Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul dispoziţiilor <>art. 13 din Legea nr. 551/2004 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Disciplinã Sportivã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.161 din 8 decembrie 2004,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Sport, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 497 din 9 iulie 2003,
preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport emite prezentul ordin.
ART. 1
Se aprobã Regulamentul de procedurã al Comisiei Naţionale de Disciplinã Sportivã, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Naţionalã pentru Sport, împreunã cu celelalte structuri implicate, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin intrã în vigoare la 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport,
Florian Gheorghe
Bucureşti, 27 mai 2005.
Nr. 208.
ANEXĂ
REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ
al Comisiei Naţionale de Disciplinã Sportivã
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezentul regulament se aplicã pentru soluţionarea recursului formulat împotriva hotãrârilor definitive pronunţate, prin epuizarea cãilor de atac, de comisiile interne de disciplinã sau de alte organisme cu atribuţii disciplinare, care sunt organizate şi funcţioneazã în cadrul federaţiilor sportive naţionale, asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport, al ligilor profesioniste şi al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, precum şi a cãilor de atac formulate împotriva hotãrârilor Comisiei Naţionale de Acţiune împotriva Violenţei în Sport.
ART. 2
(1) Comisia Naţionalã de Disciplinã Sportivã, denumitã în continuare Comisia, este compusã din 61 de membri numiţi pe termen de 4 ani dintre persoanele care îndeplinesc cerinţele prevãzute de lege şi de prezentul regulament.
(2) Membrii Comisiei pot fi reînvestiţi pentru o singurã perioadã de 4 ani.
(3) Membrii Comisiei sunt independenţi şi imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor lor, ei nu sunt reprezentanţii pãrţilor sau ai organismelor care i-au desemnat şi sunt datori sã asigure exercitarea drepturilor pãrţilor, cu respectarea principiului egalitãţii de tratament, al contradictorialitãţii, al respectãrii dreptului la apãrare, a cerinţelor celorlalte dispoziţii legale de principiu privind soluţionarea litigiilor civile, precum şi confidenţialitatea cauzei.
(4) Agenţia Naţionalã pentru Sport, Consiliul director al Comisiei sau orice altã persoanã juridicã ori persoanã fizicã nu are dreptul sã intervinã ori sã influenţeze în vreun mod activitatea Comisiei privind luarea hotãrârilor.
(5) Comisia va încerca soluţionarea litigiului pe baza înţelegerii pãrţilor, cu respectarea dispoziţiilor legale aplicabile în cauzã.
ART. 3
(1) Membrii Comisiei sunt numiţi în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului regulament.
(2) În vederea punerii în aplicare a prevederilor <>art. 3 alin. (3) din Legea nr. 551/2004 , Agenţia Naţionalã pentru Sport, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi federaţiile sportive naţionale au obligaţia de a numi cel puţin o treime din numãrul membrilor Comisiei persoane cu studii juridice.
(3) Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, federaţiile sportive naţionale, ligile profesioniste şi Academia Naţionalã de Educaţie Fizicã şi Sport vor comunica Agenţiei Naţionale pentru Sport, în termen de 3 zile de la numirea membrilor Comisiei, lista acestora, inclusiv membrii Consiliului director, dupã caz, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(4) Lista membrilor Comisiei va cuprinde pentru fiecare persoanã profesiunea, locul de muncã, precum şi datele referitoare la îndeplinirea cerinţelor prevãzute la <>art. 3 alin. (2) din Legea nr. 551/2004 .
(5) Lista cuprinzând membrii Comisiei va fi fãcutã publicã pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Sport.
ART. 4
Litigiile se soluţioneazã de un complet compus din 3 membri validaţi de Consiliul director al Comisiei, conform legii.
ART. 5
Soluţionarea litigiului aparţine exclusiv completului. Organele Comisiei nu au dreptul sã intervinã în soluţionarea litigiului sau sã influenţeze în vreun fel hotãrârea completului.
ART. 6
În întreaga procedurã trebuie sã se asigure pãrţilor, sub sancţiunea nulitãţii hotãrârii, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de apãrare şi a principiului contradictorialitãţii.
ART. 7
Completul va încerca soluţionarea litigiului pe baza înţelegerii pãrţilor.
ART. 8
Agenţia Naţionalã pentru Sport şi membrii Comisiei au obligaţia sã asigure confidenţialitatea litigiului, sã nu publice şi sã nu divulge date care ar putea prejudicia interesele pãrţilor şi despre care iau cunoştinţã în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin.
ART. 9
Sesizarea Comisiei se face prin Secretariatul Comisiei, asigurat de Agenţia Naţionalã pentru Sport.
ART. 10
În cazul în care una dintre pãrţi solicitã soluţionarea litigiului de cãtre Comisie, se exclude, pentru litigiul care face obiectul cauzei, competenţa instanţelor judecãtoreşti.
CAP. II
Constituirea completelor
ART. 11
(1) Fiecare parte în litigiu alege un membru şi un membru supleant din lista cuprinzând membrii Comisiei. Alegerea se face prin cererea reclamantului de soluţionare a litigiului, respectiv prin întâmpinarea pârâtului sau prin comunicare scrisã.
(2) Preşedintele Consiliului director numeşte al treilea membru al completului, care va fi şi preşedintele completului de soluţionare, precum şi un supleant al acestuia.
(3) Preşedintele Consiliului director numeşte un secretar al completului dintre membrii Comisiei care au studii juridice, care nu este membru al completului, în maximum 5 zile de la primirea cererii de soluţionare a dosarului.
(4) Dacã ambele pãrţi aleg acelaşi membru, acesta se considerã desemnat de cãtre partea care a ales prima, iar al doilea membru al completului va fi supleantul celeilalte pãrţi.
(5) Dacã existã mai multe pãrţi, membrii completului vor fi desemnaţi de preşedintele Consiliului director numai dintre membrii propuşi de pãrţi.
ART. 12
(1) În caz de împiedicare a membrului completului de a-şi exercita atribuţiile, acesta va fi înlocuit de supleantul sãu; dacã şi acesta este împiedicat sã îşi exercite atribuţiile, va fi înştiinţatã partea care l-a ales, cu invitaţia de a alege un nou membru şi un nou supleant în termen de 3 zile de la primirea înştiinţãrii, dispoziiţiile art. 11 fiind aplicabile în mod corespunzãtor.
(2) În cazul în care membrul completului şi supleantul sãu, care nu îşi mai pot exercita atribuţiile, au fost desemnaţi de preşedinte, acesta va desemna de îndatã un alt membru şi un alt supleant.
(3) Completul de judecatã în noua compunere poate dispune, dupã ascultarea pãrţilor, în mãsura necesarã, reluarea dezbaterilor din şedinţele anterioare modificãrii componenţei sale.
ART. 13
(1) Membrul completului poate fi recuzat pentru cauze care pun la îndoialã independenţa şi imparţialitatea sa. Cauzele de recuzare sunt cele prevãzute de lege pentru recuzarea judecãtorilor.
(2) O parte nu poate recuza membrul completului numit de ea decât pentru cauze survenite dupã numire.
ART. 14
(1) Membrul Comisiei care ştie cã în privinţa sa existã o cauzã de recuzare este obligat sã înştiinţeze pãrţile şi pe ceilalţi membri mai înainte de constituirea completului, iar dacã asemenea cauze survin dupã constituire, de îndatã ce le-a cunoscut.
(2) Acesta nu poate participa la judecarea litigiului decât dacã pãrţile, înştiinţate potrivit alin. (1), comunicã în scris cã înţeleg sã nu cearã recuzarea. Chiar în acest caz, acesta are dreptul sã se abţinã de la judecarea litigiului, fãrã ca abţinerea sã însemne recunoaşterea cauzei de recuzare.
ART. 15
(1) Recuzarea trebuie sã fie cerutã, sub sancţiunea decãderii, în termen de 10 zile de la data când partea a luat cunoştinţã de numirea membrului în complet sau, dupã caz, de la survenirea cauzei de recuzare.
(2) Cererea de recuzare se soluţioneazã de un complet alcãtuit din 3 membri ai Consiliului director numiţi de preşedintele acestuia.
(3) Dacã cererea de recuzare este admisã, noul membru al completului va fi desemnat în conformitate cu prezentul regulament.
ART. 16
Membrii completului vor continua sã soluţioneze litigiile în curs la data expirãrii perioadei pentru care au fost numiţi, în afarã de cazul în care ar fi împiedicaţi din alte motive sã îşi exercite atribuţiile.
ART. 17
În caz de vacantare pentru orice cauzã recuzare, revocare, abţinere, renunţare, împiedicare, deces şi dacã nu a fost numit un supleant sau dacã acesta este împiedicat sã îşi exercite însãrcinarea, se va proceda la înlocuirea membrului completului de cãtre partea care l-a numit, în termen de 5 zile de la data la care ea a luat cunoştinţã de survenirea unei asemenea împrejurãri. Dacã partea nu numeşte un alt membru în acest termen, preşedintele Consiliului director desemneazã noul membru în urmãtoarele 3 zile.
ART. 18
Membrii completului şi secretarul acestuia sunt rãspunzãtori de daune în condiţiile legii, dacã:
a) dupã acceptare renunţã în mod nejustificat la însãrcinarea lor;
b) fãrã motiv justificat nu participã la judecarea litigiului sau nu pronunţã hotãrârea în termenul stabilit de regulament;
c) nu respectã caracterul confidenţial al litigiului, publicând sau divulgând date de care iau cunoştinţã în calitate de membru, fãrã a avea autorizarea pãrţilor;
d) încalcã în mod flagrant îndatoririle ce le revin potrivit prezentului regulament.
ART. 19
(1) Completul de judecatã se considerã constituit la data alegerii sau, dupã caz, a desemnãrii tuturor membrilor.
(2) Membrii Comisiei care acceptã numirea vor semna un angajament, în termen de 48 de ore de la înştiinţarea scrisã sau telefonicã despre numire fãcutã de Secretariatul Comisiei, prin care se obligã sã îndeplineascã misiunea de membru al Comisiei în acel litigiu, cu nepãrtinire şi cu respectarea strictã a prezentului regulament.
(3) Din momentul constituirii completului, acesta este învestit cu judecarea cererii, precum şi a celorlalte cereri privind procedura de soluţionare a litigiului sportiv, cu excepţia cererilor care, prin dispoziţii imperative ale legii, sunt de competenţa instanţelor judecãtoreşti.
(4) Comunicarea cererilor, actelor şi informaţiilor în legãturã cu litigiul se face prin grija Secretariatului Comisiei, membrii completului neavând legãturã directã cu pãrţile.
ART. 20
(1) Dacã pãrţile nu au convenit altfel, completul trebuie sã pronunţe hotãrârea în termen de cel mult 3 luni de la data constituirii sale.
(2) Pãrţile pot consimţi în scris la prelungirea termenului de desfãşurare a litigiului.
(3) De asemenea, completul poate dispune prin încheiere, pentru motive temeinice, prelungirea termenului litigiului cu cel mult douã luni.
ART. 21
Expirarea termenelor prevãzute la art. 20 nu poate constitui un motiv de caducitate a soluţionãrii litigiului, în afarã de cazul în care una dintre pãrţi a notificat celeilalte pãrţi şi completului, pânã la primul termen de înfãţişare, cã înţelege sã invoce caducitatea.
ART. 22
Locul desfãşurãrii litigiului este la sediul Agenţiei Naţionale pentru Sport.
CAP. III
Procedura de sesizare a Comisiei. Cererile pãrţilor
ART. 23
(1) Comisia este sesizatã printr-o cerere scrisã, care va cuprinde:
a) numele, domiciliul sau reşedinţa persoanei fizice, iar pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor. Se vor menţiona, dupã caz: numãrul certificatului de identitate sportivã, numãrul de telefon, de fax, e-mailul;
b) numele şi calitatea celui care angajeazã sau reprezintã partea în litigiu, indicându-se actul din care rezultã calitatea, precum şi dreptul de a semna;
c) obiectul şi valoarea cererii, dacã este cazul, precum şi calculul prin care s-a ajuns la determinarea valorii;
d) motivele de fapt şi de drept pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzãtoare sau la alte probe. Când se solicitã proba cu martori, se vor preciza numele şi domiciliul acestora;
e) numele membrului Comisiei şi al supleantului desemnat de parte;
f) semnãtura pãrţii.
(2) Înscrisurile se depun de parte în original sau în copie certificatã.
ART. 24
Cererea se adreseazã Comisiei şi se depune, împreunã cu actele însoţitoare, la Secretariatul Comisiei, ataşându-se câte un exemplar pentru fiecare pârât.
ART. 25
În cazul în care cererea nu cuprinde toate menţiunile şi cerinţele prevãzute la art. 23, secretarul completului numit de preşedintele Consiliului director invitã reclamantul sã le completeze în mod corespunzãtor.
ART. 26
În cazul în care reclamantul nu este în posesia tuturor documentelor care s-au folosit în judecarea cauzei de cãtre comisiile interne de disciplinã sau de alte organisme cu atribuţii disciplinare, inclusiv regulamentele acestora, secretarul completului va transmite federaţiilor sportive naţionale, asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport, ligilor profesioniste şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, dupã caz, solicitarea depunerii acestor documente la sediul Comisiei, în termen de 10 zile de la solicitare.
ART. 27
În termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii sau, dupã caz, de la completarea ei, Secretariatul Comisiei comunicã pârâtului un exemplar al cererii şi al înscrisurilor însoţitoare.
ART. 28
(1) Primind cererea, pârâtul va face o întâmpinare cuprinzând, pe de o parte, numele membrului Comisiei şi al supleantului aleşi de el, iar pe de altã parte, excepţiile referitoare la cererea reclamantului, rãspunsul în fapt şi în drept la aceastã cerere, probele propuse în apãrare, precum şi, în mod corespunzãtor, celelalte menţiuni şi cerinţe corespunzãtoare prevãzute la art. 23.
(2) Alegerea membrului completului se poate face şi printr-o înştiinţare scrisã, în termenul de depunere a întâmpinãrii.
(3) Nedepunerea întâmpinãrii nu înseamnã recunoaşterea pretenţiilor reclamantului.
(4) Dacã prin nedepunerea întâmpinãrii sau prin întârzierea alegerii membrilor completului de cãtre pãrţi litigiul se amânã, partea aflatã în culpã va putea fi obligatã la plata cheltuielilor produse prin amânare.
(5) Dacã una din pãrţi refuzã sã-şi desemneze membrul completului într-un termen rezonabil, preşedintele Consiliului director va desemna membrul care va intra în completul respectiv.
ART. 29
Dupã constituirea completului, Secretariatul Comisiei transmite de îndatã dosarul membrilor completului, fãcând menţiune scrisã despre acest fapt, cu precizarea datei transmiterii.
ART. 30
Membrii completului fixeazã termen de dezbatere a litigiului pentru termenul când pãrţile vor fi citate. Acest termen nu poate fi mai mic de 10 zile de la data expedierii citaţiei.
ART. 31
(1) Dacã pârâtul are pretenţii împotriva reclamantului, derivând din acelaşi raport juridic, el poate face cerere reconvenţionalã.
(2) Cererea reconvenţionalã va fi introdusã în cadrul termenului pentru depunerea întâmpinãrii sau cel mai târziu pânã la primul termen de înfãţişare şi trebuie sã îndeplineascã aceleaşi condiţii ca şi cererea principalã.
(3) Cererea reconvenţionalã se soluţioneazã o datã cu cererea principalã. În situaţia în care numai cererea principalã este în stare de a fi soluţionatã, cererea reconvenţionalã poate fi soluţionatã separat.
ART. 32
(1) Comunicarea cererii, a întâmpinãrii, şi a hotãrârii se face cu confirmare de primire.
(2) Celelalte înscrisuri, precum şi informaţiile şi diversele înştiinţãri pot fi fãcute prin fax, e-mail sau telefon. În cazul comunicãrilor telefonice Secretariatul Comisiei va face menţiune în dosar, precizând data şi ora convorbirii.
(3) Orice înscris poate fi înmânat şi personal pãrţii sau reprezentantului ei, sub semnãtura certificatã de secretarul completului, cu precizarea datei înmânãrii.
(4) Dovezile de comunicare se depun la dosar.
(5) Înscrisurile comunicate pãrţilor se considerã înmânate şi în cazul în care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul poştal pentru a le ridica, deşi existã dovada avizãrii sale.
ART. 33
Comunicãrile se fac, dupã caz, la adresa indicatã de parte în cerere sau în întâmpinare, în contractul şi corespondenţa dintre pãrţi sau la adresa aflatã în evidenţele Registrului sportiv, pentru structurile sportive. Orice schimbare de adresã nu va fi luatã în considerare dacã nu a fost adusã la cunoştinţã, în scris, celeilalte pãrţi şi Secretariatului.
ART. 34
(1) Înaintea sau în cursul judecãrii litigiului oricare dintre pãrţi poate cere instanţei judecãtoreşti competente sã încuviinţeze mãsuri asigurãtorii şi mãsuri vremelnice cu privire la obiectul litigiului sau sã constate anumite împrejurãri de fapt.
(2) Încuviinţarea acestor mãsuri va fi adusã la cunoştinţã completului de cãtre partea care le-a cerut.
ART. 35
În cursul judecãrii litigiului mãsurile asigurãtorii şi mãsurile vremelnice, precum şi constatarea anumitor împrejurãri de fapt pot fi încuviinţate şi de completul Comisiei. În caz de împotrivire, executarea acestor mãsuri se solicitã instanţei judecãtoreşti competente.
CAP. IV
Dezbaterea litigiului
ART. 36
Pãrţile pot participa la dezbaterea litigiului personal sau prin reprezentanţi şi pot fi reprezentate de avocaţi sau de consilieri juridici.
ART. 37
La şedinţele de dezbatere a litigiului pot participa pãrţile în litigiu sau reprezentanţii acestora, consilierii pãrţilor, interpreţii, precum şi celelalte persoane chemate. Cu acordul pãrţilor şi cu încuviinţarea completului, pot asista şi alte persoane.
ART. 38
Oricare dintre pãrţi poate cere în scris ca soluţionarea litigiului sã se facã în lipsa sa, pe baza actelor de la dosar.
ART. 39
Dacã ambele pãrţi, deşi legal citate, nu se prezintã la termen, completul va soluţiona litigiul. Completul poate, de asemenea, sã amâne soluţionarea litigiului, citând pãrţile, dacã apreciazã cã prezenţa lor la dezbatere este necesarã.
ART. 40
(1) Completul îşi verificã propria sa competenţã de a soluţiona un litigiu şi hotãrãşte în aceastã privinţã printr-o încheiere de respingere a excepţiei de necompetenţã sau printr-o sentinţã de respingere a acţiunii, în cazul în care constatã cã nu este competent, dupã caz. Încheierea de respingere a excepţiei nu poate fi desfiinţatã decât odatã cu sentinţa pronunţatã în fond.
(2) Orice excepţie privind constituirea completului şi desfãşurarea procedurii pânã la primul termen de înfãţişare trebuie ridicatã, sub sancţiunea decãderii, cel mai târziu la acest prim termen, dacã nu s-a stabilit un termen mai scurt.
(3) Orice cereri şi memorii ale pãrţilor şi orice înscrisuri vor fi depuse cel mai târziu pânã la primul termen de înfãţişare.
ART. 41
(1) Fiecare dintre pãrţi are sarcina sã dovedeascã faptele pe care îşi întemeiazã în litigiu pretenţia sau apãrarea.
(2) În vederea soluţionãrii litigiului, completul poate cere pãrţilor explicaţii scrise cu privire la obiectul cererii şi la faptele litigiului şi poate dispune administrarea oricãror probe prevãzute de lege.
(3) Administrarea probelor se efectueazã în şedinţa completului.
(4) Ascultarea martorilor şi a experţilor se face fãrã prestare de jurãmânt.
(5) Aprecierea probelor se face de cãtre membrii completului, potrivit intimei lor convingeri.
ART. 42
Completul poate admite, în condiţiile legii, administrarea de probe, la cererea unei pãrţi, numai dacã asemenea probe au fost solicitate prin cerere sau prin întâmpinare ori prin memorii depuse anterior primului termen de înfãţişare şi comunicate celeilalte pãrţi. Probele care nu au fost cerute în aceste condiţii nu vor mai putea fi invocate în cursul soluţionãrii litigiului, în afarã de cazurile în care:
a) necesitatea probei ar reieşi din dezbateri;
b) administrarea probei nu pricinuieşte amânarea soluţionãrii litigiului.
ART. 43
(1) Dezbaterile vor fi consemnate într-o încheiere de şedinţã, care se redacteazã de secretarul completului.
(2) Orice dispoziţie a completului va fi consemnatã în încheierea de şedinţã şi va fi motivatã.
(3) Încheierea de şedinţã va cuprinde, pe lângã menţiunile prevãzute la art. 50 alin. (1) lit. a) şi b), urmãtoarele:
a) o scurtã descriere a desfãşurãrii şedinţei;
b) cererile şi susţinerile pãrţilor;
c) motivele pe care se sprijinã mãsurile dispuse;
d) dispozitivul;
e) semnãturile membrilor şi secretarului completului, cu respectarea art. 50.
(4) Pãrţile au dreptul sã ia cunoştinţã de conţinutul încheierilor, precum şi de actele dosarului.
(5) La cererea pãrţilor sau din oficiu, completul poate îndrepta sau completa încheierea de şedinţã printr-o altã încheiere.
(6) Pãrţilor li se comunicã, la cerere, o copie de pe încheierea de şedinţã.
ART. 44
Dosarul litigiului este confidenţial. Nici o persoanã strãinã de litigiu nu are acces la dosar fãrã acordul scris al pãrţilor şi fãrã încuviinţarea completului.
CAP. V
Hotãrârea completului
ART. 45
(1) Procedura de judecatã ia sfârşit prin pronunţarea unei hotãrâri.
(2) Dacã pârâtul recunoaşte o parte din pretenţiile reclamantului, completul, la cererea acestuia, va putea da o hotãrâre parţialã în mãsura recunoaşterii.
(3) Dacã reclamantul îşi retrage cererea mai înainte de constituirea completului, procedura se încheie printr-o încheiere a preşedintelui Consiliului director.
ART. 46
(1) Completul, dupã ce va considera cã toate împrejurãrile cauzei sunt suficient lãmurite, închide dezbaterile şi trece la deliberare şi la luarea hotãrârii în şedinţã secretã, cu participarea tuturor membrilor în persoanã, consemnându-se în hotãrâre aceastã participare.
(2) Pronunţarea hotãrârii poate fi amânatã cu cel mult 15 zile, sub condiţia încadrãrii în termenul prevãzut la art. 20.
ART. 47
Hotãrârea se ia cu unanimitate de voturi sau, în caz de dezacord, cu majoritate. Membrul completului care a avut o altã pãrere îşi va redacta şi semna opinia separatã, cu arãtarea considerentelor pe care aceasta se sprijinã.
ART. 48
Dacã în cadrul deliberãrii şi mai înainte de pronunţarea hotãrârii completul considerã cã sunt necesare noi lãmuriri, litigiul poate fi repus pe rol în vederea unor dezbateri suplimentare, stabilindu-se un nou termen, cu citarea pãrţilor.
ART. 49
(1) Îndatã dupã deliberare şi dupã stabilirea soluţiei se întocmeşte dispozitivul hotãrârii, care se semneazã de cãtre toţi membrii completului şi de secretarul completului.
(2) Dacã existã o opinie separatã, aceasta se va menţiona în dispozitiv.
ART. 50
(1) Hotãrârea se redacteazã de cãtre secretarul completului şi trebuie sã cuprindã:
a) componenţa nominalã a completului, locul şi data pronunţãrii hotãrârii;
b) numele pãrţilor, domiciliul sau reşedinţa lor ori, dupã caz, denumirea şi sediul, precum şi numele reprezentanţilor pãrţilor şi ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
c) obiectul litigiului şi susţinerile pãrţilor pe scurt;
d) motivele de fapt şi de drept ale hotãrârii;
e) dispozitivul;
f) semnãturile tuturor membrilor şi a secretarului completului, dispoziţiile art. 47 rãmânând aplicabile;
g) termenul de exercitare a cãii de atac.
(2) Dacã unul dintre membrii completului sau secretarul acestuia este împiedicat sã semneze hotãrârea, se va face menţiune despre cauza împiedicãrii, cu confirmarea, sub semnãturã, a preşedintelui Consiliului Director.
ART. 51
(1) Dacã prin hotãrârea pronunţatã completul a omis sã se pronunţe asupra unui capãt de cerere, oricare dintre pãrţi poate solicita, în termen de 5 zile de la primirea hotãrârii, completarea ei. Hotãrârea de completare se dã cu citarea pãrţilor.
(2) Greşelile materiale din textul hotãrârii sau alte greşeli evidente care nu schimbã fondul soluţiei, precum şi greşelile de calcul pot fi rectificate, la cererea oricãreia dintre pãrţi, formulatã în termenul prevãzut la alineatul precedent, sau din oficiu, printr-o încheiere de îndreptare.
(3) Hotãrârea de completare sau încheierea de îndreptare face parte integrantã din hotãrâre şi se pronunţã de acelaşi complet.
ART. 52
Hotãrârea va fi comunicatã pãrţilor în cel mult 20 de zile de la data pronunţãrii ei.
ART. 53
Hotãrârea este obligatorie. Ea se aduce la îndeplinire de bunãvoie de cãtre partea împotriva cãreia s-a pronunţat, de îndatã sau în termenul arãtat în sentinţã.
ART. 54
Hotãrârile pot fi publicate numai cu acordul pãrţilor. Ele pot fi însã comentate, sub aspectul problemelor de drept ivite, în reviste şi lucrãri, fãrã a se da numele sau denumirea pãrţilor ori date care ar putea prejudicia interesele lor. În aceste condiţii, preşedintele consiliului director poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor în scopuri ştiinţifice sau documentare, dupã terminarea litigiilor.
ART. 55
Dacã pãrţile solicitã completului sã dea o hotãrâre care sã consfinţeascã învoiala lor, învoiala va fi înfãţişatã în scris şi va alcãtui dispozitivul hotãrârii.
ART. 56
Hotãrârea care consfinţeşte învoiala pãrţilor se dã fãrã drept de recurs.
CAP. VI
Cãi de atac
ART. 57
Hotãrârea poate fi atacatã, în termen de 15 zile de la data comunicãrii, la instanţa competentã potrivit <>art. 2 alin. (5) din Legea nr. 551/2004 , respectiv la Tribunalul Municipiului Bucureşti, Secţia de contencios administrativ.
ART. 58
În cazul în care în termenul de 15 zile de la comunicare nici una din pãrţi nu înregistreazã la Secretariatul Agenţiei Naţionale pentru Sport dovada atacãrii hotãrârii la instanţa de judecatã competentã, hotãrârea se comunicã de îndatã, prin grija Secretariatului, dupã caz, federaţiilor sportive naţionale, asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport, ligilor profesioniste, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Comisiei Naţionale de Acţiune Împotriva Violenţei în Sport, care vor duce la îndeplinire prevederile din dispozitivul hotãrârii.
CAP. VII
Dispoziţii finale
ART. 59
În lipsa unor prevederi în prezentul regulament completul va putea reglementa procedura de urmat, aşa cum va considera mai potrivit.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: