Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 216 din 17 iunie 2005 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 56/45/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2005, cu modificarile si completarile ulterioare
EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 556 din 29 iunie 2005
În temeiul prevederilor:
- <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 52/2005 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2005, cu modificãrile ulterioare,
ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:
ART. I
Anexele la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 56/45/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 şi 134 bis din 14 februarie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În anexa nr. 9 la articolul 6, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Fondurile aprobate cu destinaţia servicii medicale paraclinice, altele decât cele care au stat la baza stabilirii valorii contractelor iniţiale, vor fi repartizate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate prin încheiere de acte adiţionale la contractele iniţiale şi vor fi utilizate pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice acordate asiguraţilor de la data semnãrii acestora. Valoarea actului adiţional la contractul iniţial se stabileşte avându-se în vedere criteriile de contractare a sumelor iniţiale."
2. În anexa nr. 14, articolul 17 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe parcursul derulãrii prezentului contract, valoarea contractualã poate fi majoratã prin acte adiţionale, dupã caz, în limita fondurilor aprobate asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitãţile paraclinice, avându-se în vedere criteriile de contractare a sumelor iniţiale."
3. În anexa nr. 18, dupã articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Fondurile suplimentare aprobate cu destinaţia de servicii medicale spitaliceşti, inclusiv medicamente în spital, altele decât cele care au stat la baza stabilirii valorii contractate iniţial, vor fi repartizate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate prin acte adiţionale la contractele iniţiale. Casele de asigurãri de sãnãtate vor avea în vedere la repartizarea fondurilor suplimentare indicatorii specifici fiecãrei unitãţi sanitare cu paturi, care au stat la baza stabilirii valorii iniţiale de contract/actelor adiţionale, precum şi nivelul de realizare a indicatorilor specifici în limita celor contractaţi în perioada de la începutul anului şi pânã la sfârşitul lunii anterioare celei în care se semneazã actul adiţional."
4. În anexa nr. 21, articolul 19 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe parcursul derulãrii prezentului contract, valoarea contractatã poate fi majoratã prin acte adiţionale, dupã caz, în limita fondurilor aprobate cu destinaţia de servicii medicale spitaliceşti, inclusiv medicamente în spital, avându-se în vedere condiţiile de contractare a sumelor iniţiale, precum şi prevederile art. 5^1 din anexa nr. 18."
5. În anexa nr. 30, dupã articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - (1) Fondurile aprobate cu destinaţia de consum de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, altele decât cele care au stat la baza stabilirii valorii contractelor încheiate cu farmaciile, vor fi repartizate de casele de asigurãri de sãnãtate prin acte adiţionale distincte la contractele iniţiale.
Valoarea actului adiţional la contractul iniţial va avea în vedere eliberarea medicamentelor pentru perioada de la data semnãrii actului adiţional pânã la finele anului 2005. Sumele deblocate din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2005 se utilizeazã pentru medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu eliberate de la data semnãrii actului adiţional, pentru perioada curentã, în completarea fondurilor existente şi deja contractate, la nivelul consumului mediu lunar, strict în limita fondurilor aprobate cu aceastã destinaţie.
(2) Valoarea actului adiţional va fi defalcatã lunar în cadrul trimestrelor, cu obligaţia ca eliberarea de medicamente sã se încadreze în valoarea lunarã.
În situaţii justificate farmaciile pot elibera medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu peste valoarea lunarã prevãzutã în actul adiţional, în limita a maximum 5%, cu condiţia ca aceastã depãşire sã influenţeze corespunzãtor, în sensul diminuãrii valorii pentru eliberarea medicamentelor din luna urmãtoare, cu încadrarea în valoarea totalã contractatã pentru anul 2005.
(3) Valoarea actului adiţional la contractul iniţial se stabileşte avându-se în vedere condiţiile de contractare a sumelor iniţiale, astfel cum sunt prevãzute la art. 17.
Nu se încheie acte adiţionale cu farmaciile care se gãsesc în una dintre situaţiile de mai jos:
a) farmaciile care nu şi-au respectat obligaţiile privind eliberarea de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în limita valorii anuale de contract nu vor intra în calcul la repartizarea fondurilor aprobate cu destinaţia de consum de medicamente, altele decât cele care au stat la baza stabilirii valorii iniţiale de contract, cu excepţia farmaciilor la care depãşirea este de maximum 5%. Aceastã excepţie se aplicã numai pentru selecţia farmaciilor cu care casele de asigurãri de sãnãtate încheie acte adiţionale; suma corespunzãtoare depãşirii de maximum 5% nu face obiectul cuprinderii în angajamentele legale şi în plãţi. În acest sens, reprezentanţii legali ai farmaciilor aflate în contract cu casele de asigurãri de sãnãtate depun o declaraţie cu privire la încadrarea în limita valorii anuale de contract sau procentul de depãşire a acesteia. Reprezentanţii legali rãspund de exactitatea şi realitatea datelor cuprinse în declaraţie;
b) farmaciile la care pe parcursul derulãrii contractelor s-a constatat cã elementele care au stat la baza stabilirii numãrul de puncte iniţial au influenţat în sensul majorãrii numãrului de puncte iniţial, conducând la diminuarea valorii pentru un punct stabilite iniţial, nu intrã în calcul la repartizarea fondurilor suplimentare, aprobate cu destinaţia de consum de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu. Fac excepţie farmaciile la care pe perioada derulãrii contractului s-a modificat structura personalului angajat prin aplicarea prevederilor art. 17 pct. 1.
(4) Prevederile alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru valoarea contractatã iniţial şi rãmasã pânã la sfârşitul anului 2005, pentru care se va încheia un act adiţional distinct."
6. În anexa nr. 31, articolul 21 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe parcursul derulãrii prezentului contract, valoarea contractatã poate fi majoratã prin acte adiţionale, dupã caz, în limita fondului aprobat pentru acordarea medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, avându-se în vedere condiţiile de contractare a sumelor iniţiale, astfel cum sunt prevãzute la art. 17 din anexa nr. 30."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cintezã
Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Cristian Vlãdescu
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: