Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 20 din 25 martie 2011  privind aprobarea Contractului-cadru dintre administratorul schemei de sprijin si platitorul de contributie pentru colectarea contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si a Contractului-cadru dintre producatorul de energie electrica in cogenerare de inalta eficienta si administratorul schemei de sprijin pentru plata bonusului si restituirea supracompensarii/bonusului necuvenit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 20 din 25 martie 2011 privind aprobarea Contractului-cadru dintre administratorul schemei de sprijin si platitorul de contributie pentru colectarea contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si a Contractului-cadru dintre producatorul de energie electrica in cogenerare de inalta eficienta si administratorul schemei de sprijin pentru plata bonusului si restituirea supracompensarii/bonusului necuvenit

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 31 martie 2011

    Având în vedere prevederile <>art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), f) şi h) din <>Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 11 din Regulamentul privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltã eficienţã şi de platã a bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 9/2011,
    în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Contractul-cadru dintre administratorul schemei de sprijin şi plãtitorul de contribuţie pentru colectarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Se aprobã Contractul-cadru dintre producãtorul de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã şi administratorul schemei de sprijin pentru plata bonusului şi restituirea supracompensãrii/bonusului necuvenit, prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 3
    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., producãtorii de energie electricã şi furnizorii de energie electricã duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 4
    Entitãţile organizatorice din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmãresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. 5
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 1 aprilie 2011.


          Preşedintele Autoritãţii Naţionale
         de Reglementare în Domeniul Energiei,
                  Iulius Dan Plaveti


    Bucureşti, 25 martie 2011.
    Nr. 20.


    ANEXA 1

                            CONTRACT - CADRU
      între administratorul schemei de sprijin şi plãtitorul de contribuţie
       pentru colectarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã
                        Nr. ....../..............

