Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 205 din 3 aprilie 2007 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 11 aprilie 2007
Având în vedere:
- <>art. 1 şi 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã;
- Referatul nr. 1/444 din 2 martie 2007,
în temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Operatorii economici care desfãşoarã activitãţi de schimb valutar au obligaţia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpãrare de valutã, prin afişare la loc vizibil, atât în interiorul, cât şi în exteriorul casei de schimb valutar, conform prevederilor prezentului ordin.
ART. 2
(1) La exteriorul şi în interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpãrare de valutã, vor fi înscrise pe acelaşi suport sau panou, într-o culoare contrastantã faţã de culoarea de fond a panoului.
(2) În cazul practicãrii mai multor cursuri valutare pentru aceeaşi monedã, acestea vor fi afişate pe panouri diferite.
(3) În cazul în care se efectueazã şi operaţiuni de schimb pentru cecuri de cãlãtorie sau vouchere, cursurile practicate pentru acestea vor fi afişate pe panouri diferite, separat de panoul pentru bancnote.
(4) Suportul pe care se va face afişarea trebuie sã fie monocolor, fãrã degradeuri ori alte însemne grafice sau culori.
(5) Informaţiile prevãzute la alin. (1) trebuie indicate în mod vizibil şi într-o formã neechivocã, uşor de citit.
ART. 3
Comisioanele practicate de operatorul economic care desfãşoarã activitãţi de schimb valutar, în cazul în care acestea existã, vor fi afişate pe panou, distinct, în culoare roşie, având dimensiunile egale cu celelalte informaţii.
ART. 4
(1) Prevederile art. 1, 2 şi 3 se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru operaţiunile efectuate cu valute uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de platã exprimate în valutã, de tipul voucherelor, cecurilor de cãlãtorie şi altora asemenea.
(2) În cazul în care se efectueazã operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, operatorul economic respectiv va afişa separat cursul de schimb practicat în aceste cazuri.
ART. 5
(1) Înãlţimea minimã admisã a literelor şi cifrelor pentru afişarea în exteriorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpãrare de valutã, este de 80 mm, grosimea literelor, de 10 mm, distanţa dintre litere, de minimum 10 mm, iar distanţa dintre cuvinte, de minimum 20 mm.
(2) Înãlţimea minimã admisã a literelor şi cifrelor pentru afişarea în interiorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpãrare de valutã, este de minimum 8 mm, grosimea literelor, de 1 mm, distanţa dintre litere, de minimum 1 mm, iar distanţa dintre cuvinte, de minimum 2 mm.
ART. 6
(1) Dreptul consumatorilor de a fi informaţi în mod corect, complet şi precis asupra cursurilor de schimb valutar se concretizeazã prin obligaţia operatorilor economici ce desfãşoarã activitãţi de schimb valutar ca, înainte de operaţiunea efectivã de schimb valutar, sã informeze consumatorul, atât verbal, cât şi în scris, asupra cursului practicat, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei, semnat de ambele pãrţi, astfel încât consumatorul sã aibã posibilitatea de a face o alegere raţionalã.
(2) Formularul de acceptare a tranzacţiei trebuie sã fie scris vizibil şi lizibil, iar literele sã aibã mãrimea minimã de 10 (mãrime caracter), şi va cuprinde obligatoriu informaţii referitoare la: denumirea şi adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numãrul de buletin/carte de identitate/paşaport al(e) acestuia, suma tranzacţionatã, suma ce urmeazã a fi încasatã de consumator, comisionul practicat, semnãtura operatorului şi cea a consumatorului.
(3) Formularul-tip va fi întocmit atât în limba românã, cât şi în limba englezã, în douã exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celãlalt pentru operator.
ART. 7
Prezentul ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I. La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 484/2005 privind unele mãsuri de informare a consumatorilor de cãtre agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de schimb valutar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 923 din 17 octombrie 2005.
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Marian Zlotea,
secretar de stat
Bucureşti, 3 aprilie 2007.
Nr. 205.
---------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: