Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 22 din 20 ianuarie 2006  pentru aprobarea Normelor de apreciere a ovinelor si caprinelor de reproductie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 22 din 20 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de apreciere a ovinelor si caprinelor de reproductie

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 146 din 15 februarie 2006
ORDIN nr. 22 din 20 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normelor de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 146 din 15 februarie 2006


În temeiul <>art. 26 din Legea zootehniei nr. 72/2002 , cu modificãrile ulterioare,
în concordanta cu deciziile Uniunii Europene 90/254, 90/255, 90/257 şi 90/258,
având în vedere prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 790/2005 privind delimitarea competentelor instituţiilor şi organizaţiilor implicate în transpunerea şi implementarea legislaţiei comunitare din domeniul zootehnic cuprinse în acquis-ul veterinar,
vazand Referatul de aprobare nr. 100.011 din 5 ianuarie 2006 al Direcţiei implementare politici de creşterea animalelor şi procesarea produselor de origine animala,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie, prevãzute în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
____________
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 146 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Agenţia Nationala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", în calitate de autoritate competenta, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>ordinele ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 164/2003 , nr. 177/2003, nr. 180/2003 şi nr. 182/2003, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 8 aprilie 2003, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 20 ianuarie 2006.
Nr. 22.

ANEXA

NORMA
de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie


SECŢIUNEA 1
ORGANIZAREA ŞI DESFÃŞURAREA CONTROLULUI OFICIAL AL PRODUCŢIEI LA OVINE ŞI CAPRINE

CAP. I
Generalitati

ART. 1
Autoritatea competenta
(1) Agenţia Nationala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie este autoritatea competenta pentru acreditarea organismelor sau autoritãţilor responsabile pentru controlul oficial al producţiei, calcularea şi publicarea rezultatelor.
(2) Pana la acreditarea organismelor prevãzute la alin. 1), autoritatea competenta va îndeplini urmãtoarele atribuţii:
a) este responsabilã pentru activitatea de control oficial al producţiei;
b) întreţine şi actualizeazã baza de date centrala;
c) efectueazã prelucrarea datelor, estimarea valorii de ameliorare, publicarea rezultatelor controlului oficial în buletinul anual de control;
d) organizeazã şi desfãşoarã activitatea de inspecţie;
(3) La nivel judeţean atribuţiile de autoritate competenta sunt îndeplinite de unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, care isi desfãşoarã activitatea în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
ART. 2
Organizaţia de control
(1) Controlul oficial este efectuat de organizaţii de control acreditate care concesioneaza aceasta activitate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Activitatea de control oficial este finanţatã din bugetul de stat, iar alocarea sumelor se face în baza contractului de concesiune.
(3) Principalele atribuţii ale organizaţiei de control sunt:
a) verifica şi aproba cererile crescatorilor de animale privind preluarea animalelor în controlul oficial şi asigura personalul necesar pentru efectuarea controlului oficial;
b) întocmeşte graficul de control;
c) executa controlul oficial în arealul pentru care este acreditata;
d) transmite laboratorului zonal probele de lapte pentru analiza calitativã, însoţite de buletinul de control (optional);
e) instruieste controlorii cu privire la tehnica efectuãrii controlului oficial;
f) informeazã crescatorii de animale asupra obligaţiilor ce le revin, conform prevederilor prezentelor norme;
g) constituie baza de date şi transmite datele în baza de date a organismului sau autoritãţii acreditate pentru calcularea şi publicarea rezultatelor, în conformitate cu normele în vigoare;
h) transmite crescatorilor de animale rezultatele controlului oficial, dupã fiecare control efectuat în ferma, pentru a ajuta la realizarea unui management mai eficient în ferma.
(4) Pana la preluarea controlului oficial de cãtre organizaţiile de control, acesta va fi efectuat, în continuare, de cãtre personalul unitãţilor pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie.
ART. 3
Controlorii
(1) Controlorii vor fi selecţionaţi în principal, dintre persoane cu studii de specialitate (medii sau superioare) din localitãţile unde se afla fermele care solicita efectuarea controlului oficial. Aceste persoane trebuie sa ofere garanţia ca pot sa-şi exercite funcţia în conformitate cu prezentele norme.
(2) Controlorii trebuie sa cunoascã tehnica de executare a controlului oficial şi sa fie prezentaţi fermierilor unde urmeazã sa-şi desfãşoare activitatea, de cãtre responsabilul organizaţiei de control.
(3) Controlorul este responsabil în primul rând de executarea regulamentara a controalelor în toate fermele pentru care a fost nominalizat.
(4) Controlorul confirmat în funcţia sa - în sensul prezentelor norme - primeşte un numãr (cod) care va fi aplicat pe toate documentele emise de acesta.
(5) Controlorul este obligat sa participe la toate cursurile de instruire privind efectuarea controlului oficial la care este convocat.
(6) În ce priveşte condiţiile de angajare, controlorul este supus legislaţiei muncii, putând fi angajat cu norma intreaga, cu fracţiuni de norma, sau alte forme legale, în funcţie de numãrul de animale din fermele în care executa controlul oficial.
ART. 4
Drepturile şi obligaţiile crescatorilor
(1) Crescatorul care doreşte sa-şi supunã efectivul de oi/capre controlului oficial al producţiei trebuie sa depunã o solicitare scrisã la organizaţia de control acreditata sa efectueze controlul oficial, în care va mentiona şi metoda de control care sa fie aplicatã.
(2) Crescatorul este liber sa aleagã una din metodele de control aprobate.
(3) Crescatorii care solicita intrarea în controlul oficial al producţiei trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) toate oile/caprele din ferma sa fie individualizate şi înregistrate conform sistemului oficial;
b) sa utilizeze insamantarea artificiala, monta naturala autorizata sau transferul de embrioni, ca metoda de reproducţie pentru efectivele din ferma;
c) sa permitã efectuarea controlului oficial la întregul efectiv de animale din ferma.
(4) La intrarea în controlul oficial, fiecãrei ferme i se atribuie un cod. Atribuirea mai multor coduri este exclusa, chiar dacã efectivul de oi/capre aparţinând fermei este împãrţit între mai mulţi proprietari.
(5) O ferma poate fi retrasã în orice moment din controlul oficial. Crescatorul va anunta aceasta în scris cu cel puţin 30 zile înaintea ultimului control obişnuit. Controlul poate fi reluat, la cererea crescatorului, dupã cel puţin 12 luni.
ART. 5
Restrictii
(1) Controlul oficial se efectueazã de cãtre controlori strãini de ferma. Sunt excluse:
a) persoanele care lucreazã în ferma sau care trãiesc în comunitate cu proprietarul animalelor;
b) persoanele interesate financiar în ferma;
c) rude pe linie ascendenta sau descendenta de gradul I.
(2) Crescatorii care solicita una din metodele de control oficial care permite efectuarea controlului de cãtre crescator, vor fi autorizaţi pentru efectuarea controlului oficial în ferma proprie, de cãtre organizaţia de control, dupã efectuarea cursurilor de instruire şi nu vor beneficia de plata manoperei de control oficial.

CAP. II
Finanţarea controlului

ART. 6
Cheltuieli pentru controlul oficial
Cheltuielile pentru controlul oficial al producţiei se suporta din fonduri bugetare, conform prevederilor <>art. 35, alin. (1) lit. a) şi b) din Legea zootehniei nr. 72/2002 .
ART. 7
Contribuţii publice
(1) În bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale sunt prevãzute fondurile necesare pentru:
- manopera de cantarire şi înregistrare a producţiei de lapte;
- manopera de recoltare şi transport a probelor de lapte (optional);
- achiziţionarea cantarelor şi pipetelor de lapte;
- achiziţionarea flacoanelor şi ambalajelor pentru probe de lapte (optional);
- conservantii pentru lapte (optional);
- controlul calitãţii laptelui (% grasime şi % proteina) (optional);
- manopera pentru controlul producţiei de carne;
- manopera pentru controlul oficial al producţiei de lana;
- manopera pentru controlul oficial al producţiei de pielicele;
- dezvoltarea şi întreţinerea sistemului informatic;
- constituirea bazei de date;
- achiziţionarea formularelor tipizate;
- tipãrirea şi expedierea cãtre crescatori a buletinelor şi documentelor oficiale;
- estimarea valorii de ameliorare.
ART. 8
Contribuţii extrabugetare
(1) Contribuţia crescatorilor care solicita servicii suplimentare celor prevãzute în prezentul regulament.
(2) Alte fonduri atrase, în conformitate cu prevederile legale.

SECŢIUNEA 1.1.
CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCŢIEI DE LAPTE

CAP. III
Controlul producţiei de lapte la ovine

ART. 9
Definirea caracteristicilor producţiei de lapte
(1) Durata alaptarii corespunde perioadei în care mieii sunt alaptati de cãtre oaia mama sau perioadei de alaptare şi muls. Dacã mieii au supt doar în faza colostrala, durata alaptarii se considera a fi zero. Dacã exista o perioada iniţialã de alaptare, producţia de lapte din aceasta este egala ori cu cantitatea de lapte supt în cazul în care nu a existat muls de golire ori cu cantitatea de lapte muls plus laptele supt, dacã a existat şi muls de golire.
(2) Durata perioadei de muls corespunde cu intervalul de timp scurs de la intarcarea mielului pana la încheierea lactatiei.
(3) Durata lactatiei este egala cu suma, în zile, a perioadei de alaptare (alaptare + muls) şi a celei de muls; deasemeni, este diferenţa, în zile, între data fatarii şi data încheierii lactatiei.
(4) Producţia totalã de lapte este producţia de lapte obţinutã în cazul lactatiei cu muls de la fatare (fãrã perioada de supt).
(5) Totalul de lapte muls este producţia de lapte din perioada mulsului în cazul lactatiei cu muls dupã perioada de supt.
(6) Totalul de lapte muls şi supt este suma producţiei de lapte din perioada de supt (lapte supt sau lapte muls şi supt) plus totalul laptelui muls.
(7) Numai producţia de lapte din timpul mulsului poate fi parte a înregistrãrii de lapte în ferma. Dacã perioada suptului este diferita de zero, producţia de lapte a oii ia în considerare mulsul de dupã intarcare şi durata acestei perioade (care începe odatã cu intarcarea mieilor şi se termina la încheierea lactatiei).
ART. 10
Producţia totalã de lapte şi producţia de referinta
(1) Producţia de lapte se calculeazã pentru perioada de muls, care poate începe dupã fatare sau dupã o perioada de supt.
(2) Organizaţia de control stabileşte durata standard a lactatiei pentru fiecare rasa sau categorie de oi, în funcţie de sistemul de creştere practicat.
(3) Durata standard a lactatiei trebuie declarata la publicarea rezultatelor.
ART. 11
Mulsul de la fatare
(1) Oile sunt mulse dupã fatare (odatã ce se termina faza colostrala). Durata lactatiei şi durata perioadei de muls dupã intarcare sunt egale (nu se înregistreazã faza colostrala). Producţia de lapte de dupã intarcare este egala cu cea din timpul lactatiei.
ART. 12
Mulsul dupã o perioada de supt
(1) Oile sunt mulse dupã o perioada de supt sau dupã una care combina mulsul şi suptul. Producţia de lapte de dupã intarcare este mai mica decât producţia totalã de lapte muls şi supt: numai faza descendenta a curbei de lactatie este înregistratã în aproape toate cazurile, iar varful lactatiei cade în perioada suptului iniţial. Durata perioadei de muls de dupã intarcare este egala cu cea a lactatiei minus cea a suptului.
ART. 13
Metode de control
Metoda A: Toate controalele sunt efectuate de cãtre un reprezentant oficial al organizaţiei de control.
Metoda B: Toate controalele sunt efectuate de fermier sau reprezentantul sau.
Sunt recunoscute ca oficiale şi metodele de control în care nu sunt controlate toate mulsorile. Dacã o ferma este controlatã la un control la mulsoarea de seara şi la controlul urmãtor la mulsoarea de dimineata, se foloseşte simbolul T (muls alternativ), dacã ferma este controlatã la aceeaşi mulsoare la fiecare control se foloseşte simbolul C (muls corectat).
ART. 14
Animalele ce se supun controlului
(1) Crescatorii pot avea animalele grupate în una sau mai multe turme. Turmele care sunt cuprinse în control trebuie sa fie separate de turmele care nu sunt în control. Este interzis ca în turmele aflate în control sa se introducã alte animale în perioada de lactatie.
Pentru oile aflate în control într-o turma se tine un inventar de la începutul lactatiei pana la încheierea acesteia.
În momentul în care se executa controlul producţiei la o turma, se controleazã toate oile, cu excepţia celor care alapteaza.
Dacã un fermier isi pãstreazã oile o parte a anului în turma altui fermier, aceste animale nu se cuprind în control.
ART. 15
Primul control
(1) Ziua primului control pentru turma este situata în intervalul cuprins între ziua 4 şi ziua 15 dupã începerea mulsului pentru intreaga turma.
(2) Primul control al producţiei de lapte pentru o oaie este situat în primele 35 de zile de la separarea completa de miei, cu o toleranta de 17 zile. În consecinta, diferenţa, în zile, de la fatare pana la primul control al unei oi este egala cu durata perioadei de alaptare plus 52 de zile (35+17). Dacã aceasta diferenţa este mai mare decât cea descrisã mai sus, pentru animalul respectiv nu se calculeazã lactatiile (este exclus din control).
ART. 16
Frecventa şi numãrul controalelor
(1) Frecventa şi numãrul controalelor pentru turma. În cazul controlului ambelor mulsori zilnice, intervalul, în zile, între cele doua controale succesive este de 30 de zile (cu limite între 28 şi 34 zile) pentru metoda A4, B4, sau 36 pana la de 42 zile pentru metoda A5, B5, A6, B6. Dacã se controleazã doar una dintre cele doua mulsori zilnice (metoda AT, BT, AC sau BC) intervalul mediu între controale este de 30 zile. Metoda A4 este metoda standard.
(2) Intervalul maxim între doua controale succesive pentru aceeaşi oaie este de 70 zile (2 x 35). Dacã intervalul între doua controale este mai mare de 70 de zile, se întrerupe controlul pentru oaia respectiva.
(3) Organizaţia de control poate stabili numãrul de înregistrãri lunare precum şi intervalul maxim dintre primul şi ultimul control în perioada de lactatie.
ART. 17
Tipul controlului şi exprimarea rezultatelor
(1) Singurul control obligatoriu este cel cantitativ (cantitatea de lapte). Testele asupra compoziţiei chimice sau testele calitative sunt opţionale. Controlul cantitativ se referã la cantitatea de lapte produsã de o oaie, în condiţii normale de ferma, indiferent de sistemul de muls folosit.
(2) Dacã mulsul este mecanic se recomanda sa nu se ia în considerare volumul individual de lapte colectat din ultimele jeturi. Dacã producţia din ultimele jeturi este înregistratã, este necesar sa fie menţionatã în prezentarea rezultatelor.
(3) Laptele este mãsurat la doua mulsori din ziua de control (metoda A şi B) sau la una din mulsori, alternativ, la un control la mulsoarea de seara iar la controlul urmãtor la mulsoarea de dimineata (metoda de control AT şi BT) sau la aceeaşi mulsoare la fiecare control (metoda AC şi BC).
(4) Laptele este mãsurat gravimetric (grame). Cantitatea minima zilnica testata este de 200 g, cu o eroare de maxim 40 g. Dacã în ziua de control se înregistreazã o cantitate de lapte mai mica de 200 g, lactatia oii este consideratã încheiatã.
(5) Cu ocazia controlului, se verifica dacã animalele sunt înmatriculate dupã sistemul oficial şi se verifica datele privind organizarea imperecherilor, evidenta fatarilor, verificarea filiaţiei materne/paterne pe baza duratei medii a gestatiei.
ART. 18
Clauze de calculare a lactatiei
(1) Pentru intreaga turma fermierul trebuie sa adopte o singura metoda de înregistrare a laptelui pentru perioada lactatiei.
(2) Pentru fiecare oaie producţia totalã de lapte se calculeazã folosind metoda Fleischmann sau o alta metoda cu acuratete echivalenta, fiind raportatã, în funcţie de perioada de muls, la perioada lactatiei de la fatare pana la încheierea lactatiei sau de la intarcare pana la încheierea lactatiei.
(4) Mulsul de la fatare: se calculeazã producţia totalã de lapte pe lactatie şi durata corespondenta a lactatiei (diferenţa dintre data încheierii lactatiei şi data fatarii).
(5) Mulsul dupã o perioada de supt: se calculeazã producţia de lapte de dupã intarcare şi durata corespunzãtoare perioadei de muls (diferenţa între data încheierii lactatiei şi cea a intarcarii).
(6) Procedura de calcul trebuie descrisã la publicarea rezultatelor.
ART. 19
Dispoziţii opţionale
(1) Controlul calitativ este optional. Un asemenea test se poate face în scop experimental în cadrul unei scheme de selecţie integrata sau poate fi parte a controlului oficial. Procedura testului calitativ este descrisã de fiecare organizaţie oficialã: obiectivele, frecventa, metoda, categoriile de oi, procentajul şi mãsurile de supraveghere ulterioare. Analiza conţinutului de proteine şi de grasime trebuie facuta din aceeaşi mostra ca şi înregistrarea cantitativã.
ART. 20
Prezentarea rezultatelor
(1) Producţia totalã de lapte echivaleaza cu producţia totalã de lapte pe lactatie în cazul mulgerii de la fatare sau cu producţia de lapte în perioada de mulgere în cazul mulgerii dupã alaptare.
(2) Perioada de muls echivaleaza cu durata lactatiei în cazul mulgerii de la fatare sau cu durata perioadei de muls în cazul mulgerii dupã alaptare.
(3) Este obligatorie prezentarea urmãtoarelor rezultate pentru fiecare rasa, an sau perioada de muls.
(a) Informaţii referitoare la controlul producţiei de lapte:
- organizaţia ce rãspunde de efectuarea controlului;
- metoda de control folositã;
- unitatea de mãsura pentru cantitatea de lapte;
- tipul echipamentului de control folosit;
- organizaţia responsabilã de calcularea lactatiilor;
- data încheierii lactatiei: realã sau calculatã şi specificarea procedurii de calcul pentru data încheierii lactatiei calculatã;
- data intarcarii mieilor (în caz ca exista o perioada de supt): realã sau calculatã, indica durata medie a perioadei de supt;
- numãrul minim de teste de lapte pe oaie, pentru calculul producţiei de lapte pe lactatie;
- calcularea producţiei de lapte, bazatã pe durata realã sau standard a mulsului;
- publicarea duratei mulsului: formula de calcul (diferenţa dintre date);
- existenta ajustarilor pentru producţia de lapte: tip şi descriere (exemple de ajustari cu privire la varsta, data fatarii, etc.);
- existenta sistemelor de supraveghere (tip şi descriere).
(b) Informaţii referitoare la turmele în controlul producţiei de lapte:
- numãrul de ferme în control (anual);
- numãrul de oi în aceste ferme (inventar la fatare);
- numãrul de oi lactante în aceste ferme (producţia de lapte calculatã);
- ce sistem de mulgere este folosit:
- > sistemul I: mulgere de la fatare, sau
- > sistemul II: mulgere dupã o perioada de alaptare;
- în cazul sistemului II: durata medie a perioadei de supt (în zile) şi descrierea detaliatã a fazelor iniţiale de supt sau de supt şi muls;
- descrierea obiectivelor reproductiei: una sau mai multe fatari pe perioada de muls, varsta la prima fatare;
- sistemul de muls: mecanic (% de ferme şi oi) sau manual (% de ferme şi oi);
- rezultatele controlului: producţia totalã de lapte şi durata, producţia medie zilnica.
Dacã este posibil, rezultatele din producţia de lapte sunt prezentate pentru toate lactatiile, în acord cu numãrul lactatiilor, fãrã nici o ajustare.
(c) Informaţii referitoare la animale: în mod obligatoriu pentru fiecare lactatie se vor publica urmãtoarele:
- numãrul matricol al oii;
- varsta la fatare;
- numãrul lactatiei sau categoria de varsta;
- în cazul alaptarii, durata perioadei de alaptare;
- producţia totalã de lapte (fãrã corectii);
- durata perioadei de muls;
- producţia medie zilnica.
Dacã este posibil, se pot publica şi a alte rezultate:
- diferenţa (în zile) dintre data fatarii şi data primului test;
- maximum de lapte înregistrat (cu stadiul lactatiei);
- numãr total de teste lunare;
- o producţie de referinta (şi durata standard aleasã).
ART. 21
Rezultatele înregistrãrilor opţionale
(1) Informaţii referitoare la controlul calitativ:
- obiectivele controlului calitativ (experimental sau selecţie);
- descrierea procedeului de recoltare a probelor;
- metodologia de control folositã: mulsorile controlate, frecventa controalelor, categoriile de oi controlate;
- rezultate: procentajul de animale în controlul calitativ fata de cele în controlul cantitativ;
- analize: tipul şi metodele de analiza, unitãţile de mãsura folosite;
- calculele efectuate: descrierea tipurilor de calculatii şi publicarea rezultatelor;
- prezentarea rezultatelor medii - rasa, turma şi oaie;
- existenta unui sistem de supracontrol: tip şi descriere.
(2) Rezultate de reproducţie:
- descrierea generalã a sistemului de reproducţie (se disting doua sisteme: o fatare pe an sau mai multe fatari);
- descrierea metodei de reproducţie folositã: estrus indus şi insamantare artificiala, estrus indus şi monta dirijata, monta naturala;
- varsta medie la prima fatare, în funcţie de metoda de reproducţie;
- descrierea perioadei de fatare (frecventa) pe grupe de varsta şi metoda de reproducţie;
- fertilitatea medie obţinutã pe grupe de varsta şi metoda de reproducţie;
- prolificitatea medie pe grupe de varsta şi metoda de reproducţie.
(3) Alte rezultate opţionale: se pot furniza şi alte rezultate grupate pe rasa, turma sau oaie, astfel:
- rezultatul cantaririi mieilor la fatare sau intarcare;
- rezultatul cantaririi oilor la fatare sau la intarcarea mieilor;
- cauzele reformei;
- frecventa mamitelor.

CAP. IV
Controlul producţiei de lapte la caprine

ART. 22
Organizarea înregistrãrii
(1) Controlul oficial cuprinde urmãtoarele înregistrãri:
- identificarea animalelor, conform sistemului oficial;
- controlul producţiei de lapte;
- verificarea controlului producţiei de lapte prin inspecţia periodicã a fermelor;
- organizarea controlului montelor, folosirea registrului de fatare.
(2) Identificarea iezilor trebuie facuta în maximum 30 de zile de la naştere.
(3) Se supun controlului toate caprele mulse în ziua înregistrãrii laptelui.
ART. 23
Metode de control şi durata lactatiei
(1) Durata minima a lactatiei trebuie sa fie de 150 de zile şi maximum de 240 de zile. Durata aleasã trebuie declarata de cãtre organizaţia de control.
(2) Operaţiuni de înregistrare a laptelui:
- stabilirea intervalului ales;
- modul de înregistrare a cantitãţii de lapte:
- > de cãtre un reprezentant oficial al organizaţiei de control (metoda A):


┌─────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┬─────────────────┐
│ Intervalul de │ Intervalul mediu de │ Numãr de │ Simbol │
│ control (ore) │ control (zile) │ înregistrãri pe an │ │
├─────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼─────────────────┤
│ 24 │ 14 │ 26 │ A2 │
├─────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼─────────────────┤
│ 24 │ 21 │ 17 │ A3 │
├─────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼─────────────────┤
│ 24 │ 28-34 │ 11-13 │ A4 │
├─────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼─────────────────┤
│ 24 │ 36 │ 10 │ A5 │
├─────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼─────────────────┤
│ 24 │ 42 │ 8-9 │ A6 │
├─────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┼─────────────────┤
│ Înregistrare │ 30 │ 12 │ A(T) │
│ alternativa │ │ │ │
│ dimineata/seara │ │ │ │
└─────────────────┴─────────────────────┴────────────────────┴─────────────────┘



Metoda A4 este consideratã standard.
- de cãtre proprietar sau de cãtre un oficial în colaborare cu proprietarul (metoda B):


┌─────────────────┬───────────────────────┬──────────────────────┬─────────────┐
│ Intervalul de │ Media pe un │ Numãr de │ Simbol │
│ control (ore) │ interval de zile │ înregistrãri pe an │ │
├─────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┼─────────────┤
│ 24 │ 30 │ 12 │ B │
└─────────────────┴───────────────────────┴──────────────────────┴─────────────┘



(3) În cazul vacantelor anuale, controlul oficial al producţiei de lapte poate fi suspendat pe o perioada care nu depãşeşte 75 de zile pentru fiecare capra şi/sau pentru toatã turma. În cazul restrictiilor veterinare în zona, înregistrarea poate fi suspendatã pentru o perioada de pana la 100 de zile.
(4) În absenta alaptarii, primul control nu trebuie efectuat înainte de a 10-a zi de la fatare. În cazul alaptarii, controlul trebuie sa înceapã dupã a 40-a zi de la fatare, caz în care calculul producţiei de lapte se face începând cu a 40-a zi dupã fatare.
(5) Pentru estimarea producţiei de lapte pe lactatie trebuie efectuate minim trei controale.
(6) Pentru a estima producţia de lapte în perioada dintre ultima înregistrare şi intarcare, se înmulţeşte producţia cu un numãr de zile egal cu jumãtate din intervalul ales.
ART. 24
Publicarea rezultatelor
(1) Producţia de lapte se exprima în kg. Cantitãţile de lapte pot fi mãsurate cu ajutorul oricãrui instrument cu o precizie de 20 g.
(2) Cantitatea de lapte rezultatã din ultimele jeturi nu se include. Determinarea conţinutului de grasime sau de proteine este opţionalã.
ART. 25
Stabilirea greutatii laptelui, a conţinutului de grasime şi proteina şi metodele de calcul a lactatiilor
(1) Echipamentul folosit pentru cantarirea laptelui trebuie verificat, dacã este posibil, de cãtre o agenţie guvernamentalã corespunzãtoare.
(2) Conţinutul în proteina şi conţinutul de grasime se determina din aceeaşi mostra de lapte. Mostrele trebuie luate dupã ce laptele muls de la o singura capra a fost bine amestecat. Analiza mostrelor de lapte trebuie efectuatã în termen de 24 de ore de la recoltare. Dacã este folosit un conservant, acesta nu trebuie sa influenteze analizele mostrei.
(3) Echipamentul folosit pentru determinarea conţinutului în grasime şi proteina trebuie supus unor verificãri conform standardelor în vigoare.
(4) Cantitatea totalã de lapte şi procentul de grasime şi/sau proteine vor fi calculate prin una dintre urmãtoare metodele sau printr-o alta metoda care asigura o acuratete echivalenta.
a) Metoda nr. 1: pentru fiecare interval dintre doua controale succesive se face un calcul separat al cantitãţii de lapte produs, inmultind cantitatea de lapte din ziua de control cu numãrul de zile din intervalul respectiv. Prin însumarea productiilor din acele intervale, se obţine totalul laptelui produs în intreaga perioada de lactatie. Cantitatea de grasime şi proteine se obţine în acelaşi mod.
Procentul mediu de grasime şi proteine din lapte este obţinut prin înmulţirea cantitãţii de grasime şi proteina (în kg) cu 100 şi împãrţirea rezultatului la cantitatea totalã de lapte (în kg).
b) Metoda nr. 2: pentru fiecare interval dintre doua controale succesive se face un calcul separat prin însumarea cantitãţii de lapte înregistrate la cele doua controale şi împãrţirea la doi. Rezultatul este inmultit cu numãrul de zile dintre cele doua controale. Producţia de lapte din timpul lactatiei se obţine prin însumarea productiilor din toate intervalele.
(5) Cantitatea de grasime şi proteine se obţine în acelaşi mod.
(6) Procentul mediu de grasime şi proteine se obţine folosind metoda 1.
(7) În cazul suspendãrii controalelor o perioada de pana la 100 de zile, perioada de lactatie necontrolata poate fi estimatã fãcând media între cantitatea de lapte înregistratã la controlul precedent şi ulterior, sau printr-o alta metoda corespunzãtoare.

SECŢIUNEA 1.2.
CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCŢIEI DE CARNE

CAP. V
Metode de control şi calculul performantelor

ART. 26
Scopul controlului oficial al producţiei de carne
(1) Prezentele norme reprezintã minimul de cerinţe pentru controlul oficial al performantelor de carne în scopul managementului fermei şi evaluãrii genetice a animalelor.
(2) Prezentele norme sunt aplicabile pentru controlul oficial al performantelor de carne la diferite rase şi sisteme de producţie.
ART. 27
Metode de control
(1) Sunt recunoscute metodele de control A şi B.
(2) Controlul oficial al producţiei de carne necesita un sistem de identificare şi înregistrare a mieilor, care include:
- identificarea animalului;
- data naşterii;
- rasa;
- numãrul de ordine al fatarii prin care i s-a dat naştere;
- sexul;
- identificarea pãrinţilor;
- tipul de monta din care a fost obţinut sau tipul de produs (produs din fatare cu un singur produs sau gemelara, embriotransfer);
- identificarea fermei unde a fost nãscut.
(3) Controlul oficial poate fi organizat în urmãtoarele tipuri de unitãţi:
a) staţiuni de testare;
b) ferme comerciale;
c) abatoare;
ART. 28
Controlul oficial în staţiunile de testare
(1) În staţiunile de testare se organizeazã controlul oficial al performantelor proprii pentru masculii destinaţi reproductiei, în vederea estimarii valorii de ameliorare a acestora.
(2) Condiţiile în care se desfãşoarã testarea individualã a masculilor trebuie sa fie asemãnãtoare cu condiţiile în care vor fi crescuti descendenţii, pentru ca testul sa fie mai eficient, în termeni de valoare de ameliorare asteptata.
(3) Masculii testati pot fi din rase specializate pentru producţia de lapte, rase mixte sau rase specializate pentru producţia de carne. Masculii pot fi destinaţi pentru folosire la insamantare artificiala sau monta naturala.
(4) Control oficial se efectueazã obligatoriu prin metoda de control A.
(5) Masculii pentru testare trebuie introdusi în staţiune la o varsta cat mai mica, dar nu mai târziu de varsta de 2 luni.
(6) Perioada de testare cuprinde doua etape:
- etapa I - pretestarea, care dureazã minimum 4 sãptãmâni de la data introducerii în staţiune;
- etapa a II-a - testarea propriu zisa, care se încheie la varsta de 5 luni, +/- 0,5 luni.
(7) Masculii în testare se grupeazã în serii de contemporani de minimum 15 capete, a cãror diferenţa de varsta nu trebuie sa depãşeascã 1 luna.
(8) Masculii dintr-o serie de contemporani trebuie sa provinã din mai multe ferme cuprinse în controlul oficial al producţiei, din mame de berbeci sau tapi şi imperecheri nominalizate.
(9) Pentru fiecare mascul din controlul oficial trebuie înregistrate urmãtoarele date:
- identificarea animalului;
- data cantaririi la începutul perioadei de testare;
- greutatea vie la începutul perioadei de testare;
- data cantaririi la încheierea testarii;
- greutatea vie la încheierea testarii.
(10) Greutatea vie reprezintã media a cel puţin 2 cantariri fãcute în doua zile succesive.
(11) Performanta de referinta este sporul mediu zilnic care se calculeazã prin formula
Sporul mediu zilnic = [W(2) - W(1)] x 1000/[V(2) - V(1)]
în care:
V(1) este varsta în zile la începutul testarii;
V(2) este varsta în zile la sfârşitul testarii;
W(1) greutatea vie la începutul testarii;
W(2) greutatea vie la sfârşitul testarii.
(12) La terminarea testarii se apreciazã, prin punctaj (note) dezvoltarea musculaturii şi scheletului precum şi capacitatea funcţionalã.
ART. 29
Controlul oficial în fermele comerciale
(1) Datele sunt colectate în ordinea obţinerii lor, pentru a furniza informaţii utile fermierilor privind managementul fermei şi pentru evaluãri genetice dupã performanţe proprii şi descendenţi.
(2) Animalele introduse în testare pot fi tineret mascul şi femel pana la varsta de 5 luni, care provin din incrucisare între rase specializate pentru producţia de lapte şi rase specializate pentru producţia de carne, ori din rase pure de lapte sau rase pure de carne.
(3) Controlul oficial se efectueazã prin metoda de control A sau B.
(4) Pentru fiecare animal controlat trebuie înregistrate urmãtoarele date:
- identitatea animalului;
- data cantaririi la începutul perioadei de testare;
- greutatea vie la începutul perioadei de testare;
- data cantaririi la sfârşitul perioadei de testare;
- greutatea vie la sfârşitul perioadei de testare;
- identitatea fermei.
(5) Intervalul dintre prima şi ultima cantarire trebuie sa fie de cel puţin 2 luni (60 zile).
(6) La sfârşitul perioadei de testare se apreciazã, prin punctaj (note) dezvoltarea musculaturii şi scheletului precum şi capacitatea funcţionalã.
(7) Performanta de referinta este sporul mediu zilnic (SMZ), care se calculeazã prin formula:
SMZ = 1000 ● [W(2) - W(1)]/[V(2) - V(1)]
în care:
V(1) este varsta în zile la începutul perioadei de testare;
V(2) este varsta în zile la sfârşitul perioadei de testare;
W(1) este greutatea vie la începutul perioadei de testare;
W(2) este greutatea vie la sfârşitul perioadei de testare.
ART. 30
Controlul oficial în abatoare
(1) Rezultatele comerciale la sacrificare sunt înregistrate în mod obişnuit de cãtre abatoare pentru a veni în întâmpinarea unor cerinţe prevãzute în diferite reglementãri. Aceste informaţii sunt obţinute în mod obişnuit pentru utilizãri comerciale.
(2) Datele înregistrate nu reprezintã performanţe corespunzãtoare unei testãri în camp, dar ele pot fi considerate performanţe ale controlului oficial al producţiei de carne.
(3) Datele sunt colectate în ordinea producerii lor şi sunt utilizate pentru managementul fermei şi pentru evaluarile genetice dupã descendenţi.
(4) Animalele controlate pot fi tineret mascul şi femel pana la varsta de 5 luni, care provin din incrucisare între rase specializate pentru lapte şi rase specializate pentru carne, ori din rase pure de lapte sau rase de carne.
(5) Control oficial se efectueazã obligatoriu prin metoda de control A.
Carcasele trebuie sa fie cantarite şi clasificate în funcţie de sistemul oficial naţional.
(6) Datele trebuie sa se obţinã de la toate animalele sacrificate din acelaşi grup de animale ţinute pentru acelaşi scop, în aceeaşi locatie.
(7) Pentru fiecare animal controlat trebuie înregistrate urmãtoarele:
- identitatea animalului;
- identitatea abatorului;
- data sacrificarii;
- greutatea comercialã oficialã a carcasei;
- identitatea fermei de finisare.
(8) Performanta de referinta este sporul net zilnic (SNZ), adicã greutatea neta a carcasei pe zi-varsta, calculat dupã urmãtoarea formula:
SNZ = (1000 ● W)/V
în care:
V este varsta la sacrificare, în zile;
W este greutatea comercialã a carcasei, în kg.

SECŢIUNEA 1.3.
CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCŢIEI DE LANA

CAP. VI
Tehnica efectuãrii controlului

ART. 31
Însuşiri apreciate
(1) Producţia de lana se apreciazã pe baza unor însuşiri cantitative şi a unor însuşiri calitative. Principalele însuşiri cantitative sunt: cantitatea de lana, lungimea suvitei şi finetea fibrelor. Principalele însuşiri calitative sunt: ondulatiile fibrelor, uniformitatea, matasozitatea, luciul şi culoarea lanii, forma suvitei şi raportul dintre par şi puf din suvita.
(2) Controlul producţiei de lana are în vedere executarea obligatorie a determinarilor privind cantitatea de lana, lungimea suvitei şi finetea fibrelor. Aprecierea celorlalte însuşiri este opţionalã.
(3) Controlul producţiei de lana la ovinele cuprinse în controlul oficial se efectueazã la fiecare tundere şi se înregistreazã în evidentele de selecţie. Cantitatea de lana se determina imediat dupã tundere prin cantarirea cojocului lana bruta - fãrã codina încãrcatã cu pãmânt. Lana mitã nu se adauga la cantitatea de lana de la tunsul de baza. Cantarirea se face cu cantarul zecimal, cu o exactitate de 0,1 kg. Când ovinele adulte au pierdut lana, sau o parte din lana, cantitatea de lana tunsa în anul curent nu se înregistreazã. La tuns se înregistreazã individual cantitatea de lana obţinutã fizic.
(4) Lungimea suvitei se determina cu cel mult patru sãptãmâni înaintea tunsului de baza şi se definitiveaza la al doilea tuns. Mãsurarea se face cu rigla metrica, cu o precizie de 0,5 cm. Se mãsoarã lungimea lanii neintinse, la mijlocul spetei. Pentru determinarea corecta a lungimii suvitei se va proceda la formarea, cu ajutorul mainilor, a unei carari orizontale în zona mijlocie a spetei. În lungul acestei cusaturi se fixeazã capatul riglei, perpendicular pe suprafata pielii, cu latura gradata în sus. Pe aceasta latura se aseaza, prin cadere normalã, suvitele din partea superioarã a cusaturii. Lungimea suvitei se citeşte la diviziunea atinsa de capatul suvitei.
(5) Finetea fibrei - grosimea firului de lana - se apreciazã numai la ovinele cu lana fina şi semifina, pe o suvita de lana prelevata din regiunea centrala a spetei şi se exprima în microni (╡). La ovinele din fermele de elita şi de înmulţire (selecţie) finetea fibrei se determina cu aparatura de laborator, pe probe recoltate înainte de bonitare şi în mod excepţional se poate aprecia de cãtre bonitor cu ochiul liber, folosindu-se şi etaloane comparative.
Finetea fibrelor concura la constituirea punctajului pentru nota lana, acordându-se la ovinele cu lana fina 20 de puncte pentru finetea cuprinsã între 18-22 microni, cu o corectie de minus 3 puncte pentru fiecare micron sub 18 sau peste 22 microni. Pentru ovinele cu lana semifina se acorda 20 puncte pentru finetea de 28-32 microni, cu o corectie de minus 3 puncte pentru fiecare micron sub 28 microni sau peste 32 microni.
(6) Ondulatia fibrelor se apreciazã numai la rasele cu lana fina, pe suvita de lana smulsa din regiunea spetei (pe care se determina finetea), dupã numãrul de ondulatii pe centimetru şi forma lor, exprimandu-se în note de la 1 la 5:
5 se acorda fibrelor care prezintã ondulatii uniforme, bine exprimate, în numãr de 9-10 pe cm;
4 pentru 7-8 ondulatii normale pe cm;
3 pentru 3-5 ondulatii pe cm; joase sau intinse, precum şi pentru fibrele supraondulate;
1 sau 2 pentru fibre slab ondulate, cu 1-3 ondulatii pe cm.
Ondulatia fibrelor se poate aprecia cu ocazia bonitarii sau în laborator pe probe prelevate pentru fîneţe.
(7) Luciul şi matasozitatea se apreciazã dupã intensitatea cu care fibrele de lana reflecta lumina şi dupã senzatia de moale-catifelat imprimata degetelor la palpare. Se apreciazã în puncte de la 1 la 5 la rasele cu lana fina şi semifina şi de la 1 la 10 pentru rasele cu lana grosiera, astfel:


┌────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────┐
│ SPECIFICARE │LANA FINA ŞI SEMIFINA│ LANA GROSIERA │
├────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│lana matasoasa cu luciu intens │ 5 │ 10-9 │
│lana catifelata cu luciu normal │ 4 │ 8-7 │
│lana moale cu luciu potrivit │ 3 │ 6-5 │
│lana aspra cu luciu slab │ 2 │ 4-3 │
│lana mata şi foarte aspra │ 1 │ 2-1 │
└────────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┘



(8) Culoarea lanii este o însuşire foarte importanta pentru calitatea şi aspectul produselor textile. Lanurile cele mai valoroase se considera cele alb-imaculate, urmând în ordine lanurile albe-crem, albe-gri şi cele pigmentate. Aceasta însuşire se apreciazã în funcţie de rasa şi se noteaza în puncte, asa cum este reiese din tabelul de mai jos.


┌──────────────────────────────────────────────────┬───────────┬───────────────┐
│ NUANTA CULORII │ LANA FINA │ LANA SEMIFINA │
│ │ │ SAU GROSIERA │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼───────────────┤
│lana alba-imaculat │ 10-6 │ 20-16 │
│lana alba-crem-galbui │ 5-4 │ 15-11 │
│lana alba-gri │ 3-2 │ 10-6 │
│lana alba cu fibre pigmentate pe gat şi pe membre │ 1 │ 5-2 │
│lana alba cu fibre pigmentate pe trunchi │ 0 │ 1 │
└──────────────────────────────────────────────────┴───────────┴───────────────┘



(9) Uniformitatea lanii se apreciazã în puncte în funcţie de diferenţa între lungimea suvitei de la spata şi de la coapsa. Diferenţa dintre finetea fibrei de la spata şi de la fesa şi diferenţele de grosime şi rezistenta de-a lungul fibrelor se apreciazã astfel:


┌───────────────┬──────────┬────────────────┬────────────────┬─────────────────┐
│ SPECIFICARE │ PUNCTE │ DIFERENŢA │ DIFERENŢA │ UNIFORMITATEA │
│ │ │ LUNGIME (CM) │FÎNEŢE (MICRONI)│ PE FIBRA │
├───────────────┼──────────┼────────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ Ovine cu lana │ 10-8 │ 1 │ 2 │ - │
│ fina │ 7-6 │ 1.5 │ 3 │ - │
│ │ 5-4 │ 1.5 │ 4 │ - │
│ │ 3-2 │ 2 │ 5 │ strangulata │
│ │ 1 │ peste 2 │ peste 5 │ lana coapta │
│ Ovine cu lana │ 5-4 │ 1.5 │ 3 │ - │
│ semifina │ 3-2 │ 2 │ 5 │ strangulata │
│ │ 1 │ peste 2 │ peste 6 │ lana coapta │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴──────────┴────────────────┴────────────────┴─────────────────┘



Nu se apreciazã la ovinele cu lana grosiera.
(10) Usucul şi randamentul. Usucul reprezintã un produs de secretie al pielii, care se depune pe fibra de lana, protejand-o de acţiunea agenţilor chimici şi fizici din mediul înconjurãtor. El contribuie la aspectul şi calitatea generalã a lanii, precum şi la randamentul lanii la spalare. Usucul şi randamentul se apreciazã dupã cantitatea usucului, culoarea şi consistenta acestuia şi dupã gradul de afectare a lanii de impuritati şi se noteaza astfel: 10-8 când usucul este alb, uleios, uniform şi protejeaza fibrele pe o porţiune de 3/4-2/3 din lungime, lana fiind curata;
7-5 când usucul este galben, de consistenta vaselinei, protejand fibrele pe cel puţin 1/2 din lungime, în lana constatandu-se impuritati minerale şi vegetale;
4-3 când usucul este portocaliu de diferite nuante, fluid sau grunjos, abundent sau în cantitate prea mica, iar lana conţine o cantitate însemnatã de impuritati în suvita.
2-1 când usucul este brun-ruginiu sau verzui, grunjos sau apos, protejand slab fibrele de lana, imprimandu-le o culoare galbuie-roscata, iar lana este foarte încãrcatã cu impuritati atât în suvita cat şi la suprafata.
(11) Desimea lanii se apreciazã prin palpare cu podul palmei şi strângerea în mana a lanii de pe diferite regiuni ale corpului, dupã senzatia de plin sau mai puţin plin pe care o lasa. Desimea se apreciazã şi dupã largimea cararii formatã prin desfacerea suvitelor şi dupã aspectul cusaturii lanii. Desimea lanii se noteaza astfel:
10-7 - lana foarte deasa; aspectul cojocului compact, cusatura încheiatã şi fãrã carare deschisã pe linia spinarii;
6-3 - lana deasa; cojocul bine format, cusatura încheiatã, dar pe linia spinarii suvitele de lana se desfac mai uşor lãsând o carare mai larga pe suprafata pielii;
2-1 - lana rara sau foarte rara; la palpare degetele intra atât în cojoc, lãsând senzatia de gol în palma, cojocul pare format din suvite independente iar pe spinare se formeazã o carare larga.
(12) Proporţia fibrelor groase şi fine (par-puf) în compozitia suvitei - se determina numai la ovinele cu lana grosiera şi se apreciazã astfel:
10-7 - se acorda la proporţia de 1/4-1/3 fibre groase fata de fibre fine, fãrã fibre moarte;
6-4 - când proporţia între fibrele groase şi fine este de 1/5 sau 2/5;
3-1 - când fibrele groase sunt peste 1/2 din cantitate iar lungimea lor este numai cu 1/3 mai mare decât a fibrelor fine (lana stogosa).
(13) Forma suvitei se apreciazã numai la ovinele cu lana grosiera şi se noteaza în puncte de la 1 - 10, astfel:
10-7 se acorda lanii în suvite clare, neimpaslite, de forma conica, fibrele fiind puţin ondulate;
6-4 se acorda lanii în suvite clare, uşor impaslite, forma suvitei conica sau ascutita;
3-1 se acorda lanii în suvite neclare, impaslite, în forma de trestie, tirbuson sau puternic serpuita (creata).
(14) Consecutiv aprecierii însuşirilor menţionate anterior se acorda "nota pentru calitatea lanii" prin însumarea punctajului parţial obţinut pentru fiecare din aceste însuşiri şi care sunt sintetizate, pentru punctajele minime şi maxime ce se pot practic realiza, în tabelul urmãtor:
Nota pentru calitatea lanii


┌──────────────────────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┐
│ ÎNSUŞIREA │ OVINE CU LANA │ OVINE CU LANA │ OVINE CU LANA │
│ │ FINA │ SEMIFINA │ GROSIERA │
├──────────────────────────────┼───────┬───────┼───────┬───────┼───────┬───────┤
│Lungimea suvitei 𗈗 󧓦*) 𗈗 󧓦*) 𗈕 󧓦**) │
│Finetea fibrei │cca 5 󧓜 │cca 2 󧓜 │X │X │
│Ondulatia 𗈕 𗈙 │X │X │X │X │
│Luciul şi matasozitatea 𗈕 𗈙 𗈕 𗈙 𗈕 󧓒 │
│Culoarea 𗈕 󧓒 𗈕 󧓜 𗈕 󧓜 │
│Uniformitatea 𗈕 󧓒 𗈕 𗈙 │X │X │
│Usucul şi randamentul 𗈕 󧓒 𗈕 󧓒 𗈕 󧓒 │
│Desimea 𗈕 󧓒 𗈕 󧓒 𗈕 󧓒 │
│Proporţia par-puf │X │X │X │X 𗈕 󧓒 │
│Forma suvitei │X │X │X │X 𗈕 󧓒 │
├──────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Total │cca. 14� │cca. 10� │cca. 7 � │
└──────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┘


*) Calculat la lungimea lanii de la 1-10 cm (la 365 zile).
**) Calculat la lungimea lanii de la 1 la 30 cm.


(15) Însuşirile care concura la stabilirea notei pentru calitatea lanii, cu excepţia lungimii suvitei, se apreciazã o singura data în viata productiva a animalului, de regula la tunsul de baza, sau la oricare alt tuns, dacã nu s-au apreciat la tunsul de baza.
(16) Nota pentru calitatea lanii se acorda şi dacã bonitarea nu este urmatã de tuns în intervalul de 4 sãptãmâni, dupã acelaşi procedeu, dar fãrã a se recalcula lungimea suvitei (luându-se în considerare cm determinati la bonitare).

SECŢIUNEA 1.4.
CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCŢIEI DE PIELICELE

CAP. VII
Bonitarea mieilor dupã însuşirile pielicelei

ART. 32
(1) Aprecierea ovinelor crescute pentru producţia de pielicele se bazeazã pe bonitarea mieilor în prima zi de viata dupã însuşirile pielicelei. Se cuprind în aceasta categorie ovinele din rasa Karakul, metisii de Karakul şi ovinele din varietatea Turcana brumarie.
(2) Lucrãrile de apreciere se organizeazã la deţinãtorii care au animale cu apartenenţa de rasa anterior menţionatã şi care sunt cuprinse în controlul oficial de producţie.
(3) Mieii se boniteaza dupã însuşirile pielicelei în primele 24 de ore sau în cazuri excepţionale cel mai târziu la 48 de ore de la naştere, indiferent de apartenenţa de rasa sau de starea buclajului pielicelei la aceasta varsta. Datele obţinute la bonitarea mieilor se înregistreazã în foaia de bonitare (anexa 5).
(4) Calitatea pielicelelor este determinata de frumusetea şi valoarea economicã a acestora şi depinde de urmãtoarele însuşiri mai importante:
a) culoarea şi nuanta culorii pielicelelor;
b) buclajul (ansamblul însuşirilor);
c) modelarea buclelor;
d) calitatea fibrelor din bucle;
e) luciul buclajului;
f) calitatea pielii.
(5) Dupã culoare şi nuanta culorii, în funcţie de apartenenţa de rasa, mieii pentru producerea pielicelelor pot fi:
- negri (arabi);
- brumarii (shiras);
- cafenii (comor sau combar);
- suri.
(6) Culoarea neagra este cea mai frecventa şi mai pretuita. Mieii Karakul negru sunt de regula pigmentati pe toatã suprafata corpului. Petele albe din varful cozii nu prejudiciazã calitatea pielicelei. Petele albe nu sunt admise însã la mieii de reproducţie pe regiunile corporale acoperite cu buclaj de calitate, deoarece depreciaza valoarea pielicelei. De asemenea, nu se admit la reproducţie mieii cu pete albe pe cap sau cu fibre albe izolate în buclaj. Se prefera nuanta neagra-albastruie, care este în general asociata cu un luciu intens. Nuanta neagra-roscata este nedorita, având şi un luciu slab.
La bonitare, culoarea şi nuanta acesteia se apreciazã privind mielul de la distanta de cca. 1-1,5 m.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, nuantele: negru-albastrui, negru (asemãnãtor nuantei de creion negru), negru-roscat (nuanta roscat de diferite intensitati).
(7) Culoarea brumarie este redata de amestecul de fibre negre şi fibre albe. Fibrele albe sunt de regula mai numeroase şi mai lungi fata de cele negre.
Culoarea brumarie are trei nuante principale, în funcţie de proporţia firelor negre şi a celor albe:
a) brumariu-deschis: când 80% (70-95%) din totalul fibrelor sunt albe. Pielicelele au de regula o dunga mediana brumarie mai închisã. Aceasta nuanta este consideratã inferioarã, mai ales dacã este foarte deschisã;
b) brumariu-normal: când 60% (40-70%) sunt fibre albe. Pielicelele cu aceasta nuanta au o dunga mediana brumarie mai deschisã sau mai închisã. Nuanta brumariu-normal este cea preferata;
c) brumariu-închis: când 25% (10-40%) sunt fibre albe. Aceasta nuanta este consideratã inferioarã mai ales dacã fibrele negre nu sunt repartizate uniform.
La culoarea brumarie mai pot exista şi alte nuante specifice, în funcţie de variabilitatea raportului între numãrul de fibre albe şi negre, astfel:
- nuanta liliachie, cea mai preferata, când fibrele au un luciu bun, sunt matasoase, cele albe fiind foarte clare, iar cele negre intens pigmentate în negru-albastrui;
- nuanta otelului, deasemenea preferata, când se întrunesc condiţiile de mai sus, dar fibrele negre sunt mai numeroase;
- nuanta sidefie, când numãrul fibrelor negre este mai mare, iar fibrele albe sunt mai lungi decât cele negre, formând la suprafata pielicelei un voal albicios;
- nuanta plumburie, bruna-galbuie şi cretata (laptoasa), care nu sunt dorite, deoarece buclajul are luciul alb sau este chiar lipsit de luciu iar fibrele albe sunt uneori insuficient de clare.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: brumariu-închis, brumariu-normal sau brumariu-deschis, adãugându-se nuanta respectiva (liliachie, de oţel, plumburie, etc.). Pentru uniformitatea culorii se subliniaza, dupã caz, calificativele: buna, mijlocie sau slabã.
Uniformitatea culorii împreunã cu nuanta culorii constituie însuşiri principale ale pielicelelor brumarii. Lipsa de uniformitate constituie un defect al acestor pielicele.
Mieii ale cãror pielicele au fibre albe repartizate pe extremitati - cap, membre, varful cozii, iar pe trunchi numai fibre negre sau fibre albe amestecate cu fibre negre sunt denumiţi caciuri.
Pentru reproducţie se prefera mieii de nuanta brumariu normal, cat mai uniforma pe toatã suprafata pielicelei.
(8) Culoarea comor (kombar) are fibrele aramii, cu nuante destul de variate. Aceasta culoare este destul de neuniforma, pielicelele fiind considerate în general inferioare.
Nuantele culorii comor se apreciazã la bonitare ca acelea ale culorii brumarii, iar în foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz comor-deschis, comor-normal şi comor închis.
(9) Culoarea sur reprezintã efectul combinatiei de culori pe fibra, mai precis, coloritul diferit pe lungimea fibrei, în general baza fibrei fiind de culoare mai închisã (negru, maron, cafeniu) şi spre vârf, mai deschis (alb, cafeniu, argintiu, galbui, bej, etc.).
În funcţie de combinatiile de culori de la baza şi varful fibrei se obţin diferite nuante coloristice, de un deosebit efect estetic, cele mai frecvente fiind:
- nuanta argintie, când la baza fibrele au culoarea negru-intens, iar la vârf, alb sau alb-gri;
- nuanta aurie, când la baza fibrele au culoarea maro-închis spre negru, iar cãtre vârf trece brusc în auriu-deschis;
- nuanta bronzului, când baza fibrei este satena, iar varful este decolorat în alb-galbui;
- nuanta platinei, când baza fibrei este negru-cafeniu, iar varful este de culoare crem;
- nuanta chihlimbarului, când baza fibrei este de culoare maron, iar varful galben clar.
Ca şi în cazul pielicelelor brumarii, la cele de culoare sur se apreciazã uniformitatea coloritului pe suprafata pielicelei, acordându-se punctaj maxim pielicelelor care au acelaşi colorit pe intreaga suprafata.
În foaia de bonitare se subliniaza culoarea, nuanta şi uniformitatea, consemnându-se eventualele particularitãţi.
(10) Buclajul este principala însuşire care determina valoarea economicã a pielicelei şi care depinde de conformatia şi dispunerea specialã a fibrelor grupate sub forma de manunchiuri directionate într-un anumit sens, formând bucle. Aceasta dispunere a fibrelor se menţine timp de câteva zile dupã naşterea mielului.
Totalitatea buclelor de pe pielicica constituie buclajul acesteia.
(11) În creşterea ovinelor pentru pielicele se disting doua tipuri de buclaj, diferenţiate de preponderenta formei buclelor pe intinsul pielicelei, astfel:
a) buclaj în forma de tuburi, acestea fiind tipul clasic de bucle - de Buchara - Astrahan;
b) buclaj fãrã forme tubulare dar cu fibre ordonate în valuri sau oglinzi cu aspect moarat - tipul african.
Tipul buclelor este condiţionat de forma în care sunt dispuse fibrele de pe pielicica la naşterea mielului.
(12) Buclajul se apreciazã dupã urmãtoarele însuşiri:
- tipul - forma buclelor;
- mãrimea buclelor;
- gradul de închidere a buclelor;
- direcţia de inrulare a buclelor;
- uniformitatea buclelor;
- rezistenta şi elasticitatea buclelor;
- desimea buclelor;
- modelarea buclelor.
(13) Pielicelele mieilor Karakul, metisi Karakul şi Turcana brumarie prezintã frecvent urmãtoarele tipuri - forme de bucle:
- bucle în forma de tub: tub şi bob;
- bucle inelate: inel, tirbuson, melc, tigau, secera, semiinele;
- bucle desfãcute: impaslite, vata;
- bucle aplatizate: val, tub-plat, moarat;
- bucle combinate: coasta, coama.
(14) Buclele sub forma de tub sunt cele mai valoroase şi preferate, au o forma de tigareta şi lungimea de peste 12 mm.
Tubul este format prin indoirea, în aceeaşi direcţie, a extremitatilor fibrelor de la suprafata sa, numite fibre de acoperire, care se indoaie imediat de la ieşirea lor din piele, formând un cerc aproape complet. Fibrele din interiorul tubului, numite fibre intrande sau de sustinere, sunt mai puţin inrulate, indoite sub forma de secera la capãt şi alcãtuiesc un suport pentru fibrele acoperite.
Dupã lungime, buclele sub forma de tub se clasifica în tuburi scurte: 12-20 mm, mijlocii: 20-35 mm, lungi: peste 35 mm.
Tuburile apar foarte rar pe pielicele mieilor Turcana brumarie, se întâlnesc mai frecvent la mieii metisi Karakul cu Turcana şi curent la mieii Karakul.
(15) Buclele sub forma de bob au aceeaşi structura ca tubul, fiind însã mai scurte şi având aspectul unui bob de fasole. Bobul are lungimea sub 12 mm şi largimea egala cu înãlţimea, sau puţin mai mare decât aceasta. Dupã lungime, bobul este mic, sub 8 mm; mijlociu, 8-10 mm; mare, 10-12 mm.
La Turcana brumarie, bobul se intalneste mai frecvent pe pielicelele mieilor ameliorati şi foarte rar la cei neameliorati.
(16) Buclele inelate au fibre putine şi sunt rasucite în spirala turtita, formând un inel cu axul vertical pe piele. Acest tip de bucla este considerat defectuos la mieii Karakul negru. Inelele se întâlnesc mai frecvent la mieii Turcana brumarie ameliorata şi în special la mieii Turcana neameliorata, pe gat, spate şi coapsa, mai rar pe spinare, sale şi crupa.
Semiinelele se deosebesc de inelele complete prin aceea ca, varfurile din bucla descriu numai jumãtate din cerc, în loc de un inel întreg. Semiinelele sunt frecvente la mieii Turcana brumarie.
(17) Buclele sub forma de tirbuson au spirale ca la bucla inelata, însã întinsã mai în sus şi cu fibrele rasucite ca un tirbuson.
Tirbusonul este considerat ca o bucla defectuoasã la mieii Karakul şi este caracteristic mieilor de rasa Turcana brumarie, la care se intalneste mai frecvent pe coapse.
(18) Buclele sub forma de coasta sunt formate din doua tuburi aşezate spate în spate, cu inrularea fibrelor în ambele direcţii; din aceasta cauza sunt late şi lungi, de regula turtite, drepte sau cel mult semirotunde. Coastele, privite de sus, au aspectul acoperişului unei case, cu pante aplecate spre ambele pãrţi. Aceste bucle sunt considerate defectuoase la mieii Karakul negru.
(19) Buclele sub forma de coama pot fi considerate ca valuri înalte şi desfãcute şi au forma unor benzi de fibre, mai largi sau mai inguste, despãrţite pe linia mediana spre dreapta sau spre stanga. Valoarea pielicelei este mai redusã cu cat bucla are coama mai larga.
(20) Tipul de bucla tigau are un pedicul înalt, alcatuind spre vârf o spirala în forma de maciuca sau bob de piper. Acest tip de bucle este defectuos.
(21) Buclele sub forma de melc au fibre rasucite, axul buclei fiind mai mult sau mai puţin vertical, în forma de tirbuson gros şi scurt, cu baza mai mare decât varful. Acest tip de bucla este considerat defectuos.
(22) Buclele sub forma de secera au fibre aplecate într-o parte, cu gradul de închidere de numai 1/4 sau cel mult 1/2. Secerile constituie forma de tranzitie de la "oglinzi" la suvita de lana a ovinelor adulte. Buclele în forma de secera sunt defectuoase.
(23) Buclele sub forma de vata sunt lipsite de orice modelare, având fibrele îndreptate în diferite direcţii, fãrã ordine; buclele sunt afanate, moi şi lipsite de elasticitate. Acestea sunt cele mai defectuoase bucle.
(24) Buclajul desfãcut sau afanat, în general este constituit din bucle slab conturate, din grupe de fibre, fãrã ca sa formeze un manunchi întreg. Aceasta forma de bucla este cea mai defectuoasã şi se intalneste mai frecvent la mieii Turcana brumarie, în regiunea coapsei, pe abdomen, partea inferioarã a coastelor şi flancurilor.
(25) Oglinzile (linsaturi, lase) au fibrele regulate şi drepte sau puţin curbate şi paralele între ele, fãrã indoirea caracteristica a buclelor.
Oglinzile au un luciu intens şi sunt intercalate în bucle regulate. Dacã oglinzile sunt mari, pielicica apare linsa.
Dacã pielicica mieilor Karakul negru este lipsitã de buclaj sau are oglinzi pe toatã suprafata ei, dar cu un luciu pronunţat şi cu ape frumoase, este apreciatã în comerţ.
Pielicelele mieilor cu bucle sub forma de valuri largi, aproape linse, care se aseamana cu acelea de la avortoni se numesc "breitschwanz".
(26) Buclele sub forma de val pot fi considerate structural tuburi lungi şi plate, a cãror largime este mult mai mare decât înãlţimea, iar gradul de închidere este foarte redus (1/4), rar ajungând la 1/2.
Pielicelele cu valuri sunt apreciate în comerţ datoritã luciului lor, deşi aceste bucle nu au un grad de închidere bun şi pielicelele cu valuri sunt mai puţin valoroase decât acelea cu tub şi bob şi mai puţin durabile.
Berbecutii cu bucle sub forma de valuri nu se vor retine la reproducţie.
(27) La bonitare, tipul buclelor se apreciazã privind mielul de la distanta de 1-1,5 m pe ambele laturi ale corpului şi stabilind tipul buclelor, de exemplu: tub sau tub şi bob, precum şi dimensiunea (lungimea) acestora, de exemplu: tub lung sau bob mare etc. Dupã posibilitate se pot alcãtui colecţii de bucle (esantioane din pielicele prelucrate cu diferite tipuri de bucle) care se folosesc prin comparatie pentru determinarea tipului buclelor.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, tipurile de bucle şi dimensiunile constatate şi anume: cu doua linii tipul predominant şi cu o linie tipul secundar. Dacã exista mai multe tipuri de bucle acestea se noteaza chiar dacã nu sunt dorite în creştere.
(28) Mãrimea buclelor se apreciazã în funcţie de:
lungimea buclelor;
largimea buclelor;
înãlţimea buclelor;
gradul de închidere al buclelor.
(29) Lungimea buclelor la tipurile tub şi bob este reprezentatã prin suprafata de prindere pe piele a fibrelor care formeazã bucla, adicã distanta de la un capãt la altul al acesteia, masurata în lungul axului ei.
La bonitare lungimea buclelor se mãsoarã cu sublerul, pana la formarea ochiului bonitorului.
(30) Largimea buclelor este redata de distanta maxima între ramura ascendenta şi cea descendenta a buclei, adicã distanta între punctele cele mai proeminente de pe pãrţile laterale ale acestor ramuri.
Dupã largime, buclele se clasifica în:
- inguste sau mici: cu largimea pana la 4,5 mm la pielicelele mieilor Karakul negru şi metisi sau pana la 5 mm la Karakul brumariu şi la mieii din varietatea Turcana brumarie;
- potrivite sau mijlocii: cu largimea între 4,5 şi 8 mm la pielicelele mieilor Karakul negru şi metisi sau între 5 şi 10 mm la pielicelele mieilor Karakul brumariu şi metisi şi cele ale mieilor Turcana brumarie;
- largi sau mari: cu largimea între 8 şi 12 mm la pielicelele mieilor Karakul negru şi metisi sau între 10 şi 14 mm la pielicelele mieilor Karakul brumariu şi metisi şi la Turcana brumarie;
- prea largi: cu largimea peste 12 mm la pielicelele mieilor Karakul negru şi metisi sau peste 14 mm la pielicelele mieilor Karakul brumariu şi metisi şi la Turcana brumarie.
Buclele preferate sunt cele de largime mijlocie.
(31) Înãlţimea buclelor este distanta de la suprafata pielii pana la punctul cel mai înalt al buclei (curbura maxima).
Înãlţimea buclelor împreunã cu largimea lor conditioneaza forma buclelor.
Buclele se clasifica dupã înãlţimea lor în:
- bucle mijlocii: cu înãlţimea egala sau aproape egala cu largimea;
- bucle joase: cu largimea mult mai mare decât înãlţimea. Astfel de bucle au de regula gradul de închidere incomplet, nu sunt compacte întrucât varfurile fibrelor nu revin la baza lor;
- buclele înalte cu înãlţimea mult mai mare ca largimea: astfel de bucle au fibrele mai lungi, apar ridicate deasupra pielii, desfãcute şi cu rezistenta slabã.
Dupã înãlţime mai exista bucle pediculate - la care inrularea fibrelor nu începe imediat la ieşirea lor din piele, ci mai sus. Astfel de bucle nu sunt rezistente.
Buclele înalte se întâlnesc mai frecvent pe pielicelele mieilor Karakul brumariu şi mai des pe acelea ale mieilor Turcana brumarie.
La bonitare, înãlţimea buclelor se apreciazã dupã o anumitã rutina, în mod liber, trecând cu mana peste bucle şi stabilind dacã sunt aşezate direct pe piele, au înãlţimea normalã, sunt pediculate etc.
(32) Gradul de închidere al buclelor este determinat de arcul pe care îl descriu fibrele prin inrularea lor. Acest arc este complet (închis) când varfurile fibrelor ajung la punctul de unde au plecat. Arcul poate forma numai o jumãtate sau un sfert de cerc. Buclele apar mai strânse sau mai compacte cu cat gradul de închidere este mai complet.
Buclele de pe pielicelele mieilor Turcana brumarie au gradul de închidere incomplet (1/4-3/4), încât apar prea dezvoltate şi crescute mai ales la mieii neameliorati.
La bonitare, gradul de închidere al buclelor se determina cu ajutorul unui creion, al cãrui vârf se introduce în interiorul buclei, în lungul axului acesteia, desfacandu-se şi scoţând la suprafata terminatiile fibrelor componente. În acest fel se examineazã mai multe bucle de pe diferite regiuni corporale, determinând gradul de închidere predominant şi secundar.
În foaia de bonitare se subliniaza dupã caz: 1/1, 3/4, 1/2 sau 1/4. Starile intermediare între cele patru grade de închidere menţionate se încadreazã la unul din aceste grade, mai apropiat de cazul existent.
La buclele cu gradul de închidere de numai 1/4, varfurile fibrelor componente se vad la suprafata, fãrã a fi nevoie sa se desfaca bucla cu varful creionului, ea fiind aproape desfãcutã.
(33) La bonitare, mãrimea buclelor se stabileşte masurand cu compasul, rigla sau sublerul, lungimea, largimea sau alte însuşiri masurabile ale unui numãr de bucle dominante pe pielicica. Dupã obisnuirea ochiului bonitorului, mãrimea buclelor se va putea aprecia în mod liber.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: mare; mare-mijlocie; mijlocie; mijlocie-mica sau mica.
Pielicelele cu buclaj mijlociu şi mic sunt cele mai valoroase.
(34) Direcţia de inrulare a buclelor este redata de sensul în care sunt indoite fibrele din bucle. În mod normal sensul de inrulare este dinapoi spre înainte, adicã de la coada spre cap (cranial) şi de jos în sus şi oblic spre cap. Buclele mai sunt uneori inrulate de la cap spre coada (caudal). De exemplu: tuburile deformate cu aspect de coaste inguste. Aceasta direcţie de inrulare la buclajul în forma de tub este nedorita.
La bonitare, direcţia de inrulare a buclelor se apreciazã trecând cu mana sau cu peria peste pielicica în direcţia cap spre coada şi invers.
În cazul când trecând de la cap spre coada, buclele se desfac, ele sunt inrulate de la coada spre cap (cranial); dacã ele se aseaza mai bine, inrularea este de la cap spre coada (caudal).
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: coada - cap; cap - coada sau mixtã.
Pentru reproducţie se vor retine numai berbecutii cu direcţia de inrulare a buclelor de la coada spre cap, precum şi mielutele cu direcţia mixtã.
(35) Uniformitatea buclelor este una din însuşirile care contribuie la valoarea pielicelelor; cu cat buclele sunt mai uniforme ca tip şi forma pe suprafata pielicelei, cu atât pielicica are o valoare mai mare. Deşi nu exista pielicele cu buclaj uniform, totuşi dacã pe aceeaşi pielicica se gãsesc 3-4 tipuri de bucle, valoarea acesteia este mai mica.
Pe pielicica mielului Karakul calitatea buclelor diferã: buclele cele mai bune se gãsesc în partea supero-posterioarã (crupa, sale şi spinare); urmeazã în ordinea calitãţii, pãrţile laterale (partea superioarã a coapselor, flancurilor şi coastelor pana la spate); pe al treilea loc al calitãţii urmeazã buclele de pe piept şi gat, iar buclele cele mai slabe se gãsesc pe cap, stern şi partea mijlocie a abdomenului. Pe partea inferioarã a coapselor, buclele apar de multe ori şterse.
Buclele de pe trenul anterior sunt de regula mai crescute şi mai desfãcute decât cele de pe trenul posterior.
Pe pielicelele mieilor metisi Karakul şi Turcana brumarie, buclajul este mai puţin uniform decât pe pielicelele mieilor Karakul de rasa curata.
Buclajul unei pielicele este asimetric când tipul şi calitatea buclelor nu sunt aceleaşi pe ambele pãrţi ale pielicelei. Pielicelele cu buclaj asimetric au valoare mai redusã. Asimetria buclajului este mai frecventa la mieii proveniţi din fatari gemene (se presupune ca ar fi urmare a poziţiei defectuoase a fatului în uterul mamei), ţinând cont de varietate şi de gradul de metisare.
La bonitare, uniformitatea buclelor se apreciazã de la distanta, examinând mielul pe ambele laturi ale corpului, privind buclajul în ansamblu şi stabilind dacã exista unul sau mai multe tipuri de bucle, care este suprafata ocupatã de acelaşi tip de bucle şi dacã pe diferite regiuni corporale calitatea buclajului este normal repartizata.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: buna, mijlocie, slabã, foarte slabã.
(36) Desimea buclelor este în funcţie de distanta între diferitele bucle şi contribuie la calitatea pielicelei influentand modelarea şi rezistenta buclajului.
Pielicelele Karakul şi Turcana brumarie sunt mai frumoase şi au o valoare mai mare când au buclele mai dese.
Desimea prea mare da pielicelei un aspect prea încãrcat, iar buclele rare diminueazã valoarea pielicelei prin largimea prea mare a cusaturilor.
La bonitare, desimea buclelor se apreciazã în mod liber, împreunã cu largimea cusaturilor, privind mielul de la distanta de cca. 1 m, pe ambele pãrţi. În foaia de bonitare se scrie: rara, rara spre mijlocie.
(37) Calitatea fibrelor din buclele de pe pielicelele mieilor Karakul şi Turcana brumarie este una din însuşirile principale care deosebesc aceste pielicele de cele ale mieilor din celelalte rase şi varietati de ovine. Aceasta însuşire a fibrelor, care determina calitatea şi durabilitatea buclajului, depinde de lungimea, grosimea şi elasticitatea fibrelor.
Fibrele matasoase dau la pipaire senzatia care se obţine la trecerea mainii peste catifea sau mãtase.
Dupã calitatea fibrelor se mai deosebesc; fibre moi, care la pipait se simt ca fibrele de bumbac, fibre aspre (aspre şi groase la pipait, ca lana oilor adulte), fibre sarmoase.
Fibrele matasoase au totodatã luciul cel mai intens, fiind cele preferate.
Fibrele aspre, lanoase, friabile, prea groase sau prea subtiri, prea lungi sau prea scurte dau bucle inferioare şi fãrã durabilitate.
Calitatea fibrelor se apreciazã în ansamblu pe pielicica şi separat pe piept, abdomen, coada şi membrele posterioare. În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: elastic, matasos, normal, dur, aspru, friabil-uscat, moale lanos, peri caduci, etc.
(38) Grosimea fibrelor din bucle contribuie, împreunã cu lungimea lor, în mod hotarator la calitatea fibrelor şi astfel la luciul, gradul de închidere, rezistenta şi elasticitatea buclelor.
La pielicelele cu buclaj de calitate, fibrele trebuie sa fie potrivit de groase, matasoase la pipait şi elastice. Fibrele prea groase sunt aspre, friabile, nu au gradul de închidere şi nici luciul corespunzãtor, iar buclajul apare aspru şi lipsit de soliditate. Pe de alta parte, fibrele subtiri sau prea subtiri dau bucle lipsite de soliditate, care se desfac prea timpuriu.
La bonitare, grosimea fibrelor se apreciazã trecând cu mana peste bucle şi frecand între degetul mare şi arãtãtor fibrele din câteva bucle din cele dominante sau din cele secundare, de pe spinare, crupa şi laturile corpului.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: groasa, mijlocie, fina (subtire).
(39) Lungimea fibrelor împreunã cu grosimea lor influenţeazã în mod substanţial calitatea fibrelor şi în consecinta şi calitatea buclajului. Astfel, lungimea fibrelor determina în mãsura esenţialã forma, mãrimea, gradul de închidere şi rezistenta buclelor.
La pielicelele cu bucle de calitate, fibrele trebuie sa fie de lungime potrivita, în medie cca. 11 mm (8-14 mm).
Dintre mieii care au celelalte însuşiri egale, se vor prefera cei care au fibrele de lungime uniforma.
La bonitare, lungimea se apreciazã, smulgand câteva fibre dintr-o bucla din cele dominante, de pe greaban şi masurand lungimea pe un dublu - decimetru sau - dupã o oarecare rutina - prin aprecierea libera.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: foarte lungã, lungã, mijlocie, scurta, foarte scurta.
(40) Rezistenta şi elasticitatea buclajului sunt legate de înãlţimea şi gradul de închidere al buclelor, de desimea şi calitatea fibrelor din bucle, cat şi de desimea buclelor între ele (largimea cusaturii). Buclele pediculate şi înalte, incomplet închise, cu fibre rare, au rezistenta slabã.
La mieii Turcana brumarie şi metisi, rezistenta şi elasticitatea buclelor sunt mult mai reduse ca la mieii Karakul negru. De asemenea, aceste însuşiri sunt mai bune dacã nuanta culorii brumarii este mai închisã.
La bonitare aceste însuşiri se apreciazã dupã senzatia de rezistenta şi elasticitate mai mare sau mai mica, ce se obţine la trecerea cu dosul palmei în raspar peste bucle.
- Rezistenta şi elasticitatea se noteaza: buna - când buclajul cedeazã greu la apasare, fibrele reducându-şi forma iniţialã imediat dupã trecerea mainii; mijlocie - când fibrele revin mai incet; slabã - când revin dupã un timp mai îndelungat.
(41) Modelarea buclajului este o însuşire de ansamblu determinata de aşezarea buclelor între ele, cat şi de repartiţia lor pe suprafata pielicelei.
Modelarea buclajului, desenul acestuia, depinde de lungimea buclelor pe suprafata pielicelei. Când buclele sunt clare, ele dau un aspect de ansamblu sculptat şi placut. Buclajul lipsit de modelare nu are desen frumos.
În ce priveşte felurile modelarii, pot exista pielicele cu tuburi paralele, în unghi drept fata de linia spinarii. De la crupa, tuburile coboarã pe coapse, asezandu-se ca o semiluna, apoi pe o linie orizontala, conturandu-se un desen în forma de lira. De regula buclele se aseaza perpendicular pe linia spinarii şi abia mai spre înapoi capata o linie curba.
Modelarea amestecata are tuburile dispuse în diferite unghiuri între ele, iar liniile pe care sunt aşezate sunt neregulate, sinuoase şi în diferite direcţii.
Între modelarile descrise pot exista diferite combinatii, de exemplu: lira pe crupa şi coapse, iar pe coaste şi spate, modelare amestecata, sau lira şi paralela, când pe regiunea costala buclele sunt aşezate vertical.
Alte feluri de modelãri: modelarea salbatica - când pe pielicica se gãsesc bucle de forme diferite, aşezate neregulat, dezarmonic şi neclare, ceea ce face ca pielicica sa nu prezinte valoare.
La bonitare, modelarea se apreciazã examinând mai multe grupe de bucle de pe diferite regiuni corporale.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: foarte buna, mijlocie, slabã, iar pentru felul modelarii şi al desenului; lira, amestecata, paralela, neprecisa etc.
(42) Luciul buclelor exprima însuşirea acestora de a reflecta lumina cu o intensitate mai mare sau mai mica. Aceasta însuşire este una din cele mai importante ale pielicelelor mieilor Karakul şi Turcana brumarie şi depinde de structura suprafeţei fibrelor şi de aşezarea lor în bucle.
Pielicelele de calitate trebuie sa aibã luciul cat mai pronunţat. Luciul intens se constata de regula la buclele aşezate în randuri regulate, cu fibre strâns unite şi cu varfurile ascunse.
De asemenea au luciul bun pielecelele cu valuri şi oglinzi.
La mieii Karakul brumariu şi Turcana brumarie luciul buclajului este, în general, mai puţin intens ca la mieii Karakul negru. Mieii Turcana brumarie ameliorata au luciul buclajului mai bun ca la mieii Turcana neameliorata.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: intens - când luciul este asemãnãtor cu cel al unui obiect care sclipeste puternic în bataia razelor de lumina; foarte bun sau bun - când este mai mult sau mai puţin lucitor; mijlociu - când se aseamana cu luciul dat de un obiect de lac aburit sau de o piele lustruita; slab - când buclele nu reflecta razele de lumina; fãrã luciu (metalic) - când luciul are nuanta de pe secţiunea unui metal rupt.
(43) Valoarea pielicelelor Karakul, metisi şi Turcana brumarie este condiţionatã în mãsura apreciabila de însuşirile pielii.
La pielicelele cu buclaj de calitate, pielea trebuie sa fie subtire, densa şi elastica. Pielea cu structura buretoasa nu este de dorit, întrucât este de regula groasa şi determina formarea de bucle largi, cu însuşiri inferioare, în timp ce pielea subtire şi densa are buclajul mai ingust, cu însuşiri bune şi fibre de calitate.
La bonitare, grosimea şi supletea pielii se apreciazã strangand între degete o cuta de piele din regiunea flancului.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: foarte groasa sau groasa - când pielea este şi buretoasa; subtire sau foarte subtire - când este şi densa; foarte subtire.
Pielicelele cu suprafata mai mare sunt superioare.
(44) Dupã aprecierea individualã a mieilor pe baza criteriilor menţionate privind însuşirile pielicelei, se stabileşte clasa de bonitare a fiecãrui miel dupã performanta proprie, ţinând seama de însuşirile apreciate şi notate în foaia de bonitare; aceasta se face prin însumarea punctelor de la însuşirile subliniate şi se încadreazã în clase, în funcţie de totalul punctelor realizate.
În cazul când bonitorul subliniaza doua sau mai multe însuşiri (exemplu: tub mijlociu şi bob mare) se face media punctajului stabilit pentru însuşirile respective.

SECŢIUNEA 1.5.
APRECIEREA MIEILOR DUPÃ CONFORMATIA CORPORALÃ - CONSTITUŢIE

CAP. VIII
Aprecierea conformatiei şi constituţiei la rasa Karakul

ART. 33
Scopul aprecierii este reţinerea la reproducţie a acelor miei care, pe lângã o pielicica cu buclaj de calitate superioarã, au caractere de rasa bine exprimate, constituţie buna şi vitalitate ridicatã.
Conformatia corporalã şi constituţia se apreciazã dupã caracterele de rasa, forma corpului, urechilor, liniei spinarii şi cozii şi dupã pigmentatia mucoasei.
Capul caracteristic rasei Karakul este uscativ, expresiv, cu profilul nasului berbecat. Capul scurt, larg în partea posterioarã şi cu nasul prea berbecat denota incrucisari cu alte rase. Urechile sunt blegi, de lungime variabila şi cu fibre de par de pe ele adesea ondulate. Linia superioarã urmeazã la rasa Karakul un traiect ascendent de la greaban la crupa, dupã care urmeazã o tesitura spre baza cozii.
Coada caracteristica rasei Karakul are un depozit de grasime la baza - sub forma unui sac bilobat sau triunghiular, în special la metisi - şi se termina cu o indoitura sub forma de "S". Varful cozii este uscativ şi subtire, mai scurt sau mai lung şi în mod normal ajunge pana în dreptul jaretului.
La bonitare caracterele de rasa se apreciazã prin examinarea regiunilor menţionate.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele stabilite de bonitor.
Constituţia la mieii Karakul şi Turcana brumarie se poate categorisi în patru tipuri:
constituţie robusta - caracterizatã prin sãnãtate deplina, vigoare şi rezistenta; mieii sunt de regula bine conformati, au scheletul bine dezvoltat şi osatura puternica;
constituţie grosolana - este exagerarea celei robuste; mieii au pielea groasa, tesut conjunctiv subcutanat abundant, scheletul grosolan şi articulatiile proeminente; tipul grosolan nu este de dorit;
constituţie fina - caracterizatã prin osatura subtire, dar destul de puternica, piele subtire şi elastica;
constituţie debila - este exagerarea tipului fin; mieii au capul ingust, urechile subtiri, chiar stravezii, gatul lung, scheletul foarte fin, membre subtiri şi relative lungi, piele subtire.
Pentru reproducţie se reţin mieii cu constituţie robusta şi fina şi se elimina cei cu constituţie grosolana şi debila.
În foaia de bonitare se subliniaza, dupã caz, calificativele: robusta, fina, grosolana sau debila, cat şi starile de tranzitie între acestea.
Pigmentatia mucoaselor este strâns legatã de tipul constituţional şi determinarea ei are o deosebita importanta în special la mieii Karakul brumariu şi Turcana brumarie, la care s-a constatat existenta unui raport strâns între nuanta culorii brumarii pe de o parte şi constituţie şi vitalitatea ovinelor, pe de alta parte. Mieii brumarii albinotici au vitalitatea redusã şi mor, în majoritate de timpuriu, de timpanita cronica. Astfel de miei albinotici, pe lângã constituţia debila sau suprafina, se pot identifica prin nuanta albinotica a culorii mucoasei palatine, a limbii şi irisului, care sunt lipsite de pigment, buzele şi pleoapele de culoare roz deschis, urechile subtiri, cu o pigmentatie foarte slabã.

CAP. IX
Aprecierea conformatiei corporale - constituţiei la rasele de lana, lapte şi carne

ART. 34
Conformatia corporalã se apreciazã prin examinarea exteriorului, avându-se în vedere armonia de ansamblu, calitãţile şi defectele principalelor regiuni corporale, precum şi extinderea lanii.
Constituţia se apreciazã de asemenea, pe baza datelor de exterior dar exprima ansamblul de manifestare a funcţiilor vitale ale organismului în relaţia cu mediul.
Conformatia corporalã - constituţia se apreciazã în mod obligatoriu în strânsã relatie cu particularitãţile definitorii ale raselor sau populatiilor din care fac parte animalele analizate. Aprecierea conformatiei corporale constituţiei se executa individual, examinandu-se extinderea lanii cu ocazia bonitarii dinaintea tunsului, iar celelalte însuşiri de conformatie şi constituţie, imediat dupã ce s-a efectuat tunsul.
La ovinele din controlul oficial aprecierea conformatiei corporale - constituţiei se face o singura data în viata animalului, la primul tuns, la care se executa bonitarea.
La ovinele la care este necesar sa se facã aprecierea în alte perioade decât la tuns, se vor lua în considerare numai elementele de apreciere a cãror examinare este posibila (calitãţile şi defectele principalelor regiuni corporale nu se pot aprecia când lana este prea lungã).
Extinderea lanii pe corp se apreciazã dupã gradul de acoperire cu lana a abdomenului, în principal, a membrelor şi capului, în secundar.
Extinderea se apreciazã în funcţie de rasa şi se noteaza astfel:
5 şi 4 - abdomen bine imbracat cu lana deasa şi structura suvitei clara, iar extinderea lanii pe cap şi membre caracteristice rasei;
3 - abdomen imbracat cu lana mai rara şi mai scurta dar cu structura suvitei clara; extinderea pe cap şi membre caracteristica rasei;
2 - extindere slabã a lanii pe abdomen, cu suvita voalata sau impaslita (la rasele Merinos lana mai puţin abundenta pe cap şi pe membre;
1 - extindere foarte slabã a lanii pe abdomen; lana rara, impaslita şi încãrcatã de impuritati (la rasele Merinos extindere pe cap pana la linia urechilor şi slabã pe membre).
Caracterele de rasa privind extinderea lanii pe corp sunt:
- la rasa Merinos transilvanean: lana extinsã pana la linia ochilor, pe membre pana la genunchi (jaret), abdomenul bine imbracat;
- la rasele Merinos de Palas, Merinos de Stavropol, Merinos caucazian: bine extinsã pe cap pana la linia ochilor sau pana aproape de varful botului, pe membre pana la genunchi (jaret) sau pana la ongloane; abdomenul bine imbracat;
- la rasele Tigaie şi Turcana: lana mai rara pe abdomen, însã bine acoperit; se admit suprafeţe axilare fãrã lana mai mari decât la rasele Merinos; pe cap lana se extinde pana la linia urechilor, uneori fruntea fiind acoperitã; pe membre lana coboarã pana la linia dreapta dusa pe partea inferioarã a abdomenului, uneori coborând pana deasupra genunchilor şi jaretelor.
Extinderea lanii pe corp, deşi este cuprinsã în aprecierea conformatiei corporale - constituţiei, se înregistreazã separat, fiind însuşire folositã în selecţie.
Rezultatul aprecierii conformatiei corpoarale - constituţiei se exprima printr-o nota generalã acordatã în scara 1-10, astfel:
10-8: se acorda ovinelor bine proportionate cu trunchiul lung, larg şi adanc, în forma de cilindru; linia spinarii dreapta, crupa uşor tesita, dar larga; gatul solid şi bine prins cu trunchiul; membrele solide, cu aplomb corect; constituţia robusta sau spre fina; extinderea lanii pe corp de minimum nota 4.
La berbecii din rasele cu lana fina se cer 2-3 falduri în regiunea gatului, ambele testicule coborate şi normal dezvoltate.
La oi se cere ca ugerul sa fie bine dezvoltat, globulos, simetric şi integru.
7-5 se acorda ovinelor cu conformatie proportionata, cu linia spinarii uşor inseuata, abdomen voluminos, gat relativ subtire şi uşor retezat la prinderea cu trunchiul; trunchi şi crupa mai puţin largi şi membre solide însã cu mici defecte de aplomb; constituţie robusta spre fina sau robusta spre grosolana; extinderea lanii de minimum nota 2.
4-1 se acorda ovinelor cu conformatie mai puţin proportionata, înalte pe picioare, cu trunchi lung, supt şi ingust, linia spinarii inseuata sau arcuita; crupa mult tesita şi ingusta; gat lung, slab imbracat cu musculatura, prins defectuos cu trunchiul; defecte de aplomb accentuate; constituţie tipica altui tip morfoproductiv, grosolana sau fina; extinderea lanii pe corp de minimum nota 2.
Nota generalã rezultatã din aprecierea conformatiei - constituţiei se înmulţeşte cu coeficientul 4 şi se obţin punctele pentru conformatie corporalã - constituţie.
În cazul aprecierii conformatiei corporale - constituţiei în alte perioade decât la tuns, nota acordatã se micşoreazã cu 2 puncte atât în cazul când nu s-a putut aprecia desimea, cat şi în cazul când datoritã lungimii lanii nu s-au putut examina regiunile corporale.

CAP. X
Individualizarea şi înregistrarea animalelor

ART. 35
(1) Animalele cuprinse în controlul oficial trebuie sa fie individualizate şi înregistrate oficial iar numãrul matricol sa fie unic pentru fiecare animal şi niciodatã reutilizat.
(2) Metoda de individualizare şi înregistrare este cea aprobatã prin legislaţia în vigoare.
(3) Controlul oficial va oferi indicaţii reale privind identitatea, sexul, rasa, originea şi data naşterii animalului.
(4) Originea unui animal va fi înregistratã prin numãrul matricol al pãrinţilor acestuia, asa cum rezulta din documentele de înregistrare a montei sau insamantarii artificiale, iar identitatea animalului va fi înregistratã prin numãrul matricol, rasa, sexul şi data naşterii animalului care trebuie înregistrate imediat dupã fatare.
(5) Identitatea (numãr matricol, cod) femelei montate şi a masculului care a efectuat monta sau, în cazul insamantarilor artificiale a masculului de la care provine materialul seminal, trebuie înregistratã în ferma în ziua efectuãrii montei sau insamantarii artificiale.
(6) Organizaţia de control va inregistra informaţiile privind monta sau insamantarea artificiala cat mai repede posibil, dar nu mai târziu de o luna de la data efectuãrii montei. Sexul şi numãrul matricol al descendenţilor trebuie înregistrate în ziua fatarii şi notificate organizaţiei de control cel târziu pana la prima vizita pentru controlul oficial care succede fatarea.
(7) În cazul transferului de embrioni, înregistrarea trebuie sa cuprindã mama genetica, mama receptoare şi tatãl.
(8) În cazul în care ferma nu a mai fost cuprinsã în controlul oficial şi nu se cunoaşte originea animalelor, identitatea va fi stabilitã numai pe baza numãrului matricol.
(9) Controlorul trebuie sa verifice identitatea animalelor la începutul lactatiei şi înaintea fiecãrui control.

SECŢIUNEA 2

CAP. XI
Inspecţia controlului oficial

ART. 36
Inspecţia controlului oficial
(1) Pentru ca un control sa aibã caracter oficial, metodele prin care este efectuat controlul şi sunt procesate datele de control trebuie verificate prin inspecţie şi supracontrol de cãtre persoane autorizate.
(2) Inspecţia şi supracontrolul trebuie efectuat la 5-10% din numãrul total de controale oficiale efectuat pe parcursul unui an de control, astfel:
a) supracontrolul este efectuat de personalul organizaţiilor de control, autorizat în acest scop;
b) inspecţia este efectuatã de personalul autoritãţii competente pentru activitatea de ameliorare şi reproducţie în zootehnie.
ART. 37
Norme pentru verificarea originii şi descendentei
(1) Pentru datele de origine şi descendenta, trebuie fãcute urmãtoarele verificãri:
a) dacã animalul montat este corect identificat;
b) dacã masculul care a efectuat monta este corect identificat;
c) dacã data naşterii se încadreazã în +/- 6% din lungimea medie a gestatiei fata de data montei;
d) dacã descendentul animalului montat este corect identificat;
e) dacã masculul care a montat este verificat, fie prin evidentele de IA, fie prin evidente din care rezulta ca masculul care a efectuat monta a fost în ferma în ziua montei sau prin declaraţia medicului veterinar (ex. în cazul transferului de embrioni).
(2) Suplimentar, pot fi fãcute urmãtoarele verificãri:
a) verificarea pãrinţilor genetici pentru rasele de lapte cu ajutorul grupelor sangvine sau altor metode recunoscute;
b) inspecţia vizuala a descendenţilor.
ART. 38
Norme pentru inspecţia şi supracontrolul activitãţii de control oficial
(1) Inspecţia şi supracontrolul trebuie sa verifice urmãtoarele aspecte:
a) controalele oficiale sa fie efectuate prin metode şi cu echipamente aprobate de ICAR şi prevãzute în documentaţia de lucru a controlorilor;
b) echipamentele de control sa fie instalate corespunzãtor, calibrate şi utilizate corect;
c) animalele din controlul oficial sa fie identificate corespunzãtor;
d) detectarea şi identificarea informaţiilor lipsite de precizie prin verificãri de rutina;
e) înlocuirea datelor incorecte sau ştergerea lor.
(2) Persoana care face inspecţia sau supracontrolul nu are voie sa efectueze controlul oficial şi prelucrarea datelor;
(3) Persoanele cu atribuţii de inspecţie şi supracontrol nu pot fi impiedicate sa-şi exercite mandatul iar proprietarul animalelor şi controlorul trebuie sa punã la dispoziţia acestora toate documentele solicitate.
ART. 39
Recomandãri pentru inspecţia şi supracontrolul activitãţii de control oficial
(1) Se recomanda:
a) Supracontrolul sa fie parte a activitãţii de control oficial, iar ocazional sa se facã verificãri suplimentare;
b) Rezultatele inspecţiei activitãţii de controlul oficial sa fie raportate organizaţiei de control, prin rapoarte anuale;
c) Inspecţia sa fie repetatã ocazional în ferme, turme sau individual, la animalele cu performanţe ridicate, pentru a întreţine reputaţia organizaţiilor de control în privinta acuratetei controlului oficial;
d) Inspecţia şi supracontrolul se efectueazã fãrã a preveni proprietarul animalelor şi controlorul.
ART. 40
Inspecţia laboratorului pentru analiza calitãţii laptelui
(1) Laboratoarele pentru controlul calitãţii laptelui funcţioneazã în baza regulamentului propriu, aprobat de autoritatea competenta pentru activitatea de ameliorare şi reproducţie.
(2) Inspecţia verifica respectarea regulamentului privind analiza probelor de lapte şi aplicarea uniforma a valorilor standard.
ART. 41
Angajamente
Proprietarul animalelor care a solicitat efectuarea controlului oficial recunoaşte deplina şi intreaga valabilitate a prezentelor norme.

SECŢIUNEA 3
PRODUCEREA ŞI TESTAREA BERBECILOR ŞI TAPILOR UTILIZAŢI LA INSAMANTARI ARTIFICIALE

CAP. XII
Alegerea mamelor de berbeci şi tapi şi nominalizarea imperecherilor

ART. 42
Alegerea femelelor candidate şi mame de berbeci şi tapi
(1) Selectarea femelelor candidate mame de berbeci şi tapi se efectueazã pentru fiecare rasa, cel puţin o data pe an, la încheierea anului de control.
(2) Sunt admise candidate mame de berbeci şi tapi numai femelele cu origine cunoscutã, cu pãrinţi înscrişi în secţiunea principala a registrului genealogic al rasei.
(3) Necesarul de femele candidate mame de berbeci şi tapi este de minim 2 femele pentru o mama de berbec sau tap.
(4) Caracterele care fac obiectul selecţiei şi ponderea acestora în valoarea de ameliorare globalã, estimatã printr-un procedeu BLUP sau mai evoluat, sunt aprobate anual de cãtre autoritatea nationala competenta la propunerea asociaţiilor de crescatori.
(5) Ierarhizarea femelelor mame de berbeci şi tapi se face pe baza valorii de ameliorare globale, stabilitã printr-un index al valorilor de ameliorare pentru caracterele analizate.
ART. 43
Alegerea tatilor de berbeci şi tapi
Necesarul de tati de berbeci şi tapi se stabileşte de cãtre asociaţiile de crescatori, dintre cei mai reprezentativi berbeci şi tapi amelioratori ai rasei, din ţara şi din import, la propunerea asociaţiilor de crescatori.
ART. 44
Nominalizarea imperecherilor
(1) Dupã nominalizarea femelelor mame de berbeci şi tapi şi a tatilor de berbeci şi tapi se procedeazã la nominalizarea imperecherilor. Aceasta lucrare urmãreşte consolidarea însuşirilor de producţie şi exterior corespunzãtoare şi corectarea unor defecte.

CAP. XIII
Testarea berbecilor şi tapilor pentru insamantari artificiale şi admiterea la reproducţie a ovinelor şi caprinelor

ART. 45
Testarea paternitãţii
(1) Testarea paternitãţii se face în laboratoare autorizate, cu ajutorul grupelor sangvine sau a altor metode recunoscute şi este obligatorie pentru berbecii din rasele de lapte şi optional pentru celelalte rase.
(2) Dupã confirmarea paternitãţii berbecii sunt admişi în testare dupã performanţe proprii.
ART. 46
Testarea dupã performanţe proprii
(1) Testarea performantelor proprii se executa în staţiunile de testare a reproducatorilor şi producerea materialului seminal, în conformitate cu prevederile art. 28.
(2) Pot fi introdusi în testare berbeci şi tapi în varsta de pana la 2 luni, care provin din mame de berbeci şi tapi dacã sunt identificati şi înregistraţi în conformitate cu sistemul naţional oficial.
(3) La terminarea testarii performantelor proprii se procedeazã la estimarea valorii de ameliorare printr-un procedeu BLUP sau mai evoluat. Pe baza valorii de ameliorare se decide promovarea berbecilor şi tapilor în alta etapa a testarii sau eliminarea acestora, în acord cu prevederile programului de ameliorare.
(4) Berbecii şi tapii promovati în alta etapa a selecţiei sunt apreciati dupã capacitatea de reproducţie care consta în controlul comportamentului sexual, examenul calitãţii materialului seminal.
(5) Berbecii şi tapii declaraţi admişi dupã cele doua etape de testare a performantelor proprii sunt trecuţi în etapa de testare dupã descendenţi, în acord cu prevederile programului de ameliorare.
ART. 47
Testarea dupã descendenţi
A. Testarea pentru producţia de carne
(1) Testarea dupã descendenţi pentru producţia de carne se realizeazã pe un numãr minim de 10 fii testati în fermele comerciale, dupã metodologia prevãzutã la art. 29.
(2) Rezultatele testarii descendenţilor testati în alte tipuri de unitãţi, în conformitate cu prezentele norme, pot fi utilizate ca informaţii suplimentare, pentru creşterea preciziei testarii dupã descendenţi pentru producţia de carne.
(3) Testarea berbecilor şi tapilor dupã descendenţi pentru producţia de carne este obligatorie pentru rasele de carne.
(4) Aprecierea berbecilor şi tapilor dupã descendenţi pentru producţia de carne se face pe baza performantelor fiilor, înregistrate în controlul oficial al producţiei de carne şi exprimate prin valoarea de ameliorare estimatã printr-un procedeu BLUP sau mai evoluat.
B. Testarea pentru producţia de lapte
(1) Testarea berbecilor şi tapilor dupã descendenţi pentru producţia de lapte se face pe baza performantelor obţinute de la minim 10 fiice la prima lactatie înregistrate în controlul oficial al producţiei de lapte şi exprimate prin valoarea de ameliorare estimatã printr-un procedeu BLUP sau mai evoluat.
(2) Testarea berbecilor şi tapilor dupã descendenţi pentru producţia de lapte este obligatorie pentru rasele de lapte.
ART. 48
Admiterea la reproducţie a ovinelor şi caprinelor de rasa pura
(1) Fãrã a se aduce atingere prevederilor alin. 2, toate ovinele şi caprinele de reproducţie de rasa pura, masculi şi femele, care sunt înregistrate într-un registru genealogic trebuie sa fie acceptate pentru reproducţie.
(2) (a) Masculii de rasa pura de ovine şi caprine trebuie sa fie acceptaţi la insamantari artificiale, iar materialul seminal al acestora sa fie utilizat în aceste scopuri, dacã au fost supuşi testelor pentru monitorizarea performantelor şi estimarea valorii de ameliorare, conform Deciziei 90/256/EEC , transpusa prin Norma privind metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura din speciile ovine şi caprine.
(b) Masculii de rasa pura de ovine şi caprine şi materialul seminal al acestora trebuie sa fie acceptaţi la testare, în limitele cantitative solicitate pentru monitorizarea performantei şi estimarea valorii de ameliorare, conform Deciziei 90/256/EEC , transpusa prin Norma privind metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura din speciile ovine şi caprine.
(c) Femelele de rasa pura de ovine şi caprine trebuie sa fie acceptate la reproducţie, precum şi ovulele şi embrionii lor.
(3) Materialul seminal, ovulele şi embrionii trebuie sa fie colectati, trataţi şi stocati de cãtre un centru autorizat sau de personal autorizat.

SECŢIUNEA 4

CAP. XIV
Înfiinţarea şi conducerea registrului genealogic

ART. 49
Pentru recunoaşterea oficialã o organizaţie sau asociaţie a crescatorilor care înfiinţeazã şi conduce registru genealogic, trebuie sa solicite aceasta autoritãţilor statului membru pe teritoriul cãruia este situat sediul acesteia.
ART. 50
Autoritãţile statului membru au obligaţia de a acredita asociaţiile sau organizaţiile crescatorilor care înfiinţeazã şi conduc registre genealogice, dacã acestea îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
1. Sunt persoane juridice, conform legislaţiei în vigoare în statul membru în care se solicita acreditarea;
2. Dovedesc autoritãţilor competente ca:
a) funcţioneazã eficient;
b) au capacitatea de a inregistra corect datele în registru genealogic;
c) au un efectiv suficient de mare pentru continuarea programelor de ameliorare a rasei sau pentru prezervarea rasei dacã se considera necesar;
d) pot asigura toate datele necesare pentru continuarea programelor de ameliorare sau conservare.
3. Au un set de reglementãri care acoperã:
a) definirea caracteristicilor raselor;
b) sistemul pentru identificarea animalelor;
c) definirea obiectivelor ameliorãrii;
d) modul de utilizare a datelor privind performanţele efectivelor de animale;
e) divizarea registrului genealogic, dacã exista diferite criterii pentru înscrierea animalelor în registrul genealogic sau dacã exista diferite proceduri pentru clasificarea animalelor înscrise în registrul genealogic.
4. Reglementãrile şi procedurile adoptate în acord cu acest articol sa dovedeascã principiul nediscriminarii între membrii.
ART. 51
Dacã, referitor la o anumitã rasa, într-un stat membru funcţioneazã deja una sau mai multe asociaţii/organizaţii ale crescatorilor acreditate, autoritãţile statului membru pot refuza acreditarea unei noi asociaţii sau organizaţii a crescatorilor, dacã aceasta pune în pericol existenta rasei respective sau pericliteazã programele zootehnice ale asociaţiilor sau organizaţiilor existente. În acest caz, statul membru va informa Comisia cu privire la refuzurile şi acreditarile acordate.
ART. 52
Autoritãţile statelor membre pot retrage acreditarea oricãrei asociaţii sau organizaţii care înfiinţeazã şi conduce registre genealogice dacã aceasta refuza sau ignora deliberat condiţiile prevãzute în 50.

CAP. XV
Criterii pentru înscrierea animalelor şi structura registrului genealogic

ART. 53
Pentru a putea fi înscris în secţiunea principala a registrului genealogic, un animal trebuie:
- sa fie descendent din pãrinţi şi bunici înscrişi în registrul genealogic al aceleiaşi rase;
- sa fie identificat dupã naştere în conformitate cu regulile acelui registru;
- sa aibã un certificat de origine eliberat în conformitate cu regulile acelui registru.
ART. 54
Secţiunea principala a registrului poate fi divizata în mai multe clase, în conformitate cu performanţele animalelor. Numai animalele care îndeplinesc criteriile din art. 53 pot fi incluse în una din aceste clase.
ART. 55
(1) Organizaţiile sau asociaţiile crescatorilor care înfiinţeazã şi conduc un registru genealogic pot decide dacã o femela care nu îndeplineşte criteriile din art. 53 poate fi înscrisã într-o secţiune suplimentarã a registrului genealogic. Femela trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie identificata dupã naştere conform regulilor registrului genealogic;
b) sa corespundã standardului rasei;
c) sa îndeplineascã criteriile minime de performanta, conform regulilor registrului.
(2) O femela a carei mama şi bunica maternã sunt înscrise în secţiunea suplimentarã a registrului genealogic şi a cãrui tata şi doi bunici (tatãl tatãlui şi tatãl mamei) sunt înscrişi în secţiunea principala a registrului genealogic, poate fi consideratã de rasa pura şi poate fi înscrisã în secţiunea principala a registrului genealogic.
(3) Cerinţele menţionate la alin. 1, lit. b) şi c) pot fi diferenţiate astfel:
- animale care aparţin rasei dar sunt cu origine necunoscutã;
- animale obţinute printr-un program de hibridare aprobat de cãtre organizaţia sau asociaţia care conduce registrul genealogic.
ART. 56
Organizaţia care conduce registrul genealogic poate decide ca un mascul care nu corespunde condiţiilor de înscriere în registrul genealogic, poate fi înscris într-o secţiune secundarã, dacã:
a) este individualizat dupã naştere conform regulilor stabilite în registrul genealogic;
b) a fost apreciat conform standardului rasei;
c) corespunde cerinţelor minime stabilite în registrul genealogic.
ART. 57
Dacã un registru genealogic conţine mai multe clase ale secţiunii principale, un animal care a fost înscris în alt registru genealogic al aceleiaşi rase şi care are caracteristici distincte de populaţia de aceeaşi rasa înscrisã în registrul genealogic de destinaţie, poate fi înscris în clasa din registru pentru care îndeplineşte condiţiile.

CAP. XVI
Certificarea originii şi a valorii de ameliorare

ART. 58
(1) În certificatul de origine pentru animalele de rasa pura din speciile ovine şi caprine trebuie înscrise urmãtoarele:
- organizaţia care îl elibereazã
- numele registrului genealogic
- numãrul de înscriere în registru genealogic
- data eliberãrii
- sistemul de identificare a animalului
- numãrul de identificare
- data naşterii
- rasa
- sexul
- numele şi adresa crescatorului
- numele şi adresa proprietarului
- originea:



tatãl, bunicul patern bunica paterna
nr. din registru nr. din registru nr. din registru
genealogic genealogic genealogic;
mama, bunicul matern, bunica maternã
nr. din registru nr. din registru nr. din registru
genealogic genealogic genealogic.