    1. Pãrţile contractante
    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., societate comercialã cu sediul în ....., înregistratã la oficiul registrului comerţului cu numãrul ....., cod unic de înregistrare nr. ......, cont de virament IBAN utilizat pentru colectarea contribuţiei ......, deschis la ......, reprezentatã de ......, denumitã administrator al schemei de sprijin,
    şi
    Societatea Comercialã ......, cu sediul în ......, înregistratã la oficiul registrului comerţului cu numãrul ....., cod unic de înregistrare nr. ...., cont de virament IBAN utilizat pentru plata contribuţiei ......, deschis la ......., reprezentatã de ......, denumitã plãtitor de contribuţie, ambele denumite în continuare pãrţi.
    Pãrţile au convenit urmãtoarele:
    2. Definiţii şi documente de referinţã
    ART. 1
    (1) Termenii utilizaţi în prezentul contract au semnificaţiile prevãzute în legislaţia aplicabilã prevãzutã în anexa nr. 1.
    (2) Legislaţia aplicabilã prezentului contract este prevãzutã în anexa nr. 1.
    3. Obiectul contractului
    ART. 2
    Obiectul prezentului contract constã în plata contravalorii contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã de cãtre plãtitorul de contribuţie cãtre administratorul schemei de sprijin şi returnarea acesteia, în condiţiile prezentului contract, cãtre furnizorul plãtitor de contribuţie care vinde energie electricã importatã, produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene.
    4. Condiţii de colectare a contribuţiei
    ART. 3
    Contribuţia pentru cogenerare de înaltã eficienţã reprezintã tariful unitar, exprimat în lei/KWh, plãtit lunar de fiecare consumator de energie electricã şi de furnizorii care livreazã energie electricã la export, în vederea creãrii resurselor financiare necesare aplicãrii schemei de sprijin.
    ART. 4
    Contribuţia pentru cogenerare de înaltã eficienţã se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi va fi folositã în derularea prezentului contract.
    ART. 5
    Orice modificare a contribuţiei menţionate la art. 3 conduce la aplicarea acesteia începând cu data intrãrii în vigoare menţionatã în ordinul prevãzut la art. 4, fãrã a fi necesarã încheierea de acte adiţionale la prezentul contract.
    ART. 6
    Plãtitorul de contribuţie transmite lunar administratorului schemei de sprijin, pânã la data de 10 a fiecãrei luni, cantitatea totalã de energie electricã facturatã la consumatori, inclusiv cea consumatã la locurile de consum proprii şi/sau cea exportatã în luna anterioarã.
    ART. 7
    Administratorul schemei de sprijin are dreptul sã solicite verificarea cantitãţilor de energie electricã comunicate conform prevederilor art. 6 de plãtitorul de contribuţie.
    ART. 8
    În cazul în care la verificarea prevãzutã la art. 7 administratorul schemei de sprijin constatã diferenţe între cantitatea comunicatã de plãtitorul de contribuţie şi cea facturatã ca fiind extrasã din reţeaua electricã de transport şi/sau de distribuţie şi/sau direct de la barele centralelor, administratorul schemei de sprijin solicitã informaţii plãtitorului respectiv, iar în cazul în care explicaţiile primite nu sunt clarificatoare, administratorul schemei de sprijin comunicã ANRE situaţia înregistratã, solicitând verificarea informaţiilor primite.
    ART. 9
    Administratorul schemei de sprijin determinã suma lunarã de platã datoratã de cãtre plãtitorul de contribuţie, pe baza cantitãţilor de energie electricã comunicate de plãtitorul de contribuţie în conformitate cu prevederile art. 6 şi a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, aprobatã prin ordin emis de ANRE, în vigoare la data realizãrii consumului de energie electricã.
    ART. 10
    (1) Administratorul schemei de sprijin emite factura de platã a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã cãtre plãtitorul de contribuţie şi o transmite acestuia, în termen de maximum 15 zile de la terminarea fiecãrei luni.
    (2) În cazul în care plãtitorul de contribuţie transmite cu întârziere datele necesare facturãrii, termenul de emitere şi transmitere a facturii se poate prelungi corespunzãtor, dar nu cu mai mult de 5 zile, termenele de platã rãmânând neschimbate.
    ART. 11
    Plãtitorul de contribuţie plãteşte facturile transmise de administratorul schemei de sprijin în termen de maximum 7 zile de la primirea acestora, dar nu mai târziu de data de 25 a fiecãrei luni urmãtoare celei de consum.
    ART. 12
    Plãtitorul de contribuţie care introduce în România energie electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene, certificatã prin garanţii de origine şi vândutã consumatorilor de energie electricã din România, poate beneficia de returnarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, conform <>art. 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementãrii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerãrii de înaltã eficienţã pe baza cererii de energie termicã utilã, dacã existã un acord bilateral de recunoaştere a garanţiei de origine între România şi ţara de provenienţã a energiei, membrã a Uniunii Europene, conform <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerãrii bazate pe cererea de energie termicã utilã.
    ART. 13
    Plãtitorul de contribuţie poate solicita administratorului schemei de sprijin returnarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã în termen de maximum 60 de zile de la sfârşitul fiecãrei luni în care au fost tranzacţionate cantitãţile de energie electricã prevãzute la art. 12.
    ART. 14
    Pentru a beneficia de returnarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã prevãzutã la art. 13, solicitarea transmisã de plãtitorul de contribuţie cãtre administratorul schemei de sprijin trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
    a) garanţiile de origine pentru certificarea cantitãţilor de energie electricã produse în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene, introduse în România;
    b) documente care sã ateste vânzarea energiei electrice prevãzute la lit. a) direct consumatorilor de pe teritoriul României [cel puţin ultimele facturi privind achiziţia şi vânzarea energiei electrice prevãzute la lit. a), precum şi copiile contractelor de vânzare-cumpãrare/furnizare în care sã fie specificatã în clar achiziţia respectivei energii produse în cogenerare de înaltã eficienţã, certificatã, din import];
    c) dovada (extras de cont) care sã ateste cã furnizorul a achitat contribuţia respectivã şi cã nu are obligaţii de platã restante cãtre administratorul schemei de sprijin rezultate în conformitate cu prevederile prezentului contract.
    ART. 15
    În situaţia în care furnizorul respectiv a transmis toate documentele prevãzute la art. 14, administratorul schemei de sprijin are obligaţia de a returna, pe baza facturii primite de la furnizor, contravaloarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitãrii furnizorului, conform art. 13.
    ART. 16
    Plãtitorul de contribuţie poate fi obligat sã constituie/sã actualizeze o garanţie financiarã, corespunzãtoare plãţii contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, aşa cum a fost comunicatã de cãtre administratorul schemei de sprijin, în baza şi în situaţiile prevãzute într-o procedurã emisã de administratorul schemei de sprijin şi aprobatã de ANRE.
    ART. 17
    Administratorul schemei de sprijin poate executa garanţia financiarã, în condiţiile procedurii emise de administratorul schemei de sprijin şi aprobate de ANRE.
    ART. 18
    În cazul neachitãrii pânã la data scadenţei a facturilor emise în condiţiile prezentului contract de cãtre una dintre pãrţi, cealaltã parte are obligaţia sã plãteascã penalitãţi pentru întârzierea la platã, corespunzãtoare ca procent nivelului dobânzii de întârziere percepute pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, pentru fiecare zi de întârziere dupã data scadenţei, pânã în ziua plãţii (exclusiv). Valoarea totalã a penalitãţilor nu poate depãşi valoarea sumei datorate.
    5. Obligaţiile administratorului schemei de sprijin
    ART. 19
    Administratorul schemei de sprijin are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã stabileascã contravaloarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã necesar a fi plãtitã de plãtitorul de contribuţie, conform prevederilor art. 9;
    b) sã emitã facturile şi sã le transmitã plãtitorului de contribuţie, conform prevederilor art. 10;
    c) sã returneze plãtitorului de contribuţie contravaloarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, pentru energia electricã importatã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene şi certificatã prin garanţii de origine, conform art. 15;
    d) sã plãteascã penalitãţi pentru întârzierea la platã, conform prevederilor art. 18, pentru neachitarea la data scadentã a facturii referitoare la returnarea contravalorii contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, pentru energia electricã importatã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene şi certificatã prin garanţii de origine, conform art. 15.
    6. Drepturile administratorului schemei de sprijin
    ART. 20
    Administratorul schemei de sprijin are urmãtoarele drepturi:
    a) sã calculeze şi sã încaseze de la plãtitorul de contribuţie contravaloarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã, conform prevederilor art. 11;
    b) sã solicite plãtitorului de contribuţie, constituirea/ actualizarea garanţiilor financiare conform prevederilor art. 16, respectiv sã execute garanţia financiarã conform prevederilor art. 17;
    c) sã încaseze de la plãtitorul de contribuţie penalitãţi pentru întârzierea la platã a facturilor emise de administratorul schemei de sprijin, conform art. 18;
    d) sã solicite furnizorului plãtitor de contribuţie care solicitã returnarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã existenţa garanţiilor de origine pentru cantitãţile de energie electricã importate, produse în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene şi vândute consumatorilor de energie electricã din România, precum şi a documentelor care sã ateste vânzarea energiei electrice pe teritoriul României, conform prevederilor art. 14;
    e) sã comunice ANRE diferenţele constatate între cantitatea comunicatã de plãtitorul de contribuţie şi cea facturatã de administratorul schemei de sprijin ca fiind extrasã din reţeaua electricã de transport şi/sau de distribuţie de cãtre un furnizor;
    f) sã notifice ANRE neîndeplinirea de cãtre plãtitorul de contribuţie a obligaţiilor instituite în prezentul contract referitoare la constituirea/actualizarea garanţiei financiare sau pentru plata facturilor emise de administratorul schemei de sprijin, în vederea analizãrii condiţiilor prevãzute la art. 31 din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 540/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la suspendarea şi retragerea licenţei;
    g) sã iniţieze modificarea şi/sau completarea contractului sau a anexelor la acesta;
    h) sã solicite plãtitorului de contribuţie transmiterea/ actualizarea listei cu locurile de consum pentru al cãror consum de energie electricã trebuie sã plãteascã contribuţia pentru cogenerare de înaltã eficienţã, conform prevederilor Regulamentului privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã şi platã a bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 9/2011.
    7. Obligaţiile plãtitorului de contribuţie
    ART. 21
    Plãtitorul de contribuţie are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã transmitã administratorului schemei de sprijin lunar, la termen, cantitãţile totale de energie electricã facturate consumatorilor/exportate/consumate la locurile de consum proprii în luna anterioarã, conform prevederilor art. 6;
    b) sã plãteascã lunar, la termen, contravaloarea facturilor primite de la administratorul schemei de sprijin aferente contribuţiilor pentru cogenerare de înaltã eficienţã, conform prevederilor art. 11;
    c) plãtitorul de contribuţie care solicitã returnarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã transmite administratorului schemei de sprijin toate documentele justificative pentru solicitarea de returnare a contribuţiei, conform prevederilor art. 14;
    d) sã constituie/sã actualizeze garanţia financiarã conform prevederilor art. 16;
    e) sã plãteascã penalitãţi, conform prevederilor art. 18, pentru neachitarea în termen a facturilor emise de administratorul schemei de sprijin;
    f) sã transmitã administratorului schemei de sprijin şi sã actualizeze lista cu locurile de consum pentru al cãror consum de energie electricã trebuie sã plãteascã contribuţia pentru cogenerare de înaltã eficienţã, conform prevederilor Regulamentului privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã şi platã a bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 9/2011. Lista poate fi transmisã în scris sau în format electronic.
    8. Drepturile plãtitorului de contribuţie
    ART. 22
    Plãtitorul de contribuţie are urmãtoarele drepturi:
    a) furnizorul care introduce în România energie electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene, certificatã prin garanţie de origine şi vândutã consumatorilor de energie electricã din România, poate solicita şi beneficia de returnarea contribuţiei pentru cogenerare, conform prevederilor art. 15, dacã existã un acord bilateral de recunoaştere a garanţiei de origine între ţara de provenienţã a energiei, membrã a Uniunii Europene, şi România;
    b) sã încaseze de la administratorul schemei de sprijin penalitãţi pentru întârzierea la platã a facturilor emise de plãtitorul de contribuţie, conform art. 18.
    9. Termene şi condiţii de platã
    ART. 23
    Plãtitorul de contribuţie plãteşte facturile transmise de administratorul schemei de sprijin, conform prevederilor art. 11.
    ART. 24
    Administratorul schemei de sprijin plãteşte furnizorului care introduce în România energie electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene în termen de maximum de 30 de zile de la data primirii solicitãrii de returnare a contribuţiei, conform prevederilor art. 12 şi 15.
    ART. 25
    În cazul neîndeplinirii obligaţiilor de platã prevãzute la art. 11, administratorul schemei de sprijin aplicã prevederile art. 16.
    ART. 26
    În cazul neîndeplinirii pânã la data scadenţei prevãzute la art. 24 a obligaţiilor prevãzute la art. 15, administratorul schemei de sprijin are obligaţia sã plãteascã, în afara sumei datorate, penalitãţi de întârziere la aceastã sumã, în conformitate cu prevederile art. 18. Valoarea totalã a penalitãţilor nu poate depãşi valoarea sumei datorate.
    ART. 27
    Plata contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã de cãtre plãtitorul de contribuţie, precum şi returnarea contribuţiei de cãtre administratorul schemei de sprijin furnizorului care introduce în România energie electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã în alte state membre ale Uniunii Europene se efectueazã în şi din contul bancar specificat de cãtre administratorul schemei de sprijin.
    ART. 28
    Pãrţile confirmã cã au agreat reciproc bãncile prin care sã se desfãşoare derularea operaţiunilor bancare. Acestea sunt cele menţionate la pct. 1.
    ART. 29
    Plata facturilor va fi efectuatã prin orice mijloc legal de platã prevãzut de legislaţia în vigoare. Corespunzãtor modului de platã utilizat, factura se considerã achitatã la data la care banca debiteazã contul plãtitorului sau la data consideratã de reglementãrile în vigoare pentru celelalte mijloace legale de platã.
    10. Obligaţii şi garanţii
    ART. 30
    Pãrţile se obligã una faţã de cealaltã sã obţinã şi sã pãstreze pe toatã durata contractului toate aprobãrile necesare fiecãreia pentru exercitarea obligaţiilor cuprinse în prezentul contract, conformându-se în acelaşi timp tuturor cerinţelor legale.
    ART. 31
    Pãrţile garanteazã una celeilalte cã prezentul contract reprezintã o obligaţie validã, legalã, opozabilã în justiţie în termenii acestui contract.
    11. Modificarea circumstanţelor
    ART. 32
    În contextul prezentului contract, modificãrile de circumstanţã semnificã: legiferarea, intrarea în vigoare, modificarea textului privind orice cerinţã legalã sau reglementare (inclusiv încetarea valabilitãţii unei cerinţe legale, retragerea sau reînnoirea acesteia) sau aplicarea unei noi cerinţe legale care nu era în vigoare la data semnãrii acestui contract. Aceasta include introducerea unui nou impozit sau taxe ori o schimbare a cuantumului oricãreia dintre taxele existente.
    ART. 33
    Dacã la un moment dat, dupã data intrãrii în vigoare a prezentului contract, apar elemente care privesc pãrţile şi care atrag modificãri ale circumstanţelor iniţiale, pãrţile vor modifica în mod corespunzãtor, prin act adiţional, prevederile prezentului contract.
    12. Legea aplicabilã - litigii
    ART. 34
    Prezentul contract este supus şi interpretat potrivit legislaţiei române.
    ART. 35
    Litigiile care decurg din executarea prezentului contract, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabilã, vor fi supuse spre soluţionare instanţei judecãtoreşti competente.
    13. Comunicãri şi notificãri
    ART. 36
    Persoanele de contact autorizate pentru derularea acestui contract sunt menţionate în anexa nr. 2.
    ART. 37
    Pãrţile trebuie sã se asigure cã persoanele de contact nominalizate în anexa nr. 2 pot fi contactate telefonic sau în alt mod, aşa cum este specificat în anexa nr. 2.
    ART. 38
    Fiecare parte trebuie sã notifice celeilalte pãrţi în format scris orice schimbare care a apãrut în informaţiile de contact specificate în anexa nr. 2, cu cel puţin 7 (şapte) zile înainte ca schimbarea sã intre în vigoare.
    14. Durata contractului
    ART. 39
    Prezentul contract intrã în vigoare la data semnãrii lui de cãtre pãrţi şi rãmâne în vigoare pânã la data de ....... sau pânã la încetarea contractului din oricare altã cauzã, în conformitate cu prevederile pct. 16.
    15. Revizuirea contractului
    ART. 40
    Contractul încheiat de pãrţi se poate prelungi, modifica sau completa prin acte adiţionale, inclusiv pentru includerea prevederilor legislative şi de reglementare ulterioare încheierii contractului, la propunerea oricãrei pãrţi.
    16. Încetarea contractului şi rezilierea
    ART. 41
    Contractul înceteazã în urmãtoarele situaţii:
    a) suspendarea sau retragerea oricãrei autorizaţii, licenţe sau aprobãri necesare plãtitorului de contribuţie pentru a continua în mod legal activitãţile sale;
    b) pãrţile convin de comun acord încetarea contractului;
    c) ajungerea la termen/expirarea contractului;
    d) în caz de forţã majorã care dureazã mai mult de 30 de zile consecutiv.
    ART. 42
    (1) Orice culpã a uneia dintre pãrţi referitoare la oricare obligaţie rezultatã din sau prevãzutã în prezentul contract va îndreptãţi cealaltã parte, fãrã a-i fi prejudiciat niciunul din drepturile sale, sã o supunã pãrţii în culpã pentru a remedia lipsa, în 30 de zile de la termenul de notificare.
    (2) Dacã partea în culpã nu remediazã lipsa în 30 de zile de la termenul de notificare menţionat la alin. (1), dupã o nouã notificare de 30 de zile transmisã pãrţii în culpã şi spre ştiinţã ANRE, cealaltã parte este îndreptãţitã sã denunţe unilateral acest contract, fãrã alte formalitãţi şi fãrã intervenţia instanţelor de judecatã.
    (3) Notificãrile menţionate la alin. (1) şi (2) se transmit cu confirmare de primire.
    17. Forţa majorã
    ART. 43
    (1) Pãrţile sunt absolvite de orice rãspundere pentru neîndeplinirea în totalitate sau în parte a obligaţiilor ce decurg din prezentul contract, dacã acest lucru este rezultatul acţiunii forţei majore, doveditã conform legii. Circumstanţele de forţã majorã sunt acelea care pot apãrea pe perioada de valabilitate a prezentului contract, în urma producerii unor evenimente extraordinare şi care survin ulterior datei intrãrii în vigoare a contractului, cum ar fi, de exemplu, calamitãţi naturale, rãzboi, embargo, care nu au putut fi prevãzute de cãtre pãrţi la încheierea contractului şi care sunt în afara voinţei şi controlului pãrţilor.
    (2) Partea care invocã forţa majorã trebuie sã notifice acest lucru în scris celeilalte pãrţi în decurs de 48 de ore de la apariţia acesteia, apreciind şi perioada în care urmãrile ei înceteazã, cu confirmarea în termen de 5 (cinci) zile a autoritãţii abilitate sã constate şi sã certifice forţa majorã de la locul producerii evenimentului ce constituie forţã majorã.
    (3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlãturã efectul exonerator de rãspundere al acesteia, dar antreneazã obligaţia pãrţii care trebuia sã o comunice de a repara pagubele directe cauzate pãrţii contractante prin faptul necomunicãrii.
    18. Confidenţialitate
    ART. 44
    Pãrţile vor considera confidenţiale prevederile prezentului contract, la fel ca şi orice document şi/sau orice informaţie schimbatã de pãrţi în contextul acestui contract. Fac excepţie de la aceste prevederi:
    a) informaţiile solicitate de autoritãţile competente, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
    b) informaţiile care au fost fãcute publice pânã la încheierea contractului.
    19. Daune
    ART. 45
    Niciuna dintre pãrţi nu este responsabilã pentru pierderi sau daune provocate celeilalte pãrţi, cu excepţia cazurilor în care a acţionat cu intenţie sau cu neglijenţã doveditã.
    ART. 46
    Pentru neexecutarea, în totalitate sau în parte, a obligaţiilor prevãzute în prezentul contract, pãrţile rãspund conform prevederilor legale în vigoare.
    20. Nulitatea unei clauze
    ART. 47
    Nulitatea sau invaliditatea uneia sau mai multor prevederi ale prezentului contract nu vor afecta validitatea celorlalte prevederi rãmase.
    21. Dispoziţii finale
    ART. 48
    Prezentul contract a fost redactat şi semnat în douã exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, la data de ...............
    22. Documentele contractului
    ART. 49
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul contract.


