Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 226 din 29 aprilie 1999  privind aprobarea Regulamentului pentru desemnarea si calificarea profesionala a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare, al marfurilor periculoase    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 226 din 29 aprilie 1999 privind aprobarea Regulamentului pentru desemnarea si calificarea profesionala a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare, al marfurilor periculoase

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 378 din 9 august 1999
Ministrul transporturilor,
în temeiul <>art. 11 lit. j) şi k) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 197/1998 , şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor,
având în vedere prevederile Acordului european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 , ale <>art. 2 pct. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi ale Directivei 96/35 a Consiliului C.E.E., referitoare la desemnarea şi calificarea profesionalã a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe cãile navigabile interioare al mãrfurilor periculoase,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul pentru desemnarea şi calificarea profesionalã a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe cãile navigabile interioare al mãrfurilor periculoase, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., Autoritatea Feroviara Romana - AFER, Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. şi Direcţia de reglementãri şi calitatea serviciilor pe Dunare şi cãile navigabile vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2000.

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu


ANEXA 1

REGULAMENTUL
pentru desemnarea şi calificarea profesionalã a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe cãile navigabile interioare al mãrfurilor periculoase

ART. 1
(1) Persoanele fizice sau juridice romane care efectueazã transporturi rutiere, feroviare sau pe cãile navigabile interioare ale mãrfurilor periculoase sau care desfãşoarã operaţiuni de încãrcare şi/sau descãrcare aferente acestor transporturi trebuie sa desemneze unul sau mai mulţi consilieri de siguranta.
(2) Consilierii de siguranta au ca principala atribuţie prevenirea riscurilor care pot aparea în timpul desfãşurãrii activitãţilor prevãzute la alin. (1) pentru persoane, bunuri sau pentru mediul înconjurãtor.
ART. 2
În cuprinsul prezentului regulament se înţelege prin:
a) consilier de siguranta pentru transportul mãrfurilor periculoase, denumit în continuare consilier, persoana desemnatã de o persoana fizica sau juridicã pentru a îndeplini atribuţiile prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul regulament şi care este titular al certificatului prevãzut la art. 5;
b) mãrfuri periculoase - mãrfurile definite ca atare conform reglementãrilor în vigoare şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
ART. 3
Prevederile prezentului regulament nu se aplica transporturilor militare.
ART. 4
(1) Consilierul urmãreşte ca operaţiunile prevãzute la art. 1 sa se desfãşoare în conformitate cu reglementãrile în vigoare şi în condiţii de deplina siguranta.
(2) Responsabilitatea pentru acţiunile consilierului revine persoanei fizice sau juridice care l-a desemnat.
(3) Pentru persoanele juridice funcţia de consilier poate fi asigurata de cãtre conducãtorul sau de unul dintre salariaţii acestora ori de o alta persoana din afarã persoanei juridice desemnate de aceasta.
(4) În cazul persoanelor fizice funcţia de consilier poate fi asigurata de persoana fizica respectiva sau de alta persoana desemnatã de aceasta.
(5) Persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 1 vor comunica Ministerului Transporturilor numele persoanelor care au fost desemnate drept consilieri.
ART. 5
(1) Consilierul trebuie sa fie titularul unui certificat de consilier de siguranta, eliberat de Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., Autoritatea Feroviara Romana - AFER sau prin Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C., dupã caz, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
(2) Certificatul de consilier de siguranta va avea forma şi conţinutul prevãzute în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
(3) Pentru obţinerea certificatului prevãzut la alin. (1) candidatul trebuie sa urmeze un curs de specialitate care se va finaliza prin examen susţinut în fata unei comisii desemnate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., Autoritatea Feroviara Romana - AFER sau de Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C., dupã caz.
(4) Cursurile se vor organiza de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., Autoritatea Feroviara Romana - AFER sau de cãtre Centrul de Perfecţionare a Personalului din Navigaţia Fluviala Galaţi, dupã caz, care va elabora şi programele acestor cursuri.
(5) Cursul de specialitate va urmãri sa asigure candidatului cunoştinţele necesare referitoare la reglementãrile în vigoare privind modalitãţile de transport al mãrfurilor periculoase, precum şi riscurile inerente acestor transporturi.
(6) Programele cursurilor vor cuprinde, în principal, tematica prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentul regulament.
ART. 6
Certificatul de consilier de siguranta este valabil pe o perioada de 5 ani. Valabilitatea acestuia se prelungeşte pe perioade de 5 ani, dacã în cursul ultimului an ce precede expirarea certificatului titularul acestuia a urmat cursuri de perfecţionare complementare, finalizate prin examen, organizate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., Autoritatea Feroviara Romana - AFER sau de Centrul de Perfecţionare a Personalului din Navigaţia Fluviala Galaţi, dupã caz.
ART. 7
În cazul producerii unui accident care afecteazã persoane, bunuri sau mediul înconjurãtor, consilierul este obligat sa strângã toate informaţiile necesare şi sa înainteze un raport celui care l-a desemnat. Acest raport nu se poate substitui raportului pe care autoritãţile competente îl solicita persoanelor fizice sau juridice care efectueazã operaţiunile prevãzute la art. 1, în timpul desfãşurãrii cãrora a avut loc accidentul. La solicitarea autoritãţilor competente persoanele fizice sau juridice vor pune la dispoziţie acestora şi raportul consilierului.

ANEXA 1
-------
la regulament
--------------

ATRIBUŢIILE CONSILIERULUI DE SIGURANTA

Consilierul are urmãtoarele atribuţii:
a) verifica respectarea reglementãrilor în vigoare referitoare la transportul mãrfurilor periculoase;
b) controleazã ca transporturile sa fie însoţite de toate documentele prevãzute de reglementãrile în vigoare;
c) supravegheazã operaţiunile referitoare la transportul mãrfurilor periculoase;
d) redacteazã un raport anual, destinat celui care l-a desemnat, referitor la activitãţile de transport al mãrfurilor periculoase sau la cele de încãrcare, descãrcare sau de depozitare în incinta portuara, pe care persoana fizica sau juridicã le-a efectuat. Raportul este pãstrat timp de 5 ani şi este pus la dispoziţie autoritãţilor, la cererea acestora;
e) urmãreşte modul în care se desfãşoarã urmãtoarele operaţiuni:
- identificarea mãrfurilor periculoase transportate;
- verificarea mijloacelor de transport şi a echipamentelor utilizate pentru transportul mãrfurilor periculoase şi pentru operaţiunile de încãrcare sau descãrcare;
- instruirea salariaţilor persoanei juridice pentru operaţiunile de transport, încãrcare sau descãrcare a mãrfurilor periculoase;
- punerea în practica a procedurilor de urgenta corespunzãtoare eventualelor accidente ce pot afecta siguranta în timpul operaţiunilor de transport, de încãrcare sau descãrcare a mãrfurilor periculoase;
- efectuarea de analize şi, dacã este necesar, redactarea rapoartelor referitoare la accidentele sau incidentele constatate în cursul transportului de mãrfuri periculoase ori în timpul operaţiunilor de încãrcare sau descãrcare;
- aplicarea mãsurilor corespunzãtoare pentru evitarea repetarii accidentelor sau incidentelor în cursul transporturilor de mãrfuri periculoase ori în timpul operaţiunilor de încãrcare sau descãrcare;
- dotarea cu echipamente de siguranta a mijloacelor de transport şi a personalului;
- respectarea regulilor referitoare la operaţiunile de încãrcare sau descãrcare.

ANEXA 2
-------
la regulament
-------------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR │
│ │
│ CERTIFICAT │
│ privind formarea profesionalã a consilierului │
│ de siguranta pentru transportul de mãrfuri periculoase │
│ în trafic rutier, feroviar şi pe cãile navigabile interioare │
│ │
│ Indicativul statului RO │
│ │
│ Numele ................................................. │
│ Prenumele .............................................. │
│ Data şi locul naşterii ................................. │
│ Naţionalitatea ......................................... │
│ │
│ Se certifica prin prezentul certificat ca titularul a absolvit │
│ examenul prin care se atesta calitatea de consilier de siguranta │
│ pentru transportul de mãrfuri periculoase în trafic rutier, │
│ feroviar, pe cãile navigabile interioare, precum şi pentru │
│ operaţiuni de încãrcare sau descãrcare, legate de astfel de │
│ transporturi. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Emis de Ministerul Transporturilor │
│ la data de.................................................. │
│ │
│ prin ....................................................... │
│ │
│ Valabil pana la data de .................................... │
│ │
│ Semnatura conducatorului unitãţii emitente │
│ ............................................................ │
│ │
│ Semnatura titularului │
│ ............................................................ │
│ │
│ Valabilitatea prezentului certificat se prelungeşte │
│ pana la data de .......................................... . │
│ │
│ Semnatura conducatorului unitãţii emitente │
│ ............................................................ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3
-------
la regulament
-------------

TEMATICA CURSULUI DE SPECIALITATE

- Mãsuri generale de prevenire şi de siguranta
- Cunoaşterea tipurilor de posibile consecinţe ale unui accident care implica mãrfuri periculoase
- Cunoaşterea principalelor cauze ale accidentului
- Dispoziţiile referitoare la transportul mãrfurilor periculoase, cuprinse în legislaţia nationala şi în convenţiile şi acordurile internaţionale la care România este parte şi care privesc, în special:
1. clasificarea mãrfurilor periculoase:
- procedura de clasificare a soluţiilor şi amestecurilor;
- sistemul numerotarii materiilor;
- clasele de mãrfuri periculoase şi principiile clasificarii lor;
- natura mãrfurilor periculoase transportate;
- proprietãţile fizico-chimice şi toxicologice;
2. condiţiile generale de ambalare, inclusiv cisterne şi conteinere:
- tipurile de ambalaje, codificarea şi marcajul;
- prescripţiile referitoare la ambalaje;
3. inscriptionarea cu etichete de pericol şi de manipulare;
4. menţiunile din documentul de transport:
- informaţiile din documentul de transport;
- declaraţia de conformitate a expeditorului;
5. modul de expediere, restrictii de expediere:
- încãrcare completa;
- transportul în vrac;
- transportul în colete;
- transportul în conteinere;
- transportul în cisterne fixe sau demontabile;
6. interdicţiile şi precautiile încãrcãrii în comun;
7. separarea mãrfurilor periculoase pe clase şi categorii;
8. limitarea cantitãţilor transportate şi cantitãţilor exceptate;
9. manipularea şi arimarea:
- încãrcarea şi descãrcarea;
- arimarea şi separarea;
10. curatarea, degazarea înaintea încãrcãrii şi dupã descãrcare, dupã caz;
11. instruirea personalului sau a echipajului, dupã caz;
12. documentele insotitoare:
- documente de transport;
- instrucţiuni scrise;
- certificat de conformitate a mijloacelor de transport;
- atestarea referitoare la instruire în privinta navigaţiei interioare;
- exemplare ale oricãrui document de derogare;
- alte documente specifice;
13. consemne de siguranta;
14. obligaţiile de supraveghere; oprirea şi stationarea;
15. regulile privind restricţiile de circulaţie sau de navigaţie;
16. deversari operationale sau accidentale de substanţe poluante;
17. condiţiile tehnice referitoare la mijloacele de transport al mãrfurilor periculoase.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016