Vãzând Referatul de aprobare nr. 37.827 din 16 octombrie 2007 al Direcţiei generale pentru siguranţa alimentelor, având în vedere prevederile art. 2 şi ale <>art. 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicatã, precum şi prevederile art. 63 lit. b), i) şi j) şi ale <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 şi a <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin: ART. 1 Se aprobã Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin. ART. 2 Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3 Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generalã pentru siguranţa alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin. ART. 4 Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor, conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi judeţene ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii şi controlului prevãzute în programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor menţionat la art. 1. ART. 5 Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Cheţan Roatiş Bucureşti, 28 decembrie 2007. Nr. 213. ANEXĂ PROGRAM de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008 A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
┌────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ Produsul │Locul de prelevare│Modul de recoltare │
│crt.│ │ │ │ a probelor │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 1. │Aflatoxinã │Arahide │Depozite de desti-│La primul import al│
│ │(totalã şi B1)│ │naţie ale importa-│fiecãrui furnizor │
│ │ │ │torilor │din fiecare ţarã de│
│ │ │ │Începând cu tri- │origine**), precum │
│ │ │ │mestrul III, la │şi ori de câte ori │
│ │ │ │posturile de │situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Nuci │Depozite de desti-│La primul import al│
│ │ │ │naţie ale importa-│fiecãrui furnizor │
│ │ │ │torilor │din fiecare ţarã de│
│ │ │ │Începând cu tri- │origine**), precum │
│ │ │ │mestrul III, la │şi ori de câte ori │
│ │ │ │posturile de │situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Supermarket/hiper-│Semestrial pentru │
│ │ │ │market │produsele din pro- │
│ │ │ │ │ducţia autohtonã │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Fructe uscate │Depozite de desti-│La primul import al│
│ │ │ │naţie ale importa-│fiecãrui furnizor │
│ │ │ │torilor │din fiecare ţarã de│
│ │ │ │Începând cu tri- │origine**), precum │
│ │ │ │mestrul III, la │şi ori de câte ori │
│ │ │ │posturile de │situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Supermarket/hiper-│Semestrial pentru │
│ │ │ │market │produsele din pro- │
│ │ │ │ │ducţia autohtonã │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cereale │Depozit/siloz │Semestrial │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Specii (fructele)│Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │destinate produ- │naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │cerii de condi- │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │mente: │Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │- Capsicum spp. │mestrul III, la │ne**), precum şi │
│ │ │(fructele uscate │posturile de │ori de câte ori si-│
│ │ │ale acestuia, │inspecţie la │tuaţia o impune***)│
│ │ │întregi sau mãci-│frontierã*) │ │
│ │ │nate, inclusiv │ │ │
│ │ │chili, pudrã de │ │ │
│ │ │chili, cayenne şi│ │ │
│ │ │paprika); │ │ │
│ │ │- Piper spp. │ │ │
│ │ │(fructele aces- │ │ │
│ │ │tuia, inclusiv │ │ │
│ │ │piper alb sau │ │ │
│ │ │negru); │ │ │
│ │ │- Myristica fra- │ │ │
│ │ │grans (nucşoarã);│ │ │
│ │ │- Zingiber offi- │ │ │
│ │ │cinale (ghimbir);│ │ │
│ │ │- Curcumalonga │ │ │
│ │ │(turmeric) │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 2. │Ochratoxinã A │Cereale (inclusiv│Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │ │orez şi hrişcã) │ │fiecare depozit │
│ │ │şi produse cerea-│ │ │
│ │ │liere derivate │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cafea boabe prã- │Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │jitã şi mãcinatã │naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │ │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │ │Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │ │mestrul III, la │ne şi ori de câte │
│ │ │ │posturile de │ori situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cafea solubilã │Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │ │naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │ │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │ │Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │ │mestrul III, la │ne şi ori de câte │
│ │ │ │posturile de │ori situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Stafide(currants,│Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │raisins şi sulta-│naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │nas) │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │ │Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │ │mestrul III, la │ne şi ori de câte │
│ │ │ │posturile de │ori situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Vin │Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │Vin aromatizat, │naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │bãuturi pe bazã │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │de vin aromatizat│Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │şi cocktailuri pe│mestrul III, la │ne şi ori de câte │
│ │ │bazã de produse │posturile de │ori situaţia o │
│ │ │din vin aroma- │inspecţie la │impune***) │
│ │ │tizat │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │ │ │caţie a vinurilor │fiecare unitate │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de comer- │Se vor preleva pro-│
│ │ │ │cializare │be, pe baza unui │
│ │ │ │ │program trimestri- │
│ │ │ │ │al, de la maximum 3│
│ │ │ │ │unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din comerţul intra-│
│ │ │ │ │comunitar. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 3. │Patulina │Sucuri de fructe,│Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │ │concentrate din │care a sucurilor │fiecare unitate │
│ │ │sucuri de fructe │de fructe │ │
│ │ │reconstituite din│ │ │
│ │ │nectaruri de │ │ │
│ │ │fructe │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Produse solide │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │din mere,inclusiv│cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │compot, piure de │(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │mere destinat │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │consumului uman │zine specializate)│3 unitãţi. │
│ │ │direct, conform │ │ │
│ │ │pct. 2.3.3,2.3.4 │ │ │
│ │ │şi 2.3.5 din │ │ │
│ │ │secţiunea 2 a │ │ │
│ │ │anexei la Regula-│ │ │
│ │ │mentul CE nr. │ │ │
│ │ │1.881/2006 │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Alimente pentru │Supermarket/ │Se vor preleva pro-│
│ │ │copii, conform │hipermarket │be, pe baza unui │
│ │ │pct. 2.3.5 din │ │program trimestri- │
│ │ │secţiunea 2 a │ │al, de la maximum │
│ │ │anexei la Regula-│ │3 unitãţi. │
│ │ │mentul CE nr. │ │ │
│ │ │1.881/2006 │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 4. │Deoxinivalenol│Cereale neproce- │Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │ │sate │ │fiecare depozit****│
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cereale destinate│Depozit alimentar │O datã pe an pentru│
│ │ │consumului uman │ │fiecare depozit****│
│ │ │direct │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Fãinã de cereale,│Unitãţi de morãrit│Ori de câte ori si-│
│ │ │tãrâţe şi germeni│ │tuaţia o impune***)│
│ │ │comercializaţi ca│ │ │
│ │ │produse finale │ │ │
│ │ │pentru consumul │ │ │
│ │ │uman direct │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Pâine (inclusiv │Unitãţi de panifi-│Ori de câte ori si-│
│ │ │specialitãţi de │caţie şi patiserie│tuaţia o impune***)│
│ │ │panificaţie), │ │ │
│ │ │produse de pati- │ │ │
│ │ │serie, biscuiţi, │ │ │
│ │ │snacksuri din ce-│ │ │
│ │ │reale şi cereale │ │ │
│ │ │pentru micul │ │ │
│ │ │dejun │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Paste fãinoase │Unitãţi de fabri- │Ori de câte ori si-│
│ │ │ │care │tuaţia o impune***)│
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │ │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │ │(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │ │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │ │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din producţia in- │
│ │ │ │ │ternã, import sau │
│ │ │ │ │comerţul intracomu-│
│ │ │ │ │nitar. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 5. │Zearalenonã │Cereale neproce- │Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │ │sate │ │fiecare depozit****│
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cereale destinate│Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │ │consumului uman │ │fiecare depozit****│
│ │ │direct │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Fãinã de cereale,│Unitãţi de morãrit│Ori de câte ori si-│
│ │ │tãrâţe şi germeni│ │tuaţia o impune***)│
│ │ │comercializaţi ca│ │ │
│ │ │produse finale │ │ │
│ │ │pentru consumul │ │ │
│ │ │uman direct │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Ulei de porumb │Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │rafinat │naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │ │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │ │Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │ │mestrul III, la │ne şi ori de câte │
│ │ │ │posturile de │ori situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***), înce- │
│ │ │ │frontierã*) │pând din trimestrul│
│ │ │ │ │II │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │ │ │caţie a uleiului │fiecare unitate │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de comer- │Se vor preleva pro-│
│ │ │ │cializare │be, pe baza unui │
│ │ │ │ │program trimestri- │
│ │ │ │ │al, de la maximum │
│ │ │ │ │3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din comerţul intra-│
│ │ │ │ │comunitar. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Pâine (inclusiv │Unitãţi de fabri- │Ori de câte ori si-│
│ │ │specialitãţi de │care │tuaţia o impune***)│
│ │ │panificaţie), │ │ │
│ │ │produse de pati- │ │ │
│ │ │serie, biscuiţi, │ │ │
│ │ │snacksuri din ce-│ │ │
│ │ │reale şi cereale │ │ │
│ │ │pentru micul │ │ │
│ │ │dejun │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │ │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │ │(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │ │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │ │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din producţia in- │
│ │ │ │ │ternã, import sau │
│ │ │ │ │comerţul intracomu-│
│ │ │ │ │nitar. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 6. │Fumonisinã │Porumb neprocesat│Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │(sumã de B1 şi│ │ │fiecare depozit***)│
│ │B2) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Porumb destinat │Depozit alimentar │Ori de câte ori si-│
│ │ │consumului uman │ │tuaţia o impune***)│
│ │ │direct │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Produse pe bazã │Depozit alimentar │Ori de câte ori si-│
│ │ │de porumb desti- │ │tuaţia o impune***)│
│ │ │nate consumului │ │ │
│ │ │uman direct │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 7. │Cadmiu │Cereale │Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │ │ │ │fiecare depozit****│
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Ciuperci de cul- │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │turã │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │Legume şi legumi-│(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │noase │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │Fructe │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din producţia in- │
│ │ │ │ │ternã, comerţul │
│ │ │ │ │intracomunitar şi │
│ │ │ │ │import. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 8. │Plumb │Cereale │Depozit/siloz │O datã pe an pentru│
│ │ │ │ │fiecare depozit****│
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Ciuperci de cul- │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │turã │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │Legume şi legumi-│(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │noase │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │Fructe │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din producţia in- │
│ │ │ │ │ternã, comerţul │
│ │ │ │ │intracomunitar şi │
│ │ │ │ │import. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Sucurile de fruc-│Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │ │te, sucurile de │care a sucurilor │fiecare unitate │
│ │ │fructe concentra-│de fructe │ │
│ │ │te destinate con-│ │ │
│ │ │sumului direct şi│ │ │
│ │ │nectarurile din │ │ │
│ │ │fructe │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │ │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │ │(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │ │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │ │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din comerţul │
│ │ │ │ │intracomunitar şi │
│ │ │ │ │import. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Vinurile(inclusiv│Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │ │vinurile spuman- │care a vinurilor │fiecare unitate │
│ │ │te, exclusiv vi- │ │ │
│ │ │nurile licoroa- │ │ │
│ │ │se), vinurile │ │ │
│ │ │aromatizate, bãu-│ │ │
│ │ │turile bazate pe │ │ │
│ │ │vinuri aromatiza-│ │ │
│ │ │te şi cocktailu- │ │ │
│ │ │rile ce folosesc │ │ │
│ │ │vinuri aromati- │ │ │