           Administratorul schemei de sprijin,
            Compania Naţionalã de Transport
                 al Energiei Electrice
                 "Transelectrica" - S.A.


                Plãtitor de contribuţie,
       Societatea Comercialã ..........................


    ANEXA 1


    ───────
la contract
────────────

                         Documente de referinţã

    Reglementãrile care stau la baza prezentului contract sunt:
    1. <>Hotãrârea Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerãrii bazate pe cererea de energie termicã utilã;
    2. <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.461/2008 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea garanţiilor de origine pentru energia electricã produsã în cogenerare de eficienţã înaltã;
    3. <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementãrii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerãrii de înaltã eficienţã pe baza cererii de energie termicã utilã;
    4. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2007 privind aprobarea valorilor de referinţã armonizate aplicabile la nivel naţional ale eficienţei pentru producerea separatã de energie electricã, respectiv de energie termicã şi pentru aprobarea factorilor de corecţie aplicabili la nivel naţional;
    5. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 85/2009 privind aprobarea Procedurii de urmãrire a garanţiilor de origine pentru energia electricã produsã în cogenerare de eficienţã înaltã de la emitere pânã la valorificare;
    6. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 87/2009 privind aprobarea Metodologiei de calcul pentru stabilirea cantitãţilor de energie electricã produse în cogenerare de eficienţã înaltã în vederea certificãrii prin garanţii de origine;
    7. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 3/2010 privind aprobarea Metodologiei de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energia electricã şi termicã produsã şi livratã din centrale de cogenerare ce beneficiazã de schema de sprijin, respectiv a bonusului pentru cogenerare de înaltã eficienţã, cu modificãrile ulterioare;
    8. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2011 privind aprobarea valorilor bonusurilor de referinţã pentru energia electricã şi a preţurilor de referinţã pentru energia termicã produsã şi livratã din centrale de cogenerare de înaltã eficienţã;
    9. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2010 privind aprobarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electricã şi energie termicã utilã în cogenerare de înaltã eficienţã;
    10. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 10/2011 privind aprobarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã;
    11. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 9/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã şi de platã a bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã.

    ANEXA 2
    ───────
la contract
───────────

                   Persoane de contact şi informaţii comerciale

    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.
    Contact comercial:
    Nume:
    Telefon:
    E-mail:

    Plãtitorul de contribuţie
    Societatea Comercialã ........................
    Contact comercial:
    Nume:
    Telefon:
    E-mail:


    ANEXA 2

                            CONTRACT - CADRU
       între producãtorul de energie electricã în cogenerare de înaltã
     eficienţã şi administratorul schemei de sprijin pentru plata bonusului
            şi restituirea supracompensãrii/bonusului necuvenit
                   Nr. ........./..............

    1. Pãrţile contractante
    Societatea Comercialã ......., cu sediul în ....., înregistratã la oficiul registrului comerţului cu numãrul ....., cod unic de înregistrare nr. ..., cont de virament IBAN utilizat pentru colectarea bonusului ......, deschis la ....., reprezentatã de ...., denumitã producãtor de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã,
    şi
    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., societate comercialã cu sediul în ......, str. ....... nr. ....., sectorul ...., înregistratã la oficiul registrului comerţului cu numãrul ....., cod unic de înregistrare nr. ......, cont de virament IBAN utilizat pentru plata bonusului ...., deschis la ...., reprezentatã de ......, denumitã administrator al schemei de sprijin,
    ambele denumite în continuare pãrţi.
    Pãrţile au convenit urmãtoarele:

    2. Definiţii şi documente de referinţã
    ART. 1
    (1) Termenii utilizaţi în prezentul contract au semnificaţiile prevãzute în legislaţia aplicabilã prevãzutã în anexa nr. 1.
    (2) Legislaţia aplicabilã prezentului contract este prevãzutã în anexa nr. 1.
    3. Obiectul Contractului
    ART. 2
    Obiectul prezentului contract constã în plata de cãtre administratorul schemei de sprijin a contravalorii bonusului lunar şi a sumelor pentru bonusul neacordat cãtre producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã care beneficiazã de schema de sprijin şi restituirea de cãtre acesta din urmã a sumelor pentru bonusul necuvenit şi pentru supracompensare, conform deciziilor emise de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
    4. Condiţii de platã a bonusului şi restituirea sumelor pentru bonusul necuvenit şi/sau supracompensare
    ART. 3
    Dreptul de a încasa contravaloarea bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã într-un anumit an are loc numai în situaţia în care producãtorul de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã este calificat de ANRE, pentru anul respectiv, printr-o decizie/notificare de calificare emisã de aceasta în baza Regulamentului de calificare.
    ART. 4
    Cantitãţile lunare de energie electricã de înaltã eficienţã estimate a beneficia de schema de sprijin, respectiv cantitãţile anuale pentru care se acordã bonus se stabilesc de cãtre ANRE conform Regulamentului de calificare.
    ART. 5
    Contravaloarea bonusului se acordã lunar pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã, livratã în SEN şi vândutã pe piaţa concurenţialã de energie electricã şi/sau prin contracte reglementate, condiţionat de existenţa grupurilor de mãsurare care asigurã mãsurarea orarã a cantitãţilor vândute de energie electricã, precum şi mãsurarea orarã a cantitãţilor vândute/introduse în reţeaua de transport (gardul centralei) de energie termicã.
    ART. 6
    Suma lunarã facturatã de producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã cãtre administratorul schemei de sprijin este determinatã de valoarea unitarã a bonusului, aprobatã de ANRE, şi cantitatea lunarã de energie electricã de înaltã eficienţã comunicatã lunar de ANRE.
    ART. 7
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã întocmeşte şi transmite factura pentru plata bonusului lunar, aferent lunii anterioare, cãtre administratorul schemei de sprijin, pânã în data de 27 a fiecãrei luni.
    ART. 8
    În cazul în care facturile prevãzute la art. 7 au fost emise pe baza datelor comunicate de ANRE pentru luna anterioarã, administratorul schemei de sprijin achitã contravaloarea facturilor primite de la producãtorii de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, în termen de maximum 30 de zile de la sfârşitul lunii pentru care au fost emise facturile.
    ART. 9
    În cazul în care o sumã facturatã de cãtre producãtor este contestatã integral sau în parte de cãtre administratorul schemei de sprijin, acesta înainteazã o notã explicativã producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, cuprinzând obiecţiile sale, şi plãteşte suma rãmasã necontestatã, corespunzãtoare datelor comunicate de ANRE, în termenul menţionat la art. 8.
    ART. 10
    Pentru sumele contestate, menţionate la art. 9, dar stabilite ulterior pe cale amiabilã sau hotãrâre judecãtoreascã a fi datorate producãtorului de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã, administratorul schemei de sprijin plãteşte pe lângã suma datoratã şi penalitatea pentru întârziere, corespunzãtoare ca procent dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, pentru fiecare zi de întârziere de la data scadenţei, pânã în ziua plãţii (exclusiv).
    ART. 11
    În cazul în care din datele determinate şi comunicate de ANRE, prin decizie, în baza Regulamentului de calificare, rezultã o cantitate anualã de energie electricã pentru care producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã avea dreptul sã primeascã bonus mai mare decât cea determinatã prin însumarea cantitãţilor lunare de energie electricã pentru care a primit bonus lunar, producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã determinã contravaloarea cantitãţii de energie electricã aferente bonusului neacordat, în termen de 5 zile de la primirea comunicãrii cantitãţilor de la ANRE.
    ART. 12
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã întocmeşte şi transmite administratorului schemei de sprijin factura de regularizare a cantitãţii de energie electricã aferente bonusului neacordat, în termen de 7 (şapte) zile de la primirea comunicãrii cantitãţilor stabilite prin decizie a ANRE.
    ART. 13
    Administratorul schemei de sprijin achitã factura transmisã de producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã ce beneficiazã de schema de sprijin prevãzutã la art. 12, în termen de 7 zile de la primirea facturii.
    ART. 14
    În cazul în care din datele comunicate de ANRE prin decizie, în baza Regulamentului de calificare, rezultã o cantitate anualã de energie electricã pentru care producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã avea dreptul sã primeascã bonus mai micã decât cea determinatã prin însumarea cantitãţilor lunare de energie electricã pentru care a primit bonus lunar, inclusiv în cazul invalidãrii temporare de cãtre ANRE a unei autoevaluãri pentru calificare, administratorul schemei de sprijin determinã contravaloarea cantitãţii de energie electricã pentru care producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã a beneficiat de bonus necuvenit, întocmeşte şi transmite factura de regularizare în termen de 7 zile de la primirea comunicãrii ANRE.
    ART. 15
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã achitã factura transmisã de administratorul schemei de sprijin, conform prevederilor art. 14, în termen de 7 zile de la primirea facturii, dar nu mai târziu de 15 zile de la comunicarea de cãtre ANRE a deciziilor de calificare.
    ART. 16
    Administratorul schemei de sprijin emite şi transmite producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã factura de platã a supracompensãrii în termen de 7 zile de la primirea comunicãrii ANRE referitoare la cuantumul acesteia.
    ART. 17
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã ce beneficiazã de schema de sprijin are obligaţia achitãrii facturii de platã a supracompensãrii în termen de 7 zile de la data primirii facturii emise de cãtre administratorul schemei de sprijin, conform prevederilor art. 16, dar nu mai târziu de 15 zile de la comunicarea de cãtre ANRE a cuantumului supracompensãrii.
    ART. 18
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã poate fi obligat sã constituie/actualizeze o garanţie financiarã, corespunzãtoare plãţii bonusului necuvenit şi supracompensãrii, aşa cum a fost comunicatã de cãtre administratorul schemei de sprijin, în baza şi în condiţiile prevãzute într-o procedurã emisã de administratorul schemei de sprijin şi aprobatã de ANRE.
    ART. 19
    Administratorul schemei de sprijin poate executa garanţia financiarã, în condiţiile procedurii emise de administratorul schemei de sprijin şi aprobate de ANRE.
    ART. 20
    În cazul neachitãrii pânã la data scadenţei a facturilor emise în condiţiile prezentului contract de cãtre una dintre pãrţi, cealaltã parte are obligaţia sã plãteascã penalitãţi pentru întârzierea la platã, corespunzãtoare ca procent cu nivelul dobânzii de întârziere percepute pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, pentru fiecare zi de întârziere dupã data scadenţei, pânã în ziua plãţii (exclusiv). Valoarea totalã a penalitãţilor nu poate depãşi valoarea sumei datorate.
    ART. 21
    În conformitate cu prevederile <>art. 3 lit. k) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementãrii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerãrii de înaltã eficienţã pe baza cererii de energie termicã utilã, prevederile art. 16 şi 17 din prezentul contract se aplicã producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã dupã primii 3 ani de acordare a bonusului.
    5. Obligaţiile administratorului schemei de sprijin
    ART. 22
    Administratorul schemei de sprijin are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã plãteascã contravaloarea facturilor primite conform prevederilor art. 7 de la producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, în termenul prevãzut la art. 8, din contul bancar deschis în acest scop;
    b) sã plãteascã contravaloarea facturilor primite conform prevederilor art. 12 de la producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, în termenul prevãzut la art. 13, din contul bancar deschis în acest scop;
    c) sã determine contravaloarea bonusului necuvenit, sã emitã şi sã transmitã factura de regularizare producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, conform prevederilor art. 14;
    d) sã emitã şi sã transmitã producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã factura de platã a supracompensãrii, conform prevederilor art. 16;
    e) sã plãteascã penalitãţi pentru întârzierea la platã conform prevederilor art. 20;
    f) sã anunţe ANRE în cazul în care constatã lipsa echipamentelor de mãsurare adecvate la producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, dupã data de 1 ianuarie 2013.
    6. Drepturile administratorului schemei de sprijin
    ART. 23
    Administratorul schemei de sprijin are urmãtoarele drepturi:
    a) sã încaseze contravaloarea aferentã bonusului necuvenit şi supracompensãrii achitatã de producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã ce beneficiazã de schema de sprijin, conform prevederilor art. 15 şi 17;
    b) sã calculeze şi sã încaseze penalitãţi pentru întârzierea la platã conform prevederilor art. 20;
    c) sã iniţieze modificarea şi/sau completarea contractului sau a anexelor la acesta;
    d) sã solicite producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã constituirea/actualizarea garanţiilor financiare, conform prevederilor art. 18, respectiv sã execute garanţia financiarã conform prevederilor art. 19;
    e) sã verifice existenta echipamentelor de mãsurare la producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, dupã data de 1 ianuarie 2013.
    7. Obligaţiile producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã
    ART. 24
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã instaleze în termen de un an de zile, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2013, echipamente de mãsurare necesare pentru stabilirea cantitãţii de energie electricã produse în cogenerare de înaltã eficienţã, conform legislaţiei în vigoare. Începând cu data de 1 ianuarie 2013 este obligatorie existenţa echipamentelor de mãsurare necesare pentru stabilirea cantitãţii de energie electricã produse în cogenerare de înaltã eficienţã;
    b) sã achite administratorului schemei de sprijin contravaloarea bonusului necuvenit şi a supracompensãrii, conform prevederilor art. 15 şi 17;
    c) sã plãteascã administratorului schemei de sprijin penalitãţi de întârziere, conform prevederilor art. 20;
    d) sã constituie/sã actualizeze garanţiile financiare conform prevederilor art. 18.
    8. Drepturile producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã
    ART. 25
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã are urmãtoarele drepturi:
    a) sã întocmeascã şi sã transmitã administratorului schemei de sprijin facturile pentru încasarea bonusului, conform art. 7;
    b) sã determine contravaloarea bonusului neacordat, sã întocmeascã şi sã transmitã administratorului schemei de sprijin factura de regularizare a cantitãţii de energie electricã aferente bonusului neacordat, conform prevederilor art. 11 şi 12;
    c) sã încaseze lunar de la administratorul schemei de sprijin contravaloarea bonusului pentru cantitãţile de energie electricã comunicate de ANRE, conform prevederilor art. 8, cu respectarea prevederilor art. 9, 10 şi 11;
    d) sã încaseze de la administratorul schemei de sprijin contravaloarea bonusului neacordat, conform prevederilor art. 13;
    e) sã încaseze penalitãţi pentru întârzierea la platã a facturilor emise conform prevederilor art. 7 şi 12, pentru plata bonusului lunar şi a bonusului neacordat, în conformitate cu prevederile art. 20.
    9. Termene şi condiţii de platã
    ART. 26
    Administratorul schemei de sprijin achitã pentru luna anterioarã contravaloarea facturilor primite de la producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, în termen de maximum 30 de zile de la sfârşitul acestei luni, conform art. 8.
    ART. 27
    Administratorul schemei de sprijin achitã factura de regularizare aferentã bonusului neacordat, transmisã de producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã conform art. 13, în termen de 7 zile de la primirea facturii, dar nu mai târziu de 15 zile de la comunicarea de cãtre ANRE a deciziilor de calificare.
    ART. 28
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã achitã factura aferentã bonusului necuvenit transmisã de administratorul schemei de sprijin conform art. 15, în termen de 7 zile de la primirea facturii, dar nu mai târziu de 15 zile de la comunicarea de cãtre ANRE a deciziilor de calificare.
    ART. 29
    Producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã achitã factura aferentã supracompensãrii transmisã de administratorul schemei de sprijin, conform art. 17, în termen de 7 zile de la primirea facturii, dar nu mai târziu de 15 zile de la comunicarea de cãtre ANRE a cuantumului supracompensãrii.
    ART. 30
    Plata bonusului de cãtre administratorul schemei de sprijin şi restituirea sumelor pentru bonusul necuvenit şi/sau supracompensare de cãtre producãtorul de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã se efectueazã din şi în contul bancar specificat de cãtre administratorul schemei de sprijin.
    ART. 31
    Pãrţile confirmã cã au agreat reciproc bãncile prin care sã se desfãşoare derularea plãţilor. Acestea sunt cele menţionate la pct. 1 sau, în cazul producãtorului de energie electricã şi termicã în cogenerare de înaltã eficienţã, banca specificatã în facturile emise de acesta în baza prezentului contract.
    ART. 32
    Plata facturilor va fi efectuatã prin orice mijloc legal de platã prevãzut de legislaţia în vigoare. Corespunzãtor modului de platã utilizat, factura se considerã achitatã la data la care banca debiteazã contul plãtitorului sau la data consideratã de reglementãrile în vigoare pentru celelalte mijloace legale de platã.
    10. Obligaţii şi garanţii
    ART. 33
    Pãrţile se obligã una faţã de cealaltã sã obţinã şi sã pãstreze pe toatã durata contractului toate aprobãrile necesare fiecãreia pentru exercitarea obligaţiilor cuprinse în prezentul contract, conformându-se în acelaşi timp tuturor cerinţelor legale.
    ART. 34
    Pãrţile garanteazã una celeilalte cã prezentul contract reprezintã o obligaţie validã, legalã, opozabilã în justiţie în termenii acestui contract.
    11. Modificarea circumstanţelor
    ART. 35
    În contextul prezentului contract, modificarea de circumstanţe semnificã: legiferarea, intrarea în vigoare, modificarea textului privind orice cerinţã legalã sau reglementare (inclusiv încetarea valabilitãţii unei cerinţe legale, retragerea sau reînnoirea acesteia) sau aplicarea unei noi cerinţe legale care nu era în vigoare la data semnãrii acestui contract. Aceasta include introducerea unui nou impozit sau taxe ori o schimbare a cuantumului oricãreia dintre taxele existente.
    ART. 36
    Dacã la un moment dat, dupã data intrãrii în vigoare, apare o modificare de circumstanţe, pãrţile vor modifica în mod corespunzãtor, prin act adiţional, prevederile prezentului contract.
    12. Legea aplicabilã - litigii
    ART. 37
    Prezentul contract este supus şi interpretat potrivit legislaţiei române.
    ART. 38
    Litigiile care decurg din executarea contractului perfectat, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabilã, vor fi supuse spre soluţionare instanţei judecãtoreşti competente.
    13. Comunicãri şi notificãri
    ART. 39
    Persoanele de contact autorizate pentru derularea prezentului contract sunt menţionate în anexa nr. 2.
    ART. 40
    Pãrţile trebuie sã se asigure cã persoanele de contact nominalizate în anexa nr. 2 pot fi contactate telefonic sau în alt mod, aşa cum este specificat în anexa nr. 2.
    ART. 41
    Fiecare parte trebuie sã notifice celeilalte pãrţi în format scris orice schimbare care a apãrut în informaţiile de contact specificate în anexa nr. 2, cu cel puţin 7 zile înainte ca schimbarea sã intre în vigoare.
    14. Durata contractului
    ART. 42
    Prezentul contract intrã în vigoare la data semnãrii de cãtre pãrţi şi rãmâne în vigoare pânã la data de ............ sau pânã la încetarea contractului din oricare altã cauzã, în conformitate cu prevederile pct. 16.
    15. Revizuirea contractului
    ART. 43
    Contractul încheiat de pãrţi se poate prelungi, modifica sau completa prin acte adiţionale, inclusiv pentru includerea prevederilor legislative şi de reglementare ulterioare încheierii contractului, la propunerea oricãrei pãrţi.
    16. Încetarea contractului
    ART. 44
    Contractul înceteazã în urmãtoarele situaţii:
    a) suspendarea sau retragerea oricãrei autorizaţii, licenţe sau aprobãri necesare producãtorului de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã pentru a continua în mod legal activitãţile sale comerciale;
    b) pãrţile convin de comun acord încetarea contractului;
    c) ajungerea la termen/expirarea contractului;
    d) în caz de forţã majorã, care dureazã mai mult de 30 de zile consecutive.
    ART. 45
    (1) Orice culpã a uneia dintre pãrţi referitoare la oricare obligaţie rezultatã din sau prevãzutã în prezentul contract va îndreptãţi cealaltã parte, fãrã a-i fi prejudiciat niciunul din drepturile sale, sã o supunã pãrţii în culpã pentru a remedia lipsa, în 30 de zile de la termenul de notificare.
    (2) Dacã partea în culpã nu remediazã lipsa în 30 de zile de la termenul de notificare menţionat la alin. (1), dupã o nouã notificare de 30 de zile transmisã pãrţii în culpã şi spre ştiinţã ANRE, cealaltã parte este îndreptãţitã sã denunţe unilateral acest contract, fãrã alte formalitãţi şi fãrã intervenţia instanţelor de judecatã.
    (3) Notificãrile menţionate la alin. (1) şi (2) se transmit cu confirmare de primire.
    17. Forţa majorã
    ART. 46
    (1) Pãrţile sunt absolvite de orice rãspundere pentru neîndeplinirea în totalitate sau în parte a obligaţiilor ce decurg din prezentul contract, dacã acest lucru este rezultatul acţiunii forţei majore, dovedite conform legii. Circumstanţele de forţã majorã sunt acelea care pot apãrea pe perioada de valabilitate a prezentului contract, în urma producerii unor evenimente extraordinare, de exemplu calamitãţi naturale, rãzboi, embargo, care nu au putut fi luate în considerare de pãrţi la încheierea contractului şi care sunt în afara voinţei şi controlului pãrţilor.
    (2) Partea care invocã forţa majorã trebuie sã notifice acest lucru în scris celeilalte pãrţi în decurs de 48 de ore de la apariţia acesteia, apreciind şi perioada în care urmãrile ei înceteazã, cu confirmarea în termen de 5 zile a autoritãţii abilitate sã constate forţa majorã de la locul producerii evenimentului ce constituie forţã majorã.
    (3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlãturã efectul exonerator de rãspundere al acesteia, dar antreneazã obligaţia pãrţii care trebuia sã o comunice de a repara pagubele cauzate pãrţii contractante prin faptul necomunicãrii.
    18. Confidenţialitate
    ART. 47
    Pãrţile vor considera confidenţiale prevederile prezentului contract, la fel ca şi orice document şi/sau orice informaţie schimbatã de pãrţi în contextul acestui contract. Fac excepţie de la aceste prevederi:
    a) informaţiile solicitate de autoritãţile competente, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
    b) informaţiile care au fost fãcute publice pânã la încheierea contractului.
    19. Daune
    ART. 48
    Niciuna dintre pãrţi nu este responsabilã pentru pierderi sau daune provocate celeilalte pãrţi, cu excepţia cazurilor în care a acţionat cu intenţie sau cu neglijenţã doveditã.
    ART. 49
    Pentru neexecutarea, în totalitate sau în parte, a obligaţiilor prevãzute în prezentul contract, pãrţile rãspund conform prevederilor legale în vigoare.
    20. Nulitatea unei clauze
    ART. 50
    Nulitatea sau invaliditatea uneia sau mai multor prevederi ale prezentului contract nu vor afecta validitatea celorlalte prevederi rãmase.
    21. Dispoziţii finale
    ART. 51
    Prezentul contract a fost redactat şi semnat în douã exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, la data de ...
    22. Documentele contractului
    ART. 52
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul contract.


