Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 200 din 22 decembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 143/2015 privind activităţile de relaţii internaţionale şi de afaceri europene la nivelul Ministerului Afacerilor Interne
EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1179 din 27 decembrie 2023
În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite următorul ordin:
ART. I
Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 143/2015 privind activităţile de relaţii internaţionale şi de afaceri europene la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 857 din 18 noiembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 3 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, lit. b^1), cu următorul cuprins:
"b^1) activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare - activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene pentru care nu se impune prezenţa fizică şi care se desfăşoară prin intermediul tehnologiei şi al internetului;"
2. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) Planul de relaţii internaţionale şi afaceri europene, denumit în continuare PRIAE, este instrumentul de planificare centralizată a activităţilor de relaţii internaţionale şi de afaceri europene ale MAI, care se întocmeşte şi se aprobă conform anexei nr. 1."
3. La articolul 8 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) PRIAE al MAI se întocmeşte anual cu luarea în considerare a:"
4. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 11
(1) În termen de 15 zile de la încheierea semestrului sau la cerere, unităţile, instituţiile sau structurile MAI transmit DGAESRI situaţia centralizatoare a acţiunilor de relaţii internaţionale şi de afaceri europene şi a cheltuielilor efectuate în cursul anului, prevăzută în anexa nr. 2."
5. După articolul 47 se introduce un nou articol, art. 47^1, cu următorul cuprins:
"ART. 47^1
(1) În mod excepţional, datorită urgenţei semnării acordului administrativ, motivată în mod corespunzător, şi numai dacă există suficiente elemente să se considere că textul acordului administrativ nu va conţine diferenţe substanţiale de fond faţă de propunerea de text a părţii române, se poate elabora o notă comună pentru aprobarea negocierii şi semnării, care va fi supusă procedurii prevăzute de prezenta secţiune.
(2) Dacă textul convenit diferă faţă de propunerea de text a părţii române, se va elabora o notă separată pentru semnare, conform procedurii prevăzute de prezenta secţiune.
(3) Dispoziţiile art. 44 alin. (2) şi (3) şi art. 47 alin. (3) se aplică în mod corespunzător."
6. La articolul 49 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) ministrul afacerilor interne sau persoana desemnată de acesta, atunci când se încheie în numele MAI sau când vizează competenţele mai multor unităţi, instituţii sau structuri MAI şi nivelul de reprezentare o impune;"
7. La articolul 72 alineatul (1), litera b) se abrogă.
8. La articolul 73 alineatul (1), literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) şefilor unităţilor, instituţiilor sau structurilor din cadrul aparatului central al MAI, precum şi şefilor unităţilor, instituţiilor sau structurilor aflate în subordinea/în cadrul MAI;
......................................................
c) personalului din cadrul unităţilor, instituţiilor sau structurilor aflate în subordinea/în cadrul MAI, dacă activităţile nu sunt incluse în PRIAE sau, în cazul activităţilor incluse în PRIAE, dacă din delegaţie face parte şi şeful unităţii, instituţiei sau structurii MAI respective."
9. La capitolul VI secţiunea a 2-a, după paragraful 1 se introduce un nou paragraf, paragraful 1^1, cuprinzând articolul 76^1, cu următorul cuprins:
" §1^1. Proceduri prealabile participării la activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene a anumitor categorii de personal
ART. 76^1
(1) Şefii unităţilor, instituţiilor sau structurilor aflate în subordinea/în cadrul MAI, precum şi şefii unităţilor, instituţiilor sau structurilor din cadrul aparatului central al MAI aflate în coordonarea ministrului afacerilor interne obţin acordul în scris al ministrului afacerilor interne cu privire la oportunitatea participării la activitate înainte de demararea procedurilor aferente aprobării acesteia, reglementate prin prezentul ordin, potrivit procedurii stabilite prin dispoziţie a secretarului de stat coordonator al activităţii de relaţii internaţionale şi de afaceri europene.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi personalului din cabinetul propriu al ministrului afacerilor interne."
10. La articolul 77 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) unitatea, instituţia sau structura MAI al cărei personal participă la activitatea de referinţă, în cazurile în care competenţa de aprobare aparţine ministrului afacerilor interne, potrivit art. 72 alin. (1) lit. c), d) şi e), sau secretarilor de stat/secretarului general, potrivit art. 73;"
11. La articolul 77, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
"(3^1) Dispoziţiile alin. (3) lit. a) nu sunt aplicabile în situaţia activităţilor de relaţii internaţionale sau afaceri europene în străinătate cu caracter de urgenţă dispuse de către conducerea MAI la solicitarea Administraţiei Prezidenţiale sau prim-ministrului Guvernului României, pentru care invitaţia de participare şi detaliile privind specificul şi sinopticul activităţilor planificate nu pot fi comunicate în scris."
12. După articolul 77 se introduce un nou articol, art. 77^1 cu următorul cuprins:
"ART. 77^1
În cazul participării la activităţi de relaţii internaţionale sau de afaceri europene a unei delegaţii a MAI din cadrul aceleiaşi unităţi, instituţii sau structuri, în situaţiile în care competenţa de aprobare este diferită pentru membrii delegaţiei, se întocmeşte o singură notă privind participarea în străinătate, care se prezintă spre aprobare secretarilor de stat/secretarului general, potrivit art. 73."
13. La articolul 78 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) unitatea, instituţia sau structura MAI al cărei personal participă la activitatea de referinţă, în cazurile în care competenţa de aprobare aparţine ministrului afacerilor interne, potrivit art. 72 alin. (1) lit. c), d) şi e), sau secretarilor de stat/secretarului general, potrivit art. 73;"
14. După articolul 78 se introduce un nou articol, art. 78^1, cu următorul cuprins:
"ART. 78^1
În cazul activităţilor de relaţii internaţionale sau de afaceri europene organizate în România, pentru participarea membrilor delegaţiei aparţinând aceleiaşi unităţi, instituţii sau structuri pentru care competenţa de aprobare este diferită, se întocmeşte o singură notă privind organizarea activităţii, care se prezintă spre aprobare secretarilor de stat/secretarului general, potrivit art. 73."
15. La capitolul VI secţiunea a 2-a, după paragraful 3 se introduce un nou paragraf, paragraful 3^1, cuprinzând articolul 78^2, cu următorul cuprins:
" §3^1. Participarea la activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene organizate în România de către parteneri externi
ART. 78^2
(1) Pentru participarea personalului MAI la activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene organizate în România de către parteneri externi, aprobarea se obţine potrivit art. 72-74, după caz.
(2) Dispoziţiile art. 78 se aplică în mod corespunzător."
16. La articolul 90 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) unitatea, instituţia sau structura MAI al cărei personal a participat la activitatea de referinţă, în cazurile în care competenţa de aprobare aparţine ministrului afacerilor interne, potrivit art. 72 alin. (1) lit. c), d) şi e), sau secretarilor de stat/secretarului general, potrivit art. 73;"
17. La articolul 94, alineatul (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1^1) Prevederile cuprinse în secţiunea 1 a prezentului capitol sunt aplicabile în cazul delegaţiilor străine care se află în România la invitaţia altei instituţii sau autorităţi publice, pentru care s-a convenit includerea în programul vizitei a unor întâlniri cu reprezentanţi ai MAI. Dispoziţiile art. 78 se aplică în mod corespunzător."
18. La articolul 94, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Primirea şefului misiunii diplomatice sau similare la nivelul unităţilor, instituţiilor şi structurilor MAI se aprobă în scris de secretarul de stat coordonator al activităţii de relaţii internaţionale şi afaceri europene şi de secretarul de stat/ secretarul general coordonator al activităţii unităţii, instituţiei sau structurii respective, potrivit normelor privind coordonarea activităţii şi delegarea unor competenţe în cadrul MAI, cu avizul DGAESRI. În situaţia în care, din motive de operativitate, nu există timpul necesar obţinerii aprobării scrise menţionate anterior, se va proceda la obţinerea aprobării verbale din partea secretarului de stat/secretarului general coordonator, urmând ca rezultatele întrevederii să fie prezentate în nota de convorbiri menţionată la art. 95 alin. (3)."
19. La articolul 94, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
"(3^1) În cazul primirii şefului misiunii diplomatice sau similare la nivelul conducerii MAI, activitatea se aprobă verbal de ministrul afacerilor interne. În situaţia în care subiectele ce urmează a fi abordate de către conducerea MAI în cadrul discuţiilor impun aprobarea mandatului de către ministrul afacerilor interne, acesta se prezintă, în scris, spre aprobare, ministrului afacerilor interne, cu avizul secretarului de stat coordonator al activităţii de relaţii internaţionale şi afaceri europene. Nota aferentă aprobării mandatului se întocmeşte de către DGAESRI. Rezultatele întrevederilor la nivelul conducerii MAI se consemnează în nota de convorbiri menţionată la art. 95 alin. (3)."
20. La articolul 94, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Nota pentru aprobarea primirii potrivit alin. (3) se întocmeşte de către unitatea, instituţia sau structura MAI interesată. În cazul primirii la nivelul conducerii MAI potrivit alin. (3^1), DGAESRI întocmeşte nota de cheltuieli, ce se prezintă pentru aprobare ordonatorului principal de credite, în cuprinsul căreia sunt menţionate cel puţin următoarele aspecte organizatorice: componenţa delegaţiei, locul primirii şi, după caz, tipurile de cheltuieli ce se suportă."
21. La articolul 94, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:
"(4^1) Dispoziţiile alin. (3^1) şi (4) se aplică şi în cazul primirii la nivelul conducerii MAI a unor diplomaţi, ataşaţi de afaceri interne, ofiţeri de legătură sau alţi delegaţi străini acreditaţi în România, precum şi a membrilor unor delegaţii străine pentru care nu sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1^1) şi ale art. 78."
22. La capitolul VI, după secţiunea a 10-a se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 11-a, cuprinzând art. 97^2, cu următorul cuprins:
" SECŢIUNEA a 11-a
Participarea la activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare
ART. 97^2
Personalul unităţilor, instituţiilor sau structurilor din aparatul central al MAI şi al celor prevăzute în anexa nr. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 416/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ai căror conducători nu au calitatea de ordonator de credite, respectiv personalul unităţilor, instituţiilor sau structurilor MAI, ai căror conducători au calitatea de ordonator secundar de credite sau de ordonator terţiar de credite aflat în finanţarea directă a ordonatorului principal de credite, precum şi cel al unităţilor subordonate acestora participă la activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare, potrivit procedurii stabilite prin dispoziţie a secretarului de stat coordonator al activităţii de relaţii internaţionale şi de afaceri europene."
23. La articolul 101 alineatul (1), după litera d) se introduc două noi litere, lit. e) şi f), cu următorul cuprins:
"e) procedura privind participarea la activităţi de relaţii internaţionale şi de afaceri europene prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare a personalului unităţilor, instituţiilor sau structurilor din aparatul central al MAI şi al celor prevăzute în anexa nr. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 416/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ai căror conducători nu au calitatea de ordonator de credite, respectiv a personalului unităţilor, instituţiilor sau structurilor MAI, ai căror conducători au calitatea de ordonator secundar de credite sau ordonator terţiar de credite aflat în finanţarea directă a ordonatorului principal de credite, precum şi a personalului unităţilor subordonate acestora;
f) procedura obţinerii acordului în scris al ministrului afacerilor interne cu privire la oportunitatea participării la activitate pentru şefii unităţilor, instituţiilor sau structurilor aflate în subordinea/în cadrul MAI, pentru şefii unităţilor, instituţiilor sau structurilor din cadrul aparatului central al MAI aflate în coordonarea ministrului afacerilor interne, precum şi pentru personalul din cabinetul propriu al ministrului afacerilor interne înainte de demararea procedurilor aferente aprobării participării, reglementate de prezentul ordin."
24. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „Direcţia afaceri europene şi relaţii internaţionale“ se înlocuieşte cu sintagma „Direcţia generală, afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale“, iar acronimele „DAERI“ şi „DSGP“ se înlocuiesc cu acronimul „DGAESRI“.
ART. II
(1) Procedurile de aprobare a participării personalului Ministerului Afacerilor Interne la activităţi de relaţii internaţionale sau de afaceri europene demarate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin se continuă cu aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare la momentul demarării acestora.
(2) Activităţile de relaţii internaţionale şi de afaceri europene aprobate şi nerealizate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin sunt duse la îndeplinire conform dispoziţiilor în temeiul cărora au fost aprobate.
(3) Raportul cuprinzând rezultatele activităţilor de relaţii internaţionale sau de afaceri europene aprobate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin se întocmeşte şi se aprobă potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la momentul aprobării participării la respectiva activitate.
ART. III
Dispoziţiile prevăzute la art. 101 alin. (1) lit. e) şi f) din Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 143/2015 privind activităţile de relaţii internaţionale şi de afaceri europene la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificat şi completat prin prezentul ordin, se emit şi se comunică unităţilor, instituţiilor şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne în termen de maximum 15 zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Viceprim-ministru,
ministrul afacerilor interne,
Marian-Cătălin Predoiu
Bucureşti, 22 decembrie 2023.
Nr. 200.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: