorul calitativ <<promptitudinea>>. Promptitudinea reprezintã timpul de la primirea apelului pana la plecarea în misiune. Pentru urgentele majore timpul maxim este de 3 minute, iar pentru urgentele de gradul II timpul maxim este de 10 minute. Gradul de realizare a acestui indicator se calculeazã ca raport între numãrul de solicitãri ce s-au încadrat în timpul maxim de plecare în misiune şi numãrul total de solicitãri. În cazul neîndeplinirii acestui indicator suma cuvenitã în raport cu numãrul de kilometri parcursi şi cu numãrul de solicitãri se diminueazã cu 1% pentru o nerealizare de 10-15% şi cu 2% pentru o nerealizare de 15-25%. Pentru nerealizari mai mari de 25% diminuarea este de 5%.
(2) În trimestrul IV 2002 se va inregistra şi timpul de ajungere la caz, care la urgentele majore nu trebuie sa depãşeascã 15 minute, conform Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 595/2001 ."
17. La sfârşitul anexei nr. 15 se introduce o nota cu urmãtorul cuprins:
"NOTA:
În perioada de iarna tariful maxim lei/km se majoreazã cu 20%."
18. Alineatul (1) al articolului 2 din anexa nr. 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Serviciile medicale spitaliceşti în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate se furnizeazã în baza recomandarii de internare din partea medicului de familie acreditat sau a medicului de specialitate din ambulatoriu, cu excepţia urgentelor medico-chirurgicale, bolilor infectocontagioase care necesita izolare şi tratament, internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici încadraţi la art. 105 şi 114 din Codul penal şi celor dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecãrii sau urmãririi penale, a bolnavilor de TBC, a gravidelor şi a lehuzelor care sunt incluse pe listele suplimentare ale medicilor de familie."
19. Alineatul (1) al articolului 7 din anexa nr. 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Pentru spitalele finanţate pe baza de tarif pe zi de spitalizare suma contractatã aferentã serviciilor medicale spitaliceşti se determina în funcţie de urmãtorii indicatori, utilizându-se metodologia prevãzutã în anexa nr. 1 la ordin:



Numãr de zile de spitalizare contractat în anul 2002,
desfãşurat pe tipuri de secţii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Secţia Numãr de Durata optima Numãr de zile Tarif pe zi de
cazuri spitalizate de de spitalizare spitalizare/
contractat spitalizare**) contractat secţie*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-----------
*) Tariful pe zi de spitalizare/secţie luat în calcul pentru determinarea sumelor aferente fiecãrei secţii este cel prevãzut în anexa nr. 4 la ordin.
**) Pentru secţiile/spitalele de psihiatrie cronici cu internari obligatorii pentru bolnavii psihici încadraţi la art. 105 şi 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecãrii sau urmãririi penale, precum şi pentru bolnavii care necesita asistenta medicalã spitaliceasca de lungã durata (ani), se ia în considerare durata de spitalizare efectiv realizatã în anul precedent.

Suma pentru serviciile medicale spitaliceşti contractate se obţine prin înmulţirea numãrului de cazuri spitalizate contractate cu durata optima de spitalizare/durata efectiv realizatã, dupã caz, şi cu tariful pe zi de spitalizare.
Suma stabilitã pentru anul 2002 este de ....... lei.
La începutul fiecãrei luni, pentru luna în curs, casa de asigurãri de sãnãtate poate acorda furnizorului de servicii medicale pana la 80% din suma contractatã aferentã lunii respective."
20. Paragraful al doilea din textul urmãtor tabelului de la alineatul (2) al articolului 7 din anexa nr. 21 va avea urmãtorul cuprins:
"La începutul fiecãrei luni, pentru luna în curs, casele de asigurãri de sãnãtate acorda spitalelor pana la 80 % din suma corespunzãtoare lunii curente."
21. Alineatul (6) al articolului 7 din anexa nr. 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Trimestrial, pana la data de .... a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, se fac regularizãrile şi decontãrile, ţinându-se seama de cazurile spitalizate externate şi de cele contractate şi/sau raportate, dupã caz."
22. Litera B din Actul adiţional privind sumele pentru serviciile medicale efectuate în cabinetele medicale de specialitate prevãzute la art. 8 lit. d) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.330/2001 , la anexa nr. 21 va avea urmãtorul cuprins:
"B. Sume acordate pentru serviciile medicale efectuate în dispensarele TBC şi laboratoarele de sãnãtate mintalã - stationar de zi din fondul alocat pentru asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice"
23. Literele c) şi d) de la articolul 8 din anexa nr. 22 vor avea urmãtorul cuprins:
"c) numãr ore de mars;
d) tarif pe kilometru parcurs/ora de mars/ora de zbor."
24. Capul celui de-al doilea tabel de la articolul 8 din anexa nr. 22 va avea urmãtorul cuprins:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
"Tipul Numãr Tarif/ora Suma"
ambarcatiunii ore de mars de mars negociat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



25. Nota de la sfârşitul anexei nr. 25 se completeazã cu poziţia nr. 3 cu urmãtorul cuprins:
"3. La spitalele/secţiile aferente poziţiei nr. 2 din tabel durata optima de spitalizare pentru recuperare pediatrica - distrofici şi patologie posttraumatica sau neurologica de tip infirmitate motorie cerebrala pediatrica este de 60 de zile, iar pentru recuperare medicalã, alta decât cea de medicina fizica şi balneologie, este de 21 de zile, cu excepţia cazurilor complexe dupã intervenţii neurochirurgicale: traumatisme vertebro-medulare, traumatisme cranio-cerebrale, tumori operate şi cazuri complexe neurologice: hemiplegie, boala Parkinson, scleroza multipla, sechele motorii postencefalopatii, pentru care durata optima de spitalizare este de 30 de zile."
ART. 2
Prevederile prezentului ordin sunt valabile începând cu luna septembrie 2002.
ART. 3
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. univ. dr. Eugeniu Turlea

Preşedintele Colegiului Medicilor
din România,
prof. dr. Mircea Cinteza

Avizat
-------
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei
p. Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Radu Deac

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016