(2) Rezultatele testului performantelor proprii şi valoarea de ameliorare estimatã dupã ascendenţi ale animalului, ale pãrinţilor şi ale bunicilor, sunt incluse în certificatul de origine, conform Deciziei 90/256/EEC , transpusa prin Norma privind metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura din speciile ovine şi caprine.
ART. 59
Particularitãţile precizate la art. 58 sunt conţinute de:
a) certificatul de origine, în conformitate cu modelul din anexa 1
sau
b) documentele care însoţesc ovinele şi caprinele de rasa pura, caz în care autoritatea competenta va certifica faptul ca datele specificate la art. 58 sunt conţinute în documente, dupã urmãtoarea formula "Subsemnatul certific ca aceste documente conţin datele menţionate în art. 1 din Decizia 90/258/EEC , transpus prin art. 58 din Normele de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie".
ART. 60
În certificatul de origine pentru materialul seminal provenit de la berbeci şi tapi de rasa pura trebuie menţionate urmãtoarele:
a) toate datele specificate la art. 58, cu privire la berbecul donator sau tapul donator, şi în cazul raselor de lapte, grupa sangvina a acestuia sau rezultatele unui test ce oferã garanţii ştiinţifice echivalente;
b) informaţii ce permit identificarea materialului seminal, data colectãrii acestuia, precum şi numele şi adresa centrului de colectare a materialului seminal şi a destinatarului.
ART. 61
Datele la care se referã art. 60 pot fi indicate:
a) printr-un certificat de origine, în conformitate cu modelul din anexa 2
sau
b) prin documente ce însoţesc materialul seminal de la ovinele şi caprinele de rasa pura, caz în care autoritatea competenta trebuie sa certifice ca datele specificate la art. 60 sunt conţinute de documente, prin urmãtoarea formula "Subsemnatul, certific ca aceste documente conţin datele menţionate în art. 3 din Decizia 90/258/EEC , transpus prin art. 60 din Normele de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie".
ART. 62
(1) În certificatul de origine pentru ovule provenite de la ovine şi caprine din rasa pura, trebuie menţionate urmãtoarele:
- toate datele specificate la art. 58 cu privire la oaia sau capra donatoare;
- informaţii care permit identificarea ovulului, data colectãrii acestuia, numele şi adresa centrului de colectare a ovulului şi a destinatarului.
(2) Atunci când exista mai mult de un ovul într-o paieta, aceasta trebuie sa fie precizatã în mod clar, toate ovulele din paieta trebuind sa aibã aceiaşi pãrinţi.
ART. 63
Datele la care se referã art. 62 pot fi indicate:
a) printr-un certificat de origine, în conformitate cu modelul din anexa 3
sau
b) prin documente care însoţesc ovulele ovinelor şi caprinelor de rasa pura, caz în care autoritatea competenta trebuie sa certifice faptul ca datele specificate la art. 62 sunt conţinute de documente, prin urmãtoarea formula "Subsemnatul, certific ca aceste documente conţin datele menţionate în art. 5 din Decizia 90/258/EEC , transpus prin art. 62 Normele de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie".
ART. 64
(1) În certificatul de origine pentru embrioni proveniţi de la ovine şi caprine din rasa pura, trebuie menţionate urmãtoarele:
- toate datele specificate la art. 58 cu privire la oaia sau capra donatoare şi toate datele specificate la art. 60, cu privire la berbecul sau tapul donator;
- informaţii care permit identificarea embrionilor, data de insamantare sau fecundare, data colectãrii acestuia, numele şi adresa centrului de colectare a embrionului şi a destinatarului.
(2) Atunci când exista mai mult de un embrion într-o paieta, aceasta trebuie sa fie precizatã în mod clar, toţi embrionii din paieta trebuind sa aibã aceiaşi pãrinţi.
ART. 65
Datele la care se referã art. 64 pot fi indicate:
a) printr-un certificat de origine, în conformitate cu modelul din anexa 4;
b) prin documente care însoţesc embrionii ovinelor şi caprinelor de rasa pura, caz în care autoritatea competenta trebuie sa certifice faptul ca datele specificate la art. 64 sunt conţinute de documente, prin urmãtoarea formula "Subsemnatul, certific ca aceste documente conţin datele menţionate în art. 7 din Decizia 90/258/EEC , transpus prin art. 64 din Normele de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie".
ART. 66
Pana la aderarea României la Uniunea Europeanã, în prezentul ordin, prin termenii "Comisia" şi "Stat membru" se înţelege "România".


ANEXE
la Normele de apreciere a ovinelor
şi caprinelor de reproducţie


ANEXA 1

CERTIFICAT DE ORIGINE
pentru animale de reproducţie rasa pura din speciile ovine şi caprine



Organizaţia care îl elibereazã .............................................
Numele registrului genealogic ..............................................
Numãrul de înscriere în registru genealogic ................................
Sistemul de identificare a animalului (crotalie, tatuaj, etc.)
Numãrul de identificare ....................................................
Numele animalului (optional) ...............................................
Data naşterii, rasa, sexul .................................................
Numele şi adresa crescatorului .............................................
Numele şi adresa proprietarului ............................................

TT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Tata: nr. matricol .............................
nr. din registru genealogic ..............
MT: nr. matricol ..........................
nr. din registru genealogic ...........
TM: nr. matricol ..........................
nr. din registru genealogic ...........
Mama: nr. matricol ............................
nr. din registru genealogic .............
MM: nr. matricol ..........................
nr. din registru genealogic ...........

Rezultatele actualizate ale testelor de performanta şi rezultatele valorii
de ameliorare estimate ale performantelor proprii şi ale ascendenţilor, pãrinţi
şi bunici
Întocmit .................... la ..............
Semnatura .....................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI




ANEXA 2

CERTIFICAT DE ORIGINE
pentru comerţul intracomunitar cu material seminal de la berbeci
şi tapi de reproducţie de rasa pura



A. Particularitãţile berbecului sau tapului donator
1. Organizaţia care îl elibereazã ..........................................
Numele registrului genealogic ..............................................
Numãrul de înscriere în registru genealogic ................................
Sistemul de identificare a animalului (crotalie, tatuaj, etc.)
Numãrul de identificare ....................................................
Grupa sangvina sau testul echivalent (1) ...................................
Numele animalului (optional) ...............................................
Data naşterii, rasa ........................................................
Numele şi adresa crescatorului .............................................
Numele şi adresa proprietarului ............................................

TT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Tata: nr. matricol .............................
nr. din registru genealogic ..............
MT: nr. matricol ..........................
nr. din registru genealogic ...........
TM: nr. matricol ..........................
nr. din registru genealogic ...........
Mama: nr. matricol ............................
nr. din registru genealogic .............
MM: nr. matricol ..........................
nr. din registru genealogic ...........

2. Rezultatele actualizate ale testelor de performanta şi rezultatele
valorii de ameliorare estimate ale performantelor proprii şi ale ascendenţilor,
pãrinţi şi bunici
Întocmit .................... la ..............
Semnatura .....................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI

B. Particularitãţile materialului seminal
Sistemul de identificare a materialului seminal (culoare, numãr) ...........
Identificare ...............................................................
I.
┌─────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────┬──────────────┐
│ Numãr │ Data(ele) │ Nr. identificare a │ Rasa │
│ de doze │ de colectare │ animalului donator │ │
├─────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
└─────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────┴──────────────┘

II. Originea materialului seminal
Adresa centrului(elor) de colectare a materialului seminal .................
Destinaţia materialului seminal ............................................
Numele şi adresa destinatarului
Întocmit ........................... la .............
Semnatura ...........................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI
(1) Pentru rasele de lapte




ANEXA Nr. 3

CERTIFICAT DE ORIGINE
pentru ovule de la animalele de reproducţie de rasa pura
din speciile ovine şi caprine



A. Informaţii cu privire la oaia sau capra donatoare
1. Organizaţia care îl elibereazã ..........................................
Numele registrului genealogic ..............................................
Numãrul de înscriere în registru genealogic ................................
Sistemul de identificare a animalului (crotalie, tatuaj, etc.) .............
Numãrul de identificare ....................................................
Numele animalului (optional) ...............................................
Data naşterii, rasa ........................................................
Numele şi adresa crescatorului .............................................
Numele şi adresa proprietarului ............................................

TT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Tata: nr. matricol .............................
nr. din registru genealogic ..............
MT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
TM: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Mama: nr. matricol ............................
nr. din registru genealogic .............
MM: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............

2. Rezultatele actualizate ale testelor de performanta şi rezultatele
valorii de ameliorare estimate ale performantelor proprii şi ale ascendenţilor,
pãrinţi şi bunici
Întocmit .................... la ...............
Semnatura ......................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI

B. Particularitãţile ovulelor
Sistemul de identificare a ovulelor (culoare, numãr) .......................
Identificare ...............................................................
Numãr de ovule pe paieta
I. Numãr de ovule/Data(ele) colectãrii/Identificarea oii sau caprei/Rasa/
II. Originea ovulelor
Numele şi adresa centrului(elor) de colectare a ovulelor ...................
Destinaţia ovulelor ........................................................
Numele şi adresa destinatarului

Întocmit ....................... la ..............
Semnatura ........................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI




ANEXA 4

CERTIFICAT DE ORIGINE
pentru embrioni de la animalele de reproducţie de rasa pura
din speciile ovine şi caprine



A. Informaţii cu privire la berbecul sau tapul donator
1. Organizaţia care îl elibereazã ..........................................
Numele registrului genealogic ..............................................
Numãrul de înscriere în registru genealogic ................................
Sistemul de identificare a animalului (crotalie, tatuaj, etc.) .............
Numãrul de identificare ....................................................
Grupa sangvina sau testul echivalent (1) ...................................
Numele animalului (optional) ...............................................
Data naşterii, rasa ........................................................
Numele şi adresa crescatorului .............................................
Numele şi adresa proprietarului ............................................

TT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Tata: nr. matricol .............................
nr. din registru genealogic ..............
MT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
TM: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Mama: nr. matricol ............................
nr. din registru genealogic .............
MM: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............


2. Rezultatele actualizate ale testelor de performanta şi rezultatele
valorii de ameliorare estimate ale performantelor proprii şi ale ascendenţilor,
pãrinţi şi bunici

B. Informaţii cu privire la oaia sau capra donatoare
1. Organizaţia care îl elibereazã ..........................................
Numele registrului genealogic ..............................................
Numãrul de înscriere în registru genealogic ................................
Sistemul de identificare a animalului (crotalie, tatuaj, etc.) .............
Numãrul de identificare ....................................................
Numele animalului (optional) ...............................................
Data naşterii, rasa, sex ...................................................
Numele şi adresa crescatorului .............................................
Numele şi adresa proprietarului ............................................

TT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Tata: nr. matricol .............................
nr. din registru genealogic ..............
MT: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
TM: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............
Mama: nr. matricol ............................
nr. din registru genealogic .............
MM: nr. matricol ...........................
nr. din registru genealogic ............

2. Rezultatele actualizate ale testelor de performanta şi rezultatele
valorii de ameliorare estimate ale performantelor proprii şi ale ascendenţilor,
pãrinţi şi bunici.
Întocmit .................... la ..............
Semnatura .....................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI

C. Particularitãţile embrionilor
Sistemul de identificare a materialului seminal (culoare, numãr) ...........
Numãr de identificare ..............................
Numãrul de embrioni pe paieta ......................
I.
┌────────┬────────────┬──────────┬────────────────────────────────────┬────────┐
│Numãrul │ Data │ Data │ Nr. identificare al oii sau caprei │ Rasa │
│ de │insamantarii│recoltarii│ donatoare şi berbecului sau │ │
│embrioni│ │ │ tapului donator │ │
├────────┼────────────┼──────────┼────────────────────────────────────┼────────┤
└────────┴────────────┴──────────┴────────────────────────────────────┴────────┘

II. Originea embrionilor
Adresa centrului(elor) de colectare embrionilor
Destinaţia embrionilor ...................................
Numele şi adresa destinatarului ..........................
Întocmit ....................... la ......................
Semnatura ................................................
NUMELE CU MAJUSCULE ŞI FUNCŢIA SEMNATARULUI




ANEXA 5

FOAIE DE BONITARE

Numãrul matricol: ......... sexul: ....... rasa-varietatea: ................
Data naşterii ................. Data bonitarii ........... Nr. RG ..........
Deţinãtor (ferma-localitatea-crescator) ....................................
I. APRECIEREA PERFORMANTEI PROPRII

PUNCTAJ




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│ 1. CULOAREA PIELICELEI │ │
│ ────────────────────── │ │
│ a) neagra: negru-albastrui (100), negru (75), negru-roscat (25); │ .... │
│ b) brumariu: normal (100), închis (60), deschis (50); │ .... │
│ c) comor: normal (75), închis (50), deschis (25); │ .... │
│ d) sur-argintiu sau bronz (125); auriu, platiniu sau nuanta otelului (100); │ .... │
│ nuanta chihlimbarului (75) │ │
│ Uniformitatea: buna (30), mijlocie (20), slabã (10) │ .... │
│ Particularitãţi de culoare ................................... │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 2. BUCLAJUL PIELICELEI │ │
│ ────────────────────── │ │
│ Forma buclei: │ │
│ a) tub: tub-lung (135), mijlociu (115), scurt (90); │ .... │
│ bob mare (90), mijlociu (75), mic (60) │ │
│ b) inelate: inele (60), tirbuson (60), melc, tigau, secera, semiinele (40);│ .... │
│ c) bucle desfãcute: impaslite (30), vata (25); │ .... │
│ d) bucle aplatizate: │ .... │
│ - val cu luciu intens (120), cu luciu bun (100), fãrã luciu (50); │ .... │
│ - tub-plat: cu luciu intens (120), cu luciu bun (90), fãrã luciu (60); │ .... │
│ - moarat: cu luciu intens (125), cu luciu bun (100), fãrã luciu (50); │ │
│ - combinate: coasta, coama (50) │ .... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ Mãrimea buclei: mijlocie (25), mijlocie-mica (20), mica (10), mare (5) │ .... │
│ Gradul de închidere a buclei: 1/1 (50), 3/4 (40), 1/2 (30), 1/4 (20) │ .... │
│ Direcţia de inrulare: coada-cap (25), cap-coada (20), mixtã (10) │ .... │
│ Uniformitatea buclelor: buna (50), mijlocie (25), slabã (20) │ .... │
│ Rezistenta şi elasticitatea: buna (50), mijlocie (25), slabã (20) │ .... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ Desimea buclelor: deasa (25), potrivit de deasa (10), rara (5) │ .... │
│ Modelarea buclelor: foarte buna (50), buna (5), satisfãcãtoare (10), slabã(5)│ .... │
│ Model predominant ................................................ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 3. CALITATEA FIBREI │ │
│ ──────────────────- │ │
│ ● în ansamblu: - matasoasa (50), aspra (25), moale (15), lanoasa (10); │ .... │
│ uscata (10), friabila (5); │ │
│ - grosimea: normalã (10), subtire (5), groasa (5); │ .... │
│ - lungimea: mijlocie (10), lungã (5), scurta (5) │ .... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 4. LUCIUL FIBREI ŞI BUCLAJULUI │ │
│ ────────────────────────────── │ │
│ - intens (75), bun (60), satisfãcãtor (50), slab-metalic (30), │ │
│ mat-fãrã luciu (10) │ .... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 5. PIELEA │ │
│ ────────- │ │
│ - dupã grosime: subtire-normalã (25), foarte subtire (20), groasa (10), │ .... │
│ foarte groasa (5); │ │
│ - dupã mãrime: mare (15), mijlocie (10), mica (5) │ .... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘



II. APRECIEREA CONFORMATIEI CORPORALE - CONSTITUŢIEI


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│ 1. CONFORMATIA CORPORALÃ │ │
│ ──────────────────────── │ │
│ - cap: tipic (3), semitipic (2), atipic (1); │ .... │
│ - linia superioarã: tipica (2), semitipica (2), atipic (1); │ .... │
│ - coada: tringhiulara cu S (2), semitipica (2), fãrã S - lungã (1) │ .... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 2. CONSTITUŢIA │ │
│ ────────────── │ │
│ - robusta (3), fina (2), grosolana (2), debila (1) │ .... │
│ Pigmentatia mucoasei .......................................... │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘



---------




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016