         Producãtorul de energie electricã şi termicã
             în cogenerare de înaltã eficienţã,
         ............................................


      Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice
                  "Transelectrica" - S.A.
      .....................................................


    ANEXA 1
    ───────
la contract
───────────

                           Documente de referinţã

    Reglementãrile care stau la baza prezentului contract sunt:
    1. <>Hotãrârea Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerãrii bazate pe cererea de energie termicã utilã;
    2. <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.461/2008 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea garanţiilor de origine pentru energia electricã produsã în cogenerare de eficienţã înaltã;
    3. <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementãrii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerãrii de înaltã eficienţã pe baza cererii de energie termicã utilã;
    4. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2007 privind aprobarea valorilor de referinţã armonizate aplicabile la nivel naţional ale eficienţei pentru producerea separatã de energie electricã, respectiv de energie termicã şi pentru aprobarea factorilor de corecţie aplicabili la nivel naţional;
    5. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 85/2009 privind aprobarea Procedurii de urmãrire a garanţiilor de origine pentru energia electricã produsã în cogenerare de eficienţã înaltã de la emitere pânã la valorificare;
    6. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 87/2009 privind aprobarea Metodologiei de calcul pentru stabilirea cantitãţilor de energie electricã produse în cogenerare de eficienţã înaltã în vederea certificãrii prin garanţii de origine;
    7. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 3/2010 privind aprobarea Metodologiei de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energia electricã şi termicã produsã şi livratã din centrale de cogenerare ce beneficiazã de schema de sprijin, respectiv a bonusului pentru cogenerare de înaltã eficienţã, cu modificãrile ulterioare;
    8. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 37/2010 privind aprobarea preţului de referinţã pentru energia electricã şi a preţurilor reglementate pentru energia electricã practicate de producãtorii de energie electricã şi termicã în cogenerare ce beneficiazã de schemã de sprijin conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.215/2009;
    9. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2011 privind aprobarea valorilor bonusurilor de referinţã pentru energia electricã şi a preţurilor de referinţã pentru energia termicã produsã şi livratã din centrale de cogenerare de înaltã eficienţã;
    10. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2010 privind aprobarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electricã şi energie termicã utilã în cogenerare de înaltã eficienţã;
    11. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 10/2011 privind aprobarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã;
    12. <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 9/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerare de înaltã eficienţã şi plata bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficienţã;


    ANEXA 2
    ───────
la contract
───────────

                 Persoane de contact şi informaţii comerciale

    Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.
    Contact comercial:
    Nume:
    Telefon:
    E-mail:

    Producãtorul de energie electricã în cogenerare de înaltã eficienţã
    Societatea Comercialã .....
    Contact comercial:
    Nume:
    Telefon:
    E-mail:
                   __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016