│ │ │zate │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │ │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │ │(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │ │hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │ │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │ │ │produsele provenite│
│ │ │ │ │din import şi │
│ │ │ │ │comerţul intracomu-│
│ │ │ │ │nitar. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 9. │Nitraţi │Spanac proaspãt, │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva │
│ │ │conservat, înghe-│cu amãnuntul │maximum 3 probe/ │
│ │ │ţat sau congelat │(supermarket/ │semestru,randomizat│
│ │ │ │hipermarket, maga-│ │
│ │ │ │zine specializate)│ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Salatã proaspãtã │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva │
│ │ │Salatã de tip │cu amãnuntul │maximum 3 probe/ │
│ │ │"Iceberg" │(supermarket/ │semestru,randomizat│
│ │ │ │hipermarket, maga-│ │
│ │ │ │zine specializate)│ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│10. │3 MCPD │Proteine vegetale│Depozite de desti-│Pentru primul im- │
│ │ │hidrolizate │naţie ale importa-│port al fiecãrui │
│ │ │Sos de soia │torilor │furnizor din fie- │
│ │ │ │Începând cu tri- │care ţarã de origi-│
│ │ │ │mestrul III, la │ne şi ori de câte │
│ │ │ │posturile de │ori situaţia o │
│ │ │ │inspecţie la │impune***) │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│11. │Precursori de │Uleiuri şi grã- │Unitãţi de proce- │O probã/unitate, │
│ │dioxinã şi PCB│simi vegetale │sare ulei şi grã- │începând cu trimes-│
│ │similare dio- │ │simi vegetale │trul II │
│ │xinei, conform│ │ │ │
│ │secţiunii 5 │ │ │ │
│ │din anexa la │ │ │ │
│ │Regulamentul │ │ │ │
│ │CE nr. 1.881/ │ │ │ │
│ │2006 │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Alimente pentru │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva douã│
│ │ │copii (monitori- │cu amãnuntul │probe/an, începând │
│ │ │zare) │(supermarket/ │din trimestrul II, │
│ │ │ │hipermarket, maga-│din judeţele: │
│ │ │ │zine specializate)│Constanţa, Iaşi, │
│ │ │ │ │Timiş, Braşov şi │
│ │ │ │ │municipiul │
│ │ │ │ │Bucureşti. │
│ │ │ │ │Produsele prelevate│
│ │ │ │ │provin din import, │
│ │ │ │ │producţia internã │
│ │ │ │ │şi comerţ │
│ │ │ │ │intracomunitar. │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│12. │Staniu │Alimente conser- │Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │ │vate, inclusiv │caţie │fiecare unitate │
│ │ │bãuturile conser-│ │ │
│ │ │vate, sucurile de│ │ │
│ │ │fructe şi sucuri-│ │ │
│ │ │le vegetale │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Alimente conser- │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva pro-│
│ │ │vate, inclusiv │cu amãnuntul │be, pe baza unui │
│ │ │bãuturile conser-│(supermarket/ │program trimestri- │
│ │ │vate, sucurile de│hipermarket, maga-│al, de la maximum │
│ │ │fructe şi sucu- │zine specializate)│3 unitãţi, pentru │
│ │ │rile vegetale; │ │produsele provenite│
│ │ │Alimente pentru │ │din producţia in- │
│ │ │copii conservate │ │terna, comerţul │
│ │ │şi alimente pe │ │intracomunitar şi │
│ │ │bazã de cereale │ │import. │
│ │ │procesate pentru │ │ │
│ │ │sugari şi copii │ │ │
│ │ │de vârstã micã, │ │ │
│ │ │exclusiv produse │ │ │
│ │ │uscate şi sub │ │ │
│ │ │formã de praf │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│13. │Hidrocarburi │Uleiuri │Unitãţi de fabri- │O datã pe an pentru│
│ │aromatice │ │care a uleiului │fiecare unitate, │
│ │policiclice │ │ │începând cu trimes-│
│ │ │ │ │trul IV │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│14. │Furan │Cafea mãcinatã │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva câte│
│ │ │sau solubilã; │cu amãnuntul │o probã/produs/an │
│ │ │Sucuri de fructe │(supermarket/ │din judeţele: │
│ │ │şi alte produse │hipermarket, maga-│Prahova, Iaşi, │
│ │ │similare, pasteu-│zine specializate)│Constanţa, Cluj, │
│ │ │rizate; Conserve │ │Suceava, Timiş, │
│ │ │de legume-fructe │ │Braşov şi munici- │
│ │ │care necesitã │ │piul Bucureşti. │
│ │ │tratament termic │ │Produsele prelevate│
│ │ │înainte de consum│ │provin din import, │
│ │ │Conserve mixte │ │producţia internã │
│ │ │care necesitã │ │şi comerţ │
│ │ │tratament termic │ │intracomunitar. │
│ │ │înainte de consum│ │ │
│ │ │Alimente pentru │ │ │
│ │ │copii; Sosuri │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│15. │Acrilamida │Cartofi prãjiţi │Unitãţi de comerţ │Se vor preleva câte│
│ │ │comercializaţi în│cu amãnuntul │o probã/produs/an │
│ │ │vederea consumu- │(supermarket/ │din judeţele: │
│ │ │lui imediat; │hipermarket, maga-│Prahova, Iaşi, │
│ │ │Chipsuri din car-│zine specializate)│Constanţa, Cluj, │
│ │ │tofi; Produse │ │Suceava, Timiş, │
│ │ │semipreparate pe │ │Braşov şi munici- │
│ │ │bazã de cartofi/ │ │piul Bucureşti. │
│ │ │preparate din │ │Produsele prelevate│
│ │ │cartofi destinate│ │provin din import, │
│ │ │preparãrii la │ │producţia internã │
│ │ │domiciliu; Pâine;│ │şi comerţ │
│ │ │Cereale pentru │ │intracomunitar. │
│ │ │micul dejun │ │ │
│ │ │Biscuiţi,inclusiv│ │ │
│ │ │biscuiţi pentru │ │ │
│ │ │sugari; Cafea │ │ │
│ │ │prãjitã; Produse │ │ │
│ │ │alimentare pentru│ │ │
│ │ │copii conservate │ │ │
│ │ │în recipienţi de │ │ │
│ │ │sticlã; Produse │ │ │
│ │ │alimentare pentru│ │ │
│ │ │copii pe bazã de │ │ │
│ │ │cereale procesa- │ │ │
│ │ │te; Alte produse │ │ │
│ │ │(de exemplu: pro-│ │ │
│ │ │duse pe bazã de │ │ │
│ │ │cacao, alte pro- │ │ │
│ │ │duse pentru │ │ │
│ │ │sugari │ │ │
│ │ │nemenţionate) │ │ │
└────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘
____________ *) Începând cu trimestrul III, prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontierã. **) Se excepteazã produsele importate în condiţii speciale. ***) Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri. ****) Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveazã probe sunt cele care au capacitãţi egale sau mai mari de 1.500 tone. a) Analizele se efectueazã în laboratoarele specializate, desemnate, ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b) Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana a 2-a a tabelului de mai sus, precum şi metodele de prelevare de probe şi metodele de analizã sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, al ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 121/530/E.N.289/351/2007 privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animalã şi nonanimalã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 30 iulie 2007. c) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor şi inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã. d) La primul import, costurile determinate de prelevarea probelor, analiza în vederea controlului oficial al micotoxinelor şi transportul probelor sunt suportate de cãtre importatori. e) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare, pentru urmãtoarele loturi din import sau din producţia autohtonã cu origine comunã cu cea a lotului necorespunzãtor, se vor preleva probe pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise; în aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de deţinãtorii mãrfii. f) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator, se preleveazã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control. g) La stabilirea programului cifric sunt luate în considerare criterii, cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului alimentar/silozului, numãrul unitãţilor de procesare. h) Monitorizarea furanului, acrilamidei şi dioxinei (alimente pentru copii) se realizeazã în vederea stabilirii nivelurilor maxime care ulterior sã fie introduse în legislaţia comunitarã specificã, în conformitate cu Recomandarea Comisiei 331/2007 privind monitorizarea nivelurilor de acrilamidã în alimente, Recomandarea Comisiei 196/2007 privind monitorizarea prezentei furanului în alimente şi Recomandarea Comisiei 794/2006 privind monitorizarea nivelului de bazã pentru dioxine, PCB-uri similare dioxinelor şi PCB-uri nesimilare dioxinelor. B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
┌──────────────┬────────────┬───────────────────┬────────────────────┬───────────────────┐
│ Grupa şi │Reziduuri de│ Produse de origine│ Locul de prelevare │Frecvenţa probelor │
│ denumirea │pesticide │ nonanimalã │ │ recoltate │
├──────────────┼────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──────────────┴────────────┴───────────────────┴────────────────────┴───────────────────┤
│ Grupa A - INSECTICIDE │
├──────────────┬────────────┬───────────────────┬────────────────────┬───────────────────┤
│ A.1. │Malathion │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│Organofosfo- │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│rice │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Parathion │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Azinfos- │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │Metil │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Clorpirifos │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Clorpirifos-│Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │Metil │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Pirimifos- │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │Metil │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Metidation │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Dimetoat + │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │Ometoat │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Diazinon │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Fosalon │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
│ ├────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Diclorfos │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├──────────────┼────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ A.2. │Endosulfan │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│Organocloru- │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│rate │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├──────────────┼────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ A.3. │Carbaril │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│Carbamaţi │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├──────────────┼────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ A.4. │Cipermetrin │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│Piretroizi │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│de sintezã │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
├──────────────┼────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Deltametrin │Fasole (proaspãtã │Depozite de destina-│Minimum 12 probe │
│ │ │sau congelatã), │ţie ale importato- │anual pentru fie- │
│ │ │morcovi,castraveţi,│rilor │care produs,conform│
│ │ │portocale sau man- │Depozite de produse │Programului cifric │
│ │ │darine, pere, car- │provenite din comer-│aprobat │
│ │ │tofi, orez, spanac │ţul intracomunitar │ │
│ │ │(proaspãt sau con- │Începând cu trimes- │ │
│ │ │gelat), tomate, │trul III, şi posturi│ │
│ │ │mere, prune,usturoi│de inspecţie la │ │
│ │ │ │frontierã*) │ │
└──────────────┴────────────┴───────────────────┴────────────────────┴───────────────────┘
____________ *) Începând cu trimestrul III, prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontierã. a) Analizele se efectueazã în laboratoare specializate, desemnate, ale Autoritatii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana a 2-a a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 12/173/286/1/124/2006 privind stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide în şi pe fructe, legume, cereale şi alte produse de origine vegetalã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 şi 430 bis din 18 mai 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. c) Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animalã şi nonanimalã şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animalã, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 şi 143 bis din 17 februarie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, si cu Ghidul pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine nonanimalã în vederea determinãrii concentraţiei de reziduuri de pesticide, elaborat de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranţa Alimentelor. d) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mãrci şi calitatea alimentelor, precum şi inspectorii autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontierã. e) Costurile determinate de prelevarea, analiza şi transportul produselor sunt suportate de cãtre importatori. f) La stabilirea programului cifric la nivel judeţean sunt luate în considerare criterii cum ar fi: ţara de origine a produsului, numãrul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi capacitatea acestora, numãrul de consumatori. g) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevã probe din fiecare lot pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise; probele prelevate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã, cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi suportate de importatori. C. SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ ŞI VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
┌────┬───────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Unitatea │ Modalitatea de supraveghere şi control │
│crt │ │ │
│ │ ┼───────────┬───────────────────────────────────────┤
│ │ │ Prin │ Prin recoltarea de probe pentru │
│ │ │ inspecţie │ examene de laborator │
│ │ │Frecvenţa*)├───────────────────────────┬───────────┤
│ │ │ │ Natura probei recoltate │Frecvenţa │
│ │ │ │ │recoltãrii │
│ │ │ │ │probelor │
│ │ │ │ │pentru exa-│
│ │ │ │ │menele pre-│
│ │ │ │ │vãzute la │
│ │ │ │ │lit. C1 din│
│ │ │ │ │Program**) │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 1. │Fabricarea pâinii, fabricarea │ lunar │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │prãjiturilor şi a produselor │ │ingredient │ │
│ │proaspete de patiserie │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 2. │Fabricarea produselor de morã- │ lunar │ │ │
│ │rit │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 3. │Fabricarea biscuiţilor şi piş- │ lunar │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │cotu rilor, fabricarea prãjitu-│ │ingredient │ │
│ │rilor şi a produselor conserva-│ │ │ │
│ │te de patiserie │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 4. │Fabricarea amidonului şi a │ lunar │ │ │
│ │produselor din amidon │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 5. │Prelucrarea şi conservarea │ lunar │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │fructelor şi legumelor │ │ingredient │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 6. │Fabricarea sucurilor de fructe │ lunar │Sucuri de fructe pasteuri- │Semestrial/│
│ │şi legume │ │zate (cu termen de valabi- │unitate │
│ │ │ │litate mai mare de 14 zile)│ │
│ │ │ │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │ │ │ingredient │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 7. │Fabricarea uleiurilor şi │ lunar │ │ │
│ │grãsimilor vegetale │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 8. │Fabricarea margarinei şi a │ lunar │ │ │
│ │altor produse comestibile │ │ │ │
│ │similare │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 9. │Prelucrarea şi conservarea │ lunar │ │ │
│ │cartofilor │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│10. │Fabricarea zahãrului │ lunar │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│11. │Fabricarea produselor din │ lunar │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │cacao, a ciocolatei şi a produ-│ │ingredient │ │
│ │selor zaharoase │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│12. │Fabricarea macaroanelor, tãi- │ lunar │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │ţeilor, cuşcuşului şi a altor │ │ingredient │ │
│ │produse fãinoase similare │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│13. │Prelucrarea ceaiului şi a │ lunar │ │ │
│ │cafelei │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│14. │Fabricarea condimentelor │ lunar │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│15. │Fabricarea altor produse │ lunar │ │ │
│ │alimentare │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│16. │Fabricarea bãuturilor alcoolice│ lunar │ │ │
│ │distilate şi a alcoolului │ │ │ │
│ │etilic de fermentaţie │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│17. │Fabricarea vinurilor din │ lunar │ │ │
│ │struguri │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│18. │Fabricarea cidrului şi a vinu- │ lunar │ │ │
│ │lui din fructe │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│19. │Fabricarea altor bãuturi │ lunar │ │ │
│ │nedistilate, obţinute prin │ │ │ │
│ │fermentare │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│20. │Fabricarea berii │ lunar │Apã potabilã utilizatã ca │ │
│ │ │ │ingredient │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│21. │Fabricarea malţului │ lunar │ │ │
│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│22. │Fabricarea îngheţatei de ori- │ lunar │ │ │
│ │gine vegetalã │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│23. │Producţia de bãuturi rãcoritoa-│ lunar │Bãuturi rãcoritoare │Semestrial/│
│ │re nealcoolice,producţia de ape│ │nealcoolice │unitate │
│ │minerale şi alte ape îmbute- │ │Apã îmbuteliatã în sticle │(pentru │
│ │liate │ │sau alte recipiente │fiecare │
│ │ │ │Apã mineralã naturalã │categorie │
│ │ │ │ │de produs │
│ │ │ │ │din coloana│
│ │ │ │ │ 4) │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│24. │Depozite de seminţe de consum │ lunar │ │ │
│ │Depozite de legume şi fructe │ │ │ │
│ │Depozite de alte produse │ │ │ │
│ │alimentare │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│25. │Comerţ cu ridicata │randomizat,│ │ │
│ │ │conform │ │ │
│ │ │unui pro- │ │ │
│ │ │gram tri- │ │ │
│ │ │mestrial, │ │ │
│ │ │la maximum │ │ │
│ │ │10 unitãţi/│ │ │
│ │ │lunã │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│26. │Comerţ cu amãnuntul (exclusiv │randomizat,│Legume şi fructe tãiate │ Maximum 5 │
│ │supermarketuri/hipermarketuri) │conform │(gata pentru a fi consumate│probe/lunã │
│ │ │unui pro- │Sucuri de legume şi fructe │ │
│ │ │gram tri- │nepasteurizate (gata pentru│ │
│ │ │mestrial, │a fi consumate) │ │
│ │ │la maximum │Seminţe încolţite (gata │ │
│ │ │10 unitãţi/│pentru a fi consumate) │ │
│ │ │lunã │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│27. │Supermarket/hipermarket │trimestrial│Legume şi fructe tãiate │Semestrial │
│ │ │ │(gata pentru a fi consumate│(pentru │
│ │ │ │Sucuri de legume şi fructe │fiecare │
│ │ │ │nepasteurizate (gata pentru│categorie │
│ │ │ │a fi consumate) │de produs │
│ │ │ │Seminţe încolţite (gata │din coloana│
│ │ │ │pentru a fi consumate) │4) │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│28. │Restaurante │randomizat,│Legume şi fructe tãiate │ Maximum 5 │
│ │ │conform │(gata pentru a fi consumate│probe/lunã │
│ │ │unui pro- │Sucuri de legume şi fructe │ │
│ │ │gram tri- │nepasteurizate (gata pentru│ │
│ │ │mestrial, │a fi consumate) │ │
│ │ │la maximum │ │ │
│ │ │10 unitãţi/│ │ │
│ │ │lunã │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│29. │Baruri │randomizat,│ │ │
│ │ │conform │ │ │
│ │ │unui pro- │ │ │
│ │ │gram tri- │ │ │
│ │ │mestrial, │ │ │
│ │ │la maximum │ │ │
│ │ │10 unitãţi/│ │ │
│ │ │lunã │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│30. │Cantine şi alte unitãţi de │semestrial │Legume şi fructe tãiate │ Maximum 5 │
│ │preparare a hranei (catering) │ │(gata pentru a fi consumate│probe/lunã │
│ │ │ │Sucuri de legume şi fructe │ │
│ │ │ │nepasteurizate (gata │ │
│ │ │ │pentru a fi consumate) │ │
├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│31. │Unitãţi de îmbuteliere,ambalare│randomizat,│ │ │
│ │ │conform │ │ │
│ │ │unui pro- │ │ │
│ │ │gram tri- │ │ │
│ │ │mestrial, │ │ │
│ │ │la maximum │ │ │
│ │ │10 unitãţi/│ │ │
│ │ │lunã │ │ │
└────┴───────────────────────────────┴───────────┴───────────────────────────┴───────────┘
______________ *) Frecvenţa se poate modifica în funcţie de clasificarea unitãţilor în grade (clase) de risc. **) Pentru apa potabilã se recolteazã maximum 5 probe pe lunã, randomizat. a) Prelevarea probelor, acolo unde este cazul, se realizeazã din unitãţile prevãzute în coloana 1. b) În cazul în care în urma inspecţiei se constatã nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienã (<>Hotãrârea Guvernului nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005), procesul-verbal de constatare întocmit ca urmare a inspecţiei trebuie sã prevadã data pânã la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesitãţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control. c) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator, se prelevã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã, cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control. C1. Condiţii microbiologice
┌───┬─────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ │ Produs │ Examen de laborator microbiologic │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 1.│Legume şi fructe tãiate (gata │Salmonella, Escherichia coli │
│ │pentru a fi consumate) │ │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2.│Sucuri de legume şi fructe │Salmonella, Escherichia coli │
│ │nepasteurizate (gata pentru a fi │ │
│ │consumate) │ │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 3.│Seminţe încolţite (gata pentru a │Salmonella │
│ │fi consumate) │ │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 4.│Bãuturi rãcoritoare şi sucuri de │Bacterii coliforme │
│ │fructe pasteurizate (cu termen de│Drojdii şi mucegaiuri │
│ │valabilitate mai mare de 14 zile)│Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 5.│Apa potabilã │Escherichia coli/100 ml │
│ │ │Enterococi (Streptococi fecali)/100 ml│
│ │ │Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili la 22°C/ml │
│ │ │Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili la 37°C/ml │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 6.│Apa îmbuteliatã în sticle sau │Escherichia coli/250 ml │
│ │alte recipiente │Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml│
│ │ │Pseudomonas aeruginosa /250 ml │
│ │ │Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili la 22°C/ml │
│ │ │Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili la 37°C/ml │
├───┼─────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 7.│Ape minerale naturale │Escherichia coli şi alţi coliformi la │
│ │ │37°C/250 ml şi 44,50C/ 250 ml │
│ │ │Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml│
│ │ │Pseudomonas aeruginosa /250 ml │
│ │ │Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili la 22°C/ml │
│ │ │Numãrul total de germeni aerobi │
│ │ │mezofili la 37°C/ml │
└───┴─────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘
Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi produsele din tabelul C1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 2.073/2005, ale <>Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 311/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 582 din 30 iunie 2004, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, şi ale <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente (numai pentru pct. 6), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificãrile ulterioare. C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
┌───────────────────┬────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────┐
│Teste de sanitaţie │ Frecvenţa │ Locul de prelevare │ Microbiologic │
│ │ controlului │ │ │
├───────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
│-suprafeţe de lucru│Conform unui program│Unitãţi de procesare, depo- │Numãrul total de │
│- ustensile, reci- │trimestrial, rando- │zitare şi comercializare │germeni │
│piente │mizat, de la maximum│Restaurante, baruri, cantine│Bacterii coliforme│
│- utilaje │5 unitãţi/lunã │şi alte unitãţi de preparare│ │
│- echipamente de │ │a hranei (catering) │ │
│protecţie │ │ │ │
├───────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
│- mâini │Conform unui program│Unitãţi de procesare, depo- │Bacterii coliforme│
│ │trimestrial, rando- │zitare şi comercializare │Salmonella │
│ │mizat, de la maximum│Restaurante, baruri, cantine│Stafilococ │
│ │5 unitãţi/lunã │şi alte unitãţi de preparare│coagulazo-pozitiv │
│ │ │a hranei (catering) │ │
├───────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
│Microaeroflorã │Conform unui program│Unitãţi de procesare, depo- │Numãrul total de │
│ │trimestrial, rando- │zitare şi comercializare │germeni │
│ │mizat, de la maximum│Restaurante, baruri, cantine│Numãrul total de │
│ │5 unitãţi/lunã │şi alte unitãţi de preparare│drojdii şi │
│ │ │a hranei (catering) │mucegaiuri │
├───────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
│Recipienţi de │Conform unui program│Unitãţi de procesare, depo- │Numãrul total de │
│sticlã, metal, │trimestrial, rando- │zitare şi comercializare │germeni │
│material plastic │mizat, de la maximum│Restaurante, baruri, cantine│Bacterii coliforme│
│ │5 unitãţi/lunã │şi alte unitãţi de preparare│ │
│ │ │a hranei (catering) │ │
├───────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
│Ambalaje polieti- │Conform unui program│Unitãţi de procesare, depo- │Numãrul total de │
│lenã, polistiren │trimestrial, rando- │zitare şi comercializare │germeni │
│ │mizat, de la maximum│Restaurante, baruri, cantine│Bacterii coliforme│
│ │5 unitãţi/lunã │şi alte unitãţi de preparare│Numãrul total de │
│ │ │a hranei (catering) │drojdii şi │
│ │ │ │mucegaiuri │
└───────────────────┴────────────────────┴────────────────────────────┴──────────────────┘
a) Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi produsele din tabelul C2 sunt în conformitate cu <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 976/1998 privind aprobarea Normelor de igienã privind producţia, prelucrarea, depozitarea, pãstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificãrile ulterioare. b) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator, se prelevã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notã justificativã, cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin programul de supraveghere şi control. D. EXPERTIZA ADITIVILOR/SUBSTANŢELOR INTERZISE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ
┌────┬───────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Aditivi /Substanţe│ Produsul │ Locul de prelevare │Frecvenţa prelevãrii │
│crt.│ interzise │ │ │ de probe │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 1. │Sudan I, II, III,IV│Boia │Depozitul de destina-│Începând din trimes- │
│ │ │Sosuri roşii │ţie al importatorilor│trul IV 2008,trimes- │
│ │ │Pastã de tomate, │ │trial şi ori de câte │
│ │ │bulion, Ketchup │ │ori situaţia o impune│
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2. │Tartrazinã (E102) │Paste fãinoase │Unitãţi de procesare │Începând din trimes- │
│ │ │Muştar │ │trul III 2008, tri- │
│ │ │Bãuturi rãcoritoare │ │mestrial/unitate şi │
│ │ │Paste de fructe │ │şi ori de câte ori │
│ │ │ │ │situaţia o impune │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3. │Sulfiţi (E220, │Fructe şi legume │Unitãţi de procesare │Începând din trimes- │
│ │E221, E222, E223, │deshidratate │ │trul IV 2008, tri- │
│ │E224, E226, E227, │Siropuri de fructe │ │mestrial/unitate şi │
│ │E228) │Pastã de tomate, │ │şi ori de câte ori │
│ │ │bulion │ │situaţia o impune (cu│
│ │ │Legume şi fructe │ │excepţia vinului,pen-│
│ │ │conservate în oţet, │ │tru care se realizea-│
│ │ │ulei sau saramurã │ │zã trimestrial pe │
│ │ │(exclusiv mãsline şi│ │toatã perioada anului│
│ │ │ardei graşi în │ │ │
│ │ │saramurã) │ │ │
│ │ │Muştar (exclusiv │ │ │
│ │ │muştar de dijon) │ │ │
│ │ │Vinuri │ │ │
│ │ │Conserve de fructe │ │ │
│ │ │(paste de fructe, │ │ │
│ │ │marmelade, jeleuri, │ │ │
│ │ │gemuri) │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4. │Benzoaţi (E210, │Bãuturi rãcoritoare,│Unitãţi de procesare │Începând din trimes- │
│ │E211, E212, E213) │sucuri de fructe │ │trul III 2008, tri- │
│ │ │Siropuri de fructe │ │mestrial/unitate şi │
│ │ │Pastã de tomate, │ │şi ori de câte ori │
│ │ │bulion │ │situaţia o impune │
│ │ │Legume conservate în│ │ │
│ │ │oţet saramurã sau │ │ │
│ │ │ulei (exclusiv de │ │ │
│ │ │mãsline) │ │ │
│ │ │Conserve de fructe │ │ │
│ │ │(gemuri, jeleuri, │ │ │
│ │ │paste de fructe, │ │ │
│ │ │marmelade) │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5. │Aspartam (E951) │Bãuturi rãcoritoare │Unitãţi de procesare │Începând din trimes- │
│ │ │Sosuri │ │trul III 2008, tri- │
│ │ │Conserve de fructe │ │mestrial/unitate şi │
│ │ │(gemuri, jeleuri, │ │şi ori de câte ori │
│ │ │marmelade, paste de │ │situaţia o impune │
│ │ │fructe) │ │ │
│ │ │Muştar │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 6. │Zaharinã (E954) şi │Bãuturi rãcoritoare │Unitãţi de procesare │Începând din trimes- │
│ │sãrurile sale de │Sosuri │ │trul III 2008, tri- │
│ │Na, Ca, K │Muştar │ │mestrial/unitate şi │
│ │ │Conserve de fructe │ │şi ori de câte ori │
│ │ │(gemuri, jeleuri, │ │situaţia o impune │
│ │ │paste de fructe, │ │ │
│ │ │marmelade) │ │ │
└────┴───────────────────┴────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┘
a) Nivelurile maxime de dozã admisibilã pentru aditivii din tabel sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. b) Analizele se efectueazã la laboratoarele specializate, desemnate, ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi la alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare. c) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mãrci şi calitatea alimentelor. d) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzãtoare pentru urmãtoarele loturi din import sau producţie autohtonã cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevã probe din fiecare lot pânã la obţinerea de rezultate care se încadreazã în limitele legale admise. e) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator, se prelevã probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notã justificativã, cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control. E. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ
┌────┬─────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │Produsele controlate │ Loc de prelevare │Frecvenţa recoltãrii│
│crt.│ │ │ probelor │
├────┼─────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 1. │Legume şi fructe*) │Depozite de legume şi fructe│Trimestrial, maximum│
│ │ │ │3 probe │
├────┼─────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────┤
│ 2. │Ciuperci de culturã*)│Supermarket │Trimestrial │
└────┴─────────────────────┴────────────────────────────┴────────────────────┘
_____________ *) Se referã la produsele care fac obiectul Ordinului ministrului sãnãtãţii publice, al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 pentru aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivã a produselor alimentare şi furajere, dupã un accident nuclear sau în caz de urgenţã radiologicã, la condiţiile speciale de export al produselor alimentare şi furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situaţii de urgenţã radiologicã, precum şi la condiţiile care guverneazã importurile produselor agricole originare din alte ţãri, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electricã de la Cernobîl, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 19 ianuarie 2007. a) Analizele se efectueazã la laboratoare specializate, desemnate, ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa alimentelor/standarde, mãrci şi calitatea alimentelor. F. DETERMINAREA TRATĂRII CU RADIAŢII IONIZANTE A PRODUSELOR ALIMENTARE ŞI INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ
┌──────────────────┬───────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Produsul controlat│ Locul de prelevare │ Frecvenţa recoltãrii │
│ │ │ probelor │
├──────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│Condimente │Posturi de inspecţie la fronti-│La primul import al fie- │
│ │erã(începând cu trimestrul III)│cãrui furnizor, din fie- │
│ │şi depozitele de destinaţie ale│care ţarã de origine │
│ │importatorilor │ │
└──────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────────┘
a) Prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontierã. b) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor, şi inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentaţiei din posturile de inspecţie la frontierã. c) Analizele se efectueazã în laboratoarele specializate, desemnate, ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. d) Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 855/2001/98/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.281din 25 aprilie 2002. G. SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL ALIMENTELOR ŞI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC 1. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din soia
┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Exploataţia agricolã/│ Modalitatea de supraveghere şi control │
│crt.│ unitatea ├──────────────────────────┬──────────────────────────────────┤
│ │ │ Prin inspecţie │ Prin recoltarea de probe pentru │
│ │ │ │ examene de laborator │
│ │ ├──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ Frecvenţa │ Frecvenţa recoltãrii probelor │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 1. │Depozite de soia │La primul import pentru │La primul import pentru fiecare │
│ │(intermediari) │fiecare ţarã de origine şi│ţarã de origine, declarat a fi │
│ │ │o datã pe trimestru pentru│liber de organisme modificate │
│ │ │fiecare depozit │genetic (OMG), şi o datã pe │
│ │ │ │trimestru pentru depozitele decla-│
│ │ │ │rate a fi libere de OMG │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 2. │Unitãţi de nutreţuri │La primul import pentru │O datã pe trimestru prin recoltare│
│ │combinate │fiecare ţarã de origine şi│de probe din depozitele de materii│
│ │ │o datã pe trimestru pentru│prime pe bazã de soia, declarate │
│ │ │fiecare fabricã*) │a fi libere de OMG │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 3. │Unitãţi de ulei din │La primul import pentru │O datã pe trimestru pentru fiecare│
│ │soia │fiecare ţarã de origine şi│fabricã, prin recoltare de probe │
│ │ │o datã pe trimestru pentru│(materii prime) din depozitele │
│ │ │fiecare fabricã*) │declarate a fi libere de OMG │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 4. │Unitãţi de procesare │La primul import pentru │Se vor preleva probe, conform unui│
│ │soia, pentru obţine- │fiecare ţarã de origine şi│program trimestrial,din depozitele│
│ │rea de alimente, │o datã pe trimestru pentru│de materii prime declarate a fi │
│ │altele decât cele │fiecare fabricã*) │libere de OMG,de la maximum 5 uni-│
│ │pentru producţia de │ │tãţi/trimestru din fiecare judeţ │
│ │ulei (fabrici de pro-│ │ │
│ │cesare carne, care │ │ │
│ │utilizeazã produse │ │ │
│ │din soia, fabrici de │ │ │
│ │produse zaharoase, │ │ │
│ │biscuiţi etc.) │ │ │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 5. │Unitãţi de comercia- │O datã pe an pentru fie- │Se vor preleva probe, conform unui│
│ │lizare a soiei/produ-│care unitate*) │program trimestrial,din depozitele│
│ │selor care conţin, │ │alimentare, de la maximum 5 uni- │
│ │sunt constituite sau │ │tãţi declarate a fi libere de OMG/│
│ │sunt derivate din │ │trimestru din fiecare judeţ. │
│ │soia │ │ │
└────┴─────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────────────────┘
2. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb
┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Exploataţia agricolã/│ Modalitatea de supraveghere şi control │
│crt.│ unitatea ├──────────────────────────┬──────────────────────────────────┤
│ │ │ Prin inspecţie │ Prin recoltarea de probe pentru │
│ │ │ │ examene de laborator │
│ │ ├──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ Frecvenţa │ Frecvenţa recoltãrii probelor │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 1. │Depozite de porumb │La primul import pentru │O datã pe trimestru pentru depozi-│
│ │(intermediari) │fiecare ţarã de origine şi│tele declarate a fi libere de OMG │
│ │ │o datã pe trimestru pentru│ │
│ │ │fiecare depozit*) │ │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 2. │Unitãţi de nutreţuri │La primul import pentru │O datã pe trimestru prin recoltare│
│ │combinate │fiecare ţarã de origine şi│de probe din depozitele de materii│
│ │ │o datã pe trimestru pentru│prime pe bazã de porumb, declarate│
│ │ │fiecare fabricã*) │a fi libere de OMG │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 3. │Unitãţi de ulei din │La primul import pentru │O datã pe trimestru pentru fiecare│
│ │germeni de porumb │fiecare ţarã de origine şi│fabricã, prin recoltare de probe │
│ │ │o datã pe trimestru pentru│(materii prime) din depozitele │
│ │ │fiecare fabricã*) │declarate a fi libere de OMG │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 4. │Unitãţi de procesare │La primul import pentru │Se vor preleva probe, conform unui│
│ │porumb, pentru obţi- │fiecare ţarã de origine şi│program trimestrial,din depozitele│
│ │nerea de alimente, │o datã pe trimestru pentru│de materii prime declarate a fi │
│ │altele decât cele │fiecare fabricã*) │libere de OMG,de la maximum 5 uni-│
│ │pentru producţia de │ │tãţi/trimestru din fiecare judeţ. │
│ │ulei (mori, fabrici │ │ │
│ │de produse zaharoase,│ │ │
│ │biscuiţi, fulgi de │ │ │
│ │porumb etc.) │ │ │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 5. │Unitãţi de comercia- │O datã pe an pentru fie- │Se vor preleva probe, conform unui│
│ │lizare a porumbului/ │care unitate*) │program trimestrial,din depozitele│
│ │produselor care │ │alimentare declarate a fi libere │
│ │conţin, sunt consti- │ │de OMG, de la maximum 5 unitãţi/ │
│ │tuite sau sunt deri- │ │trimestru din fiecare judeţ. │
│ │vate din porumb │ │ │
└────┴─────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────────────────┘
____________ *) Se referã la verificarea documentelor necesare asigurãrii trasabilitãţii. 3. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez
┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Unitatea │ Modalitatea de supraveghere şi control │
│crt.│ │ prin inspecţie │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ Frecvenţa │
├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Puncte de inspecţie │La toate importurile de produse originare din S.U.A., conform│
│ │la frontierã │Deciziei Comisiei Europene 601/2006, cu modificãrile şi com- │
│ │ │pletãrile ulterioare, publicatã în Jurnalul Oficial al │
│ │ │Uniunii Europene nr. L 244 din 7 septembrie 2006**). │
└────┴─────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────────────────┘
_____________ *) Se referã la verificarea documentelor necesare asigurãrii trasabilitãţii. **) Controlul se efectueazã conform procedurii transmise cãtre toate PIF. a) Analizele pentru identificarea şi cuantificarea alimentelor şi furajelor care conţin soia modificatã genetic şi porumb modificat genetic se efectueazã la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã - Unitatea de Biologie Molecularã şi Organisme Modificate Genetic, iar laboratoarele de biologie molecularã ale direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Arad, Braşov, Brãila, Cãlãraşi, Constanţa, Iaşi, Satu Mare, Sãlaj, Suceava şi Tulcea vor efectua, alãturi de Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã, analizele probelor de soia pentru identificarea organismelor modificate genetic. b) Prelevarea de probe se realizeazã de cãtre inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mãrci şi calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea liniilor directoare privind prelevarea de probe şi analiza organismelor modificate genetic, a organismelor modificate genetic ca produse, precum şi a produselor care conţin sau pot conţine organisme modificate genetic şi Ghidul privind inspecţia şi prelevarea de probe pentru alimentele şi furajele care conţin sau pot conţine organisme modificate. c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe (dacã este cazul) la primul import de produse din fiecare ţarã de origine se realizeazã dupã primirea notificãrilor din PIF, în conformitate cu procedurile stabilite de Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se deruleazã operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 29 iunie 2007. d) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneazã sau se constatã o neregulã care necesitã investigaţii de laborator, se vor preleva probe de soia şi porumb pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notã justificativã, cu precizarea motivaţiei recoltãrii acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control